Prime Minister's Office
PM addresses webinar on positive impact of Union Budget on rural development
“Budget has given clear roadmap for achieving the goal of saturation of government development schemes benefits and how basic amenities can reach cent percent population”
“Broadband will not only provide facilities in the villages but will also create a big pool of skilled youth in the villages”
“We have to ensure that the dependence of the rural people on the revenue department is minimized.”
“For achieving 100 per cent coverage in different schemes, we will have to focus on new technology, so that projects get completed with speed and quality too is not compromised”
“Women power is the foundation of rural economy. Financial inclusion has ensured better participation of women in the financial decisions of the families”
23 FEB 2022 11:44AM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed a webinar on positive impact of Union Budget on rural development. This is the second webinar in this series. Concerned Union Ministers, representatives of the state governments and other stakeholders were present on the occasion.
The Prime Minister began by reiterating the mantra of Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas and Sabka Prayas as inspiration behind all the policies and actions of the government. “Our pledges for the Azadi Ka Amrit kaal will be realized only with the efforts of everyone and everyone will be able to make that effort only when every individual, section and region gets the full benefit of development”, Shri Modi emphasized.
He explained that the budget has given clear road map for achieving the goal of saturation of government development measures and schemes and how basic amenities can reach to cent percent population. “The Budget has made essential allocations for every scheme like PM Awas Yojana, Gramin Sadak Yojana, Jal Jeevan Mission, connectivity of North-East, broadband in villages”, he said. “Similarly, Vibrant Village programme, announced in the budget is very important for the border villages”, he added.
The Prime Minister elaborated on the priorities of the government and said that Prime Minister's Development Initiative for North East Region (PM-DevINE) will ensure saturation of basic amenities in the North-East region. Similarly, Svamitva Scheme is helping in properly demarcating residences and land in villages as more than 40 lakh property cards have been issued. With measures like Unique land identification PIN, dependence of rural people on the revenue officials will decrease. He asked the state governments to work with a time-line for linking land records and demarcation solutions with modern technology. “For achieving 100 per cent coverage in different schemes, we will have to focus on new technology, so that projects get completed with speed and quality is not compromised also”, he added.
Talking about the target of 4 crore water connections under the Jal Jeevan Mission, the Prime Minister asked to enhance the efforts. He also appealed to every state government to be very vigilant about the quality of the pipelines and water that is proposed to be provided. “One of the key features of this scheme is that there should be a sense of ownership at the village level and ‘water governance’ is strengthened. Keeping all this in Mind, we have to take tap water to every household by 2024”, the Prime Minister said.
The Prime Minister pointed out that rural digital connectivity is no longer mere aspiration but has become a necessity. “Broadband will not only provide facilities in the villages but will also create a big pool of skilled youth in the villages”, he said. Broadband, the Prime Minister said, will expand the service sector to increase capabilities in the country. He also emphasized need for proper awareness regarding proper use of the broadband capabilities where the work is already completed.
The Prime Minister underlined the role of woman power as the foundation of rural economy. “Financial inclusion has ensured better participation of women in the financial decisions of the families. There is a need to push this participation of women further through self-help groups”, he added.
In conclusion, the Prime Minister suggested many ways of improving governance for rural development from his experience. He suggested that it will be helpful that all agencies responsible for rural issues should sit together on regular intervals to ensure synergy and coordination. “More than availability of money, it is the presence of siloes and lack of convergence that is the problem”, he said. He suggested many innovative ways such as making the border villages venue of various competitions, retired government officials benefitting their villages with their administrative experience. He also suggested that deciding on a day as birthday of the village and celebrating it with a spirit of solving the problems of the village will strengthen the attachment of the people with their village and will enrich the rural life. Measures like Krishi Vigyan Kendras selecting few farmers for natural farming, villages deciding about removing mal-nutrition and dropout rates will lead to much better outcomes for India’s villages, he said.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
খুঙ্গঙ চাওখৎপদা কেন্দ্রগী বদজেতনা পীরিবা অফবা শাফুগী মতাঙদা পাঙথোকপা ৱেবিনারদা পি.এম.না ৱা ঙাঙখ্রে
“বদজেত অসিনা লৈঙাক্কী চাওখৎ থৌরাংগী স্কিমশিংগী কান্নবা ফংহন্নবগী পান্দম ফংননবা অমদি কমদৌনা তঙায় ফদনা চঙদ্রবা য়াদ্রবা ফীভমশিংনা মীপু তিংনা য়ৌহনগদগে হায়বগী তশেং তশেংবা লম্বী পরিং পীরে”
“ব্রোদবেন্দনা খুঙ্গঙশিংদা খুদোংচাবশিং ফংহনবতা নত্তনা খুঙ্গঙশিংদা খুৎ-শা হৈবা নহা কয়াসু শেমগৎলগনি”
“খুঙ্গঙগী মীয়াম্না রিভিন্যু লোয়শঙদা তাংদুনা লৈবগী ফীভম হন্থহন্নবা ঐখোয়না হোৎনগদবনি”
“তোঙান তোঙানবা স্কিমশিংনা চাদা ১০০ কোনশিনবগী পান্দম ফংননবগীদমক, প্রোজেক্তশিং খোঙলৈ থুনা লোইশিন্নবা অমদি ক্বালিতীসু লৈনা পায়খৎননবা ঐখোয়না অনৌবা তেক্নোলোজীশিংদা মীৎয়েঙ থম্বা তাই”
“নুপীগী পাঙ্গলনা খুঙ্গঙগী শেন্মিৎলোনগী য়ুম্ফম্নি। ফাইনান্সিএল ইনক্লুজন্না ইমুং মনুংগী শেলথুমগী ফিরেপ লৌবদা নুপীশিং হেন্না নীংথিনা শরুক য়াহল্লি”
23 FEB 2022 11:44AM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা খুঙ্গঙ চাওখৎপদা কেন্দ্রগী বদজেতনা পীরিবা অফবা শাফুগী মতাঙদা পাঙথোকপা ৱেবিনার অমদা ৱা ঙাঙখ্রে‍। মসি পরিং নাইনা চত্থরকপা ৱেবিনারগী অনিসুবা তাঙ্কক্নি‍। মরী লৈনবা কেন্দ্রগী মন্ত্রীশিং, স্তেত লৈঙাকশিংগী মীহুৎশিং অমসুং অতৈ স্তেকহোল্দরশিংসু থৌরমদুদা শরুক য়াখি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা লৈঙাক্কী খুজিল থৌরাং অমদি থবক থৌরম খুদিংগী মরুমদা সবকা সাথ, সবকা বিকাস, সবকা বিস্বাস অমসুং সবকা প্রয়াস হায়বা লাইৱাসিনা থৌদুনা চৎলি হায়বা ৱাফম হন্না থমদুনা হৌদোকখি‍। “ঐখোয়গী অজাদি কা অমৃত কালগী ৱাশকশিং মীপুম খুদিংনা পুন্না হোৎনমিন্নরবা মতমদা ওইথোক্কনি অমদি মীপুম খুদিংনা হোৎনগদৌরিবা অসি মীওই খুদিংমক, কাঙলুপ খুদিংমক অমদি মফম খুদিংমক্না চাওখৎপগী কান্নবা মপুং ফানা ফংলবা মতমদা ওইথোক্কদৌরিবনি‍।,” হায়না শ্রী মোদীনা হায়খি‍।
বদজেত অসিনা লৈঙাক্কী চাওখৎ থৌরাংগী স্কিমশিংগী কান্নবা ফংহন্নবগী পান্দম ফংননবা অমদি কমদৌনা তঙায় ফদনা চঙদ্রবা য়াদ্রবা ফীভমশিংনা মীপু তিংনা য়ৌহনগদগে হায়বগী তশেং তশেংবা লম্বী পরিং পীরে হায়না মহাক্না শন্দোক্না হায়খি‍। “বদজেত অসিনা পি.এম. অৱাস য়োজনা, গ্রামিন সরক য়োজনা, জল জীবন মিসন, অৱাং-নোংপোক্কী লম্বী থোং, খুঙ্গঙশিংদা ব্রোদবেন্দ য়ৌহনবনচিংবা স্কিম খুদিংমক্কী মথৌ তাবা চাকথুং পীরি” হায়না মহাক্না হায়খি‍। “মতৌ অসুম্না, বদজেত্তা লাউথোকখিবা ভাইব্রেন্ত ভিলেজ প্রোগ্রাম অসি ঙমখৈগী খুঙ্গঙশিংগীদমক্তা য়াম্না মরুওইবনি” হায়না মহাক্না মখা তাখি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা লৈঙাক্কী মাঙজিল থাবা থৌরাংশিংগী মতাঙদা শন্দোক্না ঙাঙখি অমদি প্রাইম মিনিস্তর্স দেভেলপমেন্ত ইনিসিএতিব ফোর নোর্থ ইস্ত রিজন (পি.এম.-দিভাইন)না অৱাং-নোংপোক লমদমদা তঙাই ফদনা চঙদ্রবা য়াদ্রবশিং মপুং ফানা ফংহল্লগনি হায়বা ৱাফম থমখি‍। মতৌ অসুম্না স্বামিত্ব স্কিম্না লমগী পত্তা লাখ ৪০ হেন্না পীদুনা খুঙ্গঙশিংদা ইংখোল অমসুং লমগী ঙমখৈ নীংথিনা খায়দোকপদা মতেং পাংলি‍। য়ুনিক লেন্দ আইদেন্তিফিকেসন পিন্নচিংবা থৌরাংশিংগী মতেংনা খুঙ্গঙগী মীয়াম্না রিভিন্যু ওফিসিএলশিংদা তাংদুনা লৈবগী চাং হন্থহল্লগনি‍। মহাক্না স্তেত লৈঙাকশিংদা লমগী রেকোর্দশিং লিঙ্ক তৌবা অমদি ঙমখৈ খায়দোক্নবগী থবকশিং মতমগা চুনবা তেক্নোলোজীশিং শীজিন্নদুনা অকক্নবা মতম থমদুনা থবক পায়খৎনবা ৱাফম থমখি‍। “তোঙান তোঙানবা স্কিমশিংনা চাদা ১০০ কোনশিনবগী পান্দম ফংননবগীদমক, প্রোজেক্তশিং খোঙলৈ থুনা লোইশিন্নবা অমদি ক্বালিতীসু লৈনা পায়খৎননবা ঐখোয়না অনৌবা তেক্নোলোজীশিংদা মীৎয়েঙ থম্বা তাই” হায়না মহাক্না মখা তাখি‍।
জল জীবন মিসনগী মখাদা তোতি ঈশিং করোর ৪ শম্বগী পান্দমগী মতাঙদা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা থবক য়াঙশিন্নবা ৱাফম থমখি‍। মহাক্না স্তেত লৈঙাক খুদিংদা তিংগদৌরিবা পাইপলাইন অমসুং পীগদৌরিবা ঈশিংগী ক্বালিতী নীংথিনা য়েংশিন্নবা ৱাফমসু থমখি‍। “স্কিম অসিগী মরুওইবা মওং অমা হায়রগদি, খুঙ্গঙগী থাক্তা মখোয়না মপু ওইজবগী ৱাখল্লোন অমা লৈহনগদবনি অমদি “ৱাতর গভর্নেন্স’ মপাঙ্গল কনখৎহনগদবনি‍। হায়রিবশিং অসি পুক্নিংদা থম্লগা, ঐখোয়না ২০২৪ ফাওবদা য়ুমথোঙ খুদিংদা তোতিগী ঈশিং য়ৌহনগদবনি,” হায়ন প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি‍।
খুঙ্গঙদা দিজিতেল কন্নেক্তিভিতী অসি ইচম চমবা মঙলান অমা ওইদ্রে, তঙায় ফদবা অমা ওইরে হায়বা ৱাফম প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি‍। “ব্রোদবেন্দনা খুঙ্গঙশিংদা খুদোংচাবশিং ফংহনবতা নত্তনা খুঙ্গঙশিংদা খুৎ-শা হৈবা নহা কয়াসু শেমগৎলগনি,” হায়না মহাক্না হায়খি‍। ব্রোদবেন্দনা লৈবাকসিগী মতিং হেনগৎহন্নবা সর্ভিস সেক্তরবু হেন্না পাকথোক চাউথোকহনগনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি‍। থবক পায়খৎপা লোয়রবা মফমদা ব্রোদবেন্দগী তৌবা ঙম্বশিং মওং চুম্না শীজিন্নবগী মতাঙদা মীয়ামদা পাক শন্না খঙহনবা মথৌ তাই হায়নসু মহাক্না হায়খি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা নুপীগী পাঙ্গলবু খুঙ্গঙগী শেন্মিৎলোনগী য়ুম্ফম্নি হায়বা ৱাফম প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি‍। “ফাইনান্সিএল ইনক্লুজন্না ইমুং মনুংগী শেলথুমগী ফিরেপ লৌবদা নুপীশিং হেন্না নীংথিনা শরুক য়াহল্লি‍। অসুম্না নুপীশিংনা শরকু য়াশিনবগী চাং অসি সেল্ফ-হেল্প গ্রুপশিংগী খুত্থাঙদা হেনগৎহনবা মথৌ তাই”, হায়না মহাক্না মখা তাখি‍।
লোইশিল্লকপদা, প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্না থেংনরকপশিংগী মতুং ইন্না খুঙ্গঙ চাওখৎ থৌরাংগীদমক লৈঙাক্লোনগী ফীভম ফগৎহন্নবা পাম্বৈ কয়াসু থমখি‍। খুঙ্গঙগী ৱাফমশিংগা মরী লৈনবা এজেন্সী পুম্নমক্না ৱাখল পরিং মান্ননা অমদি অমগা অমগা খুৎশম্নদুনা চৎমিন্নবা চাং নাইনা ফম্মিন্নবা কান্নগনি হায়বা ৱাফম মহাক্না থমখি‍। “শেল লৈবা লৈতবগী ৱাফমদগী, অমগা অমগা পুনশিন্নদবা, তাথোক তাশিন তৌনবদনা হেন্না খুদোংচাদবা মায়োক্নহল্লি”, হায়না মহাক্না হায়খি‍। ঙমখৈগী খুঙ্গঙশিং তোঙান তোঙানবা হেন্দান্নবশিংগী মফম ওইহনবা, থবক্তগী পোত্থারবা লৈঙাক্কী থৌমীশিংনা মখোয়না থেংনরকপশিংদুনা মখোয়গী খুঙ্গঙদা কান্নহনবনচিংবা তোঙান তোঙানবা অনৌবা পাম্বৈশিং হৌদোকখি‍। নুমিৎ অমা খুঙ্গঙদুগী মপোক নুমিৎ ওইনা লেপথোক্তুনা নুমিৎ অদুবু খুঙ্গঙদুগী খুদোংচাদবা ফীভমশিংগী ৱাখৈ পুরকপগী ৱাখল্লোন্দা হরাউ তয়াম্না পাঙথোকমিন্নবনা মীয়ামগা খুঙ্গঙদুগা লৈনরিবা মরী কনখৎহনগনি অমদি খুঙ্গঙগী পুন্সি মশক মচু থোকপা ওইহনগনি হায়বা ৱাফমসু মহাক্না থমখি‍। কৃসি বিজ্ঞান কেন্দ্রনচিংবা থৌরাংশিংগী মখাদা লৌমী খরা খনগত্তুনা মহৌশাগী ওইবা লৌউ পথাপ পায়খৎহনবা, মচি ওইবা চীঞ্জাক ৱাৎপা অমদি মহৈ তম্বা তোকপগী চাং হন্থহন্নবা খুঙ্গঙ মশানা ফিরেপ লৌজবনচিংবা থৌওংশিংনা ভারতকী খুঙ্গঙশিংদগী হেন্না ফবা মহৈ পুথোকহনবা ঙমগনি হায়না মহাক্না হায়খি‍।