Prime Minister's Office
PM addresses programme commemorating Sri Aurobindo’s 150th birth anniversary via video conferencing
Releases commemorative coin and postal stamp in honour of Sri Aurobindo
“1893 was an important year in the lives of Sri Aurobindo, Swami Vivekananda and Mahatma Gandhi”
“When motivation and action meet, even the seemingly impossible goal is inevitably accomplished”
“Life of Sri Aurobindo is a reflection of ‘Ek Bharat Shreshtha Bharat’
“Kashi Tamil Sangamam is a great example of how India binds the country together through its culture and traditions”
“We are working with the mantra of ‘India First’ and placing our heritage with pride before the entire world”
“India is the most refined idea of human civilization, the most natural voice of humanity”
13 DEC 2022 6:37PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed a programme celebrating Sri Aurobindo’s 150th birth anniversary via video conferencing today in Kamban Kalai Sangam, Puducherry under the aegis of Azadi ka Amrit Mahotsav. The Prime Minister also released a commemorative coin and postal stamp in honour of Sri Aurobindo.
Addressing the gathering, the Prime Minister underlined the importance of the occasion of Sri Aurobindo’s 150th birth anniversary which is being celebrated with great fervour throughout the year. The Prime Minister highlighted that the nation is paying tributes to Sri Aurobindo by releasing a commemorative coin and postal stamp. The Prime Minister expressed the belief that such efforts by the nation will give new energy and strength to India’s resolutions.
The Prime Minister said that when a number of great events take place simultaneously, often there is ‘Yoga-Shakti’ i.e. a collective and uniting power behind them. The Prime Minister recalled many great personalities who not only contributed to the freedom struggle but also gave fresh life to the soul of the nation. Among them, three personalities, Sri Aurobindo, Swami Vivekananda and Mahatma Gandhi had many great events in their lives at the same point in time. These events not only changed the lives of these personalities but also brought far-reaching changes in national life. The Prime Minister explained that in 1893 Sri Aurobindo returned to India and in the same year Swami Vivekananda went to America to deliver his iconic speech at the World's Parliament of Religions. Gandhi ji went to South Africa in the same year, which marked the beginning of his transformation into Mahatma Gandhi, the Prime Minister added. He noted the similar confluence of events in the present time when the country is celebrating 75 years of Independence and starting its journey of Amrit Kaal as we are witnessing the 150th anniversary of Sri Aurobindo and the 125th Anniversary of Netaji Subhas. “When motivation and action meet, even the seemingly impossible goal is inevitably accomplished. Nation’s successes in the Amrit Kaal today and resolution of ‘Sabka Prayas’ are proof of this ”, he said.
The Prime Minister said that the life of Sri Aurobindo is a reflection of ‘Ek Bharat Shreshtha Bharat’ as he was born in Bengal and knew many languages including Gujarati, Bengali, Marathi, Hindi and Sanskrit. He spent most of his life in Gujarat and Puducherry and left a deep imprint wherever he went. Throwing light on the teachings of Sri Aurobindo, the Prime Minister remarked that when we become aware of our traditions and culture and begin to live through them, it is at that moment when our diversity becomes a natural celebration of our lives. “It is a source of great inspiration for Azadi Ka Amrit Kaal. There is no better way to explain Ek Bharat Shreshtha Bharat other than this”, he said.
The Prime Minister recalled the opportunity to take part in the Kashi Tamil Sangamam and remarked that the wonderful event is a great example of how India binds the country together through its culture and traditions. Kashi Tamil Sangamam showed that today’s youth is leaving behind the politics that differentiates on the basis of language and dress and is embracing the politics of Ek Bharat Shreshtha Bharat. Today in the Azadi ka Amrit Mahotsav and the Amrit Kaal, we have to expand the spirit of Kashi Tamil Sangamam, he said.
The Prime Minister pointed out that Sri Aurobindo was such a personality whose life had a modern scientific temper, political rebelliousness and a sense of the divine as well. The Prime Minister recalled his ‘no compromise’ slogan during the division of Bengal. His ideological clarity, cultural strength and patriotism made him a role model for the freedom fighters of that time. Shri Modi also dwelled on the sage-like aspects of Shri Aurobindo who used to hold forth on deep philosophical and spiritual issues. He added the element of social service to the Upanishads. The Prime Minister pointed out that we are embracing all views in our journey of developed India without any feeling of inferiority. We are working with the Mantra of ‘India First’ and placing our heritage with pride before the entire world.
The Prime Minister further added that it is the life of Sri Aurobindo that embodies another strength that India possesses which is also one of the five pledges -“Freedom from the mentality of slavery”. He further added despite heavy western influence, when on his return to India, Sri Aurobindo came in contact with the Gita during his time in prison and he emerged as the loudest voice of Indian culture. Shri Modi further recalled that he studied the scriptures and translated texts ranging from Ramayana, Mahabharata and Upanishads to Kalidas, Bhavabhuti and Bharathari. “People witnessed India in Sri Aurobindo’s thoughts, the same Aurobindo who was once kept away from Indianness in his youth. This is the real strength of India and Indianness”, the Prime Minister remarked.
“India is that immortal seed which may be suppressed a little under adverse circumstances, may wither a little, but it cannot die”, the Prime Minister continued remarking on the rich cultural history and said, “India is the most refined idea of human civilization, the most natural voice of humanity.” Talking about the cultural immortality of India, the Prime Minister said, “India was immortal even in the time of Maharishi Aurobindo, and it is immortal even today in the Azadi Ka Amrit Kaal.” The Prime Minister concluded his address by noting the dire challenges faced by the world of today and underlined the importance of India's role in overcoming these challenges. “That's why we have to prepare ourselves by taking inspiration from Maharishi Aurobindo and create a developed India by Sabka Prayas”, he concluded.
Background
Sri Aurobindo, born on 15th August 1872, was a visionary who made lasting contributions to India's freedom struggle. Azadi Ka Amrit Mahotsav - an endeavour to celebrate the glorious history of India's people, culture and achievements on the occasion of 75 years of independence - is commemorating Sri Aurobindo’s 150th birth anniversary by organising year-long activities and programmes across the country.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা ভিদিও কনফরেন্সকী খুৎথাংদা শ্রী অরবিন্দগী ১৫০শুবা মপোক কুমওন থৌরমদা ৱা ঙাংখ্রে
শ্রী অরবিন্দ ইকায়খুম্নবা উৎতুনা নিংশিং শেনয়েক অমসুং পোস্তেচ স্তাম্প ফোঙখ্রে
“ ১৮৯৩ অসি শ্রী অরবিন্দ, শ্বামি বিবেকানন্দা অমসুং মহাত্মা গান্ধীগী পুন্সিশিংদা মরুওইবা চহি অমনি”
“থৱায় য়াওবা অমসুং থবক ওইনা পাংথোকপা পুনবা মতমদা, ফংবা ঙম্লোই খনবা পান্দম লাইনা ফংবা ঙম্মি”
“শ্রী অরবিন্দগী পুন্সি ‘এক ভারত শ্রেস্থা ভারত’কী মমি অমনি”
“লৈবাক অসিগী কলচর অমসুং চৎনবীশিংনা কমদৌনা ভারত অমতা ওইহনবগে হায়বসি কাসি তামিল শঙ্গমম্না অচৌবা খুদম অমনি”
‘ভারতনা হান্না’ হায়বা লাইৱাগা লোয়ন্না ঐখোয়না থবক পাংথোক্লি অমসুং মালেমগী মমাঙদা চাউথোকচনা ঐখোয়গী হেরিতেচ উৎলি”
“ভারত মীওইবা সভেত্য অমসুং মীওইবা খুন্নাইগী খ্বাইদগী মশক থোকপা অনৌবা ৱাখল্লোন অমনি”
13 DEC 2022 6:37PM by PIB Imphal
অজাদি কা অমৃত মহোৎসবকী মখাদা পুদুচেরিগী কম্বান কালাই শঙ্গমদা পাংথোকপা শ্রী অরবিন্দগী ১৫০শুবা মপোক নুমিৎকী থৌরম অমদা ঙসি ভিদিও কনফরেন্সকী খুৎথাংদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ৱা ঙাংখ্রে। শ্রী অরবিন্দ ইকায়খুম্নবা উৎতুনা নিংশিং শেনয়েক অমা অমসুং পোস্তেচ স্তাম্প অমা প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙখি।
থৌরম অদুদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হরাও-তয়াম্না চহি চুপ্পা শ্রী অরবিন্দগী ১৫০শুবা মপোক কুমওনগী থৌরমশিং পাংথোক্লি। নিংশিং শেনয়েক অমা অমসুং পোস্তেচ স্তাম্প অমা ফোঙদুনা লৈবাক অসিনা শ্রী অরবিন্দগী মফমদা ইকায়খুম্নবা উৎলি। অসিগুম্বা থবকশিং অসিনা ভারতকী ৱারেপশিং লৌবদা লৈবাক অসিনা অনৌবা থৌনা পীগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অচৌবা থৌদোকশিং মতম অমতদা পাংথোকপা মতমদা, ‘য়োগা-শক্তি’ হায়বদি থৌদোকশিং অদুগী মতুংদা অপুনবা অমসুং অপুনবগী শক্তি য়াম্না তোইনা থোকই। শক্নাইরবা মীওই কয়ানা নিংতম ইহৌদা শরুক য়ারম্বা খক নত্তনা লৈবাক্কী মরুওইবা থবকশিংদা অনৌবা পুন্সিশু পীরমখি। মখোয়গী মরক্তা, মরুওইবা মীওই অহুম, শ্রী অরবিন্দ, শ্বামি বিবেকানন্দা অমসুং মহাত্মা গান্ধীনা মতম অমতদা মখোয়গী পুন্সিশিংদা অচৌবা থৌদোক কয়া থেংনখি। হায়রিবা থৌদোকশিং অদুনা হায়রিবা মীওইশিং অসিগী পুন্সিদা অহোংবা পুরকপা খক নত্তনা লৈবাক্কী ওইনশু অচৌবা অহোংবা কয়া পুরকখি। ১৮৯৩দা শ্রী অরবিন্দ ভারত্তা হল্লকখি অমসুং হায়রিবা চহি অসিদা মালেমগী ধর্ম্মগী অচৌবা মীফমদা ৱা ঙাংনবা শ্বামি বিবেকানন্দা অমেরিকাদা চৎখি। হায়রিবা চহি অসিদা গান্ধী জি খা অফ্রিকাদা চৎখি অমসুং মহাক মহাত্মা গান্ধী ওইরক্নবা থবক হৌখি।
মহাক্না হায়খি লৈবাক অসিনা নিংতম্বা চহি ৭৫শুরকপগী থৌরমশিং পাংথোকপা মতমদা হৌজিক অসিগুম্বা থৌদোক কয়া থোক্লি অমসুং ঐখোয়না শ্রী অরবিন্দগী ১৫০শুবা মপোক কুমওন অমসুং নেতাজিগী ১২৫শুবা মপোক কুমওন পাংথোক্লি। থৱায় য়াওবা অমসুং থবক পুনবা মতমদা, ফংবা ঙম্লোই খনবা পান্দম লাইনা ফংবা ঙম্মী। ঙসি অমৃত কালদা লৈবাক অসিগী মাইপাকপা অমসুং ‘সবকা প্রায়াস’কী ৱারেপ অসি মসিগী খুদম্নি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মহাক বেঙ্গালদা পোকখি অমসুং গুজরাতি, বেঙ্গালি, মরাথি, হিন্দি অমসুং সংস্কৃত য়াওনা লোন কয়া খঙখিবা মরম্না শ্রী অরবিন্দগী পুন্সি ‘এক ভারত শ্রেস্থা ভারত’কী মমি অমনি। মহাক্কী পুন্সিগী অয়াম্বা শরুক গুজরাত অমসুং পুদুচেরিদা লৈখি অমসুং মহাক্না চৎলুবা মফম খুদিং অচৌবা মমি অমা থম্লমখি। ঐখোয়না ঐখোয়গী কলচর অমসুং চৎনবীশিং খঙলকপা মতমদা অমসুং মখোয়গা লোয়ন্না হিংবা হৌরকপা মতমদা, ঐখোয়গী পুন্সিদা ঐখোয়গী খেন্নবশিং অসি মহৌশাগী কুহ্মৈ অমা ওইরকই। মসি অজাদি কা অমৃত কালগী অচৌবা ইথিলগী হৌরকফম অমনি। মসিদগী হেন্না এক ভারত শ্রেস্থা ভারত শন্দোক্না তাক্নবা লম্বী লৈতে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি কাসি তামিল শঙ্গমম শরুক য়াবা ফংবা অসি লাইবক ফবনি অমসুং মসিগী অঙকপা থৌরম অসি লৈবাক অসিগী কলচর অমসুং চৎনবীশিংনা কমদৌনা ভারত অমতা ওইহনবগে হায়বগী অচৌবা খুদম অমনি। ঙসিগী নহারোলশিংনা লোন অমসুং ফিজোলদা য়ুম্ফম ওইরগা রাজনিতি তৌবা অদু থাদোক্লে অমসুং এক ভারত শ্রেস্থা ভারতকী রাজনিতিদা য়াওরে হায়বদু কাসি তামি শঙ্গমম্না উৎলে। ঙসি অজাদি কা অমৃত মহোৎসব অমসুং অমৃত কালদা, ঐখোয়না কাসি তামিল শঙ্গমমগী ৱাখল্লোন শন্দোক্কদবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি শ্রী অরবিন্দ অসি অনৌবা মতমগী সাইন্তিফিক ওইবা ৱাখল্লোন চেনবা, রাজনিতিগী অহোংবা পুরকপা পাম্বা অমসুং ঈশ্বরগী ওইবা শক্তি লৈবা মীওই অমনি। বেঙ্গাল অনি থোকহনবা মতমদা মহাক্না ‘য়াশিন্নবা পুরকপা য়ারোই’ হায়না লাউখি। মহাক্কী ময়েক লায়রবা ফিদম, কলচরগী থৌনা অমসুং মরৈবাক নুংশিবা অদুনা মতম অদুদা মহাক নিংতম লান্মীশিংগী ফিদম্নফম অমা ওইখি। অরুবা ৱাঙুলোন অমসুং থৱায়গী ওইবা ৱাফমশিংদা শ্রী অরবিন্দগী মুনিগুম্বগী শক্তম কয়া লৈখি। নিংহন্নবগী ৱাখল্লোন অমতা লৈতনা চাউখৎলবা ভারতকী ঐখোয়গী খোঙচৎতা ঐখোয়না শরুক য়ারি। ভারতনা হান্না’ হায়বা লাইৱাগা লোয়ন্না ঐখোয়না থবক পাংথোক্লি অমসুং মালেমগী মমাঙদা চাউথোকচনা ঐখোয়গী হেরিতেচ উৎলি
প্রধান মন্ত্রীনা মখা তানা হায়খি, ভারতকী ৱাশক মঙাগী মনুংদা অমা ওইরিবা “মীনাই ওইবগী ৱাখল্লোন্দগী মনিংতম্বা’ হায়বা অসি ঙাক্নবা হোৎনবদা শ্রী অরবিন্দগী পুন্সিনা অতোপ্পা থৌনা অমা হাপখি। মহাক্না ভারত্তা হল্লকপা মতমদা নোংচুপলোমগী অকনবা ইথিল লৈরবসু, মহাক্না জেলদা লৈবা মতমদা শ্রী অরবিন্দনা গীতা পাখি অমসুং ভারতকী কলচরগীদমক খ্বাইদগী কন্না ৱা ঙাংবা মীওই অমা ওইনা মহাক থোরকখি। মহাক্না রামায়ন, মহাভারত অমসুং উপনিসদশিংদগী হৌরগা কালিদাস, ভাবাভুতি অমসুং ভারাথারিগী লাইরকশিং নৈনখি অমসুং হন্দোকখি। মহাক্না নহা ওইরিঙৈদা ভারতমচা অমগী পুন্সিদা হিংখিদবা অরবিন্দ, মদুদগী থোরকপা শ্রী অরবিন্দগী ৱাখল্লোনশিং অদু মীয়াম্না ভারত্তা উবা ফংখি। মসি ভারত অমসুং ভারতমচা ওইবগী অশেংবা থৌনানি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারত অসি শিবা নাইদ্রবা, অরুবা ফিবমশিংদগী খর নমথরুরবা, অদুবু শিবা ঙমদবা মরুনি। ভারত মীওইবা সভেত্য অমসুং মীওইবা খুন্নাইগী খ্বাইদগী মশক থোকপা অনৌবা ৱাখল্লোন অমনি। মহারিসি অরবিন্দগী মতমদা ফাওবা ভারত শিবা নাইদে অমসুং ঙসি অজাদি কা অমৃত কাল অসিদা ফাওবা লৈবাক অসিদা শিবা লৈতে। ঙসিদি মালেম্না অরুবা ফিবম কয়া মায়োক্নরি অমসুং হায়রিবা অরুবা ফিবমশিং অসি থেংন্নবা ভারতনা মরুওইবা থৌদাং কয়া লৌরি। মরম অদুনা ঐখোয়না মহারিসি অরবিন্দগী ইথিল ফংদুনা ঐখোয় ইশা থৌরাং তৌরি অমসুং সবকা প্রায়াস ওইবা চাউখৎলবা ভারত অমা শেম্লে।
নুঙগীৱারোল
ইং ১৮৭২গী ওগস্ত ১৫দা পোকখিবা শ্রী অরবিন্দ, ভারতকী নিংতম ইহৌদা অচৌবা থৌদাং লৌখিবা মীৎয়েং শানবা অমনি। নিংতম্বা চহি ৭৫ মপুংফারকপদা ভারতকী মীয়াম, কলচর অমসুং মাইপাকপশিংগী পুৱারি হরাও-তয়াম্বা ফোঙদোক্নবা পাংথোক্লিবা থৌরম অজাদি কা অমৃত মহোৎসবনা লৈবাক শীনবা থুংনা চহি অমা চুপ্না থৌরম কয়া পাংথোক্তুনা শ্রী অরবিন্দগী চহি ১৫০শুবা মপোক কুমওন থৌরম পাংথোক্লি।