Ministry of Finance
HIGHEST EVER CAPITAL OUTLAY OF ₹2.40 LAKH CRORE FOR RAILWAYS
100 CRITICAL TRANSPORT INFRASTRUCTURE PROJECTS IDENTIFIED
HARMONIZED MASTER LIST OF INFRASTRUCTURE TO BE REVIEWED BY EXPERT COMMITTEE
01 FEB 2023 1:19PM by PIB Delhi
Investments in infrastructure and productive capacity have a large multiplier impact on growth and employment. After the subdued period of the pandemic, private investments are growing again. This was mentioned in the Union Budget Speech 2023-24 presented by Union Finance & Corporate Affairs Minister Smt Nirmala Sitharaman in the Parliament here today.
Railways
The Finance Minister stated that a capital outlay of ₹2.40 lakh crore has been provided for the Railways. This highest ever outlay is about 9 times the outlay made in 2013- 14.
Logistics & Regional Connectivity
One hundred critical transport infrastructure projects, for last and first mile connectivity for ports, coal, steel, fertilizer, and food grains sectors have been identified. They will be taken up on priority with investment of ₹75,000 crore, including ₹15,000 crore from private sources. The Finance Minister further said that fifty additional airports, heliports, water aerodromes and advance landing grounds will be revived for improving regional air connectivity.
Harmonized Master List of Infrastructure
Smt Sitharaman also mentioned that an expert committee will review the Harmonized Master List of Infrastructure. The committee will recommend the classification and financing framework suitable for Amrit Kaal.

ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ରେଳବାଇ ନିମନ୍ତେ ବ୍ୟୟ ଅଟକଳ ୨.୪୦ ଲକ୍ଷ କୋଟି
ଶହେ ପ୍ରମୁଖ ପରିବହନ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପ ଚିହ୍ନଟ
01 FEB 2023 1:19PM by PIB Bhubaneswar
କରୋନା ବୈଶ୍ୱିକ ମହାମାରୀ ପରାଭୂତ ହେବାପରେ ଘରୋଇ ନିବେଶ ପୁଣି ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି । ଆଜି (୦୧. ୦୨.୨୦୨୩) ସଂସଦରେ କେନ୍ଦ୍ର ଅର୍ଥ ଓ ବାଣିଜ୍ୟିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ନିର୍ମଳା ସୀତାରମଣ ୨୦୨୩-୨୪ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବଜେଟ ଅଭିଭାଷଣରେ ଏହା ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି ।
ଶେଷ ମାଇଲ ସଂଯୋଗୀକରଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା
-ପ୍ରମୁଖ ଭିତ୍ତିଭୂମି ତାଲିକାର ଏକ ବିଶେଷଜ୍ଞ କମିଟି ସମୀକ୍ଷା କରିବ ।
ରେଳବାଇ ପାଇଁ ସର୍ବାଧିକ ୨.୪୦ଲକ୍ଷ କୋଟିର ବ୍ୟୟ ଅଟକଳ ।
୧୦୦ଟି ପ୍ରମୁଖ ପରିବହନ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପ ଚିହ୍ନଟ
୫୦ ଅତିରିକ୍ତ ବିମାନବନ୍ଦର, ହେଲିପୋର୍ଟ, ୱାଟର ଏରୋଡ୍ରୋମ ଓ ଆଗୁଆ ଅବତରଣ ଗ୍ରାଉଣ୍ଡର ସମୀକ୍ଷା ହେବ ।
ପିପିପି ମୋଡରେ ତଟବର୍ତ୍ତୀ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳର ବିକାଶ କରାଯିବ ।
ରେଳବାଇ-ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ରେଳବାଇ ପାଇଁ ୨.୪୦ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବ୍ୟୟବରାଦ ହୋଇଛି । ୨୦୧୩-୧୪ରେ ହୋଇଥିବା ବ୍ୟୟବରାଦର ଏହା ନଅଗୁଣ ଅଧିକ ବା ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ରେଳବାଇ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସର୍ବାଧିକ ବ୍ୟୟବରାଦ ।
ଲଜିଷ୍ଟିକ ଓ ଆଞ୍ଚଳିକ ସଂଯୋଗୀକରଣ
ବନ୍ଦର, କୋଇଲା, ଇସ୍ପାତ, ସାର ଓ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅମୂଳଚୂଳ ସଂଯୋଗୀକରଣ ଲକ୍ଷ୍ୟ ନେଇ ଶହେଟି ପ୍ରମୁଖ ପରିବହନ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଇଛି । ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରରୁ ୧୫ହଜାର କୋଟି ସମେତ ମୋଟ ୭୫ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଗ୍ରାଧିକାର ଭିତ୍ତିରେ ନିବେଶ କରାଯିବ । ଆଂଚଳିକ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ବିମାନ ସଂଯୋଗ ସୁବିଧା ପାଇଁ ୫୦ଟି ଅତିରିକ୍ତ ବିମାନ ବନ୍ଦର, ହେଲିପୋର୍ଟ, ୱାଟର ଏରୋଡ୍ରୋମ ଓ ଆଗୁଆ ଅବତରଣ କେନ୍ଦ୍ରର ପୁନରୁଦ୍ଧାର କରାଯିବ ବୋଲି ମଧ୍ୟ ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ।
-ଭିତ୍ତିଭୂମିର ସୁଲଳିତ ପ୍ରମୁଖ ତାଲିକା-
ଶ୍ରୀମତୀ ସୀତାରମଣ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏକ ବିଶେଷଜ୍ଞ କମିଟି ମଧ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ସୁଲଳିତ ପ୍ରମୁଖ ତାଲିକାର ସମୀକ୍ଷା କରିବ । କିମିଟି ଅମୃତ କାଳ ନିମନ୍ତେ ଏହାର ପୃଥୀକରଣ ଓ ଆର୍ଥରô୍କ ବ୍ୟବସ୍ଥା ନେଇ ମଧ୍ୟ ସୁପାରିଶ କରିବ ।