President's Secretariat
The Tezpur University community should provide innovative solutions to local and national problems: President Kovind
President of India graces the 19th Convocation of Tezpur University
26 FEB 2022 12:41PM by PIB Delhi
The Tezpur University community should provide innovative solutions to local and national problems, said the President of India, Shri Ram Nath Kovind. He was addressing the 19th Convocation of the Tezpur University at Tezpur, Assam today (February 26, 2022). He said that the students and faculty of Tezpur University should try to make it a major centre of innovation. He urged them to encourage community participation and use local resources for finding solutions to local and national problems. He was happy to note about innovative solutions provided by Tezpur University for making safe drinking water reach many villages in Assam. He said that the scope of the university’s engagement with villages should be further expanded. It can adopt some villages for helping in their overall development under Universities’ Social Responsibility.
The President said that Assam is gifted with extraordinary beauty of nature and rich bio-diversity. This has to be preserved. Every resident of Assam, especially the youth has to be very active on the fronts of conservation and sustainable development. He was happy to note about the renewable energy initiatives of the Tezpur University, especially in the villages. He said that the young population has greater stakes in keeping the planet green and they have to demonstrate greater awareness through their action.
The President said that Assam has done a commendable job in conserving bio-diversity. Kaziranga National Park and Tiger Reserve, as also the Elephant Reserve are impressive examples of conservation. He said that conservation must be the watch word for every citizen, especially the student community.
Noting that the North-Eastern states give high priority to organic farming, the President said that the Tezpur University can play a major role in branding and marketing of agricultural produce of this region. He was happy to note that the university has received approval under the ‘Prime Minister-Formalization of Micro Food Processing Enterprises Scheme’ for setting up an incubation centre to process jackfruit and ready to eat cereals-based products. And the Food Engineering & Technology Department has been recognised as State Level Technical Institute for implementation of the Scheme. Referring the unique Joha rice of Assam which is known for its excellent taste and aroma, he said that universities of Assam can help the farmers by branding, popularising and marketing this unique variety of rice. There are many such agricultural products that can be promoted, he added.
Pointing to the fact that academic activities have been affected by the Covid pandemic, the President said that the pandemic has had serious impact on the education of the relatively vulnerable sections of our people. He said that the National Education Policy 2020 which was released during the pandemic contains specific focus on digital education with the help of technology. With a view to making higher education more accessible, the central government has decided to establish a Digital University to provide access to students across the country for world-class quality universal education with personalized learning experience at the doorsteps of students. The Digital University will provide education in different Indian languages and ICT formats. He said that Tezpur University can become an active stakeholder in this initiative, specially by providing high quality digital content in Assamese and other languages of the North-East.
The President urged the entire team of Tezpur University to keep past, present and future students bound by the spirit of oneness and move rapidly towards the goals set by the university – xopaan bogaam teebro gotire. He said that by moving fast to achieve ambitious targets, the university would be able to contribute meaningfully to India’s emergence as a much more prosperous and strong nation by the year 2047 when the students of today will be among the decision makers. He said that the real spirit behind celebrating ‘Azadi Ka Amrit Mahotsav’, marking 75 years since our independence, is to build upon our learning so far and aim for higher goals. He urged Tezpur University to strive to be among the top 10 universities in the NIRF ranking in the near future.
Please Click here to see the President’s Speech -

রাস্ত্রপতিগী লোইশঙ
তেজপুর য়ুনিভর্সিতীনা লোকেল অমসুং লৈবাক্কী শিংনবশিংগীদমক্তা অনৌবা মওং চেনবা ৱারোইশিন পীগদবনিঃ রাস্ত্রপতি কোবিন্দ
ভারতকী রাস্ত্রপতিনা তেজপুর য়ুনিভর্সিতীগী ১৯শুবা কনভোকেসন্দা শরুক য়াখ্রে
26 FEB 2022 12:41PM by PIB Imphal
তেজপুর য়ুনিভর্সিতী কম্ম্যুনিতীনা লোকেল অমসুং লৈবাক্কী শিংনবশিংগীদমক্তা অনৌবা মওং চেনবা ৱারোইশিন পীগদবনি হায়না ভারতকী রাস্ত্রপতি, শ্রী রাম নাথ কোবিন্দনা ফোংদোকখ্রে। মহাক্না ঙসি (ফেব্রুৱারী ২৬, ২০২২) অসমগী তেজপুরদা পাংথোকখিবা তেজপুর য়ুনিভর্সিতীগী ১৯শুবা কনভোকেসন্দা ৱা ঙাংবদা ৱাফম অসি ফোংদোকখিবনি। তেজপুর য়ুনিভর্সিতীগী ফেকলতী অমসুং মহৈরোইশিংনা য়ুনিভর্সিতী অসিবু ইন্নোভেসনগী মরু ওইবা মফম অমা ওইহন্নবা হোৎনগদবনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। লোকেল অমসুং লৈবাক্কী শিংনবশিংগী ৱারোইশিন পুরক্নবগীদমক্তা মহৈরোইশিংনা থৌওং অসিদা খুন্নাইবু শরুক য়াহন্নবা অমসুং লোকেলগী রিসওর্সশিং শিজিন্ননবা পুক্নিং থৌগৎখি। অসমগী খুঙ্গং কয়াদা থক্নবা অফবা ঈশিং কয়া ফংহন্নবা তেজপুর য়ুনিভর্সিতীনা অনৌবা মখলগী ৱারোইশিন পুথোকখি তাবদা নুংঙাইবা ফাওই হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। য়ুনিভর্সিতী অসিনা খুঙ্গংশিংগা মরী লৈনবগী চাং অসি হেন্না পাকথোকহনগদবনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। য়ুনিভর্সিতীগী খুন্নাইদা লৈবা থৌদাংগী মখাদা মখোয়না খুঙ্গং খরা কোন্দুনা মদুগী মপুং ওইবা চাউখৎ থৌরাংগী থবক পায়খৎপসু য়াই।
অসম অসি মহৌশাগী ফজবা অমসুং ইনাক খুল্লবা বাইও-দাইবর্সিতীগী খুদোল ফংবা রাজ্য অমনি হায়না রাস্ত্রপতিনা হায়খি। মসিবু ঐখোয়না ঙাক-শেন্দুনা য়োকখৎকদবনি। অসমগী মীওই খুদিংনা, মরুও ওইনা নহারোলশিংনা মসিবু য়োকখৎপা অমসুং তুং কোইনা চৎকদবা চাউখৎপা পুরকপগী হীরমদা মাংজিল থাদুনা লৈগদবনি। তেজপুর য়ুনিভর্সিতীনা পায়খৎপা রিন্যুএবল ইনর্জীগী থবকশিং, মরু ওইনা খুঙ্গংশিংদা, অসিগী মতাংদা তাবদা নুংঙাইবা ফাওই হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। নহারোলশিংনা গ্রহ অসিবু শংনা লৈহনবদা অহেনবা থৌদাং লৌফম থোকই অমসুং মখোয়না মশাগী থবক্কী খুত্থাংদা হীরম অসিগী মতাংদা মমুৎ তানা খঙলে হায়বসে তাক্লবনি হায়না মহাক্না মখা তাখি।
অসম রাজ্য অসিনা বাইও-দাইবর্সিতী য়োকখৎপগী মতাংদা শীংথানীংঙাই ওইরবা থবক কয়া পাংথোক্লি হায়না রাস্ত্রপতিনা ফোংদোকখি। কাজিরঙ্গা নেস্নেল পার্ক, তাইগর রিজর্ব অমসুং ইলিফেন্ত রিজর্ব অসিনা অসিগুম্বা য়োকখৎপগী থৌওংদা মশক নাইবা খুদম অমা ওইরি। অসিগুম্বা থৌওং অসি নাগ্রিক খুদিংগী, মরু ওইনা মহৈরোই খুন্নাইগী শোইদনা পাংথোকফম থোকপা থবক ওইগদবনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
রাস্ত্রপতিনা অৱাং নোংপোক রাজ্যশিংনা ওর্গানিক ফার্মিংদা অহেনবা মিৎয়েং চঙই হায়বা ৱাফম পল্লদুনা, তেজপুর য়ুনিভর্সিতীনা লমদম অসিগী লৌউ-শিংউগী পোত্থোকশিংবু ব্রান্দিং অমসুং মার্কেতিং তৌবদা মরু ওইবা থৌদাং য়াবা য়াই হায়না ফোংদোকখি। সিরিএলদা য়ুম্ফম ওইবা চাবা য়ারবা চিঞ্জাক অমসুং থৈবোং প্রোসেস তৌনবগীদমক্তা ‘প্রধান মন্ত্রী ফোর্মেলাইজেসন ওফ মাইক্রো ফুদ প্রোসেসিং ইন্তর্প্রাইস স্কিম’গী মখাদা য়ুনিভর্সিতী অসিনা ইনক্যুবেসন সেন্তর অমা শেম্বগী অয়াবা ফংলে তাবদা মহাক্না নুংঙাইবা ফাওই হায়না পাউদমখি। অদুগা মসিগী ফুদ ইঞ্জিনিয়রিং অমসুং তেক্নোলোজী বিভাগপুসু স্কিম অসিবু থবক ওইনা পাংথোক্নবা রাজ্যগী থাক্তা লৈবা তেক্নিকেল ইন্সতিত্যুৎ ওইনা শকখঙখ্রবনি। থোইদোক হেন্দোকপা মহাও অমসুং মনমগীদমক্তা মমিং লৈরবা অসমগী তোপ-তোপ্পা জোহা চেংগী মতাংদা পল্লদুনা অসমগী য়ুনিভর্সিতীশিংনা লৌমীশিংদা অসিগুম্বা তোঙানবা মখলগী চেং অসিগী ব্রান্দিং, মমিং হেন্না চৎহনবা অমসুং য়োনবগী থৌওংশিংদা তেংবাংবা য়াই হায়না রাস্ত্রপতিনা ফোংদোকখি। মতৌ অসিগুম্বা খুমাং চাউশিলহনবা য়াবা লৌউ-শিংউগী তোঙানবা অতোপ্পা পোত্থোক কয়া অমসু লৈরি হায়না মহাক্না মখা তাখি।
কোবিদ লাইচৎনা মহৈ-মশিংদা অয়েৎপা কয়া পীখিববু পল্লদুনা, রাস্ত্রপতিনা লাইচৎ অসিনা ঐখোয়গী অৱাবা য়াম্না তাগনবা মীওই কাংলুপকী এজুকেসন্দা অয়েৎপা কয়া পীখি হায়বা ৱাফম ফোংদোকখি। লাইচৎ মনুংদা পুথোকখিবা নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী ২০২০দা তেক্নোলোজীগী মতেংদগী দিজিতেল এজুকেসন্দা অহেনবা মিৎয়েং চঙবগী অখন্নবা ৱাফম কয়া য়াওই হায়না মহাক্না পনখি। অৱাংবা থাক্কী মহৈ-মশিং তম্বা ফংবা হেন্না লাইহন্নবা পান্দমগা লোয়ননা, কেন্দ্র সরকারনা লৈবাক শিংবা থুংবগী মহৈরোইশিংদা মালেমগী থাক্তা লৈবা মহৈ তম্বীবগী পথাপ লৈবা অমসুং মহৈরোইগী ময়ুমদা কান্নবশিং অসি ফংহনগদবা দিজিতেল য়ুনিভর্সিতী অমা লিংখৎনবা ৱারেপ লৌখ্রে হায়না ফোংদোকখি। দিজিতেল য়ুনিভর্সিতী অসিনা ভারতকী তোঙানবা লোল অমসুং আই.সি.তি. ফোর্মেত্তা মহৈ তম্বগী খুদোংচাবা পীগনি। হায়রিবা খোংথাং অসিদা তেজপুর য়ুনিভর্সিতীসু অসামিজ অমসুং অৱাং নোংপোক্কী অতোপ্পা লোলশিংদা মগুন ৱাংবা দিজিতেল কন্তেন্ত কয়া পীদুনা মরু ওইবা স্তেকহোলদর অমা ওইবা য়াগনি হায়না মহাক্না মখা তাখি।
রাস্ত্রপতিনা তেজপুর য়ুনিভর্সিতী অপুনবা তীম অসিনা হৌখ্রবা, হৌজিক্কী মতম অমসুং তুংগী মতমগী মহৈরোইশিংবু অমত্তা ওইবগী ইথিলনা পুন্দুনা থমদুনা য়ুনিভর্সিতী অসিগী পান্দম – জোপান বোগাম তীব্রো গোতিরে – অসিগী মাইকৈদা খোঙজেল য়াঙনা চঙশিন্নবা হায়খি। অসিগুম্বা মিৎয়েং শানবা পান্দম য়ৌনবগীদমক্তা খোঙজেল য়াঙনা চঙশিনবা অসিনা মরম ওইরগা য়ুনিভর্সিতী অসিনা হৌজিক্কী মহৈরোইশিংনা ৱারেপ লৌবা মীওইশিংগী মনুংদা অমা ওইরক্কদবা ইং ২০৪৭কী মতমদা মপাঙ্গল হেন্না লৈবা ভারত অমা ওইরক্কদবা অসিদা মশক থোক্না শরুক তম্বা ঙমগনি হায়না ফোংদোকখি। নীংতম্বা ফংলবা মতুংগী চহি ৭৫ মপুং ফারকপগী মতম তাক্লিবা ‘নীংতম্বগী অমৃত মহোৎসব’কী নুংঙাইবা ফোংদোকপগী অশেংবা ইথিলদি ঐখোয়না হৌজিক ফাওবদা তম্লক্লিবা মহৈশিংগী মতেংনা অৱাংবা পান্দম অমা তানবনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। ইকুই কুইদবা তুংগী মতমদা তেজপুর য়ুনিভর্সিতীনা এন.আই.আর.এফ.কী খ্বাইদগী মকোক থোংবা ফম ১০গী মনুং চনবা ঙম্নবা হোৎনসি হায়না রাস্ত্রপতিনা হায়খি।
(রাস্ত্রপতিগী ৱারোল য়েংনবগীদমক্তা মফমসিদা নম্বীয়ু)