Ministry of Information & Broadcasting
Prasar Bharati Archives enliven PradhanMantri Sangrahalaya
16 APR 2022 1:26PM by PIB Delhi
In what was an honour to contribute to a great national cause, Archives of Prasar Bharati did its bit in the development of the PradhanMantri Sangrahalaya, inaugurated by Prime Minister Modi on April 14, 2022, on the occasion of 131st birth anniversary of Dr. B.R. Ambedkar, the chief architect of the Indian Constitution. The Museum is dedicated to create awareness about contributions of all Prime Ministers of the country.
The treasure trove of rare content of historical, political and cultural significance, Prasar Bharati Archives has contributed significantly to the cause with providing about 206 hours of Audio and 53 hours of Video content. This includes Address to Constituent Assembly (Tryst with Destiny), Broadcast to the Nation on 1st Independence Day, Oath-taking ceremony, Inauguration of Atomic Energy Establishment & Opening of the 1st Atomic Reactor, Declaration of Emergency, Address to the UN General Assembly, Non-Aligned Conference, Inauguration of Delhi Metro and much more. These priceless recordings exclusively available with the public broadcaster since 1940s were preserved and digitised in public interest by Prasar Bharati.
This Museum will be a great knowledge center for the future generations as it will showcase the life and contributions of all Prime Ministers of India. Spread over an area of more than 10,000 square meters, the museum has exhibits related to all Indian Prime Ministers which include rare photographs, speeches, video clips, newspaper clippings, interviews and original writings. The Museum offers information in an engaging way, using cutting-edge technologies such as virtual reality, augmented reality and interactive screens.
Here’s the list of recordings given by Prasar Bharati Archives to the Museum which will further pique one’s interest in visiting the Museum.
Audio Content
Name of the Speaker
No. of Hours (HH:MM:SS)
Pt. Jawahar Lal Nehru
29:42:29
Lal Bahadur Shastri
13:55:53
Indira Gandhi
10:19:02
Morarji Desai
20:08:25
Charan Singh
06:34:32
Rajiv Gandhi
31:30:08
Vishwanath Pratap Singh
04:30:16
Chandra Shekhar
04:28:21
P.V. Narasimha Rao
22:40:14
H.D. Deve Gowda
05:31:43
I.K. Gujral
11:38:20
Atal Bihari Vajpayee
36:21:48
Manmohan Singh
08:41:35
Total
Approx 206 Hours
Video Content
Name of the Speaker/Video Clips/Shots
No. of Hours (HH:MM:SS)
Atal Bihari Vajpayee (PM Speech)
00:06:21
P.V. Narasimha Rao
(PM Speech)
00:25:00
Chandra Shekhar
00:26:14
I.K. Gujral
01:00:31
H.D. Deve Gowda
00:21:48
Manmohan Singh
00:02:26
Morarji Desai
00:56:04
Lal Bahadur Shastri
00:30:19
Atal Bihari Vajpayee
00:36:26
Indira Gandhi
01:32:13
V.P. Singh
00:23:57
P.V. Narasimha Rao
00:31:22
Rajiv Gandhi
01:26:17
V.P. Singh
00:36:38
Indira Gandhi
08:11:00
Rajiv Gandhi
02:56:20
P.V. Narasimha Rao
00:52:46
Manmohan Singh
16:52:04
Narendra Modi
14:39:04
I.K. Gujral
00:35:53
Aapat Kal Ke Sabak
(Indira Gandhi)
00:01:29
Fakhruddin Ali Ahmed -
Ghar Ke Mahaul Mein - Ek Shradhanjli
00:00:10
In-depth of the Emergency in India -
Shots of jail
(Indira Gandhi)
00:00:18
Indira Gandhi
00:03:04
Atal Bihari Vajpayee
Independence day Celebrations - 2003
00:01:45
War shots and Address by Lal Bahadur Shastri
00:03:50
Total
Approx 53 Hours
More such rare and historical content is available on Prasar Bharati Archives YouTube channel. Scan the QR code below to access the Archives YouTube channel.
From among the rare audio-video content of historical, political and cultural significance available in Prasar Bharati Archives, here’s decade-wise YouTube playlists of such content starting from 1930s till 2000s.
Decade
Playlist
1930s
https://www.youtube.com/watch?v=oqfGcPvP14o&list=PL97ZfRkZjejJQd8XKfoDhAX_Iv32h-5yu
1940s
https://www.youtube.com/watch?v=8n9c9qdZoVI&list=PL97ZfRkZjejLA2EXa_gO4VJIqtg21T4et
1950s
https://www.youtube.com/watch?v=tOAkGtIU0Zg&list=PL97ZfRkZjejKZjtmI4-3ZsmsNYtiSj0vs
1960s
https://www.youtube.com/watch?v=qPgMZuu-7cc&list=PL97ZfRkZjejJFDr8ekjLYMJvo4b2vFQcH
1970s
https://www.youtube.com/watch?v=MBOZ_urMxEU&list=PL97ZfRkZjejI3FjN30c4H4NDcc6_W2Mm4
1980s
https://www.youtube.com/watch?v=tmxKnDi7xMY&list=PL97ZfRkZjejIXgrMm_2OvdA9EBi4516Vs
1990s
https://www.youtube.com/watch?v=zwjLzbr0Dxk&list=PL97ZfRkZjejJvPBCQxGiVUwDru4ZydyrJ
2000s
https://www.youtube.com/watch?v=6p75IT4_8xg&list=PL97ZfRkZjejJkq1H9oQ-u6mPXFEf557Qe

ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিং মন্ত্রালয়
প্রসার ভারতী অর্কাইবসনা প্রধান মন্ত্রী সংগ্রহালয়বু থৱায় হাপখ্রে
16 APR 2022 1:26PM by PIB Imphal
লৈবাক্কী চাউরবা থৌদাং অমা লৌবদা করিনা ইকাই খুম্নবা ওইগদৌরি, প্রসার ভারতীগী অর্কাইবস্না ২০২২গী এপ্রিলগী ১৪দা, ভারতকী কন্সতিত্যুসনগী চীফ অর্কিতেক্ত ওইখিবা, দাঃ বি.আর. অম্বেদকরগী ১৩১শুবা মপোক কুমওন্দা প্রধান মন্ত্রী মোদীনা হৌদোকখিবা প্রধান মন্ত্রী সংগ্রহালয়বু হেন্না মপুং ফাহনবদা করিগুম্বা খরা তৌরি। ম্যুজিয়ম অসি লৈবাক অসিগী প্রধান মন্ত্রী পুম্বনা লৌখিবা থৌদাংশিং মীয়ামদা খঙহন্নবা কৎপনি।
পুৱারীগী ওইবা, রাজনিতীগী ওইবা অমসুং কলতচরেলগী মশক থোকপশিংগী অতাংবা মচাকশিংগী লল থমজিনবদা, প্রসার ভারতী অর্কাইবনা চাওরাক্না ওদিওগী পুং ২০৬ অমসুং ভিদিও কন্তেন্তগী পুং ৫৩ ফংহনবগা লোয়ননা শিংথানিংঙাই ওইবা থৌদাং অমা লৌরি। হায়রিবা অসিদা কন্সতিত্যুএন্তদা (তুংগী ওইবা মরীদা), অহানবা ইন্দিপেন্দেন্স দেগী ব্রোদকাস্ত, ৱাশক লৌবগী থৌরম, এতোমিক ইনর্জী এস্তাব্লিসমেন্ত শঙ্গাবা অমসুং অহানবা এতোমিক রিএক্তর হৌদোকপা, ইমর্জেন্সী লাওথোকপাগী ৱা ঙাংবা, য়ু.এন. জেনেরেল এসেমব্লীদা ৱা ঙাংবা, নন-এলাইন কনফরেন্স, দিল্লী মেত্রো শঙ্গাবা অমসুং অতৈ কয়া অমদা ৱা ঙাংবা য়াওরি। ১৯৪০দগী হৌনা মীয়ামদা ব্রোদকাস্ত তৌখিবা মমল নাইদ্রবা রেকোর্দরশিং অমত্তা ওইনা য়াওরি অমসুং প্রসার ভারতীনা মীয়াম প্রজাগীদমক য়েংদুনা দিজিতাইজ তৌরি।
ম্যুজিয়ম অসি ভারতকী প্রধান মন্ত্রী পুম্বগী পুন্সি অমসুং মখোয়না লৌখিবা থৌদাংশিং য়াওবা মরম্না তুংগী মীরোলগীদমক্তা চাউরবা লৌশিংগী সেন্তর অমা ওইরগনি। স্কার মিতর ১০,০০০ হেনবা মফম শন্দোক্তুনা, ম্যুজিয়ম অসিনা ভারতকী প্রধান মন্ত্রী পুম্বগী হায়বদি অতাংবা ফোতো, ঙাংখিবা ৱা, ভিদিও ক্লিপশিং, পাউচেগী ক্লিপশিং, ইন্তর্ভিয়ুশিং অমসুং অশেংবা অইবশিং য়াওনা উৎলি। ম্যুজিয়ম অসিনা য়াম্না নুংঙাইবা, ভর্চুএল রিএলিতীগুম্না খম-থেংবা তেক্নোলোজী, হেন্না অশেংবা মালহনবা অমসুং অমগা-অমগা ৱারী শান্নবা য়াবা স্ক্রীন শিজিন্নদুনা ই-পাউশিং পীরি।
ম্যুজিয়মদা লাক্লিবা মীওইশিংনা হেন্না লাকতক্নগদবা প্রসার ভারতীনা ম্যুজিয়মদা পীবা রেকোর্দিংশিংগী লিস্ত মসিদা লৈরে।
ওদিও কন্তেন্ত
ৱাঙাংলোইশিংগী মমিং
পুংশিং (ঐচ.ঐচ.:এম.এম.:এস.এস.)
পন্দিত জৱাহারলাল নেহরু
২৯:৪২:২৯
লাল বহাদুর শাস্ত্রী
১৩:৫৫:৫৩
ইন্দিরা গান্ধী
১০:১৯:০২
মোরাজী দেসাই
২০:০৮:২৫
চরন সিংহ
০৬:৩৪:৩২
রজিব গান্ধী
৩১:৩০:০৮
বিশ্বানাথ প্রতাপ সিংহ
০৪:৩০:১৬
চন্দ্র শেখর
০৪:২৮:২১
পি.ভি. নরসিংহ রাও
২২:৪০:১৪
ঐচ.দি. দেবে গৌদা
০৫:৩১:৪৩
আই.কে. গুজরাল
১১:৩৮:২০
অতল বিহারী বাজপায়ী
৩৬:২১:৪৮
মনমোহন সিংহ
০৮:৪১:৩৫
অপুনবা
চাওরাক্না পুং ২০৬
ভিদিও কন্তেন্ত
ৱাঙাংলোইশিং/ভিদিও ক্লিপশিং/শোৎশিংগী মমিং
পুংশিং (ঐচ.ঐচ.:এম.এম.:এস.এস.)
অতল বিহারী বাজপায়ী (পি.এম.গী ৱারোল)
০০:০৬:২১
পি.ভি. নরসিংহ রাও
(পি.এম.গী ৱারোল)
০০:২৫:০০
চন্দ্র শেখর
০০:২৬:১৪
আই.কে. গুজরাল
০১:০০:৩১
ঐচ.দি. দেবে গৌদা
০০:২১:৪৮
মনমোহন সিংহ
০০:০২:২৬
মোরাজী দেসাই
০০:৫৬:০৪
লাল বহাদুর শাস্ত্রী
০০:৩০:১৯
অতল বিহারী বাজপায়ী
০০:৩৬:২৬
ইন্দিরা গান্ধী
০১:৩২:১৩
ভি. পি. সিংহ
০০:২৩:৫৭
পি.ভি. নরসিংহ রাও
০০:৩১:২২
রজিব গান্ধী
০১:২৬:১৭
ভি. পি. সিংহ
০০:৩৬:৩৮
ইন্দিরা গান্ধী
০৮:১১:০০
রজিব গান্ধী
০২:৫৬:২০
পি.ভি. নরসিংহ রাও
০০:৫২:৪৬
মনমোহন সিংহ
১৬:৫২:০৪
নরেন্দ্র মোদী
১৪:৩৯:০৪
আই.কে. গুজরাল
০০:৩৫:৫৩
আপত কল কে সবক (ইন্দিরা গান্ধী)
০০:০১:২৯
ফাখ্রুদ্দিন অলি অহমদ – ঘর কে মহোল মে – এক শ্রধাঞ্জলী
০০:০০:১০
ভারত্তা ইমর্জেন্সী – জেলগী শোৎশিং (ইন্দিরা গান্ধী)
০০:০০:১৮
ইন্দিরা গান্ধী
০০:০৩:০৪
অতল বিহারী বাজপায়ী ইন্দিপেন্দেন্স দে থৌরম -২০০৩
০০:০১:৪৫
ৱার শোৎশিং অমসুং লাল বহাদুরনা ৱা ঙাংবা
০০:০৩:৫০
অপুনবা
চাওরাক্না পুং ৫৩
অসিগুম্বা হেন্না অতাংবা অমসুং পুৱারীগী মচাকশিং প্রসার ভারতী আর্কাআইবস য়ু ত্যুব চেন্নেলদা ফংলি। আর্কাআইবস য়ু ত্যুব চেন্নেল চংনবগীদমক্তা মখাগী ক্যু.আর. কোদ অসিদা স্কেন তৌবিয়ু।
প্রসার ভারতী আর্কাইবস্তা ফংলিবা পুৱারীগী ওইবা, রাজনিতীগী ওইবা অমসুং কলচরেলগী ওইবা মশকথোকপশিং অতাংবা ওদিও-ভিদিও কন্তেন্ত মনুংদগী, ১৯৩০দগীনা ২০০০ ফাওবগী অসিগুম্বা দিকেদ-খায়বা য়ু-ত্যুব প্লেলিস্তশিং মসিদা লৈরে।
দিকেদ
প্লেলিস্ত
১৯৩০এস.
https://www.youtube.com/watch?v=oqfGcPvP১৪o&list=PL৯৭ZfRkZjejJQd৮XKfoDhAX_Iv৩২h-৫yu
১৯৪০এস.
https://www.youtube.com/watch?v=৮n৯c৯qdZoVI&list=PL৯৭ZfRkZjejLA২EXa_gO৪VJIqtg২১T৪et
১৯৫০এস.
https://www.youtube.com/watch?v=tOAkGtIU০Zg&list=PL৯৭ZfRkZjejKZjtmI৪-৩ZsmsNYtiSj০vs
১৯৬০এস.
https://www.youtube.com/watch?v=qPgMZuu-৭cc&list=PL৯৭ZfRkZjejJFDr৮ekjLYMJvo৪b২vFQcH
১৯৭০এস.
https://www.youtube.com/watch?v=MBOZ_urMxEU&list=PL৯৭ZfRkZjejI৩FjN৩০c৪H৪NDcc৬_W২Mm৪
১৯৮০এস.
https://www.youtube.com/watch?v=tmxKnDi৭xMY&list=PL৯৭ZfRkZjejIXgrMm_২OvdA৯EBi৪৫১৬Vs
১৯৯০এস.
https://www.youtube.com/watch?v=zwjLzbr০Dxk&list=PL৯৭ZfRkZjejJvPBCQxGiVUwDru৪ZydyrJ
২০০০এস.
https://www.youtube.com/watch?v=৬p৭৫IT৪_৮xg&list=PL৯৭ZfRkZjejJkq১H৯oQ-u৬mPXFEf৫৫৭Qe