প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভিডিঅ' কনফাৰেন্সৰ জৰিয়তে শ্ৰী অৰবিন্দৰ ১৫০তম জন্ম জয়ন্তী উদযাপন কৰা কাৰ্যসূচীত ভাষণ প্ৰদান কৰে
শ্ৰী অৰবিন্দৰ সন্মানত স্মাৰক মুদ্ৰা আৰু ডাক টিকট মুকলি কৰে
"শ্ৰী অৰবিন্দ, স্বামী বিবেকানন্দ আৰু মহাত্মা গান্ধীৰ জীৱনত ১৮৯৩ চনটো এক গুৰুত্বপূৰ্ণ বৰ্ষ আছিল"
"যেতিয়া অনুপ্ৰেৰণা আৰু কাৰ্য্য মিলিত হয়, আনকি অসম্ভৱ যেন লগা লক্ষ্যটোও অৱশ্যেই সম্পূৰ্ণ হয়"
"শ্ৰী অৰবিন্দৰ জীৱন হৈছে 'এক ভাৰত শ্ৰেষ্ঠ ভাৰতৰ' প্ৰতিফলন
"ভাৰতে কেনেদৰে দেশখনক ইয়াৰ সংস্কৃতি আৰু পৰম্পৰাৰ জৰিয়তে একেলগে বান্ধি ৰাখে তাৰ এক উৎকৃষ্ট উদাহৰণ হৈছে কাশী তামিল সংগম"
"আমি 'ইণ্ডিয়া ফাৰ্ষ্ট'ৰ মন্ত্ৰৰ সৈতে কাম কৰি আছো আৰু আমাৰ ঐতিহ্যক সমগ্ৰ বিশ্বৰ সন্মুখত গৌৰৱেৰে স্থাপন কৰিছো"
"ভাৰত হৈছে মানৱ সভ্যতাৰ আটাইতকৈ পৰিষ্কাৰ ধাৰণা, মানৱতাৰ আটাইতকৈ স্বাভাৱিক কণ্ঠস্বৰ"
13 DEC 2022 6:37PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি পুডুচেৰীৰ কামবান কলাই সংগমত আজাদী কা অমৃত মহোৎসৱৰ অধীনত ভিডিঅ' কনফাৰেন্সৰ জৰিয়তে শ্ৰী অৰবিন্দৰ ১৫০ তম জন্ম জয়ন্তী উদযাপন কৰা এক কাৰ্যসূচীত ভাষণ প্ৰদান কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে শ্ৰী অৰবিন্দৰ সন্মানত এটা স্মাৰক মুদ্ৰা আৰু ডাক টিকটো মুকলি কৰে।
সমবেত লোকসকলক সম্বোধন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে শ্ৰী অৰবিন্দৰ ১৫০ সংখ্যক জন্ম জয়ন্তী উপলক্ষে গোটেই বছৰজুৰি অতি উৎসাহেৰে উদযাপন কৰা অনুষ্ঠানৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে দেশবাসীয়ে শ্ৰী অৰবিন্দক স্মাৰক মুদ্ৰা আৰু ডাক টিকট মুকলি কৰি শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপন কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এইবুলি বিশ্বাস ব্যক্ত কৰে যে ৰাষ্ট্ৰৰ এনে প্ৰচেষ্টাই ভাৰতৰ প্ৰস্তাৱসমূহক নতুন শক্তি আৰু সামৰ্থ প্ৰদান কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে যেতিয়া একেলগে কেইবাটাও মহান অনুষ্ঠান অনুষ্ঠিত হয়, প্ৰায়ে 'যোগ-শক্তি' অৰ্থাৎ ইয়াৰ পিছফালে এক সামূহিক আৰু একত্ৰিত শক্তি থাকে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বহুতো মহান ব্যক্তিত্বৰ কথা স্মৰণ কৰে যিয়ে কেৱল স্বাধীনতা সংগ্ৰামত অৰিহণা যোগাই নহয়, লগতে ৰাষ্ট্ৰৰ আত্মাক নতুন জীৱনো প্ৰদান কৰিছে। তেওঁলোকৰ ভিতৰত শ্ৰী অৰবিন্দ, স্বামী বিবেকানন্দ আৰু মহাত্মা গান্ধী নামৰ তিনিজন ব্যক্তিত্বৰ জীৱনত একে সময়তে বহুতো মহান ঘটনা ঘটিছিল। এই ঘটনাবোৰে কেৱল এই ব্যক্তিসকলৰ জীৱন সলনি কৰাই নহয়, ৰাষ্ট্ৰীয় জীৱনতো সুদূৰপ্ৰসাৰী পৰিৱৰ্তন আনিছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ব্যাখ্যা কৰে যে ১৮৯৩ চনত শ্ৰী অৰবিন্দ ভাৰতলৈ উভতি আহে আৰু একে বছৰতে স্বামী বিবেকানন্দই বিশ্বৰ ধৰ্ম সংসদত তেওঁৰ প্ৰতিষ্ঠিত ভাষণ দিবলৈ আমেৰিকালৈ যায়। গান্ধীজী একে বছৰতে দক্ষিণ আফ্ৰিকালৈ গৈছিল, যিয়ে মহাত্মা গান্ধীলৈ তেওঁৰ ৰূপান্তৰৰ আৰম্ভণি চিহ্নিত কৰিছিল, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে কয়। তেওঁ বৰ্তমান সময়ত দেশখনে স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰ উদযাপন কৰি থকা আৰু অমৃত কালৰ যাত্ৰা আৰম্ভ কৰাৰ সময়ত একে ধৰণৰ ঘটনাৰ সংগমৰ কথা উল্লেখ কৰে যিহেতু আমি শ্ৰী অৰবিন্দৰ ১৫০তম বাৰ্ষিকী আৰু নেতাজী সুভাষৰ ১২৫তম বাৰ্ষিকী পালন কৰি আছো। "যেতিয়া অনুপ্ৰেৰণা আৰু কাৰ্য্য মিলিত হয়, আনকি অসম্ভৱ যেন লগা লক্ষ্যটোও অৱশ্যেই সম্পূৰ্ণ হয়। আজি অমৃত কালত ৰাষ্ট্ৰৰ সফলতা আৰু 'সবকা প্ৰয়াস'ৰ সংকল্প ইয়াৰ প্ৰমাণ", তেওঁ কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে শ্ৰী অৰবিন্দৰ জীৱন 'এক ভাৰত শ্ৰেষ্ঠ ভাৰত'ৰ প্ৰতিফলন যিহেতু তেওঁ বংগত জন্মগ্ৰহণ কৰিছিল আৰু গুজৰাটী, বাংলা, মাৰাঠী, হিন্দী আৰু সংস্কৃতকে ধৰি বহুতো ভাষা জানিছিল। তেওঁ জীৱনৰ বেছিভাগ সময় গুজৰাট আৰু পুডুচেৰীত অতিবাহিত কৰিছিল আৰু য'লৈকে গৈছিল তাত গভীৰ ছাপ পেলাইছিল। শ্ৰী অৰবিন্দৰ শিক্ষাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে যেতিয়া আমি আমাৰ পৰম্পৰা আৰু সংস্কৃতিৰ বিষয়ে অৱগত হও আৰু সেইবোৰৰ মাজেৰে জীয়াই থাকিবলৈ আৰম্ভ কৰো, তেতিয়াই আমাৰ বৈচিত্ৰ্য আমাৰ জীৱনৰ এক স্বাভাৱিক উৎসৱ হৈ পৰে। "ই আজাদী কা অমৃত কালৰ বাবে এক মহান অনুপ্ৰেৰণাৰ উৎস। ইয়াৰ বাহিৰে এক ভাৰত শ্ৰেষ্ঠ ভাৰতক বুজি পোৱাৰ আৰু কোনো উত্তম উপায় নাই", তেওঁ কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কাশী তামিল সংগমত অংশগ্ৰহণৰ সুযোগৰ কথা স্মৰণ কৰি কয় যে ভাৰতে কেনেদৰে দেশক ইয়াৰ সংস্কৃতি আৰু পৰম্পৰাৰ জৰিয়তে একেলগে বান্ধি ৰাখে তাৰ এক উৎকৃষ্ট উদাহৰণ হৈছে এই আশ্চৰ্যকৰ অনুষ্ঠান। কাশী তামিল সংগমে দেখুৱাইছে যে আজিৰ যুৱক-যুৱতীসকলে ভাষা আৰু পোছাকৰ আধাৰত পাৰ্থক্য কৰা ৰাজনীতি এৰিছে আৰু এক ভাৰত শ্ৰেষ্ঠ ভাৰতৰ ৰাজনীতিক গ্ৰহণ কৰিছে। আজি আজাদী কা অমৃত মহোৎসৱ আৰু অমৃত কালত আমি কাশী তামিল সংগমৰ আত্মা সম্প্ৰসাৰিত কৰিব লাগিব, তেওঁ কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে শ্ৰী অৰবিন্দ এনে এক ব্যক্তিত্ব যাৰ জীৱনত আধুনিক বৈজ্ঞানিক মেজাজ, ৰাজনৈতিক বিদ্ৰোহীতা আৰু ঐশ্বৰিক অনুভূতিও আছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বংগ বিভাজনৰ সময়ত তেওঁৰ 'কোনো আপোচ নকৰা' শ্ল'গানৰ কথা স্মৰণ কৰে। তেওঁৰ আদৰ্শগত স্পষ্টতা, সাংস্কৃতিক শক্তি আৰু দেশপ্ৰেমে তেওঁক সেই সময়ৰ স্বাধীনতা সংগ্ৰামীসকলৰ বাবে এক আদৰ্শ কৰি তুলিছিল। শ্ৰী মোদীয়ে শ্ৰী অৰবিন্দৰ ঋষিসদৃশ দিশবোৰৰ ওপৰতো আলোকপাত কৰে যিবোৰে গভীৰ দাৰ্শনিক আৰু আধ্যাত্মিক বিষয়বোৰ প্ৰস্তুত কৰিছিল। তেওঁ উপনিষদসমূহত সমাজ সেৱাৰ উপাদান যোগ দিছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে আমি আমাৰ উন্নত ভাৰতৰ যাত্ৰাত কোনো ধৰণৰ হীনমন্যতা অনুভৱ নকৰাকৈ সকলো দৃষ্টিভংগী গ্ৰহণ কৰি আছো। আমি 'ইণ্ডিয়া ফাৰ্ষ্ট'ৰ মন্ত্ৰৰ সৈতে কাম কৰি আছো আৰু আমাৰ ঐতিহ্যক সমগ্ৰ বিশ্বৰ আগত গৌৰৱেৰে স্থাপন কৰিছো।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে কয় যে শ্ৰী অৰবিন্দৰ জীৱনেই ভাৰতৰ ওচৰত থকা আন এক শক্তিক মূৰ্ত কৰি তুলিছে যিটো পাঁচটা প্ৰতিশ্ৰুতিৰ ভিতৰত এটা - "দাসত্বৰ মানসিকতাৰ পৰা মুক্তি"। তেওঁ লগতে কয় যে পশ্চিমীয়া প্ৰভাৱ থকা স্বত্বেও, যেতিয়া তেওঁ ভাৰতলৈ উভতি অহাৰ সময়ত শ্ৰী অৰবিন্দ কাৰাগাৰত থকা সময়ছোৱাত গীতাৰ সংস্পৰ্শলৈ আহিছিল আৰু তেওঁ ভাৰতীয় সংস্কৃতিৰ আটাইতকৈ মহান কণ্ঠস্বৰ হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছিল। শ্ৰী মোদীয়ে লগতে স্মৰণ কৰে যে তেওঁ শাস্ত্ৰসমূহ অধ্যয়ন কৰিছিল আৰু ৰামায়ণ, মহাভাৰত আৰু উপনিষদৰ পৰা কালিদাস, ভৱভূতি আৰু ভৰ্তহৰিলৈকে গ্ৰন্থ অনুবাদ কৰিছিল। "শ্ৰী অৰবিন্দৰ চিন্তাধাৰাত মানুহে ভাৰতক প্ৰত্যক্ষ কৰিছিল, সেই একেই অৰবিন্দ যাক এসময়ত যৌৱনত ভাৰতীয়ত্বৰ পৰা আঁতৰাই ৰখা হৈছিল। এয়াই হৈছে ভাৰত আৰু ভাৰতীয়তাৰ প্ৰকৃত শক্তি", প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে।
"ভাৰত হৈছে সেই অমৰ বীজ যাক প্ৰতিকূল পৰিস্থিতিত হয়তো দমন কৰা হ'ব পাৰে, হয়তো শুকাই যাব পাৰে, কিন্তু ই মৰিব নোৱাৰে", প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সমৃদ্ধ সাংস্কৃতিক ইতিহাস সন্দৰ্ভত মন্তব্য কৰি কয়, "ভাৰত হৈছে মানৱ সভ্যতাৰ আটাইতকৈ পৰিষ্কাৰ ধাৰণা, মানৱতাৰ আটাইতকৈ স্বাভাৱিক কণ্ঠস্বৰ।" ভাৰতৰ সাংস্কৃতিক অমৰত্বৰ সন্দৰ্ভত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, "মহৰ্ষি অৰবিন্দৰ সময়তো ভাৰত অমৰ আছিল আৰু আজিও আজাদী কা অমৃত কালত ই অমৰ হৈ আছে।" প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আজিৰ বিশ্বই সন্মুখীন হোৱা ভয়ংকৰ প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ কথা উল্লেখ কৰি ভাষণৰ সামৰণি মাৰে আৰু এই প্ৰত্যাহ্বানসমূহ অতিক্ৰম কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ ভূমিকাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। "সেয়েহে আমি মহৰ্ষি অৰবিন্দৰ পৰা অনুপ্ৰেৰণা লৈ নিজকে প্ৰস্তুত কৰিব লাগিব আৰু সবকা প্ৰয়াসৰ দ্বাৰা এক উন্নত ভাৰত গঢ়ি তুলিব লাগিব", তেওঁ এইদৰে ভাষণৰ সামৰণি মাৰে।
পৃষ্ঠভূমি
১৮৭২ চনৰ ১৫ আগষ্টত জন্মগ্ৰহণ কৰা শ্ৰী অৰবিন্দ এজন দূৰদৰ্শী ব্যক্তি আছিল যিয়ে ভাৰতৰ স্বাধীনতা সংগ্ৰামত স্থায়ী অৱদান আগবঢ়াইছিল। আজাদী কা অমৃত মহোৎসৱ - স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰ উপলক্ষে ভাৰতৰ জনসাধাৰণ, সংস্কৃতি আৰু সাফল্যৰ গৌৰৱময় ইতিহাস উদযাপন কৰাৰ এক প্ৰয়াস - সমগ্ৰ দেশতে বছৰজোৰা কাৰ্যকলাপ আৰু কাৰ্যসূচী আয়োজন কৰি শ্ৰী অৰবিন্দৰ ১৫০তম জন্ম জয়ন্তী উদযাপন কৰা হৈছে।

Prime Minister's Office
PM addresses programme commemorating Sri Aurobindo’s 150th birth anniversary via video conferencing
Releases commemorative coin and postal stamp in honour of Sri Aurobindo
“1893 was an important year in the lives of Sri Aurobindo, Swami Vivekananda and Mahatma Gandhi”
“When motivation and action meet, even the seemingly impossible goal is inevitably accomplished”
“Life of Sri Aurobindo is a reflection of ‘Ek Bharat Shreshtha Bharat’
“Kashi Tamil Sangamam is a great example of how India binds the country together through its culture and traditions”
“We are working with the mantra of ‘India First’ and placing our heritage with pride before the entire world”
“India is the most refined idea of human civilization, the most natural voice of humanity”
13 DEC 2022 6:37PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed a programme celebrating Sri Aurobindo’s 150th birth anniversary via video conferencing today in Kamban Kalai Sangam, Puducherry under the aegis of Azadi ka Amrit Mahotsav. The Prime Minister also released a commemorative coin and postal stamp in honour of Sri Aurobindo.
Addressing the gathering, the Prime Minister underlined the importance of the occasion of Sri Aurobindo’s 150th birth anniversary which is being celebrated with great fervour throughout the year. The Prime Minister highlighted that the nation is paying tributes to Sri Aurobindo by releasing a commemorative coin and postal stamp. The Prime Minister expressed the belief that such efforts by the nation will give new energy and strength to India’s resolutions.
The Prime Minister said that when a number of great events take place simultaneously, often there is ‘Yoga-Shakti’ i.e. a collective and uniting power behind them. The Prime Minister recalled many great personalities who not only contributed to the freedom struggle but also gave fresh life to the soul of the nation. Among them, three personalities, Sri Aurobindo, Swami Vivekananda and Mahatma Gandhi had many great events in their lives at the same point in time. These events not only changed the lives of these personalities but also brought far-reaching changes in national life. The Prime Minister explained that in 1893 Sri Aurobindo returned to India and in the same year Swami Vivekananda went to America to deliver his iconic speech at the World's Parliament of Religions. Gandhi ji went to South Africa in the same year, which marked the beginning of his transformation into Mahatma Gandhi, the Prime Minister added. He noted the similar confluence of events in the present time when the country is celebrating 75 years of Independence and starting its journey of Amrit Kaal as we are witnessing the 150th anniversary of Sri Aurobindo and the 125th Anniversary of Netaji Subhas. “When motivation and action meet, even the seemingly impossible goal is inevitably accomplished. Nation’s successes in the Amrit Kaal today and resolution of ‘Sabka Prayas’ are proof of this ”, he said.
The Prime Minister said that the life of Sri Aurobindo is a reflection of ‘Ek Bharat Shreshtha Bharat’ as he was born in Bengal and knew many languages including Gujarati, Bengali, Marathi, Hindi and Sanskrit. He spent most of his life in Gujarat and Puducherry and left a deep imprint wherever he went. Throwing light on the teachings of Sri Aurobindo, the Prime Minister remarked that when we become aware of our traditions and culture and begin to live through them, it is at that moment when our diversity becomes a natural celebration of our lives. “It is a source of great inspiration for Azadi Ka Amrit Kaal. There is no better way to explain Ek Bharat Shreshtha Bharat other than this”, he said.
The Prime Minister recalled the opportunity to take part in the Kashi Tamil Sangamam and remarked that the wonderful event is a great example of how India binds the country together through its culture and traditions. Kashi Tamil Sangamam showed that today’s youth is leaving behind the politics that differentiates on the basis of language and dress and is embracing the politics of Ek Bharat Shreshtha Bharat. Today in the Azadi ka Amrit Mahotsav and the Amrit Kaal, we have to expand the spirit of Kashi Tamil Sangamam, he said.
The Prime Minister pointed out that Sri Aurobindo was such a personality whose life had a modern scientific temper, political rebelliousness and a sense of the divine as well. The Prime Minister recalled his ‘no compromise’ slogan during the division of Bengal. His ideological clarity, cultural strength and patriotism made him a role model for the freedom fighters of that time. Shri Modi also dwelled on the sage-like aspects of Shri Aurobindo who used to hold forth on deep philosophical and spiritual issues. He added the element of social service to the Upanishads. The Prime Minister pointed out that we are embracing all views in our journey of developed India without any feeling of inferiority. We are working with the Mantra of ‘India First’ and placing our heritage with pride before the entire world.
The Prime Minister further added that it is the life of Sri Aurobindo that embodies another strength that India possesses which is also one of the five pledges -“Freedom from the mentality of slavery”. He further added despite heavy western influence, when on his return to India, Sri Aurobindo came in contact with the Gita during his time in prison and he emerged as the loudest voice of Indian culture. Shri Modi further recalled that he studied the scriptures and translated texts ranging from Ramayana, Mahabharata and Upanishads to Kalidas, Bhavabhuti and Bharathari. “People witnessed India in Sri Aurobindo’s thoughts, the same Aurobindo who was once kept away from Indianness in his youth. This is the real strength of India and Indianness”, the Prime Minister remarked.
“India is that immortal seed which may be suppressed a little under adverse circumstances, may wither a little, but it cannot die”, the Prime Minister continued remarking on the rich cultural history and said, “India is the most refined idea of human civilization, the most natural voice of humanity.” Talking about the cultural immortality of India, the Prime Minister said, “India was immortal even in the time of Maharishi Aurobindo, and it is immortal even today in the Azadi Ka Amrit Kaal.” The Prime Minister concluded his address by noting the dire challenges faced by the world of today and underlined the importance of India's role in overcoming these challenges. “That's why we have to prepare ourselves by taking inspiration from Maharishi Aurobindo and create a developed India by Sabka Prayas”, he concluded.
Background
Sri Aurobindo, born on 15th August 1872, was a visionary who made lasting contributions to India's freedom struggle. Azadi Ka Amrit Mahotsav - an endeavour to celebrate the glorious history of India's people, culture and achievements on the occasion of 75 years of independence - is commemorating Sri Aurobindo’s 150th birth anniversary by organising year-long activities and programmes across the country.