ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
କର୍ଣ୍ଣାଟକର ବେଙ୍ଗାଲୁରୁଠାରେ ଭାରତ ଉର୍ଜ୍ଜା ସପ୍ତାହ ୨୦୨୩ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦବୋଧନ
06 FEB 2023 3:17PM by PIB Bhubaneswar
କର୍ଣ୍ଣାଟକର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ବାସବରାଜ ବୋମାଇ ମହାଶୟ, କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ମନ୍ତ୍ରିମଣ୍ଡଳରେ ମୋର ସହଯୋଗୀ ଶ୍ରୀ ହରଦୀପ ସିଂହ ପୁରୀ ମହାଶୟ, ରାମେଶ୍ୱର ତେଲୀ ମହାଶୟ, ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରୀଗଣ, ମହାମହିମ, ଭଦ୍ର ବ୍ୟକ୍ତି ଓ ଭଦ୍ର ମହିଳାଗଣ ।
ବର୍ତମାନ ତୁର୍କୀରେ ଆସିଥିବା ବିନାଶକାରୀ ଭୂକମ୍ପ ଉପରେ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କର ଦୃଷ୍ଟି ଲାଗି ରହିଛି । ବହୁତ ଲୋକମାନଙ୍କର ଦୁଃଖଦ ମୃତ୍ୟୁ ଏବଂ ବହୁତ କ୍ଷୟକ୍ଷତିର ଖବର ରହିଛି । ତୁର୍କୀର ଆଖପାଖ ଦେଶଗୁଡ଼ିକରେ ମଧ୍ୟ କ୍ଷୟକ୍ଷତିର ଆଶଙ୍କା ରହିଛି । ଭାରତର 140କୋଟି ଲୋକମାନଙ୍କର ସମ୍ବେଦନା, ସମସ୍ତ ଭୂକମ୍ପ ପୀଡ଼ିତମାନଙ୍କ ସହିତ ରହିଛି । ଭାରତ ଭୂକମ୍ପ ପୀଡ଼ିତମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତ ଯଥାସାଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ତତ୍ପର ରହିଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ ହେଉଛି ଟେକ୍ନୋଲୋଜି, ପ୍ରତିଭା ଏବଂ ନବସୃଜନର ଶକ୍ତିରେ ଭରପୂର ହୋଇ ରହିଥିବା ସହର। ମୋ ଭଳି ଆପଣମାନେ ମଧ୍ୟ ଏଠାକାର ଯୁବ ଉର୍ଜ୍ଜାକୁ ଅନୁଭବ କରୁଥିବେ। ଏହା ହେଉଛି ଭାରତର ଜି-20 ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କ୍ୟାଲେଣ୍ଡରର ପ୍ରଥମ ବୃହତ ଉର୍ଜ୍ଜା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ। ମୁଁ ଦେଶ- ବିଦେଶରୁ ଆସିଥିବା ସମସ୍ତ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଭାରତ ଉର୍ଜ୍ଜା ସପ୍ତାହକୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛି, ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ବିଶ୍ୱର ଭବିଷ୍ୟତ ସ୍ଥିର କରିବାରେ, ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରର ବହୁତ ବଡ଼ ଭୂମିକା ରହିଛି। ଶକ୍ତିର ନୂତନ ଉତ୍ସ ବିକାଶ କରିବାରେ, ଏନର୍ଜି ପରିବର୍ତନରେ ଆଜି ଭାରତ, ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ସୁଦୃଢ଼ ସ୍ୱର ମଧ୍ୟରୁ ହେଉଛି ଅନ୍ୟତମ । ବିକଶିତ ହେବାର ସଂକଳ୍ପ ନେଇ ଚାଲୁଥିବା ଭାରତରେ, ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଅଦ୍ଭୂତପୂର୍ବ ସମ୍ଭାବନାମାନ ସୃଷ୍ଟି ହେବାକୁ ଯାଉଛି ।
ଆପଣମାନେ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ଏଇ ନିକଟରେ ଆଇଏମଏଫ 2023 ପାଇଁ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଆକଳନ ଜାରି କରିଛି । ଏଥିରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ଭାରତ, ଦ୍ରୁତତମ ବିକାଶଶୀଳ ବୃହତ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ମହାମାରୀ ଏବଂ ଯୁଦ୍ଧ ପ୍ରଭାବ ପରେ ମଧ୍ୟ 2022ରେ ଭାରତ ଏକ ବୈଶ୍ୱିକ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ସ୍ଥାନ ହୋଇ ରହିଛି । ବାହ୍ୟ ପରିସ୍ଥିତି ଯାହା କିଛି ମଧ୍ୟ ହେଉ ନା କାହିଁକି, ଭାରତ ଅଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ସ୍ଥିରତା କାରଣରୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରକାରର ଆହ୍ୱାନକୁ ଅତିକ୍ରମ କରି ପାରିଛି । ଏହା ପଛରେ ଅନେକଗୁଡ଼ିଏ ଦିଗ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛି । ପ୍ରଥମ, ସ୍ଥିର ନିଷ୍ପତି ନେବାଭଳି ସରକାର, ଦ୍ୱିତୀୟ, ନିରନ୍ତର ସଂସ୍କାର, ଆଉ ତୃତୀୟ, ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ ସାମାଜିକ- ଅର୍ଥନୈତିକ ସଶକ୍ତିକରଣ ।
ବିଗତ ବର୍ଷମାନଙ୍କରେ ବ୍ୟାପକ ମାତ୍ରାରେ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ବ୍ୟାଙ୍କ ଖାତା ସହିତ ଯୋଡାଗଲା, ସେମାନଙ୍କୁ ମାଗଣା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା, ଚିକିତ୍ସାର ସୁବିଧା ମିଳିଲା । ସୁରକ୍ଷିତ ପରିମଳ ବ୍ୟବସ୍ଥା, ବିଜୁଳି ସଂଯୋଗ, ଆବାସ, ପାଇପ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ଜଳ ଯୋଗାଣ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସାମାଜିକ ଭିତିଭୂମିର ସଂଯୋଗ କୋଟି- କୋଟି ଲୋକମାନଙ୍କ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଂଚିଛି । ବିଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତର ଯେତେ ବଡ଼ ଜନସଂଖ୍ୟାର ଜୀବନରେ ପରିବର୍ତନ ଆସିଛି, ତାହା କୌଣସି ବିକଶିତ ଦେଶର ଜନସଂଖ୍ୟା ଠାରୁ ମଧ୍ୟ ଅଧିକ। ଏହାଦ୍ୱାରା କୋଟି- କୋଟି ଗରିବ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଦାରିଦ୍ୟରୁ ବାହାରକୁ ଆସିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଛି । ଆଜି କୋଟି- କୋଟି ଲୋକ ଗରିବୀରୁ ବାହାରକୁ ବାହାରି ମଧ୍ୟବିତ ସ୍ତର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଂଚୁଛନ୍ତି। ଆଜି ଭାରତରେ କୋଟି- କୋଟି ଲୋକମାନଙ୍କର ଗୁଣାତ୍ମକ ଜୀବନ ଶୈଳୀରେ ପରିବର୍ତନ ଆସିଛି । ଆଜି ଗାଁ- ଗାଁକୁ ଇଂଟରନେଟ ପହଂଚାଇବା ପାଇଁ 6 ଲକ୍ଷ କିଲୋମିଟରରୁ ଅଧିକ ଅପଟିକାଲ ଫାଇବର ବିଛାଯାଉଛି । ବିଗତ 6 ବର୍ଷରେ ଦେଶରେ ବ୍ରଡବ୍ୟାଣ୍ଡ ବ୍ୟବହାରକାରୀଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା 13 ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ବିଗତ 9 ବର୍ଷରେ ଇଂଟରନେଟ ସଂଯୋଗ ତିନିଗୁଣରୁ ଅଧିକ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଆଜି ଗ୍ରାମୀଣ ଇଂଟରନେଟ ବ୍ୟବହାରକାରୀଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ସହରାଂଚଳ ଇଂଟରନେଟ ବ୍ୟବହାରକାରୀଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ତୁଳନାରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଭାରତ ଦ୍ୱିତୀୟ ସର୍ବ ବୃହତ ମୋବାଇଲ ଫୋନ୍ ନିର୍ମାତା ଦେଶ ପାଲଟି ଯାଇଛି । ଏହା ଦ୍ୱାରା ଭାରତରେ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବ ବୃହତ ଆକାଂକ୍ଷିତ ଶ୍ରେଣୀ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଛନ୍ତି । ଭାରତର ଲୋକ ଚାଂହୁଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କୁ ଉନ୍ନତ ଉତ୍ପାଦ, ଉନ୍ନତ ସେବା ଏବଂ ଉନ୍ନତ ଭିତିଭୂମି ମିଳୁ ।
ଭାରତରେ ଲୋକଙ୍କ ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଉର୍ଜ୍ଜା ହେଉଛି ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ଦିଗ । ଉଦ୍ୟୋଗଠାରୁ ନେଇ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, କାରଖାନାଠାରୁ ନେଇ ଘର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଭାରତରେ ଉର୍ଜ୍ଜା ବା ଶକ୍ତିର ଆବଶ୍ୟକତା, ଶକ୍ତିର ଚାହିଦା ବଢି ବଢ଼ି ଚାଲିଛି । ଭାରତରେ ଯେଉଁଭଳି ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବିକାଶ ହେଉଛି, ତାହାକୁ ଦେଖି ଏହା ମାନି ନିଆଯାଉଛି ଯେ ଆଗାମୀ ବର୍ଷମାନଙ୍କରେ ଭାରତରେ ଅନେକ ନୂତନ ସହର ନିର୍ମାଣ ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ଅନ୍ତରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଉର୍ଜ୍ଜା ସଙ୍ଘ ମଧ୍ୟ କହିଛି ଯେ ଚଳିତ ଦଶକରେ ଭାରତର ଶକ୍ତି ଚାହିଦା ବିଶ୍ୱରେ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ରହିବ ଆଉ ଏଠାରେ ଆପଣ ସମସ୍ତ ନିବେଶକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଉର୍ଜ୍ଜା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଭାରତ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ନେଇ ଆସିଛି । ଆଜି ବୈଶ୍ୱିକ ତୈଳ ଚାହିଦାରେ ଭାରତର ଭାଗିଦାରୀ ପାଖାପାଖି 5 ପ୍ରତିଶତ ରହିଛି । କିନ୍ତୁ ଏହାକୁ 11 ପ୍ରତିଶତ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଂଚାଇବାର ଆଶା ରହିଛି । ଭାରତର ଗ୍ୟାସ ଚାହିଦା 500 ପ୍ରତିଶତ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବାର ଅନୁମାନ କରାଯାଉଛି । ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ପାଇଁ ନିବେଶ ଏବଂ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଆମେ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛୁ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ନେଇ ଭାରତର ରଣନୀତିର ଚାରୋଟି ପ୍ରମୁଖ ଭୂଲମ୍ବ ହେଉଛି । ପ୍ରଥମ- ଘରୋଇ ଭାବେ ଅନୁସନ୍ଧାନ ଏବଂ ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି, ଦ୍ୱିତୀୟ- ଯୋଗାଣର ବିବିଧକରଣ, ତୃତୀୟ- ଜୈବ ଇନ୍ଧନ, ଇଥାନଲ, କମ୍ପ୍ରେସଡ୍ ବାୟୋଗ୍ୟାସ ଏବଂ ସୌରଶକ୍ତି ଭଳି ବିକଳ୍ପ ଉର୍ଜ୍ଜା ଉତ୍ସର ବିସ୍ତାର ଏବଂ ଚତୁର୍ଥ- ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ୍ ବାହାନ ଏବଂ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ ଜରିଆରେ ଡିକାର୍ବୋନାଇଜେସନ୍ । ଏହି ଚାରୋଟି ଦିଗରେ ଭାରତ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି । ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କ ଗହଣରେ ଏହାର କିଛି ଦିଗ ଏବଂ ସମ୍ପ୍ରସାରଣର କଥା କହିବାକୁ ଚାହିଁବି ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆପଣମାନେ ଜାଣିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ହେଉଛି ବିଶ୍ୱର ଚତୁର୍ଥ ସର୍ବବୃହତ୍ ବିଶୋଧନ କ୍ଷମତା ରହିଥିବା ଦେଶ । ଭାରତର ବର୍ତ୍ତମାନର କ୍ଷମତା ହେଉଛି ପ୍ରାୟ 250 ଏମଏମଟିପିଏ, ଯାହାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରି 450 ଏମଏମଟିପିଏ କରିବା ପାଇଁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କାର୍ଯ୍ୟ ହେଉଛି । ଆମେ ନିଜର ବିଶୋଧନ ଉଦ୍ୟୋଗକୁ କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ସ୍ୱଦେଶୀ, ଆଧୁନିକ ଏବଂ ଅପଗ୍ରେଡ୍ କରୁଛୁ । ଆମେ ନିଜର ପେଟ୍ରୋକେମିକାଲ ଉତ୍ପାଦନ ଦକ୍ଷତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଦିଗରେ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ । ଭାରତର ସମୃଦ୍ଧ ବୈଷୟିକ ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇକୋ ସିଷ୍ଟମର ଉପଯୋଗ କରି ଆପଣ ସମସ୍ତେ ନିଜ ଶକ୍ତି ଦୃଶ୍ୟପଟକୁ ସମ୍ପ୍ରସାରିତ କରି ପାରିବେ ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆମେ 2030 ସୁଦ୍ଧା ନିଜର ଉର୍ଜ୍ଜା ମିଶ୍ରଣରେ ପ୍ରାକୃତିକ ବାଷ୍ପ ଉପଯୋଗକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ମିଶନ ମୋଡ୍‌ରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ । ଏହାକୁ 6 ପ୍ରତିଶତରୁ ବୃଦ୍ଧି କରି 15 ପ୍ରତିଶତ କରିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ସ୍ଥିର କରାଯାଇଛି । ଆମର ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର, ଏକ ଗ୍ରୀଡ଼୍ ର ଦୃଷ୍ଟିଭଙ୍ଗୀ ଏଥିପାଇଁ ସମସ୍ତ ଆବଶ୍ୟକ ଜରୁରୀ ଭିତିଭୂମି ଉପଲବ୍ଧ କରାଇବ ।
ଆମର ପ୍ରୟାସ ହେଉଛି ଯେ ଏଲଏନଜି ଟର୍ମିନାଲର ପୁନଃ-ଗ୍ୟାସିଫିକେସନ୍ କ୍ଷମତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯିବ । 2014ରେ ଆମର କ୍ଷମତା 21 ଏମଏମଟିପିଏ ଥିଲା, ଯାହା 2022ରେ ପ୍ରାୟ ଦୁଇଗୁଣ ହୋଇ ଯାଇଛି । ଏହାକୁ ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ ଜାରି ରହିଛି । ଭାରତରେ 2014 ତୁଳନାରେ ସିଜିଡିର ସଂଖ୍ୟା ମଧ୍ୟ ୯ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଆମର ଏଠାରେ 2014ରେ ସିଏନଜି ଷ୍ଟେସନ୍ ମଧ୍ୟ 900 ପାଖାପାଖି ଥିଲା । ଏବେ ଏହାର ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି ପାଇ 5ହଜାର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଂଚିଛି ।
ଆମେ ଗ୍ୟାସ ପାଇପ ଲାଇନ୍ ନେଟୱର୍କର ଦୀର୍ଘତା ବୃଦ୍ଧି ଦିଗରେ ମଧ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ । 2014ରେ ଆମ ଦେଶରେ ଗ୍ୟାସ ପାଇପ୍ ଲାଇନର ଦୀର୍ଘତା ପ୍ରାୟ 14 ହଜାର କିଲୋମିଟର ଥିଲା । ଏବେ ଏହା ବୃଦ୍ଧି ପାଇ 22 ହଜାର କିଲୋମିଟରରୁ ଅଧିକ ହୋଇ ସାରିଛି । ଆଗାମୀ 4-5 ବର୍ଷରେ ଭାରତରେ ଗ୍ୟାସ ପାଇପ୍ ଲାଇନ୍ ର ନେଟୱର୍କ 35 ହଜାର କିଲୋମିଟର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଂଚିଯିବ । ଅର୍ଥାତ ଭାରତର ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ ଭିତିଭୂମିରେ ଆପଣମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନିବେଶର ବହୁତ ବଡ଼ ସମ୍ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି ହେବାକୁ ଯାଉଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆଜି ଭାରତ ଘରୋଇ ଅନୁସନ୍ଧାନ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛି ଏବଂ ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛି । ଇ ଆଣ୍ଡ ପି କ୍ଷେତ୍ର ସେହି ଅଂଚଳରେ ମଧ୍ୟ ନିଜର ଆଗ୍ରହ ଦେଖାଉଛି, ଯାହାକୁ ଅପହଂଚ ଭାବି ନିଆ ଯାଇଥିଲା । ଆପଣମାନଙ୍କର ଏହି ଭାବନାକୁ ବୁଝି ଆମେ ‘ନୋ- ଗୋ (No-Go) ଅଂଚଳ ସଂଖ୍ୟା ହ୍ରାସ କରୁଛୁ । ଏହାଦ୍ୱାରା 10 ଲକ୍ଷ ବର୍ଗ କିଲୋମିଟର ଅଂଚଳ ‘ନୋ- ଗୋ (No-Go) କଟକଣାରୁ ମୁକ୍ତ ହୋଇଛି । ଯଦି ଆମେ ପରିସଂଖ୍ୟାନ ଅନୁସାରେ ଦୃଷ୍ଟିଦେବା, ତେବେ ‘ନୋ- ଗୋ (No-Go) ଅଂଚଳରେ ମଧ୍ୟ ଏହି ହ୍ରାସ ହେଉଛି 98 ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ । ମୁଁ ମଧ୍ୟ ନିବେଶକମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିବି, ଆପଣମାନେ ଏହି ସୁଯୋଗର ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତୁ, ଫସିଲ ଇନ୍ଧନର ଅନୁସନ୍ଧାନରେ ନିଜର ଉପସ୍ଥିତି ବୃଦ୍ଧି କରନ୍ତୁ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଜୈବ-ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ଆମେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛୁ । ବିଗତ ବର୍ଷ ଅଗଷ୍ଟ ମାସରେ ଆମେ ଏସିଆର ପ୍ରଥମ 2G ଇଥାନଲ ଜୈବ ବିଶୋଧନ କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥିଲୁ । ଆମର ପ୍ରସ୍ତୁତି ଏଭଳି ଭାବରେ 12ଟି ବ୍ୟବସାୟିକ 2G ଇଥାନଲ କାରଖାନା ନିର୍ମାଣ କରିବାର ଅଛି । ନିରନ୍ତର ଆଭିଏସନ ଇନ୍ଧନ ଏବଂ ନବୀକରଣୀୟ ଡିଜେଲର ବ୍ୟବସାୟିକ ଉପଯୋଗିତା ଦିଗରେ ମଧ୍ୟ ଆମର ପ୍ରୟାସ ଜାରି ରହିଛି ।
ଚଳିତ ବର୍ଷ ବଜେଟରେ ଆମେ ଗୋବର-ଧନ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ 500 ନୂତନ ‘ଆବର୍ଜନାରୁ ଶକ୍ତି ପ୍ଲାଂଟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାର ଘୋଷଣା କରିଛୁ । ଆମେ 200 କମ୍ପ୍ରେସଡ଼୍ ବାୟୋଗ୍ୟାସ ପ୍ଲାଂଟ୍ସ ଏବଂ 300 ଗୋଷ୍ଠୀ ଅବା କ୍ଲଷ୍ଟର- ଆଧାରିତ ପ୍ଲାଂଟ ସାମିଲ ହୋଇଛି । ଏଥିରେ ମଧ୍ୟ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ହଜାର- ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ନିବେଶ କରିବାର ପଥ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେବାକୁ ଯାଉଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆଉ ଏକ କ୍ଷେତ୍ର ଯେଉଁଥିରେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ନେତୃତ୍ୱ ନେଉଛି, ତାହା ହେଉଛି ଗ୍ରୀନ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ । ଜାତୀୟ ଗ୍ରୀନ୍ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ ମିଶନ, ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ ଭାରତକୁ ନୂତନ ଦିଗ ଦେବ । ଏହି ଦଶକର ଶେଷ ସୁଦ୍ଧା ଆମେ 5 ଏମଏମଟିପିଏ ଗ୍ରୀନ୍ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ ଉତ୍ପାଦନର ଲକ୍ଷ୍ୟ ନେଇ ଚାଲୁଛୁ । ଏଥିରେ ମଧ୍ୟ 5 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ନିବେଶର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି । ଭାରତ ଆଗାମୀ 5 ବର୍ଷରେ ଗ୍ରେ- ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ ବଦଳରେ ଗ୍ରୀନ୍ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍‌ର ଅଂଶ 25ପ୍ରତିଶତ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୃଦ୍ଧି କରିବ । ଏହା ମଧ୍ୟ ଆପଣମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବହୁତ ବଡ଼ ସୁଯୋଗ ହେବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଉ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଷୟ ମଧ୍ୟ ହେଉଛି ଇଭିଏସର ବ୍ୟାଟେରୀ ମୂଲ୍ୟ । ଆଜି ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ ଯାନରେ ବ୍ୟାଟେରୀର ମୂଲ୍ୟ 40 ରୁ 50 ପ୍ରତିଶତ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ହୋଇଥାଏ । ଏଥିପାଇଁ, ଏହି ଦିଗରେ ଆମେ 50 ଗିଗାୱାଟ୍ ଘଂଟାର ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ରସାୟନ ସେଲ୍ସ ନିର୍ମାଣ କରିବା ପାଇଁ 18 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ପିଏଲଆଇ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ । ଦେଶରେ ବ୍ୟାଟେରୀ ଉତ୍ପାଦନ ସୁବିଧା ସ୍ଥାପିତ କରିବା ପାଇଁ ଏହା ହେଉଛି ଏକ ଭଲ ସୁଯୋଗ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତରେ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ଏହି ନିବେଶର ସମ୍ଭାବନନାକୁ ଆମେ ଏକ ସପ୍ତାହ ପୂର୍ବରୁ ଆସିଥିବା ବଜେଟରେ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରିଛୁ । ବଜେଟରେ ନବୀକରଣୀୟ ଉର୍ଜ୍ଜା, ଶକ୍ତି ଦକ୍ଷତା ନିରନ୍ତର ପରିବହନ ଏବଂ ଗ୍ରୀନ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିକୁ ଆହୁରି ଅଧିକ ଉତ୍ସାହିତ କରାଯାଇଛି । ଏଥିରେ 35 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଅଗ୍ରାଧିକାର ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶ ପାଇଁ ରଖିଛୁ । ଫଳରେ ଉର୍ଜ୍ଜା ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏବଂ ନେଟ୍ ଜିରୋ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟକୁ ଶକ୍ତି ମିଳୁ, ବଜେଟରେ ଆମେ ପୁଞ୍ଜିଗତ ବ୍ୟୟ ପାଇଁ 10 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ମଧ୍ୟ କରିଛୁ । ଏଥିରେ ମଧ୍ୟ ଗ୍ରୀନ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ ଠାରୁ ମଧ୍ୟ ନେଇ ସୌର ଏବଂ ସଡ଼କ ଭଳି ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରକାରର ଭିତିଭୂମିକୁ ଗତି ମିଳିବ ।
ସାଥୀଗଣ,
2014 ପରଠାରୁ, ସବୁଜ ଶକ୍ତି ସମ୍ବନ୍ଧରେ ଭାରତର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଏବଂ ଭାରତର ପ୍ରୟାସକୁ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଦେଖୁଛି । ବିଗତ 9 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଭାରତରେ ନବୀକରଣୀୟ ଶକ୍ତିର କ୍ଷମତା ପ୍ରାୟ 70 ଗିଗାୱାଟରୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ 170 ଗିଗାୱାଟ ହୋଇଛି । ଏଥିରେ ମଧ୍ୟ ସୌର ଶକ୍ତି କ୍ଷମତା 20ଗୁଣରୁ ଅଧିକ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ପବନ ଶକ୍ତି କ୍ଷମତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଜି ଭାରତ ବିଶ୍ୱରେ ଚତୁର୍ଥ ସ୍ଥାନରେ ରହିଛି।
ଚଳିତ ଦଶକ ଶେଷ ସୁଦ୍ଧା ଆମେ 50 ପ୍ରତିଶତ ଅଣ-ଜୀବାଶ୍ମ ଇନ୍ଧନ କ୍ଷମତାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖି ଚାଲୁଛୁ । ଆମେ ଜୈବ ଇନ୍ଧନ, ପେଟ୍ରୋଲରେ ଇଥାନଲ ମିଶ୍ରଣ ଉପରେ ବହୁତ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ । ଗତ 9 ବର୍ଷରେ, ଆମେ ପେଟ୍ରୋଲରେ ଇଥାନଲ ମିଶ୍ରଣକୁ 1.5 ପ୍ରତିଶତରୁ 10 ପ୍ରତିଶତକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିଛୁ । ଏବେ ଆମେ 20 ପ୍ରତିଶତ ଇଥାନଲ ମିଶ୍ରଣର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଆଡକୁ ଗତି କରୁଛୁ।
ଆଜି ଏଠାରେ ଇ -20 ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଉଛି । ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଦେଶର 15 ଟି ସହରକୁ ଏହା ପରିସରକୁ ଅଣାଯିବ ଏବଂ ତାପରେ ଆସନ୍ତା 2 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସାରା ଦେଶକୁ ଏହାର ସଂପ୍ରସାରଣ କରାଯିବ। ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଯେ, ଇ-20 ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ସାରା ଦେଶରେ ଏକ ବଡ଼ ବଜାର ପାଲଟିବାକୁ ଯାଉଛି।
ସାଥୀଗଣ,
ଆଜି ଭାରତରେ ଶକ୍ତି ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ନେଇ ଯେଉଁ ଜନ ଆନ୍ଦୋଳନ ଚାଲିଛି, ତାହା ହେଉଛି ଏକ ଅଧ୍ୟୟନର ବିଷୟ । ଏହା ଦୁଇଟି ଉପାୟରେ ଚାଲୁଛି- ପ୍ରଥମ ଶକ୍ତିର ନବୀକରଣୀୟ ଉତ୍ସର ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଗ୍ରହଣୀୟତା ଏବଂ ଦ୍ୱିତୀୟ, ଶକ୍ତି ସଂରକ୍ଷଣର ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ପଦ୍ଧତି ଆପଣାଇବା। ଭାରତର ନାଗରିକମାନେ ଆଜି ବହୁତ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଶକ୍ତି ଏବଂ ନବୀକରଣୀୟ ଶକ୍ତି ଉତ୍ସକୁ ଆପଣାଉଛି । ସୌର ଶକ୍ତିରେ ଚାଲୁଥିବା ଘର, ସୌର ଶକ୍ତିରେ ଚାଲୁଥିବା ଗ୍ରାମ, ସୌର ଶକ୍ତିରେ ଚାଲୁଥିବା ବିମାନ ବନ୍ଦର, ସୌର ପମ୍ପ ଦ୍ବାରା କରାଯାଉଥିବା କୃଷି ଭଳି ଅନେକ ଉଦାହରଣ ରହିଛି।
ବିଗତ 9 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ନିଜର 19 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ପରିବାରକୁ ସ୍ୱଚ୍ଛ ରନ୍ଧନ ଇନ୍ଧନ ସହିତ ଯୋଡିଛି । ଆଜି ଯେଉଁ ସୌର କୁକଟପ୍ ର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି, ତାହା ଭାରତରେ ସବୁଜ ଏବଂ ସ୍ବଚ୍ଛ ରନ୍ଧନ ବା କୁକିଂକୁ ଏକ ନୂଆ ଦିଗ ଦେବାକୁ ଯାଉଛି । ଆଶା କରାଯାଉଛି ଆସନ୍ତା 2-3 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ 3 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ପରିବାରରେ ସୌର କୁକଟପ୍ ପହଂଚାଯାଇ ଯାଇପାରିବ। ଗୋଟିଏ ପଟେ ଏହା ଭାରତର ରୋଷେଇରେ ଏକ ବିପ୍ଳବ ଆଣିବାର କାର‌୍ୟ୍ୟ କରିବ। ଭାରତରେ 25 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ପରିବାର ଅଛନ୍ତି । ଆପଣ କଳ୍ପନା କରିପାରିବେ ଯେ କେବଳ ଗୋଟିଏ ସୌର କୁକଟପ୍ ସହିତ ଜଡିତ ନିବେଶ ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ କେତେ ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି।
ସାଥୀଗଣ,
ଭାରତର ନାଗରିକମାନେ ଶକ୍ତି ସଂରକ୍ଷଣର ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ପଦ୍ଧତି ଆଡକୁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ପରିବର୍ତ୍ତିତ ହେଉଛନ୍ତି । ବର୍ତ୍ତମାନ ଅଧିକାଂଶ ଘରେ, ଷ୍ଟ୍ରିଟ୍ ଲାଇଟ୍ ରେ ଏଲଇଡି ବଲ୍ବର ବ୍ୟବହାର ହେଉଛି । ଭାରତରେ ଘରେ ଘରେ ସ୍ମାର୍ଟ ମିଟର ଲଗାଯାଉଛି। ବ୍ୟାପକ ସ୍ତରରେ ସିଏନଜି ଏବଂ ଏଲନଜିକୁ ଲୋକେ ଆପଣାଉଛନ୍ତି । ଇଲେକଟ୍ରିକ ଯାନଗୁଡିକର ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ଲୋକପ୍ରିୟତା ଏ ଦିଗରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପରିବର୍ତ୍ତନର ସଂକେତ ଦେଉଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ସବୁଜ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଦିଗରେ, ଶକ୍ତି ପରିବର୍ତ୍ତନ ଦିଗରେ ଭାରତର ଏହି ବଡ ପ୍ରୟାସ ମଧ୍ୟ ଆମର ମୂଲ୍ୟବୋଧକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି । ବୃତ୍ତାକାର ବା ସର୍କୁଲାର ଅର୍ଥନୀତି, ଗୋଟିଏ ପଟେ ହେଉଛି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କ ଜୀବନ ଶୈଳୀର ଏକ ଅଂଶ। ହ୍ରାସ, ପୁନଃ ବ୍ୟବହାର ଏବଂ ପୁନଃଚକ୍ରଣ ବା ବ୍ୟବହାରର ମନ୍ତ୍ର ଆମର ସଂସ୍କାରରେ ରହିଛି। ଆଜି ଏହାର ଏକ ଉଦାହରଣ ମଧ୍ୟ ଆମକୁ ଏଠାରେ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି । ପ୍ଲାଷ୍ଟିକର ବର୍ଜ୍ୟ ବୋତଲ ଗୁଡିକର ପୁନଃଚକ୍ରଣ ବା ବ୍ୟବହାରର ଦ୍ୱାରା ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଥିବା ୟୁନିଫର୍ମ, ଆପଣ ଦେଖିଥିବେ, ଫ୍ୟାଶନ୍ ଦୁନିଆ ପାଇଁ, ସୌନ୍ଦର‌୍ୟ୍ୟ ଜଗତ ପାଇଁ ଏହାର କୌଣସି ଅଭାବ ନାହିଁ। ପ୍ରତିବର୍ଷ 10 କୋଟି ଏଭଳି ବୋତଲ ପୁନଃଚକ୍ରଣ ବା ବ୍ୟବହାର କରିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ପରିବେଶର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ବହୁ ସହାୟତା କରିବ।
ଏହି ମିଶନ୍ ଲାଇଫ ଅର୍ଥାତ୍ ପରିବେଶ ପାଇଁ ଜୀବନ ଶୈଳୀକୁ ମଧ୍ୟ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିବ, ଯାହା ଆଜି ବିଶ୍ବରେ ବହୁତ ଆବଶ୍ୟକ । ଏହି ସଂସ୍କାରକୁ ଅନୁସରଣ କରି ଭାରତ 2070 ସୁଦ୍ଧା ନେଟ୍ ଜିରୋର ଏକ ଲକ୍ଷ୍ୟ ସ୍ଥିର କରିଛି । ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସୌର ମେଣ୍ଟ ଭଳି ପ୍ରୟାସ ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତ ଏହି ସଦ୍ଭାବନାକୁ ବିଶ୍ୱରେ ସୁଦୃଢ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ମୁଁ ପୁନର୍ବାର ଆପଣଙ୍କୁ ଆହ୍ବାନ କରିବି ଯେ ଭାରତର ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ର ସହିତ ଜଡିତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସମ୍ଭାବନାକୁ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରନ୍ତୁ, ଏଥିରେ ଜଡିତ ହୁଅନ୍ତୁ । ଆଜି ଭାରତ, ଆପଣଙ୍କ ନିବେଶକଙ୍କ ପାଇଁ ହେଉଛି ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ଉପଯୁକ୍ତ ସ୍ଥାନ । ଏହି ଶବ୍ଦଗୁଡ଼ିକ ସହିତ, ଆଜି ଆପଣ ଶକ୍ତି ପରିବର୍ତ୍ତନ ସଂକ୍ରାନ୍ତ ସପ୍ତାହରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଏତେ ବିପୁଳ ସଂଖ୍ୟାରେ ଏଠାକୁ ଆସି ଯୋଗଦେଲେ । ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି, ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛି ଏବଂ ମୋର ବାଣୀକୁ ବିରାମ ଦେଉଛି। ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ- ବହୁତ ଶୁଭକାମନା।
ଧନ୍ୟବାଦ ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at India Energy Week 2023 in Bengaluru, Karnataka
06 FEB 2023 3:17PM by PIB Delhi
Chief Minister of Karnataka Shri Basavaraj Bommai ji, my colleagues in the Union Cabinet Shri Hardeep Puri ji and Rameswar Teli ji, other ministers, Your Excellencies, ladies and gentlemen!
We are monitoring the situation in Turkey which has been hit by the devastating earthquake. There are reports of many tragic deaths and extensive damage. The countries around Turkey also feared to have suffered damages. The sympathies of the 140 crore people of India are with all the earthquake victims. India is committed to provide all possible help to the earthquake victims.
Friends,
Bengaluru is a city energized with technology, talent and innovation. Like me, you too must be feeling the youthful energy here. This is the first major energy event of India's G-20 presidency calendar. I welcome all the people who have come from India and abroad for the India Energy Week.
Friends,
Energy sector has a huge role to play in determining the future of the 21st century world. Today India is one of the strongest voices in the world in energy transition and in developing new resources of energy. Unprecedented possibilities are emerging for the energy sector in India, which is determined to become a developed nation.
You must be aware that the IMF has recently released growth projections for 2023. It has been said that India is going to be the fastest growing major economy. India has been a global bright spot in 2022 despite the repercussions of the pandemic and war. Whatever be the external circumstances, India overcame every challenge due to its internal resilience. Multiple factors worked behind this. First: a stable decisive government; second: sustained reforms; and third: socio-economic empowerment at the grassroots.
People were linked to bank accounts on a large scale and they also got the facilities of free healthcare treatment in the last few years. Crores of people had access to safe sanitation, electricity connection, housing, tap water and other social infrastructure schemes during this period.
The significant population of Indians whose lives have changed in the last few years is more than the population of many developed countries. This has helped in lifting crores of poor people out of poverty. Today crores of people have come out of poverty and reaching the middle class level. Today, there has been a change in the quality of life of crores of people in India.
Today, more than six lakh kilometers of optical fiber is being laid to make the Internet available in every village. The number of broadband users in the country has increased 13 times in the last nine years. Internet connections have more than tripled in the last nine years. Today the number of rural internet users is increasing faster than the urban users.
Moreover, India has become the second largest mobile phone manufacturing country in the world resulting in the creation of the world's largest aspirational class in India. The people of India now aspire for better products, better services and better infrastructure.
Energy is a huge factor in fulfilling the aspirations of the people of India. From industries to offices and from factories to homes, the demand for energy is increasing day by day. In view of the rapid development taking place in India, it is believed that many new cities will be built in India in the coming years. The International Energy Association has also said that India's energy demand will be the highest in the world in this decade. India has brought new opportunities for all the investors and the stakeholders of the energy sector.
Today India's share in global oil demand is around 5% but it is expected to reach 11%. India's gas demand is expected to increase by 500 percent. Our expanding energy sector is creating new opportunities for investment and collaborations in India.
Friends,
There are four major verticals of India's strategy regarding the energy sector. First: Increasing domestic exploration and production; second: diversification of supplies; third: expansion of alternative energy sources like bio fuels, ethanol, compressed biogas and solar; and fourth: de-carbonization through use of electric vehicles and hydrogen. India is working rapidly in all these four directions. I would like to talk to you in more detail about some of its aspects.
Friends,
Do you know that India has the fourth largest refining capacity in the world? India's current capacity is around 250 MMTPA, which is being increased to 450 MMTPA. We are constantly modernizing and upgrading our refining industry indigenously. We are also working very fast in the direction of increasing our petrochemical production capacity. All of you can expand your energy landscape by using India's rich technology potential and growing start-up ecosystem.
Friends,
We are also working on mission mode to increase natural gas consumption in our energy mix by 2030. A target has been set to increase it from 6 percent to 15 percent. Our vision of One Nation One Grid will provide all necessary infrastructure in this regard.
It is our endeavor to increase the LNG terminal re-gasification capacity. Our capacity was 21 MMTPA in 2014, which has almost doubled in 2022. Work is underway to increase it further. The number of CGD in India has also increased 9 times as compared to 2014. We had around 900 CNG stations in 2014. Now their number is set to reach 5,000 very soon.
We are also rapidly working towards increasing the length of the gas pipeline network. The length of the gas pipeline in our country in 2014 was about 14,000 kilometers. Now it has increased to more than 22,000 kilometers. In the next 4-5 years, the gas pipeline network in India will reach 35,000 kilometers. This means that huge investment opportunities are being created for you in India's natural gas infrastructure.
Friends,
Today India is laying emphasis on promoting domestic exploration and production. The E&P sector has also shown its interest in those areas which were considered inaccessible. Keeping in view your concerns, we have reduced restrictions on the 'No-Go' areas. As a result, 10 lakh square kilometers of area has been freed from the restrictions of No-Go. If we look at the figures, this reduction is more than 98 percent in the No-Go areas. I would urge all the investors to make use of these opportunities and increase their presence in the exploration of fossil fuels.
Friends,
We are also moving fast in the field of bio-energy. We established Asia's first 2-G Ethanol Bio-Refinery in August last year. We are committed to make 12 such commercial 2-G ethanol plants. We are also making efforts towards the commercial utility of sustainable aviation fuel and renewable diesel.
We announced plans to build 500 new 'waste to wealth' plants under the Gobar-Dhan Yojana in this year’s budget. This includes 200 compressed biogas plants and 300 community or cluster-based plants. It will also open avenues for investment of thousands of crores of rupees for all of you.
Friends,
Green hydrogen is another sector in which India is taking lead in the world. The National Green Hydrogen Mission will give a new direction to 21st century India. We are aiming to produce 5 MMTPA of green hydrogen by the end of this decade. There are investment possibilities worth more than Rs 8 lakh crore in this field also. India will increase the share of green hydrogen to 25% in the next five years by replacing grey-hydrogen. This will also be a great opportunity for you.
Friends,
Another important issue is the battery cost of EVs. Today, the cost of batteries in an electric vehicle ranges from 40 to 50 percent. Therefore, we have started a PLI scheme worth more than 18,000 crore rupees to make advanced chemistry cells of 50 Gigawatt hours in this direction. This is a good opportunity to set up battery manufacturing facilities in the country.
Friends,
We have further strengthened these possibilities of investment in India in the budget that was tabled a week ago. Renewable energy, energy efficiency, sustainable transportation and green technologies have been further encouraged in the budget. Rs 35,000 crore has been earmarked for priority capital investments so that energy transition and net zero objectives get a boost. We have also made a provision of Rs 10 lakh crore for capital expenditure in the budget. This will also speed up infrastructure from green hydrogen to solar and roads.
Friends,
The entire world is witness to India's commitment and efforts regarding green energy since 2014. The renewable energy capacity in India has increased from about 70 GW to about 170 GW in the last nine years. The solar power capacity has also increased more than 20 times. Today India ranks fourth in the world in terms of wind power capacity.
We are aiming to have 50% non-fossil fuel capacity by the end of this decade. We are working very fast on ethanol blending and on bio fuels. We have increased ethanol blending in petrol from 1.5 percent to 10 percent in the last nine years. Now we are moving towards the target of 20 percent ethanol blending.
E-20 is being rolled out today at this event. In the first phase, 15 cities of the country will be covered and it will be expanded across the country in the next two years. E-20 is also going to become a huge market for you across the country.
Friends,
The mass movement in India regarding energy transition is a subject of study. This is happening in two ways: First: rapid adoption of renewable sources of energy; and second: adoption of effective methods of energy conservation. Citizens of India are rapidly adopting renewable sources of energy today. Houses, villages, airports running on solar power and farming with solar pumps are many such examples.
India has connected more than 19 crore families with clean cooking fuel in the last nine years. The solar cook-top, which was launched today, is going to give a new dimension to green and clean cooking in India. It is expected that more than 3 crore households will have access to solar cook-tops in the next two-three years. In a way, India will bring a revolution in the kitchen. There are more than 25 crore families in India. You can imagine how many possibilities are in store for you by investing in solar cook-tops.
Friends,
Citizens of India are rapidly shifting towards effective methods of energy conservation. Now LED bulbs are mostly used in homes and streetlights. Smart meters are being installed in the homes of India. CNG and LNG are being adopted on a large scale. The increasing popularity of electric vehicles is indicating a major change in this direction.
Friends,
These huge efforts of India towards green growth and energy transition also reflect our values. Circular economy, in a way, is a part of the lifestyle of every Indian. The mantra of Reduce, Reuse and Recycle has been ingrained in our values. Today, we got to see an example of this here. You have seen uniforms made by recycling plastic waste bottles. It does not lack anywhere as far as the world of fashion and beauty is concerned. The target of recycling 100 million such bottles every year will go a long way in protecting the environment.
This mission will also strengthen LiFE i.e. Lifestyle for Environment, which is very much the need of the hour in the world today. Following these values, India has set a target of Net Zero by 2070. India wants to strengthen this goodwill in the world through efforts like the International Solar Alliance.
Friends,
I would again call upon you to definitely explore every possibility related to India's energy sector and get involved in it. Today India is the most suitable place in the world for your investment. With these words, I welcome all of you who have come here in such a large number to participate in the energy transition week and end my speech. Many best wishes to all of you!
Thanks.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.