ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ ଠାରେ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ତଦନ୍ତକାରୀ ସଂସ୍ଥା (ଏନଆଇଏ) ର ୧୩ ତମ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଦିବସ ଉତ୍ସବରେ ମୁଖ୍ୟ ଅତିଥି ଭାବରେ ଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ଓ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହା
ଋାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ତଦନ୍ତକାରୀ ସଂସ୍ଥା ଏବଂ ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପାଇଁ ଏହି ଦିନ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କାରଣ ଏନ୍ଆଇଏ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ସୁରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ଏବଂ ଦକ୍ଷତାର ସହ ପରିଚାଳନା କରିବା ସହିତ ଆଗକୁ ବଢାଉଛି ।
ମୁଁ ପୁରା ଏନଆଇଏ ପରିବାରକୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୋଧରେ ଶୂନ୍ୟ ସହନଶୀଳତା ନୀତି ଆପଣାଇ ଭାରତ ସରକାର ଆଗକୁ ବଢୁଛନ୍ତି, ଏଥିରେ ଏନଆଇଏର ଯେଉଁ ସବୁ ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ଭାରତ ସରକାର ସେଥପ୍ରତି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ ।
୯୦ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ମାମଲାରେ ଦୋଷୀ ସାବ୍ୟସ୍ତ କରିବା ସହ ଏନଆଇଏ \'ଗୋଲ୍ଡ ଷ୍ଟାଣ୍ଡାର୍ଡ\' ସ୍ଥିର କରିଛି ଏବଂ ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୋଧରେ ଶତ ପ୍ରତିଶତ ଶୂନ୍ୟ ସହନଶୀଳତା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ଲକ୍ଷ୍ୟ ପୂରଣ କରିବାରେ ଏନଆଇଏର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ରହିଛି ।
ଏନଆଇଏ ଏଭଳି ଅପରାଧର ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବାକୁ ପଡିବ ଯେଉଁଠାରେ ସାକ୍ଷ୍ୟ ଏବଂ ପ୍ରମାଣ ପାଇବାରେ ଅସୁବିଧା ଅଛି କିନ୍ତୁ ତଥାପି ଏନଆଇଏ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରାପ୍ତ ଏହି ସଫଳତା ପୋଲିସ୍ ତଥା ଦେଶର ସମସ୍ତ ଆତଙ୍କବାଦୀ ବିରୋଧୀ ଏଜେନ୍ସି ପାଇଁ ପ୍ରେରଣା ଯୋଗାଇଥାଏ ଏବଂ ମୁଁ ଏଥିପାଇଁ ହୃଦୟର ସହିତ ଏନ୍ଆଇଏ ପରିବାରକୁ ବହୁତ ବହୁତ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ।
ଆତଙ୍କବାଦ ଅ
21 APR 2022 6:17PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ଓ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହା ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ତଦନ୍ତକାରୀ ସଂସ୍ଥା (ଏନ୍ଆଇଏ) ର ୧୩ ତମ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଦିବସ ଉତ୍ସବରେ ଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି । ଏହି ଅବସରରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସେବା ପାଇଁ ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ଏନଆଇଏର ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ପୁରସ୍କାର ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଜୟ କୁମାର ମିଶ୍ର ଏବଂ ଜାତୀୟ ତଦନ୍ତକାରୀ ସଂସ୍ଥାର ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଶ୍ରୀ ନିଶିଥ ପ୍ରମାଣିକ, ଦିଲ୍ଲୀ ପୁଲିସ୍ କମିଶନର ଏବଂ ଏନ୍ଆଇଏର ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନେ ମଧ୍ୟ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଜାତୀୟ ତଦନ୍ତକାରୀ ସଂସ୍ଥା ସହିତ ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପାଇଁ ଆଜି ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦିନ, ଯେହେତୁ ଏନଆଇଏ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ସୁରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ଏବଂ ଦକ୍ଷତାର ସହିତ ପରିଚାଳନା କରୁଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏନ୍ଆଇଏକୁ ଏଭଳି ଅପରାଧର ତଦନ୍ତ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ଯେଉଁଠାରେ ସାକ୍ଷୀ ଏବଂ ପ୍ରମାଣ ପାଇବାରେ ଅସୁବିଧା ଅଛି କିନ୍ତୁ ତଥାପି ଦୋଷୀ ସାବ୍ୟସ୍ତ କରିବାରେ ଏନଆଇଏ ଯେଉଁ ସଫଳତା ହାସଲ କରିଛି ତାହା ଦେଶର ପୋଲିସ ଏବଂ ସମସ୍ତ ଆତଙ୍କବାଦୀ ବିରୋଧୀ ସଂସ୍ଥା ପାଇଁ ପ୍ରେରଣାର ଉତ୍ସ ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ମୁଁ ସମଗ୍ର ଏନ୍ଆଇଏ ପରିବାରକୁ ବହୁତ ବହୁତ ବଧାଇ ଜଣାଉଛି ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହା କହିଛନ୍ତି ଯେ କୌଣସି ଅନୁଷ୍ଠାନ ପାଇଁ ୧୩ ବର୍ଷ ଅବଧି ଏକ ଶିଶୁ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ପରି, କିନ୍ତୁ ଦେଶର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବରେ ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ କହିପାରେ ଯେ ଖୁବ୍ କମ୍ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଏନଆଇଏ ୯୦ ପ୍ରତିଶତ ହାରରୁ ଅଧିକ ଦୋଷୀ ସାବ୍ୟସ୍ତ କରିଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଆତଙ୍କବାଦ ମୁକ୍ତ ଭାରତ ଏବଂ ଶତ ପ୍ରତିଶତ ଶୂନ୍ୟ ସହନଶୀଳତାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ପୂରଣ କରିବାରେ ଏନଆଇଏର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ରହିଛି । ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମୁଁ ପୁରା ଏନଆଇଏ ପରିବାରକୁ ନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୋଧରେ ଶୂନ୍ୟ ସହନଶୀଳତା ନୀତି ଆପଣେଇ ଭାରତ ସରକାର ଆଗକୁ ବଢୁଛନ୍ତି । ଏଥିରେ ଏନ୍ଆଇଏ କୁ ଯାହା ସାହାଯ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକ କରୁଛି, ଭାରତ ସରକାର ସେଥିପାଇଁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ଆମ ଦେଶ ବିକାଶ ପଥରେ ଅଗ୍ରଗତି କରିଛି ଏବଂ ଆଜି ଦୁନିଆର ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏଭଳି ପରିସ୍ଥିତି ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି ଯେ ଭାରତ ବିନା ବିଶ୍ୱର ଲକ୍ଷ୍ୟ ପୂରଣ ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ, ତେଣୁ ଭାରତର ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ସୁରକ୍ଷିତ ରହିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀ ଅଟେ ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ଓ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ କୌଣସି ସଭ୍ୟ ସମାଜ ପାଇଁ ଆତଙ୍କବାଦ ଏକ ଅଭିଶାପ, ଯଦି ଦୁନିଆର କେହି ଏହି ଅଭିଶାପର ସବୁଠାରୁ ବଡ ଯନ୍ତ୍ରଣା ଭୋଗୁଛନ୍ତି, ତେବେ ତାହା ହେଉଛି ଆମ ଦେଶ । ଆତଙ୍କବାଦ ଅପେକ୍ଷା ମାନବିକ ଅଧିକାରର କୌଣସି ବଡ ଉଲ୍ଲଂଘନ ହିଁ ନାହିଁ । ତେଣୁ ମାନବିକ ଅଧିକାରର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଆତଙ୍କବାଦକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣରୂପେ ବିଲୋପ କରିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ, ଆତଙ୍କବାଦକୁ ନିଷ୍ଠାର ସହିତ ଶେଷ କରିବା ଦିଗରେ ଏନ୍ଆଇଏ ଆଗକୁ ବଢିବା ଉଚିତ୍ । ଶ୍ରୀ ଶାହା କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗତ ୭ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଅନେକ କଠିନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏନଆଇଏ ବହୁତ ଭଲ କାମ କରିଛି ଏବଂ ମୁଁ ଜାମ୍ମୁ କାଶ୍ମୀରର ଏକ ବିଶେଷ ଉଦାହରଣ ଦେବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ଜାମ୍ମୁ କାଶ୍ମୀରରେ ଆତଙ୍କବାଦୀଙ୍କ ସହ ଲଢିବା ଗୋଟିଏ କଥା କିନ୍ତୁ ଆତଙ୍କବାଦର ମୂଳୋତ୍ପାଟନ କରିବା ଅନ୍ୟ ଏକ ଜିନିଷ, ଯଦି ଆମେ ଏହାକୁ ହଟାଇବାକୁ ଚାହୁଁ, ତେବେ ଆମକୁ ସେମାନଙ୍କର ସମସ୍ତ ଆତଙ୍କବାଦୀ ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଣ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଧ୍ୱଂସ କରିବାକୁ ପହିବ । ମୋଦୀ ଜୀ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ହେବା ପରେ ଏନଆଇଏ ଦ୍ୱାରା ଯେଉଁସବୁ ଆତଙ୍କବାଦ ପାଣ୍ଠି ମାମଲା ରୁଜୁ ହୋଇଛି, ମୁଁ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ସହ କହିପାରେ ଯେ ଜାମ୍ମୁ କାଶ୍ମୀରରୁ ଆତଙ୍କବାଦକୁ ମୂଳୋତ୍ପାଟନ କରିବାରେ ତାହା ବହୁତ ସାହାଯ୍ୟ କରିଛି । ଆଜି ଏନଆଇଏର ସତର୍କତା ହେତୁ ଆତଙ୍କବାଦୀଙ୍କୁ ଟଙ୍କା ଯୋଗାଇବାର ବାଟକୁ କ୍ରମଶଃ ବନ୍ଦ କରାଯାଇଛି, ଜାମ୍ମୁ କାଶ୍ମୀରରେ ରହୁଥିବା ଓଭରଗ୍ରାଉଣ୍ଡ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ବିରୋଧରେ ଏନଆଇଏ ଅନେକ ମାମଲା ରୁଜୁ କରିଛି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ସ୍ଲିପର ସେଲ୍କୁ ନଷ୍ଟ କରିବାରେ ବହୁତ ଭଲ କାମ କରିଛି । ୨୦୧୮ ଏବଂ ୨୦୧୯ ରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଏନ୍ଆଇଏ ଦ୍ୱାରା ପଞ୍ଜିକୃତ ହୋଇଥିବା ମାମଲା ଆଜି ଆତଙ୍କବାଦୀଙ୍କୁ ଟଙ୍କା ଯୋଗାଇବା ରାସ୍ତାକୁ ବନ୍ଦ କରିଦେଇଛି । ଏହା ସେମାନଙ୍କର ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ଏବଂ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ଯୋଗାଣ ପାଇଁ ଏକ ବଡ ଝଟକା ଦୋଇଛି, ଯେଉଁମାନେ ଆତଙ୍କବାଦକୁ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସମାଜରେ ସମ୍ମାନର ସହ ବଞ୍ଚଥିଲେ ସେମାନଙ୍କୁ ଏନ୍ଆଇଏ ସର୍ବ ସମ୍ମୁଖକୁ ଆଣିବା ସହିତ ଅଦାଲତର କାଠଗଡାକୁ ଟାଣିଛି । ବାମପନ୍ଥୀ ଉଗ୍ରବାଦ ମାମଲାରେ ଏନଆଇଏ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିଛି ଏବଂ ଗୁଳି ଓ ସାମଗ୍ରୀ ଯୋଗାଣକାରୀ ଏବଂ ବାମପନ୍ଥୀ ଉଗ୍ରବାଦୀ ସଂଗଠନର ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଣର ମୂଳରେ ପହଞ୍ଚିବା ପାଇଁ ଏନଆଇଏକୁ କିଛି ମାମଲା ଦିଆଯାଇଛି ଏବଂ ଏହା ଆଶା କରାଯାଉଛି ଯେ ଏହା ଜାମ୍ମୁ କାଶ୍ମୀର ପରି କରାଯିବ, ଏଥିରେ ମଧ୍ୟ ବଡ଼ ସଫଳତା ମିଳିବ । ଆତଙ୍କବାଦ ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଣ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ୧୦୫ ମାମଲା ପଞ୍ଜିକୃତ ହୋଇଛି, ୮୭୬ ଅଭିଯୁକ୍ତଙ୍କ ବିରୋଧରେ ୯୪ ଟି ଚାର୍ଜସିଟ୍ ଦାଖଲ କରାଯାଇଛି, ୭୯୬ ଅଭିଯୁକ୍ତଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଗିରଫ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ସେଥିମଧ୍ୟରୁ ୧୦୦ ଅଭିଯୁକ୍ତଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଦୋଷୀ ସାବ୍ୟସ୍ତ କରାଯାଇଛି, ଏହା ଏକ ବଡ଼ ସଫଳତା ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହା କହିଛନ୍ତି ଯେ ସମସ୍ତ ଅଳତଙ୍କବାଦ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ତଥ୍ୟକୁ ସବୁ ରାଜ୍ୟର ପୋଲିସ ଏବଂ ଏଜେନ୍ସି ସହ ସେୟାର କରିବା, ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୋଧୀ ଆଇନକୁ ମଜବୁତ ତଥା ଦୃଢ଼ କରିବା, ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୋଧୀ ଅନୁଷ୍ଠାନକୁ ମଜବୁତ କରିବା ସରକାରଙ୍କ ଉଦ୍ୟମ ଏବଂ ଆତଙ୍କବାଦୀ ମାମଲାରେ ଶତ ପ୍ରତିଶତ ଦୋଷୀ ସାବ୍ୟସ୍ତ କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟ ନେଇ ଚାଲିଛୁ । ଏହି ଚାରୋଟି ସ୍ତମ୍ଭରେ ଆତଙ୍କବାଦୀ ବିରୋଧୀ କାର୍ଯ୍ୟ ଅଗ୍ରଗତି କରିପାରିବ ଏବଂ ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଏହି ଚାରୋଟି ସ୍ତମ୍ଭ ଉପରେ ଏନଆଇଏ ବହୁତ ଭଲ ଅଗ୍ରଗତି କରିଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯଦି ଆମେ ୨୦୦୦ ରୁ ୨୦୨୨ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦେଶରେ ଆତଙ୍କବାଦୀ ମାମଲା ବିଶ୍ଳେଷଣ କରୁ, ତେବେ ଅନେକ ଘଟଣା ମନକୁ ଆସେ, କିନ୍ତୁ କିଛି ଘଟଣା ଏପରି ଅଟେ ଯାହା ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ସଂସ୍କାର ଆଣିଥାଏ । ମୁମ୍ବାଇ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଆକ୍ରମଣ ଏପରି ଏକ ଘଟଣା ଥିଲା ଯାହା ପରେ ଜାତୀୟ ଆତଙ୍କାବାଦୀ ନିରୋଧି ସଂସ୍ଥା ଗଠନ କରାଯାଇଥିଲା, ଉପକୂଳ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଏକ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଥିଲା, ଆତଙ୍କବାଦୀଙ୍କୁ ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଣ ଉପରେ କଟକଣା ଲଗାଇବା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ଏଜେନ୍ସି ସଚେତନ ହୋଇଥିଲେ, ଆତଙ୍କବାଦ ତଦନ୍ତ ଏବଂ ଗୁଇନ୍ଦା ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ମଧ୍ୟ ଗୁଣାତ୍ମକ ଉନ୍ନତି ଘଟିଛି ଏବଂ ଠିକ୍ ସମୟରେ ବୁଦ୍ଧିର ସଠିକ୍ ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ, ବହୁତ ସମୟପଯୋଗୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମଧ୍ୟ ଅଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ବର୍ବର ଆକ୍ରମଣରୁ ପୋଲିସ ଏବଂ ଦେଶର ସମସ୍ତ ଏଜେନ୍ସି ଶିକ୍ଷାଲାଭ କରି ଆଜି ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୋଧୀ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ମଜବୁତ କରିଛନ୍ତି ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏନଆଇଏ ଗଠନ ହେବାର ୧୩ ବର୍ଷ ବିତିଗଲାଣି, ଯେଉଁଥିରେ ୪୦୦ ରୁ ଅଧିକ ମାମଲା ରୁଜୁ ହୋଇଛି, ୩୪୯ ରୁ ଅଧିକ ମାମଲାରେ ଚାର୍ଜସିଟ୍ ଦାଖଲ ହୋଇଛି, ପ୍ରାୟ ୨୪୯୪ ଅପରାଧୀଙ୍କୁ ଧରାଯାଇଛି, ୩୯୧ ଜଣଙ୍କୁ ଦଣ୍ଡ ଦିଆଯାଇଛି ଏବଂ ୯୩.୨୫ ପ୍ରତିଶତ ସଫଳତା ଏଥିରେ ହାସଲ କରାଯାଇଛି, ଏହି ସଫଳତା ଅନେକ ଅଭିନନ୍ଦନ ପାଇବାକୁ ଯୋଗ୍ୟ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୨୦୧୪ ମସିହାରୁ ଦେଶରେ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ସରକାର ଗଠନ ପରେ ଏନଆଇଏର ସଶକ୍ତିକରଣ ପାଇଁ ଅନେକ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଛି । ଆମେ ଚାହୁଁ ଯେ ଏନ୍ଆଇଏ ଅଧିକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଏବଂ ଦକ୍ଷ ହେଉ ଏବଂ ଏନ୍ଆଇଏକୁ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଆତଙ୍କବାଦ ନିରୋଧୀ ଏଜେନ୍ସି ଭାବରେ ସ୍ୱୀକୃତି ମିଳୁ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆମେ ଏନଆଇଏ ଆକ୍ଟ ଏବଂ ୟୁଏପିଏ ଆକ୍ଟକୁ ମଜବୁତ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛୁ । ଶ୍ରୀ ଶାହା କହିଛନ୍ତି ଯେ ସେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସଂଶୋଧନ ବିଲ୍ ଆଣିଥିଲେ, ଏହା ପରେ ଏନଆଇଏକୁ ଅନେକ ପ୍ରକାରର କ୍ଷମତା ମିଳିଛି । ଭାରତ ବାହାରେ ଯେକୌଣସି ଆତଙ୍କବାଦୀ ଆକ୍ରମଣରେ ଯେଉଁଠାରେ ଭାରତୀୟମାନେ ଆହତ ହୋଇଛନ୍ତି, ସେଠାରେ ତଦନ୍ତ କ୍ଷମତା ଏନଆଇଏକୁ ଦିଆଯାଇଛି ଏବଂ ଏକ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଏଜେନ୍ସି ଭାବରେ ଗ୍ରହଣୀୟ ହେବା ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ଏନ୍ଆଇଏ ଏହାକୁ ପ୍ରମାଣ କରିବା ଉଚିତ୍ । ନୂତନ ସଂଶୋଧନରେ, ଆମେ ଏନଆଇଏକୁ ଅନୁପ୍ରବେଶ, ବିସ୍ଫୋରକ ପଦାର୍ଥ ଏବଂ ସାଇବର ଅପରାଧର ଅଧିକାର ମଧ୍ୟ ଦେଇଛୁ । ପୂର୍ବରୁ ଆତଙ୍କବାଦୀ ସଂଗଠନକୁ ଆତଙ୍କବାଦୀ ସଂଗଠନ ଭାବରେ ଘୋଷଣା କରିବାର ଅଧିକାର ଥିଲା, ବର୍ତ୍ତମାନ ଭାରତରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଆମେ ଏନଆଇଏକୁ ସଂଗଠନ ତଥା ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷଙ୍କୁ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଘୋଷିତ କରିବାର ଅଧିକାର ଦେଇଛୁ ଏବଂ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୩୬ ଜଣଙ୍କୁ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଘୋଷିତ କରାଯାଇଛି, ଏହା ହେଉଛି ଏକ ନୂତନ ପ୍ରକାର ଆରମ୍ଭ ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହା କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶର ପୋଲିସର ତଦନ୍ତ ପଦ୍ଧତିରେ ଏକ ଆମୂଳଚୂଳ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେବା ଉଚିତ, ବର୍ତ୍ତମାନର ତଦନ୍ତ ଥାର୍ଡ ଡିଗ୍ରୀ ଉପରେ ନୁହେଁ ବରଂ ଡାଟା ଏବଂ ସୂଚନାର ଡିଗ୍ରୀ ଉପରେ ର୍ନିଭର କରିବା ଉଚିତ । ବର୍ତ୍ତମାନ ଥାର୍ଡ ଡିଗ୍ରୀର ଯୁଗ ନୁହେଁ, କିନ୍ତୁ ଯଦି ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ ଅ ।ଣିବାକୁ ପଡିବ, ତେବେ ଡାଟାବେସ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାକୁ ପଡିବ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ୍ ଫୋରେନସିକ୍ରେ ବି ପାରଦର୍ଶିତା ହାସଲ କରିବାକୁ ପଡିବ । ନିଶା କାରବାର, ହାୱାଲା କାରବାର, ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ଚୋରା ଚାଲାଣ, ନକଲି ମୁଦ୍ରା, ବୋମା ବିସ୍ଫୋରଣ, ଆତଙ୍କବାଦ ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଣ ଏବଂ ଆତଙ୍କବାଦ ଭଳି ସାତୋଟି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ଜାତୀୟ ଡାଟାବେସ୍ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ଏନ୍ଆଇଏକୁ ଦାୟିତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଛି ଏବଂ ଏହାର ଆରମ୍ଭ ଖୁବ୍ ଭଲ ହୋଇଛି । ଯଦି ଏହି ଜାତୀୟ ଡାଟାବେସ୍ ତିଆରି ହୁଏ, ତେବେ ଏହା କେବଳ ଜାତୀୟ ଏଜେନ୍ସିଗୁଡ଼ିକୁ ନୁହେଁ ବରଂ ଦେଶର ପୋଲିସ୍ ଏଜେନ୍ସିଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ନିକଟରେ ସେ ଲୋକସଭାରେ ଏକ ବିଲ୍ ଆଣିଛନ୍ତି ଯେଉଁଥିରେ ଆମେ ଜେଲକୁ ବି ଏଥିରେ ସଂଯୋଗ କରିବା କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛୁ । ଶ୍ରୀ ଶାହା କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏକ ମୋଡସ୍ ଅପେରାଣ୍ଡି ବ୍ୟୁରୋ ଗଠନ କରାଯାଉଛି, ଯେଉଁଥିରେ ମଧ୍ୟ ନୂତନ ବାଳକମାନଙ୍କୁ ଆତଙ୍କବାଦ ସହ ଯୋଡିବାର ମୋଡସ୍ ଅପରେଣ୍ଡିକୁ ଅଧ୍ୟୟନ କରିବାରେ ବିପିଆରଏଣ୍ଡଡି କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ । ଶ୍ରୀ ଶାହା କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଭାରତ ସରକାର ସିଆରପିସି, ଆଇପିସି ଏବଂ ସାକ୍ଷ୍ୟପ୍ରମାଣ ଆଇନରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି । ଆମେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁ ଯେ ଏଗୁଡ଼ିକ ବହୁତ ପୁରୁଣା ନିୟମ ଏବଂ ସମୟ ସମୟରେ ସେଗୁଡିକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଅଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମୁଁ ଏନ୍ଆଇଏର ତାଲିମ ଉପରେ ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଥିଲି ଏବଂ ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଜୁଲାଇ ୨୦୨୧ ରେ ଜାତୀୟ ପୋଲିସ୍ ଏକାଡେମୀ, ହାଇଦ୍ରାବାଦ ସହିତ ଏନଆଇଏର ତାଲିମ ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଏକ ଚୁକ୍ତିନାମା ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଛି ଏବଂ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ଆଗକୁ ବଢିଛି । ବିଶ୍ୱର ଅନ୍ୟତମ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଏଜେନ୍ସିଗୁଡିକ ସହିତ ସମାନ ଭାବରେ ଏନ୍ଆଇଏର ବିକାଶ ଏବଂ ଏହାର ବୃତ୍ତିଗତ ଦକ୍ଷତାକୁ ବଢାଇବା ପାଇଁ ଦୁଇଜଣ ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କୁ ନେଇ ଏକ ସେଲ୍ ମଧ୍ୟ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ଓ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦେଶ ସମ୍ମୁଖରେ ୫ ଟ୍ରିଲିୟନ ଡଲାର ଅର୍ଥନୀତି ସ୍ଥିର କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହା ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ଦେଶର ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ସୁରକ୍ଷା ନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଶ୍ରୀ ଶାହା କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶ ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୫ ବର୍ଷ ପାଳନ କରୁଛି ଏବଂ ଆଜାଦୀ କି ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ଅବସରରେ ଏନ୍ଆଇଏ ମଧ୍ୟ ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷ ପାଇଁ ଏହାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ସ୍ଥିର କରିବା ଉଚିତ୍ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ସଫଳତା ପାଇଁ ଏକ ରୋଡ୍ ମ୍ୟାପ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଉଚିତ୍ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯଦି ସଫଳତା ସନ୍ତୋଷ ସୃଷ୍ଟି କରେ, ତେବେ ଆଳସ୍ୟତା ସୃଷ୍ଟି ହୁଏ, କିନ୍ତୁ ଯଦି ସଫଳତା ଆଗକୁ ବଢିବା ପାଇଁ କ୍ଷୁଧା ସୃଷ୍ଟି କରେ, ତେବେ ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକ ଆଗକୁ ବଢନ୍ତି, ତେଣୁ ଏନ୍ଆଇଏକୁ ଏହି ସଫଳତାକୁ ଏକୀଭୂତ ଏବଂ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ କରିବା ଉଚିତ୍ । ଶ୍ରୀ ଶାହା କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏନଆଇଏ ହେଉଛି ଏକ ଜାତୀୟ ଏଜେନ୍ସି ଏବଂ ଯଦି ଏହା ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ନହୁଏ ତେବେ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ ସୂଚନା ପ୍ରଣାଳୀ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ହେବ ନାହିଁ, ଆଗକୁ ବଢିବା ବି ସମ୍ଭବ ନୁହେଁ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସଫଳତା ମାମଲା ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରାଯିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ ବରଂ ସଫଳତାକୁ ପଦ୍ଧତିରେ ପରିଣତ କରିବା ଉଚିତ, ସଫଳତା ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ସଫଳତା ନୁହେଁ ବରଂ ଅନୁଷ୍ଠାନିକ ସଫଳତା ହେବା ଉଚିତ ।

Ministry of Home Affairs
Union Home and Cooperation Minister Shri Amit Shah attended 13th NIA Day celebrations of National Investigation Agency (NIA) as Chief Guest in New Delhi today
21 APR 2022 6:17PM by PIB Delhi
This day is very important for the NIA as well as Ministry of Home Affairs as NIA is handling and pursuing a very important area of ​​internal security with promptness and efficiency
I want to assure the NIA family that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, Government of India is moving ahead with a policy of zero tolerance against terrorism, and Government of India is fully committed to all assistance required by NIA
NIA has set 'Gold Standard' with more than 90 percent conviction rate and NIA has a very important role to play in fulfilling the Prime Minister’s goal of a terror-free India and Zero Tolerance Against Terrorism
NIA investigates crimes where it is difficult to gather evidences, however its achievements are an inspiration for the police and all anti terrorism agencies of the country
There can be no greater violation of human rights than terrorism, that is why, complete eradication of terrorism is very important to protect human rights, NIA should work determinedly to end terrorism
Battling terrorists in Jammu and Kashmir is one aspect, but rooting out terrorism is another, and, if we want to uproot terrorism, then we will have to demolish its terror funding systems
I can confidently say that NIA has greatly helped in rooting out terrorism from Jammu and Kashmir through registration of terror funding cases after Shri Modi became Prime Minister
Due to NIA’s alertness, financial routes of terrorists have been shut down, NIA has registered a number of cases against the over ground workers in Jammu and Kashmir and done well in destroying their sleeper cells
105 cases related to terror funding were registered, 94 charge sheets were filed against 876 accused, 796 accused have been arrested, out of which 100 accused have also been convicted, which is a major achievement
Terrorism is a curse for any civilized society, and India has suffered the greatest pain from this curse
There should be major changes in investigation methodology, it should no longer depend on Third Degree methods and instead on technology, data and information
There should be a database to bring about this change, NIA has been given the task of creating a national database in seven areas - narcotics, hawala transactions, arms smuggling, counterfeit currencies, bomb blasts, terror funding and terrorism, and work has begun on a good note
It has been the government’s efforts to coordinate sharing of all terrorism related information with police and agencies of all States, strengthen anti-terror laws, give power to anti-terrorist institutions and the aim should be for 100 percent conviction in terror cases
Anti-terrorism operations can progress on four pillars and I am glad that NIA has progressed very well
Much work has been done since 2014 on NIA’s empowerment after the formation of the government under the leadership of Shri Narendra Modi, we want NIA to be strong and it should receive global recognition as an anti-terrorism agency
We have worked to strengthen the NIA Act and the UAPA Act, in any terrorist attack outside India where Indian casualties take place, the authority to investigate such cases has been given to NIA
Earlier NIA had the authority to declare organizations as terrorist organizations, now for the first time we have given authority to NIA to declare organizations as well as individuals as terrorists and so far 36 persons have been declared terrorists
Prime Minister Modi has set a target of a US $ 5 trillion economy and it is very important to ensure internal security to achieve this target
The nation is celebrating its 75th year of Independence and during this Azadi Ka Amrit Mahotsav, NIA should also set its goals for the next 25 years and prepare a roadmap to achieve its goals
The Union Home and Cooperation Minister Shri Amit Shah attended 13th NIA Day celebrations of National Investigation Agency (NIA) as Chief Guest in New Delhi today. The Home Minister also presented awards to the officers of NIA for outstanding service on the occasion. Ministers of State for Home Affairs, Shri Ajay Kumar Mishra and Shri Nishith Pramanik, DG, NIA, Delhi Police Commissioner and NIA officers also attended the programme.
In his address, the Union Home Minister said This day is very important for the NIA as well as Ministry of Home Affairs as NIA is handling and pursuing a very important area of ​​internal security with promptness and efficiency. He said that NIA investigates crimes where it is difficult to gather evidences, however its achievements are an inspiration for the police and all anti terrorism agencies of the country and I wholeheartedly congratulate the NIA family for this.
Shri Amit Shah said that as the Home Minister of the country, I can say with certainty that NIA has set 'Gold Standard' with more than 90 percent conviction rate and NIA has a very important role to play in fulfilling the Prime Minister’s goal of a terror-free India and Zero Tolerance Against Terrorism. The Home Minister said that I want to assure the NIA family that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, Government of India is moving ahead with a policy of zero tolerance against terrorism, and Government of India is fully committed to all assistance required by NIA. He said India has progressed on the path of development and today in every field, global goals cannot be fulfilled without India, and therefore it is very important to ensure that the nation’s internal security is strong.
Shri Amit Shah said terrorism is a curse for any civilized society, and India has suffered the greatest pain from this curse. There can be no greater violation of human rights than terrorism, that is why, complete eradication of terrorism is very important to protect human rights, NIA should work determinedly to end terrorism.
Union Home and Cooperation Minister said that the NIA has wonderful work over the past seven years in many difficult areas and I would like to make a special mention of Jammu and Kashmir. He said battling terrorists in Jammu and Kashmir is one aspect, but rooting out terrorism is another, and, if we want to uproot terrorism, then we will have to demolish its terror funding systems. With NIA registering terror funding cases, I can confidently say that NIA has greatly helped in rooting out terrorism from Jammu and Kashmir through registration of terror funding cases after Shri Modi became Prime Minister.
I can confidently say that NIA has greatly helped in rooting out terrorism from Jammu and Kashmir. Due to NIA’s alertness, financial routes of terrorists have been shut down, NIA has registered a number of cases against the over ground workers in Jammu and Kashmir and done well in destroying their sleeper cells. The cases registered by the NIA for the first time in 2018 and 2019 have not left easy avenues to provide money to terrorists today. This has dealt a severe blow to both their logistics and supply of arms. The NIA has exposed the identity of those who help terrorism and yet live with dignity in society, and has taken them to court. The NIA has also started investigating cases of Left Wing Extremism have been provided ammunition and logistics and some cases have been given to the NIA to investigate Terror Funding as well as the origin of the funding of Left Wing Extremist Organizations and it is hoped that just as in Jammu-Kashmir, they will achieve major success there also. 105 cases related to terror funding were registered, 94 charge sheets were filed against 876 accused, 796 accused have been arrested, out of which 100 accused have also been convicted, which is a major achievement.
Shri Shah said it has been the government’s efforts to coordinate sharing of all terrorism related information with police and agencies of all States, strengthen anti-terror laws, give power to anti-terrorist institutions and the aim should be for 100 percent conviction in terror cases. Anti-terrorism operations can progress on these four pillars and I am glad that NIA has progressed very well on these pillars. He said that if we analyze the terrorism cases in the country from 2000 to 2022, then many incidents come to mind, but some incidents are such that trigger reforms in the system. The Mumbai terror attack was one such incident after which the National Anti-Terror Agency was formed, a plan was also put into motion for Coastal Security, all agencies became aware of the need to crack down on terror financing, there has also been a qualitative improvement in terror investigation and there are also time bound programs on the right use of intelligence systems and intelligence at the right time,. He said that police and all agencies, learning from this barbaric attack, have today strengthened their anti-terrorist operation.
The Union Home Minister said that NIA has been in existence for 13 years, during this period more than 400 cases have been registered, challans have been filed in more than 349 cases, 2,494 criminals have been apprehended, 391 persons have been successfully sentenced and the conviction ratio is 93.25 percent. He said much work has been done since 2014 on NIA’s empowerment after the formation of the government under the leadership of Shri Narendra Modi. We want NIA to be strong and it should receive global recognition as an anti-terrorism agency.
He said we have worked to strengthen the NIA Act and the UAPA Act, in any terrorist attack outside India where Indian casualties take place, the authority to investigate such cases has been given to NIA. In the new amendment, we have also given powers to the NIA to stop infiltration, explosive substances and cyber crimes. Earlier NIA had the authority to declare organizations as terrorist organizations, now for the first time we have given authority to NIA to declare organizations as well as individuals as terrorists and so far 36 persons have been declared terrorists.
Shri Amit Shah said there should be major changes in investigation methodology, it should no longer depend on Third Degree methods and instead on technology, data and information. There should be a database to bring about this change, NIA has been given the task of creating a national database in seven areas - narcotics, hawala transactions, arms smuggling, counterfeit currencies, bomb blasts, terror funding and terrorism, and work has begun on a good note. If this national database is created, then it will be of great help not only to national agencies but also police agencies. Shri Shah said the NIA should help BPR&D in studying the Modus Operandi used by terrorists to trap young boys. Shri Shah said that under the leadership of Prime Minister Narendra Modi, the Government also wants to make radical changes in the CrPC, IPC and Evidence Act. He said that I used to lay great emphasis on training of NIA and I am happy that in July 2021, an agreement has been signed with the National Police Academy, Hyderabad for training and capacity building of NIA and this work is moving ahead. A cell of two experts has also been set up to develop NIA at par with other powerful global agencies and enhance its professional skills.
Shri Shah said Prime Minister Modi has set a target of a US $ 5 trillion economy and it is very important to ensure internal security to achieve this target. He said the nation is celebrating its 75th year of Independence and during this Azadi Ka Amrit Mahotsav, NIA should also set its goals for the next 25 years and prepare a roadmap to achieve its goals. He said that NIA should consolidate and institutionalize its success. Shri Shah said that NIA is a national agency and unless it is institutionalised, and, the systems, information and methods of use of information are not institutionalised, further progress is not possible.