AYUSH
Union Minister Shri SarbanandaSonowal lays foundation stones of three buildings atCARI and State Ayurveda College in Guwahati
12 FEB 2022 6:39PM by PIB Delhi
• Three new buildings to be built at ₹ 20 crores cost
• Foundation laid for a first of its kind Pharmacology & Chemistry Lab in the Northeast at CARI, Guwahati
• State Ayurvedic Pharmacy also to be upgraded at Ayurvedic College
The Union Ayush and Ports, Shipping & Waterways Minister Shri SarbanandaSonowal today laid the foundation stones for setting up a Panchakarma Block at Central Ayurveda Research Institute (CARI) in Borsajai and a Panchakarma Centre of Excellence at State Ayurveda College in JalukbariGuwahati today. The cost of these centres₹20 crores.
The event was also attended by the Minister of Health & Family Welfare and IT in Government of Assam Keshab Mahanta and Member of Parliament in Lok Sabha for Guwahati, Queen Oja.
A Centre of Excellence for Panchakarma will be established at the State Ayurvedic College. The State Ayurvedic Pharmacy will also be upgraded under Ayurswastha Yojana of Ministry of AYUSH. The total of cost of these initiatives is pegged at ₹10 crore.
The Panchakarma Block at CARI will be a G+2 building and the Pharmacology & Chemistry Laboratories will be a G+3 building. The built-up cost for these two buildings will also be ₹10 crore.
The new buildings for Panchkarma will help in providing world class training course for skill development. The pharmacology & chemistry building at CARI will help in pre-clinical experimental procedures, drugs standardisation, chemical testing for any herb, animal related toxicology report etc. This first of its kind facility is the Northeast.
Speaking on the occasion, SarbanandaSonowal said, “Ayurveda is the driving force to the state of physical empowerment and mental happiness. We are fortunate that AaiDharitri has bestowed upon us with a rich flora which can unlock huge potential in Ayurveda in Assam and the whole of Northeast. These initiatives are aimed at providing an opportunity for the Ayurveda to prosper & enrich health & wellness of the people. These will enhance our capability to perform Panchakarma, the world famous & the pride of traditional Indian medicinal practice. The other facilities will enhance capability to build upon popular consciousness around Ayurveda with evidence based medical sciences.We must seize this opportunity to build Ayurveda - the wonder of India - a truly global phenomenon to serve humanity.”

আয়ুশ
কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী সর্বানন্দ সোনোৱালনা গুৱাহাতীগী সি.এ.আর.আই. অমসুং স্তেত আয়ুর্বেদা কোলেজগী বিল্দিং অহুম উরেপ উয়ুং তমখ্রে
12 FEB 2022 6:39PM by PIB Imphal
• অনৌবা বিল্দিং অহুম শানবগী লুপা করোর ২০গী শেনফম
• গুৱাহাতীগী সি.এ.আর.আই.দা অৱাং নোংপোক্কী ওইবা ফার্মাকোলোজী অমসুং কেমেস্ত্রী লেব হায়রিবা মখল অসিগী অহানবা উরেপ উয়ুং তমখ্রে
• স্তেত আয়ুর্বেদিক ফার্মাসীসু আয়ুর্বেদীক কোলেজকী থাক্তা পুখৎলগনি
কেন্দ্রগী আয়ুশ অমসুং পোর্তস, শিপ্পিং অমসুং ৱাতরৱেজকী মন্ত্রী শ্রী সর্বানন্দ সোনোৱালনা ঙসি গুৱাহাতীগী বোর্সাজাইদা লৈবা সেন্ত্রেল আয়ুর্বেদা রিসর্স ইন্সতিত্যুৎ (সি.এ.আর.আই.)দা পঞ্চকর্মা ব্লোক অমা অমসুং জলুকবরিদা লৈবা স্তেত আয়ুর্বেদা কোলেজদা পঞ্চকর্মা সেন্তর ওফ এক্সেলেন্স অমা লিংখৎনবা উরেপ উয়ুং তমখ্রে। সেন্তরশিং অসিগী শেনফম অসি লুপা করোর ২০নি।
থৌরম অসিদা হেলথ অমসুং ফেমিলী ৱেলফিয়রগী মন্ত্রী অমসুং আসম সরকারগী আই.তি. কেশব মহন্তা অমসুং গুৱাহাতীগী লোক সভাদা মেম্বর ওফ পার্লিয়ামেন্ত ওইরিবা, ক্বীন ওজাসু শরুক য়াখি।
পঞ্চকর্মাগী সেন্তর ওফ এক্সেলেন্স অমা স্তেত আয়ুর্বেদিক কোলেজদা লিংখৎলগনি। স্তেত আয়ুর্বেদিক ফার্মাসীসু আয়ুশ মন্ত্রালয়গী আয়ুর্স্বাস্থা য়োজনাগী মখাদা অহেনবা থাক্তা পুখৎলগনি। লৌখৎলিবা খোঙথাং অসিগী অপুনবা শেনফম অসি লুপা করোর ১০নি।
সি.এ.আর.আই.দা লৈগদৌরিবা পঞ্চকর্মাগী ব্লোক অসিনা জি+২ বিল্দিং অমা ওইগনি অমসুং ফার্মাসী অমসুং কেমিস্ত্রী লেবোরেতরীশিংনা জি+৩ বিল্দিং অমা ওইগনি। বিল্দিং অনি অসি শাবগী শেনফমসু লুপা করোর ১০ ওইগনি।
পঞ্চকর্মাগী অনৌবা বিল্দিংশিং অসিনা মালেমগী থাক্তা ওইবা স্কীল দিবলপমেন্তগী ত্রেনিং কোর্স পীবদা মতেং ওইগনি। সি.এ.আর.আই.দা লৈগদৌরিবা ফার্মাসী অমসুং কেমিস্ত্রী বিল্দিংশিংনা প্রি-ক্লিনিকেল এক্সপরিমেন্তেল প্রোসেদ্যুরশিং, দ্রগশিংগী স্তেন্দর্দারাইজেসন, হর্ব অমা হেক্তগী কেমিকেল তেস্তিং তৌবা, শা-শনগা মরী লৈনবা তোক্সিকোলোজী রিপোর্ত অসিনচিংবদা মতেং ওইগনি। হায়রিবা অসি অৱাং-নোংপোক্তা অহানবা মখলনি।
থৌরম অসিদা ৱা ঙাংলদুনা, সর্বানন্দ সোনোৱালনা হায়খি, “আয়ুর্বেদা অসি হকচাং ফহনবা অমসুং ৱাখল নুঙাইনা থম্নবগী অকনবা শক্তি অমনি। ঐখোয়না লাইবক ফবা হায়বদু ওইরি মদুদি আসম অমসুং অৱাং নোংপোক্তা আয়ুর্বেদাদা ওইরকপা য়ারিবা আসা কয়া অমা থম্লিবা ফ্লোরা মরাং কাইনা লৈরিবা আইধরিত্রী হৌরি। খোঙথাং অসি মীয়ামদা মশা-মউ ফবা অমসুং নুঙাই য়াইফবা অমগীদমক আয়ুর্বেদাগী খুদোংচাবা পীনবগী পান্দমদা পায়খৎপনি। হায়রিবা অসিনা ভারতকী থায়নদগী চৎনরক্লবা হিদাক-লাকথকশিং মালেম শিনবা থুংনা মমিং লেরিবা অমসুং চাওথোকচনিঙাই ওইরিবা পঞ্চকর্মাগী মথৌশিং হেনগৎহল্লগনি। অতোপ্পা খুদোংচাবশিং অসিনা খুদম লৈরবা মেদিকেল সাইন্সকা লোয়ননা আয়ুর্বেদা শক্তাকপদা মথৌ হেনগৎহল্লগনি। ঐখোয়না মসিগী খুদোংচাবা হায়বদি ভারতকী অঙকপা অমা ওইরিবা- আয়ুর্বেদাবু মীওইবা খুনাইদা সেবা তৌবদা অশেংবা মালেমগী ওইবা মফম অমা ওইনা কলহৌগদবনি”।