Prime Minister's Office
English Translation of Prime Minister’s Address at 2566th Buddha Jayanti and Lumbini Day 2022 event in Nepal
16 MAY 2022 9:45PM by PIB Delhi
Namo Buddhaya!
The Prime Minister of Nepal, Honorable Shri Sher Bahadur Deuba ji,
Respected Shrimati Arzu Deuba ji,
Ministers of the Government of Nepal present in the meeting,
Buddhist monks and Buddhists present in large numbers,
Dignitaries from different countries,
Ladies and gentlemen!
On the auspicious occasion of Buddha Jayanti, best wishes for Buddha Purnima from the holy land of Lumbini to all present here, to all the Nepalese, and to all the devotees of the world.
In the past as well, on the day of Vaishakh Purnima, I have been getting the opportunities to visit the divine places associated with Lord Buddha, for events associated with him. And today, I have had the privilege of visiting Lumbini, the holy birthplace of Lord Buddha, in Nepal, a friend of India. The opportunity that I got to visit the Mayadevi temple a while ago is also unforgettable for me. The place where Lord Buddha himself was born, the energy there, the consciousness there, it is a different feeling. I am also happy to see that the sapling of the Mahabodhi tree that I had presented at this place in 2014 is now developing into a tree.
Friends,
Whether it is Pashupatinathji, Muktinath ji, Janakpurdham or Lumbini, whenever I come to Nepal, Nepal gratifies me with its spiritual blessings.
Friends,
In Janakpur, I had said that "Our Ram is also incomplete without Nepal". I know that today when a grand temple of Lord Shri Ram is being built in India, the people of Nepal are feeling equally happy.
Friends,
Nepal means, the country of the world's highest mountain-Sagarmatha!
Nepal means, the country of many holy pilgrimages, temples and monasteries of the world!
Nepal means the country that preserves the ancient civilizational culture of the world!
When I come to Nepal, I have a different spiritual experience than any other political visit.
India and the people of India have looked at Nepal with this vision and faith for thousands of years. I believe, sometime back when Sher Bahadur Deuba ji and Mrs. Arzoo Deuba ji came to India, and had visited Kashi Vishwanath Dham, Banaras as just described by Deuba ji, it is very natural for him to have a similar feeling for India.
Friends,
This common heritage, common culture, common faith and common love, this is our greatest asset. And, the richer this asset is, the more effectively together we can bring the message of Lord Buddha to the world and give direction to the world. In the kind of global conditions that are being created today, the ever-strengthening friendship of India and Nepal and our closeness, will serve the benefit of the entire humanity. And in this, the faith of both our countries towards Lord Buddha, the boundless reverence for him, unites us in one thread and makes us a member of a family.
Brothers and Sisters,
The Buddha is an incarnation of the collective sense of humanity. There are Buddha perceptions, and so are Buddha researches. There are Buddha thoughts, and so are buddha samskaras. The Buddha is special because he did not only preach, but he made humanity feel knowledge. He dared to abandon the great glorious kingdom and comforts. Certainly, he was not born as an ordinary child. But he made us realize that sacrifice is more important than attainment. Realization is complete only by renunciation. That is why, he wandered in the forests, he did penance, did research. After that introspection, when he reached the pinnacle of knowledge, he never claimed to do any miracle for the welfare of the people. Rather, Lord Buddha showed us the path which he himself had lived. He had given us the mantra - "Aap Deepo Bhava Bhikkhwe"" Parikshay Bhikshvo, Grahyam Maddachho, Na Tu Gauravat.” That is, be your own lamp. Don't take my words out of respect for me either. Rather test them and assimilate them.
Friends,
There is another topic related to Lord Buddha, which I must mention today. Buddha was born as Siddhartha in Lumbini on the day of Vaishakh Purnima. On this day in Bodh Gaya, he attained the realization and became Lord Buddha. And on this day, his mahaparinirvana took place in Kushinagar. On the same date, the same Vaisakha Purnima, these stages of Lord Buddha's life journey were not merely coincidental. It also has the philosophical message of Buddha hood, in which life, knowledge and nirvana are all together. The three are connected together. This is the perfection of human life, and that is probably why Lord Buddha may have chosen this holy date of the full moon. When we begin to see human life in this fullness, there is no room left for division and discrimination. Then we ourselves begin to live the spirit of 'Vasudhaiva Kutumbakam' which reflects from 'Sarve Bhavantu Sukhina' to the Buddha sermon of 'Bhavtu Sabb Mangalam'. That is why, rising above geographical boundaries, Buddha belongs to everyone, to everyone.
Friends,
I also have another relationship with Lord Buddha, which is also a wonderful coincidence and which is also very pleasant. The place where I was born, Vadnagar in Gujarat, was a great centre of Buddhist learning centuries ago. Even today, ancient remains are being excavated there, whose conservation work is going on. And we know that there are many such towns in India, many cities, many places, which people proudly know as Kashi of that state. This has been the specialty of India, and therefore you also know my affinity with Sarnath near Kashi. From Sarnath, Bodh Gaya and Kushinagar in India to Lumbini in Nepal, these holy places symbolize our shared heritage and shared values. We have to develop this heritage together and enrich it further. Right now the Prime Ministers of both our countries have also laid the foundation stone of India International Centre for Buddhist Culture and Heritage here. It will be constructed by the International Buddhist Confederation of India. Prime Minister Deuba ji has an important contribution in realizing this decades old dream of our cooperation. As the chairman of the Lumbini Development Trust, he had decided to give the land to the International Buddhist Confederation. And now full cooperation is being given from his side in completing this project as well. For this we are all deeply grateful to him. I am glad that the Government of Nepal is supporting all efforts for the development of Buddha Circuit and Lumbini, realizing all the possibilities of development. The construction of the Lumbini Museum in Nepal is also an example of joint cooperation between the two countries. And today we also decided to establish Dr. Babasaheb Ambedkar chair for Buddhist studies in Lumbini Buddhist University.
Friends,
Many pilgrimages from India and Nepal have given momentum to the vast tradition of civilization, culture and knowledge over the centuries. Even today, lakhs of devotees from all over the world come to these shrines every year. We have to give more momentum to our efforts in the future. Our governments have also taken decisions like creating integrated check posts in Bhairahawa and Sonauli. Its work has also started. After the completion of these posts, the facility for the movement of people on the border will increase. International tourists coming to India will be able to come to Nepal more easily. Also, this will speed up trade and transportation of essential items. There is such immense potential for India and Nepal to work together between the two countries. The citizens of both countries will benefit from these efforts.
Friends,
The relationship between India and Nepal is as stable as a mountain, and as old as a mountain. We have to give a new height to our instinctive and natural relationships as much as the Himalayas. The relationships that we have lived for thousands of years, from food, music, festivals, and customs to family ties, now also have to be linked to new areas like science, technology, and infrastructure. I am satisfied that India is working shoulder to shoulder with Nepal in this direction. India's cooperation and efforts at Lumbini Buddhist University, Kathmandu University and Tribhuvan University are great examples of this. I see many more great possibilities for expanding our mutual cooperation in this area. Together we will realize these possibilities and the dreams of India and Nepal. Our able youth will grow to the pinnacle of success and become messengers of Buddha's teachings all over the world.
Friends,
Lord Buddha says: -सुप्पबुद्धं पबुज्झन्ति, सदा गोतम-सावका। येसं दिवा च रत्तो च, भावनाये रतो मनो॥ That is, those who are always engaged in friendship, in goodwill, those followers of Gautama are always awake. That is, they are the real followers of Buddha. Today, we have to work for the whole of humanity. With this spirit, we have to strengthen the spirit of friendship in the world. I am confident that India-Nepal friendship will continue to work together to fulfill this humanitarian resolve.
With this spirit, greetings to all of you once again on the occasion of Vaishakh Purnima.
Namo Buddhaya!
Namo Buddhaya!
Namo Buddhaya!
DISCLAIMER - This is the approximate translation of Prime Minister’s remarks. Original remarks were delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
নেপাল ২৫৬৬শুবা বুদ্ধ জয়েন্তি অমসুং ২০২২গী লুম্বিনি দেদা প্রধান মন্ত্রীনা থমখিবা ৱারোল
16 MAY 2022 9:45PM by PIB Imphal
নামো বুদ্ধয়া!
নেপালগী প্রধান মন্ত্রী, ইকাইখুম্নরবা শ্রী শের বহাদুর দ্যুবা জী, ইকাইখুম্নরবা শ্রীমতি আর্জু দ্যুবা জী, মীফম অসিদা শরুক য়ারিবা নেপাল সরকারগী মন্ত্রীশিং, বুদ্ধিস্ত মোঙ্কশিং অমসুং মসিদা তিল্লিবা মশীং য়াম্লবা বুদ্ধিস্তশিং,
তোঙান-তোঙানবা লৈবাকশিংদগী দিগ্নিতরীশিং
নুংশিরবা ইচিল-ইনাওশিং!
বুদ্ধ জয়েন্তিগী য়াইফরবা থৌরম অসিদা, মফম অসিদা তিনবীরিবশিং, নেপালিশিং, অমসুং মালেম অসিগী দিভোতীশিং পুম্নমক্তা লুম্বিনিগী শেংলবা লম অসিদগী বুদ্ধা পুর্নিমাগীদমক্তা য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
মমাংদসু, বৈশাখি পুর্নিমাগী নুমিত্তা, ঐহাক্না ভগবান বুদ্ধগা মরি লৈনবা থৌরমশিংগীদমক্তা মহাক্কা মরী লৈনবা শেংলবা মফমশিংদা চৎপগী খুদোংচাবা ফংখি। ঐহাক্না ভারতকী মরুপ নেপাল, ভগবান বুদ্ধগী পোক্নফম, লুম্বিনি চৎপগী খুদোংচাবা ফংলে। মতম খরগী মমাংদা মায়াদেবি তেম্পল চৎপগী খুদোংচাবা ফংবা অদুসু ঐহাক্না কাউঙম্লরোই। ভগবান বুদ্ধ মশামক পোকখিবা লমদম, মফম অদুগী ইনর্জী, ফম অদুগী ৱাখল্লোন অদু তোঙানবা অমনি। মফম অসিদা ঐহাক্না ২০১৪দা খুদোল তৌখিবা মহাবোধি পাম্বিগী চরা অদুসু উপাল ওইনা ওল্লকপা অসি ঐহাক য়াম্না হরাওই।
মরুপশিং,
পশুপতি ওইগেরা, মুক্তিনাথ জী ওইগেরা, জনকপুরধাম ওইগেরা নত্রগা লুম্বিনি ওইগেরা, ঐহাক্না নেপালদা লাকপা খুদিং, নেপালগী স্পিরিচুৱল ব্লেসিংশিং অদুনা ঐহাকপু পেলহল্লি।
মরুপশিং,
জনকপুরদা ঐহাক্না হায়খি মদুদি “ঐখোয়গী রাম অসিসু নেপাল য়াওদনা মপুং ফাদে”। ঐহাক্না খঙলে মদুদি ঙসি ভারত্তা ভগবান শ্রী রামগি চাউরবা লাইশং অমা শাবা মতমদা, নেপালগী মীয়াম্না চপ মান্ননা হরাওবা ফাওই।
মরুপশিং,
নেপাল হায়বসি, মালেম অসিগী খ্বাইদগী ৱাংবা চিংজাও-সাগরমাথাগী লৈবাক্নি! নেপাল হায়বসি, শেংলবা লাইনিংবা কয়াগী, লাইশং কয়াগী অমসুং মালেম অসিগী মোনাস্তরীশিংগী লৈবাক‌নি! নেপাল হায়বসি, মালেম অসিগী অরিবা সভ্যতাগী চৎনবী কয়াবু ঙাক-শেন্দুনা থম্লিবা লৈবাক্নি! ঐহাক্না নেপালদা লাকপা মতমদা, অতোপ্পা পোলিতিকেলগী ওইবা খোংচৎশিংদগী তোঙানবা স্পিরিতচুৱলগী ওইবা এক্সপরিয়েন্স অমা ফংঙি।
ভারত অমসুং ভারতকী মীয়াম্না নেপালদা চহি লিশিং কয়াগী ভিজন অমসুং থাজবা অমগা লোইননা য়েংঙি। ঐহাক্না থাজৈ মদুদি, মতম খরগী মমাংদা শের বহাদুর দ্যুবা জী অমসুং শ্রীমতি আর্জু দ্যুবা জীনা ভারত্তা লাকপা মতমদা অমসুং কাশি বিস্বনাথ ধামদা চৎপা মতমদা দ্যুবা জীনা তাকপা অদুগুম্না মহাক্কী ওইনা ভারতকীদমক্তা অসিগুম্না চপ মান্না ফাইবা হায়বসি মহৌশানি।
মরুপশিং,
মসিগী কমন হেরিতেজ, কলচর, থাজনবী অমসুং মীনুংশি অসি ঐখোয়গী খ্বাইদগী চাউবা এসেতনি। মসিগী এসেত অসিনা হেন্না য়াম্না ফজরিবা মখৈ, ঐখোয়না পুন্না মালেম অসিদা ভগবান বুদ্ধগ পাউজেল অসি য়ৌহনবা ঙমগদৌরিবনি অমসুং মালেম অসিদা লমজিং-লমতাক পীবা ঙমগদৌরিবনি। ঙসি শেম্লক্লিবা অসিগুম্বা মালেমগী ফিভম অসিদা হেন্না চেৎশিল্লক্লিবা অমসুং নকশিল্লক্লিবা ভারত অমসুং নেপালগী নুংশিনবগী মরী অসি অসিনা মীওইবা খুনাইদা কান্নহনগদৌরিবনি। অমসুং মসিদা ভগবান বুদ্ধদা লৈবাক অনি অসিগী থাজবা, মহাকপু মপাল নাইদনা নিংজবা অদুনা ঐখোয় পুম্নমক অসিবু অমত্তা ওইনা লংলা অমদা পুনশিনহন্দুনা অমসুং ইমুং অমত্তগী মী অমা ওইহল্লে।
নুংশিরবা ইচিল-ইনাওশিং,
বুদ্ধ অসি মীওইবা খুনাইগী অপুনবা ওইবগী ৱাখল্লোন অদুগী শাইওননি। বুদ্ধা পর্সেপ্সনশিং লৈ অমসুং বুদ্ধ রিসর্চশিংসু লৈ। বু্দ্ধগী ৱাখল্লোন লৈ অমসুং বুদ্ধ সমস্কারাশিংসু লৈ। বুদ্ধ অসি য়াম্না তোপ-তোপ্পি মরমদি মরমদি মহাক্না লাইনিং লিশোলগী পাউতাক পীবদা নত্তনা মহাক্না মীওইবা খুনাই অসিবু লৌশিং লৈহল্লম্মি। মআক্না মহাক্কী মতিক-মঙাল লৈরবা লৈবাক অমসুং নুংঙাইবা থাদোক্লমখি। তশেংনা মহাক অসি অচম্বা অঙাং ওইনা পোক্লকখিদে। মহাক্না ঐখোব পুম্নমক্তা কত্থোকপা হায়বসিনা ফংবদগী হেন্না মরু ওই হায়বসি খঙহনখি। রিয়েলাইজেশন হায়বসি মপুং ফানা কত্ধোক্লবআ মতমদতআ মপুং ফাগনি। মরম অদুনা মহাক্না উমং-ৱামংদা কোইচৎ চৎখি, মশানা মশাবু ৱারকচখি, থজিনখি। মসিদা ৱাখল তারবা মতুংদা, মহাক্না নোলেজকী খ্বাইদগী অথোইবা মফম অদু য়ৌবা মতমদা, মহাক্না মীয়ামগী য়াইফনবগীদমক্তা অঙকপা অমত্তা তৌখি হায়না হায়খিবা লৈতে। মসিগী মহুত্তা ভগবান বুদ্ধনা ঐখোয়দা মহাক মশামক্না হিংখিবা লম্বি অদুবু তাকপীখি। মহাক্না “আপ দীপো ভৱা ভিকখ্বে” “পরিক্সয় ভিক্সৱো, গ্রাহয়ম মদ্দচো, ন তু গৌৱাত” হায়রিবা মন্ত্র অসি ঐখোয়দা পীখি। হায়বদি নশাগী থাওমৈ ওইয়ু। ঐবু ইকাইখুম্নবনা মরম ওইরগা ঐগী ৱাহৈশিং অসি লৌবা তৌগনু। মসিগী মহুত্তা নশানা চাংয়েং তৌজৌ অমসুং মদুবু লৌশিল্লু।
মরুপশিং,
ঙসি ঐহাক্না পনগদবা ভগবান বুদ্ধগা মরী লৈনবা হীরম অতোপ্পা অমসুং লৈ। বুদ্ধ অসি বৈশাখি পুর্নিমাগী নুমিত্তা লুম্বিনিদা সিধার্তথা ওইনা পোকখি। মসিগী নুমিৎ অসিদা বোধ গয়াদা মহাক্না লোশিং ফংখি অমসুং ভগবান বুদ্ধ ওইখি। মসিগী নুমিৎ অসিদা কুশিনাগরদা মহাক্কী মহাপরিনির্ভনা থোকখি। চপ মান্নবা নুমিৎ বৈশাখি পুর্নিমাদা ভগবান বুদ্ধগী পুনশিগী খোংচৎকী তাঙ্কক অহুম অসি তান চানরুবা নত্তে। মসিদা বুদ্ধ ওইখিবগী ফিলোসোফিকেল ওইবা মপাউ অমসু পীরি, মসিদা পুনশি, নোলেজ অমসুং নির্ভানা অসি পুল্লপ পুল্লি। অহুম অসি মরী লৈনৈ। মসিনি মীওইবগী পুনশিদা মপুং ফাবা হায়বসি অমসুং মসিনা মরম ওইরগা ভগবান বুদ্ধনা পুর্নিমাগী শেংলবা তাং অসি খল্লম্বা ওইরম্বা য়াই। মীওইবগী পুনশীবু অসিগুম্না মপুং ফানা উবা মতমদা, দিবিজন অমসুং দেস্ক্রিমিনেশণগী মফম লৈতে। মতম অদুদা ঐখোয় ইশানা ইশাবু ‘ৱাসুধৈবা কুতুক্বকুম’গী ৱাখল্লোনদা হিংবা হৌরকই, মসিদা ‘সর্ৱে ভৱন্তু সুখিনা’দগীনা বুদ্ধগী সর্মন ‘ভাবতু সব মঙ্গলম’ ফাওবগী ৱাখল্লোন অদু ফোংদোকই। মরম অদুনা জিয়োগ্রাফিকেল বাউন্দরীশিংদগী হেন্দোক্তুনা বুদ্ধ অসি মীপুম খুদিংমক্কীনি।
নমরুপশিং,
ঐসু ভগবান বুদ্ধগা অতোপ্পা মরী অমা লৈনৈ। মসিসু য়াম্না ঙক্নিংঙাই ওইবা তান চানরুবা থৌদোক অমনি অমসুং য়াম্নসু নুংঙাই। ঐহাক্না পোকখিবা মফম, গুরাতকী ৱদনাগর অসি চহি চা কয়াগী মমাংদা বুদ্ধিস্ত লর্নিংগী বাম্না অফাওবা সেন্তর অমা ওইরম্মি। ঙসি ফাওবা মফম অদুদা মমাংঙৈগী অরিবা মফমশিং অদু খোত্তোক্লি, হায়রিবশিং অসিগী কঞ্জার্বেশনগী থবকসু পাংথোক্লি। অমসুং ঐখোয়না খঙই মদুদি অসিগুম্বা তাউন কয়া অমা ভারত্তা লৈ, সিতী কয়া অমা, মফম কয়া অমা, রাজ্য অসিগী মীয়াম্না য়াম্না চাউথোক্না রাজ্য অদুগী কাশি হায়না খঙনৈ। মসিনা ভারতক স্পেসিয়েলিতী ওইদুনা লাকখি, অমসুং মরম অদুনা নখোয়নসু কাশি মনাক্তা লৈরিবা সর্নাথকা ঐগী মরী অদু খঙই। ভারত্তা সর্নাথ, বোধ গয়া অমসুং কুশিনাগরদগীনা নেপালগী লুম্বিনিদা লৈরিবা মসিগী শেংলবা মফমশিং অসিনা ঐখোয়গী সেয়র্দ হেরিতেজ অমসুং ভেল্যুশিং অদুবু উৎলি। ঐখোয়না হেরিতেজ অদুবু পুন্না দেবেলপ তৌগদবনি অমসুং মখাতানা চাউখৎহনগদবনি। হৌজিক-হৌজিক লৈবাক অনিমক্কী প্রধান মন্ত্রীনসু মফম অসিদা ইন্দিয়া ইন্তর্নেস্নেল সেন্তর ফোর বুদ্ধিস্ত কলচরগী উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। হায়রিবা অসি ভারতকী বুদ্ধিস্ত কনফিদরেশন্না শারগনি। প্রধান মন্ত্রী দ্যুবা জীনা ঐখোয়গী কোওপরেশন অসিগী দেকেদ কয়াগী মঙলান অসিবু মঙফাওনহনবদা য়াম্না মরু ওইবা থৌদাং লৌখি। লুম্বিনি দেবেলপমেন্ত ত্রস্তকী চেয়রমেন ওইনা মহাক্না ইন্তর্নেস্নেল বুদ্ধিস্ত কনফিদরেশনদা লম অসি পীনবা ৱারেপ লৌখ্রে। অমসুং হৌজিক্তি মসিগী প্রিজেক্ত অসিবু লোইশিন্নবসু মহাক্কী মাইকৈদগি মপুং ফানা কোওপরেশন পীরি। মসিগীদমক্তা ঐখোয়না তৌবীমল খঙবা উৎচরি। নেপালগী সরকারনা বুদ্ধ সরক্যুইত আমসুং লুম্বিনিগী দেবেলপমেন্তকীদমক্তা থবক খুদিংমক্তা মতেং পাংলি অমসুং দেবেলপমেন্ত অসিগিদমক্তা ওইথোকপা য়াবা পুম্নমক মাইপাক্না পাংথোকপা ঙম্লবদা ঐহাক্না নুংঙাইবা ফোংদোক্লি। নেপালদা লুম্বিনি ম্যুজিয়ম শবা অসিসু লৈবাক অনি অসিগী মরক্তা অপুনবা ওইনা খুৎশম্নদুনা থবক তৌমিন্নবগী খুদম অমনি। অমসুং ঙসি ঐখোয়না বুদ্ধিস্ত য়ুনিভর্সিতীদা বুদ্ধিস্ত স্তদীশিংগীদমক্তা দা. বাবাসাহেব অম্বেদকর চেয়র লিংখৎনবসু ৱারেপ লৌখ্রে।
মরুপশিং,
ভারত অমসুং নেপালদগ পিলগ্রিমেজ কয়া অমনা চহি চা কয়া অমদগী সিবিলাইজেশনগী পাক চাউরবা ত্রেদিশন, কলচর অমসুং নোলেজ অসিদা ইনোৎ কয়া অমা হাপ্লি। ঙসিসু, মালেম অসিগী মফম কয়াদগী দিভোতী লাখ কবা অমনা চহি খুদিংগী মসিগী শ্রাইন অসিদা লাক্লি। তুংদা ঐখোয়না হোৎনরিবশিং অসিদা অহেনবা ইনোৎ কয়া অমা হাপকদবনি। ঐখোয়গী সরকার শিংনসু ভৈরাহৱা অমসুং সোনাউলিদা ইন্তিগ্রেতেদ চেক পোস্তশিং ধম্বগুম্বা ফিরেপ কয়া অমা লৌরি।মসিগি থকসু হৌখ্রে। মসিগী পোস্তশিং অসি লোইরবা মতুংদা, ঙমখৈদা মীশিংগী চৎথোক-চৎশিন তৌনবগীদমক্তা কুদোংচাবসু হেনগৎলগনি। ভারত্তা লাক্লিবা ইন্তর্নেস্নেল তুরিস্তশিংনা নেপালদা য়াম্না লাইনা চৎপা য়ারগনি। মসিনা তঙাইফদবা পোৎলমশিংগী ত্রেদ অমসুং ত্রান্সপোর্তেশনদা খোংজেল বাংখৎহল্লগনি। ভারত অমসুং নেপাল, লৈবাক অনি অসিগী মরক্তা পুন্না থবক তৌমিন্নবগী অসিগুম্বা পোতেন্সিবেল অমা য়াম্না চা্না লৈ। লৈবাক অনিমক্কী প্রজাশিংনা মশিগী থবকশিং অসিদগী কান্নগনি।
মরুপশিং,
ভারত অমসুং নেপালগী মরী অসি চিংজাউগুম্না লেংদনা লৈ, অমসুং চিংজাউগুম্না লিরে। ঐখোয়না হিমালয়গুম্না ঐখোয়গী থমোইগী ইথিলদগী ফাওরকপা অমসুং মহৌশাগী ওইবা মরী অসিবু অনৌবা অৱাংবা থাক অমদআ পুখৎকদবনি। ঐখোয়না চহি লিশিং কয়াদগী লৈরক্লবা মরী, চিঞ্জাক্তগী, ইশৈ-নোংমাই, কুমহৈশিং অমসুং ইমুং-মনুংগী ওইবা মরীশিংগী চৎনবী অসিসু হৌজিক্তি সাইন্স, তেক্নোলোজী, অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচরগুম্বা অনৌবা হিরমশিং অসিদা অমুক থমগদবনি। মসগী মাইকৈ অসিদা ভারতনা নেপালগা লেং মান্ননা থবক তৌমিন্নবা অসিদ ঐহাক্না অপেনবা ফাওই। লুম্বিনি বুদ্ধিস্ত য়ুনিভর্সিতী, কাথমান্দু য়ুনিভর্সিতী অমসুং ত্রিভুৱন য়ুনিভর্সিতীদা ভারতকী কোওপরেশন অসি মসিগী য়াম্না চাউরবা খুদম অমনি। ঐহাক্না মসিগী লম অসিদা ঐখোয় মশেলগি মরক্তা কোওপরেশণ হেন্না হেনগৎহনবগী য়াম্না চাউনা ওইথোকপা য়াবা কয়া অমা উবা ফংই। পুন্না ঐখোয়না মসিগী ওইথোপা য়াবশিং অমসুং ভারত অমসুং নেপালগী মঙলান অসিবু মঙফাওনহল্লগনি। ঐখোয়গী মতিক চারবা নহাশিংনা মাইপাকগী ক্বাইদগী অৱাংবা থাক ফাওবা য়ৌবা ঙম্লগনি অমসুং মালেম শিনবা থুংনা বুদ্ধগী ৱায়েলশিং অদুগী পাউজেল্লোইশিং ওইরগনি।
মরুপশিং,
ভগবান বুদ্ধনা হায়খি:- सुप्पबुद्धं पबुज्झन्ति, सदा गोतम-सावकायेसं दिवा रत्तो , भावनाये रतो मनो। মসিনা হায়রিবা অসি নুংশি-চান্ননা লৈরিবশিং, অফবা ৱাখল্লোনগা লোইননা থৌজাল হৈবশিং, গৌতমাগী মতুং ইনবশিংনা মতম চুপ্পদা ৱাখল লৌশিংগী মঙাল লৈ। হায়বদি, মখোয় বুদ্ধগি অশেংবা ফোলোৱরশিংনি। ঙসিদি ঐখোয়না মীওইবা খুনাই পুম্বগীদমক্তা হোৎনগদবনি। মসিগী ৱাখল্লোন অসিগা লোইননা ঐখোয়না মালেম অসিদা নুংশি-চান্ননা লৈবগী ৱাখল্লোন অসিবু চেৎশিনহনগদবনি। ভারত-নেপালগী নুংশি-চান্নবগী মরী অসিনা মীওইবগী য়াইফনবগী ফিরেপ অদুবু মপুং ফাহন্নবা মখাতানা পুন্না থবক তৌমিন্নরগনি হায়বসি ঐগী থাজবনি।
মসিগী ৱাখল্লোন অসিগা লোইননা, বৈশাখি পুর্নিমাগী থৌরম অসিদা অমুক্কা হন্না নখোয় ময়ামদা য়াই-পাউজেল পীরি।
নামো বুদ্ধয়া!
নামো বুদ্ধয়া!
নামো বুদ্ধয়া!