Ministry of Personnel, Public Grievances & Pensions
Cabinet Secretary, Shri Rajiv Gauba launches the Approach paper on Annual Capacity Building Plans for Ministries and Departments of Government of India under “Mission Karmayogi” in Vigyan Bhawan today
Cabinet Secretary interacts with Secretaries of all Ministries/Departments on creation of Annual Capacity Building Plans of each Ministry/Department, during a workshop organised by Capacity Building Commission (CBC)
There is a need to completely transform the Government’s capacity building system and the Capacity Building Commission is moving in this direction only, says Shri Rajiv Gauba
01 DEC 2022 4:21PM by PIB Delhi
In line with the Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi’s vision to improve the Human Resource Management practices in the Government through “Mission Karmayogi”, Cabinet Secretary, Shri Rajiv Gauba interacted with Secretaries of all Ministries/Departments on creation of Annual Capacity Building Plans of each Ministry/Department, during a workshop organised by the Capacity Building Commission (CBC) at Vigyan Bhawan today. An Approach paper on Annual Capacity Building Plans prepared by CBC was also launched on the occasion.
At the launch of the Approach Paper for creation of Annual Capacity Building Plans for Ministries/Departments, Shri Rajiv Gauba, Cabinet Secretary appreciated the initiatives of CBC and said that, the basic idea of “Mission Karmayogi” is to fulfil the mandate of democratising knowledge across all verticals and levels. He mentioned that within a short span of time, with the help of the Commission, over 1 lakh personnel of M/o Railways and Police forces have been trained under Mission Karmayogi. Over 200 contractual personal staff of several Union Ministers have also been trained.
Shri Gauba stated that Ministries / Departments under GoI have made considerable progress to move closer towards the vision of Hon’ble Prime Minister to focus on citizen centricity and national priorities. He appreciated various Ministries / Departments for taking up the initiative to start working on developing an Annual Capacity Building Plan.
Hailing efforts of various ministries and departments, Shri Gauba said that Ministries are doing a marvellous work in streamlining the functioning of the government through structured training and enhancing access to learning opportunities, optimising learning ecosystem and inculcating future-readiness from top to bottom level staff.
Shri Gauba echoed the words of the Hon’ble Prime Minister that there is a need to completely transform the government’s capacity building system. The Capacity Building Commission is moving along these lines and making positive impact for the Civil Service fraternity. He added that capacity building plans of the Ministries / Departments should enable officers to acquire overall competency in all spheres of their work. Shri Gauba stressed on the need to replicate best practices of one Ministry to other Ministries.
Shri Gauba also lauded the training module developed by Capacity Building Commission on ‘Stress Management’, calling it as an essential tool for the work force of Government. He favoured deep immersion method and suggested that it should be mainstreamed.
He emphasised the need for Annual Capacity-building plans (ACBPs) for all the Ministries, Departments, Organizations (MDOs) to overcome the challenges that India faced in the past. The Commission is mandated to facilitate the preparation of the Annual Capacity Building Plan for all Government of India Ministries, Departments and Organizations.
Secretaries of several Ministries made presentation on the occasion, enlisting their progress towards preparing Annual Capacity Building Plans for their respective Ministries.

କାର୍ମିକ, ସାଧାରଣ ଅଭିଯୋଗ ଓ ପେନସନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କ୍ୟାବିନେଟ ସଚିବ ଶ୍ରୀ ରାଜୀବ ଗୌବା ଆଜି ବିଜ୍ଞାନ ଭବନ ଠାରେ “ମିଶନ କର୍ମଯୋଗୀ” ଅଧୀନରେ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ବିଭାଗ ଗୁଡିକ ପାଇଁ ବାର୍ଷିକ ସାମର୍ଥ୍ୟ ନିର୍ମାଣ ଯୋଜନା ଗୁଡିକ ଉପରେ ଆପ୍ରୋଚ ପେପର ଜାରି କରିଛନ୍ତି
ସାମର୍ଥ୍ୟ ନିର୍ମାଣ ଆୟୋଗ (ସିବିସି) ଦ୍ୱାରା ଆୟୋଜିତ ଏକ କର୍ମଶାଳାରେ କ୍ୟାବିନେଟ ସଚିବ ପ୍ରତ୍ୟେକ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ / ବିଭାଗର ବାର୍ଷିକ ସାମର୍ଥ୍ୟ ନିର୍ମାଣ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତି ଉପରେ ସମସ୍ତ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ / ବିଭାଗ ଗୁଡିକର ସଚିବ ମାନଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି
ସରକାରଙ୍କ ସାମର୍ଥ୍ୟ ନିର୍ମାଣ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ଏବଂ ସାମର୍ଥ୍ୟ ନିର୍ମାଣ ଆୟୋଗ କେବଳ ଏହି ଦିଗରେ ଗତି କରୁଛନ୍ତି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ରାଜୀବ ଗୌବା କହିଛନ୍ତି
01 DEC 2022 4:21PM by PIB Bhubaneswar
ମାନନୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ “ମିଶନ୍ କର୍ମଯୋଗୀ” ମାଧ୍ୟମରେ ସରକାରଙ୍କ ମାନବ ସମ୍ବଳ ପରିଚାଳନା ଅଭ୍ୟାସରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ପାଇଁ , କ୍ୟାବିନେଟ ସଚିବ , ଶ୍ରୀ ରାଜୀବ ଗୌବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ / ବିଭାଗର ବାର୍ଷିକ ସାମର୍ଥ୍ୟ ନିର୍ମାଣ ଯୋଜନା ଗଠନ ଉପରେ ସମସ୍ତ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ / ବିଭାଗର ସଚିବ ମାନଙ୍କ ସହିତ ଆଜି ବିଜ୍ଞାନ ଭବନ ଠାରେ ସାମର୍ଥ୍ୟ ନିର୍ମାଣ ଆୟୋଗ (ସିବିସି) ଦ୍ୱାରା ଆୟୋଜିତ ଏକ କର୍ମଶାଳାରେ ଆଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଅବସରରେ ସିବିସି ଦ୍ୱାରା ପ୍ରସ୍ତୁତ ବାର୍ଷିକ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଯୋଜନା ଉପରେ ଏକ ଆପ୍ରୋଚ ପେପର ମଧ୍ୟ ଉନ୍ମୋଚିତ ହୋଇଥିଲା ।
ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ / ବିଭାଗ ଗୁଡିକ ପାଇଁ ବାର୍ଷିକ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଯୋଜନା ଗଠନ ନିମନ୍ତେ ଆପ୍ରୋଚ ପେପର ଉନ୍ମୋଚନ ଅବସରରେ କ୍ୟାବିନେଟ ସଚିବ ଶ୍ରୀ ରାଜୀବ ଗୌବା ସିବିସିର ପଦକ୍ଷେପକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି ଏବଂ କହିଛନ୍ତି ଯେ “ମିଶନ କର୍ମଯୋଗୀ” ର ମୂଳ ବିଚାର ହେଉଛି ସମସ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷେତ୍ରରେ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସ୍ତରରେ ଜ୍ଞାନର ଲୋକତାନ୍ତ୍ରୀକରଣ କରିବାର ଜନାଦେଶକୁ ପୂରଣ କରିବା । ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ , ଅଳ୍ପ ସମୟର ଅବଧି ମଧ୍ୟରେ ଆୟୋଗଙ୍କ ସହାୟତାରେ ମିଶନ କର୍ମୟୋଗୀ ଅଧୀନରେ ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ପୁଲିସ ବାହିନୀର ୧ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ କର୍ମଚାରୀ ମାନଙ୍କୁ ତାଲିମ୍ ପ୍ରଦାନ କର। ଯାଇଛି । ଅନେକ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ୨୦୦ରୁ ଅଧିକ ଚୁକ୍ତିଭିତ୍ତିକ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ତାଲିମ୍ ଦିଆ ଯାଇଛି ।
ଶ୍ରୀ ଗୌବା କହିଥିଲେ ଯେ, ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଗୁଡିକ / ବିଭାଗ ଗୁଡିକ ନାଗରିକ କେନ୍ଦ୍ରିକ ଏବଂ ଜାତୀୟ ପ୍ରାଥମିକତା ଗୁଡିକ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ପାଇଁ ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣର ନିକଟତର ହେବା ପାଇଁ ଯଥେଷ୍ଟ ଅଗ୍ରଗତି କରିଛନ୍ତି । ବାର୍ଷିକ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ନିମନ୍ତେ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିବା ପାଇଁ ସେ ବିଭିନ୍ନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ / ବିଭାଗ ଗୁଡିକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ।
ବିଭିନ୍ନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ବିଭାଗ ଗୁଡିକର ଉଦ୍ୟମକୁ ପ୍ରଶଂସା କରି ଶ୍ରୀ ଗୌବା କହିଥିଲେ ଯେ , ସୁସଙ୍ଗଠିତ ତାଲିମ ମାଧ୍ୟମରେ ସରକାରଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ସୁବ୍ୟବସ୍ଥିତ କରିବା ଏବଂ ଶିକ୍ଷଣର ସୁଯୋଗକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା, ଶିକ୍ଷଣର ପାରିବେଶିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଅନୁକୂଳ କରିବା ଏବଂ ଉପରୁ ତଳ ସ୍ତରର କର୍ମଚାରୀ ମାନଙ୍କ ଭବିଷ୍ୟତ ଗଠନ ନିମନ୍ତେ ଏକ ଚମତ୍କାର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି ।
ସରକାରଙ୍କ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ବୋଲି ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିବା କଥାକୁ ଶ୍ରୀ ଗୌବା ପୁଣି ଥରେ ଦୋହରାଇ ଥିଲେ । ସାମର୍ଥ୍ୟ ନିର୍ମାଣ ଆୟୋଗ ଏହି ଦିଗରେ ଆଗକୁ ଗତି କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଲୋକ ସେବା ଭ୍ରାତୃଭାବ ପାଇଁ ସକାରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବ ପକାଉଛନ୍ତି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ , ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ / ବିଭାଗର ସାମର୍ଥ୍ୟ ନିର୍ମାଣ ଯୋଜନା ଅଧିକାରୀ ମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର କାର୍ଯ୍ୟର ସମସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସାମଗ୍ରିକ ଦକ୍ଷତା ହାସଲ କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ କରିବା ଉଚିତ୍ । ଗୋଟିଏ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସର୍ବୋତ୍ତମ ପ୍ରଥା ଗୁଡିକୁ ଅନ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟରେ ଦେହରାଇବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଶ୍ରୀ ଗୌବା ଜୋର ଦେଇ କହିଥିଲେ ।
ଶ୍ରୀ ଗୌବା ମଧ୍ୟ ସାମର୍ଥ୍ୟ ନିର୍ମାଣ ଆୟୋଗ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରସ୍ତୁତ ‘ଚାପ କରିଚାଳନା (ଷ୍ଟ୍ରେସ୍ ମ୍ୟାନେଜମେଂଟ)’ ଉପରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ତାଲିମ୍ ମଡ୍ୟୁଲ୍‌କୁ ପ୍ରଶଂସା କରି ଏହାକୁ ସରକାରଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟଶୈଳୀ ପାଇଁ ଏକ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ଉପକରଣ ବୋଲି ଅଭିହିତ କରିଥିଲେ । ସେ ଗଭୀର ଭାବରେ ନିମଜ୍ଜିତ ରହିବାର ପଦ୍ଧତିକୁ ପ୍ରସଂଶା କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏହାକୁ ମୁଖ୍ୟ ସ୍ରୋତକୁ ଅଣାଯିବା ଉଚିତ ବୋଲି ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ ।
ଅତୀତରେ ଭାରତ ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଥିବା ଆହ୍ୱାନ ଗୁଡିକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ବିଭାଗ, ସଂଗଠନ (ଏମ୍‌ଡିଓ) ପାଇଁ ବାର୍ଷିକ ସାମର୍ଥ୍ୟ ନିର୍ମାଣ ଯୋଜନା (ଏସିବିପି) ର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଆୟୋଗଙ୍କୁ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କର ସମସ୍ତ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ବିଭାଗ ଏବଂ ସଂଗଠନ ଗୁଡିକ ପାଇଁ ବାର୍ଷିକ ସାମର୍ଥ୍ୟ ନିର୍ମାଣ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ନିମନ୍ତେ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ କରା ଯାଇଛି ।
ବିଭିନ୍ନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବମାନେ ଏହି ଅବସରରେ ନିଜ ନିଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପାଇଁ ବାର୍ଷିକ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାରେ ସେମାନଙ୍କର ଅଗ୍ରଗତି ତାଲିକାଭୁକ୍ତ କରି ଉପସ୍ଥାପନା କରିଥିଲେ ।