Prime Minister's Office
PM dedicates 75 Digital Banking Units across 75 districts to the nation
“We have given top priority to ensure that banking services reach the last mile”
“A whole new world of possibilities opens up when financial partnerships are combined with digital partnerships”
“Today the number of branches per one lakh adult citizens in India is more than countries like Germany, China and South Africa”
“The IMF has praised India's digital banking infrastructure”
“The World Bank has even gone so far as to say that India has become a leader in ensuring social security through digitization”
“Banking today has gone beyond financial transactions and has also become a medium of ‘Good Governance’ and ‘Better Service Delivery’”
“If Jan Dhan accounts had laid the foundation of financial inclusion in the country, then Fintech would form the basis of financial revolution”
“Today the entire country is experiencing the power of Jan Dhan Bank accounts”
“The economy of any country is as progressive as its banking system is strong”
16 OCT 2022 12:50PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi dedicated 75 Digital Banking Units (DBU) across 75 districts to the nation via video conferencing.
Addressing the gathering, the Prime Minister started by stressing that the 75 Digital Banking Units (DBU) will further financial inclusion and enhance banking experience for citizens. “DBU is a big step in the direction of Ease of Living for the common citizens”, he said. The Prime Minister informed that in such a banking setup, the government aims to provide maximum services with minimum infrastructure, and all of this will happen digitally without involving any paperwork. It will also simplify the banking procedure while also providing a robust and secure banking system. “People living in small towns and villages will find benefits like transferring money to availing loans. Digital Banking Units are another big step in that direction which is going on in the country to make the life of common man of India easier”, he added.
The Prime Minister said that the aim of the government is to empower the common citizen and make them powerful, and as a result, policies were made keeping in mind the last person and the entire government moving in the direction of their welfare. He pointed out the two areas on which the government worked simultaneously. First, reforming, strengthening, and making the banking system transparent, and secondly financial inclusion.
Recalling the traditional ways of the past where people had to go to the bank, the Prime Minister said that this government transformed the approach by bringing the bank to the people. “We have given top priority to ensure that banking services reach the last mile”, he said. A huge change from the days when it was expected that poor will go to the bank to a scenario when the banks were going on the doorstep of the poor. This involved reduction of distance between the poor and the banks. “We not only removed the physical distance but, most importantly, we removed the psychological distance.” Highest priority was given to cover far flung areas with banking. The Prime Minister informed that today more than 99 percent of villages in India have a bank branch, banking outlet or a ‘banking mitra’ within 5 km radius. “Extensive Post Office network too was harnessed via India Post Banks for providing the banking needs to the common citizens”, he said. “Today the number of branches per one lakh adult citizens in India is more than countries like Germany, China and South Africa”, he added.
Despite initial misgivings in certain sections, the Prime Minister said, “today the entire country is experiencing the power of Jan Dhan Bank accounts.” He informed that these accounts enabled the government to provide insurance to the vulnerable at a very low premium. “This opened the way for loans for the poor without collateral and provided Direct Benefit Transfer to the accounts of the target beneficiaries. These accounts were the key modality for providing homes, toilets, gas subsidy, and benefits of schemes for farmers could be ensured seamlessly”, he said. The Prime Minister acknowledged the global recognition for India’s digital banking infrastructure. “The IMF has praised India's digital banking infrastructure. The credit for this goes to the poor, farmers and labourers of India, who have adopted new technologies, made it a part of their lives”, he emphasised.
“UPI has opened up new possibilities for India,” the Prime Minister continued, “When financial partnerships are combined with digital partnerships, a whole new world of possibilities opens up. A huge example like UPI is before us. India is proud of this as it is the first technology of its kind in the world.” He informed that today 70 crore indigenous Rupay cards are in operation, a vast change from the days of foreign players and the elite nature of such products. “This combination of technology and economy is enhancing the dignity and affordability for the poor and empowering the middle class, while at the same time it is also eliminating the digital divide of the country”, he said. He also praised the role of DBT in eliminating corruption and said that more than 25 lakh crore rupees have been transferred in various schemes via DBT. He informed that he will transfer the next instalment to the farmers tomorrow. “Today the whole world is appreciating this DBT and the digital power of India. Today it is being seen as a global model. The World Bank has even gone so far as to say that India has become a leader in ensuring social security through digitization”, said the Prime Minister.
The Prime Minister informed that fintech is at the heart of India's policies and efforts, and it is playing a key role in shaping the future. Digital banking units will further expand this capability of fintech. “If Jan Dhan accounts had laid the foundation of financial inclusion in the country, then Fintech would form the basis of financial revolution”, he said.
Referring to the government’s announcement of the launch of a digital currency based on blockchain technology, the Prime Minister pointed out that “Be it digital currency in the coming times, or digital transactions in today's time, apart from the economy, many important aspects are associated with them”. He listed the savings, elimination of the hassle of physical currency and environmental benefits as key advantages. The Prime Minister pointed out that paper and ink for currency printing are imported, and by adopting a digital economy we are contributing to a self-reliant India while also benefiting the environment by reducing the consumption of paper.
The Prime Minister pointed out that banking today has gone beyond financial transactions and has also become a medium of ‘Good Governance’ and ‘Better Service Delivery’. Today, this system has given rise to immense possibilities for growth for the private sector and small-scale industries as well. He further added that there is hardly any area in India in which product and service delivery through technology is not creating a new startup ecosystem. “Digital economy today is a great strength of our economy, of our startup world, of Make in India and of self-reliant India”, he said. “Today our small industries, our MSMEs are also participating in government tenders through a system like GEM. They are getting new business opportunities. So far, orders worth Rs 2.5 lakh crore have been placed on GEM. Many more new opportunities will now arise in this direction through digital banking units”, he added.
“The economy of any country is as progressive as its banking system is strong”, the Prime Minister remarked. He informed that the country has shifted from the pre-2014 ‘phone banking’ system to digital banking in the last 8 years, and as a result, India's economy is moving forward with a continuum. Recalling the old ways, the Prime Minister pointed out that before 2014, the banks used to get phone calls to decide their functioning. He further added that phone banking politics had made the banks unsafe and made the country's economy insecure by sowing the seeds of thousands of crores of scams.
Throwing light on how the present government had transformed the system, the Prime Minister informed that transparency has been the main focus. He continued, “After bringing transparency in the identification of NPAs, lakhs of crores of rupees were brought back into the banking system. We recapitalized banks, took action against willful defaulters, and reformed the Prevention of Corruption Act.” He further noted that the resolution of NPA-related issues was expedited with the help of IBC while promoting the use of technology and analytics for loans, for the creation of a transparent and scientific system. “Decisions such as the merger of banks were victims of policy paralysis and the country took them boldly. The results of these decisions are before us today”, he added. He informed that a new self-driven mechanism is now being created for the banking system through new initiatives like digital banking units and innovative use of Fintech. There is as much autonomy for the consumers, there is also the same convenience and transparency for the banks, he said while asking the stakeholders to take the movement further.
In concluding his address, the Prime Minister urged the small business owners from villages to completely move towards digital transactions. He also urged banks to connect 100 merchants with them for going totally digital for the benefit of the country. “I am sure, this initiative will take our banking system and economy to a stage which will be future-ready, and will have the capability to lead the global economy”, Shri Modi concluded.
Union Minister of Finance, Smt Nirmala Sitharaman and Governor of Reserve Bank of India, Shri Shaktikanta Das were among those present on occasion among others. Chief Ministers, Union Ministers, State Ministers, Members of Parliament, banking leaders, experts and beneficiaries were connected via video conferencing.
Background
In yet another measure to deepen financial inclusion, the Prime Minister, Shri Narendra Modi dedicated 75 Digital Banking Units (DBUs) to the nation via video conferencing.
As part of the Union budget speech for 2022-23, the Finance Minister announced setting up the 75 DBUs in 75 districts to commemorate our country's 75 years of independence. The DBUs are being set up with the objective to ensure the benefits of digital banking reach every nook and corner of the country and will cover all the States and Union territories. 11 Public Sector Banks, 12 Private Sector Banks and one Small Finance Bank are participating in the endeavour.
DBUs will be brick-and-mortar outlets which will provide a variety of digital banking facilities to people such as opening savings accounts, balance-check, print passbooks, transfer of funds, investment in fixed deposits, loan applications, stop-payment instructions for cheques issued, applying for credit/debit cards, view statement of account, pay taxes, pay bills, make nominations, etc.
DBUs will enable customers to have cost-effective, convenient access and enhanced digital experience of banking products and services throughout the year. They will spread Digital Financial Literacy and special emphasis will be given to customer education on cyber security awareness and safeguards. Also, there shall be adequate digital mechanisms to offer real-time assistance and redress customer grievances arising from business and services provided by the DBUs directly or through Business Facilitators/ Correspondents.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা জিলা ৭৫দা দিজিতেল বেঙ্কিং য়ুনিৎ ৭৫ জাতিদা খুৎশিন্নখ্রে
“বেঙ্কিং সর্ভিসেসনা লাস্ত মাইল য়ৌবা ঙম্নবা ঐখোয়না মসিদা খ্বাইদগী মরু ওইবা মীৎয়েং চংখি”
“ফাইনান্সিএল পার্নরশিপশিংনা দিজিতেল পার্তনরশিপশিংগা পুনশিল্লবা মতমদা ওইথোকপা য়াবশিংগী পমনৌ অনৌবা লম অমা থোরকই”
“ঙসি ভারতকী মীয়াই চল্লবা প্রজা লাখ অমদা ফংহল্লিবা ব্রাঞ্চশিংগী মশিং অসিনা জর্মনী, চিনা অমসুং খা অফ্রিকাগুম্বা লৈবাকশিংদগী হেল্লি”
“আই.এম.এফ.না ভারতকী দিজিতেল বেঙ্কিং ইনফ্রাস্ত্রকচর অসিবু থাগৎখি”
“ৱর্ল্দ বেঙ্কনা ফাওবা ভারতনা দিজিতাইজেসনগী খুত্থাংদা সোসিএল সেক্যুরিতী পীবদা লুচিংবা অমা ওইরে হায়না ফোঙদোকখি”
“বেঙ্কিং অসি ঙসিদি ফাইনান্সিএল ত্রাঞ্জেক্সনশিংদগী হেন্না হেন্দোক্তুনা ‘গুদ গভর্নান্স’ অমসুং ‘বেত্তর সর্ভিস দেলিবরী’গী মীদিয়ম অমা ওইরি’”
“করিগুম্বা লৈবাক অসিদা জন ধন একাউন্তশিংনা ফাইনান্সিএল ইনক্লুজনগী য়ুম্ফম থোল্লবদি ফিনতেকনা ফাইনান্সিএল রিভোল্যুসনগী য়ুম্ফম ওইগনি”
“ঙসি লৈবাক পুম্বনা জন ধন বেঙ্ক একাউন্তশিংগী শক্তি উবা ফংলে”
“লৈবাক অমা হেক্তগী শেন্মীৎলোন্না মাগী বেঙ্কিং সিস্তেমগা চপ মান্ননা খুমাং চাউশিল্লবা মতমদা মদু মপাঙ্গল কল্লি”
16 OCT 2022 12:50PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ভিদিও কনফরেন্সকী থোংদা জিলা ৭৫দা দিজিতেল বেঙ্কিং য়ুনিৎ (দি.বি.য়ু.) ৭৫ জাতিদা কত্থোকখ্রে।
থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা দিজিতেল বেঙ্কিং য়ুনিৎ (দি.বি.য়ু.) ৭৫না প্রজাশিংগীদমক ফাইনান্সিএল ইনক্লুজন অমসুং বেঙ্কিং এক্সপরিয়েন্স হেনগৎহনগনি। মহাক্না হায়, “দি.বি.য়ু. অসি মীচম প্রজাশিংগীদমক ইজ ওফ লিবিংগী মাইকৈদা চংশিল্লিবা অচৌবা খোঙথাং অমনি”। প্রধান মন্ত্রীনা হায় মদুদি অসিগুম্বা বেঙ্কিং সেৎঅপ অসিদা সরকারনা মিনিমম ইনফ্রাস্ত্রকচরগা লোয়ননা মেক্সিমম সর্ভিসশিং পীনবা পান্দম থম্মি অমসুং পুম্নমক অসি পেপরৱার্ক য়াওদনা দিজিতেলগী খুত্থাংদা চৎথরগনি। মসিনা বেঙ্কিং সিস্তেম মপাঙ্গল কনখৎহনবা অমসুং সেক্যুর ওইহনবগা লোয়ননা বেঙ্কিংগী থৌওং অসিবুসু লাইথোকহনগনি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি, “অপীকপা সহরশিং অমসুং খুঙ্গংশিংদা লৈরিবা মীওইশিংনা শেল ত্রান্সফর তৌবদগী হৌরগা লোনশিং লৌবগী কান্নবশিং ফংলগনি। দিজিতেল বেঙ্কিং য়ুনিৎশিং অসি লৈবাক অসিদা ভারতকী মীচম মীয়ামগী পুন্সিবু লাইথোকহন্নবগী মাইকৈদা চংশিল্লিবা অতোপ্পা অচৌবা খোঙথাং অমনি”।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি সরকারগী পান্দম অসি মীচম প্রজাবু মপাঙ্গল কনখৎহনবনি অমসুং মখোয়বু শক্তি লৈহনবনি, মসিনা মরম ওইদুনা খ্বাইদগী অকোনবদা লৈরিবা মীওই অদুগী খল্লগা পোলিসীশিং শেমখি অমসুং অপুনবা সরকার অসিনা মখোয়গী য়াইফনবা মাইকৈদা চংশিল্লি। মহাক্না সরকারনা অমুক্তংদা লম অনিদা মীৎয়েং চংকি হায়না ফোঙদোকখি। অহানবদা রিফোর্ম তৌবা, মপাঙ্গল কনখৎহনবা অমসুং বেঙ্কিং সিস্তেম ত্রান্সপরেন্ত ওইহনবা অমসুং অনিশুবদা ফাইনান্সিএল ইনক্লুজন লৈহনবনি।
মীয়াম্না বেঙ্কতা চৎপা মথৌ তারম্বা হৌখ্রবা মতমগী অরিবা চৎনবী অদুবু নীংশিংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি সরকারনা মীয়ামদা বেঙ্ক নকশিনহন্দুনা এপ্রোচতা অহোংবা পুরকখি। মহাক্না হায়, “বেঙ্কিং সর্ভিসশিংনা লাস্ত মাইল য়ৌহন্নবা হোৎনবা হায়বা অসিদা ঐখোয়না খ্বাইদগী মরু ওইবা মীৎয়েং চংখি”। লায়রবশিংনা বেঙ্ককী থোংজিলদা চৎকনি হায়না খল্লম্বদগী বেঙ্কশিংনা লায়রবশিংগী থোংজিলদা ওইনা চৎলি, হায়রিবা ফীভম অসিদা অচৌবা অহোংবা লাক্লে। মসিদা লায়রবা অমসুং বেঙ্কশিংগী মরক্তা লৈরিবা অরাপ্পা হন্থহনবা তাখি। মহাক্না হায়, “ঐখোয়না ফিজিকেল দিস্তেন্স হন্থহনবা খক্তা নত্তনা মরু ওইনা ঐখোয়না সাইকোলোজিকেল দিস্তেন্স লৌথোকখি”। মনুং হঞ্জিনবা মফমশিংদা বেঙ্কিংনা কোনশিন্নবা হোৎনবদা খ্বাইদগী মরু ওইবা মীৎয়েং চংখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ঙসি ভারতকী খুঙ্গংশিংগী চাদা ৯৯ হেনবদা কিমি ৫গী রেদিয়স গী মনুংদা বেঙ্ক ব্রাঞ্চ, বেঙ্কিং আউতলেৎ নত্ত্রগা ‘বেঙ্কিং মিত্রা’ অমা লৈরি। মহাক্না হায়, “ঙসি ভারত্তা মীয়াই চল্লবা প্রজা লাখ অমদা লৈবা ব্রাঞ্চশিংগী মশিং অসিনা জর্মনী, চিনা অমসুং খা অফ্রিকাগুম্বা লৈবাকশিংদগী হেল্লি”।
সেক্সন খরদা অহানবদা চীংনবশিং লৈজরবসু প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি “ঙসি লৈবাক পুম্বনা জন ধন বেঙ্ক একাউন্তশিংগী শক্তি উবা ফংলি”। মহাক্না হায়খি একাউন্তশিং অসিনা সরকারনা য়াম্না তাবা প্রিমিয়মদা শোত্থরবশিংদা ইন্সুরেন্স ফংহনবা ঙমখি। “কোল্লাতরেল য়াওদনা লায়রবশিংগীদমক লোনশিং পীনবা লম্বী মসিনা পীখি অমসুং তার্গেৎ বেনিফিসরীশিংগী একাউন্তশিংদা দাইরেক্ত বেনিফিত ত্রান্সফর তৌখি। একাউন্তশিং অসিনা য়ুমশিং, অমাংশঙশিং, গ্যাস সবসিদী পীনবগী অমসুং লৌমীশিংগীদমক স্কিমশিংগী কান্নবা অপনবা লৈতনা ফংহন্নবগী মরু ওইবা মোদেলিতী ওইরি”, হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা ভারতকী দিজিতেল বেঙ্কিং ইনফ্রাস্ত্রকচরগীদমক গ্লোবেল রিকগনিসন ফংবা ঙমখিববু থাগৎখি। মহাক্না হায়, “আই.এম.এফ.না ভারতকী দিজিতেল বেঙ্কিং ইনফ্রাস্ত্রকচর অসিবু থাগৎখি। মসিগী মনা অসি অনৌবা তেক্নোলোজীশিংবু মখোয়গী পুন্সিগী শরুক অমা ওইহনবগীদমক ভারতকী লায়রবা, লৌমীশিং অমসুং শিন্মীশিংদা পীফম থোকই”।
“য়ু.পি.আই. অসি ভারতকীদমক অনৌবা ওইথোকপা য়াবশিংগী লম্বী য়াৎলি” প্রধান মন্ত্রীনা মখা তারদুনা হায়খি, “ফাইনান্সিএল পার্তনরশিপশিং অসিনা দিজিতেক পার্তনরশিপশিংগা পুনশিল্লবা মতমদা ওইথোকপা য়াবগী অনৌবা মালেম অমা থোরকই। মসিগী অচৌবা খুদম অসি ঐখোয়গী মাংদা লৈরিবা য়ু.পি.আই. অসিনি। ভারতনা মসিগীদমক চাউথোকচবা পোকই মরমদি মসি মালেমগী ওইনা মখল অসিদা অহানবা তেক্নোলোজী ওইরি”। মহাক্না হায় মদুদি ঙসি লমদম অসিগী রুপে কার্দ করোর ৭০ শীজিন্নরি, ফোরেন প্লেয়রশিং অমসুং অসিগুম্বা প্রদক্তশিংগী অৱাংবা থাক্কী মওং-মতৌ অদুদগী চাউনা খেন্নবা লাক্লে। মহাক্না হায়, “তেক্নোলোজী অমসুং ইকনোমীগী অপুনবা অসিনা লায়রবশিংগীদমক ইকাই খুম্নবা অমসুং এফোর্দেবিলিতী হেনগৎহল্লি অমসুং মিদল ক্লাস্তা শক্তি পীরি অমরোমদা মসিনা লৈবাক অসিগী দিজিতেল দিভাইদ লৌথোকখি”। মহাক্না শেঞ্জা-থুমজা মুত্থৎপদা দি.বি.তি.না লৌখিবা থৌদাংবু থাগৎখি অমসুং দি.বি.তি.গী খুত্থাংদা তোঙান-তোঙানবা স্কিমশিংগীদমক লুপা করোর লাখ ২৫ হেন্না ত্রান্সফর তৌখি। মহাক্না হায়খি মদুদি লৌমীশিংগী মথংগী ইনস্তোলমেন্ত হয়েং ত্রান্সফর তৌরগনি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়, “ঙসি মালেম পুম্বনা ভারতকী দি.বি.তি. অমসুং দিজিতেলগী শক্তি অসিবু থাগৎনরক্লি। ঙসি মসিবু গ্লোবেল মোদেল ওইনা উরি। ৱর্ল্দ বেঙ্কনা ফাওবা দিজিতাইজেসনগী খুত্থাংদা সোসিএল সেক্যুরিতী পীবদা লুচিংবা ওইরক্লি হায়না ফোঙদোকখি”।
প্রধান মন্ত্রীনা মদুদি ফিনতেক অসি ভারতকী পোলিসীশিং অমসুং খোঙথাংশিংগী থৱায় ওইরি অমসুং মসিনা তুংলমচৎকী লম্বী য়াৎপদা মরু ওইবা থৌদাং লৌরি। দিজিতেল বেঙ্কিং য়ুনিৎশিং অসিনা ফিনতেক্কী মতিক-ময়াই হেন্না হেনগৎহনগনি। মহাক্না হায়, “করিগুম্বা জন ধন একাউন্তশিং অসিনা লৈবাক অসিদা ফাইনান্সিএল ইনক্লুজনগী য়ুম্ফম থোল্লবদি ফিনতেক অসিনা ফাইনান্সিএল রিভোল্যুসনগী য়ুম্ফম ওইগনি”।
ব্লোকচেন তেক্নোলোজীদা য়ুম্ফম ওইবা দিজিতেল করেন্সী অমা লোঞ্চ তৌবগী সরকারনা লাউথোকখিবা অদু পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায় মদুদি, “তুংদা লাক্কদবা দিজিতেল করেন্সী ওইরবসু নত্ত্রগা ঙসিগী দিজিতেল ত্রাঞ্জেক্সনশিং ওইরবসু শেন্মীৎলোনগী মথক্তা মখোয়গা মরু ওইবা হীরম কয়াগসু মরী লৈনরি”। মহাক্না শেল তুংশিনবা, ফিজিকেল করেন্সীগী মথৌ তাবা হন্থহনবা অমসুং অকোইবগী ফীভমদা কান্নবা পীবা অসিনা মরু ওইবা খুদোংচাবশিংনি হায়না ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা শেনয়েক নম্নবা চে অমসুং মুক অসি মপালদগী পুশিল্লকই অমসুং দিজিতেল ইকনোমী চৎনহন্দুনা ঐখোয়না মরোমদোম লেপচবা ঙম্বা ভারতকীদমক শরুক তম্লি অমসুং মসিনা চে শীজিন্নবা হন্থহন্দুনা অকোইবদা কান্নবা পীরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি বেঙ্কিং অসি ঙসিদি ফাইনান্সিএল ত্রাঞ্জেক্সনশিংগী মথক্তা মসিনা ‘গুদ গভর্নান্স’ অমসুং ‘বেত্তর সর্ভিস দেলিবরী’গী মীদিয়ম অমসু ওইখি। ঙসি সিস্তেম অসিনা প্রাইবেৎ সেক্তর অমসুং স্মোল-স্কেল ইন্দস্ত্রীশিংদসু শাহৌ পীনবগী চাউনা ওইথোকপা য়াবা ফংহল্লি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি মদুদি তেক্নোলোজীগী খুত্থাংদা প্রদক্ত অমসুং দেলিভরী সর্ভিসনা অনৌবা স্তার্তঅপকী ইকোসিস্তেম শেমগৎতবা লম অমত্তা ভারত্তা লৈতে। মহাক্না হায়, “ঙসি দিজিতেল ইকনোমী অসিনা ঐখোয়গী শেন্মীৎলোনগী, স্তার্তঅপকী লমগী, মেক ইন ইন্দিয়াগী অমসুং মরোমদোম লেপচবা ঙম্বা ভারতকীদমক অচৌবা মপাঙ্গল অমা ওইরি”। মহাক্না মখা তারদুনা হায় মদুদি, “ঙসি ঐখোয়গী অপীকপা ইন্দস্ত্রীশিং, ঐখোয়গী এম.এস.এম.ই.শীংনস জি.ই.এম. গুম্বা সিস্তেম অমগীন খুত্থাংদা সরকারগী তেন্দরশিংদা শরুক য়ারি। মখোয়না অনৌবা থবক্কী খুদোংচাবশিং ফংলি। হৌজিক ফাওবদা জি.ই.এম.দা লুপা করোর লাখ ২.৫রোমগী ওর্দরশিং তৌখ্রে। দিজিতেল বেঙ্কিং য়ুনিৎশিংগী খুত্থাংদা মাইকৈ অসিদা হৌজিক অনৌবা খুদোংচাবা কয়া থোরক্লগনি”।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, “বেঙ্কিং সিস্তেমগা চপ মান্না খুমাং চাউশিল্লিবা লৈবাক অমা হেক্তগী শেন্মীৎলোন অসি মপাঙ্গল কল্লি”। মহাক্না হায়, লৈবাক অসিনা হৌখিবা চহি ৮ অসিদা প্রি-২০১৪ ‘ফোন বেঙ্কিং’ সিস্তেমদগী দিজিতেল বেঙ্কিংদা হোংখি অমসুং মসিনা মরম ওইদুনা ভারতকী শেন্মীৎলোন অসি লেপ্পা লৈতনা খুমাং চাউশিল্লি। অরিবা মওংশিং অদুবু নীংশিংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ২০১৪গী মমাংদা বেঙ্কশিংনা মখোয়গী ফঙ্কসন তৌনবগী মতাংদা ৱারেপ লৌনবা ফোন কোলশিং লাকখি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি মদুদি ফোন বেঙ্কিং পোলিতিক্স অসিনা বেঙ্কশিংবু শাফবা ওইহন্দে অমসুং স্কেম করোর লিশিং কয়াগী মরু হুলহন্দুনা লৈবাক অসিগী শেন্মীৎলোন অসি খুদোংথিহল্লি।
হৌজিক পাল্লিবা সরকার অসিনা সিস্তেমদা করম্না অহোংবা পুরকখিবগে হায়বগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ত্রান্সপরেন্সী অসিদা মপুং ওইবা মীৎয়েং থম্লি। মহাক্না হায়, “এন.পি.এ.শিং মশক খঙদোকপদা ত্রান্সপরেন্সী লৈহল্লবা মতুংদা লুপা করোর লাখ কয়া বেঙ্কিং সিস্তেমদা অমুক হন্না পুরকপা ঙমহনখি। ঐখোয়না বেঙ্কশিং অমুক হন্না কেপিতেলাইজ তৌখি, দিফোলতরশিংগী মায়োক্তা এক্সন লৌখৎখি অমসুং প্রিভেন্সন ওফ করপসন এক্ত রিফোর্ম তৌখি”। মহাক্না হায়খি মদুদি এন.পি.এ.গা মরী লৈনবা সমস্যাশিংগী রিজোল্যুসন অসি লোনশিংগীদমক অমসুং ত্রান্সপরেন্ত অমসুং সাইন্তিফিক সিস্তেম শেমনবগীদমক তেক্নোলোজী শীজিন্নদুনা অমসুং এলাইতিক্স তৌদুনা আই.বি.সি.গী মতেংগা লোয়ননা খোঙজেল য়াংখৎহনখি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি, “বেঙ্কশিং মর্জ তৌবা অসিগুম্বা ৱারেপশিং অসি পোলিসী পেরালাইসিসকী ভিক্তিমশিংনি অমসুং লৈবাক অসিনা মখোয়বু থৌনা ফনা মায়োক্নখি। ৱারেপশিং অসিগী ফলশিং ঙসি ঐখোয়গী মাংদা উবা ফংলে”। মহাক্না হায় মদুদি অনৌবা সেল্ফ-দ্রাইব মেকানিজম অমা দিজিতেক বেঙ্কিং য়ুনিৎশিং অমসুং ফিনতেক ইনোভেতিব ওইনা শীজিন্নবা অসিগুম্বা অনৌবা থৌশিলশিংগী খুত্থাংদা বেঙ্কিং সিস্তেমগীদমক শেমখি। কঞ্জুমরশিংগীদমক ওতোনোমী অদুক্কী মতিক লৈরে, বেঙ্কশিংগীদমক্তসু চপ মান্ননা খুদোংচাহল্লি অমসুং ত্রান্সপরেন্সী লৈহল্লি হায়না ফোঙদোক্লদুনা মহাক্না স্তেকহোল্দরশিংদা ইহৌ অসি মাংদা পুখৎনবা হায়খি।
লোইশিল্লকপদা প্রধান মন্ত্রী খুঙ্গংশিংগী অপীকপা বিজিনেকী মপুশিংদা দিজিতেল ত্রাঞ্জেক্সনশিংগী মাইকৈদা মপুং ফানা চংশিন্নবা হায়খি। মহাক্না বেঙ্কশিংদা মখোয়া লোয়ননা মর্চেন্ত ১০০ কন্নেক্ত তৌদুনা লৈবাক অসিদা কান্নবা পীনবা মপুং ফানা দিজিতেল ওইহন্নবা হায়খি। শ্রী মোদীনা হায়খি, “ঐহাক্না থাজৈ থৌশিল অসিনা ঐখোয়গী বেঙ্কিং সিস্তেম অমসুং শেন্মীৎলোন অসি ফ্যুচর রেদী ওইবা থাক অমদা পুখৎকনি অমসুং গ্লোবেল ইকনোমীদা লমজিংনবগী মতিক ময়াই লৈরক্কনি”।
থৌরম অদুদা কেন্দ্রগী শেল-থুম মন্ত্রী, শ্রীমতি নির্মলা সিতারামন অমসুং রিজর্ব বেঙ্ক ওফ ইন্দিয়াগী গভর্নর, শ্রী শক্তিকান্তা দাসনা শরুক য়াখি। মুখ্য মন্ত্রীশিং, কেন্দ্রগী মন্ত্রীশিং, রাজ্য মন্ত্রীশিং, মেম্বর ওফ পার্লিয়ামেন্তশিং, বেঙ্কিংগী লুচিংবশিং, এক্সপর্তশিং অমসুং বেনিফিসরীশিংনা ভিদিও কনফরেন্সকী থোংদা শরুক য়াখি।
বেকগ্রাউন্দ
ফাইনেন্সিএল ইনক্লুজন হেন্না মরা চেৎশিলহন্নবগী থৌরাং অমগী মখাদা, প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ভিদিও কন্ফরেন্সিংগী খুত্থাঙদা দিজিতেল বেঙ্কিং য়ুনিৎ (দি.বি.য়ু.) ৭৫ লৈবাক মীয়ামদা কত্থোকখ্রে‍।
২০২২-২৩গী কেন্দ্রগী বজেৎ ৱারোলগী শরুক অমা ওইনা শেলথুম মন্ত্রীনা লৈবাকসিগী নীংতম্বা চহি ৭৫ শুরকপবু নীংশিংবা ওইনা লৈবাকসিগী দিস্ত্রিক্ত ৭৫দা দি.বি.য়ু. ৭৫ লিংখৎনবা ৱাফম লাউথোকখি‍। দি.বি.য়ু.শিং অসি লৈবাকসিগী কাচিন কোয়া শিনবা থুংনা দিজিতেল বেঙ্কিংগী কান্নবা ফংহন্নবা পান্দমদা লিংখৎপনি অমদি মসিনা স্তেত অমসি য়ুনিয়ন তেরিতরী পুম্নমক কোনশিনগনি‍। থৌরাং অসিদা পব্লিক সেক্তর বেঙ্ক ১১, প্রাইভেৎ সেক্তর বেঙ্ক ১২ অমদি স্মোল ফাইনান্স বেঙ্ক অমনা শরুক য়ারি‍।
দি.বি.য়ু.শিং অসি সেভিং একাউন্ত হাংদোকপা, বেলেন্স চেক তৌবা, পাসবুক নম্বা, ফন্দ থাদোক থাজিন তৌবা, ফিক্স দিপোজিত্তা শেল থাদবা, লোনগী চে থাবা, ইসু তৌখ্রবা চেক্কী স্তোপ পেমেন্তকী ইন্সত্রকসন শেম্বা, ক্রেদিৎ/দেবিৎ কার্দ এপ্লাই তৌবা, একাউন্ত স্তেতমেন্ত য়েংবা, খাজনা থীবা, বিল থীবা, নোমিনেসন তৌবনচিংবা মখল মখা কয়াগী দিজিতেল বেঙ্কিং ফেসিলিতীশিং মীয়ামদা ফংহন্নবা আউতলেৎশিংনি‍।
দি.বি.য়ু.শিংনা কস্তমরশিংদা চহি চুপ্পা বেঙ্কিং প্রদক্তশিং অমসুং সর্ভিসশিং মমল হন্থবা, লায়না ফংবা ঙম্বা অমদি ফীভম ফগৎলবা দিজিতেল বেঙ্কিং এক্সপরিএন্সশিং ফংহনগনি‍। মখোয়না দিজিতেল ফাইনেন্সিএল লিতরেসী শন্দোক্কনি অমদি কস্তমরশিংদা সাইবর সিক্যুরিতী এৱ্যারনেস অমসুং সেফগার্দশিংগী মরমদা খঙহনবদা অখন্নবা মীৎয়েং থমগনি‍। লোয়ননা মফমশিং অসিদা রিএ তাইম এসিস্তেন্স পীননবা অমদি দি.বি.য়ু.শিংনা হকথেংননা নৎত্রগা বিজিনেস ফেসিলিতেতরশিং/করেসপোন্দেন্তশিংগী খুত্থাঙদা পীরিবা বিজিনেস অমসুং সর্ভিসশিংগী মরমদা পেন্দবা লৈবশিংগী ৱাখৈ পুরক্নবা দিজিতেল মেকানিজম মতিক চানা লৈগনি‍।