Ministry of Development of North-East Region
Cabinet approves continuation of Schemes of Ministry of Development of North Eastern Region, with an outlay of Rs.12882.2 crore, for the balance period of the 15th Finance Commission (2022-23 to 2025-26)
05 JAN 2023 4:09PM by PIB Delhi
The Union Cabinet, chaired by Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi, has approved continuation of Schemes of Ministry of Development of North Eastern Region , with an outlay of ₹12882.2 crore, for the balance period of the 15th Finance Commission (2022-23 to 2025-26).
Based on the Expendidture Filnance Committee (EFC) recommendations, the outlay for the North East Special Infrastructure Scheme (NESIDS) will be Rs.8139.5 crore including committed liabilities of ongoing projects. The outlay for ‘Schemes of NEC’ will be Rs.3202.7 crore including committed liabilities of ongoing projects. The outlay for Special Packages for BTC, DHATC and KAATC in Assam is Rs.1540 (BTC- Rs 500 crore, KAATC – Rs 750 crore and old packages of BTC, DHATC & KAATC – Rs 290 crore). The NESIDS, a Central Sector Scheme with 100% Central funding, has been restructured having two components – NESIDS (Roads) and NESIDS (Other than Road Infrastructure).
The Ministry’s new scheme “Prime Minister’s Development initiative for the north eastern region - PM-Devine” (with an outlay of Rs.6, 600 crore), has been approved earlier in october-2022 separately, under which larger and high impact proposals under infrastructure, social development and livelihood sectors are taken.
The objectives of the schemes of the MDoNER is to supplement the efforts of the different Central Ministries & Departments on one hand and the felt needs of the NE Region States on the other, for uncovered development/welfare activities. The MDoNER Schemes help provide gap-filling support to the eight North Eastern States as per their felt needs, by taking up projects – e.g., for developing infrastructure to mitigate connectivity and social sector deficits and enhancing livelihood and employment opportunities in the region.
Extension of the approved schemes for the balance of the 15th finance commission period, i.e. upto fy 2025-26, would
Enable better planning for implementation of the schemes in terms of project selection,
Front loading of sanction of the projects, and
Project implementation during the scheme period
Efforts will be made to complete maximum number of the projects by 2025-26 so that there are minimum committed liabilities beyond this year. Therefore, schemes would have new sanctions in 2022-23 and 2023-24 primarily; while expenditure would continue to be incurred during 2024-25 and 2025-26. focused attention will be given to complete the ongoing sanctioned projects.
The Five pillars of the Atmanirbhar Bharat Abhiyan for self-reliant India, namely, Economy, Infrastructutre, System, Vibrant Demography and Demand will get a push through the scheme.
The government has made development of North East a major priority. The Prime Minister has visited north east region more than 50 times in the last 8 years, while 74 ministers have also visited the north-east more than 400 times.
North-East was previously known for unrest, bombings, bandhs etc but in the last eight years, peace has been established under the leadership of the Prime Minister Narendra Modi.
There has been a 74% reduction in insurgency incidents, 60% reduction in incidents of attacks on security forces and 89% reduction in civilian deaths. about 8,000 youth have surrendered and have joined the mainstream, welcoming at a better future for themselves and their families.
Further, agreement with the national liberation front of Tripura in 2019, the BRU and bodo agreement in 2020, and karbi agreement in 2021 were agreed upon. the Assam-Meghalaya and Assam-Arunachal border disputes have also almost ended, and with the restoration of peace, the north-east region has moved on the path of development.
Since 2014, we have witnessed massive increase in the budgetary allocations to the region. since 2014, more than 4 lakh crores have been allocated for the region.
The actual expenditure in last 04 years under MDONER schemes was Rs 7534.46 cr. whereas, the fund available for expenditure in next four years till 2025-26 is Rs 19482.20 cr (2.60 times approx)
Massive efforts have been undertaken for infrastructure development in the region. improving connectivity has been the prime focus.
For improving railway connectivity, Rs. 51,019 crores have been spent since 2014. 19 new projects worth Rs. 77,930 crores have been sanctioned.
In comparison to average annual budget allocation of Rs. 2,122 crores during 2009-14, in the past 8 years, there has been a 370% increase in average annual budget allocation totalling Rs. 9,970 crores.
For improving road connectivity, 375 projects worth Rs. 1.05 lakh crores are under way. In the next three years, the government 9,476 km roads will be laid under 209 projects. for this the central government is spending Rs. 1,06,004 crores.
Air connectivity has also improved massively. In 68 years north east had only 9 airports, it jumped to 17 in a short span of eight years.
Today, air traffic movement in North East has increased 113% since 2014 (year on year). to further give a boost to air connectivity, Rs. 2,000 crores will be invested in civil aviation in north east region.
For improving telecom connectivity, from 2014, Rs.3466 crores have been spent under 10% GBS. Cabinet has also approved 4g connectivity in 4,525 villages in NER. central government has set a target of 500 days to provide complete telecom connectivity in the region by end of 2023.
Waterways are integral to life and culture of North East. The government under pm Modiji is undertaking all efforts to develop this important sector in the ne region. Before 2014 there was only 1 national waterway in NER. Now there are 18 national waterways in NER. Recently Rs. 6000 crores have been sanctioned for the development of national waterway 2 and national waterway 16.
Approximately Rs. 190 crores have been spent towards enhancing skill development infrastructure in NER and upgradation of existing government itis into model itis between 2014 and 2021. 193 new skill development institutes have been set up. Rs. 81.83 crores have been spent as expenditure towards skilling. A total of 16,05,801 people have been skilled under various schemes.
MSMEs have been promoted under various schemes to boost entrepreneurship development. Rs. 645.07 crores have been spent to support / setup 978 units. according to DPIIT, 3,865 startups were registered from north east.
Improving health infrastructure has remained a key focus over the last eigth years. government has spent Rs. 31,793.86 crores since 2014-15 in the health sector.
19 state cancer institutes and 20 tertiary care cancer centres have been approved under the strengthening of tertiary care of cancer scheme.
Over the last eigth years, efforts have been carried out for improving education infrastructure in the region.
From 2014 till now, the government has spent Rs 14,009 crores to promote higher education in the north east. 191 new institutes of higher education have been set up. There has been a 39% increase in number of universiites set up since 2014. 40% increase in central institutions of higher education set up since 2014-15.
As a result, there has been a 29% increase in total student enrolement in higher education.
Power infratructure has been strenthened to fuel development in the region. Since 2014-15, government has sanctioned Rs 37,092 crores out of which Rs. 10,003 crores have been spent so far.
North East Gas Grid (NEGG) project of Rs. 9,265 crores is underway and will improve economy in NER.
The Prime Minister has announced a package of Rs. 550 crores to illuminate border villages of Arunachal Pradesh.
For the first time district level SDG Index has been set up. The second version of the SDG index is ready and about to be released soon.

অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
১৫শুবা ফাইনান্স কম্মিসন(২০২২-২৩দগী ২০২৫-২৬)গী লেমহৌরিবা মতমদা, লুপা করোর ১২৮৮২.২গী শেনফম অমগা লোয়ন্না, দিবলপমেন্ত ওফ নোর্থ ইস্তর্ন রিজন মিনিস্ত্রিগী স্কিমশিং মখা চৎথবা মন্ত্রীমন্দলনা অয়াবা পীরে
05 JAN 2023 4:09PM by PIB Imphal
১৫শুবা ফাইনান্স কম্মিসন(২০২২-২৩দগী ২০২৫-২৬)গী লেমহৌরিবা মতমদা, লুপা করোর ১২৮৮২.২গী শেনফম অমগা লোয়ন্না, দিবলপমেন্ত ওফ নোর্থ ইস্তর্ন রিজন মিনিস্ত্রিগী স্কিমশিং মখা চৎথবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলনা অয়াবা পীরে।
এক্সপেন্দিচর ফাইনান্স কম্মিতি(ই এফ সি)গী পাউতাকশিং মতুংইন্না, হৌজিক পায়খৎলিবা প্রোজেকশিংগী য়াওনা, নোর্থ ইস্ত স্পিসিএল ইনফ্রাস্ত্রকচর স্কিম(এন ই এস আই দি এস)গী শেনফম লুপা কোরোর ৮১৩৯.৫ পীরগনি। হৌজিক চৎথরিবা স্কিমশিংগী য়াওনা এন.ই.সিগী স্কিমশিংগী শেনফম লুপা করোর ৩২০২.৭ ওইরগনি। অসামগী বি.তি.সি, দি.ঐচ.এ.তি.সি অমসুং কে.এ.এ.তি.সিগী অখন্নবা পেকেজশিংগী শেনফম লুপা করোর ১৫৪০(বি.তি.সি-লুপা করোর ৫০০, কে.এ.এ.তি.সি-লুপা করোর ৭৫০ অমসুং বি.তি.সি, দি.ঐচ.এ.তি.সি অমসুং কে.এ.এ.তি.সিগী হান্নগী পেকেজশিংগী লুপা করোর ২৯০)ওইরগনি। কেন্দ্রনা চাদা ১০০ পুথোকপা কেন্দ্রগী স্কিম অমা ওইরিবা এন.ই.এস.আই.দি.এস অসি শরুক অনি থোক্না শেমদোক্লে- এন.ই.এস.আই.দি.এস(লম্বীশিং) অমসুং এন.ই.এস.আই.দি.এস(লম্বী নত্তবা অতোপ্পশিং)।
মিনিস্ত্রিগী অনৌবা স্কিম “প্রাইম মিনিস্তরস দিবলপমেন্ত ইনিসিএতিপ ফোর নোর্থ ইস্তর্ন রিজন-পি.এম দিভাইন”(লুপা করোর ৬,৬০০গী শেনফম অমা কায়থোক্তুনা)হৌখিবা চহি ২০২২গী ওক্তোবরদা অয়াবা পীখ্রে অমসুং মসিনা ইনফ্রাস্ত্রকচর, খুন্নাইগী চাউখৎ-থৌরাং অমসুং হিংনবা লম্বীশিং পীনবা হিরমশিংদা থবক পায়খৎকনি।
দোনর মিনিস্ত্রিগী স্কিমশিংগী পান্দমশিংদি, কেন্দ্রগী তোঙান-তোঙানবা মিনিস্ত্রিশিং অমসুং দিপার্তমেন্তশিংনা অৱাং-নোংপোক রাজ্যশিংগী পায়খৎলিবা থবকশিং মতেং পাংবা অমসুং য়ৌশিনবা ঙমহৌদবা চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং মেনশিনবনি। দোনর মিনিস্ত্রিগী স্কিমশিংনা অৱাং-নোংপোক্কী রাজ্য ৮গী দরকার ওইবা প্রোজেকশিং হায়বদি- লম্বী-থোংগী প্রোজেকশিং, খুন্নাইগী অৱাৎপশিং মেনখৎপা অমসুং হিংনবগী লম্বী ফংবা হেনগৎহনবা অমসুং থবক পীনবা হিরমশিং প্রোজেকশিং পায়খৎলি।
১৫শুবা ফাইনান্স কম্মিসনগী লেমহৌরিবা মতম(শেনবা চহি ২০২৫-২৬)দা অয়াবা পীখ্রবা স্কিমশিং মতম শাংদোকপা অসিনা প্রোজেকশিং পায়খৎনবা হেন্না নিংথিজনা থৌরাং তৌবা ঙমহনগনি, প্রোজেকশিং ফন্ত লোদ্দিং সেঙ্কসন তৌবা য়াগনি অমসুং স্কিমগী মতম মনুংদা প্রোজেকশিং পায়খৎপা ঙমগনি।
২০২৫-২৬ মনুংদা মশিং য়াম্লবা প্রোজেকশিং লোইশিন্নবা থবকশিং পায়খৎলে। মরম অসিনা, ২০২২-২৩ অমসুং ২০২৩-২৪দা নৌনা সেঙ্কসন তৌখিবা স্কিমশিং মপুংফানা লোইশিনবা ঙম্নবা মখা তানা ২০২৪-২৫ অমসুং ২০২৫-২৬ মনুংদা চাদিং তৌবা য়াগনি।
অত্মানির্ভর ভারত অভিয়ানগী য়ুম্বী মখোঙ ৫ হায়বদি ইকোনোমি, ইনফ্রাস্ত্রকচর, সিস্তেম, দিমোক্রাফি অমসুং দিমান্দ ফংবদা স্কিমশিং অসিনা মতেং পাংগনি।
সরকারনা অৱাং-নোংপোক্কী চাউখৎ-থৌরাং অসি মরুওইবা অমা ওইনা লৌরে। হৌখিবা চহি ৮দা প্রধান মন্ত্রীনা অৱাং-নোংপোক লমদমদা ৫০রক হেন্না চৎখ্রে অমসুং মিনিস্তর ৭৪না অৱাং-নোংপোক লমদমদা ৪০০ রক হেন্না চৎখ্রে।
অৱাং-নোংপোক লমদম অসি লৈতাদবা, বোম্ব পোকখাইবা অমসুং বন্দশিংগী মমিং চৎলম্বনি, অদুবু হৌখিবা চহি ৮ অসিদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লমজিং মখাদা শান্তি পুরক্লে।
লালহৌবগা মরি লৈনবা থৌদোকশিং চাদা ৭৪ হন্থরে, সেকুরিতি ফোর্সশিংদা খুৎ থাবগী থৌদোকশিং চাদা ৬০ হন্থরে অমসুং মীচমশিং শিবা চাদা ৮৯ হন্থরে। মখোয়গী তুংগী অমসুং মখোয়গী ইমুং-মনুংগী য়াইফনবা, নহা ৮,০০০ রোম চঙজরকখ্রে অমসুং মহৌশাগী পুন্সি ইচেলদা তিনখ্রে।
২০১৯দা ত্রিপুরাদা নেসনেল লিবেরেসন ফ্রন্ত ওফ ত্রিপুরাগা য়ানবা পুরকখ্রে, ২০২০দা ব্রু অমসুং বোরো এগ্রিমেন্ত লৈখে অমসুং ২০২১দা কার্বি এগ্রিমেন্ত লৈখ্রে। অসাম-মেঘলয় অমসুং অসাম-অরুনাচল প্রদেসকী ঙমখৈগী ৱাথোকশিং লোইশিনখ্রে অমসুং অৱাং-নোংপোক লমদমদা শান্তি হঞ্জিল্লক্তুনা চাউখৎপগী লম্বীদা চঙশিল্লে।
২০১৪দগী বজেৎকী চাকথুং হেনগৎলকপা ঐখোয়না উরে। ২০১৪দগী অৱাং-নোংপোক লমদমগীদমক লুপা করোর লাখ ৪ হেন্না কাইথোকখ্রে। হৌখিবা চহি ৪দা দোনর মিনিস্ত্রিগী স্কিমশিংগী লুপা করোর ৭৫৩৪.৪৬ চাদিং তৌখ্রে অমসুং মথং চহি মরিগী হায়বদি ২০২৫-২৬ ফাওবগী ওইনা লুপা করোর ১৯৪৮২.২০ চাদিং তৌগনি।
অৱাং-নোংপোক লমদমদা ইনফ্রাস্ত্রকচর চাউখৎনবা থবক কয়া পায়খৎলে। লম্বী-থোংগী ফিবম ফগৎনবা অকনবা মীৎয়েং থম্লি। ২০১৪দগী রেলৱেগী ফিবম ফগৎনবা লুপা করোর ৫১,০১৯ চাদিং তৌখ্রে অমসুং লুপা করোর ৭৭,৯৩০গী অনৌবা প্রোজেক ১৯ অয়াবা পীখ্রে।
২০০৯-২০১৪ মনুংদা চহিগী বজেৎ লুপা করোর ২,১২২ ওইরম্বা অদুগা চাংদম্নবদা, হৌখিবা চহি ৮ অসিদা চহিগী বজেৎগী শেনফম চাদা ৩৭০ হেনগৎতুনা অপুনবা লুপা করোর ৯,৯৭০ কাইথোকখ্রে।
লম্বী-থোংগী ফিবম ফগৎহন্নবা লুপা করোর লাখ ১.০৫গী প্রোজেক ৩৭৫ পায়খৎলি। মথং চহি অহুমদা প্রোজেক ২০৯গী মখাদা কিলোমিতর ৯,৪৭৬কী লম্বীশিং শেমগনি। মসিগীদমক কেন্দ্র সরকারনা লুপা করোর ১,০৬,০০৪ চাদিং তৌরি।
মথক্তা চৎথোক-চৎশিনগী থবকশিং ফগৎলে। হৌখিবা চহি ৬৮দা অৱাং-নোংপোক লমদমদা শুপ্নগী এয়রপোর্ত ৯ খক লৈরমখি অদুবু হৌজিক তেল্লবা চহি ৮গী মনুংদা এয়রপোর্ত ১৭ লৈরে। ২০১৪দগী অৱাং-নোংপোক লমদমদা মথক্তা চৎপগী চাং চাদা ১১৩ হেনগৎলে। মথক্তা চৎথোক-চৎশিনগী থবকশিং ফগৎহন্নবা অৱাং-নোংপোক লমদমদা সিবিল এভিএসন্দা লুপা করোর ২,০০০ থাদরগনি।
তেলিকোমগী খুদোংচাবা ফগৎনবা, ২০১৪দগী জি.বি.এসগী চাদা ১০গী মখাদা লুপা করোর ৩৪৬৬ চাদিং তৌখ্রে। অৱাং-নোংপোক লমদমগী খুঙ্গং ৪,৫৩৫দা ফোর-জি ফংহন্নবা মন্ত্রীমন্দলনা অয়াবা পীখ্রে। ২০২৩গী অরোইবা ফাওবদা অৱাং-নোংপোক লমদমদা মপুংফানা তেলিকোম ফংহন্নবা কেন্দ্র সরকারনা নুমিৎ ৫০০গী পান্দম থম্লি।
ঈশিংগী লম্বীশিং অসি অৱাং-নোংপোক লমদমগী পুন্সি অমসুং চৎনবীনি। মোদীজিগী সরকারগী মখাদা অৱাং-নোংপোক লমদমদা ঈশিংগী লম্বীশিং শেমগৎনবা থবকশিং পায়খৎলে। ২০১৪গী মমাঙদা অৱাং-নোংপোক লমদমদা শুপ্নগী ঈশিং লম্বী ১ খক লৈরমখি। হৌজিক অৱাং-নোংপোক লমদমদা ঈশিং লম্বী ১৮ লৈরে। নেসনেল ৱাতরৱেজ ২ অমসুং নেসনেল ৱাতরৱেজ ১৬ শেমগৎনবা হন্দক লুপা করোর ৬০০০ কাইথোকখ্রে।
অৱাং-নোংপোক লমদমদা স্কিল হেনগৎহন্নবা মচাক-মথুমশিং শেমগৎনবা লুপা করোর ১৯০ রোম চাদিং তৌখ্রে। অনৌবা স্কিল দিবলপমেন্ত ইন্সতিতুৎ ১৯৩ লিংখৎলে। স্কিল হেনগৎহন্নবা থবকশিংগী লুপা কারোর ৮১.৮৩ চাদিং তৌখ্রে। তোঙান-তোঙানবা স্কিমশিংগী মখাদা অপুনবা মীওই ১৬,০৫,৮০১ স্কিল লৈহনখ্রে।
ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিপ চাউখৎহন্নবা তোঙান-তোঙানবা স্কিমশিংগী মখাদা এম.এস.এম.ইশিং য়োকখৎলে। য়ুনিত ৯৭৮ লিংখৎনবা লুপা করোর ৬৪৫.০৭ চাদিং তৌখ্রে। দি.পি.আই.আই.তিগী মতুংইন্না, অৱাং-নোংপোক লমদমদগী স্তার্দঅপ ৩,৮৬৫ রেজিস্তার তৌখ্রে।
হৌখিবা চহি ৮ অসিদা হকশেলগী মচাক-মথুমশিংগী ফিবম ফগৎলে। ২০১৪-১৫দগী হৌনা হকশেলগী লমদা সরকারনা লুপা করোর ৩১,৭৯৩.৮৬ চাদিং তৌখ্রে।
তর্সিয়ারি কিয়ার ওফ কেন্সর স্কিমগী মখাদা স্তেৎ কেন্সর ইন্সিতিতুৎ ১৯ অমসুং তর্সিয়ারি কিয়ার কেন্সর সেন্তর ২০ ফিবম ফগৎহনখ্রে। হৌখিবা চহি ৮ অসিদা অৱাং-নোংপোক লমদমদা লাইরিক-লাইশু তম্নবগী মচাক-মথুমশিং ফগৎহন্নবা থবক কয়া পায়খৎলে।
২০১৪দগী হৌজিক ফাওবদা, অৱাং-নোংপোক লমদমদা অৱাংবা থাক্কী লাইরিক তম্বগী থবকশিংগী সরকারনা লুপা করোর ১৪,০০৯ চাদিং তৌখ্রে। অনৌবা অৱাংবা থাক্কী মহৈলোয়শঙ ১৯১ লিংখৎলে। ২০১৪দগী য়ুনিভর্সিতি মশিং চাদা ৩৯ হেনগৎলে। ২০১৪-১৫দগী অৱাং থাক্কী কেন্দ্রগী মহৈলোয়শঙ মশিং চাদা ৪০ হেনগৎলে। অৱাংবা থাক্কী লাইরিক তম্নবা মহৈরোয় মিং চনবগী চাং চাদা ২৯ হেনগৎলে।
অৱাং-নোংপোক লমদমদা মৈগী মচাক-মথুমশিং ফগৎলে। ২০১৪-১৫দগী সরকারনা লুপা করোর ৩৭,০৯২ কাইথোকখ্রে অমসুং মসিগী মনুংদা লুপা করোর ১০,০০৩ চাদিং তৌখ্রে। হৌজিক লুপা করোর ৯,২৬৫কী নোর্থ ইস্ত গ্যাস গ্রিদ প্রোজেক পায়খৎলি অমসুং মসিদা অৱাং-নোংপোক লমদমগী শেন-থুমগী ফিবম ফগৎহনগনি।
অরুনাচল প্রদেসকী ঙমখৈগী খুঙ্গংশিং মৈ থানবা লুপা করোর ৫৫০গী অখন্নবা প্রোজেক অমা প্রধান মন্ত্রীনা লাউথোকখ্রে।
অহানবা ওইনা জিলা থাক্কী এস.দি.জি ইন্দেক্স লিংখৎলে। এস.দি.জি ইন্দেক্সকী অনিশুবা ভর্সন থৌরাং তৌরে অমসুং অথুবদা ফোঙলগনি।