Ministry of Parliamentary Affairs
Parliament Passes 16 Bills during April to November 2022: Year End Review – 2022
National e-Vidhan Application (NeVA) : 21 Legislatures of 19 States Sign MoU with Ministry of Parliamentary Affairs
Seventeen Legislatures of 15 States sanctioned the project along with release of required funds: 8 Legislatures have already been transformed into Digital House through NeVA (National e-Vidhan Application)
Online Monitoring of Assurances given in Parliament through OAMS
Consultative Committees Hold Sixty Meetings till November, 2022
Organized Youth Parliament Competition in various Educational Institutions
Successful Special Campaign 2.0 by Ministry of Parliamentary Affairs
Celebrates the Constitution Day on 26th November, 2022: The Ministry Revamps Two web-portals; First Online reading of Preamble to Constitution in 22 Official Languages & English and holds second Online Quiz on Indian Constitution
31 DEC 2022 10:55AM by PIB Delhi
The Ministry of Parliamentary Affairs serves as an important link between the two Houses of Parliament and the Government in respect of Government Business in Parliament. Created in May, 1949 as a Department, it soon became a full-fledged Ministry with the allotment of more responsibilities and functions. The Ministry strives to provide comprehensive and quality services to a Body of Citizens comprising, the Parliament and its Members as well as Ministries/Departments and other Organizations of Government of India and State Governments. A glimpse of the performance of the Ministry of Parliamentary Affairs during current fiscal (from April to November 2022) is as under:
Legislative Business:
A total of 33 Bills (9 Bills in the Lok Sabha and 24 Bills in the Rajya Sabha) were pending at the conclusion of 7th Session of Seventeenth Lok Sabha and 255th Session of Rajya Sabha (Winter Session,2021). 19 Bills were introduced (18 in the Lok Sabha and 1 in the Rajya Sabha) during the period, making a total of 52 Bills. Out of these, 16 Bills were passed by both the Houses. 1 Bill, (in Lok Sabha) was withdrawn. A total of 35 Bills (7 Bills in the Lok Sabha and 28 Bills in the Rajya Sabha) were pending in both Houses of Parliament at the conclusion of 9th Session of Seventeenth Lok Sabha and 257nd Session of Rajya Sabha (Monsoon Session, 2022). The details of Sessions held during the period are as under:
Budget Session 2022:
The Budget Session, 2022 of Parliament was held from Monday 31st January, 2022 to Thursday 7th of April 2022. In between, both the Houses were adjourned for recess on Friday, the 11th February, 2022 to reassemble on Monday, the 14th March, 2022 to enable Departmentally related Standing Committee to examine and report on the Demands for Grants relating to various Ministries/Department.
The first part of the Budget Session yielded a total of 10 sittings of Lok Sabha and Rajya Sabha. In the second part of the Session, there were 17 sittings of Lok Sabha and Rajya Sabha. During the entire Budget Session, 2022, there were in total 27 sittings in Lok Sabha and Rajya Sabha. During this Session, a total of 13 Bills (12 in Lok Sabha and 01 in Rajya Sabha) were introduced. 13 Bills were passed by Lok Sabha and 11 Bills were passed by Rajya Sabha. Total number of Bills passed by both the Houses of Parliament were 11.
Financial Business:
The Union Budget for 2022-23 was presented to the Lok Sabha on Tuesday the 1st February, 2022. General discussions on Union Budget were held in both the Houses. The Lok Sabha also discussed and voted the Demands for Grants 2022-23, Supplementary Demands for Grants for the year 2021-22 and Demands of Excess Grants for 2018-19.
Supplementary Demand for Grant in respect of the State of Jammu and Kashmir for 2021-22, Demands for Grants in respect of the Union Territory of Jammu and Kashmir for the year 2022-23 were also discussed and voted by Lok Sabha.
Rajya Sabha also returned all the related Appropriation Bills and the entire Financial Business was completed before 31st March, 2022.
The Monsoon Session 2022 of Parliament:
The Monsoon Session 2022 of Parliament was held from Monday the 18th of July, 2022 to Monday the 8th of August, 2022. The session provided for 16sittings spreading over a period of 22 days.
During the Session, 6 Bills (6 in Lok Sabha) were introduced. 7 Bills were passed by Lok Sabha and 5 Bills were passed by Rajya Sabha. Total number of Bills passed by both the Houses of Parliament was 5. One Bill was withdrawn in Lok Sabha.
Digitization of Legislatures through National e-Vidhan Application (NeVA):
National e-Vidhan Application (NeVA) is an end-to-end cloud based digital solution for bringing all the 39 Legislatures (Lok Sabha + Rajya Sabha + 31 Assemblies + 6 Councils) across the country including the 2 Houses of the Parliament on a single platform. It has been developed on the theme of ‘One Nation- One Application’. The Ministry of Parliamentary Affairs (MoPA) has been entrusted with the responsibility of rolling out NeVA in all the Legislatures across the country.
The NeVA Application has been developed to cater various stakeholders like Members, Ministers, House Secretariat personnel, Govt. Department personnel and Citizens at large. Developed as a member centric application, it enables them to handle diverse House Business smartly by putting entire information needed by them in their hand-held devices/ tablets. It also helps the Ministers to have access to all the House Information like Question Replies, Bills, other Papers laid, etc. It equips all the Branches of Legislatures/ Department to handle it efficiently and creating an efficient inclusive database thereby overhauling the way our legislatures work with facilities for Live webcasting. Moreover, NeVA not only aims to bring democracy closer to our citizens by giving the citizens access to the bills, the questions and answers, the documents tabled in the Houses in an easy manner, but also to empower them by providing an opportunity to the citizens for meaningful engagement with the democracy which can be achieved through e-Constituency Management Module and Grievance Module.
Operationalization of this electronic platform would account for huge savings on papers (App. 340 Cr annually), thereby leading to reduction of carbon footprints and moving a step forward in the achievement of UN’s SDGs (15)- ‘Life on Earth’.
The President and Prime Minister had also urged the Presiding Officers for digitalization of all the Legislative Houses in the country by adopting the NeVA to reap the benefits of the Digital Legislatures in the present scenario.
The MoPA has recently developed the new module ‘Digital Archive’ for management of the legacy data of respective House for the benefit of Members and citizen equally. The Reporter’s module has also been re-developed. Digital House module, Question processing module, committee module, member’s module, master content management module, user management module, etc. have also been upgraded as per the requirements of various Legislatures. The NeVA website has also been updated with various new features and latest designs.
As far as the current status of implementation of NeVA is concerned, a total of 21 Legislatures (19 States) viz. Punjab, Odisha, Bihar {both Houses}, Meghalaya, Mizoram, Manipur, Gujarat, Arunachal Pradesh, Nagaland, Puducherry, Tripura, Himachal Pradesh, Chhattisgarh, Tamil Nadu, Sikkim, Haryana, Uttar Pradesh{both Houses} Jharkhand ,Jammu & Kashmir have signed the Memorandum of Understanding (MoU) with MoPA, out of which 17 legislatures (15 States) viz. Punjab, Odisha, Bihar (Both Houses) Nagaland, Manipur, Sikkim, Tamil Nadu, Meghalaya, Haryana, Tripura Uttar Pradesh (Both Houses), Mizoram, Gujarat, Jharkhand, Puducherry have been sanctioned the project along with the release of required funds. At present, 8 Legislatures, viz. Bihar Council, Nagaland Assembly, Uttar Pradesh Assembly, Haryana Assembly, Mizoram Assembly, Meghalaya Assembly, Uttar Pradesh Council and Tamil Nadu have already been transformed into Digital House through NeVA. Other Houses are also on the path of becoming paperless shortly.
Youth Parliament Program
The Youth Parliament Program is run with a view to strengthen the roots of democracy, inculcate health habits of discipline, develop tolerance of divergent views and to familiarize the student community about the working and functioning of Parliament. The Youth Parliament Program is organized in 2 modes:-
1. Youth Parliament Competition (YPC):
The following YPCs were organized this year: -
1. Group Level Competition of the 16th National Youth Parliament Competition (NYPC), 2019-20 for Universities / Colleges wherein 35 institutions participated
2. 33rd NYPC, 2022-23 for Kendriya Vidyalayas wherein 150 institutions participated
3. Regional Level Competition of 24th NYPC, 2022-23 for Jawahar Navodaya Vidyalayas wherein 80 institutions participated
4. 55th YPC for schools under Directorate of Education, Govt. of NCT of Delhi and NDMC wherein 39 institutions participated
2) Web-portal of National Youth Parliament Scheme (NYPS):
The web-portal of the NYPS was launched on 26th November, 2019 to increase the outreach of the youth parliament program to every nook and corner of the country. The registration on the first edition of NYPS was closed on 31st July, 2022. 8317 registrations and 373 event completion reports were received on the portal. The registration for the second edition of NYPS was opened on 1st August, 2022. Till 30th November 2022, 1702 successful registrations and 367 event completion reports have been received on the portal. The last date for registering for the second edition is 31st December, 2022.
Consultative Committees:
The Ministry constitutes Consultative Committees of Members of Parliament and makes arrangements for holding their meetings during session and inter session periods. After the constitution of 17th Lok Sabha, 37 Consultative Committees had been constituted for various Ministries/Departments. 38th Consultative Committee in respect of the Ministry of Labour and Empowerment was constituted on 28th July, 2020. The following activities were undertaken during the year 2022: -
• One Consultative Committee for the Ministry of Law and Justice (39th) was constituted on 20th April, 2022.
• 60 meetings of the Consultative Committees were held till November, 2022.
• 73 Members of Parliament (Lok Sabha & Rajya Sabha) were nominated on various Committees/Councils/boards etc. set up by the Government of India.
• Deletion of membership of 69 MPs were done from the various Consultative Committees due to their resignation/ retirement/ demise etc.
The Ministry undertook Special Campaign 2.0 for disposal of pending Matters and for ensuring Swachhata in the Offices:
The Ministry of Parliamentary Affairs launched a Special Campaign 2.0 on Disposal of Pending Matters (SCPDM), from 2nd October to 31st October, 2022, focused on disposal of public grievances, references from the Members of Parliament, Parliament Assurances, Cleanliness drive, disposal of scrap and weeding out of files /Record Management etc.
During the campaign, Ministry of Parliamentary Affairs has achieved the following:
1. Target of 373 Physical files review was achieved.
2. Target of 461 e-files review was achieved.
3. 226 files weeded out during the Special Campaign 2.0.
4. Revenue of Rs. 1,23,810/- was generated by selling of scraps.
The Ministry of Parliamentary Affairs deals with Public Grievances and PMO references on priority basis and due to prompt and immediate action pendency was NIL during the campaign.
Digital Initiative National e Vidhan Application (NeVA) and Online Assurances Monitoring System (OAMS) remained Best Practices during the Special Campaign 2.0.
Celebration of Constitution Day, 2022 on 26th November, 2022:
As part of Azadi Ka Amrit Mahotsav, Ministry of Parliamentary Affairs celebrated the Constitution Day, 2022 on 26th November 2022 to commemorate the adoption of the Constitution of India and to honour and acknowledge the contribution of Founding Fathers of the Constitution. For spreading the celebrations to every nook and corner of the country, Special emphasis was laid on mass reading of Preamble to the Constitution on 26.11.2022 at 11:00 AM.
The celebration of the Constitution Day on 26th November, 2022 was initiated with reading of the Preamble to the Constitution by all the employees at 11 A.M. The Ministry also revamped and updated its two web-portals, first Online reading of Preamble to Constitution in 22 Official Languages and English (https:// readpreamble.nic.in/) and second Online Quiz on Indian Constitution (https:// constitutionquiz.nic.in/) which were launched by the Minister of Parliamentary Affairs Shri Pralhad Joshi on 25th November, 2022.
More than 13 lakh people from across globe participated this year on both these portals as compared to 6.45 lakh people participation last year.
Online monitoring of Assurances given to the Houses of Parliament:
The Ministry of Parliamentary Affairs launched the Software application OAMS (Online Assurance Monitoring System) on the 9th October, 2018.
Through this system, the ministry is receiving bulk number of implementation reports. Periodically reminders are issued to all Ministries/Departments at the level of Minister, Secretary, Additional Secretary regarding quick disposal of pending assurances. In addition, Oral Evidences of various Ministries/Departments in this regard are taken by the Committee on Government Assurances to quickly dispose the pending Assurances. The pendency of Assurances of Rajya Sabha in the year 2021 was 774 and in the year 2022 it is 624. while in Lok Sabha, in the year 2021, it was 1613 and in the year 2022, it is 1028.
As such, pendency has reduced considerably which shows that the monitoring system put in place is effective. In the year 2022, total 799 Implementation Reports were laid in Lok Sabha (total number of assurances pending as on date is 760). In the year 2022, total 317 Implementation Reports were laid in Rajya Sabha (total number of assurances pending as on date is 520)

সংসদীয় পৰিক্ৰমা
২০২২ চনৰ এপ্ৰিলৰ পৰা নৱেম্বৰৰ ভিতৰত সংসদত ১৬খন বিধেয়ক গৃহীতঃ বৰ্ষান্ত সমীক্ষা–২০২২
ৰাষ্ট্ৰীয় ই-বিধান এপ্লিকেশ্যন (NeVA) : ১৯খন ৰাজ্যৰ ২১খন বিধানসভাই সংসদীয় পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ৰ সৈতে বুজাবুজি চুক্তি স্বাক্ষৰ
১৫খন ৰাজ্যৰ ১৭খন বিধানসভাই প্ৰয়োজনীয় ধন মুকলি কৰাৰ লগতে প্ৰকল্পটো অনুমোদন জনাইছে: ইতিমধ্যে ৮খন বিধানসভাক নেভা (ৰাষ্ট্ৰীয় ই-বিধান এপ্লিকেশ্যন)ৰ জৰিয়তে ডিজিটেল হাউছলৈ ৰূপান্তৰিত কৰা হৈছে
অ’এএমএছৰ জৰিয়তে সংসদত দিয়া আশ্বাসৰ অনলাইন নিৰীক্ষণ
২০২২চনৰ নৱেম্বৰ মাহলৈকে পৰামৰ্শদাতা সমিতিসমূহে ৬০খন বৈঠক অনুষ্ঠিত
বিভিন্ন শিক্ষানুষ্ঠানত যুৱ সংসদ প্ৰতিযোগিতা আয়োজন
সংসদীয় পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ৰ সফল বিশেষ অভিযান ২.০
২৬ নৱেম্বৰ, ২০২২ত সংবিধান দিৱস উদযাপন: দুটা ৱেব-পৰ্টেল সংস্কাৰৰ মন্ত্ৰালয়ৰ; ২২টা চৰকাৰী ভাষা আৰু ইংৰাজীত সংবিধানৰ প্ৰস্তাৱনা প্ৰথম অনলাইন পঠন আৰু ভাৰতীয় সংবিধানৰ ওপৰত দ্বিতীয় অনলাইন কুইজ সম্পন্ন
31 DEC 2022 10:55AM by PIB Guwahati
সংসদত চৰকাৰী কাম-কাজৰ সন্দৰ্ভত সংসদ আৰু চৰকাৰৰ দুয়োটা সদনৰ মাজত মূল যোগাযোগকাৰী হিচাপে কাম কৰে সংসদীয় পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে। ১৯৪৯ চনৰ মে’ মাহত ইয়াক বিভাগ হিচাপে স্থাপন কৰা হয় যিটো অতি সোনকালেই অধিক দায়িত্ব আৰু নিযুক্তিৰ সৈতে পূৰ্ণাংগ মন্ত্ৰালয়ত পৰিণত হয়। সংসদ আৰু ইয়াৰ সদস্যসকলৰ লগতে ভাৰত চৰকাৰ আৰু ৰাজ্য চৰকাৰৰ মন্ত্ৰালয়/বিভাগ আৰু অন্যান্য সংগঠনসমূহকে ধৰি নাগৰিকৰ এটা সংস্থাক ব্যাপক আৰু মানসম্পন্ন সেৱা প্ৰদানৰ বাবে মন্ত্ৰালয়ে চেষ্টা কৰে। চলিত বিত্তীয় বৰ্ষত (২০২২ চনৰ এপ্ৰিলৰ পৰা নৱেম্বৰলৈকে সংসদীয় পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ৰ কাম-কাজৰ আভাস তলত দিয়া হ’ল):
বিধান প্ৰক্ৰিয়াঃ
সপ্তদশ লোকসভাৰ সপ্তম অধিৱেশন আৰু ৰাজ্যসভাৰ ২৫৫ সংখ্যক অধিৱেশন (শীতকালীন অধিৱেশন, ২০২১)ৰ শেষত মুঠ ৩৩খন বিধেয়ক (লোকসভাত ৯খন বিধেয়ক আৰু ৰাজ্যসভাত ২৪খন বিধেয়ক) বিচাৰাধীন হৈ আছিল। এই সময়ছোৱাত ১৯খন বিধেয়ক উত্থাপন কৰা হয় (লোকসভাত ১৮খন আৰু ৰাজ্যসভাত ১খন), মুঠ ৫২খন বিধেয়ক। ইয়াৰে ১৬খন বিধেয়ক দুয়োটা সদনে গৃহীত কৰে। এখন বিধেয়ক (লোকসভাত)প্ৰত্যাহাৰ কৰা হয়৷ সপ্তদশ লোকসভাৰ নৱম অধিৱেশন আৰু ৰাজ্যসভাৰ ২৫৭সংখ্যক অধিৱেশনৰ (বৰ্ষাকালীন অধিৱেশন, ২০১৮)ৰ অন্তত সংসদৰ দুয়োখন সদনত মুঠ ৩৫খন বিধেয়ক (লোকসভাত ৭খন আৰু ৰাজ্যসভাত ২৮খন) বিচাৰাধীন হৈ আছিল। এই সময়ছোৱাত অনুষ্ঠিত হোৱা বৈঠকৰ সবিশেষ তলত উল্লেখ কৰা হ’লঃ
বাজেট অধিবেশন ২০২২:
২০২২ চনৰ ৩১ জানুৱাৰী সোমবাৰৰ পৰা ৭ এপ্ৰিল বৃহস্পতিবাৰলৈ সংসদৰ বাজেট অধিবেশন, ২০২২ অনুষ্ঠিত হয়। ইফালে, ২০২২ চনৰ ১১ ফেব্ৰুৱাৰী শুকুৰবাৰে দুয়োটা সদনে সাময়িকভাৱে স্থগিত ৰাখি ২০২২ চনৰ ১৪ মাৰ্চ সোমবাৰৰ পৰা পুনৰ বৈঠক আৰম্ভ কৰে। বিভিন্ন মন্ত্ৰালয়/বিভাগৰ দাবীসমূহ পৰ্যালোচনা আৰু প্ৰতিবেদন দিবলৈ বিভাগীয়ভাৱে সংশ্লিষ্ট স্থায়ী সমিতিসমূহ সক্ৰিয় কৰা হৈছিল।
বাজেট অধিৱেশনৰ প্ৰথম খণ্ডত লোকসভা আৰু ৰাজ্যসভাৰ মুঠ ১০খন বৈঠক অনুষ্ঠিত হয়। অধিৱেশনৰ দ্বিতীয় খণ্ডত লোকসভা আৰু ৰাজ্যসভাৰ ১৭খন বৈঠক অনুষ্ঠিত হয়। সমগ্ৰ বাজেট অধিবেশন, ২০২২ৰ সময়ছোৱাত লোকসভা আৰু ৰাজ্যসভাত মুঠ ২৭খন আসন আছিল। এই অধিবেশনত মুঠ ১৩খন বিধেয়ক (লোকসভাত ১২খন আৰু ৰাজ্যসভাত এখন) উত্থাপন কৰা হয়। ১৩খন বিধেয়ক লোকসভাত আৰু ১১খন বিধেয়ক ৰাজ্যসভাই গৃহীত কৰে। সংসদৰ দুয়োটা সদনে মুঠ ১১খন বিধেয়ক গৃহীত কৰা হয়।
বিত্তীয় পৰিচালনাঃ
২০২২-২৩ বৰ্ষৰ কেন্দ্ৰীয় বাজেট ১ ফেব্ৰুৱাৰী, ২০২২ৰ মঙলবাৰে লোকসভাত দাখিল কৰা হয়। দুয়োটা সদনত কেন্দ্ৰীয় বাজেট সন্দৰ্ভত সাধাৰণ বিতৰ্ক অনুষ্ঠিত হয়। ২০২২-২৩ বৰ্ষৰ দাবী, ২০২১-২২ বৰ্ষৰ পৰিপূৰক দাবী আৰু ২০১৮-১৯ বৰ্ষৰ অতিৰিক্ত দাবীৰ ওপৰতো লোকসভাত বিতৰ্ক আৰু ভোটদান কৰা হয়।
২০২১-২২ বৰ্ষৰ বাবে জম্মু-কাশ্মীৰ ৰাজ্যৰ বাবে পৰিপূৰক দাবী, ২০২২-২৩ বৰ্ষৰ বাবে জম্মু-কাশ্মীৰৰ কেন্দ্ৰীয় শাসিতিক দাবীৰ ওপৰতো লোকসভাত আলোচনা আৰু ভোটদান কৰা হয়।
লগতে ৰাজ্যসভাই সকলো প্ৰাসংগিক ব্যয় বিল ঘূৰাই দিয়ে আৰু ২০২২ চনৰ ৩১ মাৰ্চৰ পূৰ্বে সমগ্ৰ বিত্তীয় কাম সম্পূৰ্ণ হয়।
সংসদৰ বৰ্ষাকালীন অধিবেশন ২০২২:
২০২২ চনৰ ১৮ জুলাই সোমবাৰৰ পৰা ২০২২ চনৰ ৮ আগষ্ট সোমবাৰলৈ সংসদৰ বৰ্ষাকালীন অধিৱেশন অনুষ্ঠিত হয়। এই বৈঠকত ২২ দিনৰ ভিতৰত ১৬খন বৈঠক অনুষ্ঠিত হয়।
অধিৱেশনৰ সময়ত ৬খন বিধেয়ক (৬খন লোকসভাত) উত্থাপন কৰা হয়। ৭খন বিধেয়ক লোকসভা আৰু ৫খন বিধেয়ক ৰাজ্যসভাই গৃহীত কৰে। সংসদৰ দুয়োটা সদনে গৃহীত কৰা মুঠ বিধেয়কৰ সংখ্যা আছিল ৫খন। লোকসভাত এখন বিধেয়ক প্ৰত্যাহাৰ কৰে৷
ৰাষ্ট্ৰীয় ই-বিধান এপ্লিকেশ্যন (নেভা)ৰ জৰিয়তে বিধানসভাৰ ডিজিটেলাইজেচন:
ৰাষ্ট্ৰীয় ই বিধান এপ্লিকেশ্যন (নেভা) হৈছে এটা এণ্ড-টু-এণ্ড ক্লাউডভিত্তিক ডিজিটেল সমাধান যিয়ে সমগ্ৰ দেশৰ সকলো ৩৯টা বিধায়িনী দল (লোকসভা+ৰাজ্যসভা+৩১খন বিধানসভা+৬টা পৰিষদ)কে ধৰি ২টা সংসদ সদন অনন্যভাৱে একত্ৰিত কৰে। ইয়াক ‘এক দেশ-এক এপ্লিকেশ্যন’ বিষয়বস্তুৰ ওপৰত বিকশিত কৰা হৈছে। সমগ্ৰ দেশৰ সকলো বিধায়িনী দলত সংসদীয় পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ক নেভা আৰম্ভ কৰাৰ দায়িত্ব অৰ্পণ কৰা হৈছে।
নেভা এপ্লিকেশ্যনে বিভিন্ন অংশীদাৰ যেনে-সদস্য, মন্ত্ৰী, গৃহ সচিবালয়ৰ বিষয়া, চৰকাৰী বিভাগৰ কৰ্মচাৰী আৰু সামগ্ৰিকভাৱে নাগৰিক আদিৰ প্ৰয়োজন পূৰণৰ বাবে প্ৰস্তুত কৰা হয়। এই এপটোৱে মন্ত্ৰীসকলক সদনৰ সৈতে জড়িত সকলো তথ্য যেনে-প্ৰশ্ন, উত্তৰ, বিল, বা অন্যান্য নথি-পত্ৰ আদি লাভ কৰাত সহায় কৰে। ই বিধানসভা/বিভাগৰ সকলো শাখাক ইয়াক ফলপ্ৰসূভাৱে চম্ভালিবলৈ সজ্জিত কৰে আৰু ৱেবকাষ্টৰ জৰিয়তে আমাৰ বিধানসভাৰ কাম-কাজসমূহ পোনপটীয়াকৈ আপডেট কৰিবলৈ এটা ফলপ্ৰসূ বিস্তৃত ডাটাবেছ সৃষ্টি কৰে। তদুপৰি নেভাই কেৱল সদনত উত্থাপন কৰা বিল, প্ৰশ্নোত্তৰ, নথি-পত্ৰৰ সহজ প্ৰৱেশৰ সুবিধা প্ৰদান কৰি গণতন্ত্ৰক নাগৰিকৰ ওচৰলৈ অনাই নহয়, নাগৰিকসকলক সুযোগ দি সৱলীকৰণ কৰাৰ লক্ষ্য ৰাখিছে।
এই ইলেক্ট্ৰনিক প্লেটফৰ্ম কাৰ্যক্ষম হ’লে কাগজৰ বিপুল ৰাহি হ'ব (বছৰি প্ৰায় ৩৪০ কোটি টকা), যাৰ ফলত কাৰ্বন ফুটপ্ৰিণ্ট হ্ৰাস পাব আৰু পৃথিৱীত জীৱনৰ সৈতে জড়িত ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ (১৫) বহনক্ষম উন্নয়নৰ লক্ষ্যত উপনীত হ’ব পাৰিব।
ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰপতি আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বৰ্তমানৰ পৰিস্থিতিত ডিজিটেল বিধায়িনী দলৰ সুফল লাভ কৰিবলৈ নেভা গ্ৰহণ কৰি দেশৰ সকলো বিধান সদন ডিজিটেলাইজ কৰিবলৈও আহ্বান জনায়।
শেহতীয়াকৈ এমঅ’পিএই সংশ্লিষ্ট সদনৰ লিগেচি ডাটা পৰিচালনাৰ বাবে এটা নতুন মডিউল ‘ডিজিটেল আৰ্কাইভ’ প্ৰস্তুত কৰিছে যাতে সদস্য আৰু নাগৰিক একেদৰেই উপকৃত হয়। ৰিপ’ৰ্টাৰ মডিউলটোও নতুনকৈ ডিজাইন কৰা হৈছে। ডিজিটেল হাউচ মডিউল, প্ৰশ্ন প্ৰক্ৰিয়াকৰণ মডিউল, কমিটি মডিউল, মেম্বাৰছ মডিউল, মাষ্টাৰ কণ্টেণ্ট মেনেজমেণ্ট মডিউল, ইউজাৰ মেনেজমেণ্ট মডিউল আদিও বিভিন্ন বিধান সংস্থাৰ প্ৰয়োজন অনুসৰি উন্নীত কৰা হৈছে। নেভা ৱেবছাইটতো বিভিন্ন নতুন বৈশিষ্ট্য আৰু আধুনিক ডিজাইনৰ সৈতে আপডেট কৰা হৈছে।
নেভাৰ ৰূপায়ণৰ বৰ্তমানৰ অৱস্থাৰ কথা ক’বলৈ গ’লে মুঠ ২১টা বিধায়িনী দল (১৯খন ৰাজ্য) অৰ্থাৎ পঞ্জাৱ, ওড়িশা, বিহাৰ {উভয় সদন}, মেঘালয়, মিজোৰাম, মণিপুৰ, গুজৰাট, অৰুণাচল প্ৰদেশ, নাগালেণ্ড, পুডুচেৰী, ত্ৰিপুৰা, হিমাচল প্ৰদেশ, ছত্তীশগড়, তামিলনাডু, ছিকিম, হাৰিয়ানা, উত্তৰ প্ৰদেশ {উভয় সদন}, ঝাৰখণ্ড, জম্মু আৰু কাশ্মীৰে ১৭টা বিধায়িনী দল (১৫খন ৰাজ্য)কে ধৰি ম’পাৰ সৈতে বুজাবুজি চুক্তি স্বাক্ষৰ কৰিছে। পঞ্জাৱ, ওড়িশা, বিহাৰ (উভয় সদন) নাগালেণ্ড, মণিপুৰ, ছিকিম, তামিলনাডু, মেঘালয়, হাৰিয়ানা, ত্ৰিপুৰা, উত্তৰ প্ৰদেশ (উভয় সদন), মিজোৰাম, গুজৰাট, ঝাৰখণ্ড, পুডুচেৰীলৈ প্ৰয়োজনীয় ধন মুকলি কৰি প্ৰকল্পটোৰ অনুমোদন দিয়া হয় সেই সময়ত ৮টা বিধায়িনী দল, অৰ্থাৎ বিহাৰ বিধান পৰিষদ, নাগালেণ্ড বিধানসভা, উত্তৰ প্ৰদেশ বিধানসভা, হাৰিয়ানা বিধানসভা, মিজোৰাম বিধানসভা, মেঘালয় বিধানসভা, উত্তৰ প্ৰদেশ পৰিষদ আৰু তামিলনাডু ইতিমধ্যে নেভাৰ জৰিয়তে ডিজিটেল সদনলৈ ৰূপান্তৰিত হৈছে। আন সদনবোৰো সোনকালে কাগজবিহীন হোৱাৰ পথত আগবাঢ়িছে।
যুৱ সংসদৰ কাৰ্যসূচী
গণতন্ত্ৰৰ শিপা শক্তিশালী কৰা, অনুশাসনৰ সুস্থ অভ্যাস গঢ়ি তোলা, বিভিন্ন মতাদৰ্শৰ প্ৰতি সহনশীলতাক প্ৰসাৰিত কৰা আৰু ছাত্ৰ সমাজক সংসদৰ কাম-কাজ আৰু কাম-কাজৰ বিষয়ে পৰিচিত কৰাৰ উদ্দেশ্যে যুৱ সংসদ কাৰ্যসূচী পৰিচালনা কৰা হয়। যুৱ সংসদ কাৰ্যসূচী ২টা ধৰণেৰে আয়োজন কৰা হৈছেঃ-
১৷ যুৱ সংসদ প্ৰতিযোগিতা (ৱাইপিচি):
এই বছৰ তলত দিয়া ৱাইপিচিসমূহৰ আয়োজন কৰা হৈছিলঃ-
বিশ্ববিদ্যালয়/মহাবিদ্যালয়ৰ বাবে ষষ্ঠদশ ৰাষ্ট্ৰীয় যুৱ সংসদ প্ৰতিযোগিতা (এনৱাইপিচি), ২০১৯-২০ৰ গ্ৰুপ পৰ্যায়ৰ প্ৰতিযোগিতা আয়োজন কৰা হয়, য'ত ৩৫খন প্ৰতিষ্ঠানে অংশগ্ৰহণ কৰিছিল।
কেন্দ্ৰীয় বিদ্যালয়ৰ বাবে ৩৩সংখ্যক এনৱাইপিচি আয়োজন কৰা হয়, ২০২২-২৩ য’ত ১৫০ খন প্ৰতিষ্ঠানে অংশগ্ৰহণ কৰে৷
জৱাহৰ নৱোদয় বিদ্যালয়ৰ বাবে ২৪সংখ্যক এনৱাইপিচিৰ অধীনত ২০২২-২৩বৰ্ষৰ আঞ্চলিক পৰ্যায়ৰ প্ৰতিযোগিতা আয়োজন কৰা হয়, য'ত ৮০খন প্ৰতিষ্ঠানে অংশগ্ৰহণ কৰে৷
শিক্ষা সঞ্চালকালয়ৰ অধীনত বিদ্যালয়ৰ বাবে দিল্লীৰ এনচিটি আৰু এনডিএমচিত ৫৫সংখ্যক ৱাইপিচিৰ আয়োজন কৰা হয়, য’ত ৩৯খন প্ৰতিষ্ঠানে অংশগ্ৰহণ কৰে।
২৷ ৰাষ্ট্ৰীয় যুৱ সংসদ আঁচনি (এনঅ’ইপিএছ) ৱেব পৰ্টেলঃ
যুৱ সংসদ কাৰ্যসূচীৰ প্ৰসাৰ দেশৰ চুক-কোণে সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে ২০১৯ চনৰ ২৬ নৱেম্বৰত এনইউপিএছ ৱেব পৰ্টেল মুকলি কৰা হৈছিল। ২০২২ চনৰ ৩১ জুলাইত এনইউইপিএছৰ প্ৰথম সংস্কৰণৰ পঞ্জীয়ন বন্ধ কৰা হৈছিল। পৰ্টেলটোত ৮৩১৭টা পঞ্জীয়ন আৰু ৩৭৩টা ইভেণ্ট কম্প্লিচন ৰিপৰ্ট লাভ কৰা হৈছে। এনইউইপিএছৰ দ্বিতীয় সংস্কৰণৰ বাবে পঞ্জীয়ন ২০২২ চনৰ ১ আগষ্টত মুকলি কৰা হয়। ২০২২ চনৰ ৩০ নৱেম্বৰলৈকে পৰ্টেলটোৱে ১৭০২টা সফল পঞ্জীয়ন আৰু ৩৬৭টা ইভেণ্ট সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ প্ৰতিবেদন লাভ কৰিছে। দ্বিতীয় সংস্কৰণৰ বাবে পঞ্জীয়নৰ অন্তিম তাৰিখ ২০২২ চনৰ ৩১ ডিচেম্বৰ।
পৰামৰ্শদাতা সমিতিসমূহ:
মন্ত্ৰালয়ে সংসদৰ সদস্যসকলৰ পৰামৰ্শদাতা সমিতি গঠন কৰে আৰু অধিবেশন আৰু আন্তঃঅধিবেশনৰ সময়ত তেওঁলোকৰ বৈঠক অনুষ্ঠিত কৰাৰ ব্যৱস্থা কৰে। সপ্তদশ লোকসভা গঠনৰ পিছত বিভিন্ন মন্ত্ৰালয়/বিভাগৰ বাবে ৩৭খন পৰামৰ্শদাতা সমিতি গঠন কৰা হয়। শ্ৰম আৰু সৱলীকৰণ মন্ত্ৰালয়ৰ সৈতে জড়িত হৈ যোৱা ২৮ জুলাই ২০২০ তাৰিখে ৩৮সংখ্যক পৰামৰ্শদাতা সমিতি গঠন কৰা হয়। ২০২২ বৰ্ষৰ ভিতৰত তলত দিয়া কাম-কাজসমূহ সম্পন্ন কৰা হৈছিলঃ-
২০২২ চনৰ ২০ এপ্ৰিলত আইন আৰু ন্যায় মন্ত্ৰালয়ৰ বাবে এখন পৰামৰ্শদাতা সমিতি (৩৯ নং) গঠন কৰা হয়।
২০২২ চনৰ নৱেম্বৰ মাহলৈকে পৰামৰ্শদাতা সমিতিৰ ৬০খন বৈঠক অনুষ্ঠিত হৈছিল।
ভাৰত চৰকাৰে গঠন কৰা বিভিন্ন সমিতি/পৰিষদ/ব’ৰ্ড আদিলৈ ৭৩জন সাংসদ (লোকসভা আৰু ৰাজ্যসভা)ক মনোনীত কৰা হয়।
বিভিন্ন পৰামৰ্শদাতা সমিতিৰ ৬৯ গৰাকী সাংসদৰ পদত্যাগ/অৱসৰ/মৃত্যুৰ কাৰণে সদস্যপদ বন্ধ কৰা হয়।
মন্ত্ৰালয়ে বিচাৰাধীন গোচৰসমূহ নিষ্কাশন আৰু কাৰ্যালয়সমূহত স্বচ্ছতা নিশ্চিত কৰাৰ বাবে বিশেষ অভিযান ২.০ আৰম্ভ কৰেঃ
সংসদীয় পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে ২ অক্টোবৰৰ পৰা ৩১ অক্টোবৰ, ২০২২লৈকে বিচাৰাধীন গোচৰসমূহ মোকাবিলা, ৰাজহুৱা অভিযোগৰ নিৰাময়, সাংসদসকলৰ ৰেফাৰেল, সংসদীয় আশ্বাস, পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতাৰ অভিযান, স্ক্ৰেপ নিষ্কাশন আৰু ফাইল/ৰেকৰ্ড ব্যৱস্থাপনা আদিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিবলৈ বিশেষ অভিযান ২.০ আৰম্ভ কৰে।
প্ৰচাৰৰ সময়ত সংসদীয় পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে তলত দিয়া সাফল্যসমূহ অৰ্জন কৰে।
৩৭৩টা ভৌতিক ফাইল সংশোধনৰ এটা লক্ষ্যত উপনীত হ’ল।
৪৬১টা ই-ফাইলৰ পৰ্যালোচনাৰ লক্ষ্যত উপনীত হ’ল।
বিশেষ অভিযান ২.০ৰ সময়ত ২২৬টা ফাইল মচি পেলোৱা হ’ল।
স্ক্ৰেপ বিক্ৰীৰ পৰা ১,২৩,৮১০ টকা ৰাজহ অৰ্জন কৰা হয়।
সংসদীয় পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে ৰাজহুৱা অভিযোগ আৰু পিএমঅ’ ৰেফাৰেলৰ সৈতে অগ্ৰাধিকাৰ ভিত্তিত মোকাবিলা কৰে আৰু প্ৰচাৰৰ সময়ত দ্ৰুত আৰু তৎকালীন ব্যৱস্থা গ্ৰহণৰ বাবে কোনো বিষয় বাকী ৰখা নাই৷
বিশেষ অভিযান ২.০, ৰাষ্ট্ৰীয় ই-বিধান প্ৰয়োগ (NEVA) আৰু অনলাইন নিশ্চয়তা নিৰীক্ষণ ব্যৱস্থা (OAMS)ৰ উত্তম পদ্ধতিৰ সময়ত ডিজিটেল পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হয়৷
২০২২ চনৰ ২৬ নৱেম্বৰত সংবিধান দিৱস উদযাপন:
আজাদী কা অমৃত মহোৎসৱৰ অংশ হিচাপে সংসদীয় পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে ভাৰতৰ সংবিধান গ্ৰহণৰ স্মৃতিত আৰু সংবিধানৰ প্ৰতিষ্ঠাপকসকলক সন্মান আৰু অৰিহণা যোগোৱাৰ উদ্দেশ্যে ২০২২ চনৰ ২৬ নৱেম্বৰত সংবিধান দিৱস উদযাপন কৰে।
২০২২ চনৰ ২৬ নৱেম্বৰত পুৱা ১১ বজাৰ পৰা সকলো কৰ্মচাৰীয়ে সংবিধানৰ প্ৰস্তাৱনা পাঠ কৰি সংবিধান দিৱস উদযাপন আৰম্ভ কৰে। মন্ত্ৰালয়ে ইয়াৰ দুটা ৱেব পৰ্টেলৰ বিকাশ সাধন আৰু আপডেট কৰিছে, য’ত প্ৰথমে ২২টা চৰকাৰী ভাষা আৰু ইংৰাজীত সংবিধানৰ প্ৰস্তাৱনা (https://readpreamble.nic.in/) আৰু দ্বিতীয়তে ভাৰতীয় সংবিধান (https:/ /constitutionquiz .nic.in/ ত আন এটা অনলাইন কুইজ)। যিটো ২০২২ চনৰ ২৫ নৱেম্বৰত সংসদীয় পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী শ্ৰী প্ৰহ্লাদ যোশীয়ে মুকলি কৰে।
এই প’ৰ্টেল দুটাত এইবাৰ বিশ্বৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ পৰা ১.৩ লাখতকৈ অধিক লোকে অংশগ্ৰহণ কৰাৰ বিপৰীতে যোৱা বছৰ ৬.৪৫ লাখ লোকে অংশগ্ৰহণ কৰিছিল।
সংসদৰ সদনসমূহক দিয়া আশ্বাসসমূহৰ অনলাইন নিৰীক্ষণ:
সংসদীয় পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে ২০১৮ চনৰ ৯ অক্টোবৰত চফট্ ৱেৰ এপ্লিকেশ্যন অ’এএমএছ (অনলাইন এছুৰেন্স মনিটৰিং চিষ্টেম) মুকলি কৰে।
এই ব্যৱস্থাৰ জৰিয়তে মন্ত্ৰালয়ে বৃহৎ সংখ্যক কাৰ্যকৰীকৰণৰ প্ৰতিবেদন লাভ কৰি আছে। মন্ত্ৰী, সচিব, অতিৰিক্ত সচিব পৰ্যায়ত সকলো মন্ত্ৰালয়/বিভাগলৈ সময়ে সময়ে সোঁৱৰাই দিয়া হয় যাতে বাকী থকা আশ্বাসসমূহ তৎকালীনভাৱে সম্পূৰ্ণ কৰিব পৰা যায়। তদুপৰি, এই সন্দৰ্ভত বিভিন্ন মন্ত্ৰালয়/বিভাগৰ পৰা মৌখিক প্ৰমাণ চৰকাৰী আশ্বাস সমিতিয়ে গ্ৰহণ কৰে, বাকী থকা আশ্বাসসমূহৰ ক্ষিপ্ৰ নিষ্পত্তিৰ বাবে। ২০২১ চনত বাকী থকা ৰাজ্যসভাৰ আশ্বাসৰ সংখ্যা আছিল ৭৭৪ আৰু ২০২২ চনত ৬২৪টা। লোকসভাত ২০২১ চনত এই ১৬১৩টা আশ্বাস বাকী আছিল আৰু ২০২২ চনত ইয়াৰ সংখ্যা ১০২৮টা।
এইদৰে স্থগিতাদেশ বহু পৰিমাণে হ্ৰাস পাইছে যিটোৱে নিৰীক্ষণ ব্যৱস্থা ফলপ্ৰসূ হোৱাটোকে প্ৰতিপন্ন কৰিছে। ২০২২ চনত লোকসভাত মুঠ ৭৯৯খন কাৰ্যকৰীকৰণৰ প্ৰতিবেদন দাখিল কৰা হয়৷ ২০২২ চনত ৰাজ্যসভাত মুঠ ৩১৭খন কাৰ্যকৰীকৰণৰ প্ৰতিবেদন দাখিল কৰা হয়৷