Ministry of Health and Family Welfare
Dr Mansukh Mandaviya chairs the Doctors’ Day Celebrations at Lady Hardinge Medical College
Felicitates Doctors who are more than 75 years of age for their outstanding dedication and valuable contribution as a part of Azadi Ka Amrit Mahotsav
Medical professionals have followed our country’s tradition of “Seva bhav” and “Seva Parmo Dharma” by working selflessly: Dr. Mansukh Mandaviya
"We must take inspiration from Dr. BC Roy who was an able doctor and administrator; it is our pious duty to keep the health of our nation as a first priority as envisioned by our PM": Dr. Mansukh Mandaviya
Along with seva of all patients, we all are working towards a Swasthya Bharat and a Sudradh Bharat: Dr. Bharti Pravin Pawar
01 JUL 2022 4:36PM by PIB Delhi
Union Minister of Health and Family Welfare, Dr Mansukh Mandaviya today chaired the Doctors Day Celebration at Lady Hardinge Medical College (LHMC) in the presence of Dr Bharti Pravin Pawar, Union Minister of State for Health and Family Welfare and Union Health Secretary, Shri Rajesh Bhushan.
Saluting the medical fraternity for their selfless service, Dr. Mansukh Mandaviya said that “Our physicians and medical professionals have played a crucial role in our lives. Celebrating the National Doctors Day on 1st July every year is one such effort to recognise their immense role. The day marks the birth as well as death anniversary of the legendary Dr. Bidhan Chandra Roy, one of the pioneers of the medical profession in independent India and a physician par excellence.”
He further added that “This year being the 75th year of our Independence and with the ongoing celebration of Azadi ka Amrit Mahotsav, we are also celebrating National Doctors' Day by felicitating the stalwarts from the medical fraternity who are more than 75 years of age for their outstanding dedication and valuable contribution as a doctor to society, humanity and nation.
Dr Mansukh Mandaviya said that “we must take inspiration from Dr. Bidhan Chandra Roy who was an able doctor and administrator. He said that it is our pious duty to keep the health of our nation as the first priority.” Saluting the efforts of the medical workforce, Dr. Mandaviya said that “Health is seen as a seva in our country and our medical professionals have followed our country’s tradition of “Seva bhav and “Seva Parmo Dharma” by working tirelessly and selflessly. This was the sole reason that our COVID warriors rose to the occasion and performed their duty in a selfless manner. He further emphasized that our efforts need to be in the direction of advancement of the Nation; the Nation should always come first. We must continue our seva bhav as only then will we be able to build a Healthy India, which in turn leads to a Samruddha Rashtra.
Focussing on the recent challenges like TB, Cataract, Leprosy etc, he urged all the medical professionals and other stakeholders to work with commitment and dedication to fulfil the targets like achieving a TB Mukt Bharat and leprosy eradication from the country.
Showcasing the dedication in government’s promise towards ensuring health for all, Dr. Mandaviya said that health sector dynamics are changing rapidly in the country and under the visionary leadership of our Hon’ble Prime Minister, Government has been working with all stakeholders towards creating a holistic health ecosystem with the overall aim of affordability, availability, accessibility and quality of health services by creating a long-term synergies.
Dr Bharati Pravin Pawar, Union Minister of State for Health and Family Welfare thanked the medical professionals for their relentless efforts and making India a global success story in COVID management. She said that “along with seva of all patients, we all are working towards a Swasthya Bharat and a Sudradh Bharat. She also informed that the government is incorporating new age technology in the health sector, taking various initiatives like telemedicine services in mission mode to even the remotest part of the country. Only this way, we would be able to create an Aatmanirbhar Bharat.”
While lauding their efforts, she also appealed to take inspiration from vibrant contributions from our ancient past. “Medical practitioners like Charak, Sushruta, Patanjali, Jeevak, Dhanvantari, Agnivesh, Chyavan have contributed immensely and we must similarly make our contribution to the Medical field.”
Union Health Secretary Shri Rajesh Bhushan thanked the participants for their cultural performances and said that it is an occasion to reflect and celebrate our achievements, especially from the last two years of pandemic. Reiterating the selfless services of Seva, Samarpan aur Vishwas, he said that Doctors Day is a festival of these values and our traditions have taught us to remain dedicated to this Seva. The Union Health Secretary was hopeful that our youth would undertake this responsibility dedicatedly.
Dr Atul Goel, Director General Health Services, Dr Ram Chander, Director, Lady Hardinge Medical College, Dr. Arya, MS, Safdarjung hospital, Dr. Sherwal, MS, RML, Senior officials of the Ministry, distinguished faculty members, staff and students of the institution were also present at the event.

হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
দাঃ মনশুখ মন্দাবিয়ানা লুচিংদুনা লেদী হার্দিং মেদিকেল কোলেজতা দোক্তর্স দে সেলেব্রেসন পাংথোকখ্রে
নীংতম্বগী অমৃত মহোৎসবকী শরুক অমা ওইনা চহি ৭৫গী মথক্তা লৈবা দাক্তরশিংবু মখোয়গী মশক থোকপা শেবা অমসুং খোঙফম চেৎপগীদমক্তা ইকায় খুম্নবা উৎখ্রে
মেদিকেল প্রোফেস্নেলশিংনা মশাগী ওইবা থীদনা থবক কয়া পাংথোক্তুনা ঐখোয়গী লৈবাক্কী চৎনবী ওইরিবা ‘সেবা ভাব’ অমসুং ‘সেবা প্রমো ধর্মা’গী তুং ইন্দুনা চৎলিঃ দাঃ মনশুখ মন্দাবিয়া
“ঐখোয়না মতিক চাবা দাক্তর অমসুং এদমিনিস্ত্রেস্তর ওইরম্বা দাঃ বি.সি. রোইদগী ইথিল লৌগদবনি; ঐখোয়গী প্রধান মন্ত্রীগী পামজরিবা ঐখোয়গী লৈবাক্কী হকশেলবু খ্বাইদগী অহানবদা থম্বা হায়বসিনা ঐখোয়গী শেংলবা থৌদাং ওইগদবনি”: দাঃ মনশুখ মন্দাবিয়া
অনাবশিংগী সেবাগা লোয়ননা, ঐখোয়না স্বস্থ অমসুং সুদ্রধ ভারতকী মাইকৈদা খোঙদারিঃ দাঃ ভারতী প্রবিন পৱার
01 JUL 2022 4:36PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রী, দাঃ মনশুখ মন্দাবিয়ানা লুচিংদুনা লেদী হার্দিং মেদিকেল কোলেজ (এল.ঐচ.এম.সি.)দা হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বালগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী, দাঃ ভারতী প্রবিন পৱার অমসুং কেন্দ্রগী হকশেল সেক্রেতরী, শ্রী রাজেশ ভুশন য়াওনা দোক্তর্স দে সেলেব্রেসন পাংথোকখ্রে।
“মশাগী ওইজবা থীদনা থবক কন্না পাংথোকপগীদমক্তা মেদিকেল ফ্রেতর্নিতীবু থাগৎলদুনা, দাঃ মনশুখ মন্দাবিয়ানা হায়খি, “ঐখোয়গী ফিজিসিয়ন অমসুং মেদিকেল প্রোফেস্নেলশিংনা ঐখোয়গী পুন্সিদা য়াম্না মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌবীরি। চহি খুদিংগী জুলাই ১দা নেস্নেল দোক্তর্স দে পাংথোক্লিবা অসি মখোয়গী থৌদাংবু শকখঙনবা হোৎনবগী থৌওং অমনি। নুমিৎ অসি নীংতম্বা ভারতকী মেদিকেল প্রোফেসনগী লমজিং মৈরা অমসুং নীংথিনা খঙ-হৈরবা ফিজিসিয়ন অমা ওইরিবা, শক্নাইরবা দাঃ বিধান চন্দ্র রোইগী মপোক কুমওনসু ওইরিবনি”।
“হন্দক্কী চহিনা ঐখোয়গী নীংতম্বগী ৭৫শুবা চহি ওইবা অমসুং হৌজিক চত্থরিবা নীংতম্বগী অমৃত মহোৎসব অসিগা লোয়ননা, ঐখোয়না চহি ৭৫গী মথক্তা লৈবা মেদিকেল ফ্রেতর্নিতীগী শক্নাইরবা মীওইশিংবু মখোয়না দাক্তর অমা ওইনা মীওইবা খুন্নাই অমসুং লৈবাক্কীদমক্তা মশক থোকপা শেবা অমসুং খোঙফম চেৎপগীদমক্তা ইকায় খুম্নবসু উৎলি”, হায়না মহাক্না মখা তাখি।
দাঃ মনশুখ মন্দাবিয়ানা হায়খি, “ঐখোয়না মতিক চাবা দাক্তর অমসুং এদমিনিস্ত্রেস্তর ওইরম্বা দাঃ বি.সি. রোইদগী ইথিল লৌগদবনি; ঐখোয়গী প্রধান মন্ত্রীগী পামজরিবা ঐখোয়গী লৈবাক্কী হকশেলবু খ্বাইদগী অহানবদা থম্বা হায়বসিনা ঐখোয়গী শেংলবা থৌদাং ওইগদবনি”। মেদিকেল ৱর্কফোর্সকী হোৎনজমনশিংবু ইকায় খুম্নবা উৎলদুনা, দাঃ মন্দাবিয়ানা হায়খি, “ঐখোয়গী লৈবাক্তা হকশেলবু সেবা ওইনা উন্নৈ অমসুং ঐখোয়গী মেদিকেল প্রোফেস্নেলশিংনা মশাগী ওইবা থীদনা থবক কয়া পাংথোক্তুনা ঐখোয়গী লৈবাক্কী চৎনবী ওইরিবা ‘সেবা ভাব’ অমসুং ‘সেবা প্রমো ধর্মা’গী তুং ইন্দুনা চৎলি। মসিগী অমত্তা ঙাইরবা মরম অসিদগী ঐখোয়গী কোবিদ লান্মীশিংনা শিংনবশিং মাইয়োক্নবা থোক্লকখিবা অসুং মশাগী ওইজবা থীদনা মশাগী থৌদাং নীংথিনা পাংথোকখ্রিবনি”। ঐখোয়না হোৎনরিবা খুদিংমক লৈবাক্কী চাউখৎপগী মাইকৈদা ওইগদবনি; লৈবাক্না মতম পুম্বদা খ্বাইদগী অহানবা ওইগদবনি হায়না মহাক্না মখা তানা ফোংদোকখি। ঐখোয়গী সেবা লেপ্তনা পাংথোক্কদবনি, মদুদতা ঐখোয়না হকশেল ফবা ভারত অমা শেম্বা ঙমগনি অমসুং পুম্নমক অসিনা সাম্রুধ রাস্ত্রা ওইগদৌরিবনি।
মহাক্না তি.বি., কেতারেক্ত, লেপ্রোসীনচিংবা খ্বাইদগী নৌবা শিংনবশিংদা মিৎয়েং চঙলদুনা মেদিকেল প্রোফেস্নেল অমসুং স্তেকহোলদর পুম্নমক্না তি.বি. লৈতবা ভারত অমসুং লৈবাক অসিদগী লেপ্রোসীবু মরু ফংনা মুত্থৎপগী পান্দম ফংবা ঙম্নবা কত্থোকপা অমসুং পুক্নিং চেৎনা থৌদাং পাংথোকসি হায়খি।
দাঃ মন্দাবিয়ানা মীয়াম পুম্ববু হকশেল ফহনবা হায়বা সরকারগী ৱাশকশিংদা খোঙফম চেৎপগী মতৌ তাক্লদুনা লৈবাক অসিদা হেল্থ সেক্তর দাইনামিক্সনা খোঙজেল য়াঙনা হোংলক্লি অমসুং ঐখোয়গী ইকায় খুম্ননীংঙাই ওইরবা প্রধান মন্ত্রীগী মিৎয়েং শানবা লুচিং মখাদা ঐখোয়গী সরকারনা স্তেকহোলদরশিংগা খুৎশম্নদুনা লোং-তর্ম সিনর্জী অমা শেমদুনা শেল চঙদবা, মতম পুম্বদা ফংবা, ফংবদা লায়বা অমসুং মগুন লৈবা হেল্থ সর্ভিস অমগী মপুং ওইবা পান্দমগা লোয়ননা হোলিস্তিক হেল্থ ইকোসীস্তেম অমা শেম্নবা থবক পায়খৎলি।
হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বালগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী, দাঃ ভারতী প্রবিন পৱারনা মেদিকেল প্রোফেস্নেলশিংবু নীংহন্নবা লৈতনা হোৎনবা অমসুং কোবিদ শেন্নবগী হীরমদা ভারতপু মায় পাকপা লৈবাক অমা ওইহনবগীদমক্তা থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না “অনাবশিংগী সেবাগা লোয়ননা, ঐখোয়না স্বস্থ অমসুং সুদ্রধ ভারতকী মাইকৈদা খোঙদারি” হায়খি। সরকারনা হেল্থ সেক্তরদা মতমগী তেক্নোলোজী কয়া পুশিল্লক্তুনা লৈবাক্কী খ্বাইদগী মনুং হঞ্জিনবা মফমশিংদা তেলিমেদিসিন সর্ভিসকুম্বা তোঙানবা খোঙথাং কয়াবু মিসন মোদতা য়ৌহল্লি হায়না মহাক্না পাউদমখি। “অসিগুম্বা থৌওংশিং অসি খক্তনা ঐখোয়না আত্মানির্ভর ভারত অমা শেম্বা ঙমগনি”, হায়না মহাক্না মখা তাখি।
মহাক্না মেদিকেল প্রোফেস্নেলশিংগী হোৎনজমনশিংবু থাগৎলদুনা ঐখোয়গী থাইনগী মতমগী মতিক লৈবা তেংবাং কয়াদগী ইথিল লৌসি হায়না ফোংদোকখি। “চরক, সুশ্রুতা, পতাঞ্জলী, জীবক, ধনবন্তরী, অগ্নিবেশ, চ্যাবনগুম্বা মেদিকেলগী থবক তৌরম্বশিংনা মশক থোকপা মতেং কয়া পাংলমখি অমসুং ঐখোয়না মেদিকেলগী লমদা মান্নবা শরুক তমগদবনি”।
কেন্দ্রগী হকশেল সেক্রেতরী, শ্রী রাজেশ ভুশন্না থৌরমসিদা শরুক য়ারিবশিংবু মখোয়গী কলচরেল পরফোর্মেন্সকীদমক্তা থাগৎপা ফোংদোকখি অমসুং ঙসিগী থৌরম অসিদি ঐখোয়গী মায় পাকপশিং খঙজদুনা নুংঙাইবা ফোংদোকপগী, অখন্ননা, মমাংগী চহি ২গী লাইচৎকী মতমশিংদা মায় পাকখিবশিং, মতম্নি হায়না ফোংদোকখি। সেবা, সমর্পন অমসুং বিস্বাসকী ইশাগী খন্দবা সেবাগী মতাংদা অমুক হন্না পল্লদুনা, মহাক্না দোক্তর্স দে হায়বসিদি মসিগুম্বা ভেল্যুগী নুমিৎনি অমসুং ঐখোয়গী চৎনবীনা সেবা অসিদা কত্থোক্তুনা লৈয়ু হায়না ঐখোয়দা তাকপী হায়না ফোংদোকখি। ঐখোয়গী নহারোলশিংনা থৌদাং অসিবু থৱাই-হকচাং য়াওনা পাংথোক্কনি হায়বগী কেন্দ্রগী হকশেল সেক্রতরীনা থাজবা থমখি।
দাইরেক্তর জেনেরেল হেল্থ সর্ভিস, দাঃ অতুল গোইল; লেদী হার্দিং মেদিকেল কোলেজকী দাইরেক্তর, দাঃ রাম চন্দর; সফদর্জং হোস্পিতালগী এম.এস., দাঃ আর্য়া; আর.এম.এল.গী এম.এস., দাঃ শের্ৱাল; মন্ত্রালয়গী সেনিয়র ওফিসিএল, ইন্সতিত্যুসন অসিগী শক্নাইরবা ফেকলতী মেম্বর, স্তাফ অমসুং মহৈরোইশিংনা থৌরম অসিদা শরুক য়াখি।