Prime Minister's Office
PM felicitates Indian Contingent for Commonwealth Games 2022
“Due to the splendid hard work of the sportspersons, the country is entering into the Azadi ka Amrit Kaal with an inspiring achievement”
“Athletes inspire the youth of the country to do better not only in sports but also in other sectors”
“You weave the country in unity of thought and goal that was also one the great strength of our freedom struggle”
“The power of the Tricolour was seen in Ukraine where it had become a protective shield not only for Indians but also for the citizens of other countries in getting out of the battlefield”
“We have a responsibility to create a sports ecosystem that is globally excellent, inclusive, diverse and dynamic. No talent should be left behind”
13 AUG 2022 1:13PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi felicitated the Indian contingent for the Commonwealth Games (CWG) 2022 in New Delhi. The felicitation was attended by both athletes and their coaches. Union Minister for Youth Affairs & Sports and Information & Broadcasting Shri Anurag Singh Thakur and Minister of State for Youth Affairs and Sports Shri Nisith Pramanik were among those present.
The Prime Minister congratulated the players and coaches for their stupendous performance at the Commonwealth Games 2022 held in Birmingham, where India bagged 22 Gold, 16 Silver and 23 Bronze medals in various disciplines. The Prime Minister welcomed the athletes and coaches and expressed immense pride in the accomplishments of India’s athletes at CWG 2022. The PM said that it is a matter of pride that due to the splendid hard work of the sportspersons, the country is entering into the Azadi ka Amrit Kaal with an inspiring achievement.
The Prime Minister highlighted that in the last few weeks, the country has accomplished two major achievements in the field of sports. Along with the historic performance in the Commonwealth Games, the country has organized the Chess Olympiad for the first time. Addressing the athletes, the Prime Minister said “while all of you were competing in Birmingham, crores of Indians were keeping awake till late night here in India, watching your every action. Many people used to sleep with alarms set up so that they remained updated on the performances.” The Prime Minister said as per his promise at the time of the contingent’s send-off that we are celebrating victory today.
Highlighting the great performance, the Prime Minister remarked that numbers do not reflect the entire story as many medals were missed by the narrowest possible margins which will soon be rectified by the determined players. He said that India has found a new way of winning in 4 new games as compared to last time. From lawn bowls to athletics, the athletes have performed phenomenally. With this performance, the trend of youth towards new sports in the country is going to increase a lot, the Prime Minister said. The Prime Minister also highlighted the achievements of the daughters of India in boxing, judo, wrestling and their domination in the CWG 2022. He said 31 medals came from the players who were making their debut indicating the growing confidence of the youth.
The Prime Minister said that the athletes have strengthened the resolve of ‘Ek Bharat Shreshta Bharat’ not just by gifting a medal to the country, but also by giving the opportunity to celebrate and to be proud. The Prime Minister added the athletes inspire the youth of the country to do better not only in sports but also in other sectors. “You weave the country in unity of thought and goal that was also one the great strength of our freedom struggle”, he said. Mentioning the galaxy of freedom fighters, the Prime Minister said that despite the variance in methods, they all had the common goal of independence. Similarly, our players enter the arena for the prestige of the country. The Prime Minister mentioned that the power of the Tricolour was seen in Ukraine where it had become a protective shield not only for Indians but also for the citizens of other countries in getting out of the battlefield.
The Prime Minister expressed happiness upon the players who emerged out of the Khelo India stage and had done extremely well on the international stage. He also mentioned the positive effect of TOPS (Target Olympic Podium Scheme) which was now being seen. The Prime Minister highlighted the need to intensify our efforts to discover new talent and take them to the podium. “We have a responsibility to create a sports ecosystem that is globally excellent, inclusive, diverse and dynamic. No talent should be left behind”, he stressed. The Prime Minister also acknowledged the role of coaches, sports administrators and support staff in the success of the players.
The Prime Minister urged the athletes to prepare well for the upcoming Asian Games and Olympics. On the occasion of Azadi Ka Amrit Mahotsav, the Prime Minister requested the athletes and their coaches to encourage children by visiting 75 schools, and educational institutions in the country, last year. The Prime Minister said that a lot of sportspersons had taken up this work and fulfilled it under the 'Meet the Champion' campaign. He also urged them to carry this campaign forward as the youth of the nation looks toward the athletes as role models. The Prime Minister said that “your growing recognition, capability and acceptance should be utilised for the younger generation of the country.” The Prime Minister concluded his address by congratulating the athletes on their ‘Vijay Yatra’ and wished them the very best for future endeavours.
The felicitation by the Prime Minister is a part of his continuous endeavour to motivate athletes that represent India in major sporting events. Last year, the Prime Minister interacted with the Indian athletes’ contingent bound for the Tokyo 2020 Olympics and the Indian para-athletes’ contingent for the Tokyo 2020 Paralympic Games. Even during the Commonwealth Games 2022, the Prime Minister took a keen interest in the athletes' progress and congratulated them on their success and sincere efforts, while motivating them to do better.
The CWG 2022 was held in Birmingham from 28th July till 08th August 2022. A total of 215 athletes participated in 141 events across 19 sporting disciplines, where India bagged 22 Gold, 16 Silver and 23 Bronze medals in various disciplines.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা কম্মনৱেল্থ গেম্স ২০২২গী ভারতকী কন্তিঞ্জেন্তপু ওক্তুনা ইকায় খুম্নখ্রে
“শান্নরোইশিংগী মশক থোকপা হোৎনজমন্দগী, লৈবাক অসিনা ইথিল পীনিংঙাই ওইরবা মায় পাকপা কয়াগা লোয়ননা নীংতম্বগী অমৃত কালদা খোঙদারি”
“শান্নরোইশিংনা লৈবাক্কী নহারোলশিংদা শান্ন-খোৎনবখক্তা নত্তনা অতোপ্পা সেক্তরশিংদসু মীথোই মীহেন্নবা ইথিল পীরি”
“ঐখোয়গী নীংতম ইহৌগী খ্বাইদগী অথোইবা পাঙ্গল অমসু ওইখিবগুম্না অদোম্না লৈবাকপু ৱাখল্লোন অমসুং পান্দমগী হীরমদা লৈবাকপু অমত্তা ওইহল্লি”
“মচু অহুমগী ফিরালগী মপাঙ্গল অসিদি ঐখোয়না য়ুক্রেন্দা উখ্রে, মসিনা ভারত মচা খক্তগী নত্তনা অতোপ্পা লৈবাক্কী মীয়ামশিংনা লানফম অসিদগী থোক্লকপদা ঙাক্লৌ চুংগোই ওইখিবনি”
“ঐখোয়দা মালেমগী ওইনা অফবা, ইনক্লুসিব, তোঙানবা মতৌ চেনবা অমসুং মতিক লৈবা স্পোর্ত ইকোসীস্তেম অমা শেম্বগী থৌদাং লৈ। তেলেন্ত অমত্তা চিত্থহনবা য়াদে”
13 AUG 2022 1:13PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা নই দিল্লীদা কম্মনৱেল্থ গেম্স (সি.দবল্যু.জি.) ২০২২গী ভারতকী কন্তিঞ্জেন্তপু ওক্তুনা ইকায় খুম্নখ্রে। ওকপগী থৌরমদা শান্নরোই অমসুং মখোয়গী কোচশিংনা শরুক য়াখি। থৌরম অসিদা শরুক য়াখিবশিংগী মরক্তা য়ুথ এফিয়র্স অমসুং স্পোর্ত, অমদি ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিংগী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী অনুরাগ সিংহ থাকুর অমসুং য়ুথ এফিয়র্স অমসুং স্পোর্তকী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী নিতিশ প্রমানিকসু য়াওখি।
বর্মিংঘামদা পাংথোকখিবা কম্মনৱেল্থ গেম্স ২০২২দা ভারতনা তোঙানবা মশান্নশিংদা মশক থোকপা পরফোর্মেন্স উত্তুনা গোল্দ ২২, সিলভর ১৬ অমসুং ব্রোঞ্জ ২৩ লৌখিবগীদমক্তা প্রধান মন্ত্রীনা শান্নরোই অমসুং মখোয়গী কোচশিংবু থাগৎখি। প্রধান মন্ত্রীনা শান্নরোই অমসুং কোচশিংবু তরাম্না ওকপগা লোয়ননা সি.দবল্যু.জি. ২০২২দা ভারতকী শান্নরোইশিংনা ফংখিবা মায় পাকপশিংদা মহাক্না চাউথোকচবা ফাওই হায়নসু ফোংদোকখি। শান্নরোইশিংগী মশক থোকপা হোৎনজমন্দগী লৈবাক অসিনা ইথিল পীনিংঙাই ওইরবা মায় পাকপা কয়াগা লোয়ননা নীংতম্বগী অমৃত কালদা খোঙদারিবা অসি তসেংনা চাউথোকচনীংঙাইনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি।
হৌখিবা চয়োল খরসিদা লৈবাক্না শান্ন-খোৎনবগী লমদা অচৌবা মায় পাকপা অনি ফংখ্রে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা মীয়ামগী পুক্নিং চিংশিনখি। কম্মনৱেল্থ গেম্সতা পুৱারী ওইরবা থৌওং পাংথোকখিবগা লোয়ননা, লৈবাক অসিনা চেস ওলিম্পিয়াদসু অহানবা ওইনা য়ুম্বু ওইদুনা পাংথোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা শান্নরোইশিংগী মফমদা অসুম্না ফোংদোকখি, “অদোম্না বর্মিংঘামদা শান্নরিঙৈ মরক্তা, ভারত লৈবাক অসিগী লৈবাক মচা করোর কয়ানা অদোমগী থৌওং খুদিং য়েংনবা থেংলবা অহিং ফাওবা তুমদনা লৈনখি। অদোমগী পরফোর্মেন্সশিং পুম্নমক মতম চানা খঙনবগীদমক্তা মীওই কয়ানা এলার্ম থমদুনা তুম্নখিবনি”। মহাক্না কন্তিঞ্জেন্তশিংবু লমথাখিবা মতমদা ৱাশকখিবগী মতুং ইন্না ঐখোয়না ঙসিদি মায় পাকপগী নুংঙাইবা ফোংদোক্লি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা মশক থোকপা পরফোর্মেন্সশিংদা মিৎয়েং চঙলদুনা মেদল কয়া অমসু শম্নাদা লিত্থোকখিবা কয়া য়াওবনা অপুনবা মশিংনা মপুং ওইবা ৱারী তাকপা নত্তে, ৱাখল চেৎপা শান্নরোই কয়ানা মসিবু অথুবা মতমদা শেমদোক্লগনি হায়না ফোংদোকখি। মমাংগী মতমগা চাংদম্নবদা, ভারতনা অনৌবা মশান্না মরিদা মায় পাকপা ঙম্বগী অনৌবা পাম্বৈ কয়া খঙখি হায়না মহাক্না হায়খি। শান্নরোইশিংনা লোন বোলদগী এথলেতিক্স ফাওবদা নীংথিনা শান্নখি। মসিগুম্বা পরফোর্মেন্স অসিদগী ভারতকী নহারোলশিংনা অনৌবা মশান্নদা মায় ওনশিনবগী থৌওং কয়া লৈবাক অসিদা য়াম্না হেনগৎলগনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা থমখি। ভারতকী মচানুপীশিংনা বোক্সিং, জুদো, রেস্তলিং মশান্নদা মায় পাকখিবা অমসুং মখোয়না সি.দবল্যু.জি. ২০২২দা মীথোই মীহেনখিবদা প্রধান মন্ত্রীনা অহেনবা মিৎয়েং চঙখি। খ্বাইদগী অহানবা ওইনা শরুক য়াখিবা শান্নরোইশিংদগী মেদল ৩১ লাকখিবা অসিনা নহারোলশিংনা মশাদা থাজবা হেনবগী মতৌ তাক্লি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
শান্নরোইশিংনা লৈবাক্কী মফমদা মেদল পীবা খক্তা নত্তনা নুংঙাইবা ফোংদোকপা অমসুং চাউথোকচবগী খুদোংচাবসু পীদুনা ‘এক ভারত, শ্রেস্থ ভারত’কী ৱাশকপু হেন্না চেৎশিনহল্লে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। শান্নরোইশিংনা লৈবাক্কী নহারোলশিংদা শান্ন-খোৎনবখক্তা নত্তনা অতোপ্পা সেক্তরশিংদসু মীথোই মীহেন্নবা ইথিল পীরি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। “ঐখোয়গী নীংতম ইহৌগী খ্বাইদগী অথোইবা পাঙ্গল অমসু ওইখিবগুম্না অদোম্না লৈবাকপু ৱাখল্লোন অমসুং পান্দমগী হীরমদা লৈবাকপু অমত্তা ওইহল্লি”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। নীংতম লান্মী কয়াবু পল্লদুনা, মখোয়গী থৌওং তোঙাল্লবসু, মখোয় পুম্নমক্তা নীংতম্বগী মান্নবা পান্দম লৈখি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। মান্নবা থৌওং ওইনা, ঐখোয়গী শান্নরোইশিংনা লৈবাক্কী মিংচৎ পুরকপগী ফম্বাক্তা খোঙদারে। মচু অহুমগী ফিরালগী মপাঙ্গল অসিদি ঐখোয়না য়ুক্রেন্দা উখ্রে, মসিনা ভারত মচা খক্তগী নত্তনা অতোপ্পা লৈবাক্কী মীয়ামশিংনা লানফম অসিদগী থোক্লকপদা ঙাক্লৌ চুংগোই ওইখিবনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা পাউদমখি।
খেলো ইন্দিয়াগী থাক্তগী থোক্লক্তুনা মালেমগী থাক্তা মশক থোকপা থৌওং পাংথোকখিবা শান্নরোইশিংগীদমক্তা প্রধান মন্ত্রীনা নুংঙাইবা ফোংদোকখি। ঐখোয়না হৌজিক উবা ফংলিবা তি.ও.পি.এস. (তার্গেত ওলিম্পিক পোদিয়ম স্কিম)গী কান্নবা মহৈসু মহাক্না পনখি। অনৌবা তেলেন্ত খঙদোক্তুনা মখোয়বু মীয়ামগী ফম্বাক্তা পুথোক্নবা ঐখোয়না হেন্না হোৎনফম থোকপগী তঙাই ফদবা লৈরক্লিবা অসিদসু প্রধান মন্ত্রীনা মিৎয়েং চঙখি। “ঐখোয়দা মালেমগী ওইনা অফবা, ইনক্লুসিব, তোঙানবা মতৌ চেনবা অমসুং মতিক লৈবা স্পোর্ত ইকোসীস্তেম অমা শেম্বগী থৌদাং লৈ। তেলেন্ত অমত্তা চিত্থহনবা য়াদে”, হায়না মহাক্না মীয়ামগী পুক্নিং চিংশিনখি। শান্নরোইশিংগী মায় পাকপশিং অসিদা কোচ, স্পোর্ত এদমিনিস্ত্রেতর অমসুং সপ্পোর্ত স্তাফশিংগী থৌদাংশিংবুসু প্রধান মন্ত্রীনা শকখঙখি।
প্রধান মন্ত্রীনা শান্নরোইশিংগী মফমদা লাক্কদৌরিবা এসিয়ন গেম্স অমসুং ওলিম্পিক্সকীদমক্তা নীংথিনা শেম-শানবা ৱাফম থমখি। নীংতম্বগী অমৃত মহোৎসবকী পুংফম অসিদা লৈবাক্কী স্কুল, অমসুং এজুকেসনগী ইন্সতিত্যুসন ৭৫দা চত্তুনা অঙাংশিংদা ইথিল পীনবা প্রধান মন্ত্রীনা শান্নরোই অমসুং মখোয়গী কোচশিংগী মফমদা মমাং চহিদা হায়খিবসু লৈখ্রবনি। শান্নরোই কয়ানা ‘মীৎ দি চেম্পিয়ন’ কেম্পেনগী মখাদা থবক অসি পাংথোক্তুনা মায় পাকহনখি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা পাউদমখি। লৈবাক্কী নহারোলশিংনা শান্নরোইশিংবু মখোয়গী রোল মোদেল ওইনা উবনা মরম ওইরগা থৌওং অসি মখা তানা চত্থনবা মহাক্না শন্নরোইশিংগী মফমদা অমুক্কা হন্না থমখি। “লৈবাক্কী হৌরক্লিবা চারোন-শুরোন্দা কান্নবা পীনবগীদমক্তা মীয়াম্না অদোম অমদি অদোমগী মতিকপু শকখঙবা, অমসুং পাম্নবা হেনগৎলক্লিবা অসিগী কান্নবা লৌসি”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। প্রধান মন্ত্রীনা শান্নরোইশিংবু মখোয়গী ‘বিজয় য়াত্রা’গীদমক্তা থাগৎপা ফোংদোকপগা লোয়ননা মখোয়গী তুংগী থবক-থৌরম খুদিংদা মায় পাকপা ওইয়ু হায়বা য়াইফ পাউজেল পীবগা লোয়ননা প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী ৱাফম লোইশিনখি।
প্রধান মন্ত্রীগী ঙসিগী ওকপগী থৌরম অসিদি শান্ন-খোৎনবগী মরু ওইবা থৌরম কয়াদা ভারতকী মীহুৎ ওইরিবা শান্নরোইশিংবু পুক্নিং থৌগৎনবা লেপ্তনা পায়খৎলিবা থৌওংশিংগী শরুক অমনি। প্রধান মন্ত্রীনা মমাংগী চহিদা তোকিয়ো ২০২০ ওলিম্পিক্সকীদমক্তা খোঙশানগদৌরিবা ভারতকী শান্নরোইশিংগী কন্তিঞ্জেন্ত অমসুং তোকিয়ো ২০২০ পেরালিম্পিক্স গেম্সকীদমক্তা খোঙশানগদৌরিবা ভারতকী পেরা-এথলীত কন্তিঞ্জেন্তকা উন্নদুনা ৱারী শাখি। প্রধান মন্ত্রীনা কম্মনৱেল্থ গেম্স ২০২২গী মনুংদসু শান্নরোইশিংগী প্রোগ্রেসশিংবু থৱাই য়াওনা ইন্নখি অসুং মখোয়গী মায় পাকপা অমসুং থৱাই য়াওবা হোৎনজমন্দা থাগৎপা ফোংদোকপগা লোয়ননা হেন্না নীংথিনা শান্ননবা পুক্নিংসু থৌগৎখি।
সি.দবল্যু.জি. ২০২২ অসি ইং ২০২২গী জুলাই ২৮দগী ওগস্ত ৮ ফাওবা বর্মিংঘামদা পাংথোকখিবনি। স্পোর্তিং দিসিপ্লিন ১৯ শিনবা থুংবগী ইভেন্ত ১৪১দা অপুনবা শান্নরোই ২১৫না মসিদা শরুক য়াখিবনি, অমসুং ভারতনা তোঙানবা মশান্নশিংদা গোল্দ ২২, সিলভর ১৬ অমসুং ব্রোঞ্জ ২৩ লৌবা ঙমখিবনি।