Prime Minister's Office
PM addresses NCC Cadets and NSS Volunteers
“The mantra of Jai Hind inspires one and all”
“Interacting with the youth is always special for me”
“NCC and NSS connect young generation with the national goals and national concerns”
“You are going to be the biggest beneficiary of the ‘Viksit Bharat’ and you carry the biggest responsibility of building it”
“The world sees a new future for itself in India’s achievements”
“The scope of your success widens when your goals are linked with the goals of the country. The world will see your success as India's success”
“India's youth have to tap the unseen possibilities, explore the unimagined solutions”
“You are young, this is time for you to make your future. You are the creator of new thoughts and new standards. You are the trailblazer for New India”
25 JAN 2023 5:46PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the NCC Cadets and NSS Volunteers today. Addressing the gathering, the Prime Minister remarked that it was the first time that numerous children dressed up as Netaji Subhas Chandra Bose had come to the Prime Minister’s Residence. “The mantra of Jai Hind inspires one and all”, the Prime Minister said.
Recalling his interactions with the youth of the country in the past weeks, the Prime Minister noted celebrating Vir Bal Diwas a month ago where the valour and courage of Vir Sahebzades was celebrated all over the country. He also mentioned the National Youth Festival in Karnataka, his interaction with the first batch of Agniveers, young sports players at the Khel Mahakumbh in Uttar Pradesh, children at the Parliament and his residence, and Bal Puraskar Awardees. The Prime Minister also highlighted the Parkisha Pe Charcha interaction with students that is going to take place on 27th January.
The Prime Minister narrated two reasons for the importance of this dialogue with youth. First, because of the energy, freshness, novelty, and passion of youth through which all the positivity keeps inspiring him to work hard day and night. Second, said the Prime Minister, “all of you represent aspirations of dreams in this ‘Amrit Kaal’ and you are going to be the biggest beneficiary of the ‘Viksit Bharat’ and you carry the biggest responsibility of building it.”
The Prime Minister said that it is encouraging to see the increasing role of youth in various dimensions of public life. He recalled the massive participation of youth in the events of Parakram Diwas and other events of Azadi Ka Amrit Mahotsav which is a reflection of the youth’s dreams and dedication to the country.
The Prime Minister noted the contributions of the NCC and NSS volunteers during the corona pandemic and highlighted the efforts of the government in encouraging such organisations. Throwing light on the preparations of the government to make the youth ready for the challenges faced by the border and coastal regions of the country, the Prime Minister informed that special programmes are being run in dozens of districts across the country where special training is imparted with the help of the army, navy and airforce. He noted that this exercise will not only make the youth future-ready but they will also have the capability to act as first responders during the time of need. The Prime Minister also highlighted the vibrant border programme where villages near the country’s borders are being developed. “Efforts are being made to boost the capability of the youth in border areas so that families can return to villages where better opportunities are created for education and employment”, the Prime Minister said.
The Prime Minister told the cadets that in all their successes, the contribution of their parents and families is present and it is ‘Sabka Saath’ Sabka Viswas, Sabka Prayas’ that is responsible for that. “The scope of your success widens when your goals are linked with the goals of the country. The world will see your success as India's success”, the Prime Minister said. Giving examples of scientists like Dr APJ Abdul Kalam, Homi Jehangir Bhabha and Dr CV Raman, and sports personalities like Major Dhyanchand and others, the Prime Minister said that the entire world considers their milestones and achievements as India's successes. “The world sees a new future for itself in India’s achievements”, he said. Noting the strength of the spirit of Sabka Prayas, the Prime Minister said that historical successes are those which become the steps of development for the whole of humanity.
The Prime Minister underlined one more uniqueness of the current timeframe, which is the unprecedented opportunities for the youth. He cited campaigns like Startup India, Make In India and Aatmnirbhar Bharat and India’s focus on the future of humanity as new inspirations. He said that the country is at the forefront of AI, Machine learning and other futuristic technologies. He also noted the robust system that is in place for sports and other such activities. “You have to become part of all this. “You have to search the unseen possibilities, explore unseen areas, and find unimagined solutions”, he said.
Noting the goals and resolutions of the future are extremely important for the country, the Prime Minister said that equal emphasis has to be laid on key priority areas of the present. He urged the youth to keep themselves aware of the changes taking place in the country and asked them to participate keenly in the ongoing campaigns. Mentioning the Swachh Bharat Campaign, the Prime Minister said that every youth in the country should take it up as a life mission and suggested working towards keeping their locality, village, towns and cities clean. Similarly, he asked them to read at least one book on freedom fighters during the Amrit Mahotsava. He also asked them to undertake some creative activity like poetry, story or vlogging pertaining to some freedom fighters and ask their schools to hold competitions for these activities. The Prime Minister also suggested the youth take up afforestation work near the Amrit Sarovars that are being built in their districts and also create awareness about maintaining them. He also asked the youth to take part in the Fit India Movement and persuade their family members to participate in it. He touched upon inculcating the culture of Yoga in every home. The Prime Minister also urged the youth to keep themselves updated about the G-20 Summit and engage in active conversation about India’s chairship.
Mentioning the resolution of ‘pride in our heritage’ and ‘freedom from the mentality of slavery’ the Prime Minister highlighted the role of youth in these resolutions. And suggested that in their travels they should include heritage sites. “You are young, this is time for you to make your future. You are the creator of new thoughts and new standards. You are the trailblazer for New India”, the Prime Minister concluded.
Union Minister of Defence, Shri Raj Nath Singh, Union Minister of Sports and Youth Affairs, Shri Anurag Singh Thakur, Union Ministers of Tribal Affairs, Shri Arjun Munda, Union Ministers of State, Shri Ajay Bhatt, Smt. Renuka Singh Saruta and Shri Nishith Pramanik were present on occasion among others.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা এন.সি.সি. কেদেৎশিং অমদি এন.এস.এস. ভলুন্তিয়রশিংগী মফমদা ৱা ঙাঙখ্রে
“জয় হিন্দগী মন্ত্রনা পুম্নমক্কী পুক্নিং থৌগৎলি”
“নহাশিংগা ৱারী ৱাতায় শানবা ঐগীদমক্তদি মতম পুম্বদা অখন্নবা ওই”
“এন.সি.সি. অমদি এন.এস.এস.না নহারোলশিংবু লৈবাক্কী পান্দম অমদি লৈবাক্কী ওইবা ৱাফমশিংগী শম্নহল্লি”
“নখোয়না ‘বিক্সিৎ ভারত’কী খ্বায়দগী চাউবা বিনিফিসরী ওইগদৌরিবনি অমদি নখোয়না মসিবু শেমগৎনবগী খ্বায়দগী চাউবা থৌদাং পুদুনা চৎলি”
“মালেম অসিনা মশাগী ওইবা অনৌবা তুংলমচৎ অমা ভারতনা ফংবা ঙম্লিবশিং অসিদা উরি”
“নখোয়গী মায় পাকপগী ঙমখৈ নখোয়গী পান্দমবু লৈবাক্কী পান্দমগা মরী শম্নহল্লবা মতমদা পাকথোক চাউথোরকই। নখোয়গী মায় পাকপবু মালেমসিনা ভারতকী মায় পাকপা ওইনা উগদৌরিবনি”
“ভারতকী নহাশিংনা উবা ঙমদ্রিবা ওইথোকপা য়াবশিংবু লোকশিনগদবনি, ৱাখলনা খল্লুদ্রিবা পাম্বৈশিং থিগদবনি”
“নখোয় নহা ওইরি, মতম অসি নখোয়গী তুংলমচৎ শেমগদবা মতম্নি। নখোয় অনৌবা ৱাখল্লোন অমদি অনৌবা স্তেন্দর্দশিং শেম্লিবনি। নখোয়না অনৌবা ভারতকী লম্বী য়াৎলিবশিংনি”
25 JAN 2023 5:46PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি এন.সি.সি. কেদেৎশিং অমদি এন.এস.এস. ভলুন্তিয়রশিংগী মফমদা ৱা ঙাঙখ্রে‍। তিল্লিবশিংগী মফমদা ৱা ঙাঙলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা মশিং য়াম্লবা অঙাংশিংনা নেতাজী সুভাস চন্দ্র বোসকুম্না ফিজোল শেত্তুনা প্রধান মন্ত্রীগা শঙ্গায়দা লাকপা হন্দক্না অহানবনি হায়না ফোঙদোকখি‍। “জয় হিন্দগী মন্ত্রনা পুম্নমক্কী পুক্নিং থৌগৎলি”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি‍।
হৌখিবা চয়োলশিংদা লৈবাকসিগী নহাশিংগা মহাক্কা ৱারী ৱাতায় শানখিববু নীংশিংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা থা অমগী মমঙদা বীর বাল দিবস পাঙথোকখিবা অমদি মদুদা লৈবাক শিনবা থুংনা বীর সাহেবজাদেশিংগী মথৌনা মরিংজেলবু সেলেব্রেৎ তৌখিবা ৱাফম শিংথাখি‍। মহাক্না কর্নাতকাদা পাঙথোকখিবা নেস্নেল য়ুথ ফেস্তিবেল, মহাক্কা অগ্নিবীরগী অহানবা বেতচকা, উত্তর প্রদেশগী খেল মহাকুম্ভদা নহা ওইরিবা শান্নরোয়শিংগা, পার্লিয়ামেন্ত অমদি মহাক্কী শঙ্গায়দা অঙাংশিংগা, অমদি বাল পুরস্কার মনা ফংলবশিংগা মহাক্কা ৱারী ৱাতায় শানখিবশিং মহাক্না পনখি‍। প্রধান মন্ত্রীনা জনুৱারী ২৭তা পাঙথোক্কদৌরিবা পরিক্সা পে চর্চাদা মহৈরোয়শিংগা ৱারী ৱাতায় শান্নগদৌরিবগী মতাঙদসু পনখি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা নহাশিংগা ৱারী ৱাতায় শানরিবা অসিগী মরুওইবা মরম অনিগী মতাঙদা ৱারী লীখি‍। অহানবদা, নহাশিংগী মতিং, তগৎ তগৎ তেক্লিবা ফীভম, অনৌবা ৱাখল্লোন অমদি পুক্নিং লুপ্পা অসিনা মরম ওইরগা মখোয়বু অহিং নুংথিল নাইদনা কন্না হোৎননবা পুক্নিং থৌগৎলি‍। “অনিসুবদা, নখোয় পুম্নমক্না ‘অমৃৎ কাল’ অসিদা মঙলানশিংগী অনিংবা অপাম্ববু মহুৎ শিল্লিবনি অমদি নখোয়না ‘বিক্সিৎ ভারত’কী খ্বায়দগী চাউবা বিনিফিসরী ওইগদৌরিবনি অমদি নখোয়না মসিবু শেমগৎনবগী খ্বায়দগী চাউবা থৌদাং পুদুনা চৎলি”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা মীয়ামগী পুন্সিগী মায়ওন কয়াদা নহাশিংগী শক্লোন হেনগৎলকপা উবসি পুক্নিং থৌগৎনিংঙাইনি হায়খি‍। মহাক্না পরাক্রম দিবস অমদি অজাদী কা অমৃৎ মহোৎসবকী অতৈ থৌরমশিংদা নহা মশিং য়াম্না শরুক য়াখিববু নীংশিংদুনা মদুদা নহাশিংনা লৈবাকসিগীদমক্তা মঙলিবা মঙলান অমদি কত্থোকপগী মমি তারি হায়বা ৱাফম থমখি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা কোরোনা লাইচৎকী মতমদা এন.সি.সি. অমদি এন.এস.এস. ভলুন্তিয়রশিংগী থৌদাংবু শিংথাখি অমদি অসিগুম্বা লূপশিংবু পুক্নিং থৌগৎনবা লৈঙাক্না পায়খৎলিবা থৌরাংশিং পনখি‍। লৈবাকসিগী ঙমখৈ অমদি সমুদ্র খোঙবালগী মফমশিংদা থেংনরিবা শিংনবশিংগীদমক নহাশিংবু শেম শাদুনা লৈহন্নবা লৈঙাক্না পায়খৎলিবা থৌরাংশিংগী মতাঙদা পাউদম্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাকসিগী দিস্ত্রিক্ত দজন কয়াদা অখন্নবা থৌরাংশিং পায়খত্তুনা আর্মী, নেভী অমদি এয়রফোর্সকী মতেঙদা লোয়ননা অখন্নবা ত্রেনিংশিং পীরি হায়বা ৱাফম থমখি‍। হায়রিবা এক্সরসাইস অসিনা নহাশিংবু তুংগীদমক শেম শাদুনা থম্বতা নত্তনা মথৌ তারকপা মতমদা মখোয়বু অহানবা রেস্পোন্দর ওইনা থবক তৌবা ঙমহনগনি হায়না মহাক্না শিংথাখি‍। প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাকসিগী ঙমখৈগী লমদা লৈরিবা খুঙ্গংশিং শেমগৎ শাগৎপগী থবক পায়খৎলিবা ইচঙ থৌরবা ঙমখৈগী থৌরাংশিংগী মতাঙদসু পনখি‍। “ঙমখৈগী লমদগী ইমুংশিংনা মহৈ মশিং অমদি থবক ফংনবগী হেন্না ফবা খুদোংচাবশিং শেমগৎলবা মখোয় মখোয়গী খুঙ্গংদা হঞ্জখিবা য়ানবগীদমক ঙমখৈগী লমদা লৈবা নহাশিংগী মতিং হেনগৎহন্নবা থৌরাং কয়াসু পায়খৎলি”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা কেদেৎশিংগী মফমদা মখোয়গী মায় পাকপদা মখোয়গী মমা মপাশিং অমদি ইমুং মনুংগী থৌদাংশিং য়াওরি অমদি মদু ঙমহল্লিবসি ‘সবকা সাথ, সবকা বিস্বাস, সবকা প্রয়াস’ অসিননি হায়খি‍। “নখোয়গী মায় পাকপগী ঙমখৈ নখোয়গী পান্দমবু লৈবাক্কী পান্দমগা মরী শম্নহল্লবা মতমদা পাকথোক চাউথোরকই‍। নখোয়গী মায় পাকপবু মালেমসিনা ভারতকী মায় পাকপা ওইনা উগদৌরিবনি”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি‍। দোক্তর এ.পি.জে. অব্দুল কলাম, হোমি জহাঙ্গির বাবা অমদি দোক্তর সি.ভি. রমন্নচিংবা সাইন্তিস্তশিং, অমদি মেজর ধ্যানচন্দ অমসুং অতৈ শান্নরোয়শিংবু খুদম ওইনা পীরদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা মালেম পুম্বনা মখোয়গী পন্দোলশিং অমদি মায় পাকপশিংবু ভারতকী মায় পাকপনি হায়না লৌনরি হায়বা ৱাফম থমখি‍। “মালেম অসিনা মশাগী ওইবা অনৌবা তুংলমচৎ অমা ভারতনা ফংবা ঙম্লিবশিং অসিদা উরি”, হায়না মহাক্না হায়খি‍। সবকা প্রয়াসকী ৱাখল্লোনগী মপাঙ্গলবু শিংথারদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা পুৱারী ওইবা মায় পাকপা হায়বসি মীওইবা খুন্নাই পুম্নমক্কী চাওখৎনবগী খোঙফম শেম্লিবশিং অদুবুনি হায়খি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা নহাশিংগী হান্না লৈরমদবা খুদোংচাবা কয়া থোরক্লিবা হৌজিক মতমসিগী তোপ তোপ্পা মশকপু পুথোক্তুনা নৈনখি‍। স্তার্তঅপ ইন্দিয়া, মেক ইন ইন্দিয়া অমদি আত্মনিরভর ভারতনচিংবা কেম্পেনশিং অমদি মীওইবা খুন্নাইগী তুংলমচত্তা ভারতনা থম্লিবা মীৎয়েঙবু অনৌবা পুক্নিং থৌগৎনিংঙাইগী খুদম ওইনা শিংথাখি‍। লৈবাক অসিনা এ.আই., মেচিন লর্নিং অমদি অতৈ তুংলমচৎকী ওইবা তেক্নোলোজীশিংগী লমদা মাঙজিল থানা চৎলি হায়না মহাক্না হায়খি‍। মহাক্না শান্ন-খোৎনবা অমদি অতৈ থবক থৌরমশিংগীদমক শেমগৎলিবা অচৌবা সিস্তেমবুসু শিংথাখি‍। “নখোয়না পুম্নমক অসিগী শরুক ওইরবনি‍। নখোয়না উবা ঙমদ্রিবা ওইথোকপা য়াবশিং থিবা তাই; উবা ঙমদ্রিবা হীরমশিংদা চঙশিনবা তাই, অমদি ৱাখলনা খল্লুদবা পাম্বৈশিং থিবা তাই”, হায়না মহাক্না হায়খি‍।
তুংলমচৎকী পান্দমশিং অমদি ফিরেপশিং লৈবাকসিগীদমক্তা য়াম্না মরুওই হায়বা ৱাফম থম্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হৌজিক হৌজিক্কী ওইবা মরুওইনা মীৎয়েঙ চঙগদবা হীরমশিংদসু চপ চানা থবক পায়খৎপা তাই হায়খি‍। মহাক্না নহাশিংগী মফমদা মখোয় মশাবু লৈবাকসিদা হোংলক্লিবশিংগী মরমদা খঙজিন্নবা অমদি চত্থরিবা কেম্পেনশিংদা পুক্নিং চঙনা শরুক য়ানবা ৱাফম থমখি‍। স্বছ্চ ভারত কেম্পেনগী মরমদা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাকসিগী নহা খুদিংমক্না মসিবু পুন্সিগী মিসন অমা ওইনা লৌগদবনি হায়রদুনা মখোয় মখোয়গী লৈকায়, খুঙ্গং, তাউন অমদি সিতীশিং লুনা নান্না থম্নবা ৱাফম থমখি‍। মতৌ অসুম্না, অমৃৎ মহোৎসব মনুংসিদা নীংতম লান্মীশিংগী মতাঙদা ইবা লাইরক অমত্তং ওইরবসু পাননবা মহাক্না হায়খি‍। মহাক্না মখোয়দা নীংতম লান্মী খরগী মতাঙদা শৈরেং ইবা, ৱারী ইবা নৎত্রগা ভ্লোগ্গিং তৌবনচিংবা ক্রিএতিব ওইবা থবক থৌরম খরা পায়খৎনবা অমদি মখোয়গী স্কুলশিংদা হায়রিবা থবক থৌরমশিং অসিগী মতাঙদা অথোই অহেন তান্নবগী থৌরমশিং পাঙথোক্নবা ৱাফম থমখি‍। প্রধান মন্ত্রীনা নহাশিংগী মফমদা মখোয় মখোয়গী দিস্ত্রিক্ততা পায়খৎলিবা অমৃৎ সরোবরশিংগী মনাক্তা উ থাবগী থবকশিং পায়খৎনবা অমদি মখোয়বু ঙাক শেন্দুন মপুং মরৈ ফাহন্নবগী মতাঙদা মীয়ামদা পাক শন্না খঙহন্নবা ৱাফমসু থমখি‍। মহাক্না নহাশিংবু ফিৎ ইন্দিয়া মুভমেন্ততা শরুক য়ানবা অমদি মখোয়গী ইমুংগী মীওইশিংবুসু শরুক য়াহন্নবা ৱাফমসু থমখি‍। মহাক্না য়ুম খুদিংদা য়োগগী চৎনবী হৌদোক্নবা ৱাফমসু পনখি‍। প্রধান মন্ত্রীনা নহাশিংগী মফমদা মখোয় মশাবু জি-২০ সম্মিৎকী মতাঙদা ঈ-পাউ অপদেৎ তৌননবা অমদি ভারতগী চেয়রসিপকী মতাঙদা ইচঙ থৌনা ৱারী ৱাতায় তৌননবগীদমকসু হায়খি‍।
‘ঐখোয়গী হেরিতেজতা চাউথোকচবা’ অমদি মীনায় নাইথাংগী ৱাখল্লোন্দগী নীংতম্বা’ হায়রিবা ফিরেপশিং অসিগী মতাঙদা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়রিবা ফিরেপশিং অসিগী লমদা নহাশিংনা লৌগদবা শক্লোনগী মরমদা পনখি অমদি মখোয়না লম কোয়বা মতমদা হেরিতেজ মফমশিংসু য়ৌশিন্নবা হায়খি‍। “নখোয় নহা ওইরি, মতম অসি নখোয়গী তুংলমচৎ শেমগদবা মতম্নি‍। নখোয় অনৌবা ৱাখল্লোন অমদি অনৌবা স্তেন্দর্দশিং শেম্লিবনি‍। নখোয়না অনৌবা ভারতকী লম্বী য়াৎলিবশিংনি”, হায়বা ৱাফম থম্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী ৱারোল লোইশিনখি‍।
কেন্দ্রগী দিফেমন্স মন্ত্রী, শ্রী রাজ নাথ সিংহ, কেন্দ্রগী স্পোর্তস এন্দ য়ুথ এফ্যার্স মন্ত্রী, শ্রী অনুরাগ সিংহ থাকুর, কেন্দ্রগী ত্রাইবেল এফ্যার্স মন্ত্রী, শ্রী অর্জুন মুন্দা, কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী অজয় ভি, শ্রীমতী রেনুকা সিংহ সরুতা, শ্রী নিসিথ প্রমানিক অমদি অতৈ কয়াসু থৌরমদুদা শরুক য়াখি‍।