Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at inauguration of Golden Jubilee celebration of Symbiosis University, Pune
06 MAR 2022 5:09PM by PIB Delhi
Namaskar!
Governor of Maharashtra Shri Bhagat Singh Koshyari ji, Shri Devendra Fadnavis ji, Shri Subhash Desai ji, Founder President of this University Professor S. B Majumdar ji, Principal Director Dr Vidya Yeravdekar ji, all faculty members, distinguished guests and my young colleagues!
Being the abode of Saraswati and which has golden values and golden history, Symbiosis as an institution has reached the landmark of its golden jubilee. There is contribution and collective participation of many people in this journey of the institution.
The students who adopted the vision and values of Symbiosis and gave an identity to Symbiosis with their success have also contributed equally in this journey. I congratulate all the professors, students and alumni on this occasion. I also got the opportunity to inaugurate the 'Arogya Dham' complex on this golden occasion. I extend many best wishes to the entire Symbiosis family for this new initiative as well.
My young colleagues,
You are part of an institute that is built on India's core idea of ​​'Vasudhaiva Kutumbakam' (the world is one family). I am told that Symbiosis also offers a separate course on 'Vasudhaiva Kutumbakam'. We have a tradition and culture that there should be widespread of knowledge and knowledge should be the medium to connect the entire world as one family. I am glad that this tradition is still alive in our country. I have been told that more than 44,000 students from 85 countries of the world study and share their cultures in Symbiosis. In other words, the ancient heritage of India is still moving forward in its modern incarnation.
Friends,
Today the students of this institute represent the generation that has infinite opportunities before them. Today our country is one of the largest economies of the world. Our country also boasts of the world's third-largest start-ups hub. Missions like Startup India, Standup India, Make in India and AatmaNirbhar Bharat represent your aspirations. Today's India is innovating, improving and influencing the whole world.
The people of Pune know very well how India has exhibited its potential to the world in the matter of corona vaccines. You are also witnessing how India is evacuating its citizens safe from the war zone during the Ukraine crisis by running Operation Ganga. Many major countries of the world are facing problems in this regard. But it is the growing influence of India that we have brought thousands of students back to our homeland.
Friends,
Your generation is fortunate that it did not have to suffer from the earlier defensive and dependent psychology. But, if this change is possible in the country, then the first credit of it also goes to all of you, to our youth. Now you see, India is on the way to becoming a global leader in the sectors where it could not even think of standing on its feet.
The example of mobile manufacturing is before us. Until a few years ago, import was the only recourse for us in mobile manufacturing and electronic components. The common refrain was to get it from anywhere in the world! Even in the defence sector, we were completely dependent on other countries for decades. But today the situation has changed. India has emerged as the second-largest country in the world in mobile manufacturing.
There were only two mobile manufacturing companies in India till seven years ago. Today more than 200 manufacturing units are engaged in this field. In defence also, India known as the world's largest importer, is now becoming a defence exporter. Today, two major defence corridors are being built in the country, where modern weapons will be developed, fulfilling the defence needs of the country.
Friends,
In the 75th year of Independence, we are moving ahead with the new goals of building a new India. Our young generation has to lead this virtuous campaign. Today, new opportunities are emerging in every field, from the software industry to the health sector, from AI and AR to automobiles and EVs, and from quantum computing to machine learning. Relentless reforms are being undertaken in geospatial systems, drones, semiconductors and space technology.
These reforms do not mean any records of the government; instead, these reforms have brought enormous opportunities for you. And all I can say is that reforms are for you, for the youth. Whether you are in the technical, management, or medical field, I think all these opportunities are only for you.
The present government trusts the potential of the youth of the country. Therefore, we are opening many sectors for you. Don’t wait and make the most of these opportunities. You launch your start-ups. The solutions to challenges and local problems of the country should emerge from the universities, from the minds of the youth.
You should always remember that the way you set goals for your career in whatever field you are in, similarly, you should have some goals for the country. If you are from the technical field, then you should see how your innovations can be useful to the country, or you can develop a product which should be useful to farmers in villages, or to students in remote areas.
Similarly, if you are in the medical field, you can plan new start-ups with your technical friends to strengthen our health infrastructure so that quality health services are available even in villages. The Arogya Dham vision started by Symbiosis can also serve as a model for the entire country. And when I am talking about health, I would also tell you to take care of your fitness. Laugh a lot, crack jokes, stay fit and take the country to new heights. When our goals supersede our personal growth to national growth, then one gets the feeling of being a participant in nation-building.
Friends,
Today, I would like to urge something to the Symbiosis family and all those who are sitting here as you celebrate the 50th anniversary of your university. Can we develop a tradition in Symbiosis where one theme should be chosen every year and all the people who are here from different fields can make some contribution to that theme over and above their profession? Can we decide on the theme for the next five years on an annual basis as we celebrate the golden jubilee?
For example, I suggest you a theme. It is not necessary to follow this theme; you can make your own plan. Let's say we take up the issue of global warming for 2022. The entire Symbiosis family should study every aspect of global warming, do research, conduct seminars, make cartoons, write stories and poems on it and develop some equipment in this regard. Let’s take this theme over and above what we do and make people aware of it too.
Similarly, we can work on the impact of climate change on our coastal areas or on the ocean. Another such theme can be for the development of our border areas, particularly the last frontier villages which are always engaged with the army in protecting our border. In a way, they are the sentinels of our country from many generations. What could be the plan for border development? The students of the universities can take a tour of those areas, understand their problems, discuss amongst themselves and find solutions.
Your university can strengthen the spirit of ‘Ek Bharat, Shreshtha Bharat’. The dream of 'Vasudhaiva Kutumbakam' is realized when the dream of ‘Ek Bharat, Shreshtha Bharat’ is fulfilled. It will be better if students in the university learn a few words from the languages ​​of other regions. Every student of Symbiosis should set a target of remembering at least 100 words of five other languages, including Marathi, and he will realize its usefulness later in life.
The history of our freedom movement is so rich that you can also plan to digitize any aspect related to this. This whole family can work together on how to promote new activities among the youth of the country like NSS and NCC. You have many issues from research to raising awareness like water security, connecting agriculture with technology, from soil health testing to storage of food products and natural farming, etc.
I leave it to you to decide the topics. But I would say that the young minds should choose such topics which should help find solutions to the country’s requirements and problems, given the huge infrastructure and systems that are in place. I also invite you to share your suggestions and experiences with the government as well. You can also send your research, results, ideas and suggestions on these themes to the Prime Minister's Office.
I am sure of amazing results when professors, faculty and students become a part of this campaign. You are celebrating 50 years of your university now. You can imagine the huge amount of your contribution to the country in the next 25 years when you will celebrate 75 years of your university when 50,000 minds would have worked on 25 different themes. And I feel, it will be of great benefit to the students of Symbiosis only.
In the end, I want to say one more thing to the students of Symbiosis. You must have learned a lot from your professors, teachers and your peers during your stay in this institute. I suggest you always keep self-awareness, innovation and risk-taking ability strong. I hope all of you will move forward in your life with this spirit. You have such a capital of experience of 50 years. You have reached here after doing many experiments. You have a treasure. This treasure will also be useful to the country. May you flourish and every child set out with confidence to make his future bright! This is my best wish to you.
I would also thank you once again because I am not able to come despite getting many opportunities to visit you. I visited you when I was the Chief Minister. I have got a chance to come to this holy land once again. I am very grateful to all of you for giving me the opportunity to interact with the new generation.
Many thanks and best wishes!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
পুনেৰ ছিম্বায়চিছ বিশ্ববিদ্যালয়ৰ সোণালী জয়ন্তী উদযাপনৰ উদ্বোধনী অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া ৰূপান্তৰ
06 MAR 2022 5:09PM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ!
মহাৰাষ্ট্ৰৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী ভগত সিং কোশিয়াৰীজী, শ্ৰীমান দেৱেন্দ্ৰ ফাড়নাৱিছজী, শ্ৰীমান সুভাষ দেশাইজী, এই বিশ্ববিদ্যালয়ৰ প্ৰতিষ্ঠাপক সভাপতি অধ্যাপক এছ.বি মজুমদাৰজী, মুখ্য সঞ্চালক ড০ বিদ্যা য়েৰবেদেকাৰ জী, সকলো শিক্ষক সদস্য, বিশিষ্ট অতিথি আৰু মোৰ যুৱ বন্ধুসকল!
আজি, সৰস্বতীৰ ধাম, এক তপোভূমি যাৰ সোণালী মূল্যবোধ আৰু এক সোণালী ইতিহাস আছে, ইয়াৰ লগতে, এটা প্ৰতিষ্ঠান হিচাপে ছিম্বায়চিছ ইয়াৰ সোণালী জয়ন্তীৰ বিন্দুত উপনীত হৈছে। এটা প্ৰতিষ্ঠানৰ এই যাত্ৰাত বহু লোকে অৰিহণা যোগায়, বহুলোকে সামূহিক অংশগ্ৰহণ কৰে।
যিসকল শিক্ষাৰ্থীয়ে ইয়াৰ পৰা অধ্যয়ন কৰিছে আৰু ছিম্বায়চিছৰ দৃষ্টি ভঙ্গী আৰু মূল্যবোধ গ্ৰহণ কৰিছে, তেওঁলোকৰ সফলতাৰ সৈতে ছিম্বায়চিছে স্বীকৃতি দিছে, তেওঁলোকৰ সকলোৰে এই যাত্ৰাত সমানে ডাঙৰ অৱদান আছে। মই এই সুযোগত সকলো অধ্যাপক, সকলো শিক্ষাৰ্থী আৰু সকলো প্ৰাক্তন ছাত্ৰ-ছাত্ৰীক অভিনন্দন জনাইছো। মই এই সোণালী মুহূৰ্তত 'আৰোগ্য ধাম' কমপ্লেক্স আৰম্ভ কৰাৰ সুযোগ পাইছো। মই সমগ্ৰ ছিম্বায়চিছ পৰিয়ালটোক এই নতুন আৰম্ভণিৰ বাবে শুভকামনা জনাইছো।
মোৰ যুৱবন্ধুসকল,
আপুনি এটা প্ৰতিষ্ঠানৰ অংশ যি 'বসুধৈৱ কুটুম্বকম' ভাৰতৰ মূল ধাৰণাটোৰ ওপৰত নিৰ্মিত। মোক এইটোও কোৱা হৈছে যে ছিম্বায়চিছ এনে এখন বিশ্ববিদ্যালয় য'ত 'বসুধৈৱ কুটুম্বকম'ৰ ওপৰত এটা পৃথক পাঠ্যক্ৰমো আছে। জ্ঞানৰ এক বিস্তৃত প্ৰসাৰ হওঁক, জ্ঞান হওঁক সমগ্ৰ বিশ্বক এটা পৰিয়াল হিচাপে সংযোগ কৰাৰ মাধ্যম হওঁক, এইটো আমাৰ পৰম্পৰা, এইটো আমাৰ সংস্কৃতি, ই আমাৰ সংস্কৃতি। মই সুখী যে এই পৰম্পৰা এতিয়াও আমাৰ দেশত জীয়াই আছে। মোক কোৱা হৈছে যে কেৱল ছিম্বায়চিছতেই বিশ্বৰ ৮৫ খন দেশৰ ৪৪,০০০ ৰো অধিক শিক্ষাৰ্থীয়ে ইয়াত অধ্যয়ন কৰে আৰু তেওঁলোকৰ সংস্কৃতি ভাগ বতৰা কৰে। অৰ্থাৎ ভাৰতৰ প্ৰাচীন ঐতিহ্য এতিয়াও আধুনিক অৱতাৰত আগবাঢ়ি আছে।
বন্ধুসকল,
আজি, এই প্ৰতিষ্ঠানটোৰ শিক্ষাৰ্থীসকলে এনে প্ৰজন্মক প্ৰতিনিধিত্ব কৰিছে যাৰ সন্মুখত অসীম সুযোগ আছে। আজি আমাৰ দেশ হৈছে বিশ্বৰ অন্যতম বৃহৎ অৰ্থনীতি। বিশ্বৰ তৃতীয় সৰ্ববৃহৎ হাব ষ্টাৰ্ট-আপ পৰিস্থিতিতন্ত্ৰ আজি আমাৰ দেশত আছে। ষ্টাৰ্টআপ ইণ্ডিয়া, ষ্টেণ্ডআপ ইণ্ডিয়া, মেক ইন ইণ্ডিয়া আৰু স্বাৱলম্বী ভাৰতৰ দৰে অভিযানে আপোনাৰ আশা-আকাংক্ষাক প্ৰতিনিধিত্ব কৰিছে। আজিৰ ভাৰতে সমগ্ৰ বিশ্বৰ উদ্ভাৱন, উন্নতি আৰু প্ৰভাৱ পেলাইছে।
পুনেত বাস কৰা লোকসকলে ভালদৰে জানে যে ক’ৰোনা ভেকছিনৰ সন্দৰ্ভত ভাৰতে কেনেদৰে সমগ্ৰ বিশ্বৰ সন্মুখত নিজৰ শক্তি প্ৰদৰ্শন কৰিছে। এই মুহূৰ্তত, আপুনি ইউক্ৰেইন সংকটৰ সময়তো দেখিছে যে কেনেদৰে ভাৰতে অপাৰেচন গংগাৰ দ্বাৰা ইয়াৰ নাগৰিকসকলক যুদ্ধ ক্ষেত্ৰৰ পৰা সুৰক্ষিতভাৱে উলিয়াই আনিছে। পৃথিৱীৰ ডাঙৰ দেশবোৰে এইটো কৰিবলৈ বহুতো অসুবিধাৰ সন্মুখীন হৈছে। কিন্তু এইটো ভাৰতৰ বৰ্ধিত প্ৰভাৱ যে আমি তাৰ পৰা হাজাৰ হাজাৰ শিক্ষাৰ্থীক আমাৰ স্বদেশলৈ ঘূৰাই আনিছো।
বন্ধুসকল,
আপোনাৰ প্ৰজন্ম এনে সৌভাগ্যৱান যে ই পূৰ্বৰ প্ৰতিৰক্ষামূলক আৰু নিৰ্ভৰশীল মনোবিজ্ঞানৰ ক্ষতিৰ সন্মুখীন হ'ব লগা হোৱা নাছিল। কিন্তু, যদি এই পৰিৱৰ্তন দেশত আহিছে, তেন্তে ইয়াৰ প্ৰথম কৃতিত্ব আপোনালোক সকলোৰে, আমাৰ যুৱপ্ৰজন্মৰ। এতিয়া আপুনি দেখিছে, উদাহৰণ স্বৰূপে, যিবোৰ ক্ষেত্ৰত দেশখনে আগতে নিজৰ ভৰিৰ ওপৰত আগবাঢ়ি যোৱাৰ কথা ভবা নাছিল, সেই ক্ষেত্ৰবোৰত, ভাৰত এতিয়া বিশ্বৰ নেতা হোৱাৰ পথত আগবাঢ়িছে।
ম’বাইল নিৰ্মাণৰ উদাহৰণ আমাৰ সন্মুখত আছে। কেইবছৰমান আগলৈকে, আমাৰ বাবে ম’বাইল নিৰ্মাণ, আৰু কিমানবোৰ বৈদ্যুতিক সামগ্ৰীৰ বাবে একেটা কথাই বুজাইছিল, সেয়া হৈছে আমদানি! ইয়াক পৃথিৱীৰ যিকোনো ঠাইৰ পৰা লৈ আনক। প্ৰতিৰক্ষা ক্ষেত্ৰত, আমি কেইবা দশক ধৰি মানি আহিছো যে আন দেশবোৰে আমাক কি দিব তাৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি আমি কিবা কৰিব পাৰোঁ। কিন্তু আজি পৰিস্থিতি সলনি হৈছে, পৰিস্থিতিও সলনি হৈছে। মোবাইল নিৰ্মাণৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতে বিশ্বৰ দ্বিতীয় বৃহত্তম দেশ হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে।
সাত বছৰ পূৰ্বে, ভাৰতত মাত্ৰ ২ টা মোবাইল নিৰ্মাণ কোম্পানী আছিল, আজি ২০০ তকৈও অধিক উৎপাদন গোট এই কামত নিয়োজিত হৈ আছে। প্ৰতিৰক্ষা ক্ষেত্ৰত বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ আমদানিকৰ্তা হিচাপে স্বীকৃতি পোৱা ভাৰত এতিয়া প্ৰতিৰক্ষা ৰপ্তানিকৰ্তা হৈ পৰিছে। আজি দেশখনত দুটা ডাঙৰ প্ৰতিৰক্ষা কৰিডৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে, য'ত আটাইতকৈ ডাঙৰ আধুনিক অস্ত্ৰ নিৰ্মাণ কৰা হ'ব, দেশৰ প্ৰতিৰক্ষাৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰিব।
বন্ধুসকল,
স্বাধীনতাৰ ৭৫ তম বৰ্ষত আমি নতুন ভাৰত গঢ়ি তোলাৰ নতুন লক্ষ্যৰে আগবাঢ়িছো। এই অমৃত অভিযানটো আমাৰ যুৱ প্ৰজন্মৰ দ্বাৰা নেতৃত্ব দিব লাগিব। আজি ছফ্টৱেৰ উদ্যোগৰ পৰা স্বাস্থ্য খণ্ডলৈকে, এআই আৰু এআৰৰ পৰা অটোমোবাইল আৰু ইভিলৈকে, কোৱাণ্টাম কম্পিউটিংৰ পৰা মেচিন লাৰ্ণিংলৈকে, প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে নতুন সুযোগ সৃষ্টি কৰা হৈছে। দেশত নিৰন্তৰে সংস্কাৰ আছে, ভূ-স্থানিক প্ৰণালী, ড্ৰোনৰ পৰা অৰ্ধ-পৰিবাহী আৰু মহাকাশ প্ৰযুক্তিলৈকে।
এই সংস্কাৰবোৰ চৰকাৰৰ অভিলেখ গঢ়িবলৈ নহয়, এই সংস্কাৰবোৰে আপোনাক সুযোগ প্ৰদান কৰিছে। আৰু এইটোৱেই মই ক'ব পাৰোঁ যে সংস্কাৰবোৰ আপোনাৰ বাবে, যুৱসকলৰ বাবে। আপুনি কাৰিকৰী ক্ষেত্ৰত হওঁক, ব্যৱস্থাপনা ক্ষেত্ৰত হওঁক, বা চিকিৎসা ক্ষেত্ৰত হওঁক, মই ভাবো সৃষ্টি কৰা এই সকলোবোৰ সুযোগ কেৱল আপোনাৰ বাবে।
আজি দেশত থকা চৰকাৰখনে দেশৰ যুৱপ্ৰজন্মৰ শক্তি, আপোনাৰ শক্তিক বিশ্বাস কৰে। সেয়েহে আমি আপোনাৰ বাবে এটাৰ পিছত এটা কৈ বহুতো খণ্ড মুকলি কৰিছো। এই সুযোগবোৰৰ যথেষ্ট সুবিধা লওক, অপেক্ষা নকৰিব। আপুনি আপোনাৰ ষ্টাৰ্ট-আপ, দেশৰ প্ৰত্যাহ্বান, স্থানীয় সমস্যা, সেইবোৰৰ সমাধান বিশ্ববিদ্যালয়ৰ পৰা আহিব লাগে। এইটো যুৱচামৰ মগজুৰ পৰা অহা উচিত।
সদায়ে মনত ৰাখিব যে আপুনি যি ক্ষেত্ৰতেই নহওঁক, আপুনি আপোনাৰ কেৰিয়াৰৰ বাবে যিধৰণে লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰে, আপোনাৰ দেশৰ বাবে কিছুমান লক্ষ্য থাকিব লাগে। যদি আপুনি কাৰিকৰী ক্ষেত্ৰৰ পৰা আহিছে, তেন্তে আপোনাৰ উদ্ভাৱন, আপোনাৰ কাম দেশৰ বাবে কেনেদৰে কামত আহিব পাৰে, আপুনি এনে এটা সামগ্ৰী বিকশিত কৰিব পাৰিবনে যি গাওঁখনৰ কৃষকক সহায় কৰিব, দূৰৱৰ্তী অঞ্চলৰ শিক্ষাৰ্থীসকলক কিছু সহায় কৰিব!
একেদৰে, যদি আপুনি চিকিৎসা ক্ষেত্ৰত আছে, আমাৰ স্বাস্থ্য আন্তঃগাঁথনি কেনেদৰে শক্তিশালী কৰিব লাগে, গাওঁবোৰত মানদণ্ডৰ স্বাস্থ্য সেৱা কেনেদৰে উপলব্ধ কৰিব পাৰি, আপুনি বন্ধুসকলৰ সৈতে একেলগে নতুন ষ্টাৰ্টআপৰ পৰিকল্পনা কৰিব পাৰে। ছিম্বায়চিছত আৰম্ভ কৰা আৰোগ্য ধামৰ দৰে দৃষ্টিভংগীও সমগ্ৰ দেশৰ বাবে এক আৰ্হি হিচাপে কামত আহিব পাৰে। আৰু যেতিয়া মই স্বাস্থ্যৰ কথা কওঁ, মই আপোনাক এইটোও ক'ম যে আপুনি আপোনাৰ ফিটনেছৰ যত্ন ল'ব লাগিব। হাঁহক, কৌতুক কৰক, ফিট থাকক আৰু দেশখনক নতুন উচ্চতালৈ লৈ যাব। যেতিয়া আমাৰ লক্ষ্যবোৰ ব্যক্তিগত বিকাশৰ বাহিৰত ৰাষ্ট্ৰীয় বিকাশৰ সৈতে সম্পৰ্কিত হয়, ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণত আমাৰ নিজৰ অংশীদাৰৰ অনুভূতি বৃদ্ধি হয়।
বন্ধুসকল,
আজি, আপুনি আপোনাৰ বিশ্ববিদ্যালয়ৰ ৫০ বছৰীয়া বাৰ্ষিকী উদযাপন কৰাৰ সময়ত, মই ছিম্বায়চিছ পৰিয়াললৈ কেইটামান অনুৰোধ কৰিব বিচাৰো। আৰু মই তেওঁলোকক অনুৰোধ কৰিব বিচাৰো যিসকলে ইয়াতো বহি আছে। আমি ছিম্বায়চিছত এটা পৰম্পৰা বিকশিত কৰিব পাৰোঁ নেকি, প্ৰতি বছৰে এটা থীম উৎসৰ্গা কৰিব লাগে আৰু ইয়াত থকা সকলো লোক যিকোনো ক্ষেত্ৰত থাকিব, তেওঁলোকৰ বাকী কামৰ এবছৰৰ পিছত, তেওঁলোকৰ এই বিষয়বস্তুত কিছু সমৰ্পণ, অৱদান থাকিব, অংশগ্ৰহণ, অনুকৰণমূলক হ'ব লাগিব। এতিয়াৰ পৰা, সিদ্ধান্ত লওক যে ইয়াত সোণালী জয়ন্তী উদযাপন কৰাৰ সময়ত, তেন্তে পৰৱৰ্তী পাঁচ বছৰ, পাঁচ বছৰ, ২০২২ ৰ বিষয়বস্তু কি হ'ব, ২০২৩ ৰ বিষয়বস্তু কি হ'ব, ২০২৭ ৰ বিষয়বস্তু কি হ'ব, আমি এতিয়াৰে পৰা সিদ্ধান্ত ল'ব পাৰোঁনে?
এতিয়া, মই আপোনাক কোৱাৰ দৰে, এটা থীম যি এই বিষয়টো অনুসৰণ কৰিব নালাগে, ইয়াক আপোনাৰ নিজৰ পৰিকল্পনাৰে বনাওক। কিন্তু ধৰি লওক, সেই গোলকীয় উষ্ণতা বৃদ্ধিৰ কথা ভাবক - এই বিষয়বোৰে দায়িত্ব গ্ৰহণ কৰিছিল। ২০২২ত - আমাৰ গোটেই পৰিয়ালে গোলকীয় উষ্ণতাৰ প্ৰতিটো দিশ অধ্যয়ন কৰা উচিত, ইয়াক অধ্যয়ন কৰা উচিত, ইয়াৰ ওপৰত গৱেষণা কৰা উচিত, ইয়াৰ ওপৰত চেমিনাৰ কৰা উচিত, ইয়াৰ ওপৰত কাৰ্টুন বনোৱা উচিত, ইয়াৰ ওপৰত কাহিনী লিখা, ইয়াৰ ওপৰত কবিতা লিখা, ইয়াৰ ওপৰত সঁজুলি নিৰ্মাণ কৰা উচিত। অৰ্থাৎ, বাকী সকলোবোৰ কৰোঁতে, এই বিষয়টো এটা অতিৰিক্ত পৰ্যায়লৈ লৈ যাওঁক। মানুহকো সজাগ কৰক।
একেদৰে আমি সাগৰত জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ প্ৰভাৱৰ ওপৰত কাম কৰিব পাৰোঁ, আমাৰ উপকূলীয় অঞ্চল বা আনকি সাগৰত জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ প্ৰভাৱৰ ওপৰতো। এনেকুৱা এটা বিষয় হ'ব পাৰে আমাৰ সীমান্ত অঞ্চলৰ বিকাশৰ বাবে। যিখন আমাৰ অন্তিম গাওঁ, যি আমাৰ সীমান্তৰ নিৰাপত্তাত সেনাৰ সৈতে কান্ধত কান্ধ মিলাকৈ জড়িত হৈ আছে। এক প্ৰকাৰে, প্ৰজন্মৰ পৰা প্ৰজন্মলৈকে, তেওঁলোক আমাৰ দেশৰ ৰক্ষক। যদি আমি বিশ্ববিদ্যালয়সমূহৰ জৰিয়তে, আমাৰ পৰিয়ালত, আমাৰ সীমান্ত উন্নয়নৰ পৰিকল্পনা কৰোঁ, ইয়াৰ বাবে, বিশ্ববিদ্যালয়ৰ শিক্ষাৰ্থীসকলে সেই অঞ্চলটো ভ্ৰমণ কৰিব লাগে, তাত থকা লোকসকলৰ সমস্যাবোৰ বুজিব লাগে আৰু তাৰ পিছত ইয়ালৈ আহি আলোচনা কৰিব লাগে, সমাধান বিচাৰিব লাগে।
আপোনাৰ বিশ্ববিদ্যালয়ৰ এক ভাৰত শ্ৰেষ্ঠ ভাৰতৰ আত্মা শক্তিশালী কৰিবলৈ 'বসুধৈৱ কুটুম্বকম'ৰ সেই সপোন বাস্তৱায়িত তেতিয়াহে হ’ব যেতিয়া এক ভাৰত শ্ৰেষ্ঠ ভাৰতৰ সপোন বাস্তৱায়িত হ’ব। যদি বিশ্ববিদ্যালয়লৈ অহা এটা অঞ্চলৰ শিক্ষাৰ্থীসকলে আন এটা অঞ্চলৰ ভাষাৰ কেইটামান শব্দ শিকে, তেন্তে ই আৰু ভাল হ'ব। আপুনি লক্ষ্য কৰিব পাৰে যে যেতিয়া ছিম্বায়চিছৰ এজন শিক্ষাৰ্থী ইয়াৰ পৰা ওলাই যায়, তেওঁ নিশ্চিতভাৱে মাৰাঠীকে ধৰি ভাৰতৰ আন ৫ টা ভাষাৰ কমেও ১০০ টা শব্দ মনত ৰাখিব, আৰু তেওঁ জীৱনত ইয়াৰ উপযোগিতা জানিব।
আমাৰ স্বাধীনতা আন্দোলনৰ ইতিহাস ইমান সমৃদ্ধ। আপুনি এই ইতিহাসৰ যিকোনো দিশ ডিজিটাইজ কৰিবলৈও কাম কৰিব পাৰে। দেশৰ যুৱসকলৰ মাজত এনএছএছ, এনচিচিৰ দৰে, আমি কেনেদৰে নতুন কাৰ্যকলাপৰ প্ৰচাৰ কৰিব পাৰোঁ, এই গোটেই পৰিয়ালটোৱে একেলগে কাম কৰিব পাৰে। পানী সুৰক্ষাৰ বিষয়ৰ দৰে, কৃষিক প্ৰযুক্তিৰ সৈতে সংযোগ কৰাৰ বিষয়, মাটিৰ স্বাস্থ্য পৰীক্ষাৰ পৰা খাদ্য সামগ্ৰী সংৰক্ষণ আৰু প্ৰাকৃতিক কৃষিলৈকে, গৱেষণাৰ পৰা সজাগতা সৃষ্টিলৈকে আপোনাৰ বহুতো বিষয় আছে।
এই বিষয়বোৰ কি হ'ব মই এইটো আপোনাৰ ওপৰত এৰি দিছো। কিন্তু মই নিশ্চিতভাৱে ক'ম যে দেশৰ প্ৰয়োজনীয়তা, দেশৰ সমস্যা সমাধানৰ বাবে, আপুনি আপোনাৰ সেই বিষয়বোৰ বাছনি কৰা উচিত যাতে আমি সকলোৱে যুৱ, একেলগে, ইমান ডাঙৰ আন্তঃগাঁথনি আছে, এটা ব্যৱস্থা আছে, আমি ইয়াৰ কিছু সমাধান দিওঁ। আৰু মই আপোনাক আপোনাৰ পৰামৰ্শ আৰু অভিজ্ঞতা চৰকাৰৰ সৈতে ভাগ বতৰা কৰিবলৈ আমন্ত্ৰণ জনাইছো। এই বিষয়বোৰৰ ওপৰত কাম কৰাৰ পিছত, আপুনি আপোনাৰ গৱেষণা, আপোনাৰ ফলাফল, আপোনাৰ ধাৰণা, আপোনাৰ পৰামৰ্শ, প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়লৈ প্ৰেৰণ কৰিব পাৰে।
মই নিশ্চিত যে যেতিয়া ইয়াত থকা অধ্যাপকসকল, ইয়াত থকা শিক্ষকসকল, ইয়াত থকা শিক্ষাৰ্থীসকল এই অভিযানৰ অংশ হ'বলৈ একত্ৰিত হ'ব, তেওঁলোকে অতি আশ্চৰ্যকৰ ফলাফল লাভ কৰিব। কল্পনা কৰক আপুনি ৫০ বছৰ উদযাপন কৰিছে, যেতিয়া আপুনি ৭৫ বছৰ উদযাপন কৰিব, আৰু ২৫ বছৰত, ৫০-৫০ হাজাৰ মনে ২৫ টা বিষয়ৰ ওপৰত কাম কৰিছে, আপুনি দেশক কি ডাঙৰ উপহাৰ দিব। আৰু মই ভাবো, ছিম্বায়চিছৰ শিক্ষাৰ্থীসকলৰ বাবে ই এক ডাঙৰ লাভালাভ হ'ব।
অৱশেষত, মই ছিম্বায়চিছৰ শিক্ষাৰ্থীসকলক আৰু এটা কথা ক'ব বিচাৰো। এই প্ৰতিষ্ঠানত থাকোঁতে, আপুনি নিশ্চয় আপোনাৰ অধ্যাপকসকলৰ পৰা, শিক্ষকসকলৰ পৰা, আপোনাৰ সহকৰ্মীসকলৰ পৰা বহুতো শিকিছে। মই আপোনাক পৰামৰ্শ দিওঁ যে আত্ম-সজাগতা, উদ্ভাৱন আৰু বিপদাশংকা লোৱাৰ সামৰ্থ্য সদায় শক্তিশালী কৰক। মই আশা কৰোঁ আপোনালোক সকলোৱে এই আত্মাৰ সৈতে আপোনাৰ জীৱনত আগবাঢ়িব। আৰু মই বিশ্বাস কৰোঁ যে ৫০ বছৰ বয়সৰ আপোনাৰ এনে এক জমাধন আছে, যি হ’ল অভিজ্ঞতাৰ জমাধন। আপুনি ইয়াত বহুতো পৰীক্ষা-নিৰীক্ষা কৰি আছে। এই ধন দেশৰ বাবেও ব্যৱহাৰযোগ্য হ'ব। আপুনি বিকশিত হওঁক আৰু ইয়ালৈ অহা প্ৰতিটো শিশুৱে তেওঁলোকৰ উজ্জ্বল ভৱিষ্যত সৃষ্টি কৰিবলৈ আত্মবিশ্বাসেৰে বাহিৰলৈ যাওক। এইটো আপোনালৈ মোৰ শুভেচ্ছা।
মই আপোনাক আকৌ এবাৰ ধন্যবাদ জনাম কাৰণ মোৰ ওচৰত আপোনালোকৰ মাজত আহিবলৈ বহুতো সুযোগ পাইছিলো, কিন্তু মই আহিব পৰা নাছিলো। মই মুখ্যমন্ত্ৰী হৈ থাকোতে এবাৰ আপোনালোকৰ মাজত উপস্থিত হৈছিলোঁ। আজি মই পুনৰ এই পবিত্ৰ ভূমিলৈ অহাৰ সুযোগ পাইছো। এই নতুন প্ৰজন্মৰ সৈতে বাৰ্তালাপ কৰাৰ সুযোগ দিয়াৰ বাবে মই আপোনালোক সকলোৰে ওচৰত অত্যন্ত কৃতজ্ঞ।
অশেষ ধন্যবাদ, অশেষ শুভকামনা থাকিল ৷