Prime Minister's Office
PM addresses webinar on positive impact of Union Budget on rural development
“Budget has given clear roadmap for achieving the goal of saturation of government development schemes benefits and how basic amenities can reach cent percent population”
“Broadband will not only provide facilities in the villages but will also create a big pool of skilled youth in the villages”
“We have to ensure that the dependence of the rural people on the revenue department is minimized.”
“For achieving 100 per cent coverage in different schemes, we will have to focus on new technology, so that projects get completed with speed and quality too is not compromised”
“Women power is the foundation of rural economy. Financial inclusion has ensured better participation of women in the financial decisions of the families”
23 FEB 2022 11:44AM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed a webinar on positive impact of Union Budget on rural development. This is the second webinar in this series. Concerned Union Ministers, representatives of the state governments and other stakeholders were present on the occasion.
The Prime Minister began by reiterating the mantra of Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas and Sabka Prayas as inspiration behind all the policies and actions of the government. “Our pledges for the Azadi Ka Amrit kaal will be realized only with the efforts of everyone and everyone will be able to make that effort only when every individual, section and region gets the full benefit of development”, Shri Modi emphasized.
He explained that the budget has given clear road map for achieving the goal of saturation of government development measures and schemes and how basic amenities can reach to cent percent population. “The Budget has made essential allocations for every scheme like PM Awas Yojana, Gramin Sadak Yojana, Jal Jeevan Mission, connectivity of North-East, broadband in villages”, he said. “Similarly, Vibrant Village programme, announced in the budget is very important for the border villages”, he added.
The Prime Minister elaborated on the priorities of the government and said that Prime Minister's Development Initiative for North East Region (PM-DevINE) will ensure saturation of basic amenities in the North-East region. Similarly, Svamitva Scheme is helping in properly demarcating residences and land in villages as more than 40 lakh property cards have been issued. With measures like Unique land identification PIN, dependence of rural people on the revenue officials will decrease. He asked the state governments to work with a time-line for linking land records and demarcation solutions with modern technology. “For achieving 100 per cent coverage in different schemes, we will have to focus on new technology, so that projects get completed with speed and quality is not compromised also”, he added.
Talking about the target of 4 crore water connections under the Jal Jeevan Mission, the Prime Minister asked to enhance the efforts. He also appealed to every state government to be very vigilant about the quality of the pipelines and water that is proposed to be provided. “One of the key features of this scheme is that there should be a sense of ownership at the village level and ‘water governance’ is strengthened. Keeping all this in Mind, we have to take tap water to every household by 2024”, the Prime Minister said.
The Prime Minister pointed out that rural digital connectivity is no longer mere aspiration but has become a necessity. “Broadband will not only provide facilities in the villages but will also create a big pool of skilled youth in the villages”, he said. Broadband, the Prime Minister said, will expand the service sector to increase capabilities in the country. He also emphasized need for proper awareness regarding proper use of the broadband capabilities where the work is already completed.
The Prime Minister underlined the role of woman power as the foundation of rural economy. “Financial inclusion has ensured better participation of women in the financial decisions of the families. There is a need to push this participation of women further through self-help groups”, he added.
In conclusion, the Prime Minister suggested many ways of improving governance for rural development from his experience. He suggested that it will be helpful that all agencies responsible for rural issues should sit together on regular intervals to ensure synergy and coordination. “More than availability of money, it is the presence of siloes and lack of convergence that is the problem”, he said. He suggested many innovative ways such as making the border villages venue of various competitions, retired government officials benefitting their villages with their administrative experience. He also suggested that deciding on a day as birthday of the village and celebrating it with a spirit of solving the problems of the village will strengthen the attachment of the people with their village and will enrich the rural life. Measures like Krishi Vigyan Kendras selecting few farmers for natural farming, villages deciding about removing mal-nutrition and dropout rates will lead to much better outcomes for India’s villages, he said.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଗ୍ରାମ୍ୟ ବିକାଶ ଉପରେ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବଜେଟ୍‌ର ସକାରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବ ସମ୍ପର୍କୀୟ ୱେବିନାରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
“ସରକାରଙ୍କ ବିକାଶମୂଳକ ଯୋଜନାର ସଫଳତା ଓ ମୌଳିକ ସୁବିଧା କିପରି ଶତ ପ୍ରତିଶତ ଜନସଂଖ୍ୟାରେ ପହଞ୍ଚିବ ଓ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିକାଶ ସାଧିତ ହେବ ଏହାର ସ୍ପଷ୍ଟ ଚିତ୍ର ବଜେଟ୍‌ରେ ଦର୍ଶାଯାଇଛି”
“ବ୍ରଡବ୍ୟାଣ୍ଡ କେବଳ ଗ୍ରାମକୁ ସୁବିଧାସୁଯୋଗ ଦେବ ନାହିଁ ବରଂ ବିଶାଳ କୁଶଳୀ ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀ ସୃଷ୍ଟିରେ ସହାୟକ ହେବ”
“ରାଜସ୍ୱ ବିଭାଗ ଉପରେ ଯେପରି ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ଲୋକେ କମ୍‌ରୁ କମ୍ ନିର୍ଭରଶୀଳ ହେବେ ତାହାକୁ ଆମେ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ପଡିବ”
“ବିଭିନ୍ନ ଯୋଜନାର ଶତପ୍ରତିଶତ ସଫଳତା ହାସଲ ନିମନ୍ତେ ଆମକୁ ନୂତନ ବୈଷୟିକଜ୍ଞାନ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବାକୁ ହେବ, ଯାହାଫଳରେ ପ୍ରକଳ୍ପର ଗୁଣାତ୍ମକ ମାନରେ ସାଲିସ ନ କରି ଦ୍ରୁତଗତିରେ ଏହା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇପାରିବ”
“ନାରୀ ଶକ୍ତି ହେଉଛି ଗ୍ରାମ୍ୟ ଅର୍ଥନୀତିର ମୂଳପିଣ୍ଡ । ଆର୍ଥିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତୀକରଣ ଯୋଗୁଁ ଘରର ଆର୍ଥିକ ନିଷ୍ପତ୍ତିରେ ମହିଳାଙ୍କ ଅଂଶ ଗ୍ରହଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ ହୋଇଛି”
23 FEB 2022 11:44AM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶରେ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବଜେଟର ସକାରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବ ସମ୍ପର୍କୀତ ୱେବିନାରରେ ଅଭିଭାଷଣ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି । ଧାରାବାହିକ ଭାବେ ଏହା ହେଉଛି ଦ୍ୱିତୀୟ ୱେବିନାର । ସମ୍ପୃକ୍ତ କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ, ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିନିଧି ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ତୃତୀୟ ପକ୍ଷ ଅଂଶୀଦାରମାନେ ଏହି ଅବସରରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତ୍ୟେକ କାର୍ଯ୍ୟ ଓ ନୀତି ପଛରେ ସବ୍‌କା ସାଥ, ସବକା ବିକାଶ, ସବ୍‌କା ବିଶ୍ୱାସ ଓ ସବ୍‌କା ପ୍ରୟାସ ମନ୍ତ୍ରର ଉତ୍ସାହ ଅଛି ବୋଲି କହି ତାଙ୍କର ଅଭିଭାଷଣ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ । ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତିର ଉଦ୍ୟମ ଯୋଗୁଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଶ୍ରେଣୀ ଓ ଅଞ୍ଚଳ ବିକାଶର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଲାଭ ପାଇଲେ ଯାଇ ଆମର ଆଜାଦୀ କା ଅମ୍ରିତ କାଳର ଶପଥ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବ” ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରି କହିଥିଲେ ।
ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସରକାରଙ୍କ ବିକାଶମୂଳକ ଯୋଜନାରେ ସୁଫଳ ଓ ମୌଳିକ ସୁବିଧା ସୁଯୋଗ କିପରି ଶତପ୍ରତିଶତ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚିବ ଓ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିକାଶ ସାଧିତ ହେବ ଏହାର ସ୍ପଷ୍ଟ ଚିତ୍ର ବଜେଟ୍‌ରେ ନିହିତ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । “ବଜେଟ୍‌ରେ ପିଏମ ଆବାସ ଯୋଜନା, ଗ୍ରାମୀଣ ସଡକ ଯୋଜନା, ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ, ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ସଂଯୋଗୀକରଣ, ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ବ୍ରଡବ୍ୟାଣ୍ଡ ଭଳି ଆବଶ୍ୟକ ଯୋଜନାରେ ବଜେଟରେ ବ୍ୟୟବରାଦ ହୋଇଛି” ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।” ସେହିପରି ସୀମାବର୍ତ୍ତୀ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ନିମନ୍ତେ ବଜେଟ୍‌ରେ ଘୋଷିତ ଚଳଚଂଚଳ ଗ୍ରାମୀଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମଧ୍ୟ ଖୁବ୍ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ” ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ଉତ୍ତର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ନିମନ୍ତେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବିକାଶ ପଦକ୍ଷେପ ((PM-Dev INE))ଯୋଗୁଁ ଉତ୍ତରପୂର୍ବାଂଚଳରେ ମୌଳିକ ଆବଶ୍ୟକତା ପହଞ୍ଚାଇବାକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯିବ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ସ୍ୱାମୀତ୍ୱ ଯୋଜନା ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ଘରବାଡି, ଜମିଜମାର ଯଥାର୍ଥ ବିଭାଜନ ପ୍ରକ୍ରିୟା ସୁଗମ କରିବା ଯୋଗୁଁ ୪୦ଲକ୍ଷ ସମ୍ପତ୍ତି କାର୍ଡ ଜାରି କରାଯାଇଛି । ଏକ ଜମି ଚିହ୍ନଟୀକରଣ ପିନ୍ ଫଳରେ ଗ୍ରାମବାସୀଙ୍କୁ ରାଜସ୍ୱ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳତା ହ୍ରାସ ପାଇବ । ଜମିଜମା କାଗଜପତ୍ର ଓ ମାପଚୁପ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତିଜଜ୍ଞାନ ଦ୍ୱାରା କରାଇବାକୁ ସେ ରାଜ୍ୟଗୁଡିକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ । “ବିଭିନ୍ନ ଯୋଜନାର ଶତପ ପ୍ରତିଶତ ସଫଳତା ନିମନ୍ତେ ଆମକୁ ନୂତନ ପ୍ରଯୁ୍କ୍ତିଜ୍ଞାନ ଉପରେ ଦୃଷ୍ଟି ଦେବାକୁ ହେବ ଯାହାଫଳରେ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡିକ ଶୀଘ୍ର ଶେଷ ହେବା ସହ ଗୁଣାତ୍ମକ ମାନରେ ମଧ୍ୟ କୌଣସି ସାଲିସ କରାଯିବ ନାହିଁ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ଜଳଜୀବନ ମିଶନ ଅଧୀନରେ ଚାରି କୋଟି ଜଳ ସଂଯୋଗ ଦେବା ପାଇଁ ଉଦ୍ୟମ ଜୋ ଦାର କରିବାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ । ପ୍ରସ୍ତାବିତ ଜଳ ଯୋଗାଣ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଯେପରି ପାଇପ ଓ ଜଳର ଗୁଣାତ୍ମକ ମାନ ଭଲ ରହେ ତାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ସେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କୁ ନିବେଦନ କରିଥିଲେ।” ଏହି ଯୋଜନାର ପ୍ରମୁଖ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ହେଉଛି ଗ୍ରାମୀଣସ୍ତରରେ ଏକ ମାଲିକାନା ଜ୍ଞାନ ପ୍ରସାର କରି ଜଳଯୋଗାଣ ପ୍ରଶାସନିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସଶକ୍ତ କରିବା । ଏହାକୁ ନଜର ରଖି ଆମେ ୨୦୨୪ ସୁଦ୍ଧା ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାରକୁ ପାଇପ ଯୋଗେ ପାନୀୟ ଜଳ ଯୋଗାଇପାରିବ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଗ୍ରାମୀଣ ଡିଜିଟାଲ ସଂଯୋଗ ଆଉ କେବଳ ମାତ୍ର ଏକ ଆକାଂକ୍ଷା ହୋଇ ରହିନାହିଁ, ଏହା ଆବଶ୍ୟକତା ହୋଇଯାଇଛି । “ବ୍ରଡବ୍ୟାଣ୍ଡ କେବଳ ଗ୍ରାମକୁ ସୁବିଧା ସୁଯୋଗ ଦେବ ନାହିଁ, ବରଂ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ଏକ ବିଶାଳ କୁଶଳୀ ଯୁଗଗୋଷ୍ଠୀ ସୃଷ୍ଟିରେ ସହାୟକ ହେବ’ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ଦେଶରେ ସେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସାମର୍ଥ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ବ୍ରଡବ୍ୟାଣ୍ଡ ସହାୟକ ହେବ । ଯେଉଁ ସ୍ଥାନରେ କାର୍ଯ୍ୟ ସମ୍ପନ୍ନ ହୋଇଛି ସେସବୁ ସ୍ଥାନରେ ବ୍ରଡବ୍ୟାଣ୍ଡ ସାମର୍ଥ୍ୟର ଯଥାର୍ଥ ଉପଯୋଗ ଉପରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି ପାଇଁ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱା ଆରୋପ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହିଳା ଶକ୍ତି ଓ ଗ୍ରାମ୍ୟ ଅର୍ଥନୈତିକ ମୂଳପିଣ୍ଡ ବୋଲି କହିଥିଲେ । “ଆର୍ଥିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତୀକରଣ ଯୋଗୁଁ ପରିବାରର ଆର୍ଥିକ ନିଷ୍ପତ୍ତିରେ ମହିଳାଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ ହୋଇପାରିଛି । ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ଜରିଆରେ ଏହି ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ହେବ” ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରିଥିଲେ ।
ଶେଷରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନିଜସ୍ୱ ଅଭିଜ୍ଞତାରୁ ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ ଦିଗରେ ଅନେକ ପ୍ରସ୍ତାବମାନ ଦେଇଥିଲେ । ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ସମସ୍ୟା ନେଇ ସଂଶ୍ଳିଷ୍ଟ ସମସ୍ତ ସଂସ୍ଥା ଏକାଠି ବସି ସମାଧାନ ପନ୍ଥା ବାହାର କରିବାକୁ ସେ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ । “ଅର୍ଥର ଉପଲବ୍ଧତା ଠାରୁ ସମନ୍ୱୟ ଆଭାବ ଏହାର ସବୁଠାରୁ ବଡ ସମସ୍ୟା” ବୋଲି କହିଥିଲେ। ସୀମାନ୍ତ ଅଞ୍ଚଳରେ ଅଭିନବ ଉପାୟରେ ଅବସରପ୍ରାପ୍ତ ସରକାରୀ ଅଧିକାରୀଙ୍କୁ ନେଇ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରତିଯୋଗିତାର ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରସ୍ତାବ ସେ ଦେଇଥିଲେ । ଗ୍ରାମର ଜନ୍ମଦିନ ପାଳନ କରି ଗ୍ରାମ ସମସ୍ୟାଗୁଡିକ ସମାଧାନ ପାଇଁ ସେହିଦିନ ପ୍ରସ୍ତାବ ବା ପଦକ୍ଷେପ ନେଇ ଗ୍ରାମାବାସୀ ମଧ୍ୟରେ ନିଜ ଗ୍ରାମ ସହ ଏକାତ୍ମକ ଭାବ ବଢିବା ସହ ଏହା ଗ୍ରାମ୍ୟ ଜୀବନକୁ ମଧ୍ୟ ସମୃଦ୍ଧ କରିବ । କୃଷି ବିଜ୍ଞାନ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡିକ ଦ୍ୱାରା କୃଷକ ଗୋଷ୍ଠୀକୁ ଜୈବିକ କୃଷି ପାଇଁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ତଥା ପୁଷ୍ଟିହୀନତା ସମସ୍ୟା ସମାଧାନ ଓ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନରୁ ଅଧା ପାଠ ଛାଡୁଥିବା ବିଦ୍ୟାର୍ଥୀମାନଙ୍କ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ଦ୍ୱାରା ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ବିକାଶ ସାଥିତ ହୋଇପାରିବ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ।