Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at Digital India Week 2022 in Gandhinagar, Gujarat
04 JUL 2022 10:13PM by PIB Delhi
Namaste!
Chief Minister of Gujarat Shri Bhupendrabhai Patel ji, my colleagues in the Union Council of Ministers Shri Ashwini Vaishnaw ji and Shri Rajeev Chandrasekhar ji, all the representatives from different states, all the beneficiaries of Digital India, all the partners associated with start-ups and industry , experts, academicians, researchers, ladies and gentlemen!
Today's program is a glimpse of India becoming increasingly modern in the 21st century. India has exemplified before the world how revolutionary the use of technology is for the entire humanity in the form of the Digital India campaign.
I am glad that this campaign, which began eight years ago, has been expanding with the changing times. Every year new dimensions are added to the Digital India campaign and new technologies are incorporated. The new platforms and programs that have been launched in today's program are taking this chain forward. As you saw in short videos, be it myScheme, Bhashini-Bhashadaan, Digital India - Genesis, Chips to startup program, or all other products, all these are going to strengthen Ease of Living and Ease of Doing Business. In particular, it will be of great benefit to the start-up ecosystem of India.
Friends,
With the passage of time, time moves ahead leaving the country, which does not adopt modern technology, behind. India was a victim of this during the Third Industrial Revolution. But today we can proudly say that India is guiding the world in the fourth industrial revolution, Industry 4.0. I am very happy that Gujarat has played a leading role in this regard also.
A little while ago, Gujarat's experiences of the last two decades with regard to digital governance were shown. Gujarat was the first state in the country where pillars such as Gujarat State Data Center (GSDC), Gujarat State Wide Area Network (GSWAN), e-Gram centers, and ATVT/Jan Seva Kendras were erected.
The eGram Vishwagram scheme was launched at a program organized in the memory of Subhas Babu to mark the occasion when he became the President of Congress near Bardoli in Surat.
Gujarat's experiences have helped a lot in making technology a wider part of governance at the national level after 2014. Thank you Gujarat! These experiences became the basis of the Digital India mission. Today when we look back, we realize how easy Digital India has made our life in these 7-8 years. Those who were born in the 21st century, which is our young generation, find digital life very cool, a sort of a fashion statement.
Recall the situation 8-10 years ago. There used to be queues for birth certificate, bills, ration, admissions, results and certificates and in banks. Over the years, India has solved the problem of queues by going online. Today, most of the government services from birth certificates to life certificates for senior citizens are digital. Otherwise, senior citizens, especially pensioners, had to go to departments every time to prove that they were alive. Things that once took days to accomplish are now done in a matter of seconds.
Friends,
Today India has one of the best infrastructures for digital governance. The trinity of Jan Dhan-Aadhaar and Mobile (JAM) has benefited the poor and middle-class of the country the most. The facility provided by this along with the transparency is saving money of crores of families of the country. Today the money that had to be spent for internet data eight years ago is many times less. It’s almost negligible. Better data facility is available at a nominal price. Earlier, one had to make rounds of offices for every such service as paying bills, for making applications, for reservation and for bank related work. For railway reservation, a poor person living in a village had to go to a nearby city by spending 100-150 rupees for the bus fare and spend the entire day waiting in the line. Today he goes to the Common Service Center in his village and his work is done from there itself. And the villagers are also aware of such an arrangement in their village. It has also cut down unnecessary expenses like bus fare and save time on commuting. This saving is even bigger for the hard-working poor people because their entire day is saved.
We often hear that ‘Time is money’. It feels good to hear, but it is heart touching when you hear its first-hand experience. Recently, I went to Kashi. Since it causes traffic snarls and people are also inconvenienced during day time, I went to the railway station late at night to see the situation. Since I am an MP from Kashi, I have to go there for various issues. I was talking to passengers and station master. Nobody was aware since it was a surprise visit. I enquired the people about their experiences and occupancy of Vande Bharat trains. They said there was huge demand for that train. I asked them for the reason because the ticket of the train is a bit expensive. They told me that it is the workers and the poor who travel by this train the most. I was surprised. They cited two reasons behind their preference for this train. One, the Vande Bharat train has enough space for their luggage and secondly, it saves their time by at least four hours. Since they reach their destination early, they find work immediately. The cost of the ticket is compensated by the money that they earn in six-eight hours. The value of ‘Time is money’ is better recognized by the poor compared to the educated people.
Friends,
With the launch of tele-consultation services like e-Sanjeevani, many basic requirements like access to big hospitals and senior doctors are taken care of through mobile phones. More than three crore people have availed of this service until now and consulted senior doctors at big hospitals from their homes only. You can imagine how difficult it would be and how much money they would spend if they had to visit the doctor in cities. All these things will not be required now due to the Digital India service.
Friends,
Most importantly, the resultant transparency has liberated the poor and middle-class people from corruption at different levels. We have seen the times when it was difficult to get any facility without paying a bribe. Digital India has also saved this money of the common family. Digital India is also eliminating the network of middlemen.
I still remember a debate in the legislative assembly which journalists can still find it. It was regarding the pension for widows. At that time, I had proposed to open the accounts of widow sisters in post offices where there would be their photograph along with other necessary details so that they could get their pension in time. It led to an uproar. People started questioning me how a widow sister could step out of her house. How would she go to a bank or a post office to get her pension? You will be surprised if you go through their speeches at that time. I told them about my intention and sought their help. But they didn’t. We went ahead because the people supported us. But why were they creating ruckus? They were not concerned about the widows. When I made arrangements for photographs and identification cards in the post offices, the digital world had not progressed so much at that time. You would be surprised that there were many women who became widows before the birth of their daughter and pension money was being released. You must have understood in whose account the pension money was going. This was the reason why there was so much uproar. Some people would naturally feel perturbed if all such holes are plugged. Using the technology, more than 23 lakh crore rupees have been sent directly to the bank accounts of the beneficiaries through Direct Benefit Transfer in the last eight years. Due to this technology, the country's 2.23 lakh crore rupees i.e. about 2.25 lakh crore rupees have been saved which otherwise used to go into the wrong hands.
Friends,
One of the greatest achievements of the Digital India campaign is that it has bridged the gap between cities and villages. We all are aware that there were some facilities available in cities, but the situation was very bad for the people in villages. Nobody could imagine that the gap between villages and cities would be bridged one day. People were forced to make rounds of the offices of the block, tehsil or district headquarters even for a minor issue. The Digital India campaign has eased all such difficulties and put the government at the doorstep of every citizen in his village through the phone.
More than four lakh new Common Service Centers have been added in the villages to provide hundreds of government services digitally in the last eight years. Today, the people of the villages are taking advantage of Digital India from these centres.
I met my tribal brothers and sisters when I went to Dahod recently. There was a Divyang couple aged 30-32 years. They took loan under the Mudra Yojana and started Common Service Centre in a small village in the tribal area of Dahod after learning the basics of computers. That couple met me and told me that their average monthly income was Rs. 28,000 and all the people of their village were using their services. Look at the power of Digital India, brothers. More than 1.25 lakh Common Service Centers are bringing e-commerce closer to rural India.
I would share with you another experience how systems can prove to be advantageous. When I was in Gujarat, I remember the farmers faced a lot of problems in paying their electricity bills. There were 800-900 collection centres. In case of a delay, the electricity was disconnected due to the rules. People had to pay again for new connections. We requested the then Indian government of Atal (Bihari Vajpayee) ji that post offices should be allowed to collect payment of electricity bills. Atal ji agreed with me and the farmers in Gujarat got rid of this problem. I made one such experiment when I went to Delhi as to how the systems can be utilized. The habit will not go easily as we the people from Ahmedabad are used to single fare, double journey. There is a strong Wi-Fi network of the Railways. This is before the 2019 elections. I told my friends in the Railways to make Wi-Fi free at the railway platforms so that the children from the nearby villages could come there and study. Once I was talking to some students virtually and you would be surprised to know that many students prepared for the competitive exams at the railway platforms due to the free Wi-Fi facilities and cleared them. No need to go to coaching classes, no expenses, except for the home-made food prepared by their mothers! The best use of railway platforms for studies! Look at the power of Digital India, friends.
Not many people from cities have paid attention to the PM Svamitva Yojana. For the first time, mapping of village houses is happening and digital legal documents are being given to the villagers like in cities. Drone is mapping every house in the village from above. The people are getting certificates once they are convinced. All the hassles of visiting courts have come to an end. This is due to Digital India. The Digital India campaign has also created a large number of employment and self-employment opportunities in the country.
Friends,
There is also a very sensitive aspect of Digital India, which is not discussed very much. It will touch your heart to know how Digital India has brought many lost children back to their families. I request you to visit a digital exhibition here. You should also bring your children to this exhibition. You will realize how the world is changing by visiting that exhibition. I met a daughter there just now. She was six years old when she got separated from her family. She lost touch with her mother at a railway platform and boarded some train. She was unable to tell much about her parents. Many efforts were made to find her family but to no avail. Then an attempt was made to trace her family with the help of Aadhaar data. When the child's Aadhaar biometric was taken, it got rejected. It was found that the Aadhaar card of the girl child had already been generated. On the basis of the Aadhaar details, the family of that girl was traced.
You would be happy to know that today that girl is living with her family and trying to realize her dreams in her village. As per my information, more than 500 children have been reunited with their families with the help of this technology in the last few years.
Friends,
The potential that Digital India has created in the country in the last eight years has helped India a lot in combating the Corona global pandemic. Can you imagine what we could do in the country during the biggest crisis in 100 years if there had been no Digital India campaign? We transferred thousands of crores of rupees to the bank accounts of women, farmers and workers of the country through a single click. With the help of One Nation-One Ration Card, we have ensured free ration to more than 80 crore countrymen. This is the wonder of technology.
We ran the world's largest and most efficient Covid vaccination and relief program. Arogya Setu and CoWIN are such platforms through which we are able to maintain records of about 200 crore vaccine doses. We get all the information regarding who has been left out and are able to vaccinate all the targeted people. Even today the world discusses how to get a vaccine certificate and it takes several days. In India, the moment a person is vaccinated, a certificate is available on his mobile phone. The entire world is discussing the vaccination certificate through the CoWIN, but there are some people in India who have problems with the photo of Modi on the certificate. It was such a huge task, but some people got stuck on it only.
Friends,
I would also like to mention India's digital fintech solution. Once there was a discussion on it in the Parliament and you can also check it. A former finance minister in his speech questioned how people would go digital when they did not have mobile phones. What else did not he say? You will be surprised if you listen to him. This is the state of the people who are very educated. Today the entire world is attracted to Fintech UPI i.e., Unified Payment Interface. Everyone, including the World Bank, has appreciated it as the best platform. An entire section has been devoted to Fintech in this exhibition. You will get to see how these systems work and how the payments are made and received through mobile phones. And I would say that this Fintech initiative, which is by the people, of the people, for the people, is the best solution. There is indigenous technology in it, i.e., by the people of the country. The countrymen made it a part of their life i.e., of the people. It made the transactions of the countrymen easy i.e., for the people.
Friends, you will be proud to know that there were more than 1.30 lakh UPI transactions in every minute in the month of May this year in India. On an average, 2,200 transactions were completed every second. That is, when I use the words ‘Unified Payment Interface’ while talking to you, 7,000 transactions are completed through UPI during that time. All of this is happening through Digital India.
Friends, look at the potential of the country and its people. Ours is a developing country, but you will be proud that 40 percent of the world's total digital transactions happen in India compared to the world’s developed nations.
BHIM-UPI too has emerged as a powerful medium for digital transactions today. Importantly, the transaction technology that is available with the sellers of big brands and the rich people in any shopping mall is also with the street vendors on footpaths who earn only 700-800 rupees daily. Otherwise, we have also seen the days when credit and debit cards were prevalent in big stores and the street vendor friends would look for coins of small denomination to pay back his customers. Once, I found that a beggar in Bihar was begging on a platform and he was taking money digitally. See, both of them have the same power. This is the power of Digital India.
Therefore, today digital products like UPI are the centre of attraction for developed countries of the world, or those countries which cannot invest in this type of technology. Our digital solutions have the reach, are secure and have democratic values. Our Gift City project, mark my words and listen to my speech either in 2005 or 2006. What I said regarding Gift City at that time is about to happen. Gift City is going to emerge as a huge force as far as data security in the world of Fintech and finance is concerned. It is becoming the pride of not only Gujarat, but the entire India.
Friends,
Several initiatives are being taken today to make Digital India the solid foundation of India's new economy in future and to keep India at the forefront of Industry 4.0. Today more than 100 skill development courses are being run across the country for many such new age industries like AI, Block-chain, AR-VR, 3D printing, Drones, Robotics, Green energy, etc. Our endeavor is to re-skill and up-skill 14-15 lakh youth in collaboration with various organizations for future skills in the next 4-5 years.
Today the focus is also at the school level to build the skills needed for Industry 4.0. Today, more than 75 lakh students are working on innovative ideas in about 10,000 Atal Tinkering Labs and getting exposed to modern technology. I just saw the exhibition here. I felt very happy that there is a daughter from distant Odisha, Tripura, or someone from a village in Uttar Pradesh and they have come with their products. Girls of 15-16-18 years have come with solutions to the problems of the world. When you talk to those girls, you will feel that this is the strength of my country, friends.
The environment created in the schools due to Atal Tinkering Labs has resulted in children coming up with solutions to big problems. I asked a 17-year-old boy to give his introduction and he told me that he is a brand ambassador. ‘I am the brand ambassador of the equipment we are working on in the field of Digital India,’ he said. He was speaking with amazing confidence. When you see this kind of potential, then the faith becomes stronger. This country will realize its dreams and fulfill its resolutions.
Friends,
The new National Education Policy is also going to play an important role in creating the necessary mindset for technology. A huge network of Atal Incubation Centers is being created in the country. Similarly, the PM Rural Digital Saksharta Abhiyan i.e. PMGDISHA is running a campaign to encourage digital empowerment in the country. So far, more than 40,000 centers have been set up across the country and more than five crore people have been trained.
Friends,
Reforms are being carried out in different directions to provide maximum opportunities to the youth in the field of digital skills and digital infrastructure as well as technology. Be it space, mapping, drones, gaming and animation, many such sectors which are going to expand the future of digital technology have been opened for innovation. Now the InSpace Headquarters has been made in Ahmedabad. Provisions like InSpace and new drone policy will give new energy to India's tech potential in the coming years of this decade. When I came here for the inauguration of the InSpace headquarters last month, I had a conversation with some school children. They were planning to launch satellites in space. There I was told that they were going to launch 75 satellites made by the school children to mark the Amrit Mahotsav of Independence. This is happening in my country's school education, friends.
Friends,
Today, India is working on the target of taking electronic manufacturing to more than $ 300 billion in the next three-four years. India wants to become a chip maker from a chip taker. Investment in India is growing rapidly to increase the production of semiconductors. The PLI scheme is also helping in this regard. That is, the double dose of the power of Make in India and Digital India is going to take Industry 4.0 to new heights in India.
Today's India is moving in a direction where citizens will not need to come physically to the government for documents and the benefits of the schemes. The Internet reaching every household and the diversity of India's regional languages will give a new impetus to India's Digital India campaign. The Digital India campaign will continue to add new dimensions in the same way and it will give direction to the global leadership in the digital space.
I was short of time today so I couldn't see everything. There are so many things out here to see that maybe even two days will fall short. I would ask the people of Gujarat not to miss this opportunity. You must bring your school-college children there. You should also take some time from your schedule and visit this exhibition. You will see a new India. You will see India aligned with the needs of the common man. A new trust will be born and new resolutions will be taken. With the confidence of fulfilling the aspirations through Digital India, the country is progressing at a fast pace towards the India of the future, the modern India, the prosperous and powerful India. What has been achieved in such a short time, India has talent and India has the potential of the youth and they need opportunities. And today there is a government in the country which trusts the people of the country, trusts the youth of the country and is giving them opportunities to experiment. As a result, the country is moving forward with unprecedented strength in many directions.
I wish you all the very best for this Digital India Week. This exhibition will probably continue for the next two-three days and you will take advantage of it. Once again I also congratulate various departments of the Government of India for creating such a wonderful program. I was in Telangana in the morning, went to Andhra Pradesh and then I got a chance to come here among you. It gives me joy when I see the enthusiasm of all of you. I also congratulate the departments for organizing this wonderful program in Gujarat. With the belief that it will become an inspiration for the youth of the country, many best wishes to you all.
Thank you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
গুজৰাটৰ গান্ধীনগৰত ডিজিটেল ইণ্ডিয়া সপ্তাহ ২০২২ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আগবঢ়োৱা ভাষণৰ পাঠ
04 JUL 2022 10:13PM by PIB Guwahati
গুজৰাটৰ গান্ধীনগৰত ডিজিটেল ইণ্ডিয়া সপ্তাহ ২০২২ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আগবঢ়োৱা ভাষণৰ পাঠ
নমস্কাৰ,
গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী ভূপেন্দ্ৰ ভাই পেটেল জী, কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী পৰিষদৰ মোৰ সহযোগী শ্ৰী অশ্বিনী বৈষ্ণৱ জী, শ্ৰী ৰাজীৱ চন্দ্ৰশেখৰ জী, বিভিন্ন ৰাজ্যৰ সকলো প্ৰতিনিধি, ডিজিটেল ইণ্ডিয়াৰ সকলো হিতাধিকাৰী, বিশেষজ্ঞ, শিক্ষাবিদ, গৱেষক, ভদ্ৰ মহিলা আৰু ভদ্ৰ লোকসকল!
আজিৰ অনুষ্ঠানটোৱে একবিংশ শতিকাত ভাৰত ক্ৰমান্বয়ে আধুনিক হৈ পৰাৰ আভাস কঢ়িয়াই আনিছে। সমগ্ৰ বিশ্বৰ সন্মুখত ডিজিটেল ইণ্ডিয়া অভিযানৰ ৰূপত সমগ্ৰ মানৱতাৰ বাবে প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰ কিমান বৈপ্লৱিক, তাৰ উদাহৰণ ভাৰতে দাঙি ধৰিছে।
মই আনন্দিত যে আঠ বছৰ পূৰ্বে আৰম্ভ হোৱা এই অভিযানে পৰিৱৰ্তিত সময়ৰ লগে লগে নিজকে সম্প্ৰসাৰণ কৰি আহিছে। প্ৰতি বছৰে ডিজিটেল ইণ্ডিয়া অভিযানত নতুন নতুন মাত্ৰা সংযোজন কৰা হৈছে, নতুন প্ৰযুক্তিৰ সন্নিৱিষ্ট কৰা হৈছে। আজিৰ কাৰ্যসূচীত যি নতুন প্লেটফৰ্ম, নতুন কাৰ্যসূচী আৰম্ভ হৈছে, সেইবোৰে এই ধাৰাতো আগুৱাই লৈ গৈছে। এতিয়া আপোনালোকে চুটি চুটি ভিডিঅ'ত দেখিছে, সেয়া myScheme, ভাষিনী-ভাষদন, ডিজিটেল ইণ্ডিয়া-Genesis, Chips to startup program, বা আন সকলো সামগ্ৰীয়েই হওক, এই সকলোবোৰে Ease of living আৰু Ease of doing business শক্তিশালী কৰিব। বিশেষকৈ ভাৰতৰ ষ্টাৰ্ট-আপ ইক’চিষ্টেমৰ বাবে এইবোৰ যথেষ্ট উপকাৰী হ’ব৷
সতীৰ্থ,
সময়ৰ গতিৰ লগে লগে যিখন দেশে আধুনিক প্ৰযুক্তি গ্ৰহণ নকৰে, সেই দেশখনক পিছ পেলাই সময় আগবাঢ়ি যায় আৰু তাতেই থাকে। তৃতীয় ঔদ্যোগিক বিপ্লৱৰ সময়ত ভাৰত ইয়াৰ বলি হৈছিল। কিন্তু আজি আমি গৌৰৱেৰে ক’ব পাৰো যে ভাৰত হৈছে চতুৰ্থ ঔদ্যোগিক বিপ্লৱ, ইণ্ডাষ্ট্ৰী ৪.০, আজি ভাৰতে গৌৰৱেৰে ক’ব পাৰে যে ভাৰতে বিশ্বক দিশ দি আছে। আৰু মই দুগুণ সুখী যে গুজৰাটে ইয়াতো পথ ভংগকাৰী নেতাৰ ভূমিকা পালন কৰিছে।
অলপ আগতে ডিজিটেল শাসনৰ ক্ষেত্ৰত গুজৰাটৰ যোৱা দুটা দশকৰ অভিজ্ঞতাবোৰ দেখুওৱা হৈছে। গুজৰাট আছিল দেশৰ প্ৰথমখন ৰাজ্য য’ত গুজৰাট ষ্টেট ডাটা চেণ্টাৰ (GSDC), গুজৰাট ষ্টেটৱাইড এৰিয়া নেটৱৰ্ক (GSWAN), ই-গ্ৰাম চেণ্টাৰ, এটিভিটি/জান সেৱা কেন্দ্ৰ আদি স্তম্ভ স্থাপন কৰা হৈছিল।
সুভাষ বাবুৱে যেতিয়া বৰদলৈৰ চুৰাটৰ ওচৰত কংগ্ৰেছৰ সভাপতি হৈছিল, তেতিয়া সুভাষ বাবুৰ স্মৃতিত সুভাষ বাবুৰ স্মৃতিত এক অনুষ্ঠানৰ আয়োজন কৰিছিল আৰু সেই সময়ত ই বিশ্বগ্ৰাম উন্মোচন কৰিছিল।
২০১৪ চনৰ পিছত প্ৰযুক্তিবিদ্যাক ৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ত শাসনৰ এক বহল অংশ হিচাপে গঢ়ি তোলাত গুজৰাটৰ অভিজ্ঞতাই বহুখিনি সহায় কৰিছে, ধন্যবাদ গুজৰাট। এই অভিজ্ঞতাই হৈ পৰিল ডিজিটেল ইণ্ডিয়া মিছনৰ আধাৰ। আজি আমি যেতিয়া পিছলৈ ঘূৰি চাওঁ, আপোনালোকে উপলব্ধি কৰিব যে এই ৭-৮ বছৰত ডিজিটেল ইণ্ডিয়াই আমাৰ জীৱনটো কিমান সহজ কৰি তুলিছে। যিসকলৰ জন্ম হৈছে একবিংশ শতিকাত, যিটো আমাৰ যুৱ প্ৰজন্ম, যিসকলৰ জন্ম হৈছে একবিংশ শতিকাত, তেওঁলোকৰ বাবে আজি ডিজিটেল জীৱনটো বৰ শীতল দেখা যায়, তেওঁলোকক ফেশ্বন ষ্টেটমেণ্টৰ দৰে অনুভৱ হয়।
কিন্তু মাত্ৰ ৮-১০ বছৰ আগৰ পৰিস্থিতিবোৰ মনত ৰাখিব। জন্মৰ প্ৰমাণ পত্ৰ লোৱাৰ বাবে লাইন, বিল জমা দিয়াৰ লাইন, ৰেচনৰ বাবে লাইন, নামভৰ্তিৰ বাবে লাইন, ফলাফল আৰু প্ৰমাণ পত্ৰৰ বাবে লাইন, বেংকত লাইন, ভাৰতে অনলাইনৰ জৰিয়তে ইমানবোৰ লাইন সমাধান কৰিছে। আজি জন্মৰ প্ৰমাণ পত্ৰৰ পৰা জ্যেষ্ঠ নাগৰিক চিনাক্ত কৰা লাইফ চাৰ্টিফিকেটলৈকে চৰকাৰী সেৱাৰ অধিকাংশই ডিজিটেল, নহ’লে জ্যেষ্ঠ নাগৰিক, বিশেষকৈ পেঞ্চনাৰসকলে গৈ ক’ব লগা হ’ল যে মই জীয়াই আছো। এসময়ত বহু দিন লোৱা কামবোৰ এতিয়া কেইমুহূৰ্তমানৰ ভিতৰতে সম্পূৰ্ণ হ’ল।
সতীৰ্থ,
আজি ভাৰতত ডিজিটেল শাসনৰ বাবে অন্যতম উত্তম আন্তঃগাঁথনি আছে। জন ধন-মোবাইল আৰু আধাৰ, জিইএম, ইয়াৰ ত্ৰিশক্তিয়ে দৰিদ্ৰ আৰু মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীক সৰ্বাধিক উপকৃত কৰিছে। ইয়াৰ দ্বাৰা প্ৰদান কৰা সুবিধা আৰু ইয়াৰ ফলত যি স্বচ্ছতা আহিছে, তাৰ ফলত দেশৰ কোটি কোটি পৰিয়ালৰ ধন ৰাহি হৈছে। ৮ বছৰ আগতে ইণ্টাৰনেট ডাটাৰ বাবে খৰচ কৰা ধনতকৈ বহুগুণ কম, অৰ্থাৎ এক প্ৰকাৰে নগণ্য, আজি সেই মূল্যত আৰু উন্নত ডাটাৰ সুবিধা উপলব্ধ। আগতে বিল পৰিশোধ কৰাৰ বাবে, আবেদন কৰাৰ বাবে, ৰিজাৰ্ভচনৰ বাবে, বেংক সম্পৰ্কীয় কামৰ বাবে, এনে প্ৰতিটো সেৱাৰ বাবে কাৰ্যালয়ৰ ৰাউণ্ড বনাবলগীয়া হৈছিল। ৰেল ৰিজাৰ্ভচন কৰি গাওঁতে থাকিব বিচাৰিলে তেতিয়া দুখীয়াজনে গোটেই দিনটো চহৰলৈ গৈ পাৰ কৰিছিল, বাছৰ ভাড়াৰ বাবে ১০০-১৫০ টকা খৰচ কৰিছিল, তাৰ পিছত ৰেল ৰিজাৰ্ভচনৰ বাবে লাইনত ৰৈ আছিল। আজি তেওঁ কমন চাৰ্ভিচ চেণ্টাৰলৈ যায় আৰু তাৰ পৰাই, ই মোৰ কমাৰ্চ চাৰ্ভিচ আৰ্মীৰ চোৱা-চিতা কৰে। আৰু তাৰ পৰাই তেওঁৰ কাম হয়, গাওঁতে নিজেই কৰা হয়। আৰু গাঁৱৰ মানুহেও জানে এই ব্যৱস্থা ক’ত আছে। ইয়াতো ভাড়া, অহা-যোৱা, দিনৰ পোহৰ, সকলো খৰচ কৰ্তন কৰা হৈছে। দুখীয়া, কঠোৰ পৰিশ্ৰমী মানুহৰ বাবে এই সঞ্চয় আৰু ডাঙৰ কাৰণ তেওঁলোকৰ গোটেই দিনটো ৰক্ষা পৰে।
আৰু কেতিয়াবা আমি শুনিছিলো যে Time হৈছে টকা। শুনা আৰু কোৱা ভাল, কিন্তু তেওঁৰ অভিজ্ঞতা শুনিলে হৃদয় চুই যায়। মই মাত্ৰ কাশীলৈ গৈছিলোঁ, গতিকে কাশীত ৰাতি... দিনত ইফালে সিফালে যাওঁ, গতিকে যান-জঁট আৰু মানুহবোৰ অসুবিধা পায়, তাৰ পিছত ৰাতি ডেৰ বজাত ৰেলৱে প্লেটফৰ্মলৈ গৈ পৰিস্থিতি ক’ত আছে চাবলৈ গ’লোঁ৷ . কাৰণ মই তাৰ সাংসদ, তেতিয়া কাম কৰিব লাগিব। গতিকে মই তাত আছিলো যাত্ৰীসকলৰ লগত কথা পাতি আছিলো, ষ্টেচন মাষ্টৰৰ লগত কথা পাতি আছিলো। কাৰণ মোৰ ছাৰপ্ৰাইজ ভিজিট হৈছিল, কাকো খবৰ দিয়াৰ পিছত মই যোৱা নাছিলো। সেয়ে কলো ভাইটি, এই বন্দে ভাৰতৰ ৰেল চলি থকাৰ অভিজ্ঞতা কি আৰু দখল কেনেকুৱা আছিল... হেৰা কলে ছাৰ, ইয়াৰ ইমান চাহিদা আছে যে আমি চুটি হৈ গৈ আছো। মই কৈছিলো যে ৰেলখন অলপ দামী, ইয়াৰ টিকট বেছি, তাত মানুহ কিয় যায়। ক’লে ছাৰ, শ্ৰমিকসকলে ইয়াতকৈ বেছি যায়, দুখীয়া মানুহে বেছিকৈ যায়। মই কলো কেনেকৈ! মোৰ বাবে সেয়া আছিল এক আচৰিত কথা। ক’লে যে তেওঁ দুটা কাৰণত গুচি যায়। এটা- ক’লে যে বন্দে ভাৰত ৰে’লত ইমান ঠাই আছে যে সামগ্ৰী তুলি লৈ কঢ়িয়াই নিলে থ’বলৈ ঠাই পায়। দুখীয়াৰ নিজস্ব হিচাপ আছে। আৰু দ্বিতীয়- যদি যাবলগীয়া সময়ত চাৰি ঘণ্টা বাকী থাকে, তেন্তে মই লগে লগে তাত কাম কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰো, তেতিয়া ছয়-আঠ ঘণ্টাত যি টিকট উপাৰ্জন কৰো, তাতকৈ কম সময়ত পৰে। সময় টকা, দুখীয়াই কেনেদৰে হিচাপ কৰে, অতি শিক্ষিত মানুহৰ ইয়াৰ বিষয়ে কম বুজাবুজি আছে।
সতীৰ্থ,
ই-সঞ্জীৱনীৰ দৰে টেলিকনছালটেচনৰ সেৱা আৰম্ভ কৰা হৈছে। মোবাইল ফোন, ডাঙৰ হস্পিটেল, ডাঙৰ ডাঙৰ ডাক্তৰৰ সৈতে সকলো প্ৰাথমিক কাম সম্পূৰ্ণ হৈ উঠিছে। আৰু ইয়াৰ জৰিয়তে এতিয়ালৈকে ৩ কোটিৰো অধিক লোকে ঘৰতে বহি শ্ৰেষ্ঠ চিকিৎসালয়ত ম’বাইলৰ পৰা শ্ৰেষ্ঠ চিকিৎসকৰ পৰামৰ্শ লৈছে। যদি তেওঁলোকে ডাক্তৰৰ ওচৰলৈ যাব লগা হয় তেন্তে আপুনি কল্পনা কৰিব পাৰে যে কিমান কঠিন হ’লহেঁতেন, কিমান খৰচ হ’লহেঁতেন। ডিজিটেল ইণ্ডিয়া সেৱাৰ বাবে এই সকলোবোৰ বস্তুৰ প্ৰয়োজন নহ’ব।
সতীৰ্থ,
আটাইতকৈ ডাঙৰ কথা, ইয়াৰ পৰা যি স্বচ্ছতাই আহিছে, সেইটোৱে বহু স্তৰত চলি থকা দুৰ্নীতিৰ পৰা দৰিদ্ৰ আৰু মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীক মুক্ত কৰিছে। আমি সেই সময়বোৰ দেখিছো যেতিয়া ঘোচ নিদিয়াকৈ কোনো সুবিধা পোৱাটো কঠিন আছিল। ডিজিটেল ইণ্ডিয়াইও সাধাৰণ পৰিয়ালৰ এই ধন ৰাহি কৰিছে। ডিজিটেল ইণ্ডিয়াই মধ্যভোগীৰ নেটৱৰ্ককো নিৰ্মূল কৰি আছে।
আৰু মনত আছে এবাৰ বিধানসভাত আলোচনা হৈছিল, আজি যদি এই আলোচনাৰ কথা মনত পৰে, তেনে আলোচনা আগতে বিধানসভাত হৈছিল বুলি ভাবো। কিছুমান সাংবাদিকে সকলো বিচাৰি পাব। বিষয়টো এনেকুৱা আছিল যে বিধৱা পেঞ্চন পোৱা যায়, তাৰ পিছত সেই সময়ত মই কৈছিলো যে এটা কাম কৰা ভাই, ডাকঘৰত একাউণ্ট খুলি দিয়া আৰু তেওঁলোকৰ এখন ফটো থাকিব লাগে আৰু এই সকলোবোৰ ঠিক কৰি দিব লাগে আৰু বিধৱা বাইদেউজনী যিয়ে ডাকঘৰলৈ যায় তেওঁ পেঞ্চন লাভ কৰিব লাগে। হুলস্থুল হ’ল, ধুমুহা হ’ল, মোদী চাহাব, কি আনিছা, কেনেকৈ ঘৰৰ পৰা ওলাই আহিল বিধৱা বাইদেউ? তেওঁ কৈছিল যে বেংক বা ডাকঘৰলৈ কেনেকৈ যাব লাগে, টকাখিনি কেনেকৈ পালে, সকলো ধৰণৰ ভাষণত দেখা পালে উপভোগ কৰা উচিত। মই ক'লো যে মই এই পথত যাব লাগিব, আপুনি সহায় কৰিলে ভাল হ'ব। সহায় নাই, কিন্তু জনসাধাৰণে সহায় কৰাৰ বাবেই আমি গৈছিলো নহয়নে? কিন্তু তেওঁলোকে কিয় হুলস্থুলৰ সৃষ্টি কৰিছিল ছাৰ, বিধৱাগৰাকীক লৈ চিন্তা কৰা নাছিল, যেতিয়া মই ডাকঘৰত ফটো, পৰিচয়ৰ বাবে এনে সকলো ব্যৱস্থা কৰিছিলোঁ, তেতিয়া ডিজিটেল জগতখন এতিয়ালৈকে আগবাঢ়ি যোৱা নাছিল। আপুনি আচৰিত হ’ব যে বহু বিধৱাই এনেকুৱা পাইছিল যে যিজনী ছোৱালী জন্মও হোৱা নাছিল আৰু বিধৱা হৈ পৰিছিল আৰু পেঞ্চনলৈ গৈছিল। কাৰ একাউণ্টত যাব নিশ্চয় বুজি পাইছে। তেতিয়া হুলস্থুল হ’ব নে নহ’ব। এনে সকলো বুথ বন্ধ কৰিলে অসুবিধা হ’ব। আজি প্ৰযুক্তি ব্যৱহাৰ কৰি ডাইৰেক্ট বেনিফিট ট্ৰেন্সফাৰৰ জৰিয়তে বিগত ৮ বছৰত ২৩ লাখ কোটিৰো অধিক টকা হিতাধিকাৰীৰ বেংক একাউণ্টলৈ পোনপটীয়াকৈ প্ৰেৰণ কৰা হৈছে। এই প্ৰযুক্তিৰ বাবেই দেশৰ ২ লাখ ২৩ হাজাৰ কোটি টকা অৰ্থাৎ প্ৰায় ডেৰ লাখ কোটি টকা, যিটো আগতে আন কাৰোবাৰ হাতত, ভুল হাতত গৈছিল, সেইখিনি ৰক্ষা হৈছে বন্ধুসকল।
সতীৰ্থসকল,
ডিজিটেল ইণ্ডিয়া অভিযানে কৰা এটা ডাঙৰ কাম হৈছে চহৰ-গাঁৱৰ মাজত থকা ব্যৱধান দূৰ কৰা। গাঁও আৰু চহৰৰ মাজৰ ব্যৱধান পূৰণ হ’ব বুলি কোনেও কল্পনাও কৰিব পৰা নাছিল৷ গাঁৱৰ এটা সৰু সুবিধাৰ বাবেও ব্লক, তহসিল বা জিলা সদৰৰ কাৰ্যালয়বোৰ ঘূৰণীয়া কৰিব লাগিছিল। ডিজিটেল ইণ্ডিয়া অভিযানে এনে সকলো অসুবিধা সহজ কৰি তুলিছে আৰু চৰকাৰক নাগৰিকৰ দুৱাৰমুখত, তেওঁৰ গাঁৱত, ঘৰত আৰু ফোনত তেওঁৰ হাতৰ তলুৱাত ৰাখিছে।
যোৱা ৮ বছৰত ৪ লাখৰো অধিক নতুন কমন চাৰ্ভিচ চেণ্টাৰ সংযোজন কৰি গাঁওখনত শ শ চৰকাৰী সেৱা ডিজিটেলভাৱে প্ৰদান কৰা হৈছে। আজি গাওঁখনৰ ৰাইজে এই কেন্দ্রবোৰৰ পৰা ডিজিটেল ইণ্ডিয়াৰ সুবিধা লৈছে৷
মই যেতিয়া তাত দাহোদলৈ আহিছিলো, তেতিয়া দহোদত মোৰ জনজাতীয় ভাই-ভনীসকলক লগ কৰিব লাগিছিল। তাত এহাল দিব্যাংগ দম্পতী আছিল। হব ৩০-৩২ বছৰ, তেওঁলোকে মুদ্ৰা যোজনাৰ পৰা টকা লৈছিল, কম্পিউটাৰৰ বিষয়ে অলপ শিকিছিল, আৰু স্বামী-স্ত্ৰীয়ে Common Service Center আৰম্ভ কৰিছিল, ডাহোদৰ জনজাতীয় জিলাৰ এখন সৰু গাঁৱত। সেই ভাইটি আৰু তেওঁৰ পত্নীয়ে মোক লগ পোৱাৰ সময়ত ক’লে যে ছাৰ, মোৰ মাহে গড় উপাৰ্জন ২৮০০০ টকা, গাঁৱৰ মানুহে এতিয়া মোৰ পৰা সেৱা লৈছে। ডিজিটেল ইণ্ডিয়াৰ শক্তি চাওক ভাই, ১.২৫ লাখতকৈ অধিক কমন চাৰ্ভিচ চেণ্টাৰৰ গ্ৰাম্য ষ্ট’ৰে এতিয়া ই-কমাৰ্চক গ্ৰাম্য ভাৰতলৈও লৈ গৈছে।
আন এটা অভিজ্ঞতা, ব্যৱস্থাসমূহৰ সুবিধা কেনেকৈ ল’ব পাৰি। মনত আছে মই ইয়াত গুজৰাটত থাকোঁতে আগতে কৃষক সকলে বিদ্যুতৰ বিল পৰিশোধ কৰাত সমস্যা হৈছিল, টকা নিবলৈ ঠাইবোৰ আছিল ৮০০-৯০০। যদি পলম হয়, নিয়ম অনুসৰি বিজলীৰ কানেকচনটো আগতে কাটিছিল, যদি কাটিবলগীয়া হয়, তেন্তে যদি আকৌ নতুন কানেকচন ল’বলগীয়া হয়, তেন্তে পুনৰ টকা দিব লাগিব। আমি সেই সময়ত ভাৰত চৰকাৰক অনুৰোধ কৰিছিলো, অটলজীৰ চৰকাৰ আছিল, অনুৰোধ কৰিছিলো যে এইটো ডাকঘৰত আৰম্ভ কৰিব লাগে, আমাৰ ডাকঘৰৰ মানুহে বিজলীৰ বিল লোৱা আৰম্ভ কৰিব লাগে,এই কামটো কৰিব, অটলজীয়ে মোৰ কথা শুনিলে আৰু গুজৰাটৰ কৃষকসকল মুক্তি পালে তাৰ পিছত মই দিল্লীলৈ গৈ এনে এটা পৰীক্ষা কৰিলোঁ, অভ্যাসটো নাযাব, কাৰণ আমি আহমেদাবাদীসকলে চিংগল-ফেৰ ডাবল যাত্ৰাত অভ্যস্ত হৈ পৰিছো, গতিকে ৰেলৱেৰ নিজা ৱাইফাই আছে, very strong network গতিকে, সেই সময়ত মই আমাৰ ৰেলৱে বন্ধুসকলক কৈছিলো, এইটো ২০১৯ চনৰ নিৰ্বাচনৰ আগৰ কথা। মই তেওঁলোকক ক’লোঁ যে ৰে’লৱেৰ কাষত থকা প্লেটফৰ্মবোৰত ৱাইফাই ফ্ৰী কৰক। আৰু যদি আশে-পাশে থকা গাঁৱৰ ল’ৰা-ছোৱালীয়ে তাত আহি পঢ়া-শুনা কৰিব বিচাৰে, তেন্তে আহিলে তেওঁলোকে সংযোগ পায় আৰু যিখিনি পঢ়িব-লিখিব লাগে, আপুনি আচৰিত হ’ব যে এবাৰ মই কিছুমান ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ লগত ভাৰ্চুৱেলি কথা পাতি আছিলো। বহুতে ৰেলৱে প্লেটফৰ্মত বিনামূলীয়া ৱাইফাইৰ সহায়ত প্ৰতিযোগিতামূলক পৰীক্ষা প্ৰস্তুত কৰি উত্তীৰ্ণ হৈছিল, কোচিং ক্লাছলৈ যোৱা নাছিল, খৰচ কৰা নাছিল, ঘৰৰ পৰা ওলাই যোৱা নাছিল, মাত্ৰ আমি বাৰ হাত ৰোটলা পাই পঢ়িছিলো, ৰেলৱে প্লেটফৰ্মৰ ব্যৱহাৰ See the power of... ডিজিটেল ইণ্ডিয়া ফ্ৰেণ্ডছ, পি এম স্বামীত্ত্ব যোজনা, হয়তো মহানগৰীৰ জনসাধাৰণে ইয়াৰ প্ৰতি অতি কম গুৰুত্ব প্ৰদান কৰিছে। প্ৰথমবাৰৰ বাবে চহৰৰ দৰে গাঁৱৰ ঘৰৰ মানচিত্ৰ নিৰ্মাণ আৰু গাঁৱৰ মানুহক ডিজিটেল আইনী নথি-পত্ৰ দিয়াৰ কাম চলি আছে। ড্ৰোনে গাঁৱৰ ভিতৰলৈ গৈ ওপৰৰ পৰা প্ৰতিটো ঘৰৰ মেপিং কৰি আছে, মেপ বনাইছে, তেওঁ পতিয়ন গৈছে, তেওঁ এটা চাৰ্টিফিকেট পাইছে, এতিয়া তেওঁৰ ক’ৰ্ট-কোৰ্ট ষ্টপৰ সকলো হেঁচা, এইটো ডিজিটেল ইণ্ডিয়াৰ বাবেই। ডিজিটেল ইণ্ডিয়া অভিযানে দেশত বৃহৎ সংখ্যক কৰ্মসংস্থাপন আৰু আত্মসংস্থাপনৰ সুবিধাও সৃষ্টি কৰিছে।
সতীৰ্থ,
ডিজিটেল ইণ্ডিয়াৰ এটা অতি স্পৰ্শকাতৰ দিশো আছে, যিটোৰ বিষয়ে হয়তো বৰ বেছি আলোচনা নহ’বও পাৰে। ডিজিটেল ইণ্ডিয়াই কেনেকৈ বহু হেৰুৱা শিশুক পৰিয়াললৈ ঘূৰাই আনিছে সেই কথা জানিলে আপোনাৰ হৃদয় চুই যাব। এতিয়া মই, আৰু মই আপোনালোকক অনুৰোধ কৰিছো, যিটো ডিজিটেলৰ প্ৰদৰ্শনী, আপোনালোকে নিশ্চয় চাব। বুজিছা, ল’ৰা-ছোৱালীক লৈ আকৌ আহক। তালৈ গৈ পৃথিৱীখন কেনেদৰে সলনি হৈছে চালে গম পাব। তাত মাত্ৰ এজনী ছোৱালীক লগ পালোঁ। সেই ছোৱালীজনীৰ বয়স যেতিয়া ৬ বছৰ হৈছিল, তেতিয়া তাই পৰিয়ালৰ পৰা বিচ্ছিন্ন হৈ পৰিছিল। মাক ৰেলৱে প্লেটফৰ্মত হাত হেৰাই গ’ল, তাই আন এখন ৰে’লত বহিল, মাক-দেউতাকৰ বিষয়ে বেছিকৈ ক’ব নোৱাৰি। তেওঁৰ পৰিয়ালক বিচাৰিবলৈ বহু চেষ্টা কৰা হৈছিল যদিও কোনোৱেই সফল নহ’ল। তাৰপিছত আধাৰ ডাটাৰ সহায়ত তেওঁৰ পৰিয়ালক অনুসন্ধান কৰাৰ প্ৰয়াস কৰা হৈছিল। যেতিয়া সেই ছোৱালীজনীৰ আধাৰ বায়মেট্ৰিক লোৱা হ’ল, তেতিয়া ৰিজেক্ট হৈ গ’ল। জানিব পৰা মতে, কন্যা সন্তানৰ আধাৰ কাৰ্ড ইতিমধ্যে জেনেৰেট কৰা হৈছে। সেই আধাৰ সবিশেষৰ আধাৰত সেই ছোৱালীজনীৰ পৰিয়ালটোৰ সন্ধান কৰা হৈছিল।
আপুনি জানি ভাল পাব যে আজি সেই ছোৱালীজনীয়ে নিজৰ জীৱনটো পৰিয়ালৰ সৈতে কটাব ধৰিছে। তাইৰ গাঁৱত তাইৰ সপোনবোৰ বাস্তৱায়িত কৰিবলৈ চেষ্টা কৰি আছে। আপোনালোকেও এই কথা জানি ভাল পাব আৰু মই জানো যে এনে বহু বছৰ ধৰি এই প্ৰযুক্তিৰ সহায়ত ৫০০ৰো অধিক শিশুৱে পৰিয়ালৰ সৈতে পুনৰ মিলিত হৈছে।
সতীৰ্থসকল,
ডিজিটেল ইণ্ডিয়াই যোৱা আঠ বছৰত দেশত যি সম্ভাৱনা সৃষ্টি কৰিছে, সেই সম্ভাৱনাই ভাৰতক ক’ৰোনা বিশ্ব মহামাৰীৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিয়াত বহুখিনি সহায় কৰিছে। আপুনি কল্পনা কৰিব পাৰে যে যদি ডিজিটেল ইণ্ডিয়া অভিযান নহ’লহেঁতেন তেন্তে ১০০ বছৰৰ পিছত আটাইতকৈ ডাঙৰ সংকটত আমি দেশত কি কৰিবলৈ সক্ষম হ’লোহেঁতেন? আমি দেশৰ কোটি কোটি মহিলা, কৃষক, শ্ৰমিকৰ বেংক একাউণ্টলৈ এক ক্লিকতে হাজাৰ হাজাৰ কোটি টকা ট্ৰেন্সফাৰ কৰিছো। ৱান নেচন-ৱান ৰেচন কাৰ্ডৰ সহায়ত আমি ৮০ কোটিৰো অধিক দেশবাসীক বিনামূলীয়া ৰেচন নিশ্চিত কৰিছো, এয়া প্ৰযুক্তিৰ এক অলৌকিকতা।
আমি বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ আৰু কাৰ্যক্ষম covid vaccination আৰু covid relief program চলাইছো। আৰোগ্য সেতু আৰু Co-win, এইবোৰ এনেকুৱা প্লেটফৰ্ম যে এতিয়ালৈকে তেওঁৰ যোগেদি প্ৰায় ২০০ কোটি ভেকচিন ড’জ উপলব্ধ।আৰু আমি লক্ষ্য কৰা ব্যক্তিজনক টিকাকৰণৰ কাম কৰিবলৈ সক্ষম হৈছো। আজিও বিশ্বত কেনেকৈ ভেকচিনৰ চাৰ্টিফিকেট পাব পাৰি সেই বিষয়ে চৰ্চা চলি আছে, বহু দিন পাৰ হৈ যায়। ভাৰতত তেওঁ ভেকচিন প্ৰয়োগ কৰি ওলাই আহে, চাৰ্টিফিকেট তেওঁৰ মোবাইল চাইটত উপস্থিত থাকে। কোভিনৰ পৰা টিকাকৰণৰ প্ৰমাণ পত্ৰৰ সবিশেষ তথ্যৰ বিষয়ে বিশ্বই আলোচনা কৰি আছে, ভাৰতৰ একাংশ লোক এই বিষয়ত আবদ্ধ হৈ আছে, তাত মোদীৰ ফটো কিয় আছে। ইমান ডাঙৰ কাম এটা, তাৰ মনটো তাতেই আবদ্ধ হৈ পৰিছিল।
সতীৰ্থ,
ভাৰতৰ ডিজিটেল ফিনটেক সমাধান, আৰু আজি ই ইউ-ফিনটেকৰ, মই ইয়াৰ বিষয়েও ক’ম। এবাৰ সংসদৰ ভিতৰত আলোচনা হৈছে আৰু এবাৰ চাওক। যিটোত দেশৰ প্ৰাক্তন বিত্তমন্ত্ৰীয়ে ভাষণ দি আছে যে সেইসকল লোকৰ মোবাইল নাই, মানুহে কেনেকৈ কৰিব ডিজিটেল। তেওঁলোকে কি কৈছে নাজানো, শুনিলে আচৰিত হব। অতি শিক্ষিত মানুহৰ ক্ষেত্ৰতো একেই কথা। Fintech UPI অৰ্থাৎ Unified Payment Interface, আজি সমগ্ৰ বিশ্বই ইয়াৰ প্ৰতি আকৰ্ষিত হৈ পৰিছে। বিশ্ব বেংককে ধৰি সকলোৱে ইয়াক শ্ৰেষ্ঠ মঞ্চ বুলি প্ৰশংসা কৰিছে। আৰু মই আপোনালোকক ক’ম যে ইয়াত পাৰফৰমেন্সৰ ক্ষেত্ৰত এটা গোটেই ফিনটেক ডিভিজন আছে। তেওঁলোকে কেনেকৈ কাম কৰে তাত দেখা যাব। মোবাইলত কেনেকৈ পেমেন্ট কৰা হয়, টকা কেনেকৈ আহে আৰু যায়, ইয়াত সকলো চাবলৈ পাব। আৰু মই কওঁ এই ফিনটেকৰ প্ৰচেষ্টা, ই সঁচাকৈয়ে জনসাধাৰণৰ দ্বাৰা, জনসাধাৰণৰ, জনসাধাৰণৰ বাবে সৰ্বোত্তম সমাধান। ইয়াত থকা প্ৰযুক্তি ভাৰতৰ নিজস্ব, অৰ্থাৎ জনসাধাৰণৰ। দেশবাসীয়ে ইয়াক নিজৰ জীৱনৰ অৰ্থাৎ জনসাধাৰণৰ অংশ কৰি লৈছিল। ই দেশবাসীৰ লেনদেন সহজ কৰি তুলিছিল অৰ্থাৎ ৰাইজৰ বাবে।
চলিত বৰ্ষৰ মে মাহত ভাৰতৰ প্ৰতিটো মিনিটতে গৌৰৱ কৰিব আপোনালোক বন্ধুসকল, ভাৰতত প্ৰতি মিনিটত ১ লাখ ৩০ হাজাৰতকৈ অধিক UPI লেনদেন হৈছে। গড়ে প্ৰতি ছেকেণ্ডত ২২০০ টা লেনদেন সম্পূৰ্ণ হয়। অৰ্থাৎ মই এতিয়া আপোনালোকৰ লগত যি কৈছো, যেতিয়ালৈকে মই ইউনিফাইড পেমেণ্ট ইন্টাৰফেচ ইমানবোৰ শব্দ কওঁ, সেই সময়ত ইউ পি আইৰ জৰিয়তে ৭০০০ লেনদেন সম্পূৰ্ণ হৈছে।
আৰু বন্ধুসকল, আপোনালোকে গৌৰৱান্বিত হ’ব যে ভাৰতত কোনোবাই কৈছে যে আপুনি নিৰক্ষৰ, আপুনি বৃদ্ধি হ’ব লাগিব, আপুনি এইটো কৰিব লাগিব, আপুনি তেনেকুৱা হ’ব লাগিব, সেই দেশৰ শক্তি চাওক, মোৰ দেশবাসীৰ শক্তি চাওক, সেই বিশ্বৰ ধনী দেশ, মোৰ দেশ তেওঁলোকৰ সন্মুখত, যি উন্নয়ন হৈছে।দেশ পৃথিৱীত, বিশ্বৰ ৪০ শতাংশ ডিজিটেল লেনদেন আমাৰ ভাৰতত হয় বন্ধুসকল।
ইয়াৰ মাজতো ভীম-ইউপিআই আজি সৰল ডিজিটেল লেনদেনৰ বাবে এক শক্তিশালী মাধ্যম হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে। আৰু আটাইতকৈ ডাঙৰ কথাটো হ’ল, আজি লেনদেনৰ প্ৰযুক্তি এটা মলৰ ভিতৰত ডাঙৰ ডাঙৰ ব্ৰেণ্ডৰ বিক্ৰেতাৰ লগত, আজি ষ্ট্ৰীট ভেণ্ডৰ আৰু হকাৰ সকল তেওঁৰ সন্মুখতে বহি আছে আৰু ফুটপাথত নহয়, ৭০০-৮০০ টকা উপাৰ্জন কৰে, এনেদৰে। ডাঙৰ ডাঙৰ মলত ধনীসকলৰ যি ব্যৱস্থা আছে, সেই ব্যৱস্থা শ্ৰমিকসকলৰো আছে। নহ’লে আমি সেই দিনবোৰো দেখিছোঁ যেতিয়া ডাঙৰ ডাঙৰ দোকানত ক্ৰেডিট আৰু ডেবিট কাৰ্ড চলিছিল, আৰু ষ্ট্ৰীট ভেণ্ডৰজনে সদায় গ্ৰাহকৰ বাবে বিনামূলীয়া টকাৰ সন্ধানত আছিল। আৰু মাত্ৰ এতিয়াই দেখি আছিলো যে এদিন বিহাৰৰ পৰা কোনোবাই প্লেটফৰ্মত দান-বৰঙণি বিচাৰিছিল, তাৰ পিছত ডিজিটেল ধন লৈছিল। এতিয়া চাওক, এতিয়া দুয়োৰে শক্তি সমান, আছে ডিজিটেল ইণ্ডিয়াৰ শক্তি।
গতিকে আজি বিশ্বৰ উন্নত দেশসমূহ, বা যিবোৰ দেশে এই ধৰণৰ প্ৰযুক্তিবিদ্যাত বিনিয়োগ কৰিব নোৱাৰে, সেইবোৰ দেশ তেওঁলোকৰ বাবে ইউ পি আইৰ দৰে ডিজিটেল সামগ্ৰীয়েই আজি আকৰ্ষণৰ কেন্দ্ৰবিন্দু। আমাৰ ডিজিটেল সমাধানসমূহৰো স্কেল আছে, ই সুৰক্ষিত আৰু গণতান্ত্ৰিক মূল্যবোধ আছে। এয়া আমাৰ উপহাৰ চহৰৰ কাম নহয়, মোৰ কথা লিখি ৰাখক, আৰু ২০০৫ বা ২০০৬ চনৰ মোৰ ভাষণ, তেওঁও শুনিব। সেই সময়ত মই যি কৈছিলো, গিফ্ট চিটিত কি হ’ব, আজি পৃথিৱীলৈ নামি অহা দেখা গৈছে। আৰু অনাগত দিনত ফিনটেকৰ জগতখনত ডাটা ছিকিউৰিটিৰ ক্ষেত্ৰত GIFT City য়ে বিত্তীয় জগতখনত এক বিশাল শক্তি হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে। ই কেৱল গুজৰাটৰেই নহয় সমগ্ৰ ভাৰতবৰ্ষৰ গৌৰৱ হৈ পৰিছে।
সতীৰ্থসকল,
আজি উদ্যোগ ৪.০ৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় দক্ষতা গঢ়ি তোলাৰ বাবে বিদ্যালয় পৰ্যায়তো গুৰুত্ব দিয়া হৈছে। আজি প্ৰায় ১০ হাজাৰ অটল টিংকাৰিং লেবত ৭৫ লাখতকৈ অধিক ছাত্ৰ-ছাত্ৰীয়ে উদ্ভাৱনীমূলক ধাৰণাসমূহৰ ওপৰত কাম কৰি আছে, আধুনিক প্ৰযুক্তিৰ সৈতে পৰিচিত হৈছে। মই মাত্ৰ ইয়ালৈ গৈছিলো প্ৰদৰ্শনীখন চাবলৈ। ইমানেই আনন্দ অনুভৱ কৰিলোঁ যে সুদূৰ উৰিষ্যাৰ এজনী ছোৱালী আছে, কোনোবা ত্ৰিপুৰাৰ, কোনোবা উত্তৰ প্ৰদেশৰ এখন গাঁৱৰ, তাই নিজৰ প্ৰডাক্ট লৈ আহিছে। ১৫ বছৰ, ১৬ বছৰ, ১৮ বছৰীয়া ছোৱালীবোৰে পৃথিৱীৰ সমস্যাবোৰৰ সমাধান লৈ আহিছে। সেই ছোৱালীবোৰৰ লগত কথা পাতিলে অনুভৱ কৰিব যে এয়াই মোৰ দেশৰ শক্তি বন্ধুসকল। অটল টিংকাৰিং লেবৰ বাবে বিদ্যালয়ৰ ভিতৰত সৃষ্টি হোৱা পৰিবেশৰ ফল যে শিশুসকলে ডাঙৰ ডাঙৰ কথা লৈ আহে আৰু ডাঙৰ ডাঙৰ সমস্যাৰ সমাধান উলিয়ায়। তেওঁৰ বয়স হ’ব ১৭ বছৰ, মই তেওঁক নিজৰ পৰিচয় দিবলৈ ক’লোঁ, তেওঁ কয় মই ব্ৰেণ্ড এম্বেছাদৰ। অৰ্থাৎ ডিজিটেল ইণ্ডিয়াৰ ক্ষেত্ৰত আমি কাম কৰি থকা সঁজুলিৰ ব্ৰেণ্ড এম্বেছাদৰ মই। ইমান আত্মবিশ্বাসেৰে কথা পাতি আছিল সি। অৰ্থাৎ যেতিয়া আপুনি এই শক্তি দেখিব, তেতিয়া বিশ্বাস শক্তিশালী হৈ উঠে। সপোন বাস্তৱায়িত কৰি জীয়াই থাকিব এই দেশ, নিজৰ সংকল্প পূৰণ কৰি থাকিব। বন্ধুসকল,
প্ৰযুক্তিৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় মানসিকতা সৃষ্টিৰ ক্ষেত্ৰতো নতুন ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতিয়ে গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিবলৈ গৈ আছে। দেশত অটল ইনকিউবেচন চেণ্টাৰৰ এক বিশাল নেটৱৰ্ক গঢ়ি তোলা হৈছে। একেদৰে PM Rural Digital Saksharta Abhiyan অৰ্থাৎ PM-Disha য়ে দেশত ডিজিটেল সবলীকৰণক উৎসাহিত কৰাৰ বাবে এক অভিযান চলাই আছে। এতিয়ালৈকে সমগ্ৰ দেশতে ৪০ হাজাৰৰো অধিক কেন্দ্ৰ স্থাপন কৰা হৈছে আৰু ৫ কোটিৰো অধিক লোকক প্ৰশিক্ষণ দিয়া হৈছে।
সতীৰ্থ,
ডিজিটেল দক্ষতা আৰু ডিজিটেল আন্তঃগাঁথনিৰ লগতে প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত যুৱক-যুৱতীসকলক সৰ্বাধিক সুযোগ প্ৰদান কৰিবলৈ বহুতো ভিন্ন দিশত সংস্কাৰৰ কাম চলি আছে। মহাকাশেই হওক, মেপিং হওক, ড্ৰ’নেই হওক, গেমিং আৰু এনিমেচন হওক, এনে বহুতো খণ্ড যিয়ে ডিজিটেল প্ৰযুক্তিৰ ভৱিষ্যতক সম্প্ৰসাৰণ কৰিবলৈ গৈ আছে, সেইবোৰ উদ্ভাৱনৰ বাবে মুকলি কৰা হৈছে। ইন-স্পেচ...এতিয়া ইন-স্পেচ হেডকোৱাৰ্টাৰ আহমেদাবাদত নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। মহাকাশত আৰু নতুন ড্ৰ’ন নীতিৰ দৰে বিধানে এই দশকৰ আগন্তুক বছৰবোৰত ভাৰতৰ টেক সম্ভাৱনাক নতুন শক্তি প্ৰদান কৰিব। যোৱা মাহত যেতিয়া মই ইয়ালৈ আহিছিলো ইন-স্পেচৰ মুখ্য কাৰ্যালয় উদ্বোধন কৰিবলৈ, তেতিয়া কিছুমান ল’ৰা-ছোৱালীৰ সৈতে কথা-বতৰা হৈছিল, তেওঁলোক স্কুলৰ ল’ৰা-ছোৱালী আছিল। চেটেলাইটটো এৰি যাবলৈ প্ৰস্তুতি চলাইছিল.. মহাকাশত চেটেলাইটটো এৰি যাবলৈ প্ৰস্তুতি চলাইছিল। গতিকে মোক তাত কোৱা হৈছিল যে আমি অমৃত স্বাধীনতা উৎসৱৰ বাবে, মহাকাশত স্কুলীয়া ছাত্ৰ-ছাত্ৰীয়ে নিৰ্মাণ কৰা ৭৫টা উপগ্ৰহ আকাশত মুকলি কৰি দিম। বন্ধুসকল, মোৰ দেশৰ স্কুল শিক্ষাত এনেকুৱা হৈছে।
সতীৰ্থ,
আজি ভাৰতে অহা তিনি-চাৰি বছৰত ইলেক্ট্ৰনিক উৎপাদনক ৩০০ বিলিয়ন ডলাৰতকৈ অধিকলৈ লৈ যোৱাৰ লক্ষ্যত কাম কৰি আছে। ভাৰতে চিপ টেকাৰৰ পৰা চিপ নিৰ্মাতা হ’ব বিচাৰে। অৰ্ধপৰিবাহী উৎপাদন বৃদ্ধিৰ বাবে ভাৰতত বিনিয়োগ দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পাইছে। পি এল আই আঁচনিখনেও ইয়াত সহায় কৰিছে। অৰ্থাৎ মেক ইন ইণ্ডিয়াৰ শক্তি আৰু ডিজিটেল ইণ্ডিয়াৰ শক্তিৰ দুগুণ ড’জে ভাৰতত ইণ্ডাষ্ট্ৰী ৪.০ক নতুন উচ্চতালৈ লৈ যাব।
আজিৰ ভাৰত সেই দিশলৈ আগবাঢ়িছে, য’ত নাগৰিকে নথি-পত্ৰৰ বাবে, আঁচনিৰ সুবিধাৰ বাবে শাৰীৰিকভাৱে চৰকাৰৰ ওচৰলৈ অহাৰ প্ৰয়োজন নহ’ব৷ প্ৰতিটো ঘৰলৈ ইণ্টাৰনেটৰ প্ৰসাৰ আৰু ভাৰতৰ আঞ্চলিক ভাষাৰ বৈচিত্ৰ্যই ভাৰতৰ ডিজিটেল ইণ্ডিয়া অভিযানক এক নতুন গতি প্ৰদান কৰিব। ডিজিটেল ইণ্ডিয়া অভিযানে একেদৰে নতুন মাত্ৰা সংযোজন কৰি যাব, ই ডিজিটেল ক্ষেত্ৰত বিশ্ব নেতৃত্বক দিশ নিৰ্দেশনা দিব। আৰু মোৰ আজি সময়ৰ অভাৱ হৈছিল, সকলো দেখা নাপালোঁ। কিন্তু হয়তো দুদিনো কমি যায়, বাহিৰত ইমানবোৰ কথা আছে। আৰু মই গুজৰাটবাসীক ক’ম, সুযোগ বাদ নিদিব। স্কুল-কলেজৰ ল’ৰা-ছোৱালীক নিশ্চয় তালৈ লৈ যাব লাগিব। সময় উলিয়াই যাওক। চকুৰ সন্মুখত দেখা দিব এখন নতুন ভাৰত। আৰু ভাৰতক সাধাৰণ মানুহৰ জীৱনৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ সৈতে সংযুক্ত হোৱা দেখা যাব। এটা নতুন বিশ্বাসৰ জন্ম হ’ব, নতুন সংকল্প পূৰণ হ’ব। আৰু আশা আৰু আকাংক্ষা পূৰণৰ আত্মবিশ্বাস লৈ, ডিজিটেল ইণ্ডিয়াৰ জৰিয়তেও, দেশখনে ভৱিষ্যত ভাৰত, আধুনিক ভাৰত, সমৃদ্ধিশালী আৰু শক্তিশালী ভাৰত, সেই দিশত আগবাঢ়ি যাবলৈ প্ৰস্তুতিৰ দিশত দ্ৰুত গতিৰে আগবাঢ়িছে। ইমান কম সময়ৰ ভিতৰতে যিখিনি সাধন হৈছে, ভাৰতত প্ৰতিভা আছে, ভাৰতত যুৱক-যুৱতীৰ শক্তি আছে, তেওঁলোকক সুযোগ লাগে। আৰু আজি দেশত এনে এখন চৰকাৰ আছে যিয়ে দেশৰ জনসাধাৰণক বিশ্বাস কৰে, দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলক বিশ্বাস কৰে আৰু তেওঁলোকক পৰীক্ষা-নিৰীক্ষা কৰাৰ সুযোগ দি আছে আৰু তাৰ ফলস্বৰূপে দেশখনে বহু দিশত অভূতপূৰ্ব শক্তিৰে আগবাঢ়িছে বৃদ্ধি হৈ আছে।
এই ডিজিটেল ইণ্ডিয়া সপ্তাহৰ বাবে আন্তৰিক শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিলোঁ। আগন্তুক দুই-তিনি দিনৰ বাবে হয়তো এই প্ৰদৰ্শনী চলি থাকিব। তাৰ সুবিধা তোমালোকে ল’বা। আকৌ এবাৰ ভাৰত চৰকাৰ বিভাগকো এনে এক সুন্দৰ কাৰ্যসূচী সৃষ্টি কৰাৰ বাবে অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিছোঁ। মই, আজি ৰাতিপুৱা মই তেলেংগানাত আছিলো, তাৰ পিছত অন্ধ্ৰলৈ গৈছিলো আৰু তাৰ পিছত আপোনালোকৰ মাজত ইয়ালৈ অহাৰ সুযোগ পাইছিলোঁ, আৰু ভাল লাগিছে। আপোনালোক সকলোৰে উৎসাহ দেখিছোঁ, উৎসাহ দেখিলে আৰু আনন্দ পাওঁ। গুজৰাটত এই কাৰ্যসূচী আয়োজন কৰাৰ বাবে বিভাগটোক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিছো আৰু এনে এক সুন্দৰ অনুষ্ঠান কৰাৰ বাবে অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিছোঁ। আৰু ই দেশৰ যুৱ প্ৰজন্মৰ বাবে প্ৰেৰণা হৈ থাকিব, একে বিশ্বাসেৰে আপোনালোক সকলোকে শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিলোঁ।
ধন্যবাদ!