Ministry of Health and Family Welfare
India achieves major landmark of ‘200 Crore’ COVID-19 Vaccinations
PM Congratulates citizens on crossing the 200 Cr milestone of Covid Vaccination drive
“India’s vaccination drive unparalleled in scale and speed”
This extraordinary achievement will be etched in history: Dr Mansukh Mandaviya
17 JUL 2022 1:50PM by PIB Delhi
In a historic achievement, India’s cumulative COVID19 vaccination drive has surpassed the 200-Crore milestone today. As per provisional reports till 1 pm today, a total of 2,00,00,15,631 doses have been administered across the country. This has been achieved through 2,63,26,111 sessions.
In a tweet, Prime Minister Narendra Modi congratulated the countrymen on bringing about this significant feat. He called India’s vaccination drive “unparalleled in scale and speed”.
Union Health Minister Dr Mansukh Mandaviya also congratulated the country on achieving this landmark in only 18 months. He stated that “this extraordinary achievement will be etched in history”.
Union Minister of State for Health and Family Welfare, Dr Bharati Pravin Pawar also thanked the healthcare workers for their hard work, vision and innovation in setting a new record in the service of humanity.
India’s nation-wide COVID19 vaccination program was launched by Hon’ble PM on 16th January, 2021. Under his proactive and visionary leadership, India supported the research, development and manufacturing of COVID19 vaccines under the “Make-in-India” and “Make-for-World” Strategy, embarked on the use of cutting-edge technologies like CoWIN for evaluating geographical coverage, tracking AEFI for vaccines, promoting inclusivity and for providing a single reference point for citizens to follow their vaccination schedule, and prioritized vaccine administration based on scientific evidence and global best practices.
Several systematic interventions were also carried out in ensuring capacity building for carrying out this nationwide exercise. Existing supply chain for storage and transport of COVID19 vaccines was leveraged and strengthened and effective monitoring of vaccine distribution and assured availability and efficient utilization of vaccines and syringes was ensured at all times.
India’s free and voluntary nationwide COVID19 vaccination exercise is also being carried out in a citizen friendly approach through initiatives like Har Ghar Dastak, Workplace CVC, School based vaccination, vaccination of persons with no identity documents, Near-to-Home CVC and Mobile Vaccination Teams. With 71% of CVCs located in rural areas and over 51% of vaccine doses administered to women, India’s National COVID19 Vaccination Programme also ensured geographical and gender equity.
Despite the decline in COVID cases across the country, consistent efforts were ongoing to vaccinate all eligible citizens. This is exemplified by the fact that it took almost 9 months to reach the 100 Cr mark and another 9 months to reach the 200 Cr vaccination mark since the start of the vaccination drive on 16 Jan’ 2021, with the highest single day vaccination record of 2.5 Cr doses achieved on 17 Sept 2021.
On 15th July 2022, the Union Government launched a 75 day long ‘COVID Vaccination Amrit Mahotsav’ to provide free precaution dose to all eligible adult population at Government COVID Vaccination Centres (CVCs). This special drive, part of the celebration for Azadi ka Amrit Mahotsav, is being implemented in a ‘mission mode’ to increase uptake of precaution dose of COVID vaccine.
India also laid out a well-organized communication strategy of providing correct information and customized guidelines on COVID vaccination. It helped address vaccine hesitancy and promoted vaccine eagerness and COVID appropriate behaviour among the masses.
The Union Government is committed to further accelerating the pace and expanding the scope of COVID-19 vaccination throughout the country.

ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
୨୦୦ କୋଟି କୋଭିଡ୍ – ୧୯ ଟୀକାକରଣ ମାଇଲ୍ ଖୁଂଟ ହାସଲ କଲା ଭାରତ
କୋଭିଡ୍ ଟୀକାକରଣ ଅଭିଯାନର ୨୦୦ କୋଟି ମାଇଲ୍ ଖୁଂଟକୁ ଅତିକ୍ରମ କରିଥିବାରୁ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଶୁଭେଚ୍ଛା
“ଭାରତର ଟୀକାକରଣ ଅଭିଯାନର ବ୍ୟାପକତା ଏବଂ ଗତି ଅଦ୍ୱିତୀୟ”
ଇତିହାସରେ ଏହି ଅସାଧାରଣ ଉପଲବ୍ଧି ଉଲ୍ଲେଖ ହେବ: ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭିୟ
17 JUL 2022 1:50PM by PIB Bhubaneswar
ଏକ ଐତିହାସିକ ଉପଲବ୍ଧି କ୍ରମେ ଭାରତର କୋଭିଡ୍ ୧୯ ଟୀକାକରଣ ଅଭିଯାନ ଆଜି ୨୦୦ କୋଟି ମାଇଲ୍ ଖୁଂଟକୁ ଅତିକ୍ରମ କରିଛି । ଆଜି ଦ୍ୱିପ୍ରହର ଗୋଟାଏ ସୁଦ୍ଧା ଅସ୍ଥାୟୀ ରିପୋର୍ଟ ଅନୁସାରେ, ସାରା ଦେଶରେ ପ୍ରାୟ ୨,୦୦,୦୦,୧୫,୬୩୧ ଟୀକା ପ୍ରଦାନ କରା ଯାଇ ସାରିଛି । ଏହା ୨,୬୩,୨୬,୧୧୧ ଟି ଅଧିବେଶନ ମାଧ୍ୟମରେ ହାସଲ କରା ଯାଇଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଟ୍ୱିଟ୍ କରି ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଏହି ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଉପଲବ୍ଧି ହାସଲ କରା ଯାଇଥିବା ଯୋଗୁଁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି । ସେ ଭାରତର ଟୀକାକରଣ ଅଭିଯାନର ବ୍ୟାପକତା ଏବଂ ଗତିକୁ ଅଦ୍ୱିତୀୟ ବୋଲି କହିଛନ୍ତି ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଡଃ ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭିୟ ମଧ୍ୟ କେବଳ ୧୮ ମାସରେ ଏହି ମାଇଲ୍ ଖୁଂଟକୁ ହାସଲ କରାଯାଇ ପାରିଥିବା ଯୋଗୁଁ ଦେଶକୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଏହି ଅସାଧାରଣ ଉପଲବ୍ଧିକୁ ଇତିହାସରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯିବ ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ର‌୍ୟ ଏବଂ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଡଃ ଭାରତୀ ପ୍ରବୀଣ ପାୱାର ମଧ୍ୟ ମାନବଜାତିର ସେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂତନ କିର୍ତୀମାନ ସ୍ଥାପନ କରିବା ନିମନ୍ତେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କର୍ମୀ ମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର କଠୋର ପରିଶ୍ରମ, ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ଏବଂ ନବସୃଜନ ନିମନ୍ତେ ଧନ୍ୟବାଦ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି ।
ଭାରତରେ ଦେଶବ୍ୟାପୀ କୋଭିଡ୍ ୧୯ ଟୀକାକରଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ୧୬ ଜାନୁଆରୀ, ୨୦୨୧ରେ ମାନନୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆରମ୍ଭ କରା ଯାଇଥିଲା । ତାଙ୍କର ସକ୍ରିୟ ଏବଂ ଦୂରଦର୍ଶୀ ନେତୃତ୍ୱରେ, ଭାରତ ‘ମେକ୍ – ଇନ୍ – ଇଣ୍ଡିଆ’ ଏବଂ ‘ମେକ୍ – ଫର୍ – ୱାର୍ଲ୍ଡ’ ରଣନୀତି ଆଧାରରେ କୋଭିଡ୍ ୧୯ ଟୀକା ଗୁଡିକ ଉପରେ ଗବେଷଣା, ଏହାର ବିକାଶ ଏବଂ ଏହାର ପ୍ରସ୍ତୁତିକୁ ସମର୍ଥନ କରିଥିଲା, ଭୌଗୋଳିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବ୍ୟାପକତାକୁ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ କରିବା, ଟୀକା ଗୁଡିକ ପାଇଁ ଏଇଏଫ୍‌ଆଇ ଉପରେ ନଜର ରଖିବା, ସମାବେଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ନାଗରିକ ମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଟୀକାକରଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ପାଳନ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଏକକ ସନ୍ଦର୍ଭ ପଏଂଟ ପ୍ରଦାନ କରିବା, ବିଜ୍ଞାନଭିତିକ ପ୍ରମାଣ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରର ସର୍ବୋତମ ପ୍ରଥା ଅଧାରରେ ଟୀକାର ପରିଚାଳନାକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବା ନିମନ୍ତେ କୋୱିନ୍ ଭଳି ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନର ବ୍ୟବହାର ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ପ୍ରଦାନ କରା ଯାଇଥିଲା ।
ଏହି ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଅଭ୍ୟାସକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବା ନିମନ୍ତେ ସାମର୍ଥ୍ୟ ବିକାଶକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଅନେକ ବ୍ୟବସ୍ଥିତ ହସ୍ତକ୍ଷେପ ମଧ୍ୟ କରା ଯାଇଛି । କୋଭିଡ୍ ୧୯ ଟୀକା ଗୁଡିକର ଗଚ୍ଛିତକରଣ ଏବଂ ପରିବହନ ନିମନ୍ତେ ରହିଥିବା ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳାର ଲାଭ ଉଠା ଯାଇଛି ଏବଂ ଦୃଢ଼ କରା ଯାଇଛି ଏବଂ ଟୀକା ବିତରଣର ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଯାଂଚ କରା ଯାଇଛି ଏବଂ ସବୁ ସମୟରେ ଟୀକା ଏବଂ ସିରଂଜ୍ ଗୁଡିକର ଉପଲବ୍ଧତା ଏବଂ କୌଶଳପୂର୍ଣ୍ଣ ବ୍ୟବହାରକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରା ଯାଇଛି ।
ଭାରତର ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଏବଂ ସ୍ୱେଚ୍ଛାକୃତ କୋଭିଡ୍ ୧୯ ଟୀକାକରଣ ଅଭ୍ୟାସ ମଧ୍ୟ ହର ଘର ଦସ୍ତକ୍‌, କାର୍ଯ୍ୟସ୍ଥଳରେ ସିଭିସି, ସ୍କୁଲ୍ ଆଧାରିତ ଟୀକାକରଣ, ପରିଚୟପତ୍ର ନଥିବା ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଟୀକାକରଣ, ଘର ନିକଟରେ ସିଭିସି ଏବଂ ମୋବାଇଲ୍ ଟୀକାକରଣ ଟିମ୍ ଭଳି ବିଭିନ୍ନ ପଦକ୍ଷେପ ଗୁଡିକ ମାଧ୍ୟମରେ ନାଗରିକ ଅନୁକୂଳ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରେ କରା ଯାଉଛି । ଗ୍ରାମୀଣ କ୍ଷେତ୍ର ଗୁଡିକରେ ରହିଥିôବା ୭୧ ପ୍ରତିଶତ ସିଭିସି ଏବଂ ମହିଳା ମାନଙ୍କୁ ଦିଆ ଯାଉଥିବା ଟୀକାର ୫୧% ରୁ ଅଧିକ ଟୀକା ସହିତ, ଭାରତର ଜାତୀୟ କୋଭିଡ୍ ୧୯ ଟୀକାକରଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଭୌଗୋଳିକ ଏବଂ ଲିଙ୍ଗ ଭିତିକ ସମାନତାକୁ ମଧ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଛି ।
ସାରା ଦେଶରେ କୋଭିଡ୍ ମାମଲା ଗୁଡିକରେ ହ୍ରାସ ହେବା ସତ୍ୱେ, ସମସ୍ତ ଯୋଗ୍ୟ ନାଗରିକ ମାନଙ୍କୁ ଟୀକାକରଣ କରିବା ନିମନ୍ତେ ନିରନ୍ତର ଭାବେ ଚେଷ୍ଟା ଜାରି ରହିଛି । ଏହାର ଉଦାହରଣ ଏହି ତଥ୍ୟରୁ ମିଳିଥାଏ ଯେ, ୧୬ ଜାନୁଆରୀ ୨୦୨୧ରେ ଟୀକାକରଣ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ ହେବା ପରେ ୧୦୦ କୋଟିରେ ପହଂଚିବାକୁ ପ୍ରାୟ ୯ ମାସ ଲାଗିଥିଲା ଏବଂ ୨୦୦ କୋଟି ଟୀକାକରଣର ଳକ୍ଷ୍ୟରେ ପହଂଚିବା ପାଇଁ ଆଉ ୯ ମାସ ଲାଗିଥିଲା । ଗୋଟିଏ ଦିନରେ ସର୍ବାଧିକ ଟୀକାକରଣର ରେକର୍ଡ ରହିଛି, ଯାହା ହେଉଛି କେବଳ୧୭ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୦୨୧ରେ ୨.୫ କୋଟି ଟୀକା ଦିଆ ଯାଇଥିଲା ।
୧୫ ଜୁଲାଇ ୨୦୨୨ରେ, କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ସରକାରୀ କୋଭିଡ୍ ଟୀକାକରଣ କେନ୍ଦ୍ର ସମୂହ (ସିଭିସିଏସ୍‌) ରେ ସମସ୍ତ ପ୍ରାପ୍ତ ବୟସ୍କ ଲୋକ ମାନଙ୍କୁ ମାଗଣାରେ ସୁରକ୍ଷିତ ରହିବା ନିମନ୍ତେ ପୂର୍ବରୁ ଟୀକା ପ୍ରଦାନ କରିବା ନିମନ୍ତେ ୭୫ ଦିନିଆ କୋଭିଡ୍ ଟୀକାକରଣ ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ଆରମ୍ଭ କରା ଯାଇଥିଲା । ଆଜାଦୀର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବର ଅଂଶ ବିଶେଷ ଭାବେ, ଏହି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅଭିଯାନ, କୋଭିଡ୍ ଟୀକାର ସତର୍କତାମୂଳକ ଟୀକା ପ୍ରଦାନକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ନିମନ୍ତେ ଏକ ମିଶନ ମୋଡ ଲାଗୁ କରା ଯାଇଛି ।
ଭାରତ କୋଭିଡ୍ ଟୀକାକରଣ ଉପରେ ଉପଯୁକ୍ତ ସୂଚନା ଏବଂ ଅନୁକୂଳ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ପ୍ରଦାନ କରିବାର ଏକ ସୁବ୍ୟବସ୍ଥିତ ଯୋଗାଯୋଗ ରଣନୀତି ମଧ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛି । ଏହା ଟୀକାକୁ ନେଇ ସମସ୍ୟାକୁ ଦୂର କରିବା ନିମନ୍ତେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଛି ଏବଂ ଟୀକାକୁ ନେଇ ଲୋକ ମାନଙ୍କ ଭିତରେ ଉତ୍ସୁକତା ଏବଂ କୋଭିଡ୍ ଉପଯୁକ୍ତ ବ୍ୟବହାରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଛି ।
କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ସାରା ଦେଶରେ କୋଭିଡ୍ – ୧୯ ଟୀକାକରଣର ଗତିକୁ ଆହୁରି ଦ୍ରୁତ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଏବଂ ତାହାର ସୀମାକୁ ବିସ୍ତାର କରିବା ନିମନ୍ତେ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ ଅଟନ୍ତି ।