Prime Minister's Office
PM addresses NCC Cadets and NSS Volunteers
“The mantra of Jai Hind inspires one and all”
“Interacting with the youth is always special for me”
“NCC and NSS connect young generation with the national goals and national concerns”
“You are going to be the biggest beneficiary of the ‘Viksit Bharat’ and you carry the biggest responsibility of building it”
“The world sees a new future for itself in India’s achievements”
“The scope of your success widens when your goals are linked with the goals of the country. The world will see your success as India's success”
“India's youth have to tap the unseen possibilities, explore the unimagined solutions”
“You are young, this is time for you to make your future. You are the creator of new thoughts and new standards. You are the trailblazer for New India”
25 JAN 2023 5:46PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the NCC Cadets and NSS Volunteers today. Addressing the gathering, the Prime Minister remarked that it was the first time that numerous children dressed up as Netaji Subhas Chandra Bose had come to the Prime Minister’s Residence. “The mantra of Jai Hind inspires one and all”, the Prime Minister said.
Recalling his interactions with the youth of the country in the past weeks, the Prime Minister noted celebrating Vir Bal Diwas a month ago where the valour and courage of Vir Sahebzades was celebrated all over the country. He also mentioned the National Youth Festival in Karnataka, his interaction with the first batch of Agniveers, young sports players at the Khel Mahakumbh in Uttar Pradesh, children at the Parliament and his residence, and Bal Puraskar Awardees. The Prime Minister also highlighted the Parkisha Pe Charcha interaction with students that is going to take place on 27th January.
The Prime Minister narrated two reasons for the importance of this dialogue with youth. First, because of the energy, freshness, novelty, and passion of youth through which all the positivity keeps inspiring him to work hard day and night. Second, said the Prime Minister, “all of you represent aspirations of dreams in this ‘Amrit Kaal’ and you are going to be the biggest beneficiary of the ‘Viksit Bharat’ and you carry the biggest responsibility of building it.”
The Prime Minister said that it is encouraging to see the increasing role of youth in various dimensions of public life. He recalled the massive participation of youth in the events of Parakram Diwas and other events of Azadi Ka Amrit Mahotsav which is a reflection of the youth’s dreams and dedication to the country.
The Prime Minister noted the contributions of the NCC and NSS volunteers during the corona pandemic and highlighted the efforts of the government in encouraging such organisations. Throwing light on the preparations of the government to make the youth ready for the challenges faced by the border and coastal regions of the country, the Prime Minister informed that special programmes are being run in dozens of districts across the country where special training is imparted with the help of the army, navy and airforce. He noted that this exercise will not only make the youth future-ready but they will also have the capability to act as first responders during the time of need. The Prime Minister also highlighted the vibrant border programme where villages near the country’s borders are being developed. “Efforts are being made to boost the capability of the youth in border areas so that families can return to villages where better opportunities are created for education and employment”, the Prime Minister said.
The Prime Minister told the cadets that in all their successes, the contribution of their parents and families is present and it is ‘Sabka Saath’ Sabka Viswas, Sabka Prayas’ that is responsible for that. “The scope of your success widens when your goals are linked with the goals of the country. The world will see your success as India's success”, the Prime Minister said. Giving examples of scientists like Dr APJ Abdul Kalam, Homi Jehangir Bhabha and Dr CV Raman, and sports personalities like Major Dhyanchand and others, the Prime Minister said that the entire world considers their milestones and achievements as India's successes. “The world sees a new future for itself in India’s achievements”, he said. Noting the strength of the spirit of Sabka Prayas, the Prime Minister said that historical successes are those which become the steps of development for the whole of humanity.
The Prime Minister underlined one more uniqueness of the current timeframe, which is the unprecedented opportunities for the youth. He cited campaigns like Startup India, Make In India and Aatmnirbhar Bharat and India’s focus on the future of humanity as new inspirations. He said that the country is at the forefront of AI, Machine learning and other futuristic technologies. He also noted the robust system that is in place for sports and other such activities. “You have to become part of all this. “You have to search the unseen possibilities, explore unseen areas, and find unimagined solutions”, he said.
Noting the goals and resolutions of the future are extremely important for the country, the Prime Minister said that equal emphasis has to be laid on key priority areas of the present. He urged the youth to keep themselves aware of the changes taking place in the country and asked them to participate keenly in the ongoing campaigns. Mentioning the Swachh Bharat Campaign, the Prime Minister said that every youth in the country should take it up as a life mission and suggested working towards keeping their locality, village, towns and cities clean. Similarly, he asked them to read at least one book on freedom fighters during the Amrit Mahotsava. He also asked them to undertake some creative activity like poetry, story or vlogging pertaining to some freedom fighters and ask their schools to hold competitions for these activities. The Prime Minister also suggested the youth take up afforestation work near the Amrit Sarovars that are being built in their districts and also create awareness about maintaining them. He also asked the youth to take part in the Fit India Movement and persuade their family members to participate in it. He touched upon inculcating the culture of Yoga in every home. The Prime Minister also urged the youth to keep themselves updated about the G-20 Summit and engage in active conversation about India’s chairship.
Mentioning the resolution of ‘pride in our heritage’ and ‘freedom from the mentality of slavery’ the Prime Minister highlighted the role of youth in these resolutions. And suggested that in their travels they should include heritage sites. “You are young, this is time for you to make your future. You are the creator of new thoughts and new standards. You are the trailblazer for New India”, the Prime Minister concluded.
Union Minister of Defence, Shri Raj Nath Singh, Union Minister of Sports and Youth Affairs, Shri Anurag Singh Thakur, Union Ministers of Tribal Affairs, Shri Arjun Munda, Union Ministers of State, Shri Ajay Bhatt, Smt. Renuka Singh Saruta and Shri Nishith Pramanik were present on occasion among others.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এনচিচি কেডেট আৰু এনএছএছ স্বেচ্ছাসেৱকসকলক সম্বোধন কৰে
"জয় হিন্দৰ মন্ত্ৰই সকলোকে অনুপ্ৰাণিত কৰে"
"যুৱসকলৰ সৈতে বাৰ্তালাপ কৰাটো মোৰ বাবে সদায়ে বিশেষ কথা"
"এনচিচি আৰু এনএছএছে যুৱ প্ৰজন্মক ৰাষ্ট্ৰীয় লক্ষ্য আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় উদ্বেগৰ সৈতে সংযোগ কৰে"
"আপোনালোকে 'বিকশিত ভাৰত'ৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ হিতাধিকাৰী হ'বলৈ গৈ আছে আৰু আপোনালোকে ইয়াক নিৰ্মাণ কৰাৰ আটাইতকৈ বৃহৎ দায়িত্ব বহন কৰিব"
"ভাৰতৰ সাফল্যত বিশ্বই নিজৰ বাবে এক নতুন ভৱিষ্যত দেখিছে"
"যেতিয়া আপোনাৰ লক্ষ্যবোৰ দেশৰ লক্ষ্যৰ সৈতে সম্পৰ্কিত হয় তেতিয়া আপোনাৰ সফলতাৰ পৰিসৰ বহল হয়। বিশ্বই আপোনাৰ সফলতাক ভাৰতৰ সফলতা হিচাপে দেখিব"
"ভাৰতৰ যুৱপ্ৰজন্মই নেদেখা সম্ভাৱনাবোৰ কঢ়িয়াই নিব লাগিব, অকল্পিত সমাধানবোৰ অন্বেষণ কৰিব লাগিব"
"আপোনালোক তৰুণ, এইসময়ত আপোনালোকে নিজৰ ভৱিষ্যত গঢ়ি তুলিব। আপোনালোকে নতুন চিন্তা আৰু নতুন মানদণ্ডৰ সৃষ্টিকৰ্তা। আপোনালোক নতুন ভাৰতৰ বাবে ট্ৰেইলব্লেজাৰ"
25 JAN 2023 5:46PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি এনচিচি কেডেট আৰু এনএছএছ স্বেচ্ছাসেৱকসকলক সম্বোধন কৰে। সমবেত লোকসকলক সম্বোধন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে নেতাজী সুভাষ চন্দ্ৰ বসুৰ পোছাক পৰিধান কৰা অসংখ্য শিশু প্ৰথমবাৰৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ বাসগৃহলৈ আহিছে। "জয় হিন্দৰ মন্ত্ৰই সকলোকে অনুপ্ৰাণিত কৰে", প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়।
বিগত সপ্তাহসমূহত দেশৰ যুৱপ্ৰজন্মৰ সৈতে হোৱা বাৰ্তালাপৰ কথা স্মৰণ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এমাহ পূৰ্বে বীৰ বল দিৱস উদযাপন কৰাৰ কথা উল্লেখ কৰে য'ত সমগ্ৰ দেশতে বীৰ চাহেবজাদেছৰ বীৰত্ব আৰু সাহস উদযাপন কৰা হয়। তেওঁ কৰ্ণাটকৰ ৰাষ্ট্ৰীয় যুৱ মহোৎসৱ, উত্তৰ প্ৰদেশৰ খেল মহাকুম্ভত অগ্নিবীৰৰ প্ৰথম দল, যুৱ ক্ৰীড়া খেলুৱৈ, সংসদ আৰু তেওঁৰ বাসভৱনত শিশু আৰু বল পুৰস্কাৰ বঁটা বিজয়ীসকলৰ সৈতে হোৱা বাৰ্তালাপৰ কথাও উল্লেখ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ২৭ জানুৱাৰীত অনুষ্ঠিত হ'বলগীয়া শিক্ষাৰ্থীসকলৰ সৈতে পৰীক্ষা পে চৰ্চাৰ বাৰ্তালাপৰ কথাও উল্লেখ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে যুৱপ্ৰজন্মৰ সৈতে এই বাৰ্তালাপৰ গুৰুত্বৰ দুটা কাৰণ বৰ্ণনা কৰে। প্ৰথমতে, যৌৱনৰ শক্তি, সতেজতা, নতুনত্ব আৰু আবেগৰ বাবে যাৰ জৰিয়তে সকলো ইতিবাচকতাই তেওঁক অহৰ্নিশে কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰিবলৈ অনুপ্ৰাণিত কৰি থাকে। দ্বিতীয়তে, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, "আপোনালোক সকলোৱে এই 'অমৃত কাল'ত সপোনৰ আকাংক্ষাক প্ৰতিনিধিত্ব কৰে আৰু আপোনালোক 'বিকশিত ভাৰত'ৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ হিতাধিকাৰী হ'বলৈ গৈ আছে আৰু আপোনালোকে ইয়াক নিৰ্মাণ কৰাৰ আটাইতকৈ বৃহৎ দায়িত্ব বহন কৰিব।"
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে জনজীৱনৰ বিভিন্ন দিশত যুৱপ্ৰজন্মৰ বৰ্ধিত ভূমিকা দেখি উৎসাহিত হৈছে। তেওঁ পৰাক্ৰম দিৱসৰ অনুষ্ঠান আৰু আজাদী কা অমৃত মহোৎসৱৰ অন্যান্য অনুষ্ঠানত যুৱসকলৰ ব্যাপক অংশগ্ৰহণৰ কথা স্মৰণ কৰে যিটো যুৱসকলৰ সপোন আৰু দেশৰ প্ৰতি সমৰ্পণৰ প্ৰতিফলন হিচাপে বিবেচিত হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ক’ৰোনা মহামাৰীৰ সময়ত এনচিচি আৰু এনএছএছ স্বেচ্ছাসেৱকসকলৰ অৱদানৰ কথা উল্লেখ কৰে আৰু এনে সংগঠনসমূহক উৎসাহিত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। দেশৰ সীমান্ত আৰু উপকূলীয় অঞ্চলসমূহে সন্মুখীন হোৱা প্ৰত্যাহ্বানৰ বাবে যুৱক-যুৱতীসকলক সাজু কৰি তুলিবলৈ চৰকাৰৰ প্ৰস্তুতিৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে সমগ্ৰ দেশৰ বহু জিলাত বিশেষ কাৰ্যসূচী চলাই থকা হৈছে য'ত সেনা, নৌ সেনা আৰু বায়ু সেনাৰ সহায়ত বিশেষ প্ৰশিক্ষণ প্ৰদান কৰা হৈছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে এই অনুশীলনে কেৱল যুৱসকলক ভৱিষ্যতৰ বাবে সাজু কৰি তুলিব এনে নহয়, বৰঞ্চ প্ৰয়োজনৰ সময়ত তেওঁলোকৰ প্ৰথম প্ৰতিক্ৰিয়াকাৰী হিচাপে কাম কৰাৰ ক্ষমতাও থাকিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দেশৰ সীমাৰ ওচৰৰ গাওঁসমূহ বিকশিত কৰা অনুনাদশীল সীমান্ত কাৰ্যসূচীৰ ওপৰতো আলোকপাত কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, "সীমান্ত অঞ্চলত যুৱসকলৰ সামৰ্থ্য বৃদ্ধিৰ বাবে প্ৰচেষ্টা কৰা হৈছে যাতে পৰিয়ালবোৰ গাঁৱলৈ ঘূৰি আহিব পাৰে য'ত শিক্ষা আৰু নিযুক্তিৰ বাবে উন্নত সুযোগ সৃষ্টি হয়"।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কেডেটসকলক কয় যে তেওঁলোকৰ সকলো সফলতাত তেওঁলোকৰ পিতৃ-মাতৃ আৰু পৰিয়ালৰ অৱদান আছে আৰু ইয়াৰ কৃতিত্ব গৈছে 'সবকা সাথ' সবকা বিশ্ব, সবকা প্ৰয়াস’লৈ। "যেতিয়া আপোনাৰ লক্ষ্যবোৰ দেশৰ লক্ষ্যৰ সৈতে সম্পৰ্কিত হয় তেতিয়া আপোনাৰ সফলতাৰ পৰিসৰ বহল হয়। বিশ্বই আপোনাৰ সফলতাক ভাৰতৰ সফলতা হিচাপে দেখিব", প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়। ড০ পি জে আব্দুল কালাম, হোমি জাহাংগীৰ ভাবা আৰু ড০ চিভি ৰমণৰ দৰে বিজ্ঞানী আৰু মেজৰ ধ্যানচান্দ আৰু অন্যান্য ক্ৰীড়া ব্যক্তিত্বৰ উদাহৰণ দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে সমগ্ৰ বিশ্বই তেওঁলোকৰ মাইলৰ খুঁটি আৰু সাফল্যক ভাৰতৰ সফলতা হিচাপে গণ্য কৰে। "ভাৰতৰ সাফল্যত বিশ্বই নিজৰ বাবে এক নতুন ভৱিষ্যত দেখিছে", তেওঁ কয়। সবকা প্ৰয়াসৰ সত্বাৰ শক্তিৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ঐতিহাসিক সফলতা হৈছে সমগ্ৰ মানৱজাতিৰ বাবে উন্নয়নৰ পদক্ষেপ।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বৰ্তমান সময়সীমাৰ আৰু এটা স্বকীয়তাৰ কথা উল্লেখ কৰে, যিটো হৈছে যুৱসকলৰ বাবে অভূতপূৰ্ব সুযোগ। তেওঁ ষ্টাৰ্টআপ ইণ্ডিয়া, মেক ইন ইণ্ডিয়া আৰু আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত আদি অভিযান আৰু মানৱতাৰ ভৱিষ্যতৰ ওপৰত ভাৰতৰ গুৰুত্বক নতুন অনুপ্ৰেৰণা হিচাপে উল্লেখ কৰে। তেওঁ কয় যে আমাৰ দেশ কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা, মেচিন লাৰ্ণিং আৰু অন্যান্য ভৱিষ্যত প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত শীৰ্ষস্থানত আছে। তেওঁ ক্ৰীড়া আৰু এনে ধৰণৰ অন্যান্য কাৰ্যকলাপৰ বাবে থকা শক্তিশালী প্ৰণালীটোও উল্লেখ কৰে। "আপোনালোক এই সকলোবোৰৰ অংশ হ'ব লাগিব।" আপোনালোকে নেদেখা সম্ভাৱনাবোৰ অনুসন্ধান কৰিব লাগিব, নেদেখা এলেকাবোৰ অন্বেষণ কৰিব লাগিব, আৰু অকল্পিত সমাধান বিচাৰিব লাগিব", তেওঁ কয়।
ভৱিষ্যতৰ লক্ষ্য আৰু প্ৰস্তাৱসমূহ দেশৰ বাবে অত্যন্ত গুৰুত্বপূৰ্ণ বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে বৰ্তমানৰ মুখ্য অগ্ৰাধিকাৰ ক্ষেত্ৰসমূহৰ ওপৰত সমানে গুৰুত্ব দিব লাগিব। তেওঁ যুৱসকলক দেশত সংঘটিত হোৱা পৰিৱৰ্তনৰ বিষয়ে নিজকে সজাগ ৰাখিবলৈ আহ্বান জনায় আৰু চলিত অভিযানত আগ্ৰহেৰে অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ কয়। স্বচ্ছ ভাৰত অভিযানৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে দেশৰ প্ৰতিজন যুৱক-যুৱতীয়ে ইয়াক জীৱন অভিযান হিচাপে গ্ৰহণ কৰা উচিত আৰু তেওঁলোকৰ অঞ্চল, গাওঁ, চহৰ আৰু এলেকাসমূহ পৰিষ্কাৰ ৰখাৰ দিশত কাম কৰাৰ পৰামৰ্শ দিয়ে। একেদৰে, তেওঁ তেওঁলোকক অমৃত মহোৎসৱৰ সময়ত স্বাধীনতা সংগ্ৰামীসকলৰ ওপৰত কমেও এখন কিতাপ পঢ়িবলৈ কয়। তেওঁ তেওঁলোকক কিছুমান সৃষ্টিশীল কাৰ্যকলাপ যেনে কবিতা, কাহিনী বা কিছুমান স্বাধীনতা সংগ্ৰামীৰ সৈতে সম্পৰ্কিত ভ্লগিং কৰিবলৈ আৰু তেওঁলোকৰ বিদ্যালয়সমূহক এই কাৰ্যকলাপৰ বাবে প্ৰতিযোগিতা অনুষ্ঠিত কৰিবলৈ ক'বলৈ কয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে যুৱসকলক তেওঁলোকৰ জিলাসমূহত নিৰ্মাণ হৈ থকা অমৃত সৰোবৰৰ ওচৰত বনানীকৰণৰ কাম কৰিবলৈ আৰু সেইবোৰ ৰক্ষণাবেক্ষণৰ বিষয়ে সজাগতা সৃষ্টি কৰিবলৈও পৰামৰ্শ দিয়ে। তেওঁ যুৱকসকলক ফিট ইণ্ডিয়া আন্দোলনত অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ আৰু তেওঁলোকৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকলক ইয়াত অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ প্ৰেৰিত কৰিবলৈও আহ্বান জনায়। তেওঁ প্ৰতিখন ঘৰত যোগৰ সংস্কৃতি গঢ়ি তোলাৰ কথা কয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে যুৱসকলক জি-২০ সন্মিলনৰ বিষয়ে নিজকে অৱগত কৰি ৰাখিবলৈ আৰু ভাৰতৰ অধ্যক্ষপদ সম্পৰ্কে সক্ৰিয় বাৰ্তালাপত লিপ্ত হ'বলৈ আহ্বান জনায়।
'আমাৰ ঐতিহ্যত গৌৰৱ' আৰু 'দাসত্বৰ মানসিকতাৰ পৰা মুক্তি'ৰ প্ৰস্তাৱ উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই প্ৰস্তাৱসমূহত যুৱসকলৰ ভূমিকাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। আৰু পৰামৰ্শ দিয়ে যে তেওঁলোকৰ ভ্ৰমণত তেওঁলোকে ঐতিহ্যবাহী স্থানসমূহ অন্তৰ্ভুক্ত কৰিব লাগে। "আপোনালোক তৰুণ, এইসময়ত আপোনালোকে আপোনালোকৰ ভৱিষ্যত গঢ়ি তুলিব। আপোনালোক নতুন চিন্তা আৰু নতুন মানদণ্ডৰ সৃষ্টিকৰ্তা। আপোনালোক নতুন ভাৰতৰ বাবে ট্ৰেইলব্লেজাৰ", প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এইদৰে ভাষণৰ সামৰণি মাৰে।
অনুষ্ঠানটোত কেন্দ্ৰীয় প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰী শ্ৰী ৰাজনাথ সিং, কেন্দ্ৰীয় ক্ৰীড়া আৰু যুৱ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী শ্ৰী অনুৰাগ সিং ঠাকুৰ, কেন্দ্ৰীয় জনজাতীয় পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী শ্ৰী অৰ্জুন মুণ্ডা, কেন্দ্ৰীয় ৰাজ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী অজয় ভট্ট, শ্ৰীমতী ৰেণুকা সিং সৰুটা আৰু শ্ৰী নিশিথ প্ৰামাণিকো উপস্থিত আছিল।