Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi’s Closing Remarks at the Concluding Leaders’ Session of the Voice of Global South Summit
13 JAN 2023 9:16PM by PIB Delhi
Thank you for your inspiring words! This has truly been a useful exchange of views and ideas. It reflected the common aspirations of Global South.
It is clear that on several important issues facing the world, developing countries have similar perspectives.
This was seen not just in tonight’s discussions, but also over the past two days of this ‘Voice of the Global South Summit’.
Let me try to summarise some of these ideas, which are important for all countries in Global South.
We all agree on the importance of South-South Cooperation, and collectively shaping the global agenda.
In the field of health, we share an emphasis on promoting traditional medicine, developing regional hubs for healthcare, and improving mobility of health professionals. We are also conscious of the potential of quickly deploying digital health solutions.
In the area of education, we can all benefit from sharing our best practices in vocational training, and in the use of technology to provide distance education, especially in remote areas.
In the area of banking and finance, deployment of digital public goods, can increase financial inclusion in developing countries at great scale and speed. India’s own experience has shown this.
We all agree on the importance of investing in connectivity infrastructure. We also need to diversify global supply chains, and find ways to link developing countries to these value chains.
Developing countries are united in believing that the developed world has not fulfilled their obligations on Climate Finance and Technology.
We also agree that apart from controlling emissions in production, it is equally important to move away from ‘use and throw’ consumption, towards more environment friendly sustainable lifestyles.
This is the central philosophy behind India’s ‘Lifestyle for Environment’ or LiFE initiative – which focuses on mindful consumption and circular economy.
Excellencies,
All these ideas, shared by the wider Global South, will provide inspiration to India as it tries to shape the agenda of the G20, as well as in our own development partnerships with all of your nations.
Once again, I would like to thank you for your gracious presence in today’s concluding Session of the Voice of Global South Summit.
Thank you. Dhanyavaad.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ভোইস ওফ গ্লোবেল সাউথ সম্মিৎকী লুচিংবশিংগী অরোইবা সেসন্দা থমখিবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লোইশিনবগী ৱারোল
13 JAN 2023 9:16PM by PIB Imphal
অদোমগী পুক্নিং থৌগৎপা ৱাহৈশিংগীদমক অদোম থাগৎচরি! মসি তশেংনা কান্নরবা অনৌবা ৱাখল্লোনশিং পীথোক-পীশিন তৌনবা অমনি। মীফম অসিদা গ্লোবেল সাউথকী মান্নবা অপাম্বশিং মমি তারে।
মালেম্না মায়োক্নরিবা মরুওইবা ৱাফমশিংদা, চাউৎলক্লিবা লৈবাকশিংগী চপ মান্নবা মীৎয়েং লৈরে হায়বা নাখৈ শেংলে।
মসি ঙসি নুমিদাংগী খন্নবা খক্তদা উবা নত্তে, পাংথোক্লিবা ‘ভোইস ওফ গ্লোবেল সাউথ সম্মিৎ’কী হৌখিবা নুমিৎ নিনিগী মীফমদশু উবা ফংখি।
গ্লোবেল সাউথকী লৈবাক পুম্নমক্তা মরুওইবা অসিগুম্বা অনৌবা ৱাখল্লোন খর ঐ শম্লপ্না ফোঙদোকচগে।
সাউথ-সাউথ মতেং পীনবা অমসুং অপুনবা ওইনা মালেমগী এজেন্দা শেম্বা ঐখোয়না য়ানরে।
হকশেলগী লমদা, মমাংঙৈগী লাইয়েং কাংলোন য়োকখৎপা, অনা-লায়য়েংগীদমক লমদম লমদমগী ওইবা মফম শেমগৎপা অমসুং হকশেলগী লমদা থবক তৌরিবশিং চৎথোক-চৎশিনগী থবক হেনগৎহনবদা ঐখোয়না অকনবা মীৎয়েং চঙলি। অথুবা মতমদা দিজিতেলগী ওইবা হকশেলগী থবকশিং পায়খৎনবশু ঐখোয়না হোৎনরি।
লাইরিক-লাইশু তম্বগী লমদা, ভোকেসনেল ত্রেনিং অমসুং মনুং হুঞ্জিনবা মফমশিংদা য়ুমদা লৈরগা লাইরিক তম্বদা তেক্নোলোজি শীজিন্নবগী লমদা ঐখোয়গী খ্বাইদগী ফবা থবকশিং ঐখোয়না পীবা ঙমগনি।
বেঙ্কিং অমসুং ফাইনান্সকী লমদা, সরকারগী ওইবা দিজিতেলগী থবকশিং শীজিন্নবনা, চাউখৎলক্লিবা লৈবাকশিংনা পাক-শন্না অমসুং খোঙজেল য়াংনা মীওই খুদিংমক শেন-থুমগী থবকশিংনা কোনশিনবা ঙমগনি। ভারত মশাগী থবকশিংনা মসি উৎলে।
লম্বী-থোং শেমগৎনবা শেন থাদবগী মরুওইবা ঐখোয় পুম্নমক্না য়ানরে। মালেমগী সপ্লাই চেনশিং মখল য়ামহনবা দরকার ওই অমসুং হায়রিবা ভেলু চেনশিং অসিগা চাউখৎলক্লিবা লৈবাকশিংগা শম্ননবা লম্বীশিং ফংনবা হোৎনগদবনি।
ক্লাইমেত, ফাইনান্স অমসুং তেক্নোলোজিদা মখোয়গী অনিংবশিং চাউখৎলবা লৈবাকশিংনা থুংহন্দ্রে হায়বা চাউখৎলক্লিবা লৈবাকশিংনা অমতা ওইনা থাজরে।
পোৎথোক পুথোকপদা মৈখু থাদোকপা লাকশিনবগী মথক্তা, অকোয়বগী ফিবম শোকহন্দবা পুন্সি মহিংদা ‘শীজিন্নবা অমসুং লংথোকপা’ হায়বা থবক অসি থাদোকপা অসিশু চপ মান্ননা দরকার ওই হায়বা ঐখোয়না য়ানরে।
মসি ভারতকী ‘লাইফস্তাইল ফোর ইনভাইরোনমেন্ত’ নত্ত্রগা লাইফ মিসনগী মরুওইবা ৱাঙুলোন্নি, মসিনা ৱাখল লৈনা পোৎ-চৈ শীজিন্নবা অমসুং সর্কুলার ইকোনোমিদা মীৎয়েং থম্লি।
শক্নাইরবশিং,
গ্লোবেল সাউথনা খন্নরিবা মসিগী অনৌবা ৱাখল্লোনশিং অসিনা জি-২০গী এজেন্দা শেম্বদা ভারত্তা ইথিল পীগনি অমসুং অদোমগী লৈবাকশিংগা চাউখৎ-থৌরাংগী মরুপশিং ওইগনি।
ঙসিগী ভোইস ওফ গ্লোবেল সাউথ সম্মিৎকী লোইশিনবগী সেসন্দা অদোম শরুক য়াবগীদমক ঐনা অমুক হন্না অদোম থাগৎচরি।
অদোম থাগৎচরি।