President's Secretariat
ADDRESS TO THE NATION BY HON’BLE PRESIDENT OF INDIA SMT. DROUPADI MURMU ON THE EVE OF THE 76TH INDEPENDENCE DAY
14 AUG 2022 7:32PM by PIB Delhi
My dear fellow citizens,
Namaskar!
My heartiest greetings in advance to all Indians living in the country and abroad on the eve of the 76th Independence Day. I am delighted to address you on this momentous occasion. India is completing 75 years as an independent nation. Fourteenth August is observed as ‘Partition Horrors Remembrance Day’ so as to promote social harmony, unity and empowerment of people. Tomorrow marks the day when we had freed ourselves from the shackles of colonial rulers and decided to reshape our destiny. As all of us celebrate the anniversary of that day, we bow to all those men and women who made enormous sacrifices to make it possible for us to live in a free India.
It is a cause of celebration not only for all of us but also for every advocate of democracy around the world. When India won independence, there were many international leaders and experts who were skeptical about the success of democratic form of government in India. They had their reasons to be doubtful. In those days, democracy was limited to economically advanced nations. India, after so many years of exploitation at the hands of foreign rulers, was marked by poverty and illiteracy. But we Indians proved the skeptics wrong. Democracy not only grew roots in this soil, it was enriched too.
In most other well-established democracies, women had to wage long-drawn struggles to get the right to vote. But India adopted universal adult franchise right since the beginning of the Republic. Thus, the makers of modern India enabled each and every adult citizen to participate in the collective process of nation-building. Thus, India can be credited to have helped the world discover the true potential of democracy.
I believe this was not a coincidence. At the beginning of civilisation, saints and seers of this land had developed a vision of humanity that was defined by equality of all; indeed, oneness of all. The great Freedom Struggle and its leaders like Mahatma Gandhi re-discovered our ancient values for modern times. Then, it is no wonder our democracy has Indian characteristics. Gandhiji advocated decentralisation and power to the people.
For 75 weeks now, the nation has been commemorating these noble ideals that won us freedom. In March 2021, we began the ‘Azadi ka Amrit Mahotsav’ with the re-enactment of the Dandi March. This way, our celebrations began with a tribute to that watershed event which had put our struggle on the world map. This festival is dedicated to the people of India. Based on the success achieved by the people, the resolve to build 'Atmanirbhar Bharat' is also a part of this Mahotsav. Citizens from all age-groups have keenly participated in a series of events held across the country. This grand festival is going ahead with the ‘Har Ghar Tiranga Abhiyan’. The Indian tricolours are fluttering in every nook and corner of the country. Great martyrs would have been thrilled to see the spirit of the Independence Movement coming alive again on such a massive scale.
Our glorious Freedom Struggle was waged bravely across the vast territory of our country. Many great freedom fighters did their duty and passed on the torch of awakening leaving little trace of their heroic deeds. Forgotten for long were many heroes and their struggles, especially among the peasant and tribal populations. The government’s decision last year to observe 15th November as ‘Janajatiya Gaurav Divas’ is welcome because our tribal heroes are not merely local or regional icons but they inspire the entire nation.
Dear Citizens,
For a nation, particularly an ancient one such as India, the passage of 75 years is merely a blink of an eye. But for us as individuals, it is a lifetime. Senior citizens among us have witnessed a dramatic change in their lifetime. They have seen how, after Independence, all the generations have toiled hard; how we met great challenges and how we have taken charge of our destiny. The lessons learnt in the process will prove useful as we move towards the next milestone in the journey of the nation – the Amrit Kaal, the 25 years to the celebration of the centenary of our Independence.
By the year 2047, we will have fully realised the dreams of our freedom fighters. We will have given a concrete shape to the vision of those who, led by Babasaheb Bhimrao Ambedkar, drafted the Constitution. We are already on course to build an Atmanirbhar Bharat, an India that would have realised its true potential.
The world has seen a new India rising in recent years, more so after the outbreak of COVID-19. Our response to the pandemic has been appreciated everywhere. We launched the biggest vaccination drive in human history with vaccines manufactured in the country itself. Last month we crossed the 200-crore mark in cumulative vaccine coverage. In combating the pandemic, our achievements have been better than those of many developed countries. For this feat, we are grateful to our scientists, doctors, nurses, paramedics and the staff associated with vaccination.
The pandemic has uprooted lives and also economies in the entire world. When the world has been battling the economic consequences of the great crisis, India got its act together and is now moving forward. India is among the fastest growing major economies in the world. India's start-up eco-system ranks high in the world. The success of start-ups in our country, especially the growing number of unicorns is a shining example of our industrial progress. The government and policy-makers deserve credit for beating the global trend and helping the economy flourish. During the last few years, unprecedented progress has been made in the development of physical and digital infrastructure. Through the Pradhan Mantri Gati-Shakti Yojana, all the modes of connectivity based on water, land, air etc. are being integrated in the whole country to enable seamless transportation across the country. For the vibrancy of growth visible in our country, credit must also be given to workers and farmers whose hard work has made it possible and entrepreneurs whose business acumen has created wealth. What is all the more heartening is that the growth is becoming more inclusive and regional disparities too are reducing.
But this is only the beginning. A series of economic reforms and policy initiatives have been preparing the ground for a long term. Digital India, for example, is creating the bedrock of a knowledge economy. The ‘National Education Policy’ is aimed at preparing the future generation for the next stage of industrial revolution while also reconnecting it with our heritage.
Economic success is leading to an ease in living too. Economic reforms are rightly accompanied by innovative welfare initiatives. A home of one’s own is no longer a dream for the poor, but a reality for more and more people, thanks to the ‘Pradhan Mantri Awas Yojana’. Similarly, under the ‘Jal Jeevan Mission’, tap water connection is being provided to every household since the launch of the ‘Har Ghar Jal’ scheme.
The aim of these and many other similar efforts is to provide basic amenities to all, particularly the poor. The keyword for India today is compassion; for the downtrodden, for the needy and for those on the margins. Some of our national values have been incorporated in our Constitution as the Fundamental Duties of the citizens. I appeal to every citizen to know about their Fundamental Duties and follow them in letter and spirit so that our nation reaches new heights.
Dear Citizens,
At the core of the transformation, we have been witnessing in healthcare, education, economy as well as a number of related areas is the stress on good governance. When work is done with the spirit of ‘Nation First’, it is bound to reflect in every decision and every sector. This is also reflected in India’s standing in the world.
India’s new-found confidence stems from the spirit of its youth, its farmers, and above all, its women. Gender inequalities are reducing and women are moving ahead, breaking many glass ceilings. Their increasing participation in social and political processes will prove decisive. At the grassroots level, we have more than 14 lakh elected women representatives in Panchayati Raj Institutions.
Our daughters are the biggest hope for the nation. Some of them brought laurels for the country at the recently held Commonwealth Games. Of course, India’s sportspersons have been making the country proud by their performance in international competitions. A large number of our winners come from underprivileged segments of society. From becoming fighter pilots to space scientists, our daughters are scaling great heights.
Dear Citizens,
In celebrating Independence Day, we are celebrating our ‘Bharatiyata’. Our country is full of diversity. But, at the same time, we all have something in common. It is this common thread which binds all of us together and inspires us to walk together with the spirit of Ek Bharat, Shreshtha Bharat.
India is a very beautiful country, also because of its mountains, rivers, lakes and forests and the animals and birds that live in such landscapes. When the environment is facing new challenges, we must remain determined to preserve all that makes India beautiful. Conserving water, soil and bio-diversity is our duty towards our children. Caring for Mother Nature has been part and parcel of Indian culture. With our traditional life style, we Indians can show the way to the rest of the world. Yoga and Ayurveda are India's invaluable gifts to the world. Their popularity is on the rise all over the globe.
Dear fellow citizens,
Our beloved country has given us everything we have in our life. We should pledge to give everything we can for the sake of safety, security, progress and prosperity of our country. Our existence will become meaningful only in building a glorious India. The great nationalist poet Kuvempu, who enriched Indian literature through Kannada language, had written:
Naanu aliwe, Neenu aliwe
Namma elubugal mele
Mooduvudu – Mooduvudu
Navabharatda leele
Which means:
‘I will pass
So will you
But on our bones will arise
The great tale of a new India’
This is a clarion call of the nationalist poet for making total sacrifice for the motherland and upliftment of fellow citizens. To follow these ideals is my special appeal to the youth of the country who are going to build the India of 2047.
Before I conclude, I would like to extend Independence Day greetings to the armed forces, to the members of Indian missions abroad, and to the Indian diaspora who continue to make their motherland proud. My best wishes to all of you.
Thank you,
Jai Hind!

রাস্ত্রপতিগী লোইশঙ
৭৬শুবা নীংতম নুমিৎকী মাংওইননা ইকাই খুম্নজরবা ভারতকী রাস্ত্রপতি, শ্রীমতি দ্রৌপদী মুর্মুনা জাতি মীয়ামদা থমখিবা ৱারোল
14 AUG 2022 7:32PM by PIB Imphal
ঐহাক্কী নুংশিরবা ইরৈবাকচাশিং,
খুরুমজরি!
৭৬শুবা নীংতম নুমিৎকী মাংওইননা লৈবাক অসিদা অমদি মীরৈবাক্তা লৈরিবা ভারত মচা পুম্নমক্তা ঐহাক্না মাংজৌননা য়াইফ-পাইজেল পীজরি। মরু ওইবা থৌরম অসিনা লাকপদা মীয়ামদা ঐহাক্না ৱা ঙাংবা ফংজবদা য়াম্না নুংঙাইবা পোকই। ভারতনা মনীংতম্বা লৈবাক অমা ওইনা চহি ৭৫ মপুং ফারগনি। খুন্নাইবু ইং-তপ্পা, অমত্তা ওইবা অমসুং মীয়ামবু শক্তি পীনবা ওগস্ত তরামরি অসি ‘পারতিসন হোরর্স রিমেম্বরেন্স দে’ হায়না পাঙথোক্লি। হয়েং অসি ঐখোয়না লোইলম লৈঙাক্কী মীওৎ-মীনৈদগী ইশাবু নীংতম্বা ফংহনখিবা অমসুং ঐখোয়গী তুংলমচৎ নৌনা শেমগৎখিবা নুমিৎ অদুনি। ঐখোয় পুম্নমক্না নুমিৎ অসিগী চহিগী কুমওন পাঙথোক্লিবা মতম অসিদা, ঐখোয়না নীংতম্বা ভারত্তা হিংবা ঙম্নবা চাউনা কত্থোকখিবা অদুগুম্লবা নুপা অমসুং নুপী পুম্নমকপু ইকাই খুম্নবা উৎচরি।
মসি ঐখোয় পুম্নমক্কী খক্তা নত্তনা মালেম শিনবা থুংনা দেমোক্রেসীগী এদভোকেৎ তৌরিবা খুদিংমক্কীদমক নুংঙাইবা ফোঙদোক্নবগী মরম অমনি। ভারতনা নীংতম্বা ফংলবা মতমদা, ভারত্তা দেমোক্রেসী মওংদা লৈঙাক শেম্বদা মাইপাকপগী মতাংদা চিংনবা পোকখিবা মালেমগী লুচিংবা অমসুং এক্সপর্ত কয়া অমা লৈখি। মখোয়না চিংনবা পোকপগী মরম লৈরমখি। মতম অদুদা দেমোক্রেসী অসি শেল-থুমগী লমদা চাউখত্পা লৈবাকশিং খক্তদা লৈরমখি। লোইলম লৈঙাক্কী মখাদা চহি কয়া লৈরুরবা মতুংদা ভারত অসি লায়রবা অমসুং লাইরিক হৈতবা অসিনা মশক তাকখি। অদুবু ঐখোয় ভারত মচাশিংনা অমসি অরানবনি হায়না উৎখি। দেমোক্রেসী অসি লমদম অসিদা মরা চেৎনা তাখিবা খক্তা নত্তনা মসিবু হেন্না মপাঙ্গল কলহনখি।
অতোপ্পা য়াম্না লিরবা দেমোক্রেসীদা অয়াম্বনা নুপীশিংনা ভোতৎ থাদবগী হক ফংনবা হোৎনবা মতম শাংনা লান্থেংনবা তারমখি। অদুবু ভারতনা রিপব্লিক ওইরকপদগী হৌনা য়ুনিভর্সেল এদল্ত ফ্রানসাইজ রাইৎ এদোপ্ত তৌখি। অসুম্না মোদর্ন ইন্দিয়া শেমখিবশিংনা চহি শুরবা প্রজা খুদিংমক লৈবাক শেমগত্পগী অপুনবা থৌওংদা শরুক য়াবা ঙমহনখি। অসুম্না ভারতনা দেমোক্রেসীগী অশেংবা মতিক-ময়াই অদু মালেমদা খঙহনবদা মতেং পাংখিবগী মনা পীবা য়াই।
মসি চান্নরুবা নত্তে হায়না ঐনা থাজৈ। সভ্যতা হৌরকপদা, লমদম অসিগী মুনি-ঋসিশিংনা মীপুম খুদিংমক মান্নৈ হায়বা ৱাখল্লোন তাক্লিবা মীওইবা জাতিগী বিজন অমা শেম্বীরমখি; তশেংনমক, পুম্নমক্কী অমত্তা ওইবা হায়বনি। অচৌবা নীংতম ইহৌ অমসুং মহাত্মা গান্ধীগুম্বা লুচিংবশিংনা অনৌবা মতমগীদমক ঐখোয়গী অরিবা মতমগী ভেল্যুশিং অদু অমুক হন্না পুথোকখি। ঐখোয়গী দেমোক্রেসীদা ভারতকী মওং-মতৌ চেল্লিবা অসিদা অঙকপা পোক্নীংঙাই ওইদে। গান্ধীজীনা দিসেন্ত্রেলাইজেসন অমসুং মীয়ামদা শক্তি পীনবা ৱাফম থমখি।
হৌজিক চয়োল ৭৫, জাতি অসিনা ঐখোয়দা নীংতম্বা ফংহনখিবা অথোইবা ৱাখল্লোনশিং অসি নীংশিংদুনা লাক্লি। ২০২১গী মার্চতা ঐখোয়না দান্দি মার্চ অমুক হন্না পাঙথোকপগা লোয়ননা “আজাদী কা অমৃত মহোত্সব’ হৌদোকখি। মওং অসুম্না ঐখোয়গী পালন থৌরমশিং অসি ঐখোয়গী ইহৌবু মালেমগী মেপ্তা য়াওহনখিবা অদুগুম্লবা মরু ওইবা থৌদোক অদুবু ইকাই খুম্নবা উৎপগা লোয়ননা হৌখি। মসিগী কুম্মৈ অসি ভারতকী মীয়ামদা কত্থোকপনি। মীয়াম্না ফংখিবা মাই পাকপা অদুদা য়ুম্ফম ওইরগা ‘আত্মনির্ভর ভারত’ ওইহন্নবা ৱারেপ অসিসু মসিগী মহোত্সব অসিগী শরুক অমনি। চহি কাংলুপ খুদিংমক্কী প্রজাশিংনা লৈবাক শিনবা থুংনা পাঙথোকপা থৌরম কয়াদা থৱায় য়াওনা শরুক য়াখি। মসিগী অচৌবা কুম্মৈ অসি ‘হর ঘর তিরঙ্গা অভিয়ান’গা লোয়ননা মখা চত্থরি। লৈবাক অসিগী কাচিন-কোয়া শিনবা থুংবদা ভারতকী মচু অহুমগী ফিরাল পাইহল্লি। য়াম্না চাউবা মওংদা নীংতম ইহৌগী অসি অমুক হন্না হিংগৎহল্লিবা অসি উবদা অথোইবশিংনা নুংঙাইবা ফাওরমগনি।
ঐখোয়গী লৈবাক্কী চাউরবা লমদম অসিদা ঐখোয়গী মতিক-ময়াই লৈয়া নীংতম ইহৌ অসি থৌনা ফনা শোক্নখি। অথোইবা নীংতম লান্মী কয়ানা মখোয়গী থৌদাং অদু পাঙথোকখি অমসুং মখোয়গী থৌনা ফবা থৌদাংশিং পাঙথোকপগী মমি থমলমদুনা মীৎকপ থোকপগী মৈরা অদু খুৎশিন্নরমখি। মরু ওইনা লৌমী অমসুং ত্রাইবেল মীয়ামগী মরক্তা মতম শাংনা অকাও পরৈ চল্লুরবা অথৌবা অমসুং মখোয়গী ইহৌ কয়া লৈ। সরকারনা মমাং চহিদা নবেম্বর ১৫বু ‘জনজতীয় গৌরব দিবস’ ওইনা পাঙথোক্নবা লৌখিবা ৱারেপ অদু তরাম্না ওকলি মরমদি ঐখোয়গী ত্রাইবেলগী অথৌবশিং অসি শুপ্নগী লোকেল নত্রগা রিজনেল আইকন খক্তা নত্তে মখোয়না জাতি পুম্ববু ইথিল পীরি।
নুংশিরবা প্রজাশিং,
জাতি অমগীদমক, মরুওইনা ভারতগুম্বা অরিবা জাতি অমগীদমক চহি ৭৫ শুরকপা অসি য়াম্না থুনমক হৌখিবগা মান্নৈ। অদুবু ঐখোয়গীদমক্তদি মসি পুন্সি খোঙচৎ অমগা পাঙখক ওইরি। ঐখোয়গী ইরক্তা লৈরিবা সেনিয়র সিতিজেনশিংনা মখোয়গী পুন্সিদা অচৌবা অহোংবা অমা উবা ফংখি। মখোয়না নীংতম্বা ফংলবা মতুংদা মীরোল খুদিংমক্না মতৌ করম্না কন্না হোৎনখিবগে; ঐখোয়না মতৌ করম্না অচৌবা শীংনবা কয়া মায়োক্নখিবগে অমসুং মতৌ করম্না ঐখোয়গী তুংলমচৎকী থৌদাং লৌখিবগে হায়বদু উবা ফংখি। থৌওং অসিদগী তমশিনখিবা পরাশিং অদু ঐখোয়না জাতিগী খোঙচৎতা মথংগী মাইপাকপগী পন্দুপ - অমৃত কাল, ঐখোয়গী নীংতম্বা ফংবগী চহি চামা শুবগী কুমওন য়ৌগদবা চহি ২৫, তম্না চংশিনবদা য়াম্না কান্নরগনি।
২০৪৭ ফাওবদা ঐখোয়না ঐখোয়গী নীংতম লান্মীশিংগী মংলানশিং অদু মপুং ফানা মঙফাওনহল্লগনি। বাবাসাহেব ভিমরাও অম্বেদকরনা লুচিংদুনা কন্সতিত্যুসন শেম্বিরবা মীওইশিংগী মঙলান্দা ঐখোয়না অচৌবা মতেং অমা পীরগনি। ঐখোয়না হান্নদগী হৌনা আত্মনির্ভর ভারত, মাগী অশেংবা মতিক-ময়াই পুথোকপা ঙম্বা ভারত অমা শেমগৎনবা মাইকৈদা চংশিল্লি।
হৌখিবা চহি খরসিদা মালেমনা অনৌবা ভারত অমা শেমগৎলকপা উবা ফংখি, কোবিদ-১৯ শন্দোক্লবা মতুংদনা হেন্না হেনগৎলকখি। লাইচৎ অসি থেংননবা লৌখৎখিবা ঐখোয়গী রেসপোন্স অসি মফম খুদিংমক্তা থাগৎনরকখি। ঐখোয়না লৈবাক অসিদা শাজবা ভেক্সিনশিংগা লোয়ননা মীওইবগী পুৱারিদা খ্বাইদগী চাউবা ভেক্সিনেসন দ্রাউব চত্থখি। হৌখিবা থাদা ঐখোয়না অপুনবাব ভেক্সিন কভরেজদা করোর ২০০ হেনখি। কোবিদ-১৯ লাকশিনবদা ঐখোয়গী মাইপাকপশিং অসি চাউখৎলবা লৈবাক কয়াদগী হেন্না ফবা ওইখি। মসিগী থৌনা অসিগীদমক ঐখোয়না ঐখোয়গী বিজ্ঞানিকশিং, দোক্তরশিং, নর্সশিং, পেরামেদিকশিং অমসুঙ্ তিকা থাবগা মরি লৈনবা স্তাফশিংবু থাগত্পা ফোঙদোকচরি।
লাইচৎ অসিনা মালেম পুম্বদা পুন্সি কয়া অমা অমসুং শেন্মিৎলোন কয়া অমা মাঙহনখ্রে। মালেম অসিনা অচৌবা লাংফম অসিনা পীরকপা শেন্মিৎলোনগী চৈথেং থেংনরিঙৈদা, ভারতনা মওং চুম্না থেংনহৌদুনা ঙসিদি মাংজিল থানা চঙশিল্লি। মালেমদা ভারতসু খোঙজেল য়াঙনা খুমাং চাউশিল্লিবা শেন্মিৎলোনশিংগী মরক্তা অমা ওইরি। ভারতকী স্তার্ত-অপ ইকোসিস্তেম অসিসু মালেমদা ৱাংলি। ঐখোয়গী লৈবাক অসিগী স্তার্ত-অপশিংনা মায় পাক্লকপা মরুওইনা য়ুনিকোর্ন মশীং থীঙমদনা য়ামখৎলকপা হায়বসি ইন্দস্ত্রিএলগী ওইবা খুমাং চাউশিল্লকপগী খুদম অমনি। লৈঙাক অমসুং পোলিসী মেকরশিংনা মালেমদা চৎলিবা মওং অসিবু থুগাইদুনা শেন্মিৎলোন চাউখৎপগী মনা লৌফম থোকই। হৌখিবা চহি খরা অসিদা, ফিজিকেল অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচরগী ওইবা মমাংদা উখিদ্রিবা খুমাং চাউশিনবা কয়া অমা উবা ফংলে। প্রধান মন্ত্রী গতি-শক্তি য়োজনাগী খুত্থাংদা, ঈশিং, কংফাল, নোংথক অসিনচিংবদা য়ুম্ফম ওইবা চৎথোক চৎশিনগী লম্বী কয়া অমনা লৈবাক শীনবা থুংনা শম্নহন্দুনা লৈবাক অসিগী চত্থোক চৎশিন্দা হেন্না খুদোং চাহল্লে। লৈবাক অসিদা উরিবা চাউখৎপগী শক্তম অসিগীদমকসু, শিন্মীশিং অমসুং লৌমীশিংনা কন্না হোৎনজবনা অমসুং কর্বারৱালাশিংনা লন হেনগৎহনবদগী ফংলকপনি। থম্মোই হেন্না পেন্নিংঙাই ওইবা অমদি, খুমাং চাউশিনবগী মওং অসি পুম্নমকপু কোনশিল্লি অমসুং খেন্নবা লৈবশিং হন্থরক্লি।
মসিনা অহৌবখক্তমক ওইদ্রি। শেন্মিৎলোনগী রিফোর্ম অমসুং পোলিসীগী খোঙথাং কয়া অমসু মতম কয়াগী মমাংদগী শেমগৎলক্লি। খুদম ওইনা দিজিতেল ইন্দিয়ানসু ৱাখল লৌশিংগী শেন্মিৎলোন শেমদুনা লাক্লি। 'নেসনেল এজুকেসন পোলিসী' অসিনসু তুংগী মীরোলবু ইন্দস্ত্রিএল রিভোলুসনগী মথংগী তাংকক অমদা পুশিনবীদুনা ঐখোয়গী হেরিতেজগা শম্নহন্নবা পান্দম থম্লি।
শেন্মিৎলোন্দা মায় পাকপনা হিংবদা লায়হনবগী চাংসু হেনগৎলক্লি। শেন্মিৎলোনগী রিফোর্মশিংসু অনৌবা য়াইফ-থৌরাংগী খোঙথাংশিংগা শম্ননা চৎমিন্নরি। মশাগী য়ুম অমা লৈজবা হায়বসি লাইরবশিংগী মংলান অমা ওইদ্রে, মসি মীওই কয়া অমগী অশেংবা লন হায়বদু ওইরে, মসিগীদমক 'প্রধান মন্ত্রী অৱাজ য়োজনা'বু থাগৎফম থোকই। মসিগা মান্ননা, 'জল জীবন মিসন'গী মখাদা, তোতী ঈশিংসু 'হর ঘর জল' থৌশিলনহেক হৌদোক্লকপদগী য়ুমথোং খুদিংদা পীরি।
ময়াম অসিগী অমসুং মসিগা মান্নবা থৌরাং কয়া অমগী পান্দম অসি মীপুম খুদিংদা মরুওইনা লাইরবশিংদা তঙাইফদবা খুদোংচাবশিং পীবা হায়বসিনি। ঙসিগী ভারতকী মরুওইবা ৱাহৈ অমা হায়রবদি নুংশিবা; কনা লৈজদ্রবশিংগীদমক, লাইরবশিংগীদমক অমসুং শোত্থরবশিংগীদমক হায়বনি। ঐখোয়গী জাতিগী মগুন খরদি ঐখোয়গী সংবিধান্দা প্রজাশিংগী ফন্দামেন্তেল দ্যুতী ওইনা য়াওরি। ঐহাক্না মীয়ামদা মখোয়গী তঙাইফদবা থৌদাংশিং খঙনবা অমসুং লৈবাক অসিনা অনৌবা খুমাং চাউশিনবা অমা ফংনবগীদমক ঙাকনা চৎপীনবগীদমক আপিল তৌজরি।
নুংশিজরবা প্রজাশিং,
শেমদোক শাদোকপা কয়া অসিগী ময়োলদা, ঐখোয়না হকশেল, এজুকেসন, শেন্মিৎলোন অমসুং অতোপ্পা মসিগা মরী লৈনবা হীরম কয়া অমগা লোইননা অফবা লৈঙাক্তা মীৎয়েং থমলিবা অসি উরে। 'লৈবাক্না হান্না' হায়বা ৱাখল্লোন অসিগা লোইননা থবক অমা পায়খৎপা মতমদা, হায়রিবসিমক ৱারেপ খুদিংদা অমসুং সেক্তর খুদিংদা মমি তাবা উই। মসি মালেমদা লৈরিবা ভারতকী ফিরেপতসু মমি তারি।
ভারতকী অনৌবা থাজবসি মসিগী নহাশিং, লৌমীশিং, অমসুং নুপীশিংদগী হৌরকপনি। জেন্দর ইনইক্বেলিতী হায়বসি হন্থরক্লি অমসুং নুপী ওইবীশিংনা লিক্লিগী পল কয়া থুগাইদুনা মাংজিল থানসু চঙশিল্লক্লি। মখোয়না খুন্নাইগী অমসুং রাজনিতীগী থৌওংশিংদা য়াওশিল্লকপনা মসিবু হেন্না মায় পাকহনগনি। খ্বাইদগী মখোঙদগী য়েংবদা, পঞ্চায়তি রাজ ইন্সতিত্যুসন্দা ঐখোয়গী মীখল মায় পাক্লবী নুপী মীহুৎ লাখ ১৪ হেন্না লৈরি।
ঐখোয়গী ইচানুপীশিং অসি লৈবাক অসিগীদমক্তা খ্বাইদগী চাউবা আশানি। খরা অমনা হন্দক্তা পাংথোককিবা কমনৱেল্থ গেম্সতা লৈবাক অসিগীদমক্তা মিংচৎ পুরকখি। তশেংনা হায়রবদদা ভারতকী শান্নরোইশিংনা ইন্তর্নেস্নেল কমপিতিশনশিংদা মখোয়গী পার্ফোর্মেন্স অদুনা লৈবাক অসিবু চাউথোকহল্লকখি। ঐখোয়গী মাইপাক্লবশিং কয়া অমদি খুনাই অসিগী খ্বাইদগী হেন্না শোত্থরবা কাংলুপশিংদগীনি। ফাইতর পাইলতশিং ওইবদগীনা স্পেস সাইন্তিস্ত ফাওবা ওইদুনা ঐখোয়গী ইচানুপীশিংনা অৱাংবা থাক কয়া অমা কাখৎলি।
নুংশিজরবা প্রজাশিং,
ইন্দিপেন্দেন্স দেগী থৌরম পাংথোকপদা, ঐখোয়না ঐখোয়গী ‘ভারতিয়তা’ অসিবু নুংঙাইবা ফোংদোক্লিবনি। ঐখোয়গী লৈবাক অসি দাইভর্সিতীনা পিক থল্লে। অদুবু মতম অসিমক্তদা, ঐখোয় পুম্নক্তা চপ মান্নবা অমদি লৈ। মসিগী চপ মান্নবা লংলা অসিনা ঐকোব পুম্নমক অসিবু পুনশিল্লি অমসুং এক ভারত শ্রেস্থ ভারতকী ৱাখল্লোন অসিগা লোইননা পুন্না চৎমিন্ননবা ঐখোয়বু থৌগৎলি।
ভারত অসি য়াম্না ফজবা লৈবাক অমনি, লোইননা মফম অসিগী চিং, তুরেল, পাত অমসুং উমং-ৱামং অমসুং অসিগুম্বা মহৌশাগী ওইবা ফজরবা মফম অসিদা লৈরিবা শা-শনশিং অমসুং উচেক-ৱায়াশিং অসিনসু মরম ওইরিবনি। মহৌশাগী অকোইবদা লৈরিবা ফিভম অসিনা অনৌবা শিংনবা কয়া ময়োক্নবা মতমদা ঐখোয়না ভারত অসিবু ফজহল্লিবা খুদিমকপু ঙাক-শেন্দুনা থম্নবগীদমক্তা অচেৎপা ফিরেপ লৌগদবনি। ঈশিং, লৈবাক লৈহাও অমসুং বায়ো-দাইভর্সিতী নিংথিনা শিজিন্নদুনা থম্বা হায়বসি ঐখোয়গী হৌগৎলক্লিবা অঙাংশিংগী মাইকৈদা তৌফম থোকপা ইথৌনি। মহৌশা লাইরেম্বিগীদমক্তা ঙাক-শেনবীবা হায়বসি ভারতকী চৎনবীগি শরুক অমনি। ঐখোয়গী লমদম অসিগী ওইবা হিংবগী মওং-মতৌ অসিগা লোইননা, ঐখোয় ভারতমচাশিংনা মালেম অসিগী অতোপ্পা কয়া অমদা উৎপা ঙমগনি। বোগ অমসুং আয়ুর্বেদ অসি মালেম অসিদা ভারতকী মপাল নাইদ্রবা খুদোলনি। মালেম শিনবা থুংনা মখোয়শিং অসিবু পাম্নবা হেনগৎলক্লি।
নুংশিজরবা ইরৈবাকচাশিং,
ঐখোয়গী লৈবাক অসিনা ঐখোয়গী পুনশিদা লৈরিবা পুম্নমক ঐখোয়দা পিরিবনি। ঐখোয়না ঐখোয়গী লৈবাক অসিগী সেফ্তী, সেক্যুরিতী, প্রোগ্রেস অমসুং প্রোসপরিতীগীদমক্তা ঐখোবনা তৌবা ঙম্বা খুদিংমক তৌনবগীদমক্তা ৱাশক্কদবনি। ভারত অসিবু মিংচৎ লৈবা অমা ওইনা শেমগৎপা মতমদতা ঐখোয়না হিংলিবা অসিগী ৱাহন্থোক লৈগদৌরিবনি। ইন্দিয়ন লিতরেচরবু কন্নদা লোলগী খুত্থাংদা চাউখৎহল্লম্বা, য়াম্না মমিং লৈরবা নেস্নেলিস্ত পোইত কুভেমপুনা ইরম্মি:
নানু আলিৱে, নীনু আলিৱে
নম্মা এলুবুগল মেলে
মুদুৱুদু মুদুৱুদু
নৱভারতদা লীলে
মসিগী ৱাহন্থোক্তি
‘ঐহাক চৎখিগনি
অসুম্না অদোমসু চৎখিগনি
অদুবু ঐখোবগী শরুদা হোগৎলকখিগনি
অনৌবা ভারতকী ফজরবা ৱারী’
মসি ইমা লৈবাক্কীদমক্তা অমসুং ইরৈবাকচাশিংগী চাউখৎ-থৌরাংগীদমক্তা মপুং ফানা কত্থোক্নবগীদমক্তা নেস্নেলিস্ত পোইত অমগী য়াহৌ খোল্লাওনি। মসিগী ৱাকল্লোনশিং অসিগী মতুং ইন্নবা ২০৪৭গী ভারত শেমগৎকদোরিবা লৈবাক অসিগী নআরোলশিংদা ঐহাক্না অখন্ননা আপীল তৌরি।
ঐহাক্না লোইশিন্দ্রঙৈগী মমাংদা, ঐহাক্না আর্মদ ফোর্সশিংদা, মপান লমদা ভারতকী মিসনশিংগী মেম্বরশিং, অমসুং মশাগী মমালৈবাকপু লেপ্তনা চাউথোহল্লিবা ইন্দিয়ন দাইপোরাদা ইন্দিপেন্দেন্স দেগী য়াইফ-পাউজেল পীরি। নখোয় পুম্নমক্তা ঐহাক্কী য়াইফ-পাউজেল পীরি।
থাগৎচরি,
জয় হিন্দ!