Ministry of Health and Family Welfare
India achieves major landmark of ‘200 Crore’ COVID-19 Vaccinations
PM Congratulates citizens on crossing the 200 Cr milestone of Covid Vaccination drive
“India’s vaccination drive unparalleled in scale and speed”
This extraordinary achievement will be etched in history: Dr Mansukh Mandaviya
17 JUL 2022 1:50PM by PIB Delhi
In a historic achievement, India’s cumulative COVID19 vaccination drive has surpassed the 200-Crore milestone today. As per provisional reports till 1 pm today, a total of 2,00,00,15,631 doses have been administered across the country. This has been achieved through 2,63,26,111 sessions.
In a tweet, Prime Minister Narendra Modi congratulated the countrymen on bringing about this significant feat. He called India’s vaccination drive “unparalleled in scale and speed”.
Union Health Minister Dr Mansukh Mandaviya also congratulated the country on achieving this landmark in only 18 months. He stated that “this extraordinary achievement will be etched in history”.
Union Minister of State for Health and Family Welfare, Dr Bharati Pravin Pawar also thanked the healthcare workers for their hard work, vision and innovation in setting a new record in the service of humanity.
India’s nation-wide COVID19 vaccination program was launched by Hon’ble PM on 16th January, 2021. Under his proactive and visionary leadership, India supported the research, development and manufacturing of COVID19 vaccines under the “Make-in-India” and “Make-for-World” Strategy, embarked on the use of cutting-edge technologies like CoWIN for evaluating geographical coverage, tracking AEFI for vaccines, promoting inclusivity and for providing a single reference point for citizens to follow their vaccination schedule, and prioritized vaccine administration based on scientific evidence and global best practices.
Several systematic interventions were also carried out in ensuring capacity building for carrying out this nationwide exercise. Existing supply chain for storage and transport of COVID19 vaccines was leveraged and strengthened and effective monitoring of vaccine distribution and assured availability and efficient utilization of vaccines and syringes was ensured at all times.
India’s free and voluntary nationwide COVID19 vaccination exercise is also being carried out in a citizen friendly approach through initiatives like Har Ghar Dastak, Workplace CVC, School based vaccination, vaccination of persons with no identity documents, Near-to-Home CVC and Mobile Vaccination Teams. With 71% of CVCs located in rural areas and over 51% of vaccine doses administered to women, India’s National COVID19 Vaccination Programme also ensured geographical and gender equity.
Despite the decline in COVID cases across the country, consistent efforts were ongoing to vaccinate all eligible citizens. This is exemplified by the fact that it took almost 9 months to reach the 100 Cr mark and another 9 months to reach the 200 Cr vaccination mark since the start of the vaccination drive on 16 Jan’ 2021, with the highest single day vaccination record of 2.5 Cr doses achieved on 17 Sept 2021.
On 15th July 2022, the Union Government launched a 75 day long ‘COVID Vaccination Amrit Mahotsav’ to provide free precaution dose to all eligible adult population at Government COVID Vaccination Centres (CVCs). This special drive, part of the celebration for Azadi ka Amrit Mahotsav, is being implemented in a ‘mission mode’ to increase uptake of precaution dose of COVID vaccine.
India also laid out a well-organized communication strategy of providing correct information and customized guidelines on COVID vaccination. It helped address vaccine hesitancy and promoted vaccine eagerness and COVID appropriate behaviour among the masses.
The Union Government is committed to further accelerating the pace and expanding the scope of COVID-19 vaccination throughout the country.

হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
ভারতনা কোবিদ-১৯ ভেক্সিনেসনগী ‘করোর ২০০’গী অচৌবা পনখৈ য়ৌবা ঙমখ্রে
পি.এম.না কোবিদ ভেক্সিনেসন দ্রাইবকী করোর ২০০গী মাইলস্তোন লান্থোরকপদা প্রজাশিংদা নুংঙাইবা ফোঙদোকখ্রে
“ভারতকী ভেক্সিনেসন দ্রাইবা অসি পাক চাউবা অমসুং খোঙজেলদা লম্বা লৈতে”
মসিগী থোইদোক-হেন্দোকপা মাইপাকপা অসি পুৱারীদা লেংদনা লৈহৌরগনি: দা. মনসুখ মন্দাবিয়া
17 JUL 2022 1:50PM by PIB Imphal
পুৱারী ওইরবা মাইপাকপা অমদা ভারতকী অপুনবা কোবিদ-১৯ ভেক্সিনেসন দ্রাইব অসিনা ঙসি করোর ২০০গী মাইলস্তোন লান্থোকপা ঙমখ্রে। ঙসি নুমিৎ য়ুংবা মতুং পুং ১ ফাওবগী প্রোবিজনেল রিপোর্তশিংগী মতুং ইন্না লৈবাক শিনবা থুংবদা পুন্না দোজ করোর ২,০০,০০,১৫,৬৩১ কাপখি। মসি সেসন ২,৬৩,২৬,১১১গী খুত্থাংদা মাইপাকপা ঙমখি।
ত্বিত অমদা প্রধান মন্ত্রী মোদী না শীংথানীংঙাই ওইবা মাইপাকপা অসিগীদমক ইরৈবাকচাশিংদা নুংঙাইবা ফোঙদোকখ্রে। মহাক্না ভারতকী ভেক্সিনেসন দ্রাইব অসি “পাক চাউবা অমসুং খোঙজেলদা লম্বা লৈতে” হায়না ফোঙদোকখি।
India creates history again! Congrats to all Indians on crossing the special figure of 200 crore vaccine doses. Proud of those who contributed to making India’s vaccination drive unparalleled in scale and speed. This has strengthened the global fight against COVID-19. https://t.co/K5wc1U6oVM
— Narendra Modi (@narendramodi) July 17, 2022
কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রী দা. মনসুখ মন্দাবিয়ানা শুপ্নগী থা ১৮দা পনখৈ অসি য়ৌবা ঙমখিবগীদমক লৈবাক অসিবু থাগৎপা ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি “মসিগী থোইদোক-হেন্দোকপা মাইপাকপা অসি পুৱারীদা লেংদনা লৈহৌরগনি”।
बधाई हो भारत!
सबके प्रयास से आज देश ने 200 करोड़ वैक्सीन लगाने का आँकड़ा पार कर लिया है।
India has scripted history under PM @NarendraModi Ji's visionary leadership.
This extraordinary achievement will be etched in the history! #200CroreVaccinations pic.twitter.com/wem0ZWVa0G
— Dr Mansukh Mandaviya (@mansukhmandviya) July 17, 2022
#200CroreVaccinations#WellDoneIndia
मात्र 18 महीनों में 200 करोड़ टीकाकरण का लक्ष्य पूरा कर भारत ने एक नया कीर्तिमान स्थापित किया है। इस उपलब्धि पर सभी देशवासियों को हार्दिक शुभकानाएं।
- डॉ @mansukhmandviya, केंद्रीय स्वास्थ्य एवं परिवार कल्याण मंत्री@PMOIndia pic.twitter.com/gL8fsiXDwW
— Ministry of Health (@MoHFW_INDIA) July 17, 2022
কেন্দ্রগী হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বালগী রাজ্য মন্ত্রী, দা. ভারতী প্রবিন পাৱরনা মীওইবা জাতিফী শেবাদা অনৌবা রেকোর্দ থম্নবা হোৎনবদা হেল্থকিয়র ৱার্করশিংগী হোৎনবা কনবা, বিজন অমসুং ইনোভেসনগীদমক মখোয়বু থাগৎপা ফোঙদোকখি।
प्रधानमंत्री श्री @narendramodi जी के प्रभावशाली नेतृत्व में देश ने आज 200 करोड़ के ऐतिहासिक टीकाकरण की उपलब्धि को हासिल किया।
हमारे स्वास्थ्य-कर्मियों ने अपने अथक परिश्रम, संकल्प, Innovation के साथ अपने दृढ़ निश्चय से #LargestVaccinationDrive में 200 करोड़
— Dr.Bharati Pravin Pawar (@DrBharatippawar) July 17, 2022
ভারতকী লৈবাক শিনবা থুংবগী কোবিদ ১৯ ভেক্সিনেসন প্রোগ্রাম অসি ইকাই খুম্নরবা পি.এম.না জনুৱারী ১৬, ২০২১ হৌদোকখি। মহাক্কী প্রোএক্তিব ওইবা অমসুং মীৎয়েং শান্না উবা ঙম্বা লমজিং মখাদা ভারতনা “মেক-ইন-ইন্দিয়া” অমসুং “মেক-ফোর-ৱর্ল্দ” লালোং মখাদা কোবিদ১৯ ভেক্সিনশিংদা রিসর্চ তৌবা, দিবেলপ তৌবা অমসুং শাবদা মতেং পাংখি, জিওগ্রাফিকেল কবরেজ ইভাল্যুএৎ তৌনবা, ভেক্সিনশিংগী এ.ই.এফ.আই. ত্রেক তৌনবা, ইনক্লুসিবিতী প্রমোৎ তৌনবা অমসুং প্রজাশিংগীদমক মখোয়গী ভেক্সিনেসন সেদ্যুল ফোলো তৌনবা সিঙ্গল রিফরেন্স পোইন্ত পীনবা অমসুং সাইন্তিফিক ইভিদেন্স অমসুং মালেমগী খ্বাইদগী ফবা প্রেক্তিসতা য়ুম্ফম ওইবা প্রাইওরিতাইজ ভেক্সিন এদমিনিস্ত্রেসন ফংহন্নবগীদমক কোৱিনগুম্বা কত্তিং-এদজ তেক্নোলোজীশিং শীজিন্নখি।
লৈবাক শিনবা থুংবগী এক্সর্সাইজ চত্থনবগীদমক কেপাসিতী বিল্দিং তৌনবা সিস্তেমেতিক ইন্তর্ভেন্সন কয়ামরুমসু পাইখৎখি। কোবিদ১৯ ভেক্সিনশিংগী স্তোরেজ অমসুং ত্রান্সপোর্তকী হৌজিক লৈরিবা সপ্লাই চেন অসি শীজিন্নখি অমসুং মপাঙ্গল কনখৎহনখি অমসুং ভেক্সিন দিস্ত্রিব্যুসন অসি নীংথিনা য়েংশিনখি অমসুং মতম চানা ভেক্সিনশিং অমসুং সিরিঞ্জশিং ফংহনবা অমসুং নীংথিনা শীজিন্নবা ঙমহনখি।
ভারতকী লেম্না অমসুং ভোলুন্তরী ওইবা লৈবাক শিনবা থুংবগী কোবিদ১৯ ভেক্সিনেসন এক্সর্সাইজ অসি হর ঘর দস্তক, ৱার্কপ্লেস সি.ভি.সি., স্কুল বেজ ভেক্সিনেসন, শক্তাক চে লৈতবা মীওইশিংগী ভেক্সিনেসন, নিয়র-তু-হোম সি.ভি.সি. অমসুং মোবাইল ভেক্সিনেসন তীমশিং অসিগুম্বা থৌশিলশিংগী খুত্থাংদা সিতিজেন ফ্রেন্দলী এপ্রোচ পাইখৎখি। সি.ভি.সি.শিংগী ৭১% খুঙ্গংগী মফমশিংদা লৈ অমসুং ভেক্সিন দোজকী ৫১% হেনবদা নুপীশিংদা কাপখিবগা লোয়ননা ভারতকী নেস্নেল কোবিদ১৯ ভেক্সিনেসন প্রোগ্রাম অসিনা জিওগ্রাফিকেল অমসুং জেন্দর ক্বেলিতী লৈহনবসু ঙমখি।
লৈবাক শিনবা থুংবদা কোবিদ কেসশিং হন্থরবসু ইলিজিবল সিতিজেনশিং তীকা থাদোক্না লেপ্পা লৈতনা হোৎনখি। ২০২১গী সেপ্তেম্বর ১৭তা দোজ করোর ২.৫কী নোংমদা খ্বাইদগী ৱাংনা কাপ্পগী রেকোর্দ থমখিবগা লোয়ননা ২০২১গী জনুৱারী ১৬তা হৌখিবা ভেক্সিনেসন দ্রাইব অসিনা করোর ১০০গী মশিং য়ৌবদা থা ৯রোম চংখিবা অমসুং করোর ১০০গী ভেক্সিনেসন মশিং য়ৌবা অতোপ্পা থা ৯ অমগা চংখিবা অসিনা মসিগী খুদম ওইরি।
২০২২গী জুলাই ১৫দা কেন্দ্র সরকারনা সরকারগী কোবিদ ভেক্সিনেসন সেন্তরশিংদা (সি.ভি.সি.শিং) ইলিজিবল ওইবা মীয়াই চল্লবা মীওই পুম্নমক্তা লেম্না প্রিকোসন দোজ কাপ্নবগী নুমিৎ ৭৫নি শাংবা ‘কোবিদ ভেক্সিনেসন অমৃত মহোৎসব’ হৌদোকখি। আজাদী আ অমৃত মহোৎসবকী শরুক ওইরিবা অখন্নবা দ্রাইব অসি কোবিদ ভেক্সিনগী প্রিকোসন দোজ কাপ্পা হেনগৎনবা ‘মিসন মোদ’তা ইমপ্লিমেন্ত তৌখি।
ভারতনা কোবিদ ভেক্সিনেসনগী অচুম্বা ই-পাউ অমসুং কস্তমাইজ গাইদলাইনশিং পীনবা নীংথিনা শিন্দোক্লবা কম্ম্যুনিকেসন স্ত্রেতেজী অমা শেমখি। মসিনা মীয়ামগী মরক্তা ভেক্সিন কাপ্পদা চীংনবা পোকপা কোকহন্নবা অমসুং ভেক্সিনগী খঙনীংবা হেনগৎহন্নবা অমসুং কোবিদকা চুনবা কাংলোন ঙাক্না চৎপদা মতেং পাংখি।
কেন্দ্র সরকারনা লৈবাক শিনবা থুংবদা কোবিদ-১৯ ভেক্সিনেসনগী স্কোপ হেন্না খোঙজেল য়াংখৎহন্নবা অমসুং পাকথোক চাউথোক্নবা হোৎনরি।