প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
গুজরাতকী গান্ধীনগরদা পাঙথোকপা দিজিতেল ইন্দিয়া ৱীক ২০২২দা পি.এম.না থমখিবা ৱারোল
04 JUL 2022 10:13PM by PIB Imphal
খুরুমজরি, গুজরাতকী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী ভুপেন্দ্রভাই পতেল, কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী অশ্বিনি বৈশনো অমসুং শ্রী রাজীব চন্দ্রসেখর, তোঙান-তোঙানবা রাজ্যগী মীহুৎশিং, দিজিতেল ইন্দিয়াগী বেনিফিসরী পুম্নমক, স্তার্তঅপশিং অমসুং ইন্দস্ত্রীদা থবক তৌরিবা পার্তনরশিং, এক্সপর্তশিং, একাদেমিসিয়নশিং, রিসর্চরশিং অমসুং নুপী অমদি নুপাশিং!
ঙসিগী থৌরম অসিনা ২১শুবা চহিচাদা ভারতপু মতমচা চুনবা ওইহন্নবা ইথিল অমা পীরি। ভারতনা তেক্নোলোজী চুম্না শীজিন্নবনা কয়াম অওনবা পুরকপা ঙম্বগে হায়বগী খুদম দিজিতেল ইন্দিয়াগী অভিয়ামগী খুত্থাংদা মালেম পুম্বগী মাংদা খুদম ওইনা পীখি।
চহি নিপানগী মমাংদা হৌদোকখিবা কেম্পেন অসিনা হোংলক্লিবা মতমগী ইচেলগা লোয়ননা মখোয় মশাবু খুমাং চাউশিলহল্লিবা অসিদা ঐহাক্না নুংঙাইবা পোকই। চহি খুদিংগী সিজিতেল ইন্দিয়া কেম্পেন্দা অনৌবা দাইমেনসনশিং হাপচিল্লি, অনৌবা তেক্নোলোজীশিং ইনকোর্পোরেৎ তৌই। ঙসিগী থৌরম অসিদা হৌদোক্লিবা অনৌবা প্লেৎফোর্মশিং, অনৌবা প্রোগ্রামশিং অসিনা মসিগী খোঙচৎ অসিবু মাংদা পুরি। নখোয়না হৌজিক ঙাইহাক্কী মমাংদা অতেনবা ভিদিও অমা উখ্রে, মাইস্কিম, ভাসিনী-ভাশাদান, দিজিতেল ইন্দিয়া – জেনেসিস, চিপ্স তু স্তার্তঅপ প্রোগ্রাম, নত্ত্রগা অতোপ্পা প্রদক্তশিং ওইরবসু পুম্নমক অসিনা ইজ ওফ লিবিং অমসুং ইজ ওফ দুইং বিজিনেস মপাঙ্গল কনখৎহনখি মরু ওইনা মসিনা ভারতকী স্তার্তঅপ ইকো-সিস্তেমদা চাউনা কান্নবা পীরগনি।
মরুপশিং,
মতমগী ইচেলগা লোয়ননা অনৌবা তেক্নোলোজী শীজিন্নদবা লৈবাক অদু মতমনা মাং থানা চৎখিদুনা চাউখৎপা ৱাৎনা লৈহৌই। ভারতনা অহুমশুবা ইন্দস্ত্রিএল রিভোল্যুসনগী মতমদা মসিগী ভিক্তিম ওইখি। অদুবু ঙসিদি ঐখোয়না চাউথোক্না হায়বা য়ারে মদুদি ভারতনা মরিশুবা ইন্দস্ত্রিএল রিভোল্যুসন, ইন্দস্ত্রী ৪.০দা মালেমবু লমজিংলি। হীরম অসিদসু গুজরাতনা মাংজিল থারিবা অসিদা ঐহাক্না অপেনবা পোকই।
মীকুপ খরগী মমাংদা দিজিতেল গভর্নান্স লাকপগা মরী লৈন্ননা হৌখিবা চহি কুন অসিদা গুজরাতনা থেংনখিবশিং অদু উৎখ্রে। গুজরাত স্তেৎ দেতা সেন্তর (জি.এস.দি.সি.), গুজরাত স্তেৎৱাইদ এরিয়া নেৎৱার্ক (জি.এস.দবল্যু.এ.এন.), ই-গ্রাম সেন্তরশিং অমসুং এ.তি.ভি.তি./জন সেবা কেন্দ্র অসিগুম্বা পিলরশিং য়ুংখিবা লৈবাক অসিগী অহানবা রাজ্য ওইরি।
সুরত, বারদোলীগী মনাকদা সুভাস বাবুনা কোংগ্রেসকী প্রসিদেন্ত ওইবা মতমদা মফম অদুদা সুভাস বাবুবু নীংশিংদুনা থৌরম অমা পাঙথোকখি অমসুং ই ৱিশ্বগ্রাম মতম অদুদা হৌদোকখি।
২০১৪গী মতুংদা জাতিগী থাক্তা পাকশন্না তেক্নোলোজী অসি গভর্নান্সকী শরুক অমা ওইহনবদা গুজরাতকী এক্সপরিয়েন্সশিংনা চাউনা মতেং পাংখি, থাগৎচরি গুজরাত। এক্সপরিয়েন্স অসিনা দিজিতেল ইন্দিয়া মিসনগী য়ুম্ফম থোনখি। ঙসি ঐখোয়না তুং হন্দুনা য়েংলুবা মতমদা ঐখোয়না অরায়বা দিজিতেল ইন্দিয়ানা ঐখোয়গী পুন্সি অসি চহি ৭-৮ অসিদা করম্না অওনবা পুরকখিবগে খঙবা ঙমগনি। ২১শুবা চহিচাদা পোকখিবশিংনা, ঐখোয়গী হৌরক্লিবা মীরোলশিংগীদমক ঙসিগী দিজিতেল লাইদ অসি য়াম্না কুল ওই হায়না খল্লি, মখোয়গী ওইনদি মসি ফেশন স্তেৎমেন্ত অমা ওইনা ফাওই।
অদুবু হৌখিবা চহি ৮-১০গী মমাংদা ওইরম্বা ফীভম অদু নীংশিংবীয়ু… বর্থ সর্তিফিকেৎ লৌনবগীদমক লাইন, বিল থীনবগীদমক লাইন, রাশন লৌনবগীদমক লাইন, মিংচন্নবগীদমক লাইন, ফল খঙনবা অমসুং সর্তিফিকেৎ লৌনবগী লাইন, বেঙ্কশিংদা লাইন, য়ামখ্রবা লাইন পুম্নমক অসি কোকহন্নবগীদমক ভারতনা ওনলাইন তৌখি। ঙসিদি বর্থ সের্তিফিকেৎশিংদগী সিনিয়র সিতিজেনশিং মশক খঙদোক্নবা লাইফ সর্তিফিকেৎশিং ফাওবা, সরকারগী সর্ভিস অয়াম্বা দিজিতেল ওইরে, নৎলমদ্রবদি সিনিয়র সিতিজেনশিংনা, মরু ওইনা পেন্সনরশিংনা মফম অদুদা চৎতুনা মখোয় হিংলি তাকপা মথৌ তারমগনি। হায়রিবা অসি পাঙথোকপদা শুপ্নগী মিনিত খরা খক্তমক চংলে।
মরুপশিং,
ঙসি ভারত্তা দিজিতেল গভর্নান্সকী খ্বাইদগী ফবা ইনফ্রাস্ত্রকচর লৈরে। জন-ধন মোবাইল অমসুং আধার, জি.ই.এম,., মাগী শক্তি অহুম অসিনা লৈবাক অসিগী লায়রবা অমসুং মিদল ক্লাসতা কান্নবা ফংহনখি। মসিনা ফংহল্লিবা খুদোংচাবা অসিনা, মসিদা ত্রান্সপরেন্সী লৈরিবা অসিনা লৈবাক অসিগী ইমুং করোর কয়াগী শেল কলহৌবা ঙমখি। চহি ৮গী মমাংদা ইন্তর্নেৎ দেতাদা চাদিং তৌখিবা শেল অদুদগী শরুক কয়া হন্থহনা হৌজিক হেন্না ফবা দেতা ফেসিলিতী ফংলি। মমাংদা, বিলশিং থিনবা, এপ্লিকেসন থাজিন্নবা, রিজর্বেসনগীদমক, বেঙ্ককা মরী লৈনবা থবক, অসিগুম্বা সর্ভিস খুদিংমক্কীদমক কনাগুম্বা আমনা ওফিসশিংদা চৎথোক-চৎশিন তৌবা তারমখি। করিগুম্বা রেলৱে রিজর্বেসন অমা তৌবা পাম্লবদি অমসুং খুঙ্গংদা লৈবা ওইরবদি, লায়রবা মীওই অদুনা সহরদা নুমিৎ চুপ্পা মাংনা চৎপা তারমখি, মসি চৎনবা হোৎবদা বস ভরা লুপা ১০০-১৫০ চাদিং তৌবা তারমখি অমসুং মহাক্না রেলৱে রিজর্বেসনগীদমক লাইন লেপ্পা তারমখি। ঙসিদি মহাক্না কম্মন সর্ভিস সেন্তরদা চৎতুনা অমসুং মফম অদুদগী লায়না থবক অদু পাঙথোকপা ঙম্মি। মসি খুঙ্গংদা অদুমক পাঙথোকপা ঙম্লে। অমসুং খুঞ্জাশিংনা সিস্তেম অসিগী মরমদা খঙলে।
অমসুং করিগুম্বা মতমদা তাইম ইস মনী হায়বা তাই। মসি তাবা অমসুং হায়বদা নুংঙাইবা পোকই অদুবু মহাক্কী এক্সপরিয়েন্স অসি থমোয় য়ৌনা ফাওহল্লি। ঐহাক্না কাশিদা চৎখি, কাশিদা নুমিদাংগী মতমদা… ঐহাক্না অয়ুক নুংথিলদা কোইচৎ চৎলি, ত্রাফিক অমসুং মীয়াম্না অৱাবা মায়োক্নখি, মতুংদা রেলৱে প্লেৎফোর্মদা নুমিদাং পুং অমা মখাইদা চৎতুনা মফম অদুগী ফীভম য়েংবা চৎখি। মফম অদুগী ঐহাক্না এম.পি. ওইবনা থবক অদু পাঙথোক্তবা য়াদে। ঐহাক্না পেসেঞ্জর, স্তেসন মাস্তরগা মরী শাখি। ঐহাক্না খঙহৌদনা চৎখি, ঐহাক্না কনাগুম্বা অমত্তদা লাক্কনি হায়না পাউ পীখিদে। ঐহাক্না হায়খি, ভন্দে ভারত ত্রেন চেল্লিবা অসিগী এক্সপরিয়েন্স অদু কমদৌবগে অমসুং মসিগী ওক্যুপেন্সী করম তৌবগে হঙখি.. মসিগী দিমান্দ য়াম্না হেনগৎলকপনা অৱাংবা মায়োক্নরে হায়না পাউখুম পীরকখি। ‌ঐহাক্না ত্রেন অসি খরা তাংই, তিক্কেৎ মমল হেল্লি, করিগীদমক মীওইশিং অসিনা মসিদা চৎলিবনো হঙখি। মহাক্না হায়, সর মসিদা শিন্মী অমসুং লায়রবশিংনা অয়াম্বা চৎলি। মসি তাবদা ঐহাক্না অঙকপা পোকই। মহাক্না মরম অনি পীখি। অহানবা – ভেন্দে ভারত ত্রেন্দা অহাংবা মফম য়াম্না লৈ অমসুং করিগুম্বা মখোয়না পোৎ পুরবসু মদু থম্নবা মফম লৈ। লায়রবশিংগী মখোয়গী মশাগী একাউন্ত লৈ। অমসুং অনিশুবদা – করিগুম্বা চৎকদবা পুং মরি ৱাৎলবদি মফম অদুদা খুদক্তা ঐহাক্না থবক হৌই। পুং তরুক চংনা য়োনবা তিক্কেৎ অদু অতেনবা মতমদা লোইশিনখি। তাইম ইস মনী, লায়রবশিংনা অসুম্না ফাওই, মহৈ হৈরবা মীওইশিংনা মসি খঙবা ঙমদে।
মরুপশিং,
ই-সঞ্জীবনিগুম্বা তেলিকম্ম্যুনিকেসন সর্ভিস হৌখ্রে। মোবাইল ফোনশিং, অচৌবা হোস্পিতালশিং, অচৌবা দোক্তরশিংগা লোয়ননা মরু ওইবা হীরম পুম্নমক মপুং ফাহল্লি। অমসুং মসিগী খুত্থাংদা হৌজিক ফাওবদা মীওই করোর ৩না মখোয়গী য়ুমদা ফমদুনা অফবা হোস্পিতালগী অফবা দোক্তরশিংগা মখোয়গী মোবাইলদগী তানবা ফংলি। করিগুম্বা ঐখোয়না মফম অদুদা চৎপা তারবদি, কয়াম অৱাবা ওইগনি, শেল কয়াম তিংগনি খন্থদুনা য়েংবীয়ু। পুম্নমক অসিগী মনা দিজিতেল ইন্দিয়া সর্ভিসতা পীফম থোকই।
মরুপশিং,
খ্বাইদগী চাউবা ৱাফমদি, মসিদা ত্রান্সপরেন্সী লৈবা অসিনা লায়রবা অমসুং মিদল ক্লাসকী মীওইশিংবু অয়াম্বা থাকশিংদা শেঞ্জা-থুমজাদগী কনবা ঙমখি। ঐখোয়না শেল পীদনা খুদোংচাবা অমত্তা ফংখিদবা মতম অদু উবা ফংখ্রে। দিজিতেল ইন্দিয়ানা অয়াম্বা ইমুংগী শেল চৎহনদবা ঙমহনখি। দিজিতেল ইন্দিয়ানা মিদলমেনগী নেৎৱার্ক মুত্থৎখি।
অমসুং বিধান সভাদা খন্ন-নৈনবা অমা পাঙথোকখিবা অদু ঐহাক্না নীংশিংলি, ঙসি মদু ঐহাক্না নীংশিংলুবদা অদুগুম্বা খন্ন-নৈনবা বিধান সভাদা পাঙথোকই। পাউমী খরনা পুম্নমক্না খঙগনি। হীরম অদি ৱিদো পেন্সনগী মতাংদা ওইখি, মতম অদুদা ঐহাক্না হায়খি, মখোয়গী পোস্ত ওফিসশিংদা একাউন্ত হাংহল্লু, মখোয়গী ফোতো নমদুনা পুম্নমক অসি শিন্দোকউ অমসুং লুখ্রাবী ইচে-ইচলশিংনা পোস্ত ওফিসতা চৎতুনা পেন্সন লৌহল্লু। মতম অদুদা ইরাং থোকখি। মোদী সাহেব অদোম্না তৌরিবা অসি করিনো? মখোয়না করম্না য়ুমদগী মপাল থোক্কনি? মখোয়না ফোঙদোকখিবা অদু তাবদা অঙকপা পোক্কনি। ঐহাক্না ঐহাক্তি লম্বেল অসিদা চৎকনি, মসিদা নখোয়না মতেং পাংবনা অফবা ওইগনি হায়খি। অদুবু মতেং অমত্তা ফংখিদে, মীয়ামগী মতেং ফংবনা ঐখোয়না মাংদা চংশিনখি। অদুবু মখোয়না ইরাং হৌরিবা করিগীনো? মতম অদুদা ঐহাক্না পোস্ত ওফিস, ফোতো, আইদেন্তিতীগী শিল-লাংবা অসি তৌরমদ্রবদি দিজিতেল ইন্দিয়া অসুম্না খুমাং চাউশিনবা ঙম্লমলোই। মসি তাবদা নখোয়না অঙকপা পোক্কনি শুকলৈ লৈতবা মীওইশিংনা পেন্সন অসি লৌরমখি। কনানা পেন্সন অসি ফংবগে খঙলবদি ইরাং অদু হৌরমলোই। হৌজিক্তি লুপা করোর লাখ ২৩ হেন্না হৌখিবা চহি ৮ অসিদা দি.বি.তি.গী খুত্থাংদা বেনিফিসরীশিংদা ত্রান্সফর তৌরি। তেক্নোলোজী অসিনা মরম ওইদুনা লৈবাক অসিগী লুপা করোর লাখ ২গা লিশিং ২৩ অরানবা তৌবশিংগী খুত্তা থাখিগদবদগী কলহৌবা ঙমখি।
মরুপশিং,
দিজিতেল ইন্দিয়া কেম্পেনগী অফবা ৱাফম অদুদি মসিনা সহর অমসুং খুঙ্গংগী মরক্তা খেন্নবা অসি কোকহল্লি। কনাগুম্বা অমত্তনা খুঙ্গং অমসুং সহরগী মরক্তা লৈরিবা খেন্নবা অসি মেনখৎকনি হায়না খঙনবা ঙমখিদে। খুঙ্গংদা ফংলিবা অপীকপা ফেসিলিতী অমগীদমক ঐখোয়না ওফিসকী ব্লোকশিং, তেহসিল নত্ত্রগা দিস্ত্রিক্ত হেদক্বাতরশিংদা কোইচৎ চৎপা তারমখি। দিজিতেল ইন্দিয়া কেম্পেন্না অৱাবা পুম্নমক অসি লায়থোকহনখি অমসুং সরকারবু প্রজাশিংগী থোংজিলদা, খুঙ্গংদা, য়ুমদা অমসুং মখোয়গী ফোন্দা পুরকপা ঙমখি।
খুঙ্গংদা সরকারগী সর্ভিসশিং দিজিতেল ওইনা ফংহন্নবগীদমক হৌখিবা চহি ৮ অসিদা অনৌবা কম্মন সর্ভিস সেন্তর লাখ ৪ হেন্না হাপচিনখি।
ঐহাক্না দাহোদধা লাকখিবা মতমদা, ঐহাক্না দাহোদকী আদিৱাসী ইচিল-ইনাওশিংগা উনখি। মফম অদুদা মীমান্নদ্রবা মতৈ-মানাও অমা লৈরমখি। মখোয় চহি ৩০-৩২রোম শুরম্লগনি। মখোয়না মুদ্রা য়োজনাগী খুত্থাংদা শেন্থং লৌথদুনা মখোয়না কম্প্যুতরগী মরমদা খরা রমখি অমসুং মতৈ মনাও অদুনা অপীকপা খুঙ্গং অদুদা কম্মন সর্ভিস সেন্তর হাংদোকখি। মখোয়গা ঐহাক্কা উনবা মতমদা মখোয়না ঐঙোন্দা হায়খি, সর ঐখোয়গী থাগী ইনকমগী চাংচৎ অসি লুপা ২৮০০০রোম ওই, খুঙ্গংগী মীয়াম্না ঐখোয়দগী সর্ভিসশিং অসি ফংহল্লি। মসিনি দিজিতেল ইন্দিয়াগী শক্তি।
কম্মন সর্ভিস সেন্তর গ্রামীন স্তোর লাখ ১.২৫ হেবনা হৌজিক ভারতকী খুঙ্গংশিংদা ই-কম্মর্স পুরক্লি।
অমসুং অতোপ্পা এক্সপরিয়েন্স অমনি, করম্না সিস্তেমশিং অসিনা মসিগী কান্নবা লৌবগে হায়বা অসিনি। ঐহাক্না গুজরাত্তা চৎপা মতমদা লৌমীশিংনা মখোয়গী মৈগী বিল থিনবা হোৎনবদা সমস্যা মায়োক্নখি, লুপা ৮০০-৯০০ থিবা তাখি। করিগুম্বা থেংথবা তারবদি কাংলোনগী মতুং ইন্না মৈগী কন্নেক্সন ককথৎপা তাখি। করিগুম্বা মদু ককথৎলবদি অনৌবা কন্নেক্সন অমা লৌবা তাখি। শেল অমুক হন্না থিবা তারমখি। ঐখোয়না মতম অদুদা ভারত সরকারদা হায়খি, মসি পোস্ত ওফিসশিংদা হৌবীনবা হায়জখি, মতম অদুদা অতলজীনা সরকার পাই। ঐখোয়গী পোস্ত ওফিসকী মিয়অম্না মৈগী বিল লৌরমখি, অতলজীনা ঐহাক্না হায়বা তাবীদুনা লৌমীশিংগী অৱাবা কোকহনবীখি।
পি.এম. স্বামিত্য য়োজনানা অসি সহরগী মীয়াম্না কয়া খঙনদে। অহানবা ওইনা সহরগুম্না খুঙ্গংগী য়ুমশিং মেপ্পিং তৌবগী থবক অমসুং খুঞ্জাশিংদা দিজিতেল লিগেল দোক্যুমেন্তশিং পীরি। খুঙ্গংশিংদা চৎতুনা য়ুম খুদিংমক্কী মেপ্পিং দ্রোনশিং শীজিন্নদুনা তৌরি, মতুংদা মখোয়না সর্তিফিকেৎশিং ফংখি। হৌজিক্কি কোর্ত কাবগী অৱাবা লৈত্রে। মসি দিজিতেল ইন্দিয়াগী ফলনি। দিজিতেল ইন্দিয়া কেম্পেন অসিনা লৈবাক অসিগী য়াম্লবা মীওইদা থবক পীরি অমসুং মশানা মশাগী খুদোংচাবশিং ফংহল্লি।
মরুপশিং,
দিজিতেল ইন্দিয়াগী য়াম্না সেন্সিতিব ওইবা হীরম অমসু লৈ, মসি কয়া খন্ন-নৈনদে। মসি তাবদা অদোম থমোয় শোক্কনি, দিজিতেল ইন্দিয়ানা মাংখ্রবা অঙাংশিংবু মখোয়গী ইমুং-মনুংশিংদা খুৎশিন্নবা ঙমহনখি। হৌজিক্তি ঐহাক্না হায়জরি মসি দিজিতেলগী একজিবিসন অমনি, মসি অদোম্না য়েংবীয়ু। করিগুম্বা মফম অদুদা চৎলবদি মালেম অসি করম্না হোংলক্লিবা অদু খঙবা ঙমগনি। ঐহাক্না মফম অদুদা চহি ৬কী ইচানুপী অমা থেংনখি, মহাক অসি ইমুং-মনুংগা কাইনরুরে। মহাক অসি রেলৱে প্লেৎফোর্মদা মহাক্কী মমাগা মাংনখি। মহাক্না ত্রেনদা মনুংদা লৈদুনা মমা-মপাদা মহাক্কী মরমদা হায়বা ফংখিদে। মহাক্কী ইমুং মনুংনা মহাকপু থিখি অদুবু মাইপাকখিদে। আধার দেতাগী মতুং ইন্না মহাকপু ত্রেস তৌনবা হৌখি। অঙাং অদুগী আধার বাইওমেত্রিক লৌবদা মদু রিজেক্ত তৌরকখি। অঙাং অদুগী আধার লৌখ্রে হায়বা খঙবা ঙমখি। আধারগী ৱারোল অদুগী মতুং ইন্না অঙাং অদু ত্রেস তৌবা ঙমখি।
ঙসি অঙাং অদু মহাক্কী ইমুং-মনুংগা নুংঙাইনা লৈরি। মঙাক্কী মঙলান থুংহন্নবা হোৎনরি। অসুম্না হৌখিবা চহি খরা অসিদা অঙাং ৫০০ হেন্না তেক্নোলোজীগী মতেংনা মখোয়গী ইমুং মনুংগী হঞ্জিন্নবা ঙমহনখি।
মরুপশিং,
হৌখিবা চহি নিপান্দা লৈবাক অসিদা দিজিতেল ইন্দিয়ানা পীখিবা শক্তিনা কোরোনাগী মালেমগী লাইচৎ লান্থেংনবদা চাউনা ভারতকী মতেং পাংখি। দিজিতেল ইন্দিয়া কেম্পেন লৈরমদ্রবদি চহি ১০০দা থোকপা খ্বাইদগী চাউবা খুদোংথিবা অসিনা লৈবাক অসি করি ওইহল্লগনি খন্থদুনা য়েংবীয়ু? শুপ্নগী ক্লিক অমদা ঐখোয়না লৈবাক অসিগী নুপী, লৌমী অমসুং শিন্মী করোর কয়াগী বেঙ্ক একাউন্তশিংদা লুপা করোর লিশিং কয়া ত্রান্সফর তৌখি। ৱান নেসন ৱান রাশন কার্দকী মতেংগা লোয়ননা ঐখোয়না ইরৈবাকচা করোর ৮০ হেনবদা লেম্না রাশন ফংহনখি, মসিগী তেক্নোলোজীগী অঙকপা খুদোলনি।
ঐখোয়না মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা অমসুং খ্বাইদগী কান্নরবা কোবিদ ভেক্সিনেসন অমসুং কোবিদ রিলিফ প্রোগ্রাম চত্থখি। আরোগ্য সেতু অমসুং কো-ৱিন অসিগুম্বা প্লেৎদোর্মশিং অসিনা হৌজিক ফাওবদা ভেক্সিন দোজ করোর ২০০ কাপ্পা ঙমহনখি। অমসুং তার্গেৎ থম্মিবা মীওইশিং ঐখোয়না ভেক্সিনেসন তৌবা ঙমখি। ঙসি ঐখোয়না ভেক্সিন সর্তিফিকেৎ করম্না ফংহল্লি হায়বা অসি মালেমনা শোন্নরি। ভারত্তা মসি মীওই অমনা ভেক্সিন কাপ্লগা থোরকপদা মহাক্কী মোবাইদা সর্তিফিকেৎ অদু য়াওরে।
মরুপশিং,
ভারতকী দিজিতেল ফিনতেক সোল্যুসন, অমসুং য়ু-ফিনতেক অসি ঙসি কদাই য়ৌরে, ঐহাক্না মদু হায়জগে। পার্লিয়ামেন্তদা খন্ন-নৈনবা অমা পাঙথোকখি। মসিগী মরমদা তাবীয়ু। মমাংগী শেল-থুম মন্ত্রীনা মোবাইল ফোন পাইদবা মীওইশিংনা করম্না দিজিতেল তৌগনি হায়না স্পীচ অমা পীখি। মখোয়না অসুম্না ফোঙদোক্লিবা অদু করিগীনো হায়বা ঐহাক্না খঙখিদে। মদু তারবদি নখোয় শোইনা অঙকপা পোক্কনি। ফিনতেক য়ু.পি.আই. হায়বদি য়ুনিফাইদ পেমেন্ত ইন্তর্ফেস অসি ঙসি মালেমগী তৎনা থানবা য়াদ্রে। ৱর্ল্দ বেঙ্ক য়াওনা মীপুম খুদিংমক্না প্লেৎফোর্ম অসিবু থাগৎলকখি। অমসুং মসিদা ফিনতেক দিবিজন পুম্বগী পর্ফোর্মেন্স অদু উরি। মসি করম্না মথৌ তৌই, মোবাইল ফোনশিংনা করম্না পেমেন্ত তৌই, করম্না লাকই করম্না চৎলি, পুম্নমক অসি উবা ফংই। অমসুং ফিনতেক্কী খোঙথাং অসি তশেংনমক বাই দি পিপল, ওফ দি পিপল, ফোর দি পিপলগী সোল্যুসন্নি। মসিদা য়াওরিবা তেক্নোলোজী অসি ভারতকী মশাগীনি হায়বদি বাই দি পিপল। ইরৈবাকচাশিংনা মসিবু মখোয়গী পুন্সিগী শরুক অমা ওইহনখি হায়বদি ওফ দি পিপল । মসিনা ইরৈবাকচাশিংগী ত্রাঞ্জেক্সনশিং লায়থোকহনখি হায়বদি ফোর দি পিপল।
চহি অসিগী মে থাদা, ভারতকী মিনিত খুদিংমক্না নখোয়দা চাউথোকচবা পোকহনগনি, ভারতনা মিনিৎ খুদিং য়ু.পি.আই. ত্রাঞ্জেক্সন লাখ ১ লিশিং ৩০ তৌখি। চাংচৎ ওইনা সেকেন্দ খুদিংদা চাংচৎ ওইনা ত্রাঞ্জেক্সন ২২০০ তৌরি। হায়বদি ঐহাক্না নখোয়দা ৱা ঙাংলিঙৈ অসিদা য়ুনিফাইদ পেমেন্ত ইন্তর্ফেসকী ৱাহৈ অসি পল্লিঙৈ মতমদা য়ু.পি.আই.গী খুত্থাংদা ত্রাঞ্জেক্সন শরুক ৭০০০ হেন্না তৌরমগনি। অমসুং মরুপশিং মালেমগী দিজিতেল ত্রাঞ্জেক্সনশিংগী চাদা ৪০ ঐখোয়গী ভারত্তা তৌরি।
মসিদা ভিম-য়ু.পি.আই.না ঙসিদি সিম্পল দিজিতেল ত্রাঞ্জেক্সনশিংগী শক্তি লৈরবা মীদিয়ম অমা ওইরক্লি। অমসুং খ্বাইদগী চাউবা ৱাফমদি ঙসি ত্রাঞ্জেক্সনগী তেক্নোলোজীনা মোলগী অচৌবা ব্রান্দশিংগী সেল্লরনা শীজিন্নরি, স্ত্রীৎ ভেন্দর অমসুং হোকরশিংনা অসুম্না লুপা ৭০০-৮০০ তানখি। শিন্মীশিংনসু অচৌবা মোলগুম্না চপ মান্নবা সিস্তেম অসি শীজিন্নরি। অচৌবা দুকানশিংদা খক্তা ক্রেদিৎ অমসুং দেবিৎ কার্দশিং শীজিন্নরম্বা অদু স্ত্রীৎ ভেন্দরশিংনসু ঙসিদি শীজিন্নরি। অমসুং হৌজিক বিহারগী প্লেৎফর্মদা মতেং নীরিবা মুপা অমনা দিজিতেল মনী লৌরি। হৌজিক্তি দিজিতেল ইন্দিয়ানা পুম্নমক চপ মান্ননা শক্তি পীরি।
ঙসিদি মালেমগী চাউখৎলবা লৈবাকশিংনা, নত্ত্রগা অসিগুম্বা মখলগী এক্নোলোজীশিংদা ইনভেস্ত তৌবা ঙমদবা লৈবাকশিংনা, মখোয়গী য়ু.পি.আই.গুম্বা দিজিতেল প্রদক্তশিংগীদমক ঙসি সেন্তর ওফ এত্রেক্সন ওইরক্লি। ঐখোয়গী দিজিতেল সোল্যুসনশিংদা স্কেল, সেক্যুরিতী অমসুং দেমোক্রেতিক ভেল্যুশিং য়াওরি। ঐহাক্না ২০০৫ নত্ত্রগা ২০০৬তা পীখিবা ৱারোল অদু তাবীয়ু। মতম অদুদা ঐহাক্না হায়খি গিফ সিতী অসিদা করি থোরক্কনি, ঙসি মসি উবা ফংলে। অমসুং তুংদা লাক্কদবা মতমশিংদা ফিনতেক ৱর্ল্দদা দেতা সেক্যুরিতী অসি মরু ওইরক্কনি। গিফ সিতীনা ফাইনান্সকী লমদা অচৌবা ফোর্স ওইরক্লি। মসিনা গুজরাত খক্তা নত্তনা ভারত পুম্বগী মীংচৎ পুরক্লি।
মরুপশিং,
দিজিতেল ইন্দিয়ানা ভারতকী তুংগী অনৌবা শেন্মীৎলোনগী অফবা য়ুম্ফম অমা থোনগনি, ভারতপু ইন্দস্ত্রী ৪.০গী মাংজিল থানবা ঙসি থৌশিল কয়া পাইখৎখ্রে, খোঙথাং কয়া লৌখৎখ্রে। ঙসি লৈবাকশিনবা থুংনা অসিগুম্বা ন্যু এজ ইন্দস্ত্রীশিংগীদমক এ.আই., ব্লোক-চেন, এ.আর.-ভি.আর., ৩দি প্রিন্তিং, দ্রোনশিং, রোবোইক্স, গ্রীন ইনর্জী অসিগুম্বগী স্কিল দিবেলপমেন্ত ১০০ হেনবগী কোর্সশিং ফংহল্লি। ইন্দস্ত্রী ৪.০গীদমক নহারোল লাখ ১৪-১৫ স্কিলিং, অপস্কিল অমসুং রিস্কিলিং তৌবা মীৎয়েং চংলি।
ঙসি স্কুলগী থাক্তা ইন্দস্ত্রী ৪.০গীদমক স্কিলশিং শেমগৎপা মথৌ তাবদা মীৎয়েং চংলি। ঙসি মহৈরোয় লাখ ৭৫ হেনবনা অতল তিঙ্করিং লেব লিশিং ১০না ইনোভেতিব আইদিয়াশিংগী থবক তৌরি। একজিবিসন অদু য়েংহনবা ঐহাক্না পাম্মি। মফম অদুদা চৎপদা ঐহাক্না নুংঙাইবা পোকখি, চহি ১৫, ১৬, ১৮গী ইচানুপীশিংনা মালেমগী সমস্যাশিং কোকহন্নবা সোল্যুসনশিং পুথোক্লি। অতল তিঙ্করিং লেবশিংনা মরম ওইদুনা স্কুলদা ওইহল্লিবা ফীভম অদুনা অঙাংশিং অসিনা অচৌবা সমস্যাশিংগী মরমদা মীমাংদা থোক্তুনা ৱা ঙাংবা ঙম্লি। হায়বদি ঐখোয়না দিজিতেল ইন্দিয়াগী লমদা থবক তৌরিবা ইক্বিমেন্ত অদুগী ঐখোয়না ব্রান্দ এম্বেসেদরশিংনি হায়বনি।
মরুপশিং,
অনৌবা নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী অসিনসু তেক্নোলোজীগী মথৌ তাবা ৱাখল্লোন পোকহনবদা মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌরি। লৈবাক অসিদা অতল ইনক্যুবেসন সেন্তরগী অচৌবা নেৎৱার্ক অমা শেমখি। মসিগা মান্ননা পি.এম. রুরেল দিজিতেল সশক্তিকরন অভিয়ান হায়বদি পি.এম-দিক্ষানা লৈবাক অসিদা দিজিতেল এম্পাৱর্মেন্ত তৌবদা পুক্নিং থৌগৎনবা কেম্পেন চত্থরি। হৌজিক ফাওবদা লৈবাক শিনবা থুংবদা সেন্তর লিশিং ৪০ হেন্না লৈরে অমসুং মীওই করোর ৫ হেন্না ত্রেন তৌখ্রে।
মরুপশিং,
দিজিতেল স্কিলশিং অমসুং দিজিতেল ইনফ্রাস্ত্রকচর লোয়ননা তেক্নোলোজীগী লমদা খুদোংচাবা কয়া পীনবা মাইকৈ কয়াদা রিফোর্মশিং পুরক্লি। স্পেস, মেপ্পিং, দ্রোনশিং, গেমিং অমসুং এনিমেসন ওইরবসু, ফ্যুচর দিজিতেল তেক চাউখৎহল্লিবা অসিগুম্বা সেক্তর কয়াদা ইনোভেসনগীদমক থোং হাংখি। ইন-স্পেস অমসুং অনৌবা দ্রোন পোলিসী অসিগুম্বা প্রোবিজনশিং অসিনা দিকেদ অসিগী তুংদা লাক্কদবা চহিশিংদা ভারতকী তেক পোতেন্সিএলদা অনৌবা ইনর্জী পীরগনি।
মরুপশিং,
ঙসি ভারতনা ইলেক্ত্রোনিক্স মেন্যুফেকচরিংবু মথংগী চহি অহুম-মরিদা দোলর বিলিয়ন ৩০০ হেন্না য়ৌহনবা ঙম্নবা পান্দম থম্লি। ভারতনা চিপ তেকরদগী চিপ মেকর অমা ওইবা পাম্মি। সেমিকন্দক্তরশিং পুথোকপা হেনগৎহন্নবা ভারত্তা ইনভেস্তমেন্ত খোঙজেল য়াংনা হেনগৎলক্লি।
ঙসিগী আরত অসিনা প্রজা খুদিংমক্না মখোয়গী মথৌ তাবগীদমক চে-চাংশিং লৌনবা, স্কিমশিংগী কান্নবশিং লৌনবা সরকারগী মনাক্তা হকথেংননা চৎপা মথৌ তাদনবা মাইকৈদা চংশিল্লি। ইন্তর্নেৎনা য়ুমথোং খুদিংদা য়ৌরে অমসুং ভারতকী রিজনেল লোলশিংগী দাইভর্সিতী অসিনা ভারতকী দিজিতেল ইন্দিয়া কেম্পেন্দা অনৌবা ইনোৎ অমা পীরগনি। দিজিতেল ইন্দিয়া কেম্পেন্না অনৌবা দাইমেন্সনশিং চপ মান্নবা মওংদা পীগনি, মসিনা দিজিতেল স্পেসতা গ্লোবেল লীদরশিপ ওইনবা লমজিংগনি। অমসুং অতেনবা মতমগী মনুংদা ঙসিদি ঐখোয়না পুম্নমক উবা ফংলগনি। গুজরাত্তা মসিগী খুদোংচাবা অসি মাংহন্দনবা ঐহাক্না হায়জরি। অদোম্না অঙাংশিং মফম অদুদা পুবীয়ু। মতম কাইথোক্তুনা মফম অদুদা চৎলু। অনৌবা ভারত অমা অদোমগী মাংদা উবা ফংগনি। অমসুং ভারতনা মীচম মীয়ামগী পুন্সিগী মথৌ তাবশিং অদু কন্নেক্ত তৌবা উবা ফংগনি। অনৌবা থাজবা পোক্কনি, অনৌবা ফিরেপশিং থুংহনগনি। অমসুং দিজিতেল ইন্দিয়ানা মসিগী ইথৌ লৌদুনা লৈবাক অসিবু ফ্যুচর ইন্দিয়া, মোদর্ন ইন্দিয়া অমসুং চাউখৎআ অমদি মপাঙ্গল কনবা ভারত অমা ওইহন্নবা মাইকৈদা চংশিনবদা খুমাং চাউশিনহল্লগনি। লৈবাক অসিনা অমুক্তা উখিদ্রিবা মওংদা মাইকৈ কয়াদা খুমাং চাউশিনবা ঙম্লি।
দিজিতেল ইন্দিয়া ৱীক অসিগীদমক পুম্নমক্তা নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি। লাক্কদৌরিবা নুমিৎ অনি-অহুম অসিদা একজিবিসন অসি মখা চত্থখিগনি। মসিগী খুদোংচাবা নখোয়না লৌহৌ। অমুক হন্না ঐহাক্না ভারত সরকারগী বিভাগ অসিবু অফবা প্রোগ্রাম অসি পাঙথোকপগীদমক থাগৎপা ফোঙদোকচরি। ঙসি অয়ুক ঐহাক্না তেলঙ্গানাদা লৈরমখি মতুদা আন্ধ্র প্রদেশা চৎখি মতুংদা নখোয়গী নরক্তা য়াওরি। মসিদা থৱায় য়াওবা অমসুং নুংঙাইবা অসি উবদা ঐহাক্না হেন্না নুংঙাইবা ফাওই। ঐহাক্না গুজরাত্তা প্রোগ্রাম অসি শিনবীবগীদমক বিভাগ অসিবু থাগৎচরি। অমসুং লৈবাক অসিগী নহারোলশিংগীদমক ইথিল মখা তানা পীবীখো, হায়রিবা থাজবা অসিগা লোয়ননা ঐহাক্না পুম্নমক্তা য়াইফ-মঙ্গোল পীজরি।
থাগৎচরি!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at Digital India Week 2022 in Gandhinagar, Gujarat
04 JUL 2022 10:13PM by PIB Delhi
Namaste!
Chief Minister of Gujarat Shri Bhupendrabhai Patel ji, my colleagues in the Union Council of Ministers Shri Ashwini Vaishnaw ji and Shri Rajeev Chandrasekhar ji, all the representatives from different states, all the beneficiaries of Digital India, all the partners associated with start-ups and industry , experts, academicians, researchers, ladies and gentlemen!
Today's program is a glimpse of India becoming increasingly modern in the 21st century. India has exemplified before the world how revolutionary the use of technology is for the entire humanity in the form of the Digital India campaign.
I am glad that this campaign, which began eight years ago, has been expanding with the changing times. Every year new dimensions are added to the Digital India campaign and new technologies are incorporated. The new platforms and programs that have been launched in today's program are taking this chain forward. As you saw in short videos, be it myScheme, Bhashini-Bhashadaan, Digital India - Genesis, Chips to startup program, or all other products, all these are going to strengthen Ease of Living and Ease of Doing Business. In particular, it will be of great benefit to the start-up ecosystem of India.
Friends,
With the passage of time, time moves ahead leaving the country, which does not adopt modern technology, behind. India was a victim of this during the Third Industrial Revolution. But today we can proudly say that India is guiding the world in the fourth industrial revolution, Industry 4.0. I am very happy that Gujarat has played a leading role in this regard also.
A little while ago, Gujarat's experiences of the last two decades with regard to digital governance were shown. Gujarat was the first state in the country where pillars such as Gujarat State Data Center (GSDC), Gujarat State Wide Area Network (GSWAN), e-Gram centers, and ATVT/Jan Seva Kendras were erected.
The eGram Vishwagram scheme was launched at a program organized in the memory of Subhas Babu to mark the occasion when he became the President of Congress near Bardoli in Surat.
Gujarat's experiences have helped a lot in making technology a wider part of governance at the national level after 2014. Thank you Gujarat! These experiences became the basis of the Digital India mission. Today when we look back, we realize how easy Digital India has made our life in these 7-8 years. Those who were born in the 21st century, which is our young generation, find digital life very cool, a sort of a fashion statement.
Recall the situation 8-10 years ago. There used to be queues for birth certificate, bills, ration, admissions, results and certificates and in banks. Over the years, India has solved the problem of queues by going online. Today, most of the government services from birth certificates to life certificates for senior citizens are digital. Otherwise, senior citizens, especially pensioners, had to go to departments every time to prove that they were alive. Things that once took days to accomplish are now done in a matter of seconds.
Friends,
Today India has one of the best infrastructures for digital governance. The trinity of Jan Dhan-Aadhaar and Mobile (JAM) has benefited the poor and middle-class of the country the most. The facility provided by this along with the transparency is saving money of crores of families of the country. Today the money that had to be spent for internet data eight years ago is many times less. It’s almost negligible. Better data facility is available at a nominal price. Earlier, one had to make rounds of offices for every such service as paying bills, for making applications, for reservation and for bank related work. For railway reservation, a poor person living in a village had to go to a nearby city by spending 100-150 rupees for the bus fare and spend the entire day waiting in the line. Today he goes to the Common Service Center in his village and his work is done from there itself. And the villagers are also aware of such an arrangement in their village. It has also cut down unnecessary expenses like bus fare and save time on commuting. This saving is even bigger for the hard-working poor people because their entire day is saved.
We often hear that ‘Time is money’. It feels good to hear, but it is heart touching when you hear its first-hand experience. Recently, I went to Kashi. Since it causes traffic snarls and people are also inconvenienced during day time, I went to the railway station late at night to see the situation. Since I am an MP from Kashi, I have to go there for various issues. I was talking to passengers and station master. Nobody was aware since it was a surprise visit. I enquired the people about their experiences and occupancy of Vande Bharat trains. They said there was huge demand for that train. I asked them for the reason because the ticket of the train is a bit expensive. They told me that it is the workers and the poor who travel by this train the most. I was surprised. They cited two reasons behind their preference for this train. One, the Vande Bharat train has enough space for their luggage and secondly, it saves their time by at least four hours. Since they reach their destination early, they find work immediately. The cost of the ticket is compensated by the money that they earn in six-eight hours. The value of ‘Time is money’ is better recognized by the poor compared to the educated people.
Friends,
With the launch of tele-consultation services like e-Sanjeevani, many basic requirements like access to big hospitals and senior doctors are taken care of through mobile phones. More than three crore people have availed of this service until now and consulted senior doctors at big hospitals from their homes only. You can imagine how difficult it would be and how much money they would spend if they had to visit the doctor in cities. All these things will not be required now due to the Digital India service.
Friends,
Most importantly, the resultant transparency has liberated the poor and middle-class people from corruption at different levels. We have seen the times when it was difficult to get any facility without paying a bribe. Digital India has also saved this money of the common family. Digital India is also eliminating the network of middlemen.
I still remember a debate in the legislative assembly which journalists can still find it. It was regarding the pension for widows. At that time, I had proposed to open the accounts of widow sisters in post offices where there would be their photograph along with other necessary details so that they could get their pension in time. It led to an uproar. People started questioning me how a widow sister could step out of her house. How would she go to a bank or a post office to get her pension? You will be surprised if you go through their speeches at that time. I told them about my intention and sought their help. But they didn’t. We went ahead because the people supported us. But why were they creating ruckus? They were not concerned about the widows. When I made arrangements for photographs and identification cards in the post offices, the digital world had not progressed so much at that time. You would be surprised that there were many women who became widows before the birth of their daughter and pension money was being released. You must have understood in whose account the pension money was going. This was the reason why there was so much uproar. Some people would naturally feel perturbed if all such holes are plugged. Using the technology, more than 23 lakh crore rupees have been sent directly to the bank accounts of the beneficiaries through Direct Benefit Transfer in the last eight years. Due to this technology, the country's 2.23 lakh crore rupees i.e. about 2.25 lakh crore rupees have been saved which otherwise used to go into the wrong hands.
Friends,
One of the greatest achievements of the Digital India campaign is that it has bridged the gap between cities and villages. We all are aware that there were some facilities available in cities, but the situation was very bad for the people in villages. Nobody could imagine that the gap between villages and cities would be bridged one day. People were forced to make rounds of the offices of the block, tehsil or district headquarters even for a minor issue. The Digital India campaign has eased all such difficulties and put the government at the doorstep of every citizen in his village through the phone.
More than four lakh new Common Service Centers have been added in the villages to provide hundreds of government services digitally in the last eight years. Today, the people of the villages are taking advantage of Digital India from these centres.
I met my tribal brothers and sisters when I went to Dahod recently. There was a Divyang couple aged 30-32 years. They took loan under the Mudra Yojana and started Common Service Centre in a small village in the tribal area of Dahod after learning the basics of computers. That couple met me and told me that their average monthly income was Rs. 28,000 and all the people of their village were using their services. Look at the power of Digital India, brothers. More than 1.25 lakh Common Service Centers are bringing e-commerce closer to rural India.
I would share with you another experience how systems can prove to be advantageous. When I was in Gujarat, I remember the farmers faced a lot of problems in paying their electricity bills. There were 800-900 collection centres. In case of a delay, the electricity was disconnected due to the rules. People had to pay again for new connections. We requested the then Indian government of Atal (Bihari Vajpayee) ji that post offices should be allowed to collect payment of electricity bills. Atal ji agreed with me and the farmers in Gujarat got rid of this problem. I made one such experiment when I went to Delhi as to how the systems can be utilized. The habit will not go easily as we the people from Ahmedabad are used to single fare, double journey. There is a strong Wi-Fi network of the Railways. This is before the 2019 elections. I told my friends in the Railways to make Wi-Fi free at the railway platforms so that the children from the nearby villages could come there and study. Once I was talking to some students virtually and you would be surprised to know that many students prepared for the competitive exams at the railway platforms due to the free Wi-Fi facilities and cleared them. No need to go to coaching classes, no expenses, except for the home-made food prepared by their mothers! The best use of railway platforms for studies! Look at the power of Digital India, friends.
Not many people from cities have paid attention to the PM Svamitva Yojana. For the first time, mapping of village houses is happening and digital legal documents are being given to the villagers like in cities. Drone is mapping every house in the village from above. The people are getting certificates once they are convinced. All the hassles of visiting courts have come to an end. This is due to Digital India. The Digital India campaign has also created a large number of employment and self-employment opportunities in the country.
Friends,
There is also a very sensitive aspect of Digital India, which is not discussed very much. It will touch your heart to know how Digital India has brought many lost children back to their families. I request you to visit a digital exhibition here. You should also bring your children to this exhibition. You will realize how the world is changing by visiting that exhibition. I met a daughter there just now. She was six years old when she got separated from her family. She lost touch with her mother at a railway platform and boarded some train. She was unable to tell much about her parents. Many efforts were made to find her family but to no avail. Then an attempt was made to trace her family with the help of Aadhaar data. When the child's Aadhaar biometric was taken, it got rejected. It was found that the Aadhaar card of the girl child had already been generated. On the basis of the Aadhaar details, the family of that girl was traced.
You would be happy to know that today that girl is living with her family and trying to realize her dreams in her village. As per my information, more than 500 children have been reunited with their families with the help of this technology in the last few years.
Friends,
The potential that Digital India has created in the country in the last eight years has helped India a lot in combating the Corona global pandemic. Can you imagine what we could do in the country during the biggest crisis in 100 years if there had been no Digital India campaign? We transferred thousands of crores of rupees to the bank accounts of women, farmers and workers of the country through a single click. With the help of One Nation-One Ration Card, we have ensured free ration to more than 80 crore countrymen. This is the wonder of technology.
We ran the world's largest and most efficient Covid vaccination and relief program. Arogya Setu and CoWIN are such platforms through which we are able to maintain records of about 200 crore vaccine doses. We get all the information regarding who has been left out and are able to vaccinate all the targeted people. Even today the world discusses how to get a vaccine certificate and it takes several days. In India, the moment a person is vaccinated, a certificate is available on his mobile phone. The entire world is discussing the vaccination certificate through the CoWIN, but there are some people in India who have problems with the photo of Modi on the certificate. It was such a huge task, but some people got stuck on it only.
Friends,
I would also like to mention India's digital fintech solution. Once there was a discussion on it in the Parliament and you can also check it. A former finance minister in his speech questioned how people would go digital when they did not have mobile phones. What else did not he say? You will be surprised if you listen to him. This is the state of the people who are very educated. Today the entire world is attracted to Fintech UPI i.e., Unified Payment Interface. Everyone, including the World Bank, has appreciated it as the best platform. An entire section has been devoted to Fintech in this exhibition. You will get to see how these systems work and how the payments are made and received through mobile phones. And I would say that this Fintech initiative, which is by the people, of the people, for the people, is the best solution. There is indigenous technology in it, i.e., by the people of the country. The countrymen made it a part of their life i.e., of the people. It made the transactions of the countrymen easy i.e., for the people.
Friends, you will be proud to know that there were more than 1.30 lakh UPI transactions in every minute in the month of May this year in India. On an average, 2,200 transactions were completed every second. That is, when I use the words ‘Unified Payment Interface’ while talking to you, 7,000 transactions are completed through UPI during that time. All of this is happening through Digital India.
Friends, look at the potential of the country and its people. Ours is a developing country, but you will be proud that 40 percent of the world's total digital transactions happen in India compared to the world’s developed nations.
BHIM-UPI too has emerged as a powerful medium for digital transactions today. Importantly, the transaction technology that is available with the sellers of big brands and the rich people in any shopping mall is also with the street vendors on footpaths who earn only 700-800 rupees daily. Otherwise, we have also seen the days when credit and debit cards were prevalent in big stores and the street vendor friends would look for coins of small denomination to pay back his customers. Once, I found that a beggar in Bihar was begging on a platform and he was taking money digitally. See, both of them have the same power. This is the power of Digital India.
Therefore, today digital products like UPI are the centre of attraction for developed countries of the world, or those countries which cannot invest in this type of technology. Our digital solutions have the reach, are secure and have democratic values. Our Gift City project, mark my words and listen to my speech either in 2005 or 2006. What I said regarding Gift City at that time is about to happen. Gift City is going to emerge as a huge force as far as data security in the world of Fintech and finance is concerned. It is becoming the pride of not only Gujarat, but the entire India.
Friends,
Several initiatives are being taken today to make Digital India the solid foundation of India's new economy in future and to keep India at the forefront of Industry 4.0. Today more than 100 skill development courses are being run across the country for many such new age industries like AI, Block-chain, AR-VR, 3D printing, Drones, Robotics, Green energy, etc. Our endeavor is to re-skill and up-skill 14-15 lakh youth in collaboration with various organizations for future skills in the next 4-5 years.
Today the focus is also at the school level to build the skills needed for Industry 4.0. Today, more than 75 lakh students are working on innovative ideas in about 10,000 Atal Tinkering Labs and getting exposed to modern technology. I just saw the exhibition here. I felt very happy that there is a daughter from distant Odisha, Tripura, or someone from a village in Uttar Pradesh and they have come with their products. Girls of 15-16-18 years have come with solutions to the problems of the world. When you talk to those girls, you will feel that this is the strength of my country, friends.
The environment created in the schools due to Atal Tinkering Labs has resulted in children coming up with solutions to big problems. I asked a 17-year-old boy to give his introduction and he told me that he is a brand ambassador. ‘I am the brand ambassador of the equipment we are working on in the field of Digital India,’ he said. He was speaking with amazing confidence. When you see this kind of potential, then the faith becomes stronger. This country will realize its dreams and fulfill its resolutions.
Friends,
The new National Education Policy is also going to play an important role in creating the necessary mindset for technology. A huge network of Atal Incubation Centers is being created in the country. Similarly, the PM Rural Digital Saksharta Abhiyan i.e. PMGDISHA is running a campaign to encourage digital empowerment in the country. So far, more than 40,000 centers have been set up across the country and more than five crore people have been trained.
Friends,
Reforms are being carried out in different directions to provide maximum opportunities to the youth in the field of digital skills and digital infrastructure as well as technology. Be it space, mapping, drones, gaming and animation, many such sectors which are going to expand the future of digital technology have been opened for innovation. Now the InSpace Headquarters has been made in Ahmedabad. Provisions like InSpace and new drone policy will give new energy to India's tech potential in the coming years of this decade. When I came here for the inauguration of the InSpace headquarters last month, I had a conversation with some school children. They were planning to launch satellites in space. There I was told that they were going to launch 75 satellites made by the school children to mark the Amrit Mahotsav of Independence. This is happening in my country's school education, friends.
Friends,
Today, India is working on the target of taking electronic manufacturing to more than $ 300 billion in the next three-four years. India wants to become a chip maker from a chip taker. Investment in India is growing rapidly to increase the production of semiconductors. The PLI scheme is also helping in this regard. That is, the double dose of the power of Make in India and Digital India is going to take Industry 4.0 to new heights in India.
Today's India is moving in a direction where citizens will not need to come physically to the government for documents and the benefits of the schemes. The Internet reaching every household and the diversity of India's regional languages will give a new impetus to India's Digital India campaign. The Digital India campaign will continue to add new dimensions in the same way and it will give direction to the global leadership in the digital space.
I was short of time today so I couldn't see everything. There are so many things out here to see that maybe even two days will fall short. I would ask the people of Gujarat not to miss this opportunity. You must bring your school-college children there. You should also take some time from your schedule and visit this exhibition. You will see a new India. You will see India aligned with the needs of the common man. A new trust will be born and new resolutions will be taken. With the confidence of fulfilling the aspirations through Digital India, the country is progressing at a fast pace towards the India of the future, the modern India, the prosperous and powerful India. What has been achieved in such a short time, India has talent and India has the potential of the youth and they need opportunities. And today there is a government in the country which trusts the people of the country, trusts the youth of the country and is giving them opportunities to experiment. As a result, the country is moving forward with unprecedented strength in many directions.
I wish you all the very best for this Digital India Week. This exhibition will probably continue for the next two-three days and you will take advantage of it. Once again I also congratulate various departments of the Government of India for creating such a wonderful program. I was in Telangana in the morning, went to Andhra Pradesh and then I got a chance to come here among you. It gives me joy when I see the enthusiasm of all of you. I also congratulate the departments for organizing this wonderful program in Gujarat. With the belief that it will become an inspiration for the youth of the country, many best wishes to you all.
Thank you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.