Prime Minister's Office
PM addresses ceremony commemorating 1111th ‘Avataran Mahotsav’ of Bhagwan Shri Devnarayan Ji in Bhilwara, Rajasthan
Performs mandir darshan, parikrama and Purnahuti in the Vishnu Mahayagya
Seeks blessings from Bhagwan Shri Devnarayan Ji for the constant development of the nation and welfare of the poor
“Despite many attempts to break India geographically, culturally, socially and ideologically, no power could finish India”
“It is strength and inspiration of the Indian society that preserves the immortality of the nation”
“Path shown by Bhagwan Devnarayan is of ‘Sabka Vikas’ through ‘Sabka Saath’ and the country, today, is following the same path”
“Country is trying to empower every section that has remained deprived and neglected”
“Be it national defence or preservation of culture, the Gurjar community has played the role of protector in every period”
“New India is rectifying the mistakes of the past decades and honouring its unsung heroes”
28 JAN 2023 2:11PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the ceremony commemorating the 1111th ‘Avataran Mahotsav’ of Bhagwan Shri Devnarayan Ji in Bhilwara, Rajasthan today. The Prime Minister performed mandir darshan and parikrama and also planted a neem sapling. He also performed Purnahuti in the ongoing Vishnu Mahayagya at Yagya Shala. Bhagwan Shri Devnarayan Ji is worshipped by the people of Rajasthan, and his followers are spread across the length and breadth of the country. He is revered especially for his work towards public service.
Addressing the gathering, the Prime Minister expressed happiness in getting the opportunity to be present on the auspicious occasion. The Prime Minister emphasised that he has not come here as a Prime Minister but as a pilgrim who wishes to seek the blessing of Bhagwan Shri Devnarayan Ji. He also expressed gratitude for being able to perform ‘purnahuti’ in the ongoing Vishnu Mahayagna at the Yagya Shala. “I feel blessed by getting ‘darshan’ of both Devnarayan ji and ‘Janta Janardan’”, the Prime Minister said. “Like every other pilgrim who is here, I seek blessings from Bhagwan Shri Devnarayan Ji for the constant development of the nation and welfare of the poor”, the Prime Minister further remarked.
Highlighting the grand occasion of the 1111th Avataran Diwas of Bhagwan Shri Devnarayan, the Prime Minister noted the cultural programmes that are taking place here for the past week and the active participation of the Gurajar community. He praised the efforts of every individual in the community and congratulated them on the occasion.
Referring to the continued ancient flow of Indian consciousness, the Prime Minister said that India is not just a land mass but is an expression of our civilization, culture, harmony and possibilities. He talked about the resilience of the Indian civilization as many other civilizations could not adapt to the changing times and perished. Despite many efforts taking place to break India geographically, culturally, socially and ideologically, no power could finish India, Shri Modi said.
“The India of today is laying the foundations for a grand future”, the Prime Minister said as he credited the strength and inspiration of the Indian society that preserves the immortality of the nation. Throwing light on the contributions of the strength of the society in the thousand-year-old journey of India, the Prime Minister noted the energy that stems from within the society in every period of history and acts as the guiding light for everyone.
The Prime Minister said that Bhagwan Shri Devnarayan always gave precedence to service and people’s welfare. The Prime Minister recounted Shri Devnarayan’s devotion to the people’s welfare and his choice of service to humanity. “Path shown by Bhagwan Devnarayan is of ‘Sabka Vikas’ through ‘Sabka Saath’ and the country, today, is following the same path”. The Prime Minister said. For the past 8-9 years the country is trying to empower every section that has remained deprived and neglected. We are moving with the mantra of ‘precedence to the deprived’, the Prime Minister said.
The Prime Minister recalled the time when there was huge uncertainty about the availability and quality of ration for the poor. Today, he said, every beneficiary is getting full ration and getting it free. The Ayushman Bharat scheme has addressed the worry about medical treatment. He said, “We are also addressing the poor section’s concern about housing, toilet, gas connection and electricity”, he said. Underlining the financial inclusion that has taken place in recent years, the Prime Minister said that the doors of banks are open for everyone.
The Prime Minister opined that no one knows the worth of water as much as Rajasthan. He lamented that even after many decades of independence, only 3 crore families had received tapped water connections in their homes and more than 16 crore families had to struggle for water on a daily basis. With the efforts of the Central Government in the last three and half years, the Prime Minister informed that more than eleven crore families have received tapped water connections so far. He also mentioned the holistic work that is being carried out in the country to supply water to agricultural fields. “Be it the expansion of traditional ways or adoption of new technologies for irrigation, the farmers are supported in every step”, the Prime Minister said as he informed about the PM Kisan Samman Nidhi Scheme through which Rs 15000 crores have been directly transferred in the bank accounts of the farmers of Rajasthan.
Referring to Bhagwan Devnarayan’s campaign to make ‘Gau Seva’ a medium of social service and social empowerment, the Prime Minister pointed out the growing spirit of Gau Seva in the country. He mentioned the nationwide vaccination campaign for foot and mouth disease, the establishment of Rashtriya Kamdhenu Aayog and Rashtriya Gokul Mission. “‘Pashu Dhan’ (Cattles) are key parts of our rural economy apart from being integral to our faith and tradition, that is why, for the first time, Kisan Credit Card has been extended to the animal husbandry segment and herders'', the Prime Minister asserted. Similarly, the Gobardhan scheme is turning waste to wealth.
Recalling the Paanch Prans during his address to the nation on Independence Day last year, the Prime Minister reiterated the objective of taking pride in our own heritage, breaking the slavery mentality, keeping our responsibilities towards the nation in mind, remembering the martyrdom of the freedom fighters and walking the path shown by our ancestors. He underlined that Rajasthan is a land of heritage where one can find the excitement of creation and celebration, where one can find charity in labour, where bravery is a household ritual and the land is synonymous with colours and ragas.
Shri Modi noted the sterling contribution of personalities like Tejaji to Pabuji, Gogaji to Ramdevji, Bappa Rawal to Maharana Pratap and said great personalities, leaders and local deities from this land have always guided the country. The Prime Minister, especially, noted the contribution of the Gurjar community which has always been synonymous with valour and patriotism. “Be it national defence or protection of culture, the Gurjar community has played the role of protector in every period”, he said and gave examples of Krantiveer Bhoop Singh Gurjar also known as Vijay Singh Pathik who led the inspiring Bijolia Kisan Movement. Shri Modi also recalled the contribution of Kotwal Dhan Singh ji and Jograj Singh ji. He also underlined the bravery and contribution of Gurjar women and paid tributes to Rampyari Gurjar and Panna Dhai. “This tradition continues to flourish even today. It is the country's misfortune that such countless fighters could not get the place they deserve in our history. But New India is rectifying these mistakes of the past decades”, he added.
The Prime Minister emphasised the importance of the new generation of the Gujjar community in taking forward the message of Bhagwan Devnarayan Ji and his teachings. He noted that it will empower the Gujjar community as well and it will help the country to move forward. Underlining that the period of the 21st century is significant for the development of Rajasthan, the Prime Minister emphasised the need to unite and work for the development of the country. “Today the whole world is looking towards India with great hope”, the Prime Minister said. He further added that the pride of this land of warriors has also increased with India’s show of strength in the whole world. “Today, India speaks on every major platform of the world with unfettered confidence while reducing its dependence on other countries. We have to live up to the expectations of the world by proving our resolutions”, the Prime Minister remarked as he expressed faith in succeeding with the blessings of Bhagwan Devnarayan Ji and Sabka Prayas (everyone’s effort).
In conclusion, the Prime Minister noted the coincidence that in the 1111th year of Bhagwan Devnarayanji who appeared on a lotus, India assumed the presidency of G-20 whose logo also shows the lotus carrying the earth. He concluded by paying tributes to the social energy and atmosphere of devotion on the occasion.
Union Minister of State for Culture, Shri Arjun Ram Meghwal, Head Priest of Malaseri Dugri, Shri Hemraj Ji Gurjar and Member of Parliament, Shri Subhas Chandra Baheria among others were present on the occasion.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা রাজস্থানগী ভীলৱারাদা ভগৱান শ্রী দেবনারায়নজীগী ১১১১শুবা ‘অবতরন মহোৎসব’ পালন তৌবগী থৌরমদা ৱা ঙাংখ্রে
বিষ্ণু মহায়গ্যদা মন্দির দর্শন, পরিক্রমা অমসুং পুর্নাহুতি পাঙথোকখ্রে
লৈবাকপু লেপ্পা লৈতনা চাউখৎহন্নবা অমসুং লাইরবশিংগী য়াইফনবগীদমক ভগৱান শ্রী দেবনারায়নজীদগী থৌজালশিং নীজখ্রে
“ভারতকী লমদা, নাৎতা, খুন্নাইদা অমসুং ৱাখল্লোনদা য়ুম্ফম ওইরগা থুংগাইনবা কয়া অমা হোৎনরবসু শক্তি অমত্তনা ভারত মুৎথৎপা ঙমখিদে”
“জাতিগী মুৎনাইদ্রবা মশক অদুবু ঙাক্তুনা থম্লিবা অসি ভারতকী খুন্নাইগী মপাঙ্গল অমদি ইথিলননি”
“ভগৱান দেবনারায়ন্না উৎখিবা লম্বেল অসি ‘সবকা সাথ’কী খুত্থাংদা ‘সবকা বিকাস’নি অমসুং লৈবাক অসিনা ঙসি চপ মান্নবা লম্বী অসি তুংইল্লি”
“লৈবাক অসিনা শোত্থনা অমদি খুদোংচাবা ফংদনা লৈরকপা কাংলুপ খুদিংমক শক্তি পীনবা হোৎনরি”
“জাতিগী ঙাকশেল নত্ত্রগা নাৎ ঙাকশেনবা ওইরবসু গুরজর ফুরুপনা তাঙ্কক খুদিংমক্তা ঙাকশেনবগী থৌদাং লৌখি”
“অনৌবা ভারতনা দিকেদ কয়াগী অশোইবশিং অদুবু শেমদোক্লি অমসুং মাগী শকখঙবিদ্রবা অথৌবশিংবু ইকাই খুম্নরি”
28 JAN 2023 2:11PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি রাজস্থানগী ভীলৱারাদা ভগৱান শ্রী দেবনারায়নজীগী ১১১১শুবা ‘অবতরন মহোৎসব’ পালন তৌবগী থৌরমদা ৱা ঙাংখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা মন্দির দর্শন তৌখি অমসুং পরিক্রমা পাঙথোকখি অমসুং নীমগী চরা অমা থাখি। মহাক্না য়গ্যশালাদা হৌজিক চত্থরিবা বিষ্ণু মহায়গ্যদা পুর্নাহুতিসু পাঙথোকখি। ভগৱান শ্রী দেবনারায়নজী অসি রাজস্থানগী মীয়াম্না থৌনি অমসুং মহাক্কী তুংইল্লিবশিং অসি লৈবাক শিনবা থুংবদা লৈ। মহাক অসি মীয়ামগী শেবা তৌবগীদমক অখন্ননা ইকাই খুম্নৈ।
থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা য়াইফরবা থৌরম অসিদা শরুক য়াবগী খুদোংচাবা ফংবদা নুংঙাইবা পোকই। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মহাক্না মফম অসিদা প্রধান মন্ত্রী ওইনা নত্তে ভগৱান শ্রী দেবনারায়নজীগী থৌজাল ফংনবা হোৎনরিবা তীর্থ য়াত্রা চৎপা মীশক অমা ওইনা লাকখিবনি। মহাক্না য়গ্যশালাদা হৌজিক চত্থরিবা বিষ্ণু মহায়জ্ঞদা ‘পুর্নাহুতি’ পাঙথোকপা ফংজবদা তৌবীমক খঙবসু উৎখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, “দেবনারায়নজী অমসুং ‘জনতা জনার্দন’ অনিমক্কী ‘দর্শন’ ফংজবদা নুংঙাইবা ফাওই। প্রধান মন্ত্রীনা মখা তারদুনা হায়, “মফম অসিদা লাকপা তীর্থ য়াত্রা চৎপা খুদিংমক্কুম্না ঐহাক্না লৈবাক অসিবু লেপ্পা লৈতনা চাউখৎনবা অমসুং লায়রবগী য়াইফনবা ভগৱান শ্রী দেবনারায়নজীদগী থৌজালশিং নীজরি”।
ভগৱান শ্রী দেবনারায়নজীগী ১১১১শুবা ‘অবতরন মহোৎসব’ অসি মরু ওইবা থৌরমনি হায়রদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হৌখিবা চয়োল অসিদা মফম অসিদা পাঙথোকখিবা কলচরেল প্রোগ্রামশিং অমসুং গুজরাতকী ফুরুপনা থৱায় য়াওনা শরুক য়ারিবা অসি শীংথাখি। মহাক্না ফুরুপ অসিগী মীওই খুদিংমক্না হোৎনখিবা অদুবু থাগৎলদুনা থৌরম অসিদা মখোয়দা নুংঙাইবা ফোঙদোকখি।
ভারতকী ৱাখল তাবগী লেপ্পা লৈতনা য়েলহৌঙৈদগী চেল্লিবা ইচেলগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায় ভারত অসি শুপ্নগী লম খক্তা নত্তে মসি সভ্যতা, নাৎ, ইংচিকপা অমসুং ওইথোকপা য়াবশিংগী শকলোন অমনি। মহাক্না অতোপ্পা সভ্যতা কয়ানা হোংলক্লিবা মতম অসিগা লোয়ননা চৎপা ঙমখিদে অমসুং মাংখি অদুবু ভারতকী সভ্যতাদি মপাঙ্গল কল্লি হায়না ফোঙদোকখি। ভারতকী লমদা, নাৎতা, খুন্নাইদা অমসুং ৱাখল্লোনদা য়ুম্ফম ওইরগা থুংগাইনবা কয়া অমা হোৎনরবসু শক্তি অমত্তনা ভারত মুৎথৎপা ঙমখিদে হায়না শ্রী মোদীনা ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা জাতিগী মুৎনাইদ্রবা মশক অদুবু ঙাক্তুনা থম্লিবা ভারতকী খুন্নাইগী মপাঙ্গল অমদি ইথিলপু থাগৎলদুনা মহাক্না হায়খি “ঙসিগী ভারতনা হেন্না চাউখৎপা তুংলমচৎ অমগীদমক য়ুম্ফম থোল্লি”। ভারতকী চহি লিশীং কয়া শুরবা খোঙচৎতা খুন্নাইগী শক্তিনা শরুক তমখিবশিং অদুগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা পুৱারীগী তাঙ্কক খুদিংমক্তা খুন্নাইদগী শক্তি হৌরকখি অমসুং মীপুম খুদিংমক্কীদমক লমজিং মৈরা ওইরি হায়না ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভগৱান শ্রী দেবনারায়ন্না মতম চুপ্পদা শেবা তৌবা অমসুং মীওইবগী য়াইফনবা খনবনা অথোইবনি হায়না লৌদুনা লাকখি। প্রধান মন্ত্রীনা শ্রী দেবনারায়ন্না মীয়ামগী য়াইফনবা কত্থোকখিবা অমসুং মীওইবা খুন্নাইগীদমক মহাক্না শেবা তৌবগী অপাম্বা অদু নীংশিংখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়, “ভগৱান দেবনারায়ন্না উৎখিবা লম্বেল অসি ‘সবকা সাথ’কী খুত্থাংদা ‘সবকা বিকাস’নি অমসুং লৈবাক অসিনা ঙসি চপ মান্নবা লম্বী তুংইল্লি”। হৌখিবা চহি ৮-৯ অসিদা লৈবাক অসিনা শোত্থনা অমদি খুদোংচাবা ফংনা লৈরকপা কাংলুপ খুদিংমক শক্তি পীনবা হোৎনরি। ঐখোয়না ‘শোত্থরবশিংদা খুদোংচাবা পীবা’ হায়বা মন্ত্রগা লোয়ননা মাংদা চংশিল্লি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা লায়রবগীদমক রাসন ফংবা ফংদবা অমসুং ক্বালিতীগী মরমদা তম্বা ঙমদবা ফীভম অমদা লৈরম্বা মতম অদু নীংশিংখি। মহাক্না হায়, ঙসি বেনিফিসরী খুদিংমক্না রাসন মপুং ফানা অমসুং লেম্না ফংলি। আয়ুশ্মান ভারত স্কিম্না অনা লায়েংগী মরমদা অৱাবা কোকহনখি। মহাক্না হায়, “ঐখোয়না হাউসিং, তোইলেৎ, গ্যাস কন্নেক্সন অমসুং ইলেক্ত্রিসিতীগী মরমদা লায়রবা খুন্নাইগী সমস্যা কোকহল্লি”। চহি খরা অসিদা পুরকখিবা ফাইনান্সিএল ইনক্লুজনগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায় মদুদি মীপুম খুদিংমক্কীদমক বেঙ্কশিংগী থোংশিং হাংদুনা থমখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায় রাজস্থানগুম্না ঈশিংগী মমল কনাগুম্বা অমত্তনা খঙলমলোই। মহাক্না নীংতম্বা ফংখিবগী দিকেদ কয়াগী মতুংদা ফাওবা ইমুং করোর ৩ খক্তনা মখোয়গী য়ুমশিংদা তোতি ঈশিংগী কন্নেক্সনশিং ফংখি অমসুং ইমুং করোর ১৬ হেনবনা নুমিৎ খুদিংগী ঈশিংগী অৱাবা মায়োক্নখি। হৌখিবা চহি অহুম মখাই অসিদা কেন্দ্র সরকারনা লৌখৎখিবা খোঙথাংশিংগা লোয়ননা হৌজিক ফাওবদা ইমুং করোর ১১ হেনবদা তোতি ঈশিংগী কন্নেক্সন পীবা ঙম্লে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। মহাক্না লৌবুকশিংদা ঈশিংগী সপ্লাই য়ৌহন্নবা লৈবাক অসিদা পাইখৎলিবা হোলিস্তিক ওইবা থবক্কী মতাংদসু পনখি। রাজস্থানগী লৌমীশিংগী বেঙ্ক একাউন্তশংদা হকথেংননা লুপা করোর ১৫০০০ ত্রান্সফর তৌখিবা পি.এম. কিসান সম্মান নিধি স্কিমগী মধাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়, “ইথৈ লৌখোংগীদমক অরিবা পাম্বীশিং ফগৎহনবা নত্ত্রগা অনৌবা তেক্নোলোজীশিং শীজিন্নবা ওইরবসু খোঙথাং খুদিংমক্তা লৌমীশিংবু শৌগৎখি”।
‘গাও শেবা’বু খুন্নাইগী শেবা তৌবা অমসুং খুন্নাইদা শক্তি পীনবা পাম্বৈ ওইহন্নবা ভগৱান দেবনারায়নগী কেম্পেনগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক অসিদা গাও শেবা তৌবগী ৱাখল্লোন হেনগৎলক্লিবা অসিগী মাংদা ফোঙদোকখি। মহাক্না হায় ফুত এন্দ মাউথ দিজিজকীদমক লৈবাক শিনবা থুংবদা তীকা থাবগী কেম্পেন চত্থরি, রাস্ত্রিয় কামধেনু আয়োগ অমসুং রাস্ত্রিয় গোকুল মিসন হৌদোকখি। “ঐখোয়গী ধর্ম অমসুং চৎনবীগী মরু ওইবা শরুক ওইবগী মথক্তা ‘পশু ধান’ (শা-শন) অসিনা ঐখোয়গী খুঙ্গংগী শেন্মীৎলোনগী মরু ওইবা শরুকশিং ওইরি মরম অসিনা অহানবা ওইনা এনিমেল হসবেন্দরী সেগমেন্ত অমসুং শা-শন লোইবশিংদা কিসান ক্রেদিত কার্দ পীখি” হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। মতৌ অসুম্না গোবর্ধন স্কিমনা ৱেস্ত তু ৱেল্থ ওন্থোক্লি।
মমাং চহিগী নীংতম নুমিৎতা জাতিদা ৱা ঙাংবদা থমখিবা পঞ্চ প্রনশিং অদু নীংশিংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা ঐখোয়গী ইশাগী হেরিতেজতা চাউথোকচবা পোকপা, মীখা পোনবগী ৱাখল্লোন থাদোকপা, জাতিগীদমক ঐখোয়গী থৌদাংশিং খঙনা চৎপা, নীংতম লান্মীশিংনা থৱায় থাখিবা অদুবু নীংশিংবা অমসুং ঐখোয়গী ইপা-ইপুনা তাকপীরম্বা লম্বীদা চৎপা অদু নৌহৌনা ফোঙদোকখি। মহাক্না রাজস্থান অসি শেমগৎপা অমদি হরাও-তয়াম্বগী নুংঙাইবা অদু উবা ফংলিবা, কনাগুম্বনা থবক শুবদা মীনুংশি উবা ফংলিবা, থৌনা ফবা অসি ইমুং খুদিংমক্কী হৌনবী ওইরিবা হেরিতেজকী লমদম অমনি অমসুং মচু অমদি রাগাশিংগা পাংখক ওইবা লমদমনি হায়না ফোঙদোকখি।
শ্রী মোদীনা তেজাজীদগী পাবুজী, গোগাজীদগী রামদেবজী, বপ্পা রাৱলদগী মহারানা প্রতাও অসিগুম্বা মশক নাইবা মীওইশিংনা চাউনা শরুক তমখিবা অদু নীংশিংখি অমসুং লমদম অসিদগী অথোইবা মীওইশিং, লুচিংবশিং অমসুং লমদম অসিগী ঈশ্বরশিংনা লৈবাক অসিবু মতম চুপ্পদা লমজিংদুনা লাকখি। প্রধান মন্ত্রীনা থৌনা অমদি লৈবাকনীংবগী মগুন অদু মতম চুপ্পদা তাক্লিবা গুরজার ফুরুপনা শরুক তমখিবা অদু পনখি। “জাতিগী ঙাকশেল নত্ত্রগা নাৎ ঙাকশেনবা ওইরবসু গুরজর ফুরুপনা ইথিল পীনীংঙাই ওইরবা বিজোলিয়া কিসন ইহৌবু লমজিংখিবা বিজয় সিংহ পাথিক হায়না খঙনবা ক্রান্তিবীর ভুপ সিংহ গুরজতগী খুদমশিং পীখি। শ্রী মোদীনা কোতৱাল ধন সিংহজী অমসুং জোগরাজ সিংহনা শরুক তমখিবা অদুসু নীংশিংখি। মহাক্না গুরজর নুপীশিংগী থৌনা অমদি মখোয়না শরুক তমখিবা অদুসু পাউদমখি অমদি রামপ্যারি গুরজর অমসুং পন্না ধাইদা ইকাই খুম্নবা উৎখি। “মসিগী চৎনবী অসি ঙসিসু মখা চত্থরি। অসিগুম্বা মশীং লাকঙমদ্রবা লান্মীশিং অসিনা ঐখোয়গী পুৱারীদা মখোয়গী ফংফম থোকপা মফম ফংদবা অসি লৈবাক্কী লাইবকথিবনি। অদুবু অনৌবা ভারতনা দিকেদ কয়াগী অশোইবশিং অসি শেমদোক্লি”।
প্রধান মন্ত্রীনা গুরজর ফুরুপকী অনৌবা মীরোলশিংনা ভগৱান দেবনারায়নজীগী পাউজেল অমদি মহাক্না তাকপীরম্বশিং অদু মাংদা পুখৎপদা মরু ওইবা থৌদাং লৈ হায়না ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মসিনা গুরজর ফুরুপপু শক্তি পীগনি লোয়ননা মসিনা লৈবাক অসিবু মাংদা পুখৎপদা মতেং পাংগনি। রাজস্থানগী চাউখৎ খোঙচৎতা ২১শুবা চহিগী মতম অসি মরু ওই হায়রদুনা প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক্কী চাউখৎ থৌরাংগীদমক পুনশিনবা অমসুং পুন্না থবক তৌবা মথৌ তাই হায়খি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়, “ঙসি মালেম পুম্বনা ভারতনা চাউনা থাজবা থম্মি”। মহাক্না মখা তারদুনা হায় মদুদি লান্মীশিংগী লমদম অসিগী চাউথোকচবা অসি ভারতনা মালেম পুম্বদা মাগী শক্তি উৎপগা লোয়ননা হেনগৎলকখি। প্রধান মন্ত্রীনা ভগৱান দেবনারায়নজীগী থৌজালশিংনা মাইপাকহনবা অমসুং সবকা প্রয়াসতা থাজবা থম্মি হায়না ফোঙদোক্লদুনা হায়, “ঙসি ভারতনা অকিবা অমত্তা পোক্তনা থাজবগা লোয়ননা মালেমগী মরু ওইবা ফম্পাকশিংদা ৱা ঙাংলি অমরোমদা অতোপ্পা লৈবাকশিংদা মীপাল তাংবসু হন্থহল্লি। ঐখোয়না ঐখোয়গী ফিরেপশিং অদুবু থবক ওইনা উৎতুনা মালেমগী অনীংবা অপাম্বশিং থুংহন্নবা হোৎনরি”।
লোইশিনবদা প্রধান মন্ত্রীনা থম্বালদা ফম্লিবা ভগৱান দেবনারায়নগী চহি ১১১১শুরকপা অসিগা ভারতনা জি-২০গী প্রসিদেন্সী পাইরিবা অসিগী লোগোনা থম্বালদা পৃথিবী পুবা উৎলি। কত্থোকপগী খুন্নাইদা লৈরিবা ইনর্জী অমসুং এতমোস্ফিয়রদা ইকাই খুম্নবা উৎতুনা থৌরম অসি লোইশিনখি।
থৌরম অসিদা কলচরগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী অর্জুন রাম মেঘৱাল, মালাসরি দুগ্রিগী হেদ প্রিস্ত, শ্রী হেমরাজজী গুরজর অমসুং মেম্বর ওফ পার্লিয়ামেন্ত, শ্রী সুভাস চন্দ্র বাহেরিয়ানা শরুক য়াখি।