Ministry of Cooperation
Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, a new ministry of Cooperation was set up on 06th July 2021 with an objective to provide renewed impetus to the growth of Cooperative Sector and realization of vision from Cooperation to Prosperity
Under the dynamic guidance of the first Cooperation Minister of the country, Shri Amit Shah, Ministry of Cooperation is working incessantly for development of cooperative sector, in collaboration with all State Governments and other stakeholders
In this background, a two-day Conference of State Cooperation Ministers was organized by Ministry of Cooperation at Vigyan Bhawan, New Delhi on 08-09 September, 2022
On day one of the conference yesterday, State Ministers of Cooperation, Lt. Governors of UTs and several senior officials put their thoughts forward on a number of sectors associated with Cooperation
In the two-day conference, Cooperation Ministers from 21 states, Lt. Governors of 2 UTs and several other dignitaries and experts shared their views and suggestions for strengthening the cooperative sector
Deliberations were held on various important themes including - National Cooperation Policy, National Cooperative Database and New Proposed Schemes of Ministry of Cooperation
Government of India will be setting up a multistate export house which will export Khadi products, handicrafts and agriculture products to the world market
In the next 2 months, government will form a multi-state cooperative of seed culture and marketing and certification of organic products, which will directly benefit farmers involved in organic farming
Subjects related to PACS and Model Bye-Laws including PACS Computerization, Action Plan for Revitalization of defunct PACS were also discussed along with issues related to Primary Co-operative Societies regarding prioritizing long term financing, Milk Co-operative Societies and Fish Cooperative Societies etc
The conference concluded with the resolve of all stakeholders to work together for giving impetus to cooperative based economic model in the country to realize the mantra of Sahkar Se Samaridhi
10 SEP 2022 8:55AM by PIB Delhi
Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, a new ministry of Cooperation was set up on 06th July 2021 with an objective to provide renewed impetus to the growth of Cooperative Sector and realization of vision from Cooperation to Prosperity. Under the dynamic guidance of Union Home and Cooperation Minister Shri Amit Shah, Ministry of Cooperation is working incessantly for development of cooperative sector, in collaboration with all State Governments and other stakeholders.
In this background, a two-day Conference of State Cooperation Ministers was organized by Ministry of Cooperation at Vigyan Bhawan, New Delhi on 08-09 September, 2022. On the opening day, the conference began with welcome speech of Minister of State for Cooperation, Shri B. L. Verma and inaugural address by the Union Home & Cooperation Minister Shri Amit Shah.
On day one of the conference yesterday, State Ministers of Cooperation, Lt. Governors of UTs and several senior officials put their thoughts forward on a number of sectors associated with Cooperation.
In the two-day conference, Cooperation Ministers from 21 states and Lt. Governors of 2 UTs, Shri Gyanesh Kumar, Secretary (M/o Cooperation, Government of India), Shri Vijay Kumar, Additional Secretary and Central Registrar of Cooperative Societies, Chief and Addl. Chief Secretaries, Principal Secretariesand the Registrar of Cooperative Societiesof the States/UTsshared their views and suggestions for strengthening the cooperative sector. All States/UTs made presentation and shared their best practices amongst themselves.
Deliberations were held on various important themes including - National Cooperation Policy, National Cooperative Database, New Proposed Schemes of Ministry of Cooperation viz. PACS in every Panchayat, Export of Agro-based and other products, promotion and marketing of Organic Products, expansion of Co-operatives to New Areas. Further, Subjects related to PACS and Model Bye-Laws including PACS Computerization, Action Plan for Revitalization of defunct PACS, Model Bye-Laws of PACS were also discussed along with issues related to Primary Co-operative Societies regarding prioritizing long term financing, Milk Co-operative Societies and Fish Cooperative Societies etc.
NCDC being a leader in cooperative financing informed about the prospects and avenues of lending to the Cooperative sector, with facilitation through its Regional Directorates across States.
Shri Gyanesh Kumar, Secretary, (Ministry of Cooperation, Government of India) highlighted the strength of Cooperative movement in the Country and requested States to adopt the state of art Software alongwith up-to-date hardware under the Project onComputerization of PACS, as approved by the Government of India. Further, to give boost to the export of Cooperatives, the Ministry is facilitating registration of a National LevelCooperative Export House under MSCS Act 2002, that will work in close coordination with Union Ministry of External Affairs and Union Ministry of Commerce to harness the export potential of nearly 30 Crore people associated with the Cooperative movement. The Secretary (Cooperation) also briefed about the Multi-State Cooperative Society being registered for production, procurement, branding and marketing Organic products and Quality Seeds. He further conveyed that Ministry of Cooperation has been taking action to ensure that cooperatives are treated at par with the other economic forms.
The conference concluded with the resolve of all stakeholders to work together for giving impetus to cooperative based economic model in the country to realize the mantra of Sahkar Se Samaridhi.

কোওপরেসন মন্ত্রালয়
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা, কোওপরেতিব সেক্তর চাওখৎহন্নবা অনৌবা ইনোৎ অমা হাপ্ননবা অমদি কোওপরেসন্দগী ৱাত্ত-পাদবা ফীভম লাকহন্নবগী মঙলান মঙফাওনহন্নবগী পান্দমদা জুলাই ৬, ২০২১দা অনৌবা কোওপরেসন মন্ত্রালয় অমা লিংখৎখি
লৈবাকসিগী অহানবা কোওপরেসন মন্ত্রী, শ্রী অমিত সাহগী লমজিং মখাদা কোওপরেসন মন্ত্রালয়না স্তেত পুম্নমক্কী লৈঙাকশিং অমসুং অতৈ স্তেকহোল্দরশিংগা খুৎশম্ননা চৎমিন্নদুনা কোওপরেতিব সেক্তর চাওখৎহন্নবা লেপ্পা লৈতনা হোৎনরি
হীরম অসিদা, কোওপরেসন মন্ত্রালয়না সেপ্তেম্বর ০৮-০৯, ২০২২দা নই দিল্লীগী বিজ্ঞান ভবন্দা নুমিৎ নিনিগী ওইবা স্তেত কোওপরেসন মন্ত্রীশিংগী কন্ফরেন্স অমা পাঙথোকখি
ঙরাং কন্ফরেন্সকী অহানবা নুমিত্তা, স্তেতশিংগী কোওপরেসন মন্ত্রীশিং, য়ু.তি.শিংগী লেফ্তনেন্ত গভর্নরশিং অমসুং মকোক থোংবা ওফিসিএলশিংনা কোওপরেসনগা মরী লৈনবা সেক্তর কয়াগী মরমদা মখোয়গী ৱাখল্লোন ফোঙদোক্নখি
নুমিৎ নিনিগী কন্ফরেন্স অদুদা স্তেত ২১গী কোওপরেসন মন্ত্রীশিং, য়ু.তি. ২গী লেফ্তনেন্ত গভর্নরশিং অমসুং অতৈ মীথুং অমসুং এক্সপর্তশিংনা কোওপরেতিব সেক্তর মপাঙ্গল কনখৎহন্নবগীদমক মখোয়গী ৱাখল্লোনশিং অমসুং সজেসনশিং পুথোক্নখি
নেস্নেল কোওপরেসন পোলিসী, নেস্নেল কোওপরেতিব দেতাবেজ অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রালয়গী নৌনা প্রপোজ তৌবা স্কীমশিং য়াওনা তোঙান তোঙানবা মরুওইবা হীরমশিংদা কুপ্না খন্নখি
ভারত লৈঙাক্না মালেমগী কৈথেলদা থাদিগী পোত্থোক, হেন্দিক্রা
10 SEP 2022 8:55AM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা, কোওপরেতিব সেক্তর চাওখৎহন্নবা অনৌবা ইনোৎ অমা হাপ্ননবা অমদি কোওপরেসন্দগী ৱাত্ত-পাদবা ফীভম লাকহন্নবগী মঙলান মঙফাওনহন্নবগী পান্দমদা জুলাই ৬, ২০২১দা অনৌবা কোওপরেসন মন্ত্রালয় অমা লিংখৎখি‍। লৈবাকসিগী অহানবা কোওপরেসন মন্ত্রী, শ্রী অমিত সাহগী লমজিং মখাদা কোওপরেসন মন্ত্রালয়না স্তেত পুম্নমক্কী লৈঙাকশিং অমসুং অতৈ স্তেকহোল্দরশিংগা খুৎশম্ননা চৎমিন্নদুনা কোওপরেতিব সেক্তর চাওখৎহন্নবা লেপ্পা লৈতনা হোৎনরি‍।
হীরম অসিদা, কোওপরেসন মন্ত্রালয়না সেপ্তেম্বর ০৮-০৯, ২০২২দা নই দিল্লীগী বিজ্ঞান ভবন্দা নুমিৎ নিনিগী ওইবা স্তেত কোওপরেসন মন্ত্রীশিংগী কন্ফরেন্স অমা পাঙথোকখি‍। অহানবা নুমিত্তা কোওপরেসনগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী বি.এল. ভর্মানা তরাম্না ওকপগী ৱারোল অমদি গৃহ অমসুং কোওপরেসনগী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী অমিত সাহনা হৌদোক ৱারোল পীদুনা কন্ফরেন্স অদু হৌদোকখি‍।
ঙরাং কন্ফরেন্সকী অহানবা নুমিত্তা, স্তেতশিংগী কোওপরেসন মন্ত্রীশিং, য়ু.তি.শিংগী লেফ্তনেন্ত গভর্নরশিং অমসুং মকোক থোংবা ওফিসিএলশিংনা কোওপরেসনগা মরী লৈনবা সেক্তর কয়াগী মরমদা মখোয়গী ৱাখল্লোন ফোঙদোক্নখি‍।
নুমিৎ নিনিগী কন্ফরেন্স অদুদা স্তেত ২১গী কোওপরেসন মন্ত্রীশিং, য়ু.তি. ২গী লেফ্তনেন্ত গভর্নরশিং, শ্রী জ্ঞানেস কুমার, সেক্রেতরী (এম./ও. কোওপরেসন, ভারত লৈঙাক), শ্রী বিজয় কুমার, এদিস্নেল সেক্রেতরী অমসুং সেন্ত্রেল রেজিস্ত্রার ওফ কোওপরেতিব সোসাইতিজ, স্তেত/য়ু.তি.শিংগী চীফ অমসুং এদিস্নেল চীফ সেক্রেতরীশিং, প্রিন্সিপাল সেক্রেতরীশিং অমসুং রেজিস্ত্রার এফ কোওপরেতিব সোসাইতিজশিংনা কোওপরেতিব সেক্তর মপাঙ্গল কনখৎহন্নবগীদমক মখোয়গী ৱাখল্লোনশিং অমসুং সজেসনশিং পুথোক্নখি‍। স্তেত/য়ু.তি. খুদিংমক্না মখোয়গী খ্বাইদগী ফবা থৌওংশিংগী মরমদা প্রজেন্তেসন উত্তুনা ফোঙদোক্নখি‍।
নেস্নেল কোওপরেসন পোলিসী, নেস্নেল কোওপরেতিব দেতাবেজ অমসুং পঞ্চায়ত খুদিংদা পি.এ.সি. থম্বা, এগ্রো-বেজ অমসুং অতৈ পোত্থোকশিং মপান্দা থাদোকপা, ওর্গানিক পোত্থোকশিং য়োকখত্তুনা মার্কেতিং তৌবা, অনৌবা হীরমশিংদা কোওপরেতিবকী মফম পাকথোক চাউথোকহনবা হায়রিবা হীরমশিং অসিগী মতাঙদা কোওপরেসন মন্ত্রালয়গী নৌনা প্রপোজ তৌবা স্কীমশিং য়াওনা তোঙান তোঙানবা মরুওইবা হীরমশিংদা কুপ্না খন্নখি‍। লোং তর্ম ফাইনান্সিংদা অহেনবা মীৎয়েঙ চঙবগী মতাঙদা প্রাইমারী কোওপরেতিব সোসাইতীশিং, মিল্ক কোওপরেতিব সোসাইতীশিং অমসুং ফিস কোওপরেতিব সোসাইতীনচিংবশিংগা লোয়ননা পি.এ.সি. কম্প্যুতরাইজেসন, মথৌ তৌদ্রবা পি.এ.সি.শিং অমুক হিঙ্গৎহন্নবগী এক্সনা প্লান য়াওনা পি.এ.সি. অমসুং মোদেল বাই-লোগা মরী লৈনবা হীরমশিংদসু খন্নখি‍।
কোওপরেতিব ফাইনান্সিংগী লুচিংবা অমা ওইনা এন.সি.দি.সি.না স্তেতশিংদা লৈরিবা মখোয়গী রীজনেল দাইরেক্তরেৎশিংগী খুত্থাঙদা কোওপরেতিব সেক্তরদা শেল পূথোকপগী প্রোস্পেক্ত অমসুং এভেন্যুশিংগী মরমদা পাউদমখি‍।
শ্রী জ্ঞানেস কুমার, সেক্রেতরী, (কোওপরেসন মন্ত্রালয়, ভারত লৈঙাক)না লৈবাকসিদা লৈরিবা কোওপরেতিব মুভমেন্তকী মপাঙ্গলগী মরমদা পল্লদুনা স্তেতশিংদা ভারত লৈঙাক্না অয়াবা পীখ্রবা পি.এ.সি.শিং কম্প্যুতরাইজেসন তৌবগী প্রোজেক্ত পায়খৎপদা খ্বাইদগী ফবা সোফ্তৱ্যার অমসুং মতমগা চুনবা হার্দৱ্যার শীজিন্ননবা ৱাফম থমখি‍। কোওপরেতিবকী লমদা মপান্দা থাদোকপগী চাং হেনগৎহন্নবগীদমক কোওপরেতিব মুভমেন্তকা মরী লৈনবা মীওই করোর ৩০রোমগী মপান্দা থাদোকপা ঙম্বগী মতিং লোকশিন্নবগীদমক এক্সতরনেল এফ্যার্স মন্ত্রালয় অমসুং কম্মর্স মন্ত্রালয়গা খুৎশম্ননা চৎমিন্নগদবা নেস্নেল লেভেল কোওপরেতিব এক্সপোর্ত হাউস এম.এস.সি.এস. এক্ত ২০০২গী মখাদা রেজিস্ত্রেজন তৌবগী থবক্তা মন্ত্রালয়না মতেং পাংলি‍‍ হায়না ফোঙদোকখি‍। ওর্গানিক পোত্থোকশিং পুথোকপা, লৌশিনবা অমসুং মার্কেতিং লোয়ননা ক্বালিতী লৈবা মরূগী থবক পায়খৎনবগীদমক রেজিস্তর তৌবগী থবক পায়খৎলিবা মল্তি-স্তেত কোওপরেসনগী মতাঙদসু সেক্রেতরীনা (কোওপরেসন) শন্দোক্না তাকখি‍। কোওপরেতিবপু অতৈ শেন্মিৎলোনগী মওংশিংগা মান্নবা থাক্তা মীৎয়েঙ থম্ননবগীদমক কোওপরেসন মন্ত্রালয়না থবক পায়খৎলি হায়না মহাক্না মখা তাখি‍।
সাহকার সে সমৃধিগী পান্দম ফংনবগীদমক লৈবাকসিদা কোওপরেতিবতা য়ুম্ফম ওইবা শেন্মিৎলোনগী মোদেল অমা পুরকপদা ইনোৎ হাপ্নবগীদমক স্তেকহোল্দর খুদিংমক পুন্না থবক তৌমিন্ননবা ফিরেপকা লোয়ননা কন্ফরেন্স অদু লোইশিনখি‍।