Prime Minister's Office
English rendering of PM’s remarks at the inauguration of Lata Mangeshkar Chowk in Ayodhya, Uttar Pradesh
28 SEP 2022 1:19PM by PIB Delhi
Namaskar!
Today is the birth anniversary of Lata Didi, the revered and affectionate idol of all of us. Incidentally, today, the third day of Navratri, is also the festival of worship of Mother Chandraghanta. It is believed that when a seeker goes through rigorous ‘sadhana’ (practice), he or she experiences and feels the divine voices by the grace of Maa Chandraghanta. Lata ji was one such devotee of Maa Saraswati who stunned the whole world with her divine voice. Lata ji did ‘sadhana’, but all of us got blessings. This huge ‘Veena’ (musical instrument) of Maa Saraswati, installed at Lata Mangeshkar Chowk in Ayodhya, will become a symbol of that musical practice. I am told that 92 white lotuses made of marble in the flowing waters of the lake in the Lata Mangeshkar Chowk complex represent her life span. I heartily congratulate Yogi ji's government, Ayodhya Development Authority and the people of Ayodhya for this innovative effort. On this occasion, I, on behalf of all the countrymen, pay heartfelt tributes to Bharat Ratna Lata ji. I pray to Lord Shri Ram that the blessings we got from her life should continue to leave a mark on the coming generations through her melodious songs.
Friends,
I have so many emotional and affectionate memories of Lata Didi. The familiar sweetness of her voice mesmerized me every time I spoke to her. Didi often used to tell me: 'Man is not known by age but by deeds, and the more he does for the country, the sublime he becomes!’ I believe that the Lata Mangeshkar Chowk of Ayodhya and all such memories associated with her will enable us to feel a sense of duty towards the nation.
Friends,
I remember when the Bhoomi Pujan for the construction of Ram temple in Ayodhya was carried out, I got a call from Lata Didi. She was very emotional, happy and was blessing me. She could not believe that the construction of Ram Mandir was finally taking place. Today I am reminded of the hymn sung by Lata Didi - ‘Mann ki Ayodhya tab tak sooni, jab tak Ram na aaye’. The arrival of Shri Ram to the grand temple of Ayodhya is imminent. The name of Lata Didi, who instituted Ram among crores of people, is now permanently associated with the holy city of Ayodhya. It is written in Ramcharitmanas, “Ram te adhik, Ram kar dasa”, which means that the devotees of Lord Ram arrive before the Lord’s arrival. Therefore, the Lata Mangeshkar Chowk built in her memory has come up before the completion of the grand temple.
Friends,
Lord Ram is the symbol of our civilization. Ram is the living ideal of our morality, values, dignity and duty. Lord Ram is absorbed in every particle of India from Ayodhya to Rameshwaram. The entire country is thrilled to see the rapid pace of construction of the temple with the blessing of Lord Ram. It is a re-establishment of Ayodhya’s proud heritage, and also a new chapter of development. I am happy that the place where Lata Chowk has been developed is one of the major connecting sites of various places of cultural importance in Ayodhya. This chowk is near Ram ki Paidi and the holy stream of Saryu is also not far away from it. What better place to build a chowk named after Lata Didi? As Ayodhya has kept Ram in our mind even after so many ages, similarly the hymns of Lata Didi have kept our conscience immersed in Lord Ram. Be it the Ramcharitmanas mantra of 'Shri Ramchandra Kripalu Bhaj Mann, Haran Bhava Bhaya Darunam', or Meerabai’s 'Payo Ji Maine Ram Ratan Dhan Payo', be it Bapu’s favourite 'Vaishnav Jan', or the sweet melodies like 'Tum Asha Vishwas Hamare Ram'. Many countrymen have experienced Lord Ram through such songs sung by Lata Ji. We have experienced the supernatural melody of Lord Ram through the divine voice of Lata Didi.
And friends,
This effect does not come from words and vocals alone in music. This effect comes when the person singing the hymn has that feeling, devotion, relationship and dedication to Ram. That is why the mantras recited by Lata ji echo not only her vocals in the hymns but also her faith, spirituality and purity.
Friends,
Even today, the vast form of Mother India starts appearing in front of our eyes as we listen to the call of 'Vande Mataram' in Lata Didi’s voice. Just as Lata Didi was always very conscious about civic duties, similarly this chowk will also inspire the people living in Ayodhya and the people who come to Ayodhya for their devotion. This chowk, this ‘veena’ will further resonate the development of Ayodhya and the inspiration of Ayodhya. This chowk, named after Lata Didi, will also act as a place of inspiration for the people associated with the world of art in our country. It will remind everyone to take the art and culture of India to every nook and corner of the world while moving towards modernity and staying connected to its roots. Taking pride in the thousands of years old heritage of India, it is our duty to take the art and culture of India to every nook and corner of the world. For this, dedication like Lata Didi and immense love for our culture is essential.
I am sure every seeker of the world of art of India will get to learn a lot from this Chowk. Lata Didi's vocals will connect every particle of the country for ages to come. With this belief, I also have some expectations from the people of Ayodhya. Ram temple will be built in the very near future and many people of the country will come to Ayodhya. The people of Ayodhya have to make a grand, beautiful and clean Ayodhya. We have to make preparations in this regard from today itself. This has to be done by every citizen of Ayodhya. Only then any visiting devotee will experience the reverence of the Ram temple as well as the arrangements, grandeur and the hospitality of Ayodhya. My brothers and sisters of Ayodhya, start the preparations now. May Lata Didi's birthday continue to inspire you forever! Wish you all the very best.
Thank you
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
উত্তর প্রদেশকী অয়োধ্যাদা লাতা মঙ্গেস্কর চৌক শঙ্গাবদা প্রধান মন্ত্রীনা থমখিবা ৱারোল
28 SEP 2022 1:19PM by PIB Imphal
নমস্কার!
ঙসি অসিদি ঐখোয় পুম্নমক্কী নুংশিজরবা আইদোল, লাতা দিদিগী মপোক নুমিৎনি। ঙসি অসি তান চান্নবা অমনা, নবরাত্রীগী হুম্নিশুবা নুমিৎসু ওইরি অমসুং ঙসিগী নুমিৎ অসিদি ইমা চন্দ্রঘন্তা নীংজবগী নুমিৎনি। সাধক নত্ত্রগা সাধিকা অমনা থম্মোই শেংনা শাধনা তৌজরবদি, ইমা চন্দ্রঘন্তাগী থৌজালদগী মহাক্কী মফমদা লাইগী খোঞ্জেল ফংই হায়নবা লৈ। লাতাজীসু ইমা সরস্বতীগী মসিগুম্বা শাধিকা অমনি অমসুং মহাক্কী লাইগুম্লবা খোঞ্জেলনা মীপুম খুদিংগী পুক্নিং শুমহৎলিবনি। সাধনা লাতাজীগী থৌজাল ঐখোয় খুদিংনা ফংজরি। অয়োধ্যাগী লাতাজী চৌক্তা খিল্লিবা চাউরবা বীনানা ঈশৈ নোংমাইগী ইথিল ওইগনি। চৌক কমপ্লেক্স অসিগী ঈশিং ময়াইদা শাৎলিবা অঙৌবা থম্বালগী মনা ৯২ অসিনা লাতাজীগী পুন্সি শাংবগী মশিং তাক্লি হায়না ঐহাক্কী ইফমদা তম্বীরে। মসিগুম্বা নীংথিরবা হোৎনজমন অসিগীদমক্তা ঐহাক্না য়োগিজীগী সরকার অমসুং অয়োধ্যা দিভেলপমেন্ত ওথোরিতীবু থম্মোই শেংনা থাগৎচরি। ঙসিগী অসিগুম্বা থৌরম অসিদা ঐহাক্না লৈবাক মীয়ামগী মাইকৈদগী ভারত রত্না লাতাজীবু ইকায় খুম্নবা উৎচরি। ঐহাক্না ভগবান শ্রী রামগী মফমদা লতাজীগী খোঞ্জেলগী খুত্থাংদা ঐখোয়না মহাক্কী থৌজাল ফংজরিবা অসিবু লাক্কদৌরিবা চারোন শুরোনশিংগী মফমদসু ফংহনবা ওইসনু হায়না থৌনিজরি।
মরূপশিং,
ঐহাক্কী লাতা দিদিগা লোইনখিবা নীংশিংনিংঙাই ওইরবা, পুক্নিং নুংশিনিংঙাই ওইরবা অমসুং নুংশিরবা মীকুপ কয়া অমা লৈ। মহাক্কী চহি কয়ানা খঙনহৌরগদবা নুংশিরবা খোঞ্জেলনা মহাক্কা ৱারী শানবা খুদিং ঐবু অঙকপা পোকহনবীখি। দিদিনা ঐহাক্কী ইফমদা য়াম্না তোয়না হায়বা অমা লৈখি, “মীওইবা হায়বসি মহাক্কী চহিনা শক্তাক্তে, মহাক্কী থবক্না শক্তাকই অমসুং মহাক্না লৈবাক্কীদমক্তা থবক হেন্না পাংথোক্লিবমখৈ, মহাক্কী শক্নাইবগী মতৌ হেল্লি”। অয়োধ্যাগী লাতা মঙ্গেস্কর চৌক অমসুং মহাক্কী মরী লৈনবা নীংশিংনীংঙাই ওইবা ৱাফম খুদিংনা ঐখোয় খুদিংদা লৈবাক্কীদমক্তা ইশাগী থৌদাং পাংথোকপগী ইথিল পীগনি হায়বসি ঐহাক্কী থাজবনি।
মরূপশিং,
অয়োধ্যাগী রাম মন্দির শাবগী ভুমি পুজন পাংথোকপা হেক লোইবগা লাতা দিদিগী মফমদগী কোল লাকখিববু ঐহাক্না ঙসিসু নিংশিংলি। লাতাজীনা থবক অসিগী ওইরক্লিবা চাউখৎ-থৌরাংগী মতাংদা য়াম্না নুংঙাইবা ফাওখি অমসুং থবক অসি তসেংনা পাংথোকপসিদা হেন্না নুংঙাইবা পোকই হায়না ফোংদোক্লকখিবনি। লতাজীনা শকপীরম্বা ভজনশিংসু ঐহাক্না নিংশিংলি। ‘মন কী বাত’ কী অয়োধ্যা তব তক সুনী, জব তক রাম না আয়ে’, অয়োধ্যাগী রাম মন্দিরদা ভগবান রাম শোইদনা লাক্লগনি। অমসুং মসিগী মমাংদা, রামগী মিংখৈবু মীওই করোর কয়াদা শকচ-শোঞ্জরম্বী লাতা দিদিগী মমিং অয়োধ্যাগী শহর অসিদা মতম চুপ্পগী ওইনা হকতুনা লৈহৌরে। মসিমক রাম চরিত মানস্তা হায়রম্লবনি - “রাম তে অধিক, রাম কর দসা”। মসিনা হায়বদি, ভগবান্না লাক্ত্রিঙৈগী মমাংদা ভগবানগী মনাইশিংনা য়ৌরক্লে হায়বনি। মরম অদুনা, লাতাজীবু নিংশিংদুনা শারিবা লাতা মঙ্গেস্কর চৌক্না নীংথিরবা লাইশঙ লোইদ্রিঙৈগী মমাংদা শাবা লোইরে হায়বনি।
মরূপশিং,
প্রভু রামদি মতম পুম্বদা ঐখোয়গী নাক্তা লৈবনি। ভগবান রাম্না ঐখোয়গী সিভিলাইজেসনগী খুদম্নি অমসুং ঐখোয়গী মোরেলিতী, ভেল্যু, দিগ্নিতী অমসুং দ্যুতীগী অহিঙবা ৱাখল্লোন্নি। অয়োধ্যাদগী রামেশ্বরম ফাওবদা, ভগবান রাম অসি ভারতকী পোৎলম খুদিংদা য়াওরি। ভগবান রামগী থৌজালদগী লাইশঙ শাবগী খোঙেজল য়াঙলিবা অসিদা লৈবাক পুম্বনা নুংঙাইনরি। মসিদি ‘হেরিতেজকীদমক্তা চাউথোকচবা’গী ৱাফম নৌহৌননা অমুক হায়বনি অমসুং লৈবাক্কী চাউখৎ-থৌরাংগী অনৌবা তাঙ্কক অমগী অহৌবনি। লাতা মঙ্গেস্কর চৌক শারিবা মফমসিনা অয়োধ্যাগী মরু ওইবা মফম কয়াবু শম্নবা মরু ওইবা মফম ওইবসিদা ঐহাক্না নুংঙাইবা ফাওই। চৌক অসি রাম কি পাইদীগা নক্ননা লৈ অমসুং সর্য়ুগী সেংলবা ঈচেলগসু নক্নৈ। লাতা দিদিগী মিংদা শাবা চৌক অমগী মসিদগী হেন্না ফবা করি মফম ওইগদগে? চহি চা কয়াগী মতুংদা ফাওবদা অয়োধ্যাগা ভগবান রামগা মরী লৈনরিবা অসিগুম্বা লতা দিদিগী ভজনশিংনা ঐখোয়গী নুংদা রাম মতম পুম্বদা লৈহন্দুনা লাকখি। মীওই পুম্বগী পুক্নিংদা লৈরিবা মানস মন্ত্রগী ‘শ্রী রামচন্দ্র কৃপালু ভজ মন, হরন ভবা ভয়া দারুনাম’ ওইরো নত্ত্রগা, মীরাইবাইগী ‘পায়ো জি মাইনে রাম রতন ধন পায়ো’ লাইশোন ওইরো, নত্ত্রগা বাপুনা য়াম্না পামজবা ‘বৈশ্নব জন’ নত্ত্রগা ‘তুম আশা বিশ্বাস হমারে রাম’গুম্বা ফজরবা ঈশৈ ওইরো, লাতাজী ঈশৈগী খুত্থাংদা লৈবাক মীয়াম কয়ানা ভগবান রাম ফংজরি।
অদুগা মরূপশিং,
মসিগুম্বা ইথিল অসিদা শুপ্নগী শুর অমসুং খোঞ্জেলদগী লাকপা নত্তে। ভজন শক্লিবা মীওইদুগী ৱাখল্লোন্দা ভক্তি লৈরবা, রামগা নক্নবা মরী লৈরবা, রামগীদমক্তা কত্থোকচবগী মতৌ লৈবা মতমদা মসিগুম্বা ইথিল অসি লাকপনি। মরম অদুনা, লতাজীনা শকপীরম্বা মন্ত্রা খুদিংদা, ভজনশিংদা মহাক্কী খৌনাওদগী থোক্লকপা খোঞ্জেলখক নত্তনা নহাক্কী নীংজবা, স্পিরিচুএলিতী অমসুং প্যুরিতীগী মমি তারিবনি।
মরূপশিং,
ঐখোয়না লাতা দিদিগী খোঞ্জেলদা ‘বন্দে মাতরম’গী খোল্লাও তাবদা ভারত ইমাগী চাউরবা শক্তম ইমাঙদা উবা ঙম্মিলাতা দিদিনা সিবিক দ্যুতীগী মতাংদা য়াম্না খনবগুম্না, চৌক অসিনা অয়োধ্যাদা লৈরিবা অমসুং অয়োধ্যাদা লাইনীংবা লাকপা মীপুম খুদিংগী ৱাখল্লোন্দা মান্নবা ইথিল পীগনি। মসিগী চৌক, মসিগী বীনা অসিনা অয়োধ্যাগী চাউখৎ-খোঙথাং অমসুং ইথিল পুম্নমক্তা তাক্কনি। আর্তকী মালেমগা মরী লৈনবা মীওইশিংদা লাতা দিদিগী মমিং থোল্লিবা চৌক অসিনা ইথিল পীনবা মফম অমা ওইগনি। মোদর্নিতী মাইকৈদা চঙশিন্দুনা অমসুং ইশাগী চৎনবীদা মান্ননা মরা চেৎনা লৈদুনা, মসিনা ভারতকী আর্ত অসুং কলচরবু মালেমগী মফম খুদিংদা য়ৌহন্নবা মীয়াম খুদিংদা পাউজেল পীগনি। ভারতকী আর্ত অমসুং কলচরবু মালেমগী কাচিন কোয়া খুদিংদা য়ৌহনবা হায়বসি মীপুম খুদিংগী থৌদাংনি। ভারতকী চহি লিশিং কয়াগী হেরিতেজ অসিগীদমক্তা ইশাদা চাউথোকচবা ফাওজবগা লোয়ননা ভারতকী কলচরবু হৌরক্লিবা চারোন শুরোন্দা মখা তানা পীথবগী তঙাই ফদবা লৈ। মরম অদুনা, লতাজীগী মতৌগুম্না ইশাগী চৎনবী নুংশিবগী মথৌ য়াম্না তারে।
ভারতকী কলাগী মালেমগী সাধক খুদিংনা চৌক অসিদগী য়াম্না তম্বা ফংগনি হায়বগী ঐহাক্না থাজবা থম্লি। লতাজীগী শুরনা মতম কয়া কয়াদা মালেমগী মফম খুদিংবু অমত্তা ওইহনগনি হায়বগী থাজবগা লোয়ননা ঐহাক্না অয়োধ্যাগী মীয়ামদগী থাজবা য়াম্না থম্লি। য়াম্না অথুবা মতমদা রাম মন্দির শাবা লোইরগনি, লৈবাক্কী মীওই করোর কয়ানা অয়োধ্যাদা লাক্লগনি, অয়োধ্যাগী মীয়াম্না শহর অসিবু কয়া য়াম্না নীংথিজহনগদগে, লু-নালহনগদগে হায়বা অদোম্না খঙবীয়ু। মসিগীদমক্তা ঙসিদগী শেম-শাবা হৌগদবনি অমসুং থবক অসি অয়োধ্যাগী মীপুম খুদিংনা পাংথোক্কদবনি, মদুমকান্দা অয়োধ্যাগী মশক-মতৌবু লমকোয়বা অমনা লাকপা খুদিংদা, রাম মন্দিরবু নীংজবগা লোয়ননা, লমদমসিগী খুদোংচাবশিংবুসু, অয়োধ্যাগী মতিকপু, অয়োধ্যাগী সেবাবু থাগৎনগদৌরিবনি। ঐহাক্কী অয়োধ্যাগী ইচিল ইনাওশিং, ঙসিদগী হোৎনবা হৌবীরো, অদুগা লতাজীগী মপোক নুমিৎনা মীপুম খুদিংবু মতম পুম্বদা ইথিল পীবিরসনু। পুম্নমকপু থাগৎচরি।
থাগৎচরি।