Ministry of Health and Family Welfare
Swastha Mann, Swastha Ghar
Health Melas to be organized at all 1.56 Lakh Ayushman Bharat – Health & Wellness Centres on 14th of every month
Cycle Events will be organized tomorrow at all AB-HWCs and LHMC, New Delhi to enhance awareness surrounding physical and mental well-being and environment friendly conveyance
Cycling is one of the best ways to keep our body healthy, fit & active: Dr. Mansukh Mandaviya
"Ride as much or as little, as long or as short as you feel, but ride!"
13 FEB 2023 11:42AM by PIB Delhi
As part of the ongoing “Swastha Mann, Swastha Ghar” campaign launched last year to enhance awareness surrounding healthy living, Health Melas will be organized on 14th of every month in 1.56 lakh Ayushman Bharat – Health and Wellness Centre (AB-HWC) across the country. Activities like Yoga, Zumba, Teleconsultation, Nikshay Poshan Abhiyan, Non-Communicable Diseases screening and Drug Distribution, Sickle Cell Disease screening will be undertaken as part of these countrywide health melas.
In sync with this, a Cycle Event will be organized on 14th February 2023 at all AB-HWCs in the form of Cyclathon, Cycle Rally or Cycle for Health to promote and enhance awareness surrounding physical and mental well-being and environment friendly conveyance.
In Delhi, a Cyclathon will be organized with the theme, ‘Cycle for Health’ at Lady Hardinge Medical College. An area in the premises of the hospital will be dedicated as a Cycle Stand.
Giving a shout out to all health and cycling enthusiasts, Union Minister for Health and Family Welfare, Dr Mansukh Mandaviya urged all citizens to participate in the mega cycling event at their nearest AB-HWC.
"Cycling is one of the best ways to keep our body healthy, fit & active.”
“Ride as much or as little, as long or as short as you feel, but ride!", Dr Mansukh Mandaviya stated.
“Swastha Mann, Swastha Ghar” is a year-long campaign from November 2022 to October 2023. It will promote the theme of Health and Wellness to commemorate the ‘Azadi Ka Amrit Mahotsav’ (AKAM). This is in line with the new National Health Policy, 2017 that focuses on preventive and promotive healthcare and the Fit India Movement, 2019 which aims to make fitness and healthy living an integral part of our daily lives.

ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ସୁସ୍ଥ ମନ, ସୁସ୍ଥ ଘର
ପ୍ରତ୍ୟେକ ମାସର ୧୪ ତାରିଖ ଦିନ ୧.୫୬ ଲକ୍ଷ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ - ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ କଲ୍ୟାଣ କେନ୍ଦ୍ରରେ ଆୟୋଜିତ ହେବ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମେଳା
ଶାରୀରିକ ଏବଂ ମାନସିକ ସୁସ୍ଥତା ଏବଂ ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ ପରିବହନ ପାଇଁ ସଚେତନତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ନିମନ୍ତେ ଆସନ୍ତା କାଲି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ ଠାରେ ସମସ୍ତ ଏବି - ଏଚ୍‌ଡବ୍ଲ୍ୟୁସି ଏବଂ ଏଲ୍‌ଏଚ୍‌ଏମ୍‌ସି କେନ୍ଦ୍ର ଗୁଡିକରେ ସାଇକେଲ୍ ଚାଳନା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜିତ ହେବ
ଆମ ଶରୀରକୁ ସୁସ୍ଥ, ସକ୍ଷମ ଏବଂ ସକ୍ରିୟ ରଖିବା ପାଇଁ ସାଇକେଲ ଚଲାଇବା ହେଉଛି ସର୍ବୋତ୍ତମ ଉପାୟ : ଡକ୍ଟର ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭିୟ
"ଆପଣ ଯେତେ ବେଶୀ କିମ୍ବା ଯେତେ କମ୍ ଚଲାନ୍ତୁ, ଯେତେ ଦୀର୍ଘ ବାଟ କିମ୍ବା ଅଳ୍ପ ବାଟ ଚଲାନ୍ତୁ , କିନ୍ତୁ ସାଇକେଲ ଚଲାନ୍ତୁ !”
13 FEB 2023 11:42AM by PIB Bhubaneswar
ସୁସ୍ଥ ଜୀବନକୁ ନେଇ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଗତ ବର୍ଷ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା "ସୁସ୍ଥ ମନ, ସୁସ୍ଥ ଘର’ ଅଭିଯାନର ଏକ ଅଂଶ ଭାବରେ ସାରା ଦେଶରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମେଳା ଆସନ୍ତା କାଲି ୧୪ ତାରିଖ ଦିନ ୧.୫୬ ଲକ୍ଷ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ - ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ କଲ୍ୟାଣ କେନ୍ଦ୍ର (ଏବି -ଏଚ୍‌ଡବ୍ଲୁସି) ଗୁଡିକରେ ଆୟୋଜିତ ହେବ । ଏହି ଦେଶବ୍ୟାପୀ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମେଳାର ଏକ ଅଂଶ ଭାବରେ ଯୋଗ, ଜୁମ୍ବା, ଟେଲି - ପରାମର୍ଶ, ନିଶ୍ଚୟ ପୋଷଣ ଅଭିଯାନ, ଅଣ - ସଂକ୍ରାମକ ରୋଗର ଯାଂଚ ଏବଂ ଔଷଧ ବଂଟନ, ସିକଲ୍ ସେଲ୍ ରୋଗ ଯାଂଚ ଭଳି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରାଯିବ ।
ଏହା ସହିତ ସମତାଳରେ, ଶାରୀରିକ ଏବଂ ମାନସିକ କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ ପରିବହନ ପାଇଁ ସଚେତନତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ନିମନ୍ତେ ୧୪ ଫେବୃଆରୀ ୨୦୨୩ ରେ ସମସ୍ତ ଏବି - ଏଚ୍‌ଡବ୍ଲ୍ୟୁସି ଗୁଡିକରେ ସାଇକ୍ଲାଥନ୍‌, ସାଇକେଲ୍ ରାଲି କିମ୍ବା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ସାଇକେଲ୍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଭାବରେ ଏକ ସାଇକେଲ୍ ଚାଳନା କାଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜିତ ହେବ ।
ଦିଲ୍ଲୀରେ, ଲେଡି ହାର୍ଡିଙ୍ଗ ମେଡିକାଲ କଲେଜରେ ‘ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ସାଇକେଲ୍ ଚାଳନା' ବିଷୟ ସହିତ ଏକ ସାଇକ୍ଲାଥନ୍ ଆୟୋଜନ କରାଯିବ । ହସ୍ପିଟାଲ ପରିସରରେ ଥିବା ଏକ ଅଂଚଳକୁ ଏକ ସାଇକେଲ ଷ୍ଟାଣ୍ଡ ଭାବରେ ସମର୍ପିତ କରାଯିବ ।
ସମସ୍ତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ସାଇକେଲ ଚାଳକଙ୍କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରି କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଡଃ ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭିୟ ସମସ୍ତ ନାଗରିକ ମାନଙ୍କୁ ନିକଟସ୍ଥ ଏବି – ଏଚ୍‌ଡବ୍ଲ୍ୟୁସି ଗୁଡିକରେ ମେଗା ସାଇକେଲ ଚାଳନା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଭାଗ ନେବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି ।
"ଆମ ଶରୀରକୁ ସୁସ୍ଥ, ସକ୍ଷମ (ଫିଟ୍‌) ଏବଂ ସକ୍ରିୟ ରଖିବା ପାଇଁ ସାଇକେଲ ଚଳାଇବା ହେଉଛି ସର୍ବୋତ୍ତମ ଉପାୟ ।“
ଡକ୍ଟର ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭିୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ, "ଆପଣ ବେଶୀ ସମୟ କିମ୍ବା ଅଳ୍ପ ସମୟ ଚଲାନ୍ତୁ, ଯେତେ ଦୀର୍ଘ ବାଟ କିମ୍ବା ଅଳ୍ପ ବାଟ ଚଲାନ୍ତୁ , କିନ୍ତୁ ନିଶ୍ଚୟ ଚଲାନ୍ତୁ!’
୨୦୨୨ ନଭେମ୍ବର ମାସରୁ ୨୦୨୩ ଅକ୍ଟୋବର ମାସ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଚାଲିବାକୁ ଥିବା "ସୁସ୍ଥ ମନ, ସୁସ୍ଥ ଘର’ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏକ ବର୍ଷର ଅଭିଯାନ ଅଟେ । ଏହା ‘ଆଜାଦିର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ' (ଆକାମ୍‌) କୁ ସ୍ମରଣ କରିବା ପାଇଁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ କଲ୍ୟାଣର ବିଷୟ ବସ୍ତୁକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ । ଏହା ନୂତନ ଜାତୀୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ନୀତି, ୨୦୧୭ ର ଅନୁରୂପ ଅଟେ , ଯାହା ପ୍ରତିଷେଧକ ତଥା ପ୍ରୋତ୍ସାହନମୂଳକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ଏବଂ ଫିଟ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ମୁଭମେଂଟ , ୨୦୧୯ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରିତ କରିଥାଏ, ଯାହା ଫିଟନେସ୍ ଏବଂ ସୁସ୍ଥ ଜୀବନଯାପନକୁ ଆମର ଦୈନନ୍ଦିନ ଜୀବନର ଏକ ଅବିଚ୍ଛେଦ୍ୟ ଅଙ୍ଗରେ ପରିଣତ କରିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ବହନ କରୁଛି ।