Prime Minister's Office
PM flags off Vande Bharat Express connecting Howrah to New Jalpaiguri via video conferencing
Inaugurates Joka-Taratala stretch of Purple Line of Kolkata Metro
Dedicates four railway projects to the nation
Lays foundation stone for redevelopment of the New Jalpaiguri Railway Station
“Land from where the call of Vande Matram originated, saw the flagging off of Vande Bharat today”
“Modern sewage treatment plants are being developed keeping in mind the requirements of future”
“A nationwide campaign is going on to transform the Indian Railway”
“In 21st Century for rapid development of the country, rapid growth and reform of Railways is essential”
“Metro Rail system is an example of India’s speed and scale today”
“Construction of new airports, waterways, ports and roads is being carried out to ensure seamless connectivity for the citizens”
“India is working toward boosting its Jal Shakti today”
“On 13th January a cruise will set sail from Kashi to Dibrugarh via Bangladesh. The 3200 km long journey is the first-of-its-kind in the entire world and a reflection of the growing cruise tourism in the country”
“People of Bengal follow the spirit of ‘Nation First’ in tourism also”
“Whole world is looking at India with great hope. To maintain this trust, every Indian has to exert all his might”
30 DEC 2022 1:20PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi flagged off the Vande Bharat Express, connecting Howrah to New Jalpaiguri via video conferencing today. The Prime Minister also inaugurated the Joka-Taratala Stretch of the Joka-Esplanade Metro Project (Purple Line). He also dedicated four railway projects to the nation including Boinchi - Shaktigarh 3rd Line, Dankuni - Chandanpur 4th Line Project, Nimtita - New Farakka Double Line and Ambari Falakata - New Maynaguri - Gumanihat Doubling Project. The Prime Minister also laid the foundation stone for the redevelopment of the New Jalpaiguri Railway Station.
Addressing the gathering, the Prime Minister apologised for not being physically present today, as for him, this is the day to bow to the land of Bengal as the history of the freedom struggle is infused in every particle of Bengal. “Land from where the call of Vande Matram originated, saw the flagging off of Vande Bharat today”, the Prime Minister said. The Prime Minister recalled that on Dec 30, 1943, Netaji Subhas Chandra Bose hoisted the Tricolour in the Andaman and Nicobar Islands and set the wheels in motion for the independence of India. On the 75th year anniversary of this historic day, the Prime Minister informed that he got the opportunity to visit Andaman to name an island in honour of Netaji. He further added that India had taken a resolve to start 475 Vande Bharat trains during the celebrations of the Azadi ka Amrit Mahotsav and the train being flagged off today from Howrah to New Jalpaiguri is one of them. Mentioning the multiple projects whose foundation stones are being laid and inaugurated today, the Prime Minister said that the government is spending approximately 5000 crores for the completion of these projects.
The Prime Minister also informed that he will get the opportunity to dedicate many projects pertaining to the cleanliness of the Ganga and drinking water to West Bengal later in the day. He informed that more than 25 sewage projects have been approved in West Bengal under the Namami Gange Scheme. Out of which 11 projects are already complete and seven are being completed today. Work on 5 new schemes with an outlay of Rs 1500 crore is starting today. The Prime Minister mentioned one of the key projects i.e. Adi Ganga project for cleaning of which infrastructure worth 600 Cr rupees is being established. The Prime Minister said that along with cleaning rivers, the central government has focussed on prevention which revolves around creating a large number of modern sewage treatment plants. This is being done keeping in mind the requirements of the next 10-15 years.
The Prime Minister linked reforms and development of Indian Railways with the development of the country. That is why, he said, the central government is making record investments in the modern railway infrastructure. A nationwide campaign is going on to transform the Indian Railway, he said. He listed modern trains like Vande Bharat, Tejas Hum Safar and VistaDome coaches and the modernisation of Railway Stations including New Jalpaiguri, doubling and electrification of Railway lines as examples of this modernization. He also mentioned eastern and Western dedicated freight corridors as projects that will bring revolutionary changes in the logistics sector. The Prime Minister highlighted strides made in the fields of Railway safety, cleanliness, coordination, capability, punctuality and facilities. The Prime Minister emphasised that in the last 8 years, Indian Railways worked on the foundation of modernity and the coming years will see Indian Railway embarking on a new journey of modernization. The Prime Minister informed that while 20 thousand route kilometre rail lines were electrified in the first 70 years of Independence, more than 32 thousand route kilometres have been electrified since 2014. The Prime Minister said that the Metro Rail system is an example of India’s speed and scale today. “Metro network which was less than 250 km before 2014 had the highest share in Delhi-NCR. In the last 7-8 years Metro has expanded to more than 2 dozen cities. Today Metro is running on an approximately 800 km long Metro track in different cities of the country. Work is going on Metro routes of more than 1000 km”, he informed.
Referring to the challenges posed to India in the yesteryears, the Prime Minister remarked that it had a very negative effect on the development of India. Throwing light on one of the key challenges, the Prime Minister highlighted the lack of coordination among various agencies involved in the infrastructural development of the nation. He also mentioned the lack of coordination among the various transport agencies and as a result, the Prime Minister continued, one government agency had no clue about the work being done by other agencies. “This had a direct impact on the honest taxpayers of the country”, he said. The Prime Minister remarked that when their hard-earned money is used in filling the pockets of the corrupt rather than the poor, it is natural to be dissatisfied. “The Government launched the PM Gati Shakti Plan to fill the gaps in the coordination of agencies”, Shri Modi remarked, “Be it different state governments, construction agencies or industry experts, everyone is coming together on the Gati Shakti Platform.” He further added that PM Gati Shakti is not only limited to conjoining the different mediums of transport in the country but also providing pace to the multimodal projects. The Prime Minister further added that the construction of new airports, waterways, ports and roads is being carried out to ensure seamless connectivity for the citizens.
“We must make correct use of the potential of the nation to move forward in the 21st century”, the Prime Minister remarked. Highlighting the waterways in the country, the Prime Minister recalled the time when waterways were used on a large scale for work, business and tourism in India but were later destroyed during the years of slavery. He also pointed out the lack of efforts by the previous governments in reviving the waterways in the country. “India is working toward boosting its Jal Shakti today”, Shri Modi said. He informed that more than 100 waterways are being developed today and work is taking place to introduce advanced cruise ships in the rivers while boosting business and tourism. The Prime Minister also highlighted the Ganga-Brahmaputra project that is being carried out between India and Bangladesh to establish waterway links between the two rivers. Referring to the cruise that is going to set sail on 13th January 2023 from Kashi to Dibrugarh via Bangladesh, the Prime Minister informed that the 3200 km long journey is the first-of-its-kind in the entire world and it will be a reflection of the growing cruise tourism in the country.
Highlighting the love for the land in the people of West Bengal, the Prime Minister remarked on the enthusiasm that they show in visiting the different places of cultural heritage in India and also learning from it. “The people of Bengal possess the spirit of Nation First, even in tourism”, he continued, “When connectivity in the county gets a boost, and the railway, waterway and highways are becoming more advanced, the result is Ease of Travel and the people of Bengal have also benefited from this”, Shri Modi remarked.
The Prime Minister concluded the address by reciting a few lines by Guru Rabindranath Tagore which translates to “The soil of my country, I bow my head to you”. The Prime Minister pointed out that in this Azadi ka Amrit Kaal, everyone must work together by deeming utmost priority to our motherland. “The entire world is looking at India with the eyes of hope and expectations. Every citizen of the country must dedicate oneself to the service of the nation”, the Prime Minister concluded.
Chief Minister of West Bengal, Ms Mamata Banerjee, Governor of West Bengal, Dr C V Ananda Bose, Union Minister for Railways in India, Shri Ashwini Vaisnav, Union Ministers of State, Shri John Barla, Dr Subhas Sarkar and Shri Nisith Parmanik and Member of Parliament, Shri Prasoon Banerjee were those present on occasion among others.
Background
The Prime Minister, Shri Narendra Modi flagged off the 7th Vande Bharat Express, connecting Howrah to New Jalpaiguri at the Howrah Railway Station. The ultra-modern Semi High-Speed Train is equipped with state-of-the-art passenger amenities. The train will stop at Malda Town, Barsoi and Kishanganj stations en route in both directions.
The Prime Minister also inaugurated the Joka-Taratala Stretch of the Joka-Esplanade Metro Project (Purple Line). The 6.5 km stretch having 6 stations namely Joka, Thakurpukur, Sakher Bazar, Behala Chowrasta, Behala Bazar and Taratala has been constructed at a cost of more than Rs 2475 Crore. Passengers of southern parts of Kolkata City like Sarsuna, Dakghar, Muchipara and South 24 Parganas will be immensely benefited from the inauguration of this project.
The Prime Minister also dedicated four railway projects to the nation. These include the Boinchi - Shaktigarh 3rd Line developed at a cost of Rs 405 crore; the Dankuni - Chandanpur 4th Line Project developed at a cost of Rs 565 crore; Nimtita - New Farakka Double Line developed at a cost of Rs 254 crore; and Ambari Falakata - New Maynaguri - Gumanihat Doubling Project developed at a cost of more than Rs 1080 crore. The Prime Minister also laid the foundation stone for the redevelopment of the New Jalpaiguri Railway Station to be developed at the cost of more than Rs 335 crore.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ହାଓଡା-ନ୍ୟୁ ଜଳପାଇଗୁଡି ମଧ୍ୟରେ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ଚଳାଚଳ ଶୁଭାରମ୍ଭ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
କୋଲକାତା ମେଟ୍ରୋ ଜୋକା-ତାରତଲା ପର୍ପ୍‌ଲ ଲାଇନ ଉଦ୍‌ଘାଟିତ
ଚାରୋଟି ରେଳପ୍ରକଳ୍ପ ଦେଶ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଲୋକାର୍ପିତ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
“ନ୍ୟୁ ଜଳପାଇଗୁଡି ରେଳଷ୍ଟେସନ ନବୀକରଣ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ
“ଯେଉଁ ମାଟିରୁ ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ସ୍ୱର ଜନ୍ମ ନେଇଥିଲା ସେଠାରୁ ଆଜି ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ ଉଦ୍‌ଘାଟିତ ହୋଇଛି”
“ଭବିଷ୍ୟତର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଆଧୁନିକ ବର୍ଜ୍ୟ ପରିଚାଳନା ପ୍ଲାଣ୍ଟମାନ ବିକଶିତ ହେଉଛି”
“ଭାରତୀୟ ରେଲବାଇର ଅବସ୍ଥାନ୍ତର ନିମନ୍ତେ ଏକ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଅଭିଯାନ ଚାଲୁଛି”
“ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ ଦେଶର ଦ୍ରୁତ ବିକାଶ ନିମନ୍ତେ ରେଳବାଇର ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଆବଶ୍ୟକ
“ଭାରତର ଦ୍ରୁତଗତି ପାଇଁ ମେଟ୍ରୋ ରେଳ ପଦ୍ଧତି ଏକ ଉଦାହରଣ”
“ନାଗରିକମାନଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ନିର୍ବିଘ୍ନ ସଂଯୋଗ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ନୂତନ ବିମାନ ବନ୍ଦର, ଜଳପଥ, ବନ୍ଦର ଓ ସଡକ ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ହେଉଛି”
“ଭାରତ ଆଜି ଏହାର ଜଳଶକ୍ତି ସୁଦୃଢ କରିବାରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି”
“ଜାନୁୟାରୀ ୧୩ତାରିଖ ଦିନ ବାଂଲାଦେଶ ଦେଇ କାଶୀରୁ ଦିବ୍ରୁଗଡ ଏକ ଜାହାଜ ଯାତ୍ରା କରିବ । ଦୀର୍ଘ ୩୨୦୦ କିଲୋମିଟର ଜଳ ଯାତ୍ରା ବିଶ୍ୱରେ ପ୍ରଥମ ଓ ଏହା ଦେଶର ଜଳ ପର୍ଯ୍ୟଟନର ଏକ ପ୍ରତିଫଳନ”
“ପର୍ଯ୍ୟଟନରେ ମଧ୍ୟ ବଙ୍ଗଳାର ଜନସାଧାରଣ ‘ଦେଶ ପ୍ରଥମ’ ଉତ୍ସାହରେ ଅନୁପ୍ରାଣିତ”
ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଭାରତ ଉପରେ ବିରାଟ ଆ
30 DEC 2022 1:20PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ପତାକା ଦେଖାଇ ଆଜି (୩୦.୧୨.୨୦୨୨) ହାଓଡାରୁ ନ୍ୟୁ-ଜଳପାଇଗୁଡି ମଧ୍ୟରେ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ଚଳାଚଳର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଇଛନ୍ତି । ଏହା ଆଭାସୀ ମାଧ୍ୟମରେ ସମ୍ପାଦିତ ହୋଇଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ଜୋକା-ଏସପ୍ଲାନେଡ ମେଟ୍ରୋ ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପର ପର୍ପଲ ଲାଇନର ଜୋକା-ତାରତଲା ଖଣ୍ଡରେ ମେଟ୍ରୋ ଚଳାଚଳ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ସେ ମଧ୍ୟ ଚାରିଟି ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି । ସେଗୁଡିକ ହେଲା ବୋଞ୍ଚି-ଶକ୍ତିଗଡ ତୃତୀୟ ଲାଇନ, ଡାଙ୍କୁଣୀ-ଚନ୍ଦନପୁର ଚତୁର୍ଥ ଲାଇନ ପ୍ରକଳ୍ପ, ନିମଟିଟା-ନ୍ୟୁ ଫାରାକ୍କା ଦୋହରା ଲାଇନ ଏବଂ ଆମ୍ବାରୀ ଫାଲକାଟା-ନ୍ୟୁ ମାୟାଁନାଗୁଡି-ଗୁମନିହାଟ ଦୋହରୀକରଣ ପ୍ରକଳ୍ପ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ନ୍ୟୁ-ଜଳପାଇଗୁଡି ରେଳଷ୍ଟେସନ ନବୀକରଣ କାର୍ଯ୍ୟର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି ।
ସମବେତ ଜନତାଙ୍କୁ ଉଦ୍‌ବୋଧନ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଜି ସ୍ୱୟଂ ଉପସ୍ଥିତ ହୋଇପାରି ନ ଥିବାରୁ କ୍ଷମା ପ୍ରାର୍ଥନା କରିଥିଲେ । ଆଜିର ଦିନରେ ବଙ୍ଗଭୂମିକୁ ନତମସ୍ତକ ହେବାର ସମୟ ଓ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମରେ ବଙ୍ଗଳାର ପ୍ରତିଟି ଧୂଳିକଣା ମିଶି ରହିଛି ବୋଲି କହିଥିଲେ । “ଯେଉଁ ମାଟିରୁ ଦିନେ ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍‌ର ଗୁଞ୍ଜରଣ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିଲା । ସେହି ମାଟିରୁ ଆଜି ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ଚଳାଚଳ ଶୁଭାରମ୍ଭ ହୋଇଛି” ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ଡିସେମ୍ବର ୩୦, ୧୯୪୩ ମସିହାରେ ନେତାଜୀ ସୁବାସ ଚନ୍ଦ୍ର ବୋଷ ଆଣ୍ଡାମାନ ଓ ନିକୋବର ଦ୍ୱୀପରେ ତ୍ରିରଙ୍ଗା ଉଡାଇବା ସହ ଭାରତର ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମର ଚକକୁ ଗତି ଦେଇଥିଲେ । ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୫ତମ ବାର୍ଷିକୀରେ ଆଜିର ଦିନରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସେ ଆଣ୍ଡାମାନ ଗସ୍ତର ସୁଯୋଗ ପାଇ ଆଣ୍ଡାମାନ ଦ୍ୱୀପକୁ ନେତାଜୀଙ୍କ ନାମରେ ନାମିତ କରିବାକୁ ଚାହିଁଛନ୍ତି । ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବରେ ଭାରତ ୪୭୫ଟି ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ ଚଳାଚଳକୁ ସଂକଳ୍ପ କରିଛି ଓ ଆଜି ହାଓଡାରୁ ନ୍ୟୁ-ଜଳପାଇଗୁଡିକୁ ଯାତ୍ରା ଆରମ୍ଭ କରିଥିବା ଟ୍ରେନ ସେଥିରୁ ଅନ୍ୟତମ । ଆଜି ଯେଉଁ ଏକାଧିକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଓ ଲୋକାର୍ପଣ ହୋଇଛି ସରକାର ସେଥିପାଇାଁ ପ୍ରାୟ ପାଞ୍ଚ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରୁଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ପରେ ପରେ ଗଙ୍ଗା ନଦୀର ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଓ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗକୁ ପାନୀୟଜଳ ଯୋଗାଣ ନେଇ କେତେକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଲୋକାର୍ପଣ ନିମନ୍ତେ ସେ ସୁଯୋଗ ପାଇବେ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ । ନମାମି ଗଙ୍ଗେ ଯୋଜନାରେ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ନିମନ୍ତେ ୨୫ଟିରୁ ଅଧିକ ବର୍ଜ୍ୟ ନିଷ୍ପାସନ ପ୍ରକଳ୍ପ ଅନୁମୋଦିତ ହୋଇଥିବାର ସେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ । ସେଥିରୁ ୧୧ଟିର ପ୍ରକଳ୍ପ କାର୍ଯ୍ୟ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଥିବାବେଳେ ଆଉ ସାତଟି କାର୍ଯ୍ୟ ଆଜି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଛି । ପାଞ୍ଚଟି ନୂତନ ଯୋଜନା ପ୍ରାୟ ୧୫୦୦କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟ ଅଟକଳରେ ଆଜିଠାରୁ ଆରମ୍ଭ ହେଉଛି । ଆଜି ଗଙ୍ଗା ସ୍ୱଚ୍ଛତା ବୋଲି ଏକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଭିତ୍ତିଭୂମି ୬୦୦କୋଟି ଟଙ୍କାର ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଉଛି । ନଦୀ ସଫା ସହ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଅନେକ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ପରିଚାଳନା ପ୍ରକଳ୍ପ ନିର୍ମାଣ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରୁଛନ୍ତି । ଆସନ୍ତା ୧୦ରୁ ୧୫ ବର୍ଷର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଏହା କରାଯାଉଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇର ସଂସ୍କାର ଓ ବିକାଶକୁ ଦେଶର ବିକାଶ ସହ ସଂଯୋଗ କରିଥିଲେ । ସେଥିପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଆଧୁନିକ ରେଳ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରସ୍ତୁତି ନିମନ୍ତେ ରେକର୍ଡ ପୁଞ୍ଜି ବିନିଯୋଗ କରୁଛନ୍ତି । ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇର ଅବସ୍ଥାନ୍ତର ନିମନ୍ତେ ଏକ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଅଭିଯାନ ଚାଲୁଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ବନ୍ଦେ ଭାରତ, ତେଜସ୍‌, ହମ ସଫର ଭଳି ଆଧୁନିକ ଟ୍ରେନ ଏବଂ ବନ୍ଦେ ଡ୍ରୋମ ଭଳି କୋଚ, ନ୍ୟୁ ଜଳପାଇଗୁଡି ସମେତ ରେଳଷ୍ଟେସନ ନବୀକରଣ ରେଳପଥ ଦୋହରୀକରଣ ଏବଂ ବିଦୁତୀକରଣ ଏହି ଆଧୁନିକୀକରଣର ଦୃଷ୍ଟାନ୍ତ ।
ସେ ମଧ୍ୟ ପୂର୍ବ ଓ ପଶ୍ଚିମ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ମାଲ ପରିବହନ କରିଡର ଯାହାକି ଲଜିଷ୍ଟିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବୈପ୍ଳବିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବ ବୋଲି କହିଥିଲେ । ରେଳବାଇ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିରାପତ୍ତା, ସ୍ୱଚ୍ଛତା, ସମନ୍ୱୟ,ସାମର୍ଥ୍ୟ, ସମୟାନୁବର୍ତ୍ତୀତା ଓ ସୁବିଧା ନେଇ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଉପରେ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ସେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଗତ ଆଠବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ଆଧୁନିକତାର ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ନେଇ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି ଓ ଆଗାମୀବର୍ଷରେ ରେଳବାଇ ତା’ର ଆଧୁନିକ ଯାତ୍ରାରେ ଉପନୀତ ହୋଇଥିବା ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ଉପଲବ୍ଧ ହେବ । ଗତ ୭୦ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୨୦ହଜାର କିଲୋମିଟର ରେଳପଥ ବିଦ୍ୟୁତିକରଣ ହୋଇଥିବାବେଳେ, କେବଳ ୨୦୧୪ ପରଠାରୁ ୩୨ହଜାର କିଲୋମିଟର ରେଳପଥର ବିଦ୍ୟୁତୀକରଣ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଛି । ମେଟ୍ରୋ ରେଳ ପଦ୍ଧତି ଆଜି ଭାରତୀୟ ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ଉଦାହରଣ ପାଲଟିଛି । “୨୦୧୪ ମସିହା ପୂର୍ବରୁ ମାତ୍ର ୨୫୦ କିଲୋମିଟର ମେଟ୍ରୋ ନେଟୱାର୍କ ଓ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଦିଲ୍ଲୀ-ଏନସିଆରରେ ଥିବାବେଳେ,ଗତ ସାତ-ଆଠ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏହା ୨୪ଟି ନଗରୀକୁ ସମ୍ପ୍ରସାରିତ ହୋଇଛି । ଆଜି ମେଟ୍ରୋ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ନଗରୀରେ ପ୍ରାୟ ଆଠଶହ କିଲୋମିଟର ରାସ୍ତା ପରିକ୍ରମା କରୁଛି । ଏକ ହଜାର କିଲୋମିଟରରୁ ଅଧିକ ମେଟ୍ରୋ ରାସ୍ତା କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲୁଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ।
ବିଗତ ବର୍ଷଗୁଡିକରେ ଭାରତରେ ଦେଖାଦେଇଥିବା ଆହ୍ୱାନଗୁଡିକ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହା ଦେଶ ବିକାଶ ଉପରେ ପ୍ରବଳ ନକରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବ ପକାଇଥିବା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ । ଦେଶର ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ବିଭିନ୍ନ ସଂସ୍ଥା ଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରେ ସମନ୍ୱୟ ଅଭାବକୁ ସେ ଦର୍ଶାଇଥିଲେ । ବିଭିନ୍ନ ପରିବହନ ସଂସ୍ଥା ମଧ୍ୟରେ ସମନ୍ୱୟ ଅଭାବର ନଜିର ଦେଇ ସେ ଗୋଟିଏ ସରକାରୀ ସଂସ୍ଥା ସମ୍ପର୍କରେ ତଥ୍ୟ ଅନ୍ୟ ସଂସ୍ଥା ପାଖରେ ନ ଥିଲା ବୋଲି କହିଥିଲେ ।
“ଏହାର ସିଧାସଳଖ ପ୍ରଭାବ ଦେଶର ସଚ୍ଚୋଟ ଟିକସଦାତାଙ୍କ ଉପରେ ପଡିଥିଲା” ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ଯେତେବେଳେ ସେମାନଙ୍କ କଷ୍ଟକର ରୋଜଗାର ଅର୍ଥ ଗରିବଙ୍କ ପାଖକୁ ଯିବା ପରିବର୍ତ୍ତେ ଦୁର୍ନୀତି ଖୋର ଅଧିକାରୀଙ୍କ ପକେଟକୁ ଯିବ ସେତେବେଳେ ଅସନ୍ତୋଷ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବା ସ୍ୱାଭାବିକ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ସଂସ୍ଥାଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରେ ସମନ୍ୱୟ ରକ୍ଷା କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ପିଏମ୍ ଗତିଶକ୍ତି ମଞ୍ଚ ଅଧୀନରେ ଆସିବେ । ସେ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ପିଏମ ଗତିଶକ୍ତି କେବଳ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ପରିବହନ ମାଧ୍ୟମରେ ସୀମିତ ନୁହଁ ବରଂ, ଏଗୁଡିକ ମଲଟି ମଡେଲ ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡିକୁ ମଧ୍ୟ ଗତି ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ । ନୂତନ ବିମାନବନ୍ଦର, ଜଳପଥ, ବନ୍ଦର ଓ ସଡକ ନିର୍ମାଣ ଦ୍ୱାରା ନାଗରିକମାନଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ନିର୍ବିଘ୍ନ ସଂଯୋଗ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଉଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।
“ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ ଦେଶକୁ ଆଗେଇ ନେବାକୁ ହେଲେ ସାମର୍ଥ୍ୟର ସଠିକ୍ ଉପଯୋଗ କରିବାକୁ ହେବ” ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ଦେଶର ଜଳପଥ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଦିନଥିଲା ଯେତେବେଳେ ସମସ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟ, ବ୍ୟବସାୟ ଓ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ପାଇଁ ଜଳପଥ ଉପରେ ଜନସାଧାରଣ ବହୁତ ନିର୍ଭରଶୀଳ ଥିଲେ । ମାତ୍ର ପରେ ପରେ ଦାସତ୍ୱ ଯୋଗୁଁ ଏହା ଧ୍ୱଂସ ହୋଇଗଲା ।” ଭାରତ ଏହାର ଜଳଶକ୍ତିକୁ ମଜବୁତ କରିବାକୁ ପୁଣି ଉଦ୍ୟମ କରୁଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ । ଦୁଇ ନଦୀ ମଧ୍ୟରେ ସଂଯୋଗ ସ୍ଥାପନ ପାଇଁ ଭାରତ-ବାଂଲାଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଗଙ୍ଗା-ବ୍ରହ୍ମପୁତ୍ର ପ୍ରକଳ୍ପ ହାତକୁ ନିଆଯାଇଥିବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ଜାନୁୟାରୀ ୧୩, ୨୦୨୩ରେ ହେବାକୁ ଥିବା କାଶୀରୁ ଦିବ୍ରୁଗଡ ଜଳଜାହାଜ ଯାତ୍ରା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏହି ୩୨୦୦ କିଲୋମିଟର ଯାତ୍ରା ବିଶ୍ୱରେ ପ୍ରଥମ ଓ ଦେଶରେ ଜଳ ପର୍ଯ୍ୟଟନର ଏହା ପ୍ରତିଫଳନ ବୋଲି କହିଥିଲେ ।
ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଦେଶପ୍ରେମ ଓ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନ ଭ୍ରମଣ କରିବାରେ ଉତ୍ସାହ ଦେଶର ସସ୍କୃତିକ ଓ ଐତିହ୍ୟ ପ୍ରତି ସେମାନଙ୍କ ଜିଜ୍ଞାସା ଅନନ୍ୟ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ବଙ୍ଗଳାର ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଉତ୍ସାହ ହେଉଛି ଦେଶ ଆଗ ଓ ଏପରିକି ପର୍ଯ୍ୟଟନରେ ମଧ୍ୟ ତାହା ପ୍ରତିଫଳିତ” ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ । “ଯେତେବେଳେ ଦେଶର ସଂଯୋଗ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଉନ୍ନତ ହେବ, ରେଳବାଇ, ଜଳପଥ ଓ ରାଜପଥ ଅଧିକ ଉନ୍ନତ ହେବ, ସେତେବେଳେ ଯାତ୍ରା ମଧ୍ୟ ସୁଗମ ହେବ ଓ ବଙ୍ଗବାସୀ ମଧ୍ୟ ତା’ର ଲାଭ ପାଇବେ”ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁ ରବୀନ୍ଦ୍ର ନାଥଙ୍କ କେଇ ଧାଡି କବିତା ଆବୃତ୍ତି କରିଥିଲେ ଯାହାର ଅନୁବାଦ ହେଲା “ ମୋ ଦେଶ ମାଟିରେ ମୁଁ ମଥାନତ୍ କରୁଛି’ କହି ତାଙ୍କର ଉଦ୍‌ବୋଧନ ସମାପ୍ତି ଘଟାଇଥିଲେ । ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃତକାଳରେ ସମସ୍ତେ ମାତୃଭୂମିକୁ ପ୍ରାଧାନ୍ୟ ଦେଇ ଏକାଠି କାମ କରିବା ଦରକାର ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । “ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଭାରତକୁ ଅନେକ ଆଶା ଭରସା ସହ ଚାହିଁ ରହିଛି” ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକ ଦେଶସେବା ପାଇଁ ନିଜକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବା ଦରକାର ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।
ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ସୁଶ୍ରୀ ମମତା ବାନାର୍ଜୀ, ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ରାଜ୍ୟପାଳ ଡକ୍ଟର ସି.ଭି.ଆନନ୍ଦ ବୋଷ, କେନ୍ଦ୍ର ରେଳ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ, କେନ୍ଦ୍ର ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଜନ୍ ବାର୍ଲା, ଡକ୍ଟର ସୁବାଷ ସରକାର ଓ ଶ୍ରୀ ନିଶୀଥ ପରମାଣିକ ଓ ସଂସଦ ସଦସ୍ୟ ଶ୍ରୀ ପ୍ରସୂନ ବାନାର୍ଜୀ ଏହି ଅବସରରେ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ପୃଷ୍ଟଭୂମି-ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ହାଓଡା ଷ୍ଟେସନରେ ହାଓଡା-ନ୍ୟୁ ଜଳପାଇଗୁଡି ମଧ୍ୟରେ ସପ୍ତମ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସକୁ ପତାକା ଦେଖାଇ ତାହାର ଚଳାଚଳ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ । ଏହି ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ମଧ୍ୟମ ଉଚ୍ଚଗତି ଯୁକ୍ତ ଟ୍ରେନରେ ସମସ୍ତ ଯାତ୍ରୀ ସୁବିଧା ରହିଛି । ଏହି ଟ୍ରେନ ମାଲଦା ଟାଉନ, ବାରସୋର ଓ କିଶନଗଞ୍ଜ ଷ୍ଟେସନରେ ଅଟକିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ଜୋକା-ଏସ୍‌ପ୍ଲାନେଡ ଓ ମେଟ୍ରୋ ପ୍ରକଳ୍ପ (ପର୍ପଲଲାଇନ) ଅନ୍ତର୍ଗତ ଜୋକା-ତାରତଲା ମେଟ୍ରୋ ରାସ୍ତାର ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିଥିଲେ । ଏହି ୬.୫ କିଲୋମିଟର ରାସ୍ତାରେ ଛଅଟି ଷ୍ଟେସନ ରହିଛି । ସେଗୁଡିକ ହେଲା ଜୋକା, ଠାକୁରପୁକୁର, ସଖେରବାଜାର, ବିହାଲା ଚୌରସ୍ତା, ବିହେଲା ବଜାର ଏବଂ ତାରତଲା ଏହା ୨୪୭୫କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ଅର୍ଥ ବ୍ୟୟରେ ନିର୍ମିତ ହୋଇଛି । କୋଲକାତା ମହାନଗରୀର ଦକ୍ଷିଣପଟ ଯେପରିକି ସରସୁନା, ଡାକଘର, ମୁଚିପାଡା ଓ ଦକ୍ଷିଣ ଚବିଶ ପ୍ରଗଣାର ଯାତ୍ରୀମାନେ ଏହି ପ୍ର୍‌କଳ୍ପ ଉଦ୍‌ଘାଟନ ଫଳରେ ବିଶେଷ ଉପକୃତ ହେବେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ଚାରିଟି ରେଳପ୍ରକଳ୍ପ ଦେଶ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି । ସେଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରେ ରହିଛି ବୋଇଅଚି-ଶକ୍ତିଗଡ ତୃତୀୟ ଲାଇନ ଯାହା ୪୦୫ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ନିର୍ମିତ ହୋଇଛି । ଡାଙ୍କୁଣୀ-ଚନ୍ଦନପୁର ଚତୁର୍ଥ ଲାଇନ ପ୍ରକଳ୍ପ ଯାହା ୫୬୫କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ବିକଶିତ ହୋଇଛି । ନିମଟିଟା-ନ୍ୟୁ ଫାରାକ୍କା ଡବଲ ଲାଇନ ଯାହା ୨୫୪କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ନିର୍ମିତ ହୋଇଛି । ଅମ୍ବାରୀ-ଫାଲକାଟା -ନ୍ୟୁ ମାୟାଁଗୁଡି-ଗୁମନୀହାଟ ହୋହରା ପ୍ରକଳ୍ପ ୧୦୮୦କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଊର୍ଦ୍ଧ୍ୱ ବ୍ୟୟରେ ନିର୍ମିତ ହୋଇଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୩୩୫ କୋଟି ଟଙ୍କାର ନ୍ୟୁ ଜଳପାଇଗୁଡି ରେଳଷ୍ଟେସନ ନବୀକରଣ ପ୍ରକଳ୍ପର ମଧ୍ୟ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିଲେ ।