Ministry of Chemicals and Fertilizers
Online applications are invited to open Pradhan Mantri Bhartiya Janaushadhi Kendras in 3579 Blocks of 406 districts of 26 States/UTs
Government has set a target to increase the number of JanAushadhi Kendras to 10,000 by March 2024
About Rs. 15,000 Crores have been saved of the general public under this Pariyojana
23 APR 2022 11:14AM by PIB Delhi
Pharmaceuticals & Medical Devices Bureau of India (PMBI), the implementing agency of Pradhan Mantri Bhartiya Janaushadhi Pariyojana (PMBJP) is inviting applications from Individuals, Unemployed Pharmacist, Government nominated agencies, NGO’s, Trust, Societies, etc. for opening of Pradhan Mantri Bhartiya Janaushadhi Kendras (PMBJKs). The applications have been invited through an online process. Interested applicants can apply on PMBI’s website “janaushadhi.gov.in. Eligible applicants will be given in-principal approval for taking drug license on the name of PMBJP on first come first basis.
With a vision to provide quality medicines at an affordable rate for the common man especially the poor, Govt. has set a target to increase the number of Pradhan Mantri Bhartiya Janaushadhi Kendras (PMBJKs) to 10000 by March 2024. Till 31.03.2022, the number of stores has increased to 8610. Under the PMBJP, all 739 districts of the country have been covered. New applications have been invited to cover 3579 blocks of these 406 districts. Residents of small towns and block headquarters can now avail the opportunity to open Jan Aushadhi Kendras. The scheme provides for incentive/special incentives for various categories including women, SC/ST, Hill districts, Island districts and North-Eastern States. This will ensure easy reach of affordable medicine to the people in every nook and corner of the country. Detailed terms and conditions for opening of PMBJP Kendra and incentive scheme for various categories can be seen on PMBI’s website i.e. Janaushadhi.gov.in.
The product basket of PMBJP comprises 1616 medicines and 250 surgical devices which are available for sale through more than 8600 Pradhan Mantri Bhartiya Janaushadhi Kendras (PMBJKs) functional across the country. In addition to this, some AYUSH products like Ayuraksha Kit, Balraksha Kit and Ayush-64 tablet as Immunity boosters have been added in the product basket of the Pariyojana which is being made available through selected Kendras. The product basket covers all major therapeutic groups such as Cardiovascular, Anti-cancers, Anti-diabetics, Anti-infectives, Anti-allergic, Gastro-intestinal medicines, Nutraceuticals, etc. Further, PMBI is working on the launch of Fast-Moving Consumer Goods (FMCG) products and food products under FSSAI and highly demanded ayurvedic products under the PMBJP for expansion of their product basket.
PMBI has strengthened the supply chain system by setting up four warehouses at Gurugram, Chennai, Guwahati and Surat. In addition, there is a strong distributor network of 39 distributors across India to ensure timely supplies in every part of India.

ରସାୟନ ଓ ସାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତୀୟ ଜନଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ର ଖୋଲିବାକୁ ଆବେଦନପତ୍ର ଆମନ୍ତ୍ରଣ
୨୬ଟି ରାଜ୍ୟ/ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଂଚଳର ୪୦୬ଟି ଜିଲ୍ଲାର ୩୫୭୯ଟି ବ୍ଲକ୍‌ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତୀୟ ଜନଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ର ଖୋଲିବା ପାଇଁ ଅନ୍‌ଲାଇନ୍‌ରେ ଆବେଦନପତ୍ର ଆମନ୍ତ୍ରିତ କରାଯାଉଛି
ସରକାର ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୪ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଜନଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ର ଗୁଡିକର ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି କରି ୧୦,୦୦୦ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛନ୍ତି
ଏହି ପରିଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ସାଧାରଣ ଜନତାଙ୍କର ୧୫,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ସଂଚୟ କରାଯାଇ ପାରିଛି
23 APR 2022 11:14AM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତୀୟ ଜନଔଷଧି ପ୍ରକଳ୍ପ (ପିଏମ୍‌ବିଜେପି)ର କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନକାରୀ ଏଜେନ୍ସି, ଫାର୍ମାସ୍ୟୁଟିକାଲ ଆଣ୍ଡ ମେଡିକାଲ୍ ଡିଭାଇସେସ୍ ବ୍ୟୁରୋ ଅଫ୍ ଇଣ୍ଡିଆ (ପିଏମ୍‌ବିଆଇ) ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତୀୟ ଜନଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ର (ପିଏମ୍‌ବିଜେକେ) ଖୋଲିବା ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ବ୍ୟକ୍ତି ବିଶେଷ, ବେରୋଜଗାର ଫାର୍ମାସିଷ୍ଟ, ସରକାରଙ୍କ ନିକଟରେ ପଞ୍ଜୀକୃତ ଏଜେନ୍ସି, ଏନ୍‌ଜିଓ, ଟ୍ରଷ୍ଟ, ସୋସାଇଟି ଇତ୍ୟାଦିଙ୍କଠାରୁ ଆବେଦନପତ୍ର ଆମନ୍ତ୍ରଣ କରୁଅଛି । ଏକ ଅନ୍‌ଲାଇନ୍ ପ୍ରକ୍ରିୟା ମାଧ୍ୟମରେ ଅବେଦନ ଗୁଡିକୁ ଆମନ୍ତ୍ରଣ କରାଯାଉଛି । ଇଚ୍ଛୁକ ଆବେଦନକାରୀମାନେ ପିଏମ୍‌ବିଆଇର ୱେବ୍‌ସାଇଟ୍ ଜନଔଷଧି.ଗଭ୍‌.ଇନ୍‌. (Janaushadhi.gov.in) ଜରିଆରେ ଆବେଦନ କରିପାରିବେ । ଆବେଦନକାରୀମାନଙ୍କ ଭିତରୁ ପ୍ରଥମେ ଯିଏ ଆବେଦନ କରିଥିବେ ତାଙ୍କୁ ପ୍ରାଥମିକ ଆଧାରରେ ପିଏମ୍‌ବିଜେପି ନାମରେ ଡ୍ରଗ୍ସ ଲାଇସେନ୍ସ ନେବା ପାଇଁ ମଞ୍ଜୁରୀ ଦିଆଯିବ ।
ସାଧାରଣ ନାଗରିକ, ବିଶେଷକରି ଗରିବ ଲୋକମାନଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ଶସ୍ତା ଦରରେ ଗୁଣବତାପୂର୍ଣ୍ଣ ଔଷଧ ଉପଲବ୍ଧ କରାଇବା ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ସରକାର ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୪ ସୁଦ୍ଧା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତୀୟ ଜନଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ର (ପିଏମ୍‌ବିଜେକେ)ର ସଂଖ୍ୟାକୁ ୧୦,୦୦୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛନ୍ତି । ୩୧.୦୩.୨୦୨୨ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଏହି ଷ୍ଟୋର୍ ଗୁଡିକର ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୮୬୧୦ ହୋଇ ଯାଇଛି । ପିଏମ୍‌ବିଜେପି ଅଧୀନରେ, ଦେଶର ସମସ୍ତ ୭୩୯ ଜିଲ୍ଲାକୁ ଏହାର ପରିସରଭୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି । ଏହି ୪୦୬ ଜିଲ୍ଲାର ୩୫୭୯ ବ୍ଲକ୍‌କୁ ଏହାର ପରିସରଭୁକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ନୂତନ ଆବେଦନ ପତ୍ର ଆମନ୍ତ୍ରିତ କରାଯାଇଛି । ଛୋଟ ସହର ଏବଂ ବ୍ଲ୍‌କ୍ ମୁଖ୍ୟାଳୟର ବାସିନ୍ଦା ଏବେ ଜନଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ର ଖୋଲିବା ସୁଯୋଗର ଲାଭ ଉଠାଇ ପାରିବେ । ଏହି ଯୋଜନା ମହିଳା, ଅନୁସୂଚିତ ଜାତି/ ଅନୁସୂଚିତ ଜନଜାତି, ପାହାଡିଆ ଜିଲ୍ଲା, ଦ୍ୱୀପାଂଚଳର ଜିଲ୍ଲା ଏବଂ ଉତର ପୂର୍ବ ରାଜ୍ୟ ଗୁଡିକର ବିଭିନ୍ନ ଶ୍ରେଣୀ ଗୁଡିକ ନିମନ୍ତେ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ / ବିଶେଷ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ । ଏହା ଫଳରେ ଦେଶର କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ସହଜରେ ସୁଲଭ ଦରରେ ଔଷଧ ପହଂଚାଇବା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଇ ପାରିବ । ପିଏମ୍‌ବିଜେପି କେନ୍ଦ୍ର ଖୋଲିବା ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ବର୍ଗ ଗୁଡିକ ନିମନ୍ତେ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଯୋଜନାର ବିସ୍ତୃତ ନିୟମାବଳୀ ଏବଂ ସର୍ତ ଗୁଡିକ ସମ୍ପର୍କରେ ପିଏମ୍‌ବିଆଇର ୱେବ୍‌ସାଇଟ୍ ଅର୍ଥାତ୍ Janaushadhi.gov.in ରେ ଦେଖା ଯାଇ ପାରିବ ।
ପିଏମ୍‌ବିଜେପିର ଉତ୍ପାଦ ସମୂହ ଭିତରେ ୧୬୧୬ ପ୍ରକାରର ଔଷଧ ଏବଂ ୨୫୦ ସର୍ଜିକାଲ୍ ଉପକରଣ ସାମିଲ୍ ଅଟେ, ଯେଉଁଗୁଡ଼ିକ ସାରା ଦେଶରେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ୮୬୦୦ରୁ ଅଧିକ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତୀୟ ଜନଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ର (ପିଏମ୍‌ବିଜେକେ) ମାଧ୍ୟମରେ ବିକ୍ରି ନିମନ୍ତେ ଉପଲବ୍ଧ ହେଉଛି । ଏହା ବ୍ୟତୀତ, କିଛି ଆୟୁଷ ଉତ୍ପାଦ, ଯାହା ପ୍ରତିରକ୍ଷା ବୁଷ୍ଟର ଭଳି କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି, ଯେମିତିକି ଆୟୁରକ୍ଷା କିଟ୍‌, ବଳରକ୍ଷା କିଟ୍ ଏବଂ ଆୟୁଷ - ୬୪ ଟାବ୍‌ଲେଟ୍ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପର ଉତ୍ପାଦ ତାଲିକାରେ ଯୋଡା ଯାଇଛି, ଯାହାକୁ କିଛି ବଛା ବଛା କେନ୍ଦ୍ର ଗୁଡିକ ମାଧ୍ୟମରେ ଉପଲବ୍ଧ କରାଯାଉଛି । ଉତ୍ପାଦ ବାସ୍କେଟ୍‌ରେ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାରର ଚିକିତ୍ସା ଉପକରଣ, ଯେମିତିକି କାର୍ଡିଓ ଭାସ୍କୁଲାର, କ୍ୟାନସର୍ - ରୋଧୀ, ମଧୁମେହ - ରୋଧୀ, ସଂକ୍ରମଣ - ରୋଧୀ, ଆଲର୍ଜି - ରୋଧୀ, ପେଟ ଯନ୍ତ୍ରଣା ଉପଶମକାରୀ ଔଷଧ, ନ୍ୟୁଟ୍ରାସ୍ୟୁଟିକାଲ୍ସ ଇତ୍ୟାଦି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଅଟେ । ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ପିଏମ୍‌ବିଆଇ ଦ୍ରୁତ-ଗତିଶୀଳ ଖାଉଟି ସାମଗ୍ରୀ (ଏଫ୍‌ଏମ୍‌ସିଜି) ବିକ୍ରୟର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବା ଉପରେ କାମ କରୁଛି । ଏଫ୍‌ଏସ୍‌ଏସ୍‌ଏଆଇ ଅଧୀନସ୍ଥ ଏଫ୍‌ଏମ୍‌ସିଜି ଉତ୍ପାଦ ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀ ତଥା ଅତ୍ୟଧିକ ଚାହିଦା ରହିଥିବା ଆୟୁର୍ବେଦିକ ଉତ୍ପାଦ ପିଏମ୍‌ବିଜେପିର ଉତ୍ପାଦ ତାଲିକାକୁ ବ୍ୟାପକ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଏହି ଉତ୍ପାଦ ତାଲିକାରେ ରହିବ ।
ପିଏମ୍‌ବିଆଇ ଗୁରୁଗ୍ରାମ, ଚେନ୍ନାଇ, ଗୌହାଟୀ ଏବଂ ସୁରଟରେ ଚାରୋଟି ଗୋଦାମ ସ୍ଥାପିତ କରି ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳା ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଅଛି । ଏଥି ସହିତ, ଭାରତର ସମସ୍ତ ଅଂଚଳରେ ସମୟାନୁସାରେ ଯୋଗାଣକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ସମଗ୍ର ଭାରତରେ ୩୯ ବିତରଣକାରୀଙ୍କର ଏକ ମଜଭୁତ ବିତରକ ନେଟୱର୍କ ରହିଛି ।