Prime Minister's Office
PM addresses ceremony commemorating 1111th ‘Avataran Mahotsav’ of Bhagwan Shri Devnarayan Ji in Bhilwara, Rajasthan
Performs mandir darshan, parikrama and Purnahuti in the Vishnu Mahayagya
Seeks blessings from Bhagwan Shri Devnarayan Ji for the constant development of the nation and welfare of the poor
“Despite many attempts to break India geographically, culturally, socially and ideologically, no power could finish India”
“It is strength and inspiration of the Indian society that preserves the immortality of the nation”
“Path shown by Bhagwan Devnarayan is of ‘Sabka Vikas’ through ‘Sabka Saath’ and the country, today, is following the same path”
“Country is trying to empower every section that has remained deprived and neglected”
“Be it national defence or preservation of culture, the Gurjar community has played the role of protector in every period”
“New India is rectifying the mistakes of the past decades and honouring its unsung heroes”
28 JAN 2023 2:11PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the ceremony commemorating the 1111th ‘Avataran Mahotsav’ of Bhagwan Shri Devnarayan Ji in Bhilwara, Rajasthan today. The Prime Minister performed mandir darshan and parikrama and also planted a neem sapling. He also performed Purnahuti in the ongoing Vishnu Mahayagya at Yagya Shala. Bhagwan Shri Devnarayan Ji is worshipped by the people of Rajasthan, and his followers are spread across the length and breadth of the country. He is revered especially for his work towards public service.
Addressing the gathering, the Prime Minister expressed happiness in getting the opportunity to be present on the auspicious occasion. The Prime Minister emphasised that he has not come here as a Prime Minister but as a pilgrim who wishes to seek the blessing of Bhagwan Shri Devnarayan Ji. He also expressed gratitude for being able to perform ‘purnahuti’ in the ongoing Vishnu Mahayagna at the Yagya Shala. “I feel blessed by getting ‘darshan’ of both Devnarayan ji and ‘Janta Janardan’”, the Prime Minister said. “Like every other pilgrim who is here, I seek blessings from Bhagwan Shri Devnarayan Ji for the constant development of the nation and welfare of the poor”, the Prime Minister further remarked.
Highlighting the grand occasion of the 1111th Avataran Diwas of Bhagwan Shri Devnarayan, the Prime Minister noted the cultural programmes that are taking place here for the past week and the active participation of the Gurajar community. He praised the efforts of every individual in the community and congratulated them on the occasion.
Referring to the continued ancient flow of Indian consciousness, the Prime Minister said that India is not just a land mass but is an expression of our civilization, culture, harmony and possibilities. He talked about the resilience of the Indian civilization as many other civilizations could not adapt to the changing times and perished. Despite many efforts taking place to break India geographically, culturally, socially and ideologically, no power could finish India, Shri Modi said.
“The India of today is laying the foundations for a grand future”, the Prime Minister said as he credited the strength and inspiration of the Indian society that preserves the immortality of the nation. Throwing light on the contributions of the strength of the society in the thousand-year-old journey of India, the Prime Minister noted the energy that stems from within the society in every period of history and acts as the guiding light for everyone.
The Prime Minister said that Bhagwan Shri Devnarayan always gave precedence to service and people’s welfare. The Prime Minister recounted Shri Devnarayan’s devotion to the people’s welfare and his choice of service to humanity. “Path shown by Bhagwan Devnarayan is of ‘Sabka Vikas’ through ‘Sabka Saath’ and the country, today, is following the same path”. The Prime Minister said. For the past 8-9 years the country is trying to empower every section that has remained deprived and neglected. We are moving with the mantra of ‘precedence to the deprived’, the Prime Minister said.
The Prime Minister recalled the time when there was huge uncertainty about the availability and quality of ration for the poor. Today, he said, every beneficiary is getting full ration and getting it free. The Ayushman Bharat scheme has addressed the worry about medical treatment. He said, “We are also addressing the poor section’s concern about housing, toilet, gas connection and electricity”, he said. Underlining the financial inclusion that has taken place in recent years, the Prime Minister said that the doors of banks are open for everyone.
The Prime Minister opined that no one knows the worth of water as much as Rajasthan. He lamented that even after many decades of independence, only 3 crore families had received tapped water connections in their homes and more than 16 crore families had to struggle for water on a daily basis. With the efforts of the Central Government in the last three and half years, the Prime Minister informed that more than eleven crore families have received tapped water connections so far. He also mentioned the holistic work that is being carried out in the country to supply water to agricultural fields. “Be it the expansion of traditional ways or adoption of new technologies for irrigation, the farmers are supported in every step”, the Prime Minister said as he informed about the PM Kisan Samman Nidhi Scheme through which Rs 15000 crores have been directly transferred in the bank accounts of the farmers of Rajasthan.
Referring to Bhagwan Devnarayan’s campaign to make ‘Gau Seva’ a medium of social service and social empowerment, the Prime Minister pointed out the growing spirit of Gau Seva in the country. He mentioned the nationwide vaccination campaign for foot and mouth disease, the establishment of Rashtriya Kamdhenu Aayog and Rashtriya Gokul Mission. “‘Pashu Dhan’ (Cattles) are key parts of our rural economy apart from being integral to our faith and tradition, that is why, for the first time, Kisan Credit Card has been extended to the animal husbandry segment and herders'', the Prime Minister asserted. Similarly, the Gobardhan scheme is turning waste to wealth.
Recalling the Paanch Prans during his address to the nation on Independence Day last year, the Prime Minister reiterated the objective of taking pride in our own heritage, breaking the slavery mentality, keeping our responsibilities towards the nation in mind, remembering the martyrdom of the freedom fighters and walking the path shown by our ancestors. He underlined that Rajasthan is a land of heritage where one can find the excitement of creation and celebration, where one can find charity in labour, where bravery is a household ritual and the land is synonymous with colours and ragas.
Shri Modi noted the sterling contribution of personalities like Tejaji to Pabuji, Gogaji to Ramdevji, Bappa Rawal to Maharana Pratap and said great personalities, leaders and local deities from this land have always guided the country. The Prime Minister, especially, noted the contribution of the Gurjar community which has always been synonymous with valour and patriotism. “Be it national defence or protection of culture, the Gurjar community has played the role of protector in every period”, he said and gave examples of Krantiveer Bhoop Singh Gurjar also known as Vijay Singh Pathik who led the inspiring Bijolia Kisan Movement. Shri Modi also recalled the contribution of Kotwal Dhan Singh ji and Jograj Singh ji. He also underlined the bravery and contribution of Gurjar women and paid tributes to Rampyari Gurjar and Panna Dhai. “This tradition continues to flourish even today. It is the country's misfortune that such countless fighters could not get the place they deserve in our history. But New India is rectifying these mistakes of the past decades”, he added.
The Prime Minister emphasised the importance of the new generation of the Gujjar community in taking forward the message of Bhagwan Devnarayan Ji and his teachings. He noted that it will empower the Gujjar community as well and it will help the country to move forward. Underlining that the period of the 21st century is significant for the development of Rajasthan, the Prime Minister emphasised the need to unite and work for the development of the country. “Today the whole world is looking towards India with great hope”, the Prime Minister said. He further added that the pride of this land of warriors has also increased with India’s show of strength in the whole world. “Today, India speaks on every major platform of the world with unfettered confidence while reducing its dependence on other countries. We have to live up to the expectations of the world by proving our resolutions”, the Prime Minister remarked as he expressed faith in succeeding with the blessings of Bhagwan Devnarayan Ji and Sabka Prayas (everyone’s effort).
In conclusion, the Prime Minister noted the coincidence that in the 1111th year of Bhagwan Devnarayanji who appeared on a lotus, India assumed the presidency of G-20 whose logo also shows the lotus carrying the earth. He concluded by paying tributes to the social energy and atmosphere of devotion on the occasion.
Union Minister of State for Culture, Shri Arjun Ram Meghwal, Head Priest of Malaseri Dugri, Shri Hemraj Ji Gurjar and Member of Parliament, Shri Subhas Chandra Baheria among others were present on the occasion.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ରାଜସ୍ଥାନର ଭିଲୱାରା ଠାରେ ଭଗବାନ୍ ଶ୍ରୀ ଦେବନାରାୟଣ ଜୀଙ୍କର ୧୧୧୧ ତମ "ଅବତରଣ ମହୋତ୍ସବ” ଅବସରରେ ଆୟୋଜିତ ସମାରୋହକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ମନ୍ଦିର ଦର୍ଶନ, ପରିକ୍ରମା କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ବିଷ୍ଣୁ ମହାଯଜ୍ଞରେ ପୂର୍ଣ୍ଣାହୂତି ଦେଇଛନ୍ତି
ଦେଶର ନିରନ୍ତର ବିକାଶ ତଥା ଗରିବ ଲୋକଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଭଗବାନ୍ ଶ୍ରୀ ଦେବନାରାୟଣ ଜୀ ଙ୍କ ଠାରୁ ଆଶୀର୍ବାଦ ଲୋଡିଛନ୍ତି
“ଭୌଗୋଳିକ, ସାଂସ୍କୃତିକ, ସାମାଜିକ ତଥା ଆଦର୍ଶଗତ ଭାବରେ ଭାରତକୁ ଭାଙ୍ଗିବାକୁ ଅନେକ ଚେଷ୍ଟା ସତ୍ୱେ କୌଣସି ଶକ୍ତି ଭାରତକୁ ଶେଷ କରିପାରିବ ନାହିଁ”
“ଏହା ଭାରତୀୟ ସମାଜର ଶକ୍ତି ଏବଂ ପ୍ରେରଣା ଯାହା ଦେଶର ଅମରତାକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିଥାଏ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି”
“ଭଗବାନ୍ ଦେବନାରାୟଣଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଦର୍ଶିତ ରାସ୍ତା "ସବକା ସାଥ୍‌” ମାଧ୍ୟମରେ " ସବକା ବିକାଶ” ଅଟେ ଏବଂ ଦେଶ ଆଜି ମଧ୍ୟ ସମାନ ମାର୍ଗ ଅନୁସରଣ କରୁଛି”
“ଦେଶ ବଞ୍ଚିତ ଏବଂ ଅବହେଳିତ ରହିଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଗକୁ ସଶକ୍ତ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି”
“ଜାତୀୟ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ହେଉ କିମ୍ବା ସଂସ୍କୃତିର ସଂରକ୍ଷଣ ହେଉ, ଗୁରୁଜାର ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସମୟରେ ସୁରକ୍ଷାଦାତାର ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି”
“ନୂତନ ଭାରତ ବିଗତ ଦଶନ୍ଧିର ତ୍ରୁଟିକୁ ସଂଶୋଧନ କରୁଛି ଏବଂ ଏହାର ଅନାଲୋଚିତ ହିରୋ ମାନଙ୍କୁ ସମ୍ମାନିତ କରୁଛି”
28 JAN 2023 2:11PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ରାଜସ୍ଥାନର ଭିଲୱାରା ଠାରେ ଭଗବାନ୍ ଶ୍ରୀ ଦେବନାରାୟଣ ଜୀଙ୍କର ୧୧୧୧ ତମ "ଅବତରଣ ମହୋତ୍ସବ” ଅବସରରେ ଆୟୋଜିତ ଏକ ସମାରୋହକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ଦିର ଦର୍ଶନ ଏବଂ ପରିକ୍ରମା କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏକ ନୀମ ଚାରା ରୋପଣ କରିଥିଲେ । ସେ ଯଜ୍ଞ ଶାଳାରେ ଚାଲିଥିବା ବିଷ୍ଣୁ ମହାଯଜ୍ଞରେ ମଧ୍ୟ ପୂର୍ଣ୍ଣାହୁତି ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ । ଭଗବାନ୍ ଶ୍ରୀ ଦେବନାରାୟଣ ଜୀଙ୍କୁ ରାଜସ୍ଥାନର ଲୋକମାନେ ପୂଜା କରନ୍ତି ଏବଂ ତାଙ୍କର ଅନୁଗାମୀମାନେ ଦେଶର ସବୁ ସ୍ଥାନରେ ରହିଛନ୍ତି । ଜନସେବା ପ୍ରତି ତାଙ୍କର କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ତାଙ୍କୁ ବିଶେଷ ସମ୍ମାନ ଦିଆଯାଏ ।
ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ଶୁଭ ଅବସରରେ ଉପସ୍ଥିତ ହେବାର ସୁଯୋଗ ପାଇ ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ ସେ ଏଠାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବରେ ଆସି ନାହାଁନ୍ତି ବରଂ ଭଗବାନ୍ ଶ୍ରୀ ଦେବନାରାୟଣ ଜୀଙ୍କର ଆଶୀର୍ବାଦ ପାଇବାକୁ ଚାହୁଁଥିବା ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀ ଭାବରେ ଆସିଛନ୍ତି । ଯଜ୍ଞ ଶାଳାରେ ଚାଲିଥିବା ବିଷ୍ଣୁ ମହାଯଜ୍ଞରେ "ପୂର୍ଣ୍ଣାହୂତି” କରିଥିବାରୁ ସେ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଇଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଉଭୟ ଦେବନାରାୟଣ ଜୀ ଏବଂ "ଜନତା ଜନାର୍ଦ୍ଦନ” ଙ୍କ ଦର୍ଶନ ପାଇ ମୁଁ ନିଜକୁ ଆଶୀର୍ବାଦ ଅନୁଭବ କରୁଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏଠାରେ ଥିବା ଅନ୍ୟ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀଙ୍କ ପରି ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଦେଶର ବିକାଶ ତଥା ଗରିବ ଲୋକଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଭଗବାନ ଶ୍ରୀ ଦେବନାରାୟଣ ଜୀ ଙ୍କଠାରୁ ଆଶୀର୍ବାଦ ଲୋଡିଛି ।
ଭଗବାନ୍ ଶ୍ରୀ ଦେବନାରାୟଣଙ୍କ ୧୧୧୧ତମ ଅବତାରଣ ଦିବସର ମହୋତ୍ସବ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗତ ଏକ ସପ୍ତାହ ଧରି ଏଠାରେ ଚାଲିଥିବା ସାଂସ୍କୃତିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ତଥା ଗୁରୁଜାର ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ସକ୍ରିୟ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷଙ୍କ ଉଦ୍ୟମକୁ ସେ ପ୍ରଶଂସା କରି ଏହି ଉତ୍ସବ ଅବସରରେ ସେମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଛନ୍ତି ।
ଭାରତୀୟ ଚେତନାର ପ୍ରାଚୀନ ପ୍ରବାହ ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ କେବଳ ଏକ ଭୂମି ନୁହେଁ ବରଂ ଆମର ସଭ୍ୟତା, ସଂସ୍କୃତି, ସୌହାର୍ଦ୍ଦ୍ୟ ଏବଂ ସମ୍ଭାବ୍ୟତାର ଅଭିବ୍ୟକ୍ତି । ସେ ଭାରତୀୟ ସଭ୍ୟତାର ସହନଶୀଳତା ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ କାରଣ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସଭ୍ୟତା ପରିବର୍ତ୍ତିତ ସମୟ ସହ ଖାପ ଖୁଆଇ ପାରିନଥିଲେ । ଭୌଗୋଳିକ, ସାଂସ୍କୃତିକ, ସାମାଜିକ ତଥା ଆଦର୍ଶଗତ ଭାବରେ ଭାରତକୁ ଭାଙ୍ଗିବା ପାଇଁ ଅନେକ ଚେଷ୍ଟା ସତ୍ୱେ କୌଣସି ଶକ୍ତି ଭାରତକୁ ଶେଷ କରିପାରିବ ନାହିଁ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ।
ଆଜିର ଭାରତ ଏକ ମହାନ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରୁଛି; ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଦେଶର ଅମରତା ରକ୍ଷା କରୁଥିବା ଭାରତୀୟ ସମାଜର ଶକ୍ତି ଏବଂ ପ୍ରେରଣାକୁ ସେ ଶ୍ରେୟ ଦେଉଛନ୍ତି । ଭାରତର ସହସ୍ର ବର୍ଷର ଯାତ୍ରାରେ ସମାଜ ଶକ୍ତିର ଅବଦାନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଇତିହାସର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅବଧିରେ ସମାଜରୁ ଉତ୍ପନ୍ନ ହେଉଥିବା ଶକ୍ତି ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭଗବାନ୍ ଶ୍ରୀ ଦେବନାରାୟଣ ସେବା ତଥା ଲୋକଙ୍କ କଲ୍ୟାଣକୁ ସର୍ବଦା ପ୍ରାଧାନ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି। ଲୋକଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପ୍ରତି ଶ୍ରୀ ଦେବନାରାୟଣଙ୍କ ଭକ୍ତି ଏବଂ ମାନବିକତା ପାଇଁ ତାଙ୍କର ପସନ୍ଦର ସେବା ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଛନ୍ତି । ଭଗବାନ୍ ଦେବନାରାୟଣଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଦର୍ଶିତ ରାସ୍ତା ‘ସବକା ସାଥ’ ମାଧ୍ୟମରେ ‘ସବକା ବିକାଶ’ ଅଟେ ଏବଂ ଦେଶ ଆଜି ମଧ୍ୟ ସେହି ପଥ ଅନୁସରଣ କରୁଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ବିଗତ ୮-୯ ବର୍ଷ ଧରି ଦେଶ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଗଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛି ଯାହାକି ବଞ୍ଚିତ ଏବଂ ଅବହେଳିତ ହୋଇ ରହିଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆମେ ବଞ୍ଚିତଙ୍କୁ ପ୍ରାଥମିକତା ମନ୍ତ୍ର ସହିତ ଗତି କରୁଛୁ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସେହି ସମୟକୁ ମନେ ପକାଇଥିଲେ ଯେତେବେଳେ ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ରାସନର ଉପଲବ୍ଧତା ଏବଂ ଗୁଣବତ୍ତା ଉପରେ ଅନିଶ୍ଚିତତା ଦେଖାଦେଇଥିଲା । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ପ୍ରତ୍ୟେକ ହିତାଧିକାରୀ ପୂର୍ଣ୍ଣ ରାସନ ପାଉଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହାକୁ ମାଗଣାରେ ପାଉଛନ୍ତି । ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଯୋଜନା ଚିକିତ୍ସା ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଚିନ୍ତାକୁ ସମାଧାନ କରିଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି, ଆମେ ବାସଗୃହ, ଶୌଚାଳୟ, ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ ଏବଂ ବିଦ୍ୟୁତ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଗରିବ ବର୍ଗଙ୍କ ଚିନ୍ତାକୁ ମଧ୍ୟ ସମାଧାନ କରୁଛୁ । ନିକଟ ଅତୀତରେ ଘଟିଥିବା ଆର୍ଥିକ ଅନ୍ତର୍ଭୂକ୍ତିକୁ ଦର୍ଶାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ବ୍ୟାଙ୍କର ଦ୍ୱାର ଖୋଲା ଅଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମତ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ରାଜସ୍ଥାନ ପରି ଜଳର ମୂଲ୍ୟ କେହି ଜାଣନ୍ତି ନାହିଁ । ସେ ଦୁଃଖ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି ଯେ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅନେକ ଦଶନ୍ଧି ପରେ ମଧ୍ୟ କେବଳ ୩ କୋଟି ପରିବାର ନିଜ ଘରେ ଟାପ୍ ଜଳ ସଂଯୋଗ ପାଇଥିଲେ ଏବଂ ୧୬ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ପରିବାରକୁ ପ୍ରତିଦିନ ଜଳ ପାଇଁ ସଂଘର୍ଷ କରିବାକୁ ପଡୁଥିଲା । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଗତ ସାଢେ ତିନି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଉଦ୍ୟମରେ ଏଗାର କୋଟିରୁ ଅଧିକ ପରିବାର ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଟାପ୍ ଜଳ ସଂଯୋଗ ପାଇଛନ୍ତି । କୃଷି କ୍ଷେତକୁ ଜଳ ଯୋଗାଣ ପାଇଁ ଦେଶରେ ଚାଲିଥିବା ସାମଗ୍ରିକ କାର୍ଯ୍ୟ ବିଷୟରେ ସେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି । ପାରମ୍ପାରିକ ପଦ୍ଧତିର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ହେଉ କିମ୍ବା ଜଳସେଚନ ପାଇଁ ନୂତନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ହେଉ, କୃଷକମାନେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପଦକ୍ଷେପରେ ସହାୟତା କରନ୍ତି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି କି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କିଶାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ୧୫୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ସିଧାସଳଖ ଭାବେ ରାଜସ୍ଥାନର ଚାଷୀଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ହସ୍ତାନ୍ତର କରାଯାଇଛି ।
"ଗୋ ସେବା” କୁ ସାମାଜିକ ସେବା ତଥା ସାମାଜିକ ସଶକ୍ତିକରଣର ମାଧ୍ୟମ କରିବା ପାଇଁ ଭଗବାନ୍ ଦେବନାରାୟଣଙ୍କ ଅଭିଯାନ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦେଶରେ ଗୋ ସେବାର ବଢୁଥିବା ଆବେଗକୁ ସୂଚାଇ ଦେଇଛନ୍ତି । ପାଦ ଏବଂ ପାଟି ରୋଗ ପାଇଁ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଟୀକାକରଣ ଅଭିଯାନ, ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ କାମଧେନୁ ଆୟୋଗ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଗୋକୁଳ ମିଶନ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ବିଷୟରେ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି । ‘ପଶୁ ଧନ' (କ୍ୟାଟଲେସ୍‌) ଆମର ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ପରମ୍ପରାର ଅବିଚ୍ଛେଦ୍ୟ, ଆମର ଗ୍ରାମୀଣ ଅର୍ଥନୀତିର ପ୍ରମୁଖ ଅଂଶ, ସେଥିପାଇଁ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ କିଶାନ୍ କ୍ରେଡିଟ୍ କାର୍ଡ ପଶୁପାଳନ କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ପଶୁପାଳକଙ୍କୁ ସମ୍ପ୍ରସାରିତ କରାଯାଇଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି । ସେହିଭଳି ଗୋବର୍ଦ୍ଧନ ଯୋଜନା ବର୍ଜ୍ୟକୁ ସମ୍ପଦରେ ପରିଣତ କରୁଛି ।
ଗତ ବର୍ଷ ସ୍ୱାଧୀନତା ଦିବସରେ ଦେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିବା ସମୟରେ ପଞ୍ଚ ପ୍ରାଣକୁ ସ୍ମରଣ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆମର ନିଜସ୍ୱ ଐତିହ୍ୟରେ ଗର୍ବ କରିବା, ଦାସତ୍ୱ ମାନସିକତାକୁ ଭାଙ୍ଗିବା, ଦେଶ ପ୍ରତି ଆମର ଦାୟିତ୍ୱକୁ ମନେ ରଖିବା, ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀ ଏବଂ ସହିଦଙ୍କୁ ସ୍ମରଣ କରିବା ଏବଂ ଆମର ପୂର୍ବପୁରୁଷଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଦର୍ଶିତ ପଥରେ ଚାଲିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟକୁ ପୁନରାବୃତ୍ତି କରିଥିଲେ । ସେ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ ରାଜସ୍ଥାନ ହେଉଛି ଐତିହ୍ୟର ଏକ ଭୂମି ଯେଉଁଠାରେ ସୃଷ୍ଟି ଏବଂ ଉତ୍ସବର ଉତ୍ସାହ ମିଳିପାରିବ, ଯେଉଁଠାରେ ଶ୍ରମ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦାନ ମିଳିପାରିବ, ଯେଉଁଠାରେ ସାହସିକତା ଏକ ଘରୋଇ ରୀତିନୀତି ଏବଂ ଭୂମି ରଙ୍ଗ ଏବଂ ରାଗ ସହିତ ସମକକ୍ଷ ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ତେଜାଜୀଙ୍କ ଠାରୁ ପାବୁଜୀ, ଗୋଗାଜୀଙ୍କ ଠାରୁ ରାମଦେବଜୀ, ବାପା ରାୱଲଙ୍କ ଠାରୁ ମହାରାଣା ପ୍ରତାପଙ୍କ ପରି ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱଙ୍କ ଅବଦାନକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଦେଶର ମହାନ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱ, ନେତା ତଥା ସ୍ଥାନୀୟ ଦେବତାମାନେ ଦେଶକୁ ସର୍ବଦା ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିଆସୁଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶେଷ କରି ଗୁରୁଜାର ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଅବଦାନକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯାହା ସର୍ବଦା ବୀରତ୍ୱ ଏବଂ ଦେଶପ୍ରେମ ସହିତ ସମାନ ଅଟେ । ସେ କହିଛନ୍ତି, ଜାତୀୟ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ହେଉ କିମ୍ବା ସଂସ୍କୃତିର ସୁରକ୍ଷା ହେଉ, ଗୁରୁଜାର ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସମୟରେ ରକ୍ଷାକର୍ତ୍ତାର ଭୂମିକା ର୍ନିବାହ କରିଛନ୍ତି, ସେ ଉଦାହରଣ ଦେଇ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବିଜୟ ସିଂହ ପାଥିକ୍ ନାମରେ ପରିଚିତ କ୍ରାନ୍ତିବୀର ଭୂପ ସିଂହ ଗୁରୁଜାର ଯିଏ କି ବିଜୋଲିଆ କିଷାନ ଆନ୍ଦୋଳନର ନେତୃତ୍ୱ ନେଇଥିଲେ । କୋଟୱାଲ ଧନ ସିଂହ ଜୀ ଏବଂ ଯୋଗରାଜ ସିଂହ ଜୀଙ୍କର ଅବଦାନକୁ ମଧ୍ୟ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସ୍ମରଣ କରିଛନ୍ତି । ସେ ଗୁରୁଜାର ମହିଳାମାନଙ୍କ ସାହସିକତା ଏବଂ ଅବଦାନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ରାମପ୍ୟାରୀ ଗୁରୁଜାର ଏବଂ ପନ୍ନା ଧାଇଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିଥିଲେ । ଏହି ପରମ୍ପରା ଆଜି ବି ଆଗକୁ ବଢିବାରେ ଲାଗିଛି । ଏହା ଦେଶର ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟ ଯେ ଏଭଳି ଅସଂଖ୍ୟ ଯୋଦ୍ଧା ଆମ ଇତିହାସରେ ଉପଯୁକ୍ତ ସ୍ଥାନ ପାଇପାରି ନାହାନ୍ତି । କିନ୍ତୁ ବିଗତ ଦଶନ୍ଧିର ଏହି ଭୁଲଗୁଡ଼ିକୁ ନୂତନ ଭାରତ ସଂଶୋଧନ କରୁଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭଗବାନ୍ ଦେବନାରାୟଣ ଜୀ ଏବଂ ତାଙ୍କ ଶିକ୍ଷାକୁ ଆଗେଇ ନେବାରେ ଗୁଜ୍ଜର ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ନୂତନ ପୀଢିର ଦାୟିତ୍ୱ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ଗୁଜ୍ଜର ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ମଧ୍ୟ ସଶକ୍ତ କରିବ ଏବଂ ଏହା ଦେଶକୁ ଆଗକୁ ବଢିବାରେ ସହାୟତା କରିବ । ରାଜସ୍ଥାନର ବିକାଶ ପାଇଁ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଅବଧି ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବୋଲି ଦର୍ଶାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦେଶର ବିକାଶ ପାଇଁ ଏକଜୁଟ ହେବା ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଆଜି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ବହୁତ ଆଶାର ସହିତ ଭାରତ ଆଡକୁ ଚାହିଁଛି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଭାରତର ଶକ୍ତି ପ୍ରଦର୍ଶନ ସହିତ ଏହି ଯୋଦ୍ଧାମାନଙ୍କ ଦେଶର ଗର୍ବ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଆଜି ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରମୁଖ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅବିଶ୍ୱନୀୟ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସର ସହିତ ଅନ୍ୟ ଦେଶ ଉପରେ ର୍ନିଭରଶୀଳତା ହ୍ରାସ କରୁଛି । ଆମର ସଂକଳ୍ପ ପ୍ରମାଣ କରି ଆମକୁ ବିଶ୍ୱର ଆଶା ପୂରଣ କରିବାକୁ ପଡିବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭଗବାନ୍ ଦେବନାରାୟଣ ଜୀ ଏବଂ ସବକା ପ୍ରୟାସ (ସମସ୍ତଙ୍କ ଉଦ୍ୟମ) ରେ ଆଶୀର୍ବାଦ ଲାଭ କରିବାରେ ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକାଶ କରିବାବେଳେ ଏହା କହିଛନ୍ତି ।
ପରିଶେଷରେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ସଂଯୋଗକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଭାଗବନ ଦେବନାରାୟଣଜୀଙ୍କ ୧୧୧୧ ତମ ବର୍ଷ, ଯିଏ କି ପଦ୍ମରେ ଅବତରଣ କରିଥିଲେ, ଭାରତ ଜି -୨୦ ର ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ଦାୟିତ୍ୱ ଗ୍ରହଣ କରିଛି ଯାହାର ଲୋଗୋରେ ପୃଥିବୀ ଧାରଣ କରୁଥିବା ପଦ୍ମ ମଧ୍ୟ ରହିଛି । ଏହି ଅବସରରେ ସାମାଜିକ ଶକ୍ତି ଏବଂ ଭକ୍ତିପୂତ ବାତାବରଣକୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରି ସେ ତାଙ୍କର ବକ୍ତବ୍ୟ ଶେଷ କରିଥିଲେ ।
ଏହି ଅବସରରେ କେନ୍ଦ୍ର ସଂସ୍କୃତି ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅର୍ଜୁନ ରାମ ମେଘୱାଲ, ମାଲାସେରୀ ଦୁଗ୍ରିର ମୁଖ୍ୟ ପୁରୋହିତ ଶ୍ରୀ ହେମରାଜ ଜୀ ଗୁରୁଜାର ଏବଂ ସାଂସଦ ଶ୍ରୀ ସୁଭାଷ ଚନ୍ଦ୍ର ବାହେରିଆ ପ୍ରମୁଖ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।