Ministry of Home Affairs
Union Home and Cooperation Minister Shri Amit Shah attended 13th NIA Day celebrations of National Investigation Agency (NIA) as Chief Guest in New Delhi today
21 APR 2022 6:17PM by PIB Delhi
This day is very important for the NIA as well as Ministry of Home Affairs as NIA is handling and pursuing a very important area of ​​internal security with promptness and efficiency
I want to assure the NIA family that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, Government of India is moving ahead with a policy of zero tolerance against terrorism, and Government of India is fully committed to all assistance required by NIA
NIA has set 'Gold Standard' with more than 90 percent conviction rate and NIA has a very important role to play in fulfilling the Prime Minister’s goal of a terror-free India and Zero Tolerance Against Terrorism
NIA investigates crimes where it is difficult to gather evidences, however its achievements are an inspiration for the police and all anti terrorism agencies of the country
There can be no greater violation of human rights than terrorism, that is why, complete eradication of terrorism is very important to protect human rights, NIA should work determinedly to end terrorism
Battling terrorists in Jammu and Kashmir is one aspect, but rooting out terrorism is another, and, if we want to uproot terrorism, then we will have to demolish its terror funding systems
I can confidently say that NIA has greatly helped in rooting out terrorism from Jammu and Kashmir through registration of terror funding cases after Shri Modi became Prime Minister
Due to NIA’s alertness, financial routes of terrorists have been shut down, NIA has registered a number of cases against the over ground workers in Jammu and Kashmir and done well in destroying their sleeper cells
105 cases related to terror funding were registered, 94 charge sheets were filed against 876 accused, 796 accused have been arrested, out of which 100 accused have also been convicted, which is a major achievement
Terrorism is a curse for any civilized society, and India has suffered the greatest pain from this curse
There should be major changes in investigation methodology, it should no longer depend on Third Degree methods and instead on technology, data and information
There should be a database to bring about this change, NIA has been given the task of creating a national database in seven areas - narcotics, hawala transactions, arms smuggling, counterfeit currencies, bomb blasts, terror funding and terrorism, and work has begun on a good note
It has been the government’s efforts to coordinate sharing of all terrorism related information with police and agencies of all States, strengthen anti-terror laws, give power to anti-terrorist institutions and the aim should be for 100 percent conviction in terror cases
Anti-terrorism operations can progress on four pillars and I am glad that NIA has progressed very well
Much work has been done since 2014 on NIA’s empowerment after the formation of the government under the leadership of Shri Narendra Modi, we want NIA to be strong and it should receive global recognition as an anti-terrorism agency
We have worked to strengthen the NIA Act and the UAPA Act, in any terrorist attack outside India where Indian casualties take place, the authority to investigate such cases has been given to NIA
Earlier NIA had the authority to declare organizations as terrorist organizations, now for the first time we have given authority to NIA to declare organizations as well as individuals as terrorists and so far 36 persons have been declared terrorists
Prime Minister Modi has set a target of a US $ 5 trillion economy and it is very important to ensure internal security to achieve this target
The nation is celebrating its 75th year of Independence and during this Azadi Ka Amrit Mahotsav, NIA should also set its goals for the next 25 years and prepare a roadmap to achieve its goals
The Union Home and Cooperation Minister Shri Amit Shah attended 13th NIA Day celebrations of National Investigation Agency (NIA) as Chief Guest in New Delhi today. The Home Minister also presented awards to the officers of NIA for outstanding service on the occasion. Ministers of State for Home Affairs, Shri Ajay Kumar Mishra and Shri Nishith Pramanik, DG, NIA, Delhi Police Commissioner and NIA officers also attended the programme.
In his address, the Union Home Minister said This day is very important for the NIA as well as Ministry of Home Affairs as NIA is handling and pursuing a very important area of ​​internal security with promptness and efficiency. He said that NIA investigates crimes where it is difficult to gather evidences, however its achievements are an inspiration for the police and all anti terrorism agencies of the country and I wholeheartedly congratulate the NIA family for this.
Shri Amit Shah said that as the Home Minister of the country, I can say with certainty that NIA has set 'Gold Standard' with more than 90 percent conviction rate and NIA has a very important role to play in fulfilling the Prime Minister’s goal of a terror-free India and Zero Tolerance Against Terrorism. The Home Minister said that I want to assure the NIA family that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, Government of India is moving ahead with a policy of zero tolerance against terrorism, and Government of India is fully committed to all assistance required by NIA. He said India has progressed on the path of development and today in every field, global goals cannot be fulfilled without India, and therefore it is very important to ensure that the nation’s internal security is strong.
Shri Amit Shah said terrorism is a curse for any civilized society, and India has suffered the greatest pain from this curse. There can be no greater violation of human rights than terrorism, that is why, complete eradication of terrorism is very important to protect human rights, NIA should work determinedly to end terrorism.
Union Home and Cooperation Minister said that the NIA has wonderful work over the past seven years in many difficult areas and I would like to make a special mention of Jammu and Kashmir. He said battling terrorists in Jammu and Kashmir is one aspect, but rooting out terrorism is another, and, if we want to uproot terrorism, then we will have to demolish its terror funding systems. With NIA registering terror funding cases, I can confidently say that NIA has greatly helped in rooting out terrorism from Jammu and Kashmir through registration of terror funding cases after Shri Modi became Prime Minister.
I can confidently say that NIA has greatly helped in rooting out terrorism from Jammu and Kashmir. Due to NIA’s alertness, financial routes of terrorists have been shut down, NIA has registered a number of cases against the over ground workers in Jammu and Kashmir and done well in destroying their sleeper cells. The cases registered by the NIA for the first time in 2018 and 2019 have not left easy avenues to provide money to terrorists today. This has dealt a severe blow to both their logistics and supply of arms. The NIA has exposed the identity of those who help terrorism and yet live with dignity in society, and has taken them to court. The NIA has also started investigating cases of Left Wing Extremism have been provided ammunition and logistics and some cases have been given to the NIA to investigate Terror Funding as well as the origin of the funding of Left Wing Extremist Organizations and it is hoped that just as in Jammu-Kashmir, they will achieve major success there also. 105 cases related to terror funding were registered, 94 charge sheets were filed against 876 accused, 796 accused have been arrested, out of which 100 accused have also been convicted, which is a major achievement.
Shri Shah said it has been the government’s efforts to coordinate sharing of all terrorism related information with police and agencies of all States, strengthen anti-terror laws, give power to anti-terrorist institutions and the aim should be for 100 percent conviction in terror cases. Anti-terrorism operations can progress on these four pillars and I am glad that NIA has progressed very well on these pillars. He said that if we analyze the terrorism cases in the country from 2000 to 2022, then many incidents come to mind, but some incidents are such that trigger reforms in the system. The Mumbai terror attack was one such incident after which the National Anti-Terror Agency was formed, a plan was also put into motion for Coastal Security, all agencies became aware of the need to crack down on terror financing, there has also been a qualitative improvement in terror investigation and there are also time bound programs on the right use of intelligence systems and intelligence at the right time,. He said that police and all agencies, learning from this barbaric attack, have today strengthened their anti-terrorist operation.
The Union Home Minister said that NIA has been in existence for 13 years, during this period more than 400 cases have been registered, challans have been filed in more than 349 cases, 2,494 criminals have been apprehended, 391 persons have been successfully sentenced and the conviction ratio is 93.25 percent. He said much work has been done since 2014 on NIA’s empowerment after the formation of the government under the leadership of Shri Narendra Modi. We want NIA to be strong and it should receive global recognition as an anti-terrorism agency.
He said we have worked to strengthen the NIA Act and the UAPA Act, in any terrorist attack outside India where Indian casualties take place, the authority to investigate such cases has been given to NIA. In the new amendment, we have also given powers to the NIA to stop infiltration, explosive substances and cyber crimes. Earlier NIA had the authority to declare organizations as terrorist organizations, now for the first time we have given authority to NIA to declare organizations as well as individuals as terrorists and so far 36 persons have been declared terrorists.
Shri Amit Shah said there should be major changes in investigation methodology, it should no longer depend on Third Degree methods and instead on technology, data and information. There should be a database to bring about this change, NIA has been given the task of creating a national database in seven areas - narcotics, hawala transactions, arms smuggling, counterfeit currencies, bomb blasts, terror funding and terrorism, and work has begun on a good note. If this national database is created, then it will be of great help not only to national agencies but also police agencies. Shri Shah said the NIA should help BPR&D in studying the Modus Operandi used by terrorists to trap young boys. Shri Shah said that under the leadership of Prime Minister Narendra Modi, the Government also wants to make radical changes in the CrPC, IPC and Evidence Act. He said that I used to lay great emphasis on training of NIA and I am happy that in July 2021, an agreement has been signed with the National Police Academy, Hyderabad for training and capacity building of NIA and this work is moving ahead. A cell of two experts has also been set up to develop NIA at par with other powerful global agencies and enhance its professional skills.
Shri Shah said Prime Minister Modi has set a target of a US $ 5 trillion economy and it is very important to ensure internal security to achieve this target. He said the nation is celebrating its 75th year of Independence and during this Azadi Ka Amrit Mahotsav, NIA should also set its goals for the next 25 years and prepare a roadmap to achieve its goals. He said that NIA should consolidate and institutionalize its success. Shri Shah said that NIA is a national agency and unless it is institutionalised, and, the systems, information and methods of use of information are not institutionalised, further progress is not possible.

য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী হোম অমসুং কোর্পোরেশন মন্ত্রী, শ্রী অমিত শাহনা ঙসি নই দিল্লীদা অথোইবা মীথুংলেন ওইনা নেস্নেল ইনভেস্তিগেশন এজেন্সী (এন.আই.এ.)গী ১৩শুবা এন.আই.এ. নুমিৎ পাংথোকপদা শরুক য়াখ্রে
21 APR 2022 6:17PM by PIB Imphal
মসিগী নুমিৎ অসি এন.আই.এ.গা লোইন লোইননা হোম এফিয়র্সকী মন্ত্রালয়গী ওইনা য়াম্না মরু ওইবা নুমিৎনি মরমদি এন.আই.এ.না ইন্তর্নেল সেক্যুরিতীগী য়াম্না মরু ওইবা এরিয়া অমা য়াম্না থুনা অমসুং খ্বাইদগী হেন্না ফবা মওংদা পাইরি অমসুং থিজিল্লি
ঐহাক্না এন.আই.এ. ফেমিলীদা থাজবা পীরি মদুদি প্রধান মন্ত্রী, নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা, ভারত সরকার অসিনা তেরোরিস্তকী মায়োক্তা জিরো তোলিরেন্সকী পোলিসীগা লোইননা মাং লোমদআ খোং থাংজিল্লি, অমসুং ভারত সরকার অসিনা এন.আই.এ.না মথৌ তাবা মতেং খুদিমক্তা লেংদনা লেপ্লি
এন.আই.এ.না চাদা ৯০ হেনবা কনভিক্সন রেতকী ‘গোল্দ স্তেন্দার্দ’ অমা থম্লি অমসুং এ.আই.এ.না প্রধান মন্ত্রীগী তেরর ফ্রী ইন্দিয়াগি পান্দম অমসুং জিরো তোলিরেন্স অগেন্সত তেরোরিজমগী পান্দম অদুবু মপুং ফাহনবদা য়াম্না চাউরবা থৌদাং লৌগদবা লৈ
এন.আই.এ.না শাখি-শাবোন খোম্বা ৱাবা ক্রাইমশিং অদুবু থিজিল্লি, তৌইগুম্বশুং মখোয়গী এচীবমেন্তশিং অদু লৈবাক অসিগী পুলিস অমসুং এন্তি তেরোরিজম এজেন্সীশিংগীদমক্তা পুক্নিং থৌগৎনিংঙাই ওই
তেরোরিজমদগী হেন্না মীওইবগী হক খোংগাওনবা অমত্তা লৈতে, মরম অদুনা মীওইবাগী হক কন্নবগীদমক্তা তেরোরিজমবু মরু ফংনা মুথৎপা হায়বসি য়াম্না মরু ওই, এন.আই.এ.নাতেরোরিজমবু মথৎনবা অচেৎপা ফিরেপ অমগা লোইননা থবক তৌগদবনি
জম্মু অসমুং কাশ্মিরদা তেরোরিস্তশিংগা লান্থেংনবা অসিনা ৱাফম অমনি, অদুগা তেরোরিজমবু মরু ফংনা মুথৎপনা অতোপ্পা ৱাফম অমনি, অমসুং করিগুম্বা ঐখোয়না তেরোরিজমবু মরু ফংনা মথৎকে হায়রবদি ঐখোয়না মখোয়গী তেরর ফন্দিং সীস্তেমশিং অদুবু থুগাইবা মথৌ তাই
ঐহাক্না য়াম্না থাজনা হায়বা ঙম্মি মদুদি শ্রী মোদীনা প্রধান মন্ত্রী ওইরবা মতুংদা তেরর ফন্দিং কেসশিংগী রেজিস্ত্রেশনগী খুত্থাংদা এন.আই.এ.না জম্মু অমসুং কাশ্মিরদগী তেরোরিজম মরু ফংনা মুথৎপদা য়াম্না চাউনা মতেং পাংখি
এন.আই.এ.গী মিৎনা শিংবদগী, তেরোরিস্তশিংগী ফাইনান্সিয়েল রুতশিং অদু থিংজিনখ্রে, এন.আই.এ.না জম্মু অমসুং কাশ্মিরদা লৈরিবা ওভরগ্রাউন্দ ৱার্করশিংগী মায়োক্তা কেস কয়া অমা রেজিস্তর তৌখি অমসুং মখোয়গী স্লীপর সেলশিং অদুবু থুগাইবদা নিংথিনা পাংথোকখি
তেরর ফন্দিংগা মরি লৈনবা কেস ১০৫ রেজিস্তর তৌখি, মরাল লেরবা মীওই ৮৭৬গী মায়োক্তা চার্জ শীত ৯৪ ফাইল তৌখি, মরাল লৈরবা ৭৯৬ ফাখি, মসিগী মনুংদা মরাল লৈরবা ১০০দি দন্দি পীখ্রে, হায়রিবা অসি য়াম্না চাউবা এচীবমেন্ত অমনি
তেরোরিজম অসি চাউখৎলবা খুনাই অমগী শ্রাপনি, অমসুং ভারতনা মসিগী শ্রাপ অসিগী খ্বাইদগী হেনবা চৈনা খাংখি
ইনভেস্তিগেশন মেথোদোলোজীদা য়াম্না চাউনা অহোংবা পুরক্কদবনি, মসিনা থর্দ দিগ্রীদা মখাতানা মপাল তাংলোইদবনি অমসুং মসিগী ম্ত্তা তেক্নোলোজী, দেতা অমসুং ইনফোর্মেশনদা ওইনা মপাল তাংগদবনি
মসিগী অহোংবা অসি পুরক্কদবা দেতাবেস অমা লৈগদবনি, এন.আই.এ.দা হিরম তরেত্তা – নার্কোতিক্স, হৱালা ত্রান্সেক্সনশিং, আর্মস স্মগ্লিং, জালি নোতশিং, বোম ব্লাসশিং, তেরর ফন্দিং অমসুং তেরোরিজমগী নেস্নেল দেতাবেস অমা শানবা থবক পীখ্রে অমসুং মসিগী মতাংদা য়াম ফজনা থবক পাইখৎপা হৌখ্রে
তেরোরিজমগা মরী লৈনবা ইনফোর্মেশন পুম্নমক পুলিস অমসুং রাজ্য খুদিংমক্কী এজেন্সীশিংগা শিয়র তৌবদা কোওর্দিনেত তৌবা, এন্তি তেরর লো কনখৎহনবা, এন্তি তেরোরিস্ত ইন্সতিত্যুশনশিংদা শক্তি পীবগ মতাংদা সরকারনা হোৎনদুনা লাক্লি অমসুং তেরর কেসশিংদা চাদা ১০০ দন্দি পীবগী পান্দম থমগদবনি
এন্তি তেরোরিস্ত ওপরেশনশিংনা য়ুম্বি মরিদা খুমাং চাউশিনবা য়াই অমসুং এন.আই.এ.না য়াম্না ফজনা খুমাং চাউশিনখিবা অসি য়াম্না নুংঙাই
শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা সরকার শেম্লবা মতুংদা এন.আই.এ.গী এমপাৱরমেন্তকী মতাংদা ২০১৪দগী থবক কয়া অমা পাংথোকখ্রে, ঐখোয়না এন.আই.এ.বু লিংনা লৈবা পাম্মি অমসুং মসিবু এন্তি তেরোরিজম এজেন্সী অমা ওইনা মালেমগী ওইনা শকখঙগদবনি
ঐখোয়না এন.আই.এ. এক্ত অমসুং য়ু.এ.পি.এ. এক্ত অসিবু মপাঙ্গল কনখৎনবা থবক কয়া অমা তৌখি, ভারতকী মপান্দা ভারত মচাশিং শোকপা তেরোরিস্ত এতেক অমা হেক্তদা থিজিনবগী ওথোরিতী অদু এন.আই.এ.দা পীখ্রে
হান্নদি এন.আই.এ.দা ওর্গনাইজেশন অমবু তেরোরিস্ত ওর্গনাইজেশন্নি হায়না লাউথোকপগী ওথোরিতী পী, হৌজিক্তি অহানবা ওইনা এন.আই.এ.দা ওর্গনাইজেশনশিংগা লোইন-লোইননা কনাগুম্বা মীওইশিংবু তেরোরিস্তশিংনি হায়না লাউথোকপগী ওথোরিতী পীখ্রে অমসুং হৌজিক ফাওবদা মীওই ৩৬ তেরোরিস্তশিংনি হায়না লাউথোকখ্রে
প্রধান মন্ত্রীনা য়ু.এস দোলর ত্রিলিয়ন ৫গী ইকোনোমীগী তার্গেত থম্লি অমসুং মসিগী তার্গেত অসি ফংনবা হোৎনবদা ইন্তর্নেল সেক্যুরিতী লৈহনবা হায়বসি য়াম্না মরু ওই
লৈবাক অসিনা নিংতম্বগী চহি ৭৫শুবগী নুংঙাইবা ফোংদোক্লি অমসুং মসিগী অজাদি কা অমৃত মাহোতসব অসিগী মনুংদা এন.আই.এ.না মথংগী চহি ২৫গীদমক্তা মখোয়গী পান্দম অদু থমগদবনি অমসুং মসিগী পান্দমশিং অসিবু ফংনবা রোদমেপ অমা শেমগদবনি
কেন্দ্রগী হোম অমসুং কোরপোরেশন মন্ত্রী, শ্রী অমিত শাহনা ঙসি নই দিল্লীদা অথোইবা মীথুংলেন ওইনা নেস্নেল ইনভেস্তিগেশন এজেন্সী (এন.আই.এ.)গী ১৩শুবা এন.আই.এ. নুমিৎ পাংথোকপদা শরুক য়াখ্রে। হোম মিনিস্তর অসিনা থৌরম অসিদা এন.আই.এ.গী ওফিসরশিংদা থোইদোক-হেন্দোকপা সার্বিসকীদমক্তা এৱার্দশিং পীখ্রে। হোম এফিয়র্সকী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী অজয় কুমার মিশ্রা অমসুং শ্রী নিসিথ প্রমানিক, দি.জি., ঐন.আই.এ., দিল্লী পুলিস কমিস্নর অমসুং এন.আই.এ. ওফিসরশিংনসু প্রোগ্রাম অদুদা শরুক য়াখি।
মহাক্কী ৱারোলদা কেন্দ্রগী হোম মিনিস্তরনা হায়খি মসিগী নুমিৎ অসি এন.আই.এ.গা লোইন-লোইননা হোম এফিয়র্সকী মন্ত্রালয়গী ওইনা য়াম্না মরু ওইবা নুমিৎনি মরমদি এন.আই.এ.না ইন্তর্নেল সেক্যুরিতীগী য়াম্না মরু ওইবা এরিয়া অমা য়াম্না থুনা অমসুং খ্বাইদগী হেন্না ফবা মওংদা পাইরি অমসুং থিজিল্লি। মহাক্না হায়খি মদুদি এন.আই.এ.না শাখি-শাবোন খোম্বা ৱাবা ক্রাইমশিং অদুবু থিজিল্লি, তৌইগুম্বশুং মখোয়গী এচীবমেন্তশিং অদু লৈবাক অসিগী পুলিস অমসুং এন্তি তেরোরিজম এজেন্সীশিংগীদমক্তা পুক্নিং থৌগৎনিংঙাই ওই অমসুং ঐঅহক্না থমোই শেংনা এন.আই.এ. ফেমিলীবু মসিগীদক্তা নুংঙাই ফোংদোক্লি।
শ্রী অমিত শাহনা হায়খি মদুদি লৈবাক অসিগী হোম মিনিস্তর ওইনা, ঐহাক্না থাজবগা লোইননা হায়বা ঙম্মি মদুদি এন.আই.এ.না চাদা ৯০ হেনবা কনভিক্সন রেতকী ‘গোল্দ স্তেন্দার্দ’ অমা থম্লি অমসুং এ.আই.এ.না প্রধান মন্ত্রীগী তেরর ফ্রী ইন্দিয়াগী পান্দম অমসুং জিরো তোলিরেন্স অগেন্সত তেরোরিজমগী পান্দম অদুবু মপুং ফাহনবদা য়াম্না চাউরবা থৌদাং লৌগদবা লৈ। হোম মিনিস্তরনা হায়খিঐহাক্না এন.আই.এ. ফেমিলীদা থাজবা পীরি মদুদি প্রধান মন্ত্রী, নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা, ভারত সরকার অসিনা তেরোরিস্তকী মায়োক্তা জিরো তোলিরেন্সকী পোলিসীগা লোইননা মাং লোমদআ খোং থাংজিল্লি, অমসুং ভারত সরকার অসিনা এন.আই.এ.না মথৌ তাবা মতেং খুদিমক্তা লেংদনা লেপ্লি। ইন্দিয়ানা চাউখৎ-থৌরাংগী লম্বিদা খুমাং চাউশল্লে অমসুং ঙসিদি হীরম খুদিংমক্তা, মালেমগী পান্দমশিং অদু ভারত য়াওদনা নিংবা থুংবা ঙম্লোই, অমসুং মরম অদুনা লৈবাক অসিগী ইন্তর্নেল সেক্যুরিতী অসি লিংহনবা হায়বসি য়াম্না মরু ওই হায়না মহাক্না হায়খি।
তেরোরিজম অসি চাউখৎলবা খুনাই অমগী শ্রাপনি, অমসুং ভারতনা মসিগী শ্রাপ অসিগী খ্বাইদগী হেনবা চৈনা খাংখি। তেরোরিজমদগী হেন্না মীওইবগী হক খোংগাওনবা অমত্তা লৈতে, মরম অদুনা মীওইবাগী হক কন্নবগীদমক্তা তেরোরিজমবু মরু ফংনা মুথৎপা হায়বসি য়াম্না মরু ওই, এন.আই.এ.নাতেরোরিজমবু মথৎনবা অচেৎপা ফিরেপ অমগা লোইননা থবক তৌগদবনি হায়না শ্রী অমিত শাহনা হায়খি।
কেনদ্রগী হোম অমসুং কোর্পোরেশন মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি এন.আই.এ.না হৌখিবা চহি ৭ অসিদা অরুবা মফমশিংদা শিংথানিংঙাই ওইবা থবক কয়া অমা পাংথোকখ্রে অমসুং ঐহাক্না জম্মু অমসুং কাশ্মিরবু অখন্ননা পন্নিংঙি।জম্মু অসমুং কাশ্মিরদা তেরোরিস্তশিংগা লান্থেংনবা অসিনা ৱাফম অমনি, অদুগা তেরোরিজমবু মরু ফংনা মুথৎপনা অতোপ্পা ৱাফম অমনি, অমসুং করিগুম্বা ঐখোয়না তেরোরিজমবু মরু ফংনা মথৎকে হায়রবদি ঐখোয়না মখোয়গী তেরর ফন্দিং সীস্তেমশিং অদুবু থুগাইবা মথৌ তাই। এন.আই.এ.না তেরর ফন্দিং কেসশিং রেজিস্তর তৌবনা, ঐহাক্না য়াম্না থাজনা হায়বা ঙম্মি মদুদি শ্রী মোদীনা প্রধান মন্ত্রী ওইরবা মতুংদা তেরর ফন্দিং কেসশিংগী রেজিস্ত্রেশনগী খুত্থাংদা এন.আই.এ.না জম্মু অমসুং কাশ্মিরদগী তেরোরিজম মরু ফংনা মুথৎপদা য়াম্না চাউনা মতেং পাংখি
ঐহাক্না য়াম্না থাজনা হায়বা ঙম্মি মদুদি শ্রী মোদীনা প্রধান মন্ত্রী ওইরবা মতুংদা তেরর ফন্দিং কেসশিংগী রেজিস্ত্রেশনগী খুত্থাংদা এন.আই.এ.না জম্মু অমসুং কাশ্মিরদগী তেরোরিজম মরু ফংনা মুথৎপদা য়াম্না চাউনা মতেং পাংখি। এন.আই.এ.গী মিৎনা শিংবদগী, তেরোরিস্তশিংগী ফাইনান্সিয়েল রুতশিং অদু থিংজিনখ্রে, এন.আই.এ.না জম্মু অমসুং কাশ্মিরদা লৈরিবা ওভরগ্রাউন্দ ৱার্করশিংগী মায়োক্ত আকেস কয়া অমা রেজিস্তর তৌখি অমসুং মখোয়গী স্লীপর সেলশিং অদুবু থুগাইবদা নিংথিনা পাংথোকখি। এন.আই.এ.না অহানবা ওইনা ২০৮১ অমসুং ২০১৯দা কেস রেজিস্তর তৌখিবা অদুনা তেরোরিস্তশিংদা শেল পীনবগীদমক্তা অরাইবা লম্বি অমত্তা পীখিদে। মসিনা মখোয়গী লোজিস্তিক্স অমসুং আর্মস সপ্লাইদা য়াম্না শাথিনআ শাফু অমা পীখি। এন.আই.এ.না তেরোরিজমবু মতেং পাংখিবশিং অমসুং খুনাই অসিদা ইজত লৈনা অদুমক হিংলিবশিং অদুগী ইদেন্তিতী অদু এক্সপোস তৌখি অমসুং কোর্ততা পুখৎখি। এন.আই.এ.না লেফ ৱিং এক্সত্রিমিজমদা এম্যুনিশন অমসুং লোজিস্তিকশিং পীবগী কেসশিংসু থিজিনবা হৌখ্রে অমসুং কেস খরদি এ.আই.এ.দা তেরর ফন্দিংগা লোইন-লোইননা লেফ এক্সত্রমিস্ত ওর্গনাইজেশনগী ফন্দিংগী হৌরকফম অদুগী মতাংদা কেস অমা শিন্নখ্রে অমসুং জম্মু –কাশ্মিরগুম্না মসিদসু য়াম্না চাউনা মাইপাক্কনি হায়বা থাজৈ। তেরর ফন্দিংগা মরি লৈনবা কেস ১০৫ রেজিস্তর তৌখি, মরাল লেরবা মীওই ৮৭৬গী মায়োক্তা চার্জ শীত ৯৪ ফাইল তৌখি, মরাল লৈরবা ৭৯৬ ফাখি, মসিগী মনুংদা মরাল লৈরবা ১০০দি দন্দি পীখ্রে, হায়রিবা অসি য়াম্না চাউবা এচীবমেন্ত অমনি।
তেরোরিজমগা মরী লৈনবা ইনফোর্মেশন পুম্নমক পুলিস অমসুং রাজ্য খুদিংমক্কী এজেন্সীশিংগা শিয়র তৌবদা কোওর্দিনেত তৌবা, এন্তি তেরর লো কনখৎহনবা, এন্তি তেরোরিস্ত ইন্সতিত্যুশনশিংদা শক্তি পীবগ মতাংদা সরকারনা হোৎনদুনা লাক্লি অমসুং তেরর কেসশিংদা চাদা ১০০ দন্দি পীবগী পান্দম থমগদবনি। এন্তি তেরোরিস্ত ওপরেশনশিংনা য়ুম্বি মরিদা খুমাং চাউশিনবা য়াই অমসুং এন.আই.এ.না য়াম্না ফজনা খুমাং চাউশিনখিবা অসি য়াম্না নুংঙাই। মহাক্না হায়খি মদুদি ঐখোয়না করুগুম্বা ২০০০দগীনা ২০২২ ফাবগ মনুং অসিদা লৈবাক অসিদা তেরোরিজমগী কেসশিং নৈনরবদি, থৌদোক কয়া অমা নিংশিংলকই, অদুবু খরা অমদি সীসতেম অসিদা অহোংবা অমা পরকহল্লি। মুম্বাই তেরর এতেক অসি অুগুম্বা থৌদোক অমনি, মসিগী মতুংদা নেস্নেল এন্তি-তেরর এজেন্সী অসি শেমখি, কোস্তেল সেক্যুরিতীগীদমক্তা থোরাং অমসু তৌখি, এজেন্সী পুম্নক্না তেরর ফাইনান্সিং অদুবু লোইশিনবগী তঙাইফদবা অদুগী মতাংদা খঙলকখি, তেরর ইনভেস্তিগেশনদা য়াম্না চাউনা অহোংবা লাকখি অমসুং ইন্তেলিজেন্স সীস্তেমশিং অমসুং ইন্তেলিজেন্সপু মতম চানা নিংথিজনা শিজিন্নবগী মতাংদা অকক্নবা মতমগী প্রোগ্রামশিংশু পাংথোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি পুলিস অমসুং এজেন্সীশিংনা মসিগী য়াম্না তমথিবা এতেক অসিদগী তমদুনা ঙসি মখোয়গী এন্তি-তেরোরিস্ত ওপরেশনশিং হেন্না কনখৎহনখ্রে।
কেন্দ্রগী ওম মিনিস্তরনা হায়খি মদুদি এন.আই.এ. অসি চহি ১৩দগী লৈরক্লিবনি, মসিগী মতম অসিদা কেস ৪০০দগীসু হেনন্না রেজিস্তর তৌখি, কেস ৩৪৯ হেন্না চলান ককখি, ক্রিমিনেল ২,৪৯৪ ফাগৎখ্রে, মীওই ৩৯১না দন্দি পীখ্রে অমসুং চাদা ৯৩.২৫কী চাংদা কনভিক্সন রিসিও ওইখি। শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা সরকার শেম্লবা মতুংদা এন.আই.এ.গী এমপাৱরমেন্তকী মতাংদা ২০১৪দগী থবক কয়া অমা পাংথোকখ্রে, ঐখোয়না এন.আই.এ.বু লিংনা লৈবা পাম্মি অমসুং মসিবু এন্তি তেরোরিজম এজেন্সী অমা ওইনা মালেমগী ওইনা শকখঙগদবনি হায়ন মহাক্না হায়খি।
ঐখোয়না এন.আই.এ. এক্ত অমসুং য়ু.এ.পি.এ. এক্ত অসিবু মপাঙ্গল কনখৎনবা থবক কয়া অমা তৌখি, ভারতকী মপান্দা ভারত মচাশিং শোকপা তেরোরিস্ত এতেক অমা হেক্তদা থিজিনবগী ওথোরিতী অদু এন.আই.এ.দা পীখ্রে হায়না মহাক্না হায়খি। অনৌবা এমেন্দমেন্ত অসিদাঐখোয়না এন.আই.এ.দা ইনফিলত্রেশন, পোখাইবা পোৎলমশিং অমসুং সাইবর ক্রাইম থিংনবা শক্তিসু পীখ্রে, হান্নদি এন.আই.এ.দা ওর্গনাইজেশন অমবু তেরোরিস্ত ওর্গনাইজেশন্নি হায়না লাউথোকপগী ওথোরিতী পী, হৌজিক্তি অহানবা ওইনা এন.আই.এ.দা ওর্গনাইজেশনশিংগা লোইন-লোইননা কনাগুম্বা মীওইশিংবু তেরোরিস্তশিংনি হায়না লাউথোকপগী ওথোরিতী পীখ্রে অমসুং হৌজিক ফাওবদা মীওই ৩৬ তেরোরিস্তশিংনি হায়না লাউথোকখ্রে।
ইনভেস্তিগেশন মেথোদোলোজীদা য়াম্না চাউনা অহোংবা পুরক্কদবনি, মসিনা থর্দ দিগ্রীদা মখাতানা মপাল তাংলোইদবনি অমসুং মসিগী ম্ত্তা তেক্নোলোজী, দেতা অমসুং ইনফোর্মেশনদা ওইনা মপাল তাংগদবনি। মসিগী অহোংবা অসি পুরক্কদবা দেতাবেস অমা লৈগদবনি, এন.আই.এ.দা হিরম তরেত্তা – নার্কোতিক্স, হৱালা ত্রান্সেক্সনশিং, আর্মস স্মগ্লিং, জালি নোতশিং, বোম ব্লাসশিং, তেরর ফন্দিং অমসুং তেরোরিজমগী নেস্নেল দেতাবেস অমা শানবা থবক পীখ্রে অমসুং মসিগী মতাংদা য়াম ফজনা থবক পাইখৎপা হৌখ্রে। মসিগী নেস্নেল দেতাবেস অসি শেম্লবদি, মসিনা নেস্নেল এজেন্সীশিংদা চাউনা মতেং পাংবদ নত্তনা পুলিস এজেন্সীশিংদসু মতেং পাংগনি। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি এন.আই.এ.না তেরোরিস্তশিংনা নহাশিংবু লৌনম তৌদুনা ফাবদা শিজিন্নরিবামোদস ওপরেন্দি অদুবু নৈনবদা বি.পি.আর.অমসুং দি.গী মতেং পাংগদবনি। শ্রী শাহন আহায়খি মদুদি প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা, সরকার অসিনা সি.আর.পি.সি., আই.পি.সি. অমসুং এভিদেন্সতা য়াম্না মরু ওইবা অহোংবা খরা পুরকপসু পাম্লি। ঐহাক্না এন.আই.এ. অসিবু ত্রেন তৌবদা য়াম্না মরু ওইবা পীখি অমসুং ২০২১গী জুলাইদা এন.আই.এ. ত্রেনিং পীনবা অমসুং কেপাসিতী বিল্দিংগীদমক্তা নেস্নেল পুলিস একাদেমী, হাইদ্রবাদতা এগ্রীমেন্ত অমা খুৎয়েক পীনখি অমসুং মসিগী থবক অসি খুমাং চাউশিল্লক্লি হায়না মহাক্না হায়খি। এন.আই.এ.বু মালেমগী অতোপ্পা অরিংবা এজেন্সীশিংগা মান্না শেমগৎনবগীদমক্তাঅমসুং মখোয়গী প্রোফেস্নেল স্কিলশিংবু হেনগৎহন্নবগীদমক্তা এক্সপর্ত অনিগী সেল অমা শেমখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা য়ু.এস দোলর ত্রিলিয়ন ৫গী ইকোনোমীগ তার্গেত থম্লি অমসুং মসিগী তার্গেত অসি ফংনবা হোৎনবদা ইন্তর্নেল সেক্যুরিতী লৈহনবা হায়বসি য়াম্না মরু ওই হায়না শ্রী অমিত শাহনা হায়খি। লৈবাক অসিনা নিংতম্বগী চহি ৭৫শুবগী নুংঙাইবা ফোংদোক্লি অমসুং মসিগী অজাদি কা অমৃত মাহোতসব অসিগী মনুংদা এন.আই.এ.না মথংগী চহি ২৫গীদমক্তা মখোয়গী পান্দম অদু থমগদবনি অমসুং মসিগী পান্দমশিং অসিবু ফংনবা রোদমেপ অমা শেমগদবনি হায়না মহাক্না হায়খি। এন.আই.এ.না মখোয়গী মাইপাকপা অদুবু কন্সোলিদেত অসমুং ইন্সতিত্যুস্নেলাইজ তৌগদবনি। এন.আই.এ. অসি নেস্নেল এজেন্সীঅমনি অমসুং মসিবু ইন্সতিত্যুস্নেলাইজ তৌদ্রিবফাওবা অমসুং সীস্তেমশিং, ইনফোর্মেশণ অমসুং িনফোর্মেশন শিজিন্নবগী মেথদশিং অদু ইন্সতিত্যুস্নেলাইজ তৌদ্রবা ফাওবা মখাতানা চাউখৎপা হায়বসি ওইথোক্তে হায়না শ্রী শাহনা হায়কখি।