Prime Minister's Office
PM addresses NCC Cadets and NSS Volunteers
“The mantra of Jai Hind inspires one and all”
“Interacting with the youth is always special for me”
“NCC and NSS connect young generation with the national goals and national concerns”
“You are going to be the biggest beneficiary of the ‘Viksit Bharat’ and you carry the biggest responsibility of building it”
“The world sees a new future for itself in India’s achievements”
“The scope of your success widens when your goals are linked with the goals of the country. The world will see your success as India's success”
“India's youth have to tap the unseen possibilities, explore the unimagined solutions”
“You are young, this is time for you to make your future. You are the creator of new thoughts and new standards. You are the trailblazer for New India”
25 JAN 2023 5:46PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the NCC Cadets and NSS Volunteers today. Addressing the gathering, the Prime Minister remarked that it was the first time that numerous children dressed up as Netaji Subhas Chandra Bose had come to the Prime Minister’s Residence. “The mantra of Jai Hind inspires one and all”, the Prime Minister said.
Recalling his interactions with the youth of the country in the past weeks, the Prime Minister noted celebrating Vir Bal Diwas a month ago where the valour and courage of Vir Sahebzades was celebrated all over the country. He also mentioned the National Youth Festival in Karnataka, his interaction with the first batch of Agniveers, young sports players at the Khel Mahakumbh in Uttar Pradesh, children at the Parliament and his residence, and Bal Puraskar Awardees. The Prime Minister also highlighted the Parkisha Pe Charcha interaction with students that is going to take place on 27th January.
The Prime Minister narrated two reasons for the importance of this dialogue with youth. First, because of the energy, freshness, novelty, and passion of youth through which all the positivity keeps inspiring him to work hard day and night. Second, said the Prime Minister, “all of you represent aspirations of dreams in this ‘Amrit Kaal’ and you are going to be the biggest beneficiary of the ‘Viksit Bharat’ and you carry the biggest responsibility of building it.”
The Prime Minister said that it is encouraging to see the increasing role of youth in various dimensions of public life. He recalled the massive participation of youth in the events of Parakram Diwas and other events of Azadi Ka Amrit Mahotsav which is a reflection of the youth’s dreams and dedication to the country.
The Prime Minister noted the contributions of the NCC and NSS volunteers during the corona pandemic and highlighted the efforts of the government in encouraging such organisations. Throwing light on the preparations of the government to make the youth ready for the challenges faced by the border and coastal regions of the country, the Prime Minister informed that special programmes are being run in dozens of districts across the country where special training is imparted with the help of the army, navy and airforce. He noted that this exercise will not only make the youth future-ready but they will also have the capability to act as first responders during the time of need. The Prime Minister also highlighted the vibrant border programme where villages near the country’s borders are being developed. “Efforts are being made to boost the capability of the youth in border areas so that families can return to villages where better opportunities are created for education and employment”, the Prime Minister said.
The Prime Minister told the cadets that in all their successes, the contribution of their parents and families is present and it is ‘Sabka Saath’ Sabka Viswas, Sabka Prayas’ that is responsible for that. “The scope of your success widens when your goals are linked with the goals of the country. The world will see your success as India's success”, the Prime Minister said. Giving examples of scientists like Dr APJ Abdul Kalam, Homi Jehangir Bhabha and Dr CV Raman, and sports personalities like Major Dhyanchand and others, the Prime Minister said that the entire world considers their milestones and achievements as India's successes. “The world sees a new future for itself in India’s achievements”, he said. Noting the strength of the spirit of Sabka Prayas, the Prime Minister said that historical successes are those which become the steps of development for the whole of humanity.
The Prime Minister underlined one more uniqueness of the current timeframe, which is the unprecedented opportunities for the youth. He cited campaigns like Startup India, Make In India and Aatmnirbhar Bharat and India’s focus on the future of humanity as new inspirations. He said that the country is at the forefront of AI, Machine learning and other futuristic technologies. He also noted the robust system that is in place for sports and other such activities. “You have to become part of all this. “You have to search the unseen possibilities, explore unseen areas, and find unimagined solutions”, he said.
Noting the goals and resolutions of the future are extremely important for the country, the Prime Minister said that equal emphasis has to be laid on key priority areas of the present. He urged the youth to keep themselves aware of the changes taking place in the country and asked them to participate keenly in the ongoing campaigns. Mentioning the Swachh Bharat Campaign, the Prime Minister said that every youth in the country should take it up as a life mission and suggested working towards keeping their locality, village, towns and cities clean. Similarly, he asked them to read at least one book on freedom fighters during the Amrit Mahotsava. He also asked them to undertake some creative activity like poetry, story or vlogging pertaining to some freedom fighters and ask their schools to hold competitions for these activities. The Prime Minister also suggested the youth take up afforestation work near the Amrit Sarovars that are being built in their districts and also create awareness about maintaining them. He also asked the youth to take part in the Fit India Movement and persuade their family members to participate in it. He touched upon inculcating the culture of Yoga in every home. The Prime Minister also urged the youth to keep themselves updated about the G-20 Summit and engage in active conversation about India’s chairship.
Mentioning the resolution of ‘pride in our heritage’ and ‘freedom from the mentality of slavery’ the Prime Minister highlighted the role of youth in these resolutions. And suggested that in their travels they should include heritage sites. “You are young, this is time for you to make your future. You are the creator of new thoughts and new standards. You are the trailblazer for New India”, the Prime Minister concluded.
Union Minister of Defence, Shri Raj Nath Singh, Union Minister of Sports and Youth Affairs, Shri Anurag Singh Thakur, Union Ministers of Tribal Affairs, Shri Arjun Munda, Union Ministers of State, Shri Ajay Bhatt, Smt. Renuka Singh Saruta and Shri Nishith Pramanik were present on occasion among others.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଏନସିସି କ୍ୟାଡେଟ୍ ଏବଂ ଏନଏସ୍‍ଏସ୍‍ ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀମାନଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
“ଜୟ ହିନ୍ଦର ମନ୍ତ୍ର ସମସ୍ତଙ୍କୁ ପ୍ରେରଣା ଦିଏ”
“ଯୁବପୀଢିଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା ମୋ ପାଇଁ ସର୍ବଦା ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର”
“ଏନସିସି ଏବଂ ଏନଏସ୍‍ଏସ୍‍ ଯୁବ ପୀଢିଙ୍କୁ ଜାତୀୟ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଏବଂ ଜାତୀୟ ଚିନ୍ତାଧାରା ସହିତ ଯୋଡିଥାଏ”
“ବିକଶିତ ଭାରତର ଆପଣମାନେ ସବୁଠାରୁ ବଡ ହିତାଧିକାରୀ ହେବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି ଏବଂ ଆପଣ ଏହାକୁ ର୍ନିମାଣ କରିବାର ସବୁଠାରୁ ବଡ ଦାୟିତ୍ୱ ବହନ କରୁଛନ୍ତି”
“ଭାରତର ସଫଳତାରେ ବିଶ୍ୱ ନିଜ ଲାଗି ଏକ ନୂତନ ଭବିଷ୍ୟତ ଦେଖୁଛି”
“ଯେତେବେଳେ ତୁମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଦେଶର ଲକ୍ଷ୍ୟ ସହିତ ଜଡିତ ହୁଏ ତୁମର ସଫଳତାର ପରିସର ବିସ୍ତାର ହୁଏ । ବିଶ୍ୱ ତୁମର ସଫଳତାକୁ ଭାରତର ସଫଳତା ଭାବରେ ଦେଖିବ”
“ଭାରତର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଅଦୃଶ୍ୟ ସମ୍ଭାବନାକୁ ବାହାର କରିବାକୁ, ଅବାଞ୍ଛିତ ସମାଧାନ ଖୋଜି ପାଇବାକୁ ପଡିବ”
“ତୁମେମାନେ ଯୁବକ, ତୁମର ଭବିଷ୍ୟତ ତିଆରି କରିବାର ସମୟ ଆସିଛି । ତୁମେ ନୂତନ ଚିନ୍ତାଧାରା ଏବଂ ନୂତନ ମାନଦଣ୍ଡର ସୃଷ୍ଟିକର୍ତ୍ତା । ତୁମେ ନୂତନ ଭାରତର ଅଗ୍ରଦୂତ”
25 JAN 2023 5:46PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଏନସିସି କ୍ୟାଡେଟ ଏବଂ ଏନଏସ୍‍ଏସ୍‍ ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀମାନଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ନେତାଜୀ ସୁଭାଷ ଚନ୍ଦ୍ର ବୋଷଙ୍କ ପରି ପୋଷାକ ପରିହିତ ଅନେକ ଶିଶୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବାସଭବନକୁ ଆସିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଜୟ ହିନ୍ଦର ମନ୍ତ୍ର ସମସ୍ତଙ୍କୁ ପ୍ରେରଣା ଯୋଗାଉଛି ।
ଗତ ସପ୍ତାହରେ ଦେଶର ଯୁବକମାନଙ୍କ ସହ ହୋଇଥିବା ପାରସ୍ପରିକ ଆଲୋଚନାକୁ ମନେ ପକାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏକ ମାସ ପୂର୍ବରୁ ବୀର ବାଲ ଦିବସ ପାଳନ କରିବାକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେଉଁଠାରେ ବୀର ସାହେବଜାଦାମାନଙ୍କ ବୀରତ୍ୱ ଏବଂ ସାହସ ସାରା ଦେଶରେ ପାଳନ କରାଯାଇଥିଲା । ସେ କର୍ଣ୍ଣାଟକରେ ଚାଲିଥିବା ଜାତୀୟ ଯୁବ ମହୋତ୍ସବ, ପ୍ରଥମ ବ୍ୟାଚ୍ ଅଗ୍ନିବୀରମାନଙ୍କ ସହିତ ତାଙ୍କର ଆଲୋଚନା, ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର କ୍ରୀଡା ମହାକୁମ୍ଭର ଯୁବ କ୍ରୀଡ଼ାବିତ୍‍, ସଂସଦ ଏବଂ ତାଙ୍କ ବାସଭବନରେ ପିଲା ଏବଂ ବାଲ ପୁରସ୍କାର ପୁରସ୍କାର ବିଜେତାଙ୍କ ସହ ତାଙ୍କର ପାରସ୍ପରିକ ଆଲୋଚନା ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି । ଜାନୁଆରୀ ୨୭ ତାରିଖରେ ହେବାକୁ ଥିବା ଛାତ୍ରମାନଙ୍କ ସହିତ ପରୀକ୍ଷା ପେ ଚର୍ଚ୍ଚାର ପାରସ୍ପରିକ ଆଲୋଚନା ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ଆଲୋକପାତ କରିଛନ୍ତି ।
ଯୁବ ପୀଢିଙ୍କ ସହ ଏହି କଥାବାର୍ତ୍ତାର ଗୁରୁତ୍ୱ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୁଇଟି କାରଣ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଛନ୍ତି । ପ୍ରଥମେ, ଶକ୍ତି, ସତେଜତା, ନୂତନତା, ଏବଂ ଯୌବନର ଉତ୍ସାହ ହେତୁ ସମସ୍ତ ସକରାତ୍ମକତା ତାଙ୍କୁ ଦିନରାତି କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରିବାକୁ ପ୍ରେରଣା ଯୋଗାଇଥାଏ । ଦ୍ୱିତୀୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ଆପଣ ସମସ୍ତେ ଏହି ‘ଅମୃତ କାଳ' ରେ ସ୍ୱପ୍ନର ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଆପଣ "ବିକଶିତ ଭାରତ” ର ସବୁଠାରୁ ବଡ ହିତାଧିକାରୀ ହେବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି ଏବଂ ଆପଣ ଏହାକୁ ର୍ନିମାଣ କରିବାର ସବୁଠାରୁ ବଡ ଦାୟିତ୍ୱ ତୁଲାଇଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସାଧାରଣ ଜୀବନର ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯୁବପୀଢିିଙ୍କ ଭୂମିକାକୁ ଦେଖିବା ଉତ୍ସାହଜନକ ଅଟେ । ସେ ପରାକ୍ରମ ଦିବସ ଏବଂ ଆଜାଦି କା ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଯୁବକମାନଙ୍କର ବ୍ୟାପକ ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ମନେ ପକାଇଥିଲେ ଯାହା ଯୁବପୀଢିିଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ ଏବଂ ଦେଶ ପ୍ରତି ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତତାର ପ୍ରତିଫଳନ ଅଟେ ।
କରୋନା ମହାମାରୀ ସମୟରେ ଏନସିସି ଏବଂ ଏନଏସଏସ ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀଙ୍କ ଅବଦାନକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଏଭଳି ସଂଗଠନକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବାରେ ସରକାରଙ୍କ ଉଦ୍ୟମକୁ ଆଲୋକପାତ କରିଛନ୍ତି । ଦେଶର ସୀମା ତଥା ଉପକୂଳବର୍ତ୍ତୀ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡିକ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ଆହ୍ୱାନ ପାଇଁ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଲାଗି ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶର ଏକାଧିକ ଜିଲ୍ଲାରେ ଯେଉଁଠାରେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ତାଲିମ ଦିଆଯାଉଛି ସେଠାରେ ସେନା, ନୌସେନା ଏବଂ ବାୟୁସେନା ସାହାଯ୍ୟରେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମମାନ ଚାଲିଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଅଭ୍ୟାସ କେବଳ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଭବିଷ୍ୟତ-ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବ ନାହିଁ ବରଂ ଆବଶ୍ୟକତା ସମୟରେ ପ୍ରଥମ ସାମ୍ନାକାରୀ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାର କ୍ଷମତା ମଧ୍ୟ ପାଇବ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ସୀମାନ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଛନ୍ତି ଯେଉଁଠାରେ ଦେଶର ସୀମା ନିକଟରେ ଥିବା ଗ୍ରାମଗୁଡିକର ବିକାଶ କରାଯାଉଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ସୀମାନ୍ତ ଅଞ୍ଚଳରେ ଯୁବକମାନଙ୍କ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଉଦ୍ୟମ କରାଯାଉଛି ଯାହାଦ୍ୱାରା ପରିବାରଗୁଡିକ ଗାଁକୁ ଫେରିପାରିବେ ଯେଉଁଠାରେ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ରୋଜଗାର ପାଇଁ ଉତ୍ତମ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କ୍ୟାଡେଟ ମାନଙ୍କୁ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସେମାନଙ୍କର ସମସ୍ତ ସଫଳତାରେ ସେମାନଙ୍କ ପିତାମାତା ଏବଂ ପରିବାରର ଅବଦାନ ରହିଛି ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ "ସବକା ସାଥ୍‌, ସବକା ବିଶ୍ୱାସ, ସବକା ପୟାସ’ ହିଁ ଦାୟୀ । ଯେତେବେଳେ ତୁମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଦେଶର ଲକ୍ଷ୍ୟ ସହିତ ଜଡିତ ହୁଏ ତୁମର ସଫଳତାର ପରିସର ବିସ୍ତାର ହୁଏ । ବିଶ୍ୱ ତୁମର ସଫଳତାକୁ ଭାରତର ସଫଳତା ଭାବରେ ଦେଖିବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି । ଡକ୍ଟର ଏପିଜେ ଅବଦୁଲ କଲାମ, ହୋମି ଜାହାଙ୍ଗୀର ଭାବା ଏବଂ ଡକ୍ଟର ସିଭି ରମଣଙ୍କ ପରି ବୈଜ୍ଞାନିକ ଏବଂ ମେଜର ଧ୍ୟାନଚାନ୍ଦଙ୍କ ପରି କ୍ରୀଡ଼ା ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱଙ୍କର ଉଦାହରଣ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ସେମାନଙ୍କର ଦକ୍ଷତାଣ୍ଟଏବଂ ସଫଳତାକୁ ଭାରତର ସଫଳତା ବୋଲି ବିବେଚନା କରେ । ସେ କହିଛନ୍ତି, ଭାରତର ସଫଳତାରେ ବିଶ୍ୱ ନିଜ ଲାଗି ଏକ ନୂଆ ଭବିଷ୍ୟତ ଦେଖୁଛି । ସବକା ପ୍ରୟାସର ଆବେଗର ଶକ୍ତି ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଐତିହାସିକ ସଫଳତା ହେଉଛି ସମଗ୍ର ମାନବିକତା ପାଇଁ ବିକାଶର ପଦକ୍ଷେପ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବର୍ତ୍ତମାନର ସମୟସୀମାର ଆଉ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ରତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ, ଯାହାକି ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅପ୍ରତ୍ୟାଶିତ ସୁଯୋଗ । ସେ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇଣ୍ଡିଆ, ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଏବଂ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଭଳି ଅଭିଯାନ ଏବଂ ମାନବିକତାର ଭବିଷ୍ୟତ ଉପରେ ଭାରତର ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ନୂତନ ପ୍ରେରଣା ଯୋଗାଇବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏଆଇ, ମେସିନ୍ ଲର୍ଣ୍ଣିଂ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଭବିଷ୍ୟତୀୟ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦେଶ ଆଗରେ ରହିଛି । କ୍ରୀଡା ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ପାଇଁ ସେଠାରେ ଥିବା ଦୃଢ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ମଧ୍ୟ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି । ତୁମେ ଏସବୁର ଅଂଶ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ । ସେ କହିଛନ୍ତି, ଆପଣଙ୍କୁ ଅଦୃଶ୍ୟ ସମ୍ଭାବ୍ୟତା ଖୋଜିବାକୁ ପଡ଼ିବ, ଅଦୃଶ୍ୟ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡିକୁ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବା ଏବଂ ଅପ୍ରତ୍ୟାଶିତ ସମାଧାନ ବାହାର କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ।
ଭବିଷ୍ୟତର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଏବଂ ସଂକଳ୍ପ ଦେଶ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନର ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରାଥମିକ କ୍ଷେତ୍ର ଉପରେ ସମାନ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯିବା ଆବଶ୍ୟକ । ଦେଶରେ ଘଟୁଥିବା ପରିବର୍ତ୍ତନଗୁଡିକ ବିଷୟରେ ନିଜକୁ ସଚେତନ ରଖିବାକୁ ସେ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଚାଲିଥିବା ଅଭିଯାନରେ ଆଗ୍ରହ ପ୍ରକାଶ କରିବାକୁ କହିଥିଲେ । ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ଅଭିଯାନ ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୁବକ ଏହାକୁ ଜୀବନର ମିଶନ ଭାବରେ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଉଚିତ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଅଞ୍ଚଳ, ଗ୍ରାମ, ସହର ଏବଂ ସହରାଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ ପରିଷ୍କାର ରଖିବା ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛନ୍ତି । ସେହିଭଳି ସେ ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ସମୟରେ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀମାନଙ୍କ ଉପରେ ଅତି କମରେ ଗୋଟିଏ ପୁସ୍ତକ ପଢିବାକୁ କହିଥିଲେ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କିଛି ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀଙ୍କ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ କବିତା, କାହାଣୀ କିମ୍ବା ବ୍ଲଗିଂ ଭଳି କିଛି ସୃଜନଶୀଳ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ କରିବାକୁ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ବିଦ୍ୟାଳୟଗୁଡ଼ିକୁ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ପାଇଁ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଆୟୋଜନ କରିବାକୁ କହିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯୁବକମାନେ ନିଜ ଜିଲ୍ଲାରେ ର୍ନିମାଣ ହେଉଥିବା ଅମୃତ ସରୋବର ନିକଟରେ ବୃକ୍ଷରୋପଣ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ସହ ଏହାକୁ ଜାରି ରଖିବା ପାଇଁ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରନ୍ତୁ । ସେ ମଧ୍ୟ ଫିଟ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଆନ୍ଦୋଳନରେ ଭାଗ ନେବାକୁ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପରିବାର ସଦସ୍ୟଙ୍କୁ ଏଥିରେ ଭାଗ ନେବାକୁ ପ୍ରବର୍ତ୍ତାଇବାକୁ ସେ କହିଥିଲେ । ସେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରେ ଯୋଗର ସଂସ୍କୃତି ପ୍ରତିପାଦନ କରିବା ସଂକ୍ରାନ୍ତରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ଜି -୨୦ ସମ୍ମିଳନୀ ବିଷୟରେ ନିଜକୁ ଅପଡେଟ୍‍ ରଖିବାକୁ ଏବଂ ଭାରତର ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ବିଷୟରେ ସକ୍ରିୟ ବାର୍ତ୍ତାଳାପରେ ଯୋଗଦେବାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି ।
"ଐତିହ୍ୟ ଆମର ଗର୍ବ” ଏବଂ "ଦାସତ୍ୱର ମାନସିକତାରୁ ମୁକ୍ତି” ର ସଂକଳ୍ପ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ସଂକଳ୍ପରେ ଯୁବକମାନଙ୍କ ଭୂମିକା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ସେ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ସେମାନଙ୍କ ଭ୍ରମଣରେ ସେମାନେ ଐତିହ୍ୟ ସ୍ଥାନ ଅନ୍ତର୍ଭୂକ୍ତ କରିବା ଉଚିତ୍‍ । ତୁମେମାନେ ଯୁବକ, ତୁମର ଭବିଷ୍ୟତ ତିଆରି କରିବାର ସମୟ ଆସିଛି । ତୁମେ ନୂତନ ଚିନ୍ତାଧାରା ଏବଂ ନୂତନ ମାନଦଣ୍ଡର ସୃଷ୍ଟିକର୍ତ୍ତା । ତୁମେ ନୂତନ ଭାରତର ଅଗ୍ରଦୂତ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ।
ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରାଜ ନାଥ ସିଂହ, କେନ୍ଦ୍ର କ୍ରୀଡ଼ା ଓ ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ସିଂହ ଠାକୁର, କେନ୍ଦ୍ର ଆଦିବାସୀ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅର୍ଜୁନ ମୁଣ୍ଡା, କେନ୍ଦ୍ର ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଜୟ ଭଟ୍ଟ, ଶ୍ରୀମତୀ ରେଣୁକା ସିଂହ ସାରୁତା ଏବଂ ଶ୍ରୀ ନିଶିଥ ପରମାଣିକ ପ୍ରମୁଖ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।