ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ, କର୍ଣ୍ଣାଟକରେ ଏରୋ ଇଣ୍ଡିଆ ୨୦୨୩ର ଉଦଘାଟନ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସମ୍ବୋଧନର ମୂଳ ପାଠ
13 FEB 2023 11:47AM by PIB Bhubaneswar
ଆଜିର ଏହି ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଉପସ୍ଥିତ କର୍ଣ୍ଣାଟକର ରାଜ୍ୟପାଳ, ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ, ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ରାଜନାଥ ସିଂ ଜୀ, ମନ୍ତ୍ରୀମଣ୍ଡଳରେ ମୋର ଅନ୍ୟ ସଦସ୍ୟଗଣ, ଦେଶ ବିଦେଶରୁ ଆସିଥିବା ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀଗଣ, ଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ରର ସମ୍ମାନିତ ପ୍ରତିନିଧିଗଣ, ଅନ୍ୟ ମହାନୁଭବ, ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ!
ମୁଁ ଏରୋ ଇଣ୍ଡିଆର ରୋମାଂଚକର ମୁହୂର୍ତର ସାକ୍ଷୀ ପାଲଟିଥିବା ସମସ୍ତ ସହକର୍ମୀଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି । ବେଙ୍ଗାଲୁରୁର ଆକାଶ ଆଜି ନବ ଭାରତର ସାମର୍ଥ୍ୟର ସାକ୍ଷୀ ପାଲଟୁଛି । ବେଙ୍ଗାଲୁରୁର ଆକାଶ ଆଜି ଏହି କଥାର ପ୍ରମାଣ ଦେଉଛି ଯେ ନୂତନ ଉଚ୍ଚତା ହେଉଛି ନୂତନ ଭାରତର ବାସ୍ତବତା । ଆଜି ଦେଶ ନୂତନ ଶିଖରକୁ ମଧ୍ୟ ସ୍ପର୍ଶ କରୁଛି ଏବଂ ଏହାକୁ ଅତିକ୍ରମ ମଧ୍ୟ କରୁଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏରୋ ଇଣ୍ଡିଆର ଏହି ଆୟୋଜନ, ଭାରତର କ୍ରମବର୍ଦ୍ଧିଷ୍ଣୁ ସାମର୍ଥ୍ୟର ଏକ ଉଦାହରଣ ଅଟେ । ଏଥିରେ ବିଶ୍ୱର ପ୍ରାୟ ଶହେ ଦେଶର ଉପସ୍ଥିତି ଦର୍ଶାଉଛି ଯେ ଭାରତ ଉପରେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ବିଶ୍ୱସନିୟତା କେତେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଦେଶ ବିଦେଶର ୭୦୦ରୁ ଅଧିକ ପ୍ରଦର୍ଶନକାରୀ ଏଥିରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି । ଏହା ବର୍ତମାନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମସ୍ତ ପୁରୁଣା ରେକର୍ଡ ଭାଙ୍ଗି ଦେଇଛି । ଏଥିରେ ଭାରତୀୟ ଏମଏସଏମଇମାନ ମଧ୍ୟ ରହିଛି, ସ୍ୱଦେଶୀ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍‌ଗୁଡିକ ମଧ୍ୟ ରହିଛି, ଏବଂ ବିଶ୍ୱର ଜଣାଶୁଣା କମ୍ପାନିସବୁ ମଧ୍ୟ ଉପସ୍ଥିତ ଅଛନ୍ତି । ଅର୍ଥାତ୍‌, ଏରୋ ଇଣ୍ଡିଆର ବିଷୟବସ୍ତୁ “ଦ ରନ ୱେ ଟୁ ଏ ବିଲିଅନ୍ ଅପରଚୁନିଟିଜ୍‌” ଭୂମିରୁ ନେଇ ଆକାଶ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ସବୁ ଆଡେ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେଉଛି । ମୋର ଆଶା ଯେ “ଆତ୍ମନିର୍ଭର ହେଉଥିବା ଭାରତର” ଏହି ଶକ୍ତି ଏହିଭଳି ଭାବରେ ହିଁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ଚାଲୁ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏଠାରେ ଏରୋ ଇଣ୍ଡିଆ ସହିତ ହିଁ “ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କର ସମ୍ମିଳନୀ” ଏବଂ “ସିଇଓମାନଙ୍କର ରାଉଣ୍ଡ ଟେବୁଲ”ର ମଧ୍ୟ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଛି । ବିଶ୍ୱର ବିଭିନ୍ନ ଦେଶର ସହଭାଗିତା, ସିଇଓମାନଙ୍କର ଏଭଳି ସକ୍ରିୟ ଭାଗିଦାରୀ, ଏରୋ ଇଣ୍ଡିଆର ବୈଶ୍ୱିକ ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ଆହୁରି ଆଗକୁ ବଢାଇ ନେବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ । ଏହା ମିତ୍ର ରାଷ୍ଟ୍ରମାନଙ୍କ ସହିତ ଭାରତର ବିଶ୍ୱସନୀୟ ସହଭାଗିତାକୁ ଆଗକୁ ବଢାଇବାର ଏକ ମାଧ୍ୟମ ମଧ୍ୟ ପାଲଟିବ । ମୁଁ ଏହି ସବୁ ପଦକ୍ଷେପ ପାଇଁ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ରର ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏରୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଆଉ ଏକ କାରଣ ପାଇଁ ବେଶ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର । ଏହା କର୍ଣ୍ଣାଟକ ଭଳି ଭାରତର ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଦୁନିଆରେ ଯାହାର ଆଧିପତ୍ୟ ରହିଛି, ଆଗୁଆ ଅଟେ, ଏହିଭଳି ଏକ ରାଜ୍ୟରେ ଏହା ଆୟୋଜିତ ହେଉଛି । ଏହାଦ୍ୱାରା ଏରୋ ସ୍ପେଶ ଏବଂ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେବ । ଏହା ମାଧ୍ୟମରେ କର୍ଣ୍ଣାଟକର ଯୁବପିଢୀ ପାଇଁ ନୂତନ ସମ୍ଭାବନା ଉନ୍ମୁକ୍ତ ହେବ । ମୁଁ କର୍ଣ୍ଣାଟକର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଆହ୍ୱାନ କରୁଛି, ପ୍ରଯୁକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଯେଉଁ ନିପୁଣତା ହାସଲ ହୋଇଛି, ସେସବୁକୁ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦେଶର ସାମର୍ଥ୍ୟ ଭାବେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରନ୍ତୁ । ଆପଣମାନେ ଏହିସବୁ ସୁଯୋଗ ସହିତ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଯୋଡି ହେବେ, ତ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ନବସୃଜନର ପଥ ଉନ୍ମୁକ୍ତ ହେବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯେତେବେଳେ କୌଣସି ଦେଶ, ନୂତନ ଚିନ୍ତାଧାରା, ନୂତନ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ସହ ଆଗକୁ ବଢିଥାଏ, ସେତେବେଳେ ତାର ବ୍ୟବସ୍ଥାଗୁଡିକ ମଧ୍ୟ ନୂତନ ଚିନ୍ତାଧାରା ସହ ନିଜକୁ ଢଳାଇ ନିଅନ୍ତି । ଏରୋ ଇଣ୍ଡିଆର ଏହି ଆୟୋଜନ, ଆଜି ନବ ଭାରତର ନୂଆ ଆଭିମୁଖ୍ୟକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି । ଗୋଟିଏ ସମୟ ଥିଲା, ଯେତେବେଳେ ଏହାକୁ କେବଳ ଏକ ଶୋ କିମ୍ବା ଏକ ପ୍ରକାର କହିବାକୁ ଗଲେ “ସେଲ ଟୁ ଇଣ୍ଡିଆ”ର ଏକ ବାତାୟନ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରାଯାଉଥିଲା । ବିଗତ ବର୍ଷମାନଙ୍କରେ ଦେଶ ଏହି ଧାରଣାକୁ ମଧ୍ୟ ବଦଳାଇ ଦେଇଛି । ଆଜି ଏରୋ ଇଣ୍ଡିଆ କେବଳ ଏକ ଶୋ ନୁହେଁ, ଏହା ଭାରତର ଶକ୍ତି ମଧ୍ୟ । ଆଜି ଏହା ଭାରତୀୟ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଶିଳ୍ପର ପରିସର ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଧ୍ୟାନକେନ୍ଦ୍ରିତ କରୁଛି ଏବଂ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସକୁ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛି । ଏଭଳି ହେବାର କାରଣ ହେଉଛି, ଆଜି ବିଶ୍ୱର ପ୍ରତିରକ୍ଷା କମ୍ପାନିଗୁଡିକ ପାଇଁ ଭାରତ କେବଳ ମାତ୍ର ଏକ ବଜାର ନୁହେଁ । ଭାରତ ଆଜି ଏକ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଅଂଶୀଦାର ମଧ୍ୟ ଅଟେ । ଏହି ଭାଗିଦାରୀ ସେହିସବୁ ଦେଶଗୁଡିକ ସହ ମଧ୍ୟ ରହିଛି ଯେଉଁଗୁଡିକ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଖୁବ ଆଗରେ ଅଛନ୍ତି । ଯେଉଁ ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡିକ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଆବଶ୍ୟକତାଗୁଡିକ ପାଇଁ ଏକ ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟ ମିତ୍ର ଖୋଜୁଛନ୍ତି, ଭାରତ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଆଜି ଏକ ଉତମ ଅଂଶୀଦାର ଭାବେ ଉଭା ହେଉଛି । ଆମର ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନ ସେହି ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡିକ ପାଇଁ ବ୍ୟୟସାପେକ୍ଷ ବି ଅଟେ ଏବଂ ବିଶ୍ୱସନୀୟ ମଧ୍ୟ ଅଟେ । ଆମର ଏଠାରେ “ଶ୍ରେଷ୍ଠ ନବସୃଜନ” ମଧ୍ୟ ଉପଲବଧ ହେବ ଏବଂ “ସଚ୍ଚୋଟ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ”ମଧ୍ୟ ଆପଣମାନଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ମହଜୁଦ ରହିଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମର ଏଠି କୁହାଯାଏ – “ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷମ କିମ ପ୍ରମାଣମ” । ଅର୍ଥାତ୍‌, ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷକୁ ପ୍ରମାଣ ଆବଶ୍ୟକତା ହୁଏ ନାହିଁ । ଆମର ବିଭିନ୍ନ ସଫଳତା ଆଜି ଭାରତର ସମ୍ଭାବନାର, ଭାରତର ସାମର୍ଥ୍ୟର ପ୍ରମାଣ ଦେଉଛି । ଆଜି ଆକାଶରେ ଗର୍ଜନ କରି ଲଢୁଆ ବିମାନ ତେଜସ୍ ‘ମେକ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ’ର ସମାର୍ଥ୍ୟର ପ୍ରମାଣ ଅଟେ । ଆଜି ଭାରତ ମହାସାଗରରେ ମୁତୟନ ଥିବା ବିମାନବାହୀ ଜାହାଜ ଆଇଏନଏସ ବିକ୍ରାନ୍ତ ‘ମେକ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆର’ ବିସ୍ତାରର ପ୍ରମାଣ ଅଟେ । ଗୁଜରାଟର ବଦୋଦରାରେ ସି- ୨୯୬ର ନିର୍ମାଣ ସୁବିଧା ହେଉ ଅବା ତୁମକୁରୁରେ ହାଲର ହେଲିକପ୍ଟର ନିର୍ମାଣ କେନ୍ଦ୍ର ହେଉ, ଏ ସବୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତର ବଢି ଚାଲିଥିବା ସାମର୍ଥ୍ୟ ଅଟେ, ଯେଉଁଥିରେ ଭାରତ ସହିତ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ନୂଆ ନୂଆ ବିକଳ୍ପ ଏବଂ ଅଧିକ ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସୁଯୋଗ ଯୋଡି ହୋଇ ରହିଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏକବିଂଶ ଶତାଦ୍ଦୀର ନବ ଭାରତ, ଏବେ ନାଁ କୌଣସି ସୁଯୋଗ ହାତଛଡା କରିବ, ନାଁ ନିଜର ପରିଶ୍ରମରେ କୌଣସି ଅଭାବ ରଖିବ । ଆମେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇ ସାରିଛୁ । ଆମେ ସଂସ୍କାରର ରାସ୍ତାରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିପ୍ଳବ ଆଣୁଛୁ । ଯେଉଁ ଦେଶ ଦଶନ୍ଧି ଦଶନ୍ଧି ଧରି ସବୁଠାରୁ ବଡ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସାମଗ୍ରୀ ଆମଦାନିକାରୀ ଥିଲା ତାହା ଏବେ ବିଶ୍ୱର ୭୫ ଦେଶକୁ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସମାଗ୍ରୀ ରପ୍ତାନି କରୁଛି । ଗତ ୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉତ୍ପାଦନ ୬ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ୨୦୨୧-୨୨ରେ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ରହିଆସିଥିବା ରେକର୍ଡ ମୂଲ୍ୟର ୧.୫ ବିଲିଅନ ଡଲାରରୁ ଅଧିକ ରପ୍ତାନୀ ଅଙ୍କକୁ ମଧ୍ୟ ଆମେ ଅତିକ୍ରମ କରିନେଇଛୁ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆପଣମାନେ ମଧ୍ୟ ଜାଣନ୍ତି ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଏଭଳି ଏକ କ୍ଷେତ୍ର ଅଟେ, ଯାହାର ଜ୍ଞାନକୌଶଳକୁ, ଯାହାର ବଜାରକୁ ଏବଂ ଯାହାର ବ୍ୟବସାୟକୁ ସବୁଠାରୁ ଜଟିଳ ବିବେଚନା କରାଯାଇଥାଏ । ଏହା ସତ୍ୱେ, ଭାରତ ଗତ ୮ – ୯ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ନିଜର ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରକୁ ରୁପାନ୍ତରିତ କରିପାରିଛି । ଏଥିପାଇଁ, ଆମେ ଏବେ ଏହାକୁ କେବଳ ମାତ୍ର ଆରମ୍ଭ ବୋଲି ବିବେଚନା କରୁଛୁ । ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଯେ ୨୦୨୪-୨୫ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ରପ୍ତାନୀର ଏହି ଅଙ୍କକୁ ଦେଢ ବିଲିଅନରୁ ବଢାଇ ୫ ବିଲିଅନ୍ ଡଲାର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଂଚାଇବା । ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ କରାଯାଇଥିବା ପ୍ରୟାସ ଭାରତ ପାଇଁ ଏକ ଲଂଚ ପ୍ୟାଡ ଭଳି କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ । ଏବେ ଏହିଠାରୁ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ବୃହତ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ନିର୍ମାଣକାରୀ ରାଷ୍ଟ୍ରରେ ସାମିଲ ହେବା ପାଇଁ ଦୃତ ଗତିରେ ପାଦ ବଢାଇବ ଏବଂ ଏଥିରେ ଆମର ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ନିବେଶକମାନଙ୍କର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ରହିବ । ଆଜି ମୁଁ ଭାରତର ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଆହ୍ୱାନ କରିବି ଯେ ଭାରତର ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ପୁଞ୍ଜିିନିବେଶ କରନ୍ତୁ । ଭାରତର ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆପଣମାନଙ୍କର ପ୍ରତିଟି ନିବେଶ ଭାରତ ବ୍ୟତୀତ ବିଶ୍ୱର ଅନେକ ଦେଶରେ ଆପଣମାନଙ୍କ ବ୍ୟବସାୟ ବାଣିଜ୍ୟର ନୂଆ ମାର୍ଗ ଖୋଲିବ । ଅନେକ ନୂତନ ସମ୍ଭାବନା, ନୂଆ ନୂଆ ସୁଯୋଗ ଆପଣମାନଙ୍କ ସାମନାରେ । ଭାରତର ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଏହି ସମୟକୁ ହାତଛଡା କରିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଅମୃତ କାଳର ଭାରତ ଏକ ଲଢୁଆ ପାଇଲଟ ଭଳି ଆଗକୁ ମାଡି ଚାଲିଛି । ଏଭଳି ଏକ ଦେଶ ଯାହାକୁ ନୂଆ ନୂଆ ଶିଖର ଛୁଇଁବାକୁ ଭୟ ହୁଏ ନାହିଁ । ଯାହା ସବୁଠାରୁ ଉଚ୍ଚ ଉଡାଣ ପାଇଁ ଉଦଗ୍ରୀବ । ଆଜିର ଭାରତ କ୍ଷୀପ୍ର ଗତିରେ ଚିନ୍ତା କରୁଛି ଏବଂ ଅନେକ ଆଗକୁ ଚିନ୍ତା କରୁଛି ଏବଂ ତୁରନ୍ତ ନିଷ୍ପତି ନେଉଛି, ଠିକ ସେହିପରି ଯେପରି ଆକାଶରେ ଉଡୁଥିବା ଏକ ଲଢୁଆ ପାଇଲଟ ଉଡାଣ ଭରେ । ଏବଂ ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କଥା ହେଉଛି, ଭାରତର ଗତି ଯେତେ ବି କ୍ଷୀପ୍ର ହେଉ, ସେ କେତେ ଅଧିକ ଉଚ୍ଚତାରେ ରହୁ ନା କାହିଁକି, ସେ ସବୁବେଳେ ନିଜର ମୂଳ ସହିତ ଯୋଡି ହୋଇ ରହିଥାଏ, ତା ପାଖରେ ସବୁବେଳେ ଧରାତଳର ପରିସ୍ଥିତିର ସୂଚନା ରହିଥାଏ । ଏହା ହିଁ ତ ଆମର ପାଇଲଟମାନେ କରିଥାଆନ୍ତି ।
ଏରୋ ଇଣ୍ଡିଆର ଗଗନଭେଦୀ ଗର୍ଜନ ଭିତରେ ଭାରତର ସଂସ୍କାର, ପ୍ରଦର୍ଶନ ଓ ରୂପାନ୍ତରଣର ଶଦ୍ଦ ମଧ୍ୟ ଗୁଞ୍ଜରିତ । ଆଜି ଭାରତରେ ଯେଭଳି ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ସରକାର ଅଛନ୍ତି, ଯେଭଳି ସ୍ଥାୟୀ ନୀତିସବୁ ରହିଛି, ନୀତିଗୁଡିକରେ ଯେଭଳି ସ୍ପଷ୍ଟ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ରହିଛି ତାହା ଅଦ୍ଭୁତପୂର୍ବ ଅଟେ । ପ୍ରତ୍ୟେକ ନିବେଶକକୁ ଭାରତରେ ଉପଲବଧ ଏହି ସହାୟକ ପରିବେଶର ବେଶ ଲାଭ ଉଠାଇବା ଦରକାର । ଆପଣମାନେ ମଧ୍ୟ ଦେଖୁଛନ୍ତି ଯେ ସହଜରେ ବ୍ୟବସାୟ ପାଇଁ ଭାରତରେ ଅଣାଯାଇଥିବା ସଂସ୍କାରସବୁର ଚର୍ଚ୍ଚା ଆଜି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଚାଲିଛି । ଆମେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରର ନିବେଶ ଏବଂ ଭାରତୀୟ ନବସୃଜନ ଅନୁକୂଳ ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିଛୁ । ଭାରତରେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ବିଦେଶୀ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ (ଏଫଡିଆଇ) ନିୟମକୁ ସରଳ କରାଯାଇଛି । ଏବେ ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏଫଡିଆଇକୁ ସ୍ୱୟଂଚାଳିତ ମାର୍ଗରେ ମଞ୍ଜୁରି ମିଳୁଛି । ଆମେ ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡିକୁ ଲାଇସେନସ ଦେବାର ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ସରଳ କରିଛୁ, ତାହାର ବୈଧତା ବୃଦ୍ଧି କରିଛୁ, ଯାହାଫଳରେ ସେମାନଙ୍କୁ ଗୋଟିଏ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ବାରମ୍ବାର ଦୋହରାଇବାକୁ ପଡିବ ନାହିଁ । ଏବେ ୧୦- ୧୨ ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ଭାରତର ଯେଉଁ ବଜେଟ ଆଗତ ହୋଇଛି ସେଥିରେ ନିର୍ମାଣକାରୀ କମ୍ପାନିଗୁଡିକୁ ମିଳିବାକୁ ଥିବା ଟିକସ ରିହାତିକୁ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି । ଏହାର ସୁଫଳ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ର ସହ ଜଡିତ କମ୍ପାନୀଗୁଡୀକୁ ମଧ୍ୟ ମିଳିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯେଉଁଠି ଚାହିଦା ବି ଥିବ, କ୍ଷମତା ବି ଥିବ ଏବଂ ଅଭିଜ୍ଞତା ବି ରହିଥିବ, ସ୍ୱାଭାବିକ ନିୟମ ଏହା କହୁଛି ଯେ ସେଠାରେ ଶିଳ୍ପ ଦିନକୁ ଦିନ ଆହୁରି ବଢି ଚାଲିବ । ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଭରସା ଦେଉଛି ଯେ ଭାରତରେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରକୁ ମଜବୁତ କରିବାର ଧାରା ଆଗକୁ ମଧ୍ୟ ଦୃତ ଗତିରେ ବଢି ଚାଲିବ । ଆମକୁ ଏକଜୁଟ ହୋଇ ଏହି ଦିଗରେ ଆଗକୁ ବଢିବାର ଅଛି । ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି ଯେ ଭବିଷ୍ୟତରେ ଆମେ ଏରୋ ଇଣ୍ଡିଆର ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଭବ୍ୟ ଏବଂ ସୁନ୍ଦର ଆୟୋଜନର ସାକ୍ଷୀ ପାଲଟିବା । ଏଥିସହିତ, ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ପୁଣି ଥରେ ଅନେକ ଅନେକ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି । ଏବଂ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅନେକ ଅନେକ ଶୁଭେଚ୍ଛା ମଧ୍ୟ ଜ୍ଞାପନ କରୁଛି । ଭାରତ ମାତା କି - ଜୟ ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at inauguration of Aero India 2023, Bengaluru, Karnataka
13 FEB 2023 11:47AM by PIB Delhi
Present in today's important program are the Governor of Karnataka, Chief Minister of Karnataka, Defence Minister Rajnath Singh ji, my other cabinet members, Defence Ministers from abroad, respected representatives of industry, other dignitaries, ladies and gentlemen!
I congratulate all the colleagues who are witnessing the exciting moments of Aero India. The sky of Bengaluru is witnessing the potential of New India today. The sky of Bengaluru today is testifying that new heights are the reality of New India. Today the country is touching new heights as well as scaling them.
Friends,
This event of Aero India is an example of India's growing potential. The presence of around 100 countries of the world in Aero India demonstrates the world's growing faith in India. More than 700 exhibitors from India and abroad are participating in it. It has broken all the previous records. Indian MSMEs, indigenous start-ups and well-known global companies are participating in Aero India. In a way, the theme of Aero India 'The Runway to a Billion Opportunities' is visible everywhere from the ground to the sky. I wish this potential of 'self-reliant India' continues to grow like this.
Friends,
Along with Aero India, 'Defence Ministers' Conclave' and 'CEOs’ Round Table' are also being organized here. The active participation of CEOs from different countries of the world will help in increasing the global potential of Aero India. It will also become a medium to take forward India's credible partnership with friendly countries. I congratulate the Defence Ministry and industry colleagues for all these initiatives.
Friends,
The importance of Aero India is very crucial for another reason. This is happening in Karnataka, a state which has expertise in the world of technology. This will create new opportunities in the aerospace and defence sectors. This will open up new possibilities for the youth of Karnataka. I also appeal to the youth of Karnataka to make their expertise in the field of technology the strength of the country in the defence sector. The way for new innovations in defence will open further if you take advantage of these opportunities.
Friends,
When a country moves forward with a new thinking and new approach, then its systems also start changing accordingly. This event of Aero India also reflects the new approach of New India today. There was a time when it was considered to be mere a show or mere a window to 'Sell to India'. This perception has also changed in the country in the last few years. Today Aero India is not just a show; it is also the strength of India. Today it focuses not only on the scope of the Indian Defence Industry but on self-confidence as well. This is because today India is not just a market for the defence companies of the world. India today is also a potential defence partner. This partnership is also with those countries which are far ahead in the defence sector. India is emerging as an important partner for those countries which are looking for a reliable partner for their defence needs. Our technology is cost effective as well as credible for these countries. You will find 'best innovation' in India and 'honest intent' is visible before you.
Friends,
There is a saying in our country: “Pratyaksham Kim Pramanam”. That is: Things which are self-evident need no proof. Today, our successes are proof of India's potential and capability. Today, Tejas fighter planes roaring in the sky are proof of the power of 'Make in India'. Today, the aircraft carrier INS Vikrant in the Indian Ocean is a testimony to the expansion of 'Make in India'. Be it the C-295 aircraft manufacturing facility in Vadodara, Gujarat or the helicopter unit of HAL in Tumakuru, it is the growing potential of ‘AatmaNirbhar Bharat’ in which there are new options and better opportunities for India as well as the world.
Friends,
The New India of the 21st century will neither miss any opportunity nor will it lack any effort. We are geared up. We are bringing revolution in every sector on the path of reforms. The country, which was the biggest defence importer for decades, is now exporting defence equipment to 75 countries of the world. The country's defence exports have increased six times in the last five years. In 2021-22, we exported more than 1.5 billion dollars worth defence equipment.
Friends,
You are also aware that defence is such an area whose technology, market and business are considered very complicated. Despite this, India has transformed its defence sector within the last 8-9 years. However, we consider this to be just a beginning. We are aiming to increase this export figure from 1.5 billion to 5 billion dollars by 2024-25. The efforts made during this period will act as a launch pad for India. India will now move fast to join the world's largest defence manufacturing countries. Both our private sector and investors are going to play an important role in this regard. Today I would call upon the private sector of India to invest in India's defence sector as much as possible. Your every investment in the defence sector in India will create new avenues for your business in many countries of the world apart from India. There are new possibilities and opportunities ahead of you. The private sector of India should not let go of this opportunity.
Friends,
The India of ‘Amrit Kaal’ is moving forward like a fighter pilot. A country that is not afraid of scaling heights, a country which is excited to fly high. Today's India thinks fast, thinks far ahead and takes quick decisions just like a fighter pilot flying in the sky. And most importantly, no matter how fast India's pace is, it is always connected to its roots, it is always aware of the ground situation. That's what our pilots do too.
The deafening roar of Aero India also has the echo of India's ‘Reform, Perform and Transform’. Today, the kind of decisive government, the kind of stable policies, the kind of clear intention in the policies that India has, it is unprecedented. Every investor should take full advantage of this supportive environment in India. You are also seeing that the reforms in the direction of Ease of Doing Business in India are being discussed all over the world today. We have taken several steps to create an environment conducive to global investment and Indian innovation. The rules for approving Foreign Direct Investment in the defence sector in India have been simplified. Now FDI in many sectors has been approved through the automatic route. We have simplified the process of granting licenses to industries, increased their validity, so that they do not have to go through the same process again and again. The tax benefits available to the manufacturing companies have also been increased in the budget of India that was introduced 10-12 days back. Companies associated with the defence sector are also going to benefit from this initiative.
Friends,
According to the natural principle, the industry in a country will grow further where there is demand, capability and experience. I assure you that the process of strengthening the defence sector in India will gather momentum at an even faster pace. Together we have to move forward in this direction. I am sure we will witness even more grand events of Aero India in the future. With this, once again thank you very much to all of you and wish you all the very best! Bharat Mata ki – Jai!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.