Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at India Energy Week 2023 in Bengaluru, Karnataka
06 FEB 2023 3:17PM by PIB Delhi
Chief Minister of Karnataka Shri Basavaraj Bommai ji, my colleagues in the Union Cabinet Shri Hardeep Puri ji and Rameswar Teli ji, other ministers, Your Excellencies, ladies and gentlemen!
We are monitoring the situation in Turkey which has been hit by the devastating earthquake. There are reports of many tragic deaths and extensive damage. The countries around Turkey also feared to have suffered damages. The sympathies of the 140 crore people of India are with all the earthquake victims. India is committed to provide all possible help to the earthquake victims.
Friends,
Bengaluru is a city energized with technology, talent and innovation. Like me, you too must be feeling the youthful energy here. This is the first major energy event of India's G-20 presidency calendar. I welcome all the people who have come from India and abroad for the India Energy Week.
Friends,
Energy sector has a huge role to play in determining the future of the 21st century world. Today India is one of the strongest voices in the world in energy transition and in developing new resources of energy. Unprecedented possibilities are emerging for the energy sector in India, which is determined to become a developed nation.
You must be aware that the IMF has recently released growth projections for 2023. It has been said that India is going to be the fastest growing major economy. India has been a global bright spot in 2022 despite the repercussions of the pandemic and war. Whatever be the external circumstances, India overcame every challenge due to its internal resilience. Multiple factors worked behind this. First: a stable decisive government; second: sustained reforms; and third: socio-economic empowerment at the grassroots.
People were linked to bank accounts on a large scale and they also got the facilities of free healthcare treatment in the last few years. Crores of people had access to safe sanitation, electricity connection, housing, tap water and other social infrastructure schemes during this period.
The significant population of Indians whose lives have changed in the last few years is more than the population of many developed countries. This has helped in lifting crores of poor people out of poverty. Today crores of people have come out of poverty and reaching the middle class level. Today, there has been a change in the quality of life of crores of people in India.
Today, more than six lakh kilometers of optical fiber is being laid to make the Internet available in every village. The number of broadband users in the country has increased 13 times in the last nine years. Internet connections have more than tripled in the last nine years. Today the number of rural internet users is increasing faster than the urban users.
Moreover, India has become the second largest mobile phone manufacturing country in the world resulting in the creation of the world's largest aspirational class in India. The people of India now aspire for better products, better services and better infrastructure.
Energy is a huge factor in fulfilling the aspirations of the people of India. From industries to offices and from factories to homes, the demand for energy is increasing day by day. In view of the rapid development taking place in India, it is believed that many new cities will be built in India in the coming years. The International Energy Association has also said that India's energy demand will be the highest in the world in this decade. India has brought new opportunities for all the investors and the stakeholders of the energy sector.
Today India's share in global oil demand is around 5% but it is expected to reach 11%. India's gas demand is expected to increase by 500 percent. Our expanding energy sector is creating new opportunities for investment and collaborations in India.
Friends,
There are four major verticals of India's strategy regarding the energy sector. First: Increasing domestic exploration and production; second: diversification of supplies; third: expansion of alternative energy sources like bio fuels, ethanol, compressed biogas and solar; and fourth: de-carbonization through use of electric vehicles and hydrogen. India is working rapidly in all these four directions. I would like to talk to you in more detail about some of its aspects.
Friends,
Do you know that India has the fourth largest refining capacity in the world? India's current capacity is around 250 MMTPA, which is being increased to 450 MMTPA. We are constantly modernizing and upgrading our refining industry indigenously. We are also working very fast in the direction of increasing our petrochemical production capacity. All of you can expand your energy landscape by using India's rich technology potential and growing start-up ecosystem.
Friends,
We are also working on mission mode to increase natural gas consumption in our energy mix by 2030. A target has been set to increase it from 6 percent to 15 percent. Our vision of One Nation One Grid will provide all necessary infrastructure in this regard.
It is our endeavor to increase the LNG terminal re-gasification capacity. Our capacity was 21 MMTPA in 2014, which has almost doubled in 2022. Work is underway to increase it further. The number of CGD in India has also increased 9 times as compared to 2014. We had around 900 CNG stations in 2014. Now their number is set to reach 5,000 very soon.
We are also rapidly working towards increasing the length of the gas pipeline network. The length of the gas pipeline in our country in 2014 was about 14,000 kilometers. Now it has increased to more than 22,000 kilometers. In the next 4-5 years, the gas pipeline network in India will reach 35,000 kilometers. This means that huge investment opportunities are being created for you in India's natural gas infrastructure.
Friends,
Today India is laying emphasis on promoting domestic exploration and production. The E&P sector has also shown its interest in those areas which were considered inaccessible. Keeping in view your concerns, we have reduced restrictions on the 'No-Go' areas. As a result, 10 lakh square kilometers of area has been freed from the restrictions of No-Go. If we look at the figures, this reduction is more than 98 percent in the No-Go areas. I would urge all the investors to make use of these opportunities and increase their presence in the exploration of fossil fuels.
Friends,
We are also moving fast in the field of bio-energy. We established Asia's first 2-G Ethanol Bio-Refinery in August last year. We are committed to make 12 such commercial 2-G ethanol plants. We are also making efforts towards the commercial utility of sustainable aviation fuel and renewable diesel.
We announced plans to build 500 new 'waste to wealth' plants under the Gobar-Dhan Yojana in this year’s budget. This includes 200 compressed biogas plants and 300 community or cluster-based plants. It will also open avenues for investment of thousands of crores of rupees for all of you.
Friends,
Green hydrogen is another sector in which India is taking lead in the world. The National Green Hydrogen Mission will give a new direction to 21st century India. We are aiming to produce 5 MMTPA of green hydrogen by the end of this decade. There are investment possibilities worth more than Rs 8 lakh crore in this field also. India will increase the share of green hydrogen to 25% in the next five years by replacing grey-hydrogen. This will also be a great opportunity for you.
Friends,
Another important issue is the battery cost of EVs. Today, the cost of batteries in an electric vehicle ranges from 40 to 50 percent. Therefore, we have started a PLI scheme worth more than 18,000 crore rupees to make advanced chemistry cells of 50 Gigawatt hours in this direction. This is a good opportunity to set up battery manufacturing facilities in the country.
Friends,
We have further strengthened these possibilities of investment in India in the budget that was tabled a week ago. Renewable energy, energy efficiency, sustainable transportation and green technologies have been further encouraged in the budget. Rs 35,000 crore has been earmarked for priority capital investments so that energy transition and net zero objectives get a boost. We have also made a provision of Rs 10 lakh crore for capital expenditure in the budget. This will also speed up infrastructure from green hydrogen to solar and roads.
Friends,
The entire world is witness to India's commitment and efforts regarding green energy since 2014. The renewable energy capacity in India has increased from about 70 GW to about 170 GW in the last nine years. The solar power capacity has also increased more than 20 times. Today India ranks fourth in the world in terms of wind power capacity.
We are aiming to have 50% non-fossil fuel capacity by the end of this decade. We are working very fast on ethanol blending and on bio fuels. We have increased ethanol blending in petrol from 1.5 percent to 10 percent in the last nine years. Now we are moving towards the target of 20 percent ethanol blending.
E-20 is being rolled out today at this event. In the first phase, 15 cities of the country will be covered and it will be expanded across the country in the next two years. E-20 is also going to become a huge market for you across the country.
Friends,
The mass movement in India regarding energy transition is a subject of study. This is happening in two ways: First: rapid adoption of renewable sources of energy; and second: adoption of effective methods of energy conservation. Citizens of India are rapidly adopting renewable sources of energy today. Houses, villages, airports running on solar power and farming with solar pumps are many such examples.
India has connected more than 19 crore families with clean cooking fuel in the last nine years. The solar cook-top, which was launched today, is going to give a new dimension to green and clean cooking in India. It is expected that more than 3 crore households will have access to solar cook-tops in the next two-three years. In a way, India will bring a revolution in the kitchen. There are more than 25 crore families in India. You can imagine how many possibilities are in store for you by investing in solar cook-tops.
Friends,
Citizens of India are rapidly shifting towards effective methods of energy conservation. Now LED bulbs are mostly used in homes and streetlights. Smart meters are being installed in the homes of India. CNG and LNG are being adopted on a large scale. The increasing popularity of electric vehicles is indicating a major change in this direction.
Friends,
These huge efforts of India towards green growth and energy transition also reflect our values. Circular economy, in a way, is a part of the lifestyle of every Indian. The mantra of Reduce, Reuse and Recycle has been ingrained in our values. Today, we got to see an example of this here. You have seen uniforms made by recycling plastic waste bottles. It does not lack anywhere as far as the world of fashion and beauty is concerned. The target of recycling 100 million such bottles every year will go a long way in protecting the environment.
This mission will also strengthen LiFE i.e. Lifestyle for Environment, which is very much the need of the hour in the world today. Following these values, India has set a target of Net Zero by 2070. India wants to strengthen this goodwill in the world through efforts like the International Solar Alliance.
Friends,
I would again call upon you to definitely explore every possibility related to India's energy sector and get involved in it. Today India is the most suitable place in the world for your investment. With these words, I welcome all of you who have come here in such a large number to participate in the energy transition week and end my speech. Many best wishes to all of you!
Thanks.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
কৰ্ণাটকৰ বেংগালুৰুত অনুষ্ঠিত ইণ্ডিয়া এনাৰ্জী উইক, ২০২৩ ত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
06 FEB 2023 3:17PM by PIB Guwahati
কৰ্ণাটকৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী বাসৱৰাজ বোম্মাই জী, কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটত মোৰ সতীৰ্থ শ্ৰী হৰদীপ পুৰী জী আৰু ৰামেশ্বৰ তেলী জী, আন-আন মন্ত্ৰীসকল, ভদ্ৰলোক আৰু মহিলাসকল!
আমি তুৰস্কৰ পৰিস্থিতি নিৰীক্ষণ কৰি আছো। দেশখন বিধ্বংসী ভূমিকম্পৰ ফলত ক্ষতিগ্ৰস্ত হৈছে। বহু লোকৰ মৰ্মান্তিকভাৱে মৃত্যু হোৱাৰ লগতে ব্যাপক ক্ষয়-ক্ষতিৰ খবৰ পোৱা গৈছে। তুৰস্কৰ আশে-পাশে থকা দেশসমূহো ক্ষতিৰ সন্মুখীন হোৱাৰ আশংকা আছে। ভাৰতৰ ১৪০ কোটি জনসাধাৰণে ভূমিকম্পত ক্ষতিগ্ৰস্ত সকলোৰে প্ৰতি সহানুভূতি আগবঢ়াইছে। ভূমিকম্পত ক্ষতিগ্ৰস্ত লোকসকলক সম্ভৱপৰ সকলো সহায় আগবঢ়াবলৈ ভাৰত অংগীকাৰবদ্ধ।
বন্ধুসকল,
বেংগালুৰু হৈছে প্ৰযুক্তি, প্ৰতিভা আৰু উদ্ভাৱনেৰে সমৃদ্ধ এখন চহৰ। মোৰ দৰে আপোনাসৱেও নিশ্চয় ইয়াৰ উদীয়মান শক্তিক অনুভৱ কৰিছে। ভাৰতৰ জি-২০ ৰ অধ্যক্ষতাৰ কেলেণ্ডাৰৰ এয়া প্ৰথম বৃহৎ শক্তিৰ অনুষ্ঠান। ইণ্ডিয়া এনাৰ্জী উইকলৈ ভাৰত-বিদেশৰ সকলো লোককে আদৰণি জনাইছো।
বন্ধুসকল,
একবিংশ শতিকাৰ বিশ্বৰ ভৱিষ্যৎ নিৰ্ধাৰণৰ ক্ষেত্ৰত শক্তি খণ্ডটোৰ এক বৃহৎ ভূমিকা আছে। আজি ভাৰত শক্তিৰ পৰিৱৰ্তন আৰু শক্তিৰ নতুন সম্পদ বিকাশৰ ক্ষেত্ৰত বিশ্বৰ অন্যতম শক্তিশালী দেশ। উন্নত ৰাষ্ট্ৰ হ’বলৈ দৃঢ়প্ৰতিজ্ঞ ভাৰতৰ শক্তি খণ্ডটোৰ বাবে অভূতপূৰ্ব সম্ভাৱনাৰ উন্মেষ ঘটিছে।
আপোনালোকৰ নিশ্চয় অৱগত যে আইএমএফে শেহতীয়াকৈ ২০২৩ ৰ বিকাশৰ প্ৰক্ষেপণ প্ৰকাশ কৰিছে। ইয়াত কোৱা হৈছে যে ভাৰত সৰ্বাধিক দ্ৰুত বৰ্ধমান বৃহৎ অৰ্থনীতি হ’বলৈ অগ্ৰসৰ হৈছে। মহামাৰীটো আৰু যুদ্ধৰ প্ৰতিক্ৰিয়াৰ মাজতো ২০২২ ত ভাৰত বিশ্বৰ উজ্জ্বল স্থান হিচাপে পৰিগণিত হৈছে। বাহ্যিক পৰিস্থিতি যিয়েই নহওঁক কিয়, ভাৰতে নিজৰ অভ্যন্তৰীণ স্থিতিস্থাপকতাৰ সুবাদত প্ৰতিটো প্ৰত্যাহ্বান অতিক্ৰম কৰিছে। ইয়াৰ আঁৰত একাধিক কাৰকে কাম কৰিছিল। প্ৰথমঃ এখন সুস্থিৰ নিৰ্ণায়ক চৰকাৰ; দ্বিতীয়তেঃ স্থায়ী সংস্কাৰ আৰু তৃতীয়তেঃ তৃণমূল পৰ্য্যায়ত আৰ্থ-সামাজিক সবলীকৰণ।
গৰিষ্ঠসংখ্যক লোককে বেংক একাউন্টৰ সৈতে সংযুক্ত কৰা হয় আৰু তেওঁলোকে যোৱা কেইবছৰমানৰপৰা বিনামূলীয়া স্বাস্থ্যসেৱাৰ সুবিধাও লাভ কৰি আহিছে। এই সময়ছোৱাত কোটি-কোটি লোকে সুৰক্ষিত অনাময় ব্যৱস্থা, বিদ্যুৎ সংযোগ, গৃহ নিৰ্মাণ, টেপৰ পানী আৰু আন-আন সামাজিক আন্তঃগাঁথনি আঁচনিৰ সুবিধা লাভ কৰে।
যোৱা কেইবছৰমানৰপৰা যিমান সংখ্যক ভাৰতীয়ৰ জীৱন সলনি হৈছে, তেওঁলোকৰ মুঠ সংখ্যা বহু উন্নত দেশৰ জনসংখ্যাতকৈ অধিক। ইয়াৰ ফলত কোটি-কোটি দৰিদ্ৰ লোকক দৰিদ্ৰতাৰ গ্ৰাসৰপৰা উলিয়াই অনাত সহায়ক হৈছে। আজি কোটি-কোটি লোক দৰিদ্ৰতাৰ বেহুৰপৰা ওলাই আহি মধ্যবিত্ত পৰ্য্যায়ত উপনীত হৈছে। আজি ভাৰতত কোটি-কোটি জনসাধাৰণৰ জীৱনৰ মানদণ্ডৰ পৰিৱৰ্তন ঘটিছে।
আজি প্ৰতিখন গাঁৱতে ইন্টাৰনেট উপলব্ধকৰণৰ অৰ্থে ছয় লাখ কিলোমিটাৰৰো অধিক অপ্টিকেল ফাইবাৰ সংস্থাপিত কৰা হৈছে। যোৱা ন বছৰত দেশখনত ব্ৰডবেণ্ড ব্যৱহাৰকাৰীৰ সংখ্যা ১৩ গুণ বৃদ্ধি পাইছে। যোৱা ন বছৰত ইন্টাৰনেট সংযোগ তিনিগুণৰো অধিক বৃদ্ধি পাইছে। আজি নগৰীয়া ব্যৱহাৰকাৰীতকৈ গ্ৰামাঞ্চলসমূহত ইন্টাৰনেট ব্যৱহাৰকাৰীৰ সংখ্যা দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পাইছে।
তদুপৰি, ভাৰত বিশ্বৰ দ্বিতীয় বৃহত্তম ম’বাইল ফোন উৎপাদনকাৰী দেশ হিচাপে পৰিগণিত হৈছে। ইয়াৰ ফলত ভাৰতত বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ আকাংক্ষিত শ্ৰেণীৰ সৃষ্টি হৈছে। ভাৰতৰ জনসাধাৰণে এতিয়া উন্নত সামগ্ৰী, উন্নত সেৱা আৰু উন্নত আন্তঃগাঁথনিৰ আকাংক্ষা কৰিছে।
এনে ভাৰতবাসীৰ আকাংক্ষা পূৰণৰ ক্ষেত্ৰত শক্তি এক বৃহৎ কাৰক। উদ্যোগৰপৰা কাৰ্য্যালয়লৈ আৰু কাৰখানাৰপৰা ঘৰলৈকে শক্তিৰ চাহিদা দিনক দিনে বাঢ়ি আহিছে। ভাৰতত দ্ৰুত বিকাশৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি অনাগত বছৰবোৰত ভাৰতত বহু নতুন চহৰ গঢ় লৈ উঠিব বুলি অনুমান হয়। আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় শক্তি সন্থাই এই দশকত ভাৰতৰ শক্তিৰ চাহিদা বিশ্বৰ ভিতৰতে সৰ্বাধিক হ’ব বুলিও কৈছে। ভাৰতে শক্তি খণ্ডৰ সকলো বিনিয়োগকাৰী আৰু অংশীদাৰসকলৰ বাবে নতুন সুযোগ কঢ়িয়াই আনিছে।
আজি বৈশ্বিক তেলৰ চাহিদাত ভাৰতৰ অংশ প্ৰায় ৫% যদিও অনতিপলমে ই ১১% হ’বগৈ বুলি আশা কৰা হৈছে। ভাৰতৰ গেছৰ চাহিদা ৫০০ শতাংশ বৃদ্ধি পাব বুলি অনুমান কৰা হৈছে। আমাৰ সম্প্ৰসাৰিত শক্তি খণ্ডই ভাৰতত বিনিয়োগ আৰু সহযোগিতাৰ বাবে নতুন সুযোগ সৃষ্টি কৰিছে।
বন্ধুসকল,
শক্তি খণ্ডটোৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতে চাৰিটা প্ৰধান কৌশল অৱলম্বন কৰিছে। প্ৰথমঃ ঘৰুৱা অন্বেষণ আৰু উৎপাদন বৃদ্ধি; দ্বিতীয়তেঃ যোগানৰ বৈচিত্ৰ্যতা; তৃতীয়তেঃ জৈৱ ইন্ধন, ইথানল, সংকুচিত জৈৱ গেছ আৰু সৌৰশক্তিৰ দৰে বিকল্প শক্তিৰ উৎসৰ সম্প্ৰসাৰণ আৰু চতুৰ্থতেঃ বৈদ্যুতিক বাহন আৰু হাইড্ৰজেনৰ ব্যৱহাৰৰ জৰিয়তে ডি-কাৰ্বনাইজেচন। এই চাৰিওটা দিশতে ভাৰতে ক্ষীপ্ৰতাৰে কাম কৰি আছে। ইয়াৰ কেতবোৰ দিশ সম্পৰ্কে আপোনালোকৰ সৈতে অধিক বিশদভাৱে কথা পাতিব খুজিছো।
বন্ধুসকল,
আপোনাসৱৰ জ্ঞাত যে ভাৰতৰ শোধন ক্ষমতাই বিশ্বৰ ভিতৰতে চতুৰ্থ স্থানত অৱস্থান কৰিছে। ভাৰতৰ বৰ্তমান ক্ষমতা প্ৰায় ২৫০ এমএমটিপিএ, যাক ৪৫০ এমএমটিপিএলৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে। আমি আমাৰ শোধন উদ্যোগক থলুৱাভাৱে অহৰহ আধুনিকীকৰণ আৰু উন্নীতকৰণ কৰি আছো। আমাৰ পেট্ৰ’কেমিকেল উৎপাদন ক্ষমতা বৃদ্ধিৰ দিশতো আমি অতিশয় ক্ষীপ্ৰতাৰে কাম কৰি আছো। ভাৰতৰ চহকী প্ৰযুক্তিৰ সম্ভাৱনা আৰু ক্ৰমবৰ্ধমান ষ্টাৰ্ট-আপ বাতাবৰণৰ ব্যৱহাৰেৰে আপোনালোক সকলোৱে নিজৰ শক্তিৰ বাতাবৰণ সম্প্ৰসাৰিত কৰিব পাৰে।
বন্ধুসকল,
২০৩০ ৰ ভিতৰত আমাৰ শক্তি মিশ্ৰণত প্ৰাকৃতিক গেছৰ ব্যৱহাৰ বৃদ্ধিৰ বাবে আমি মিছন ম’ডত কাম কৰি আছো। ৬ শতাংশৰপৰা ১৫ শতাংশলৈ বৃদ্ধিৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছে। আমাৰ ওৱান নেচন ওৱান গ্ৰীডৰ দৃষ্টিয়ে এই ক্ষেত্ৰত প্ৰয়োজনীয় সকলো আন্তঃগাঁথনি প্ৰশস্ত কৰিব।
এলএনজি টাৰ্মিনেলৰ পুনৰ-গেছীকৰণ ক্ষমতা বৃদ্ধিৰ অৰ্থেও আমি প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণ কৰিছো। ২০১৪ ত আমাৰ ক্ষমতা আছিল ২১ এমএমটিপিএ, যি ২০২২ ত প্ৰায় দুগুণ হৈছে। ইয়াক অধিক বৃদ্ধিৰ বাবে কাম অব্যাহত আছে। ২০১৪ ৰ তুলনাত ভাৰতত চিজিডিৰ সংখ্যাও ৯ গুণ বৃদ্ধি পাইছে। ২০১৪ ত আমাৰ প্ৰায় ৯০০ টা চিএনজি ষ্টেচন আছিল। এতিয়া অতি সোনকালেই এই সংখ্যা ৫,০০০ হ’ব বুলি অনুমান কৰা হৈছে।
গেছ পাইপলাইন নেটৱৰ্কৰ দৈৰ্ঘ্য বৃদ্ধিৰ অৰ্থেও আমি ক্ষীপ্ৰতাৰে কাম কৰি আছো। ২০১৪ ত আমাৰ দেশত গেছ পাইপলাইনৰ দৈৰ্ঘ্য আছিল প্ৰায় ১৪,০০০ কিলোমিটাৰ। এতিয়া এই দৈৰ্ঘ্য ২২,০০০ কিলোমিটাৰৰো অধিক হৈছেগৈ। অহা ৪-৫ বছৰত ভাৰতত গেছ পাইপলাইন নেটৱৰ্ক ৩৫,০০০ কিলোমিটাৰ পৰ্য্যন্ত হ’ব। অৰ্থাৎ, ভাৰতৰ প্ৰাকৃতিক গেছৰ আন্তঃগাঁথনিত আপোনাসৱৰ বাবে বৃহৎ বিনিয়োগৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
আজি ভাৰতে ঘৰুৱা অন্বেষণ আৰু উৎপাদনক প্ৰসাৰিতকৰণত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। ইএণ্ডপি খণ্ডয়ো পূৰ্বে দুৰ্গম বুলি গণ্য কৰা অঞ্চলসমূহৰ প্ৰতি এতিয়া আগ্ৰহ প্ৰকাশ কৰিছে। আপোনালোকৰ উদ্বেগৰ প্ৰতি লক্ষ্য কৰি আমি ‘’-’ (No-Go) অঞ্চলসমূহত নিষেধাজ্ঞা হ্ৰাস কৰিছো। ফলত ১০ লাখ বৰ্গ কিলোমিটাৰ এলেকা ন’-গ’ৰ নিষেধাজ্ঞাৰপৰা মুক্ত হৈছে। আমি পৰিসংখ্যালৈ চালে দেখিম যে ন’-গ’ অঞ্চলসমূহত এনে শিথিলতা ৯৮ শতাংশৰো অধিক। মই সকলো বিনিয়োগকাৰীক এই সুযোগসমূহৰ ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ আৰু জীৱাশ্ম ইন্ধনৰ অন্বেষণত তেওঁলোকৰ অংশগ্ৰহণ বৃদ্ধি কৰিবলৈ আহ্বান জনাইছো।
বন্ধুসকল,
জৈৱ শক্তিৰ ক্ষেত্ৰতো আমি ক্ষীপ্ৰতাৰে আগবাঢ়িছো। আমি যোৱা বৰ্ষৰ আগষ্টত এছিয়াৰ প্ৰথমটো ২-জি ইথানল বাঅ’-ৰিফাইনেৰী স্থাপন কৰিছিলো। আমি এনে ১২ টা বাণিজ্যিক ২-জি ইথানল উদ্যোগ নিৰ্মাণ কৰিবলৈ অংগীকাৰবদ্ধ। আমি বহনক্ষম বিমান ইন্ধন আৰু নবীকৰণযোগ্য ডিজেলৰ বাণিজ্যিক উপযোগিতাৰ দিশতো প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণ কৰিছো।
আমি এইবাৰৰ বাজেটত গোবৰ-ধন যোজনাৰ অধীনত ৫০০ টা নতুন ‘ৱাষ্ট টু ৱেলথ’ প্লান্ট নিৰ্মাণৰ পৰিকল্পনাৰ কথা ঘোষণা কৰিছো। ইয়াৰ ভিতৰত ২০০ টা সংকুচিত জৈৱ গেছ উদ্যোগ আৰু ৩০০ টা কমিউনিটি বা ক্লাষ্টাৰ ভিত্তিক উদ্যোগ অন্তৰ্ভুক্ত হৈছে। ইয়াৰ জৰিয়তে আপোনালোক সকলোৰে বাবে হাজাৰ-হাজাৰ কোটি টকাৰ বিনিয়োগৰ পথ মুকলি হ’ব।
বন্ধুসকল,
সেউজ হাইড্ৰজেন হৈছে ভাৰতে বিশ্বৰ ভিতৰতে আগভাগ লোৱা আন এক খণ্ড। ৰাষ্ট্ৰীয় সেউজ হাইড্ৰজেন অভিযানে একবিংশ শতিকাৰ ভাৰতক এক নতুন দিশ প্ৰদান কৰিব। আমি এই দশকৰ শেষৰ ফালে ৫ এমএমটিপিএ সেউজ হাইড্ৰজেন উৎপাদনৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছো। এই ক্ষেত্ৰতো ৮ লাখ কোটিৰো অধিক টকাৰ বিনিয়োগৰ সম্ভাৱনা আছে। গ্ৰে-হাইড্ৰজেনৰ ঠাইত ভাৰতে অহা পাঁচ বছৰত সেউজ হাইড্ৰজেনৰ অংশ ২৫% লৈ বৃদ্ধি কৰিব। এয়াও আপোনাৰ বাবে এক বৃহৎ সুযোগ হ’ব।
বন্ধুসকল,
আন এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ কথা হৈছে ইভিৰ বেটাৰীৰ ব্যয়। আজি বৈদ্যুতিক বাহনৰ বেটাৰীৰ খৰচ ৪০ ৰপৰা ৫০ শতাংশৰ ভিতৰত। সেয়েহে, আমি ইয়াৰ অৰ্থে ৫০ গিগাৱাট ঘন্টাৰ উন্নত কেমিষ্ট্ৰি চেল নিৰ্মাণৰ বাবে ১৮,০০০ কোটিৰো অধিক টকা মূল্যৰ পিএলআই আঁচনিৰ শুভাৰম্ভ কৰিছো। ইয়াৰ জৰিয়তে দেশখনত বেটাৰী নিৰ্মাণৰ সুবিধা স্থাপনৰ এক উত্তম সুযোগ সৃষ্টি হৈছে।
বন্ধুসকল,
আমি এসপ্তাহ পূৰ্বে দাখিল কৰা বাজেটত ভাৰতত বিনিয়োগৰ এই সম্ভাৱনাসমূহ অধিক প্ৰবল কৰিছো। বাজেটত নবীকৰণযোগ্য শক্তি, শক্তি দক্ষতা, বহনক্ষম পৰিবহণ আৰু সেউজ প্ৰযুক্তিক অধিক উৎসাহিত কৰা হৈছে। অগ্ৰাধিকাৰ মূলধনী বিনিয়োগৰ বাবে ৩৫,০০০ কোটি টকা নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছে। ই শক্তি পৰিৱৰ্তন আৰু নেট শূন্য লক্ষ্যক উদ্দীপনা যোগাব। আমি বাজেটত মূলধনী ব্যয়ৰ বাবেও ১০ লাখ কোটি টকাৰ ব্যৱস্থা কৰিছো। ইয়াৰ ফলত সেউজ হাইড্ৰজেনৰপৰা সৌৰশক্তি আৰু পথৰ আন্তঃগাঁথনিও ব্যাপক হৈ উঠিব।
বন্ধুসকল,
২০১৪ ৰপৰা সেউজ শক্তি সন্দৰ্ভত ভাৰতৰ দায়বদ্ধতা আৰু প্ৰচেষ্টাক সমগ্ৰ বিশ্বই প্ৰত্যক্ষ কৰিছে। বিগত ৯ বছৰত ভাৰতত নবীকৰণযোগ্য শক্তিৰ ক্ষমতা প্ৰায় ৭০ গিগাৱাটৰপৰা প্ৰায় ১৭০ গিগাৱাটলৈ বৃদ্ধি পাইছে। সৌৰশক্তিৰ ক্ষমতাও ২০ গুণৰো অধিক বৃদ্ধি পাইছে। আজি ভাৰতে বতাহ শক্তিৰ ক্ষমতাৰ ক্ষেত্ৰত বিশ্বৰ ভিতৰতে চতুৰ্থ স্থান লাভ কৰিছে।
আমি এই দশকৰ শেষৰ ফালে ৫০% অজীৱাশ্ম ইন্ধনৰ ক্ষমতা লাভৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছো। আমি ইথানল মিশ্ৰণ আৰু জৈৱ ইন্ধনৰ ওপৰত অতিশয় ক্ষীপ্ৰতাৰে কাম কৰি আছো। আমি যোৱা ৯ বছৰত পেট্ৰ’লত ইথানল মিশ্ৰণ ১.৫ শতাংশৰপৰা ১০ শতাংশলৈ বৃদ্ধি কৰিছো। এতিয়া আমি ২০ শতাংশ ইথানল মিশ্ৰণৰ লক্ষ্যৰ দিশে আগবাঢ়িছো।
আজি এই অনুষ্ঠানত ই-২০ প্ৰৱৰ্তন কৰা হৈছে। প্ৰথম পৰ্য্যায়ত দেশখনৰ ১৫ খন চহৰক সামৰি লোৱা হ’ব আৰু আগন্তুক দুবছৰত সমগ্ৰ দেশতে ইয়াক সম্প্ৰসাৰিত কৰা হ’ব। ই-২০ য়ো সমগ্ৰ দেশতে আপোনালোকৰ বাবে এক বিশাল বজাৰ হ’বলৈ আগবাঢ়িছে।
বন্ধুসকল,
শক্তি পৰিৱৰ্তন সন্দৰ্ভত ভাৰতত অব্যাহত গণ আন্দোলন এক অধ্যয়নৰ বিষয়। এয়া দুটা ধৰণে হৈছে- প্ৰথমঃ ক্ষীপ্ৰতাৰে নবীকৰণযোগ্য শক্তিৰ উৎসৰ অভিযোজনা আৰু দ্বিতীয়তেঃ শক্তি সংৰক্ষণৰ ফলপ্ৰসূ পন্থা গ্ৰহণ। ভাৰতৰ নাগৰিকে আজি ক্ষীপ্ৰতাৰে নবীকৰণযোগ্য শক্তিৰ উৎস গ্ৰহণ কৰিছে। সৌৰশক্তি চালিত ঘৰ, গাওঁ, বিমানবন্দৰ আৰু সৌৰ পাম্পেৰে খেতি কৰা হৈছে।
ভাৰতে বিগত ন বছৰত ১৯ কোটিৰো অধিক গৃহস্থীক স্বচ্ছ ৰন্ধন ইন্ধনৰে সংযোগ কৰিছে। আজি মুকলি কৰা সৌৰ কুক-টপটোৱে ভাৰতত সেউজ আৰু পৰিষ্কাৰ ৰন্ধন প্ৰণালীক এক নতুন মাত্ৰা প্ৰদান কৰিব। আগন্তুক দুই-তিনি বছৰত ৩ কোটিৰো অধিক পৰিয়ালে সৌৰ কুক-টপৰ সুবিধা লাভ কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে। ইয়াৰ জৰিয়তে ভাৰতে পাকঘৰত এক বিপ্লৱৰ সূচনা কৰিব। ভাৰতত ২৫ কোটিৰো অধিক গৃহস্থী আছে। সৌৰ কুক-টপত বিনিয়োগেৰে আপোনালোকলৈ সীমাহীন সম্ভাৱনা মুকলি হৈছে।
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ নাগৰিকসকলে শক্তি সংৰক্ষণৰ ফলপ্ৰসূ পদ্ধতি অৱলম্বনৰ দিশত দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িছে। এতিয়া এলইডি বাল্ব ব্যাপকভাৱে ঘৰ আৰু ষ্ট্ৰীট লাইটৰ ক্ষেত্ৰত ব্যৱহাৰ কৰা হয়। ভাৰতৰ গৃহস্থীসমূহত স্মাৰ্ট মিটাৰ সংস্থাপন কৰা হৈছে। বৃহৎ পৰিসৰত চিএনজি আৰু এলএনজি গ্ৰহণ কৰা হৈছে। বৈদ্যুতিক বাহনৰ জনপ্ৰিয়তা বৃদ্ধিয়ে এই দিশত এক বৃহৎ পৰিৱৰ্তনৰ ইংগিত দিছে।
বন্ধুসকল,
সেউজ বৃদ্ধি আৰু শক্তি পৰিৱৰ্তনৰ দিশত ভাৰতৰ এই বিশাল প্ৰচেষ্টাসমূহেও আমাৰ মূল্যবোধৰ প্ৰতিফলন ঘটায়। বৃত্তাকাৰ অৰ্থনীতি দৰাচলতে প্ৰতিজন ভাৰতীয়ৰ জীৱনশৈলীৰ এক অংশ। হ্ৰাস (Reduce), পুনৰ ব্যৱহাৰ (Reuse) আৰু ৰিচাইকল (Recycle) মন্ত্ৰ আমাৰ মূল্যবোধত বদ্ধমূল। আজি আমি এয়া দেখিবলৈ পাইছো। প্লাষ্টিকৰ আৱৰ্জনা বটলৰ পুনঃব্যৱহাৰ আমি দেখিছে। ফেশ্বন আৰু সৌন্দৰ্য্যৰ জগতখনৰ ক্ষেত্ৰতো এয়া দৃশ্যমান হৈছে। প্ৰতি বছৰে ১০০ নিযুত এনে বটল পুনঃব্যৱহাৰৰ লক্ষ্যই পৰিবেশ সুৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত বহুখিনি সহায় কৰিব।
এই অভিযানে ‘লাইফ’ (LiFE) অৰ্থাৎ পৰিবেশৰ বাবে জীৱনশৈলী (Lifestyle for Environment) কো সুদৃঢ় কৰিব, যি আজিৰ বিশ্বত অতিশয় প্ৰয়োজনীয় হৈ উঠিছে। এই মূল্যবোধৰ অনুসৰণেৰে ভাৰতে ২০৭০ ৰ ভিতৰত নেট জিৰ’ৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছে। আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সৌৰ মিত্ৰজোঁটৰ দৰে প্ৰচেষ্টাৰ জৰিয়তে ভাৰতে বিশ্বত এই সদিচ্ছাক সুদৃঢ় কৰিব বিচাৰিছে।
বন্ধুসকল,
মই আপোনালোকক পুনৰ ভাৰতৰ শক্তি খণ্ডৰ সৈতে জড়িত প্ৰতিটো সম্ভাৱনা নিশ্চিতভাৱে অন্বেষণ কৰা আৰু ইয়াৰ সৈতে জড়িত হ’বলৈ আহ্বান জনাইছো। আজি আপোনালোকে বিনিয়োগ কৰিবলৈ ভাৰত বিশ্বৰ আটাইতকৈ উপযুক্ত স্থান। এই কথাখিনিৰে শক্তি পৰিৱৰ্তন সপ্তাহত অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ অহা আপোনালোক সকলোকে আদৰণি জনাই মোৰ ভাষণৰ সামৰণি মাৰিছো। আপোনালোক সকলোকে অলেখ শুভেচ্ছা জনালো!
ধন্যবাদ।