Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at Global Investors' Summit 2023 in Lucknow, Uttar Pradesh
10 FEB 2023 2:33PM by PIB Delhi
Governor of Uttar Pradesh Smt. Anandiben Patel, Chief Minister of Uttar Pradesh Yogi Adityanath ji, Deputy Chief Ministers Keshav Prasad Maurya ji and Brajesh Pathak ji, my senior colleague in the Union Cabinet and the representative of Lucknow Shri Rajnath Singh ji, Excellencies from different countries, all the ministers of UP and respected members of the industry, global investor fraternity, policy makers, corporate leaders, ladies and gentlemen attending the Global Investors Summit!
A very warm welcome to all of you at the Global Investors Summit! You must be wondering why I am taking the responsibility of welcoming you while being the chief guest. It is because I have another role as well. All of you have made me the Prime Minister of India as well as the Member of Parliament from Uttar Pradesh. I have special affection for Uttar Pradesh and I also have a special responsibility towards the people of UP. Today, I have become a part of this summit to fulfill that responsibility. And therefore, I greet and welcome all the investors from India and abroad who have come to UP.
Friends,
Uttar Pradesh is known for its cultural splendor, glorious history and rich heritage. Despite having so much potential, some unpleasant things had been associated with UP. People used to say that it is difficult for UP to develop. People used to say it is impossible to improve law and order here. UP was called BIMARU state. There used to be scams worth thousands of crores of rupees on a regular basis. Everyone had given up their hopes from UP. But UP has established a new identity of its own within just five-six years and that too emphatically. Now UP is being recognized for good governance. Now UP is known for better law and order, peace and stability. Now new opportunities are being created here for wealth creators. The results of this modern infrastructure initiative of Uttar Pradesh have become visible in the last few years. There has been improvement in every field from electricity to connectivity. Very soon, UP will also be known as the only state in the country which has five international airports. Through the Dedicated Freight Corridor, UP is being directly linked to the sea and to the ports of Gujarat and Maharashtra. Along with the infrastructure, there has been a significant change in the thinking and approach of the government in UP for ease of doing business.
Friends,
Today UP represents hope. If India is a bright spot in the world today, then UP is leading to drive India's growth.
Friends,
All the industry veterans are here. Most of you also have a long experience. The current state of the world is also not hidden from you. You are looking very closely at today's potential of India's economy and the macro and micro economic fundamentals here. How did India become the fastest growing economy after battling the shocks of pandemic and war? Today every credible voice of the world believes that India's economy will continue to grow at the same speed. After all, what happened that India not only showed resilience, but also made recovery equally fast in this period of global crisis?
Friends,
The biggest reason behind this is the growing self-confidence of Indians. Today, a big change can be seen in the thinking and aspirations of Indian society, in the thinking of the youth of India. Today every citizen of India wants to see more and rapid development. He now wants to see India develop as soon as possible. Today, the aspirations of the society of India are pushing the governments as well and these aspirations are also speeding up the development projects.
And friends,
Don't forget that the state in which you are present today has a population of around 25 crores. Uttar Pradesh alone has more potential than even the major countries of the world. Like the whole of India, today a huge aspirational society is waiting for you in UP.
Friends,
Today, UP has benefited a lot from the social, physical and digital infrastructure that has been developed in India. As a result, today the society here has become socially and financially very inclusive. India as a market is now becoming seamless and government procedures are also becoming simplified. I often say that today India carries out reforms not out of compulsion, but out of conviction. This is the reason why India has done away with more than 40,000 compliances and has abolished dozens of archaic laws.
Friends,
Today India has truly embarked on the path of speed and scale. We have fulfilled the basic needs of a very large section and now they have started thinking ahead. This is the biggest reason of trust for India.
Friends,
You will clearly see the same commitment in the budget presented by the Government of India a few days back. Today the government is making a record spending on infrastructure and we are increasing it every year. New opportunities are being created for you to invest in infrastructure. Today there are many opportunities for you to invest in health, education and social infrastructure. I specially invite you to follow the path of green growth that India has embarked on. We have earmarked 35,000 crore rupees only for energy transition in this year’s budget. This shows our intention. Mission Green Hydrogen gives a boost to our intention. Several steps have been taken in this year’s budget to develop the entire ecosystem related to it. We are developing a new supply and value chain for the transformation of electric mobility.
Friends,
I am happy that today UP is emerging as a new champion for developing new value and supply chains. A very strong network of MSMEs, industries linked to tradition and modernity, is vibrant in Uttar Pradesh today. There are Bhadohi carpets and Banarasi silk. UP is textile hub of India because of Bhadohi Carpet Cluster and Varanasi Silk Cluster. Today, more than 60 percent of mobile manufacturing in India happens in Uttar Pradesh alone. Maximum manufacturing of mobile components is also done in UP. Now one of the two defense corridors of the country is being built in UP. The work on the UP Defence Corridor is going on at a rapid pace. Today the demand for Made in India defense equipment is continuously increasing. We are also committed to provide maximum Made in India defense systems and platforms to the Indian Army. And the leadership of this great project is being handled by our Karmaveer Rajnath Singh ji of Lucknow. At a time when India is developing a vibrant defense industry, you must take first mover advantage.
Friends,
There are many possibilities in Uttar Pradesh in the Dairy, Fisheries, Agriculture and Food Processing sectors. There is a lot of diversity in Uttar Pradesh regarding fruits and vegetables. This is a sector in which the participation of the private sector is still very limited. You would be aware that we have come up with the Production Linked Incentive (PLI) scheme for food processing. You must take advantage of this scheme.
Friends,
Today, it is the endeavor of the government that a modern system should be available for the farmers from inputs to post harvest management. Small investors can use the Agri Infra Fund. Similarly, we have made provision in the budget to develop a huge storage capacity across the country. This is also a great opportunity for small investors.
Friends,
Today, much of our focus in India is on crop diversification, on providing more resources to small farmers and reducing their input costs. That's why we are fast moving towards natural farming. Natural farming has started in an area of 5 kilometers on both sides of the Ganges in UP. Now we have announced to set up 10,000 Bio Input Resource Centers in this year’s budget to help the farmers. This will further encourage natural farming. There are many possibilities of investment for private entrepreneurs in this regard.
Friends,
A new campaign has started in India regarding millets. These millets of India are generally called coarse grains. Now there are many varieties of it. You must have heard in this year’s budget that we have given a new name to this millet coarse grain ‘Shree Anna’ in order to create its identity in the world market. ‘Shree Anna’ has a lot of nutritional value. This is a superfood. Like Shreefal, ‘Shree Anna’ is also going to become a novelty. It is our endeavor that India's ‘Shree Anna’ addresses global nutritional security. The world is also celebrating this year as the International Year of Millets. Therefore, on the one hand, we are motivating the farmers for the production of ‘Shree Anna’, while on the other hand we are also expanding the global market for it. Friends associated with the food processing sector can explore the possibilities in ‘Ready to Eat’ and ‘Ready to Cook’ ‘Shree Anna’ products and also serve mankind in a big way.
Friends,
A very commendable work regarding another issue has taken place in Uttar Pradesh. It is related to education and skill development. Mahayogi Guru Gorakhnath Ayush University, Atal Bihari Vajpayee Health University, Raja Mahendra Pratap Singh University, Major Dhyan Chand Sports University and many such institutions will prepare youth for different skills. I have been told that so far more than 16 lakh youths of UP have been trained in different skills under the Skill Development Mission. The UP government has also started courses related to artificial intelligence in PGI Lucknow and IIT Kanpur. On my way, our Governor, who is in charge of education being the Chancellor, told me that it is a matter of great pride for Uttar Pradesh that this time four universities of Uttar Pradesh have left their imprint in net-accreditation in India. I heartily congratulate the people associated with the world of education and the Chancellor Madam for this achievement. UP's role in the country's start-up revolution is also increasing continuously. The UP government has set a target of 100 incubators and three state-of-the-art centers in the near future. This means that the investors coming here are also going to get a huge pool of talented and skilled youth.
Friends,
There cannot be a better partnership than this. There is the double engine government’s intention on the one hand and Uttar Pradesh brimming with possibilities on the other hand. We should not waste this time. The prosperity of the world lies in the prosperity of India. The bright future of the world is guaranteed in the bright future of India. Your participation is very important in this journey of prosperity. May this investment be auspicious and bring good fortune to everyone. With this wish, many best wishes to all the investors of the country and the world who have come forward for investment. And being an MP of Uttar Pradesh, I assure you that the government and the bureaucracy of Uttar Pradesh have set out on the path of progress with determination to make your dreams come true. With this belief, I once again welcome the investors of our country and abroad to the land of Uttar Pradesh.
Thanks a lot.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
উত্তৰ প্ৰদেশৰ লক্ষ্ণৌত গ্লোবেল ইনভেষ্টৰ্ছ ছামিট ২০২৩ ত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ পাঠ
10 FEB 2023 2:33PM by PIB Guwahati
উত্তৰ প্ৰদেশৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰীমতী ড. আনন্দিবেন পেটেল, উত্তৰ প্ৰদেশৰ মুখ্যমন্ত্ৰী যোগী আদিত্যনাথ জী, উপ-মুখ্যমন্ত্ৰী কেশৱ প্ৰসাদ মৌৰ্য জী আৰু ব্ৰজেশ পাঠক জী, কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটত মোৰ জ্যেষ্ঠ সহকৰ্মী তথা লক্ষ্ণৌৰ প্ৰতিনিধি শ্ৰী ৰাজনাথ সিং জী, বিভিন্ন দেশৰ সন্মানীয় ব্যক্তিসকল, উত্তৰ প্ৰদেশৰ সকলো মন্ত্ৰী আৰু উদ্যোগটোৰ সন্মানীয় সদস্যসকল, গ্ল'বেল ইনভেষ্টাৰ ফ্ৰেটাৰ্নিটি, নীতি নিৰ্ধাৰক, কৰ্প’ৰেট নেতাসকল, লগতে গ্ল'বেল ইনভেষ্টৰ্ছ ছামিটত অংশগ্ৰহণ কৰা সকলো সুধীবৃন্দ!
গ্ল'বেল ইনভেষ্টৰ্ছ ছামিটত আপোনালোক সকলোকে অতি উষ্ম আদৰণি জনাইছো। আপুনি নিশ্চয় ভাবিছে যে মই কিয় মুখ্য অতিথিক আদৰণি জনোৱাৰ দায়িত্ব লৈছো, কাৰণ মোৰ আন এটা ভূমিকাও আছে। আপোনালোক সকলোৱে মোক ভাৰতৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ লগতে উত্তৰ প্ৰদেশৰ সাংসদো কৰি পঠিয়াইছে। উত্তৰ প্ৰদেশৰ প্ৰতি মোৰ বিশেষ মৰম আছে আৰু ইউ পিৰ জনসাধাৰণৰ প্ৰতিও মোৰ এক বিশেষ দায়িত্ব আছে। আজি মই সেই দায়িত্বও পালন কৰিবলৈ এই সন্মিলনৰ অংশ হৈ পৰিছো। আৰু সেইবাবেই ভাৰত-বিদেশৰ পৰা UP লৈ অহা সকলো বিনিয়োগকাৰীক অভিনন্দন আৰু আদৰণি জনাইছো।
বন্ধুসকল,
উত্তৰ প্ৰদেশ সাংস্কৃতিক মহিমা, গৌৰৱময় ইতিহাস, চহকী ঐতিহ্যৰ বাবে জনাজাত। ইমান সম্ভাৱনা থকাৰ পিছতো ইউ পিৰ সৈতে কিছুমান অপ্ৰীতিকৰ কথা জড়িত হৈ আছিল। আগতে মানুহে কৈছিল যে ইউ পিৰ বিকাশ কঠিন। আগতে মানুহে কৈছিল ইয়াত আইন-শৃংখলা উন্নত কৰাটো অসম্ভৱ। ইউ পিক বিমাৰু ৰাজ্য বুলি কোৱা হৈছিল। আগতে নিয়মীয়াকৈ হাজাৰ হাজাৰ কোটি টকাৰ কেলেংকাৰি সংঘটিত হৈছিল। সকলোৱে ইউ পিৰ পৰা আশা ত্যাগ কৰিছিল। কিন্তু ইউ পিয়ে মাত্ৰ পাঁচ-ছয় বছৰৰ ভিতৰতে নিজৰ এক নতুন পৰিচয় প্ৰতিষ্ঠা কৰিছে আৰু সেয়াও জোৰ দি। এতিয়া ইউ পিক সুশাসনৰ বাবে স্বীকৃতি দিয়া হৈছে। এতিয়া ইউ পি উন্নত আইন-শৃংখলা, শান্তি, আৰু স্থিতিশীলতাৰ বাবে পৰিচিত। এতিয়া ইয়াত সম্পদ সৃষ্টিকৰ্তাৰ বাবে নতুন নতুন সুযোগৰ সৃষ্টি হৈছে। উত্তৰ প্ৰদেশত এই আধুনিক আন্তঃগাঁথনিৰ পদক্ষেপৰ ফল যোৱা কেইবছৰমানৰ পৰা স্পষ্ট হৈ পৰিছে। বিদ্যুতৰ পৰা সংযোগলৈকে প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে উন্নতি হৈছে। অতি সোনকালে ইউ পি দেশৰ একমাত্ৰ ৰাজ্য হিচাপেও পৰিচিত হ’ব য’ত পাঁচটা আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিমানবন্দৰ আছে। ডেডিকেটেড ফ্ৰেইট কৰিডৰৰ জৰিয়তে ইউ পি পোনপটীয়াকৈ সাগৰৰ সৈতে আৰু গুজৰাট আৰু মহাৰাষ্ট্ৰৰ বন্দৰৰ সৈতে সংযুক্ত। আন্তঃগাঁথনিৰ সমান্তৰালভাৱে ব্যৱসায়ত সহজতাৰ বাবে ইউ পিত চৰকাৰৰ চিন্তা-চৰ্চা আৰু পন্থাৰ যথেষ্ট পৰিৱৰ্তন হৈছে।
বন্ধুসকল,
আজি ইউ পিয়ে আশাক প্ৰতিনিধিত্ব কৰে। আজি যদি ভাৰত বিশ্বৰ এক উজ্জ্বল স্থান, তেন্তে ভাৰতৰ বৃদ্ধিৰ দিশত আগবাঢ়িছে ইউ পি।
বন্ধুসকল,
সকলো উদ্যোগৰ প্ৰবীণসকল ইয়াত আছে। আপোনালোকৰ বেছিভাগৰে অভিজ্ঞতাও দীৰ্ঘদিনীয়া। পৃথিৱীৰ বৰ্তমানৰ অৱস্থাও আপোনাক সকলোৱে জ্ঞাত। ভাৰতৰ অৰ্থনীতিৰ আজিৰ সম্ভাৱনীয়তা আৰু ইয়াত সামষ্টিক আৰু ক্ষুদ্ৰ অৰ্থনৈতিক মৌলিক দিশসমূহ আপোনালোকে অতি তীক্ষ্ণ দৃষ্টিৰে চাই আছে। মহামাৰী আৰু যুদ্ধৰ জোকাৰণিৰ সৈতে যুঁজি ভাৰত কেনেকৈ দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পোৱা অৰ্থনীতিৰ দেশ হিচাপে পৰিগণিত হ’ল? আজি বিশ্বৰ প্ৰতিটো বিশ্বাসযোগ্য কণ্ঠই বিশ্বাস কৰে যে ভাৰতৰ অৰ্থনীতিও একে গতিৰে বৃদ্ধি পাব। কাৰণ, কি হ’ল যে ভাৰতে কেৱল স্থিতিস্থাপকতা দেখুৱাই নহয়, বিশ্ব সংকটৰ এই সময়ছোৱাত সমানে ক্ষীপ্ৰতাৰে আৰোগ্য লাভ কৰিলে?
বন্ধুসকল,
ইয়াৰ আঁৰৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ কাৰণ হৈছে ভাৰতীয়ৰ ক্ৰমবৰ্ধমান আত্মবিশ্বাস। আজি ভাৰতীয় সমাজৰ চিন্তাধাৰা আৰু আকাংক্ষাত, ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ চিন্তাধাৰাত এক বৃহৎ পৰিৱর্তন দেখা যায়৷ আজি ভাৰতৰ প্ৰতিজন নাগৰিকে অধিক আৰু দ্ৰুত বিকাশ চাব বিচাৰে। তেওঁ এতিয়া ভাৰতৰ উন্নতি অতি সোনকালে দেখিব বিচাৰিছে। আজি ভাৰতৰ সমাজৰ আকাংক্ষাই চৰকাৰসমূহকো ঠেলি দিছে আৰু এই আকাংক্ষাসমূহেও উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পসমূহ ক্ষিপ্ৰ কৰি তুলিছে।
আৰু বন্ধুসকল,
পাহৰি নাযাব যে আজি আপুনি যিখন ৰাজ্যত উপস্থিত আছে, সেইখন ৰাজ্যৰ জনসংখ্যা প্ৰায় ২৫ কোটি। কেৱল উত্তৰ প্ৰদেশতে বিশ্বৰ প্ৰধান দেশসমূহতকৈও অধিক সম্ভাৱনা আছে। সমগ্ৰ ভাৰতবৰ্ষৰ দৰে আজিও এখন বিশাল উচ্চাকাঙ্খী সমাজে উত্তৰ প্ৰদেশত আপোনাৰ বাবে অপেক্ষা কৰি আছে।
বন্ধুসকল,
ভাৰতত যি সামাজিক, ভৌতিক, আৰু ডিজিটেল আন্তঃগাঁথনি গঢ়ি তোলা হৈছে, তাৰ পৰা আজি উত্তৰ প্ৰদেশ বহুত লাভৱান হৈছে। ফলত আজি ইয়াৰ সমাজখন সামাজিক আৰু আৰ্থিকভাৱে অতি সৰ্বাংগীন হৈ পৰিছে। বজাৰ হিচাপে ভাৰত এতিয়া নিৰৱচ্ছিন্ন হৈ পৰিছে আৰু চৰকাৰী পদ্ধতিও সৰল হৈ পৰিছে। মই প্ৰায়ে কওঁ যে আজি ভাৰতে বাধ্যবাধকতাৰ বাবে নহয়, প্ৰত্যয়ৰ বাবে সংস্কাৰ সাধন কৰে। এই কাৰণেই ভাৰতে ৪০ হাজাৰতকৈও অধিক অভিযোগ নাইকিয়া কৰি কেইবা ডজন প্ৰাচীন আইন বিলুপ্ত কৰিছে।
বন্ধুসকল,
আজি ভাৰতে সঁচাকৈয়ে গতি আৰু পৰিসৰৰ পথত আগবাঢ়িছে। আমি এটা অতি বৃহৎ অংশৰ মৌলিক প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰিছো আৰু এতিয়া তেওঁলোকে আগলৈ চিন্তা কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিছে। এইটোৱেই ভাৰতৰ বাবে আস্থাৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ কাৰণ।
বন্ধুসকল,
কেইদিনমান আগতে ভাৰত চৰকাৰে দাখিল কৰা বাজেটতো একে প্ৰতিশ্ৰুতি আপোনালোকে স্পষ্টকৈ দেখিব। আজি চৰকাৰে আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে ব্যয়ৰ অভিলেখ গঢ়িছে আৰু আমি প্ৰতি বছৰে বৃদ্ধি কৰি আছো। আপোনালোকৰ বাবে আন্তঃগাঁথনিত বিনিয়োগ কৰাৰ নতুন সুযোগ সৃষ্টি কৰা হৈছে। আজি আপোনাৰ বাবে স্বাস্থ্য, শিক্ষা, আৰু সামাজিক আন্তঃগাঁথনিত বিনিয়োগ কৰাৰ বহু সুযোগ আছে। বিশেষকৈ ভাৰতে যি সেউজ বৃদ্ধিৰ পথত আগবাঢ়িছে, সেই পথ অনুসৰণ কৰিবলৈ আপোনালোকক আমন্ত্ৰণ জনাইছো। আমি এইবাৰৰ বাজেটত শক্তি পৰিৱৰ্তনৰ বাবেহে ৩৫ হাজাৰ কোটি টকা আৱণ্টন দিছো। ইয়াৰ দ্বাৰা আমাৰ উদ্দেশ্য প্ৰকাশ পায়। মিছন গ্ৰীণ হাইড্ৰজেনে আমাৰ উদ্দেশ্যক এক বুষ্ট দিয়ে। ইয়াৰ সৈতে জড়িত সমগ্ৰ পৰিৱেশ তন্ত্ৰৰ বিকাশৰ বাবে এইবাৰৰ বাজেটত কেইবাটাও পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছে। আমি বৈদ্যুতিক গতিশীলতাৰ ৰূপান্তৰৰ বাবে এক নতুন যোগান আৰু মূল্য শৃংখল গঢ়ি তুলিছো।
বন্ধুসকল,
মই সুখী যে আজি ইউ পি নতুন মূল্য আৰু যোগান শৃংখল গঢ়ি তোলাৰ বাবে নতুন চেম্পিয়ন হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে। পৰম্পৰা আৰু আধুনিকতাৰ সৈতে জড়িত উদ্যোগসমূহ এম এছ এম ইৰ এক অতি শক্তিশালী নেটৱৰ্ক আজি উত্তৰ প্ৰদেশত জীপাল হৈ পৰিছে। ভাদোহী কাৰ্পেট আৰু বেনাৰসী ৰেচম। ভাদোহী কাৰ্পেট ক্লাষ্টাৰ আৰু বাৰাণসী ৰেচম ক্লাষ্টাৰৰ বাবেই ইউ পি ভাৰতৰ বস্ত্ৰশিল্প কেন্দ্ৰ। আজি ভাৰতত ৬০ শতাংশতকৈ অধিক মোবাইল উৎপাদন কেৱল উত্তৰ প্ৰদেশতে ঘটে। মোবাইল কম্পোনেণ্টৰ সৰ্বাধিক উৎপাদনো ইউ পিত কৰা হয়। এতিয়া দেশৰ দুটা প্ৰতিৰক্ষা কৰিডৰৰ ভিতৰত এটা ইউ পিত নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। ইউ পি ডিফেন্স কৰিডৰৰ কাম দ্ৰুত গতিত চলি আছে। আজি মেড ইন ইণ্ডিয়া প্ৰতিৰক্ষা সঁজুলিৰ চাহিদা ক্ৰমাগতভাৱে বৃদ্ধি পাইছে। ভাৰতীয় সেনাবাহিনীক সৰ্বাধিক মেড ইন ইণ্ডিয়া প্ৰতিৰক্ষা ব্যৱস্থা আৰু মঞ্চ প্ৰদানৰ বাবেও আমি প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। আৰু এই মহান প্ৰকল্পৰ নেতৃত্ব চম্ভালি আছে আমাৰ লক্ষ্ণৌৰ কৰ্মবীৰ ৰাজনাথ সিং জীয়ে। যি সময়ত ভাৰতে এক সজীৱ প্ৰতিৰক্ষা উদ্যোগ গঢ়ি তুলিছে, সেই সময়ত আপুনি ফাৰ্ষ্ট মুভাৰৰ সুবিধা ল’ব লাগিব।
বন্ধুসকল,
উত্তৰ প্ৰদেশত দুগ্ধ, মীন, কৃষি আৰু খাদ্য সংসাধন খণ্ডত বহু সম্ভাৱনা আছে। উত্তৰ প্ৰদেশত ফল-মূল আৰু শাক-পাচলি সন্দৰ্ভত বহু বৈচিত্ৰ্যৰ সৃষ্টি হৈছে। এইটো এনে এটা খণ্ড য’ত ব্যক্তিগত খণ্ডৰ অংশগ্ৰহণ এতিয়াও অতি সীমিত। আপুনি জানিব যে আমি খাদ্য প্ৰক্ৰিয়াকৰণৰ বাবে প্ৰডাকচন লিংকড ইনচেণ্টিভ (পিএলআই) আঁচনিৰ কথা উলিয়াইছো। এই আঁচনিৰ সুবিধা আপুনি ল’ব লাগিব।
বন্ধুসকল,
আজি কৃষকৰ বাবে ইনপুটসমূহৰ পৰা আৰম্ভ কৰি চপোৱাৰ পিছৰ ব্যৱস্থাপনালৈকে আধুনিক ব্যৱস্থা এটা উপলব্ধ হোৱাটো চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টা। ক্ষুদ্ৰ বিনিয়োগকাৰীয়ে কৃষি আন্তঃগাঁথনি পুঁজি ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰে। একেদৰে আমি বাজেটত সমগ্ৰ দেশতে এক বিশাল সংৰক্ষণ ক্ষমতা গঢ়ি তোলাৰ ব্যৱস্থা কৰিছো। ক্ষুদ্ৰ বিনিয়োগকাৰীৰ বাবেও এয়া এক সুন্দৰ সুযোগ।
বন্ধুসকল,
আজি ভাৰতত আমাৰ বহুখিনি মনোযোগ শস্যৰ বৈচিত্ৰ্য, ক্ষুদ্ৰ কৃষকসকলক অধিক সম্পদ প্ৰদান আৰু তেওঁলোকৰ ইনপুট খৰচ হ্ৰাস কৰাত। সেইবাবেই আমি প্ৰাকৃতিক খেতিৰ দিশত দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িছো। ইউ পিৰ গংগাৰ দুয়োপাৰৰ ৫ কিলোমিটাৰ এলেকাত প্ৰাকৃতিক কৃষি আৰম্ভ হৈছে। এতিয়া আমি এইবাৰৰ বাজেটত ১০ হাজাৰ বায়’ ইনপুট ৰিচ’ৰ্চ চেণ্টাৰ স্থাপন কৰি কৃষকসকলক সহায় কৰাৰ কথা ঘোষণা কৰিছো। ইয়াৰ দ্বাৰা প্ৰাকৃতিক কৃষি আৰু অধিক উৎসাহিত হ’ব। এই ক্ষেত্ৰত ব্যক্তিগত উদ্যোগীসকলৰ বাবে বিনিয়োগৰ বহু সম্ভাৱনা আছে।
বন্ধুসকল,
বাজৰাৰ সন্দৰ্ভত ভাৰতত আৰম্ভ হৈছে এক নতুন অভিযান। ভাৰতৰ এই বাজৰাবোৰক সাধাৰণতে মোটা শস্য বুলি কোৱা হয়। এতিয়া ইয়াৰ অনেক জাত আছে। এইবাৰৰ বাজেটত নিশ্চয় শুনিছে যে বিশ্ব বজাৰত ইয়াৰ পৰিচয় সৃষ্টিৰ স্বাৰ্থত আমি এই বাজৰাৰ মোটা শস্যক নতুন নাম দিছো ‘শ্ৰী আন্না’। 'শ্ৰী আন্না'ৰ পুষ্টিকৰ মূল্য বহুত। এইটো এটা ছুপাৰফুড। শ্ৰীফলৰ দৰেই ‘শ্ৰী আন্না’ও এক নতুনত্বলৈ পৰিণত হ’বলৈ গৈ আছে। ভাৰতৰ ‘শ্ৰী আন্না’ই বিশ্বৰ পুষ্টি সুৰক্ষাক সম্বোধন কৰাটো আমাৰ প্ৰচেষ্টা। বিশ্বই এই বছৰটো আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বাজৰাৰ বছৰ হিচাপেও উদযাপন কৰিছে। গতিকে এফালে আমি কৃষকসকলক ‘শ্ৰী আন্না’ উৎপাদনৰ বাবে প্ৰেৰণা যোগাইছো, আনহাতে আনফালে ইয়াৰ বাবে বিশ্বব্যাপী বজাৰো সম্প্ৰসাৰণ কৰিছো। খাদ্য প্ৰক্ৰিয়াকৰণ খণ্ডৰ সৈতে জড়িত বন্ধুসকলে ‘ৰেডি টু ইট’ আৰু ‘ৰেডি টু কুক’ ‘শ্ৰী আন্না’ সামগ্ৰীৰ সম্ভাৱনাসমূহ অন্বেষণ কৰিব পাৰে আৰু লগতে মানৱ জাতিক ডাঙৰ ৰূপত সেৱা আগবঢ়াব পাৰে।
বন্ধুসকল,
উত্তৰ প্ৰদেশত আন এটা বিষয় সন্দৰ্ভত এক অতি প্ৰশংসনীয় কাম সংঘটিত হৈছে। শিক্ষা আৰু দক্ষতা বিকাশৰ লগত ইয়াৰ সম্পৰ্ক আছে। মহাযোগী গুৰু গোৰখনাথ আয়ুষ বিশ্ববিদ্যালয়, অটল বিহাৰী বাজপেয়ী স্বাস্থ্য বিশ্ববিদ্যালয়, ৰাজা মহেন্দ্ৰ প্ৰতাপ সিং বিশ্ববিদ্যালয়, মেজৰ ধ্যানচান্দ ক্ৰীড়া বিশ্ববিদ্যালয়, আৰু এনে বহু প্ৰতিষ্ঠানে যুৱক-যুৱতীসকলক বিভিন্ন দক্ষতাৰ বাবে প্ৰস্তুত কৰিব। মোক কোৱা হৈছে যে বৰ্তমানলৈকে ইউ পিৰ ১৬ লাখৰো অধিক যুৱক-যুৱতীক দক্ষতা বিকাশ অভিযানৰ অধীনত বিভিন্ন দক্ষতাৰ প্ৰশিক্ষণ দিয়া হৈছে। ইউ পি চৰকাৰে পি জি আই লক্ষ্ণৌ আৰু আই আই টি কানপুৰতো কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ সৈতে জড়িত পাঠ্যক্ৰম আৰম্ভ কৰিছে। মোক ছেঞ্চেলৰ হৈ শিক্ষাৰ দায়িত্বত থকা আমাৰ ৰাজ্যপালে ক’লে যে এইবাৰ উত্তৰ প্ৰদেশৰ চাৰিখন বিশ্ববিদ্যালয়ে ভাৰতত নেট এক্ৰিডিটেশ্যনত নিজৰ চাঁপ এৰি থৈ যোৱাটো উত্তৰ প্ৰদেশৰ বাবে অতি গৌৰৱৰ বিষয়। এই কৃতিত্বৰ বাবে শিক্ষা জগতৰ সৈতে জড়িত লোকসকলক আৰু চ্যান্সেলৰ মেডামক আন্তৰিকতাৰে অভিনন্দন জনাইছো। দেশৰ ষ্টাৰ্ট আপ বিপ্লৱত ইউ পিৰ ভূমিকাও ক্ৰমাগতভাৱে বৃদ্ধি পাইছে। অদূৰ ভৱিষ্যতে ১০০টা ইনকিউবেটৰ আৰু তিনিটা অত্যাধুনিক কেন্দ্ৰ স্থাপনৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছে ইউ পি চৰকাৰে। অৰ্থাৎ ইয়ালৈ অহা বিনিয়োগকাৰীসকলেও প্ৰতিভাৱান আৰু দক্ষ যুৱক-যুৱতীৰ এক বিশাল পুল লাভ কৰিবলৈ গৈ আছে।
বন্ধুসকল,
ইয়াতকৈ ভাল অংশীদাৰিত্ব থাকিব নোৱাৰে। এফালে ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰৰ উদ্দেশ্য আৰু আনফালে সম্ভাৱনাৰে ভৰি থকা উত্তৰ প্ৰদেশ। আমি এই সময় নষ্ট কৰা উচিত নহয়। বিশ্বৰ সমৃদ্ধি ভাৰতৰ সমৃদ্ধিৰ মাজতে নিহিত হৈ আছে। ভাৰতৰ উজ্জ্বল ভৱিষ্যতত বিশ্বৰ উজ্জ্বল ভৱিষ্যত নিশ্চিত। এই সমৃদ্ধিৰ যাত্ৰাত আপোনালোকৰ অংশগ্ৰহণ অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। এই বিনিয়োগ শুভ হওক আৰু সকলোৰে মংগল কঢ়িয়াই আনক। এই কামনাৰে বিনিয়োগৰ বাবে আগবাঢ়ি অহা দেশৰ লগতে বিশ্বৰ সকলো বিনিয়োগকাৰীলৈ বহু শুভেচ্ছা। আৰু উত্তৰ প্ৰদেশৰ সাংসদ হৈ আপোনালোকক আশ্বাস দিছো যে আপোনালোকৰ সপোন বাস্তৱায়িত কৰাৰ দৃঢ়তাৰে উত্তৰ প্ৰদেশৰ চৰকাৰ আৰু আমোলাতন্ত্ৰই প্ৰগতিৰ পথত আগবাঢ়িছে। এই বিশ্বাসেৰে মই পুনৰবাৰ আমাৰ দেশৰ লগতে বিদেশৰ বিনিয়োগকাৰীসকলক উত্তৰ প্ৰদেশৰ ভূমিলৈ আদৰণি জনাইছো।
বহু বহু ধন্যবাদ!
টোকা: এইটো প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ হিন্দীত প্ৰদান কৰা ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ। মূল ভাষণটো হিন্দী ভাষাত প্ৰদান কৰা হৈছিল।