Prime Minister's Office
English rendering of PM's closing remarks at interaction with DMs of various districts
22 JAN 2022 3:18PM by PIB Delhi
Namaskar!
Present in the programme with us are Hon’ble Chief Ministers of different states of the country, Lieutenant Governors, my colleagues in the Union Cabinet, all the ministers of the states, secretaries of various ministries, District Magistrates, Collectors, Commissioners, other dignitaries, and ladies and gentlemen,
Often in life, we ​​see that people work day and night for their aspirations and fulfill them to some extent. But when the aspirations of others become our own aspirations, when fulfilling the dreams of others becomes the measure of our success, then that path of the duty creates history. Today we are witnessing this history being made in the aspirational districts of the country. I remember, when this campaign was launched in 2018, I said that the opportunity to serve the people in the areas which have been deprived of development for decades, is a great privilege in itself. I am glad that today when the country is celebrating the Amrit Mahotsav of its independence, you are present here with many achievements of this campaign. I congratulate all of you on your success and wish you all the best for your new goals. I also congratulate the chief ministers and the states especially for deploying promising and very bright young officers in many districts. This is right strategy in itself. Similarly, vacancies were filled on a priority basis. I have seen that they have kept the tenure (of the officers) stable as well. That is, the chief ministers have ensured promising leadership and teams in aspirational districts. Today is Saturday, there is a holiday mood, yet all the hon’ble chief ministers joined us in this programme by taking out their time. It shows the importance of aspirational districts in the hearts of the chief ministers of the states. It is proof of their determination that they want to bring those who have been left behind at par with the state.
Friends,
We have seen that many districts in the country remained behind others even after 75 years of independence despite the hike in the budget, formulation of policies and economic development visible in statistics. Over time, these districts were tagged as backward districts. On the one hand, hundreds of districts of the country continued to progress, on the other hand, these backward districts kept on falling behind. These districts also used to downgrade the progress figures of the entire country. Overall, when the change is not visible, the districts which are doing well also get disappointed and hence the country paid special attention to hand-holding those districts which were left behind. Today aspirational districts are removing the barriers to the progress of the country. With your efforts, the aspirational districts are becoming an accelerator instead of being sluggish. Today these aspirational districts are showing better results in many parameters than the districts which were once considered to be making rapid progress. Many hon’ble chief ministers present here would also agree that their aspirational districts have done amazing work.
Friends,
Aspirational districts have expanded and redesigned our responsibilities in many ways in this campaign of development. The idea and the spirit of our constitution give it a substantial form. Its basis is the teamwork between the Centre, states and local administration. Its hallmark is the growing culture of cooperation in the federal structure. And most importantly, the more the people's participation is there, the more efficient the monitoring, the better the results!
Friends,
A direct and emotional connection between the administration and the public is very important for development in aspirational districts. In a way, there is a 'top to bottom' and 'bottom to top' flow of governance. And the important aspect of this campaign is technology and innovation! As we have just seen in the presentations the districts which are using technology and innovative ways in governance and delivery are performing better. Today, there are so many success stories of aspirational districts from different states of the country before us. Today I could speak to only five district officials. But hundreds of other officers who are sitting here have one or the other success story. We have the examples of Darang in Assam, Sheikhpura in Bihar and Bhadradri Kothagudem in Telangana. In no time, these districts have reduced malnutrition among children to a great extent. Assam's Goalpara and Manipur's Chandel districts in the Northeast have increased the vaccination of cattle from 20 percent to 85 percent in just four years. Districts like Jamui and Begusarai in Bihar, where even 30 percent of the population barely had a bucketful of drinking water a day, are now getting clean drinking water for 90 percent of the population. We can imagine a pleasant change in the lives of so many poor, women, children and elders. And I would say that these are not just figures. There are many lives associated with each figure. Behind these figures are many man-hours, manpower, tenacity and sweat of promising friends like you. I believe this change and these experiences are the capital of your entire life.
Friends,
Convergence is one of the major reasons why the country is getting success in the aspirational districts. Just now our official from Karnataka described how they came out of the silos. All the resources are the same, the government machinery is the same, the officials are the same but the results are different. When any district is seen as a unit and the work is done keeping the future of the district in mind, then the officers feel the enormity of their responsibilities. Officers also realize the importance of their role and feel a purpose in life. The officers and those associated with the administration also derive satisfaction when they see the results and changes in the lives of the people of their district. And this satisfaction is beyond imagination, beyond words. I have seen this myself. Before the advent of Corona, I had made a rule to talk openly with the people and officers of the aspirational districts when I went to any state. During my interactions with them, I found that those working in the aspirational districts had an altogether different sense of satisfaction. When a government effort becomes an eternal goal, when the government machinery becomes an eternal entity and there is team spirit and team culture, the outcomes are what we see in aspirational districts. The work style that develops while supporting each other, sharing best practices with each other, learning from each other and teaching each other is a huge asset of good governance.
Friends,
The work done in aspirational districts is also a subject of study for major universities of the world. There has been an increase of 4 to 5 times in Jan Dhan accounts in almost every aspirational district of the country in the last four years. Almost every family has got a toilet and electricity has reached every village. It’s not that electricity has reached the houses of the poor, it has also energized the people and the trust of these people in the system of the country has also grown.
Friends,
We have a lot to learn from these efforts. One district has to learn from the successes of another district and assess the challenges of the other. How the first trimester-registration of pregnant women increase from 37 percent to 97 percent within four years in the Chhatarpur district of Madhya Pradesh? How did institutional delivery increase from 40-45 percent to 90 percent in Namsai in Arunachal, Mewat in Haryana and Dhalai in Tripura? How has the number of pregnant women receiving regular additional nutrition increased from 70 percent to 97 percent in Raichur, Karnataka? How the coverage of Common Service Centers at Gram Panchayat level increase from 67 percent to 97 percent in Chamba, Himachal Pradesh? Or in Sukma, Chhattisgarh, where less than 50 percent of children used to be vaccinated, now 90 percent vaccination is being done. In all these success stories, there are many new things to learn for the administration of the entire country, there are also many new lessons.
Friends,
You have seen that the people who live in the aspirational districts have so much yearning to move forward, how much aspiration there is. The people of these districts have spent a very long time of their life in deprivation, in many difficulties. For every little thing, they have to struggle. They have seen so much darkness (in their lives) that they are impatient to come out of this darkness. That's why those people are ready to take risks and whenever they get an opportunity, they take full advantage of it. We should understand and recognize the strength of the people who live in the aspirational districts. And I believe it also has a great impact on the projects in the aspirational districts. The people of these areas also come forward and work with you. The desire for development becomes the way to walk together. And when the people and the administration are determined, then how can anyone be left behind. The only way then is to move forward. And today the people of the aspirational districts are doing the same.
Friends,
In October last year, I completed 20 years serving the people as Chief Minister and Prime Minister. Even before that, I have seen and examined the work style of administration in different parts of the country very closely for decades. My experience is that the silos in the decision process and implementation result in terrible losses. And the aspirational districts have proved that there is optimum utilization of resources when silos in implementation are eliminated. When silos end, one plus one does not become two, but it becomes 11. This collective power is evident in the aspirational districts today. Our aspirational districts have proved that if we follow the basic principles of good governance, huge results can be achieved even with lesser resources. And the approach in this campaign is unprecedented in itself. The country's first approach in aspirational districts was to identify the basic problems of these districts. People were associated and asked about their problems. Our second approach was to continuously improve the modus operandi based on the experiences of the aspirational districts. We embarked on a work culture, in which there was a selection of measurable indicators, in which the present condition of the district was compared with the best condition of the state and the country, in which there was real-time monitoring of progress, in which there was a healthy competition with other districts and there was enthusiasm and efforts to replicate the best practices. The third approach during this campaign was to carry out governance reforms which helped in building an effective team in the districts. As the NITI Aayog in its presentation said the stable tenure of the officers helped a lot in implementing the policies in a better way. And for this, I congratulate the chief ministers. You all have gone through these experiences yourself. I reiterated these things so that people could realize the impact of good governance. When we follow the mantra of emphasis on basics, then its results are also available. And today I would like to add one more thing to this. You should make efforts to make detailed guidelines for field visits, inspections and night halts; a model should be developed. You will realize how much it will benefit you.
Friends,
In view of the successes achieved in the aspirational districts, the country has now expanded its targets further. In this virtuous period of freedom, the country's goal is 100% saturation of services and facilities. That is, we have a long way to go from what we have achieved so far. And it has to be done on a large scale. There should be a time-bound target for each district as to how to ensure road in every village of our district, how to make Ayushman Bharat card accessible to every eligible person, how to arrange bank accounts, no poor family should be deprived of Ujjwala gas connection and every eligible person should get the benefit of government insurance, pension and house schemes. Similarly, each district should prepare its own vision for the next two years. You can decide on any 10 such tasks which can be completed in the next three months and which should improve the ease of living of the common man. Similarly, decide any five tasks related to the Amrit Mahotsav of freedom and implement them. This should become the historical achievements of yours, your district and the people of your district in this historic period. Just as the country is endeavoring to advance the aspirational districts, you can set your priorities and goals at the block level in the district. You must also recognize the merits of the district for which you have got the responsibility and connect with them. The potential of the district is hidden in these qualities. You have seen that the 'One District, One Product' is based on the merits of the district. It should be your mission to provide national and global identity to your district. That is, apply the mantra of ‘Vocal for Local’ to your districts also. You will have to identify the traditional products and skills of the district and strengthen the value chains. The country is witnessing a silent revolution in the form of Digital India. No district should be left behind in this. It is very important that digital infrastructure should reach every village in our country and become a means of door-step delivery of services and facilities. The DMs and central officers in charge of the districts whose progress has been slower than expected in the NITI Aayog report will have to make special efforts. I would also tell the NITI Aayog to develop a mechanism so that there is regular interaction between DMs of all the districts so that each district can implement each other's best practices. All the ministries of the Center should also document all the challenges that are coming up in different districts. They should also see how the PM GatiShakti National Master Plan can help in this regard.
Friends,
In today's program, I want to put another challenge before you; I want to give a new goal. This challenge is for 142 districts of 22 states of the country. These districts are not lagging behind in the race for development. These are not in the category of aspirational districts. They have progressed very much. But despite being ahead in many parameters, there are one or two parameters in which they are lagging behind. Therefore, I had told the ministries to identify such parameters. Some found ten, four or six districts. For example, there is a district where everything else is very good but there is the problem of malnutrition. Similarly, all the indicators are fine in a district but it is lagging behind in education. Different ministries and departments of the government have prepared a list of 142 such districts. Now we have to work with the same collective approach as done in the aspirational districts in these different 142 districts which are behind in one or two parameters. This is a new opportunity and a challenge for all the governments, the Government of India, state governments, district administration and the government machinery. Now we have to meet this challenge together. I have full faith that I will continue to get the cooperation of all my chief minister colleagues in the future.
Friends,
Right now, there is a Corona situation prevailing. All the districts have an important role in preparing for Corona, its management, and simultaneously maintaining the pace of development. Considering the future challenges in these districts, work should start from now on.
Friends,
Our sages have said – ''जल बिन्दु निपातेन क्रमशः पूर्यते घट:'' meaning pitcher is filled with every drop of water! Therefore, your every effort in the aspirational districts will take your district to a new level of development. I would like to tell the civil services colleagues who are present here to remember one more thing. You must remember the day when it was your first day in this service. How much you wanted to do for the country, how much you were full of enthusiasm and the spirit of service. Now you have to move forward with the same spirit. There is so much to do and so much to gain during this virtuous period of independence. The development of every aspirational district will fulfill the dreams of the country. The realization of the dream of a new India that we have seen on the completion of hundred years of independence goes through these districts and villages. I am sure that you will leave no stone unturned in your endeavours. When the country fulfills its dreams, then there will be a major role of all of you friends in its golden chapter. With this belief, I thank all the chief ministers and congratulate all the young comrades for the hard work they have done in their respective lives and the results. Thank you very much! 26th January is very near. There is pressure for that too and the district magistrates have more pressure. You are in the front line in the battle against Corona for the last two years. And in such a situation, I am troubling you to be with me on Saturday, but still, it is a matter of happiness for me with the enthusiasm with which you all joined this event. I thank you all very much! I wish you the very best!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ବିଭିନ୍ନ ଜିଲ୍ଲାର ଡିଏମଙ୍କ ସହିତ କଥାବାର୍ତ୍ତା ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣର ମୂଳ ପାଠ
22 JAN 2022 3:18PM by PIB Bhubaneswar
ନମସ୍କାର!
କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଆମ ସହିତ ଉପସ୍ଥିତ ଥିବା ଦେଶର ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟର ସମ୍ମାନିତ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀଗଣ, ଲେଫ୍ଟନାଣ୍ଟ ଗଭର୍ଣ୍ଣାଣ୍ଟ, କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରିମଣ୍ଡଳର ମୋର ସହକର୍ମୀ, ସମସ୍ତ ସାଥୀ, ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ସମସ୍ତ ମନ୍ତ୍ରୀ, ବିଭିନ୍ନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ ଏବଂ ଶହ ଶହ ଜିଲ୍ଲାର ଜିଲ୍ଲା ଅଧିକାରୀ, କଲେକ୍ଟର- କମିଶନର, ଅନ୍ୟ ମହାନୁଭବ, ଭଉଣୀମାନେ ଏବଂ ଭଦ୍ର ଲୋକମାନେ ।
ପ୍ରାୟତଃ ଜୀବନରେ ଆମେ ଦେଖୁ ଯେ ଲୋକମାନେ ସେମାନଙ୍କର ଆକାଂକ୍ଷା ପାଇଁ ଦିନ ରାତି କାମ କରିଥାନ୍ତି ଏବଂ କିଛି ପରିମାଣରେ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ପୂରଣ କରିଥାନ୍ତି । କିନ୍ତୁ ଯେତେବେଳେ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କର ଆକାଂକ୍ଷା ବା ଆମ ନିଜର ଆକାଂକ୍ଷା ହୋଇଯାଏ, ଯେତେବେଳେ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ପୂରଣ କରିବା ଆମର ସଫଳତାର ମାପକାଠି ହୋଇଯାଏ, ସେତେବେଳେ ସେହି କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପଥ ଇତିହାସ ସୃଷ୍ଟି କରିଥାଏ । ଆଜି ଆମେ ଦେଖୁଛୁ ଯେ ଏହି ଇତିହାସ ଦେଶର ଇଗ୍ଦକ୍ଟ୍ରସକ୍ସବଗ୍ଧସକ୍ଟଦ୍ଭବକ୍ଷ ଊସଗ୍ଦଗ୍ଧକ୍ସସମଗ୍ଧଗ୍ଦ- ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲାରେ ଏହି ଇତିହାସ ହେଉଥିବା ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଥାଏ । ମୋର ମନେ ଅଛି, ଯେତେବେଳେ ଏହି ଅଭିଯାନ ୨ଠ୧୮ରେ ଆରମ୍ଭ ହେଲା, ମୁଁ କହିଲି ଯେ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ବିକାଶର ବଞ୍ଚôତ ହୋଇଛନ୍ତି । ସେମାନଙ୍କ ଠାରେ ଲୋକଙ୍କୁ ସେବା କରିବାର ସୁଯୋଗ ଏହା ନିଜେ ହିଁ ନିଜେ ଏକ ବଡ଼ ସୌଭାଗ୍ୟ ଅଟେ । ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ପାଳନ କରୁଛି, ତେବେ ଆପଣ ଆଜି ଏହି ଅଭିଯାନର ଅନେକ ସଫଳତା ସହିତ ଏଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ଅଛନ୍ତି । ଆପଣଙ୍କ ସଫଳତା ପାଇଁ ମୁଁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି, ଆପଣଙ୍କୁ ନୂତନ ଲକ୍ଷ୍ୟ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି । ମୁଁ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଏବଂ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ବିଶେଷ ଭାବରେ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ଯେ ସେମାନେ, ମୁଁ ଦେଖିଛି ଯେ ଅନେକ ଜିଲ୍ଲାରେ ପ୍ରତିଜ୍ଞାକାରୀ ତଥା ଉଜ୍ୱଳ ଯୁବ ଅଧିକାରୀ ନିୟୋଜିତ ହୋଇଛନ୍ତି, ଏହା ନିଜେ ହିଁ ନିଜେ ଏକ ସଠିକ ରଣନୀତି । ସେହିଭଳି, ଯେଉଁଠାରେ ଏକ ଖାଲି ସ୍ଥାନ ଥିଲା, ଏହାକୁ ପୂରଣ କରିବାରେ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯାଇଛି । ତୃତୀୟରେ, ମୁଁ ଦେଖିଛି ଯେ ସେମାନେ କାର୍ଯ୍ୟକାଳକୁ ମଧ୍ୟ ସ୍ଥିର ରଖିଛନ୍ତି । ତାହା ହେଉଛି, ଏକ ପ୍ରକାରେ, ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକରେ ପ୍ରତିଜ୍ଞାକାରୀ ନେତୃତ୍ୱ ଏବଂ ପ୍ରତିଜ୍ଞାକାରୀ ଦଳ ଯୋଗାଇବା କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି । ଆଜି ଶନିବାର, ଛୁଟିର ଦିନ ମନେ ହୋଇଥାଏ, ତଥାପି ସମସ୍ତ ସମ୍ମାନିତ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ସମୟ ବାହାର କରି ଆଜି ଏଥିରେ ଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି । ଛୁଟିଦିନ ପାଳନ ନ କରି ଆଜି ଆପଣ ସମସ୍ତେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଜଡ଼ିତ ଅଛନ୍ତି । ଏହା ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ହୃଦୟରେ ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲାର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ଦର୍ଶାଇଥାଏ । ଯେଉଁମାନେ ଏହିଭଳି ଭାବରେ ପଛରେ ରହିଯାଇଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କୁ ରାଜ୍ୟ ସହିତ ସମାନ ଭାବରେ ଆଣିବା ପାଇଁ ସେମାନେ କେତେ ସଂକଳ୍ପବଦ୍ଧ, ତାହା ଏହି କଥାର ଏକ ପ୍ରମାଣ ଅଟେ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆମେ ଦେଖିଛୁ ଯେ ଗୋଟିଏ ପଟେ ବଜେଟ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି, ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉଛି, ଗାଣିତିକ ଅର୍ଥନୈତିକ ବିକାଶ ମଧ୍ୟ ହୋଇଥିବା ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି । କିନ୍ତୁ ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୫ ବର୍ଷ ପରେ ମଧ୍ୟ ଏତେ ଦୀର୍ଘ ଯାତ୍ରା ପରେ ମଧ୍ୟ ଦେଶର ଅନେକ ଜିଲ୍ଲା ପଛରେ ରହିଯାଇଛନ୍ତି । ସମୟ ସହିତ ଏହି ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକୁ ପଛୁଆ ଜିଲ୍ଲା ଭାବରେ ଟ୍ୟାଗ ଲଗାଇ ଦିଆଗଲା । ଗୋଟିଏ ପଟେ ଦେଶର ଶହ ଶହ ଜିଲ୍ଲା ଅଗ୍ରଗତି ଜାରି ରଖିଛନ୍ତି, ଅନ୍ୟପଟେ ଏହି ପଛୁଆ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକ ପଛରେ ରହିଯାଇଛନ୍ତି । ଏହି ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକ ସମଗ୍ର ଦେଶର ପ୍ରଗତି ସଂଖ୍ୟାକୁ ହ୍ରାସ କରି ଦେଉଥିଲେ । ମୋଟାମୋଟି ଭାବେ, ଯେତେବେଳେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେଉ ନ ଥିଲା, ଯେଉଁ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକ ଭଲ କାମ କରୁଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ନିରାଶ ଆସିଥାଏ ତେଣୁ ଏଥିପାଇଁ ଦେଶ ପଛକୁ ରହିଯାଉଥିବା ଜିଲ୍ଲାମାନଙ୍କୁ ହାତ ଧରିବା ପାଇଁ ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଦେଇଥିଲା । ଆଜି ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକ ଦେଶର ପ୍ରଗତିର ପ୍ରତିବନ୍ଧକକୁ ହଟାଉଛନ୍ତି । ଆପଣଙ୍କ ସମସ୍ତ ଉଦ୍ୟମ ଯୋଗୁ ସେହି Aspirational Districtsର ସ୍ଥିରତା ପରିବର୍ତ୍ତେ ଏକ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତକାରୀ ହେବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି । ଯେଉଁ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକ ଏକଦା ଦ୍ରୁତ ଅଗ୍ରଗତି ପାଇଁ ବିବେଚନା କରାଯାଉଥିଲା, ଆଜି ଏହି ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକ ଅନେକ ପାରାମିଟରରେ ସେହି ଜିଲ୍ଲାମାନଙ୍କ ଅପେକ୍ଷା ଉତ୍ତମ କାର୍ଯ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଛନ୍ତି । ଆଜି ଏଠାରେ ବହୁ ମାନ୍ୟବର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଜଡ଼ିତ ଅଛନ୍ତି । ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ବିଶ୍ୱାସ କରିବେ ଯେ ସେମାନଙ୍କର ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲା ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି ।
ସାଥୀମାନେ,
Aspirational Districtsରେ ବିକାଶର ଏହି ଅଭିଯାନ ଆମର ଦାୟିତ୍ୱଗୁଡ଼ିକୁ ବହୁ ଉପାୟରେ ବିସ୍ତୃତ କରିଛି ଏବଂ ପୁନଃ ଡିଜାଇନ କରିଛି । ଆମର ସମ୍ବିଧାନର ଧାରଣା ଏବଂ ସମ୍ବିଧାନର ଆତ୍ମା ଏହାକୁ ଏକ ଦୃଷ୍ଟାନ୍ତମୂଳକ ରୂପ ଦେଇଥାଏ । ଏହାର ଆଧାର ହେଉଛି କେନ୍ଦ୍ର-ରାଜ୍ୟ ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ପ୍ରଶାସନର ଦଳଗତ କାର୍ଯ୍ୟ । ଫେଡେରାଲ ଢାଞ୍ଚାରେ ସହଯୋଗର ଏକ ବଢୁଥିବା ସଂସ୍କୃତି ହେଉଛି ଏହାର ହଲମାର୍କ । ଏବଂ ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କଥା ହେଉଛି, ଯେତେ ଅଧିକ ଜନ-ଭାଗିଦାରୀ, ଯେତିକି ଅଧିକ ଦକ୍ଷ ମନିଟରିଂ, ସେତିକି ହିଁ ଉତ୍ତମ ପରିଣାମ ।
ସାଥୀମାନେ,
Aspirational Districtsର ବିକାଶ ପାଇଁ ପ୍ରଶାସନ ଏବଂ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସିଧାସଳଖ ସଂଯୋଗ, ଏକ ଭାବପ୍ରବଣତା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଗୋଟିଏ ଉପାୟରେ, ଶାସନର ଏକ ‘ଟପ ଟୁ ବଟମ’ ଏବଂ ‘ବଟମରୁ ଟପ’ର ପ୍ରବାହ ରହିଛି । ଏବଂ ଅଭିଯାନର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦିଗ ହେଉଛି ଟେକ୍ନୋଲୋଜୀ ଏବଂ ନବସୃଜନ! ଯେମିତିକି ଆମେ ଆମର ସାମ୍ପ୍ରତିକ ଉପସ୍ଥାପନାରେ ଦେଖିଛୁ, ଯେତେ ଜିଲ୍ଲା ଟେକ୍ନୋଲୋଜୀ ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତି, ଶାସନ ଏବଂ ବିତରଣର ଅଭିନବ ଉପାୟ ସେତେ ଭଲ କରନ୍ତି, ସେତେ ଭଲ । ଆଜି ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟରୁ Aspirational Districtsର ଅନେକ ସଫଳତାର କାହାଣୀ ଆମ ସମ୍ମୁଖରେ ଅଛି । ମୁଁ ଦେଖୁଥିଲି, ଆଜି ମୁଁ କେବଳ ୫ ଜଣ ଜିଲ୍ଲା ଅଧିକାରୀଙ୍କ ସହ କଥା ହେବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଲି । କିନ୍ତୁ ବାକି ଯେଉଁମାନେ ଏଠାରେ ବସିଛନ୍ତି, ଶହ ଶହ ଅଧିକାରୀ ମୋ ସମ୍ମୁଖରେ ବସିଛନ୍ତି, ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଖରେ କିଛି ନା କିଛି ସଫଳତାର କାହାଣୀ ରହିଛି । ବର୍ତ୍ତମାନ ଆସାମରେ ଦାରାଙ୍ଗର ଉଦାହରଣ, ବିହାରର ଶେଖପୁରା, ତେଲେଙ୍ଗାନାର ଭଦ୍ରାଦ୍ରି କୋଠାଗୁଡମର ଉଦାହରଣ ଦେଖନ୍ତୁ । ଏହି ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକ ପିଲାମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପୁଷ୍ଟିହୀନତାକୁ ବହୁ ପରିମାଣରେ ହ୍ରାସ କରିଛନ୍ତି । ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଆସାମର ଗୋଲପାରା ଏବଂ ମଣିପୁରର ଚାନେ୍ଦଲି ଜିଲ୍ଲା ଗୋରୁମାନଙ୍କର ଟିକାକରଣ ହାରକୁ ୪ ବର୍ଷରେ ୨ଠ ପ୍ରତିଶତରୁ ୮୫ ପ୍ରତିଶତକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିଛନ୍ତି । ବିହାରର ଜାମୁଇ-ବେଗୁସରାୟ ପରି ଜିଲ୍ଲା, ଯେଉଁଠାରେ ୩ଠ ପ୍ରତିଶତ ଜନସଂଖ୍ୟା ଦିନକୁ ମାତ୍ର ଏକ ବାଲଟି ପାନୀୟଜଳ ପାଇଥାନ୍ତି, ବର୍ତ୍ତମାନ ଶତକଡ଼ା ୯ଠ ଜନସଂଖ୍ୟା ପାଇଁ ବିଶୁଦ୍ଧ ପାନୀୟଜଳ ମିଳୁଛି । ଆମେ କଳ୍ପନା କରିପାରିବା ଯେ କେତେ ଗରିବ, କେତେ ମହିଳା, କେତେ ପିଲା ଏବଂ ବୟସ୍କଙ୍କ ଜୀବନରେ ଏକ ସୁଖଦ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିଛି । ଏବଂ ମୁଁ କହିବି ଯେ ଏଗୁଡ଼ିକ କେବଳ ପରିସଂଖ୍ୟାନ ନୁହେଁ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିସଂଖ୍ୟାନ ସହିତ ଅନେକ ଜୀବନ ଜଡ଼ିତ । ଏହି ପରିସଂଖ୍ୟାନରେ, ତୁମ ପରି ପ୍ରତିଜ୍ଞାକାରୀ ସହକର୍ମୀମାନଙ୍କର ଅନେକ ମାନବ-ଘଣ୍ଟା ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇଛି, ମାନବ-ଶକ୍ତି ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇଛି, ଏହା ପଛରେ, ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କର ଦୃଢ଼ ତପ-ତପସ୍ୟାର ଝାଳ, ଜଡ଼ିତ ହୋଇଛି। ମୁଁ ବୁଝିପାରୁଛି, ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ, ଏହି ଅନୁଭୂତି ହେଉଛି ଆପଣଙ୍କ ସମଗ୍ର ଜୀବନର ପୁଞ୍ଜି ଅଟେ ।
ସାଥୀମାନେ,
Aspirational Districtsରେ ଦେଶକୁ ଯେଉଁ ସଫଳତା ମିଳିଛି ତାହାର ଏକ ପ୍ରମୁଖ କାରଣ ମୁଁ କହିବି, ତାହା ହେଉଛି ସମ୍ମିଶ୍ରଣ । ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମର କର୍ଣ୍ଣାଟକର ଅଧିକାରୀ ସିଲୋଜରୁ କିପରି ବାହାରକୁ ଆସିଲେ ତାହା କହିଛନ୍ତି । ସମସ୍ତ ସଂସାଧନ ସମାନ, ସରକାରୀ ଯନ୍ତ୍ର ସମାନ, ଅଧିକାରୀମାନେ ସମାନ କିନ୍ତୁ ଫଳାଫଳ ଅଲଗା । ଯେତେବେଳେ କୌଣସି ଜିଲ୍ଲାକୁ ୟୁନିଟ ଭାବରେ ଦେଖାଯାଏ, ଯେତେବେଳେ ଜିଲ୍ଲାର ଭବିଷ୍ୟତକୁ ଆଗରେ ରଖିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ ସମାପ୍ତ ହୁଏ ସେତେବେଳେ ଅଧିକାରୀମାନେ ସେମାନଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟର ବୃହତ୍ତତାକୁ ଅନୁଭବ କରନ୍ତି । ଅଧିକାରୀମାନେ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କର ଭୂମିକାର ମହତ୍ୱକୁ ବୁଝିପାରନ୍ତି । ଏକ ପର୍ପୋଜ ଅଫ ଲାଇଫ ଅନୁଭବ ହୋଇଥାଏ । ସେମାନଙ୍କ ଆଖି ସାମ୍ନାରେ ଘଟୁଥିବା ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏବଂ ସେମାନେ ଦେଖୁଥିବା ଫଳାଫଳ ସେମାନଙ୍କ ଜିଲ୍ଲାର ଲୋକ ଅଧିକାରୀ ପ୍ରଶାସନ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନରେ ଦେଖାଯାଇଥିବା ପରିବର୍ତ୍ତନଗୁଡ଼ିକ ସନ୍ତୁଷ୍ଟ ହୋଇଥାଏ । ଏବଂ ଏହି ସନ୍ତୁଷ୍ଟି କଳ୍ପନା ବାହାରେ ହୋଇଥାଏ । ମୁଁ ଏହା ନିଜେ ଦେଖିଛି ଯେତେବେଳେ ଏହି କରୋନା ନ ଥିଲା, ମୁଁ ଏକ ନିୟମ କରିଥିଲି ଯେ ଯଦି ମୁଁ କୌଣସି ରାଜ୍ୟକୁ ଯାଏ, ତେବେ ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲାର ଲୋକଙ୍କୁ ଡାକୁଥିଲି, ସେହି ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କ ସହିତ ଖୋଲାଖୋଲି ଭାବେ କଥାବାର୍ତ୍ତା ହେଉଥିଲି । ସେମାନଙ୍କ ସହ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରିବା ପରେ, ଏହା ମୋର ଅନୁଭୂତି ହୋଇଛି ଯେ ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲାରେ କରାଯାଉଥିବା କାର୍ଯ୍ୟରେ ଏକ ଭିନ୍ନ ସନ୍ତୋଷଜନକ ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଯାଇଥାଏ । ଯେତେବେଳେ ସରକାରୀ କାର୍ଯ୍ୟ ଏକ ଜୀବନ୍ତ ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ପରିଣତ ହୁଏ, ସେତେବେଳେ ସରକାରୀ ଯନ୍ତ୍ରଗୁଡ଼ିକ ଏକ ଜୀବନ୍ତ ସଂସ୍ଥାରେ ପରିଣତ ହୋଇଥାଏ । ଦଳ ଏକ ସଂସ୍କୃତି ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼େ, ଫଳାଫଳଗୁଡ଼ିକ ଯେପରି ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକରେ ଦେଖାଯାଏ । ପରସ୍ପରକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା, ପରସ୍ପର ସହିତ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସ ବାଣ୍ଟିବା, ପରସ୍ପର ଠାରୁ ଶିଖିବା, ପରସ୍ପରକୁ ଶିକ୍ଷା ଦେବାବେଳେ କାର୍ଯ୍ୟଶୈଳୀ ବିକାଶ ହେବା ଏହା ହେଉଛି ଉତ୍ତମ ଶାସନର ଏକ ବୃହତ ସମ୍ପତ୍ତି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକରେ କରାଯାଇଥିବା କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ ବିଶ୍ୱର ଏକ ବଡ଼ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଅଧ୍ୟୟନର ବିଷୟ ଅଟେ । ଗତ ୪ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶର ପ୍ରାୟ ସମସ୍ତ ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲାରେ ଜନ ଧନ ଆକାଉଣ୍ଟ ୪ରୁ ୫ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି । ପ୍ରାୟ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାରରେ ଶୌଚାଳୟ ଅଛି । ବିଦୁତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗାଁରେ ପହଞ୍ଚôଛି ଏବଂ ବିଦୁତ କେବଳ ଗରିବଙ୍କ ଘରେ ପହଂଚି ନାହିଁ, ବରଂ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନରେ ଶକ୍ତି ସମ୍ପ୍ରସାରିତ ହୋଇଛି, ଦେଶର ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଲୋକଙ୍କର ବିଶ୍ୱାସ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଏହି ପ୍ରୟାସରୁ ଆମକୁ ଅନେକ କିଛି ଶିଖିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ଗୋଟିଏ ଜିଲ୍ଲାକୁ ଅନ୍ୟ ଜିଲ୍ଲାର ସଫଳତାରୁ କିଛି ଶିଖିବାକୁ ପଡ଼ିବ, ଅନ୍ୟ ଜିଲ୍ଲାର ଆହ୍ୱାନକୁ ଆକଳନ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦେଶର ଛତ୍ରପୁର ଜିଲ୍ଲାରେ ୪ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଗର୍ଭବତୀ ମହିଳାମାନଙ୍କର ପ୍ରଥମ ତୈ୍ରମାସିକ ପଞ୍ଜିକରଣ ୩୭ ପ୍ରତିଶତରୁ ୯୭ ପ୍ରତିଶତକୁ କିପରି ବୃଦ୍ଧି ପାଇଲା? ଅରୁଣାଚଳର ନାମସାଇରେ, ହରିଆଣାର ମେୱାର ଏବଂ ତ୍ରିପୁରାରେ ଘଲାଇରେ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ବିତରଣ ୪ଠ-୪୫ ପ୍ରତିଶତରୁ ୯ଠ ପ୍ରତିଶତକୁ କିପରି ବୃଦ୍ଧି ପାଇଲା? କର୍ଣ୍ଣାଟକର ରାଇଚୁରରେ ନିୟମିତ ଅତିରିକ୍ତ ପୁଷ୍ଟିକର ଖାଦ୍ୟ ଗ୍ରହଣ କରୁଥିବା ଗର୍ଭବତୀ ମହିଳାଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ୭ଠ ପ୍ରତିଶତରୁ ୯୭ ପ୍ରତିଶତକୁ କିପରି ବୃଦ୍ଧି ପାଇଲା? ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶର ଚାମ୍ବାରେ ଗ୍ରାମପଞ୍ଚାୟତ ସ୍ତରରେ ସାଧାରଣ ସେବା କେନ୍ଦ୍ରର କଭରେଜ ୬୭ ପ୍ରତିଶତରୁ ୯୭ ପ୍ରତିଶତକୁ କିପରି ବୃଦ୍ଧି ପାଇଲା? କିମ୍ବା ଛତିଶଗଡ଼ର ସୁକମାରେ, ଯେଉଁଠାରେ ୫ଠ ପ୍ରତିଶତରୁ କମ ପିଲାଙ୍କୁ ଟିକାକରଣ କରାଯାଇଥିଲା, ବର୍ତ୍ତମାନ ୯ଠ ପ୍ରତିଶତ ଟିକାକରଣ କରାଯାଉଛି । ଏହି ସମସ୍ତ ସଫଳତାର କାହାଣୀରେ, ସମଗ୍ର ଦେଶର ପ୍ରଶାସନ ପାଇଁ ଅନେକ ନୂତନ ଜିନିଷ ଦେଖିବାକୁ ଅଛି, ଆହୁରି ଅନେକ ନୂତନ ଶିକ୍ଷା ମଧ୍ୟ ଅଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆପଣ ଦେଖିଥିବେ ଯେ ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲାରେ ରହୁଥିବା ଲୋକମାନେ ତାଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ଅନେକ ଇଛା ଥାଏ । ସେଠାରେ କେତେ ଅଧିକ ଆକାଂକ୍ଷା ରହିଥାଏ । ଏହି ଜିଲ୍ଲାର ଲୋକମାନେ ନିଜ ଜୀବନର ବହୁ ସମୟ ଅତିବାହିତ କରିବାରେ, ଅନେକ ଅସୁବିଧାରେ ଅତିବାହିତ କରିଛନ୍ତି । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଛୋଟ ଜିନିଷ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କୁ ସଂଘର୍ଷ କରିବାକୁ ପଡ଼ିଛି, ସେମାନଙ୍କୁ ସଂଘର୍ଷ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ସେମାନେ ଏତେ ଅନ୍ଧକାର ଦେଖିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଅନ୍ଧକାରରୁ ବାହାରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଅଧିରତା ଅଛି, ସେଥିପାଇଁ ସେହି ଲୋକମାନେ ସାହସ ଦେଖାଇବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ, ରିସ୍କ ନେବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ବି ସୁଯୋଗ ପାଇବେ ଏହାର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଫାଇଦା ନିଅ। ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲାରେ ରହୁଥିବା ଲୋକମାନେ, ଯାହାକି ସମାଜ, ଆମେ ଏହାର ଶକ୍ତିକୁ ବୁଝିବା ଉଚିତ । ଏବଂ ମୁଁ ସହମତ, ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକରେ କରାଯାଉଥିବା କାର୍ଯ୍ୟ ଉପରେ ଏହାର ମଧ୍ୟ ବହୁତ ପ୍ରଭାବ ପଡ଼ିଥାଏ । ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଲୋକମାନେ ମଧ୍ୟ ଆସି ଆପଣଙ୍କ ସହିତ କାମ କରନ୍ତି । ବିକାଶର ଇଛା ଏକତ୍ର ଚାଲିବାର ପଥ ହୋଇଯାଏ ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ଜନସାଧାରଣ ସ୍ଥିର ହୁଅନ୍ତି, ପ୍ରଶାସନ ସ୍ଥିର ହୋଇଯାଏ ତେବେ କିପରି କେହି ପଛରେ ରହିପାରିବେ । ତା’ପରେ ତୁମକୁ ଆଗକୁ ଯିବାକୁ ପଡ଼ିବ, ତୁମକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ଏବଂ ଆଜି ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲାର ଲୋକମାନେ ମଧ୍ୟ ତାହା କରୁଛନ୍ତି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଗତବର୍ଷ ଅକ୍ଟୋବରରେ, ମୁଁ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବରେ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ସେବା କରିବାର ୨ଠ ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ବିତିଗଲାଣି । ଏହାପୂର୍ବରୁ, ଦଶନ୍ଧି ଧରି ମୁଁ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରେ ପ୍ରଶାସନର କାର୍ଯ୍ୟ, ଏହାର କାର୍ଯ୍ୟ ପ୍ରଣାଳୀକୁ ଅତି ନିକଟରୁ ଦେଖିଛି । ମୋର ଅଭିଜ୍ଞତା ହେଉଛି ନିଷ୍ପତ୍ତି ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ସିଲୋ ଅପେକ୍ଷା ଅଧିକ କ୍ଷତି, କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନରେ ସିଲୋ, ତେବେ ସେହି କ୍ଷତି ଭୟଙ୍କର ଅଟେ । ଏବଂ ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରମାଣ କରିଛନ୍ତି ଯେ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନରେ ସିଲୋଜ ବିଲୋପ ହେତୁ ଉତ୍ସଗୁଡ଼ିକର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ଉପଯୋଗ ହେଉଛି । ଯେତେବେଳେ ସିଲୋଜ ସମାପ୍ତ ହୁଏ ଏହା ୧+୧, ୨ ହୋଇ ନ ଥାଏ, ଯେତେବେଳେ ସିଲୋଜ ସମାପ୍ତ ହୁଏ ଏହା ୧ ଏବଂ ୧, ୧୧ ହୋଇଯାଏ । ଏହି ଶକ୍ତି, ଏହି ସାମୁହିକ ଶକ୍ତି, ଆମେ ଆଜି ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲାମାନଙ୍କରେ ଦେଖୁଛୁ । ଆମର ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ ଯଦି ଆମେ ଉତ୍ତମ ଶାସନର ମୌଳିକ ନୀତି ଅନୁସରଣ କରୁ ତେବେ କମ ଉତ୍ସ ସହିତ ମଧ୍ୟ ବଡ଼ ଫଳାଫଳ ହାସଲ କରାଯାଇପାରେ, ଏବଂ ଯେଉଁ ଉପାୟରେ ଏହି ଅଭିଯାନ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଥିଲା ତାହା ନିଜେ ଅଦୃଶ୍ୟ ଅଟେ । ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକରେ ଦେଶର ପ୍ରଥମ ପଦ୍ଧତି ଥିଲା ଏହି ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକର ମୌଳିକ ସମସ୍ୟାକୁ ଚିହ୍ନିବା ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଥିଲା । ଏଥିପାଇଁ ଲୋକଙ୍କୁ ସିଧାସଳଖ ସେମାନଙ୍କ ସମସ୍ୟା ବିଷୟରେ ପଚରା ଯାଇଥିଲା, ସେମାନଙ୍କ ସହ ଯୋଡ଼ାଗଲା । ଆମର ଦ୍ୱିତୀୟ ପନ୍ଥା ହେଉଛି- ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକର ଅଭିଜ୍ଞତା ଉପରେ ଆଧାର କରି ଆମେ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ନିରନ୍ତର ଭାବେ ଉନ୍ନତ କରୁଛୁ । ଆମେ କାର୍ଯ୍ୟ ପ୍ରଣାଳୀ ସ୍ଥିର କରିଛୁ, ଯେଉଁଥିରେ ମାପିବା ଯୋଗ୍ୟ ସୂଚକ ଚୟନ କରାଯାଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଜିଲ୍ଲାର ସ୍ଥିତିକୁ ରାଜ୍ୟ ତଥା ଦେଶର ସର୍ବୋତ୍ତମ ସ୍ଥିତି ସହିତ ତୁଳନା କରାଯାଇଛି, ଯେଉଁଠାରେ ପ୍ରଗତିର ପ୍ରକୃତ ସମୟ ମନିଟରିଂ ଅଛି, ଯାହା ଅନ୍ୟ ଜିଲ୍ଲାମାନଙ୍କ ସହିତ ଏକ ସୁସ୍ଥ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଅଟେ । ହଁ, ଏବଂ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସଗୁଡ଼ିକର ନକଲ କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହ, ପ୍ରୟାସ ଅଛି । ଏହି ଅଭିଯାନ ସମୟରେ ତୃତୀୟ ପନ୍ଥା ହେଉଛି ଯେ ଆମେ ଏପରି ଶାସନ ସଂସ୍କାର ଆଣିଛୁ ଯାହା ଜିଲ୍ଲାମାନଙ୍କରେ ଏକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଦଳ ଗଠନ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଛି । ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, ନିତି ଆୟୋଗର ଉପସ୍ଥାପନାରେ ଏହା କୁହାଯାଇଥିଲା ଯେ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କ ସ୍ଥାୟୀ କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ନୀତିକୁ ଏକ ଉତ୍ତମ ଢଙ୍ଗରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାରେ ବହୁତ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥିଲା । ଏଥିପାଇଁ ମୁଁ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି । ମୁଁ ତାଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି, ଆପଣ ସମସ୍ତେ ନିଜେ ଏହି ଅନୁଭୂତି ଦେଇ ଗତି କରିଛନ୍ତି । ମୁଁ ଏହି ଜିନିଷଗୁଡ଼ିକର ପୁନରାବୃତ୍ତି କଲି, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଲୋକମାନେ ଜାଣିପାରିବେ ଉତ୍ତମ ଶାସନର ପ୍ରଭାବ କ’ଣ? ଯେତେବେଳେ ଆମେ ମୌଳିକ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବା ମନ୍ତ୍ର ଅନୁସରଣ କରୁ ସେତେବେଳେ ଏହାର ଫଳାଫଳ ମଧ୍ୟ ଉପଲବ୍ଧ ଏବଂ ଆଜି ମୁଁ ଏଥିରେ ଆଉ ଏକ ଜିନିଷ ଯୋଡ଼ିବାକୁ ଚାହେଁ । ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରୟାସ କରାଯିବା ଉଚିତ ଯେ କ୍ଷେତ୍ର ପରିଦର୍ଶନ, ଯାଞ୍ଚ ଏବ ରାତ୍ରି ବନ୍ଦ ପାଇଁ ବିସ୍ତୃତ ନିର୍ଦେଶାଳବଳୀ ମଧ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯିବା ଉଚିତ, ଏକ ମଡେଲର ବିକାଶ କରାଯିବା ଉଚିତ । ଆପଣ ଦେଖିବେ ଏହା ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ କେତେ ଲାଭଦାୟକ ହେବ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକରେ ମିଳିଥିବା ସଫଳତାକୁ ଦେଖି ଦେଶ ବର୍ତ୍ତମାନ ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ଆହୁରି ବିସ୍ତୃତ କରିଛି । ଆଜି ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅନନ୍ତ କାଳରେ ଦେଶର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ସେବା ଏବଂ ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକର ଶତକଡ଼ା ୧ଠଠ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣତା! ତାହା ହେଉଛି ଆମେ ଏ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ହାସଲ କରିଥିବା ସଫଳତା ପୂର୍ବରୁ ଯିବାକୁ ବହୁତ ଦୂର ବାଟ ଅଛି ଏବଂ ଏକ ବଡ଼ ଆକାରରେ କାମ କରନ୍ତୁ । ଆମ ଜିଲ୍ଲାର ସଡ଼କ ପଥରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗ୍ରାମରେ କିପରି ପହଞ୍ଚôବେ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୋଗ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ନିକଟରେ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ କାର୍ଡ କିପରି ପହଞ୍ଚôବ, ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟ କିପରି କରିବେ, କୌଣସି ଗରିବ ପରିବାର ଉଜ୍ୱଳା ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗରୁ ବଞ୍ଚôତ ହେବେ ନାହିଁ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୋଗ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ସରକାରୀ ବୀମା ସୁବିଧା ପାଇବା ଉଚିତ, ପେନସନ ଏବଂ ଘର ଭଳି ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକର ଲାଭ ପାଇବା ପାଇଁ, ଏହା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିଲ୍ଲା ପାଇଁ ଏକ ସମୟସୀମା ଧାର୍ଯ୍ୟ ହେବା ଉଚିତ । ସେହିଭଳି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିଲ୍ଲା ଆଗାମୀ ଦୁଇବର୍ଷ ପାଇଁ ନିଜର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସ୍ଥିର କରିବା ଉଚିତ । ଆପଣ ଯେକୌଣସି ଦଶଟି କାର୍ଯ୍ୟ ଉପରେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇପାରିବେ, ଯାହା ପରବର୍ତ୍ତୀ ୩ ମାସରେ ସମାପ୍ତ ହୋଇପାରିବ ଏବଂ ସେମାନେ ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଜୀବନର ସୁଗମତା ବୃଦ୍ଧି କରାଇବେ । ସେହିଭଳି ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବରେ ଯୋଗ ଦେଇ ଯେକୌଣସି ୫ଟି କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଠିକ୍ କର । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ତୁମର, ତୁମର ଜିଲ୍ଲା ଏବଂ ଐତିହାସିକ ସମୟର, ଜିଲ୍ଲାର କୌଣସି ଲୋକଙ୍କର ଐତିହାସିକ ସଫଳତା ହେବା ଉଚିତ । ଯେପରି ଦେଶ ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲାକୁ ଆଗକୁ ନେବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି, ସେହିପରି ତୁମେ ତୁମର ପ୍ରାଥମିକତା ଏବଂ ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ଜିଲ୍ଲାର ବ୍ଲକସ୍ତରରେ ସ୍ଥିର କରିପାରିବ । ଆପଣ ମଧ୍ୟ ସେହି ଜିଲ୍ଲାର ଗୁଣବତ୍ତାକୁ ଚିହ୍ନିବା ଆବଶ୍ୟକ, ଯେଉଁଥିପାଇଁ ଆପଣଙ୍କର ଦାୟିତ୍ୱ ଅଛି, ସେମାନଙ୍କୁ ଯୋଡ଼ି ଦିଅ । ଜିଲ୍ଲାର ସମ୍ଭାବନା ଏହି ଗୁଣରେ ଲୁଚି ରହିଛି । ଆପଣ ଦେଖିଥିବେ ‘ଗୋଟିଏ ଜିଲ୍ଲା, ଗୋଟିଏ ଉତ୍ପାଦ’ ଜିଲ୍ଲାର ଗୁଣ ଉପରେ ଆଧାରିତ । ଆପଣଙ୍କ ଜିଲ୍ଲାକୁ ଜାତୀୟ ଏବଂ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପରିଚୟ ଦେବା ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ମିଶନ ହେବା ଉଚିତ । ତାହା ହେଉଛି, ତୁମର ଜିଲ୍ଲା ପାଇଁ, ସ୍ଥାନୀୟ ଅଞ୍ଚଳ ପାଇଁ ଲୋକାଲ ଫର ଭୋକାଲ ମନ୍ତ୍ରକୁ ପ୍ରୟୋଗ କର । ଏଥିପାଇଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଜିଲ୍ଲାର ପାରମ୍ପରିକ ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକ ଚିହ୍ନଟ କରିବାକୁ, ଦକ୍ଷତା ଚିହ୍ନଟ କରିବାକୁ ଏବଂ ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳାକୁ ଦୃଢ଼ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ ଆକାରରେ ଦେଶ ଏକ ନିରବ ବିପ୍ଳବର ସାକ୍ଷୀ ରହିଛି । ଆମର କୌଣସି ଜିଲ୍ଲା ଏଥିରେ ପଛରେ ରହିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ । ଏହା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯେ ଡିଜିଟାଲ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଆମ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗ୍ରାମରେ ପହଞ୍ଚôବା ଉଚିତ, ସେବା ଏବଂ ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକର ଦ୍ୱାରପାଳର ଏକ ମାଧ୍ୟମ ହେବା ଉଚିତ । ସେହି ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକର ଡିଏମ ଯାହାର ଅଗ୍ରଗତି, ନିତି ଆୟୋଗ ରିପୋର୍ଟରେ ଆଶା କରାଯାଉଥିବା ପ୍ରଗତି ଠାରୁ ମନ୍ଥର ହୋଇଛି, କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଦାୟିତ୍ୱରେ ଥିବା ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ବିଶେଷ ଉଦ୍ୟମ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ମୁଁ ନିତି ଆୟୋଗକୁ ମଧ୍ୟ କହିବି ଯେ ତୁମେ ଏପରି ଏକ ଯାନ୍ତ୍ରିକ ପ୍ରଣାଳୀ କରିବା ଉଚିତ ଯାହାଦ୍ୱାରା ସମସ୍ତ ଜିଲ୍ଲାର ଡିଏମଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ନିୟମିତ ପାରସ୍ପରିକ ସମ୍ପର୍କ ରହିବ । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିଲ୍ଲା ପରସ୍ପରର ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିପାରିବେ । ବିଭିନ୍ନ ଜିଲ୍ଲାରେ ଆସୁଥିବା ସମସ୍ତ ଆହ୍ୱାନକୁ କେନ୍ଦ୍ରର ସମସ୍ତ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ମଧ୍ୟ ଦଲିଲ କରିବା ଉଚିତ । ଏହା ମଧ୍ୟ ଏଥିରେ ପିଏମ ଗତିଶକ୍ତି ନାସନାଲ ମାଷ୍ଟର ପ୍ଲାନ କିପରି ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ତାହା ମଧ୍ୟ ଦେଖନ୍ତୁ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ଆଉ ଏକ ଚାଲେଞ୍ଜ ରଖିବାକୁ ଚାହୁଁଛି, ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଏକ ନୂତନ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଦେବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ଏହି ଚାଲେଞ୍ଜ ଦେଶର ୨୨ଟି ରାଜ୍ୟର ୧୪୨ଟି ଜିଲ୍ଲା ପାଇଁ । ବିକାଶର ଦୌଡ଼ରେ ଏହି ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକ ପଛରେ ନାହାନ୍ତି । ଏମାନେ ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲା ବର୍ଗରେ ନାହାନ୍ତି । ସେମାନେ ଏକ ଦୀର୍ଘ ରାସ୍ତା ଅତିକ୍ରମ କରିଛନ୍ତି । କିନ୍ତୁ ଅନେକ ପାରାମିଟରରେ ଆଗରେ ରହିବା ସତ୍ତ୍ୱେ ଗୋଟିଏ କିମ୍ବା ଦୁଇଟି ପାରାମିଟର ଅଛି, ଯେଉଁଥିରେ ସେମାନେ ପଛରେ ଅଛନ୍ତି ଏବଂ ସେତେବେଳେ, ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟକୁ କହିଥିଲି ଯେ ସେମାନେ ନିଜ ନିଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟରେ ଯାହା ପାଇପାରିବେ । କେହି ୧ଠଟି ଜିଲ୍ଲା ପାଇଛନ୍ତି, କେହି ୪ଟି ଜିଲ୍ଲା ପାଇଛନ୍ତି, କେହି ୬ଟି ଜିଲ୍ଲା ପାଇଛନ୍ତି । ଭଲ, ବହୁତ କିଛି ଆସିଛି । ଯେପରି ଏକ ଜିଲ୍ଲା ଅଛି ଯେଉଁଠାରେ ଅନ୍ୟ ସବୁ ଜିନିଷ ବହୁତ ଭଲ କିନ୍ତୁ ପୁଷ୍ଟିହୀନତାର ସମସ୍ୟା ଅଛି । ସେହିଭଳି ଏକ ଜିଲ୍ଲାରେ ସମସ୍ତ ସୂଚକାଙ୍କ ଠିକ ଅଛି କିନ୍ତୁ ଏହା ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ପଛରେ ଅଛି । ସରକାରଙ୍କ ବିଭିନ୍ନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ବିଭିନ୍ନ ବିଭାଗ ଏହିପରି ୧୪୨ଟି ଜିଲ୍ଲାର ଏକ ତାଲିକା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛନ୍ତି । ଗୋଟିଏ କିମ୍ବା ଦୁଇଟି ପାରାମିଟର ଉପରେ ଯାହା ଉପରେ ଏଭଳି ୧୪୨ଟି ଜିଲ୍ଲାରେ ଅଛି, ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ଆମକୁ ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲା ପରି ସମାନ ସାମୁହିକ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ଏହା ଏକ ନୂତନ ସୁଯୋଗ, ସମସ୍ତ ସରକାର, ଭାରତ ସରକାର, ରାଜ୍ୟ ସରକାର, ଜିଲ୍ଲା ପ୍ରଶାସନ ସରକାରୀ ଯନ୍ତ୍ରପାତି ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ଆହ୍ୱାନ । ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମକୁ ଏହି ଚାଲେଞ୍ଜକୁ ଏକତ୍ରିତ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ଏଥିରେ, ମୁଁ ମୋର ସମସ୍ତ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ସହକର୍ମୀଙ୍କ ସହଯୋଗ ସର୍ବଦା ପାଇଛି, ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଭବିଷ୍ୟତରେ ମଧ୍ୟ ମୁଁ ଏହାକୁ ଜାରି ରଖିବି ।
ସାଥୀମାନେ,
ବର୍ତ୍ତମାନ କରୋନା ସମୟ ଚାଲିଛି । କରୋନା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତି, ଏହାର ପରିଚାଳନା ଏବଂ କରୋନା ମଧ୍ୟରେ ବିକାଶର ଗତି ବଜାୟ ରଖିବାରେ ସମସ୍ତ ଜିଲ୍ଲାର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ରହିଛି । ଏହି ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକରେ ଭବିଷ୍ୟତର ଆହ୍ୱାନକୁ ବିଚାରକୁ ନେଇ ବର୍ତ୍ତମାନ ଠାରୁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଉଚିତ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆମର ମହର୍ଷିମାନେ କହିଛନ୍ତି- “ଜଲ ବିନ୍ଦୁ ନିପାତେନ କ୍ରମଶ: ପୂର୍ୟତେ ଘଟ:” ଅର୍ଥାତ ବୁନ୍ଦା ବୁନ୍ଦାରୁ ହିଁ ପୁରା ମାଟିଆ ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଥାଏ । ତେଣୁ ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକରେ ଆପଣଙ୍କର ସମସ୍ତଙ୍କର ପ୍ରୟାସ ଆପଣଙ୍କ ଜିଲ୍ଲାକୁ ବିକାଶର ଏକ ନୂତନ ଦିଗକୁ ନେଇଯିବ । ମୁଁ ଏଠାରେ ଥିବା ସିଭିଲ ସର୍ଭିସ ସହକର୍ମୀମାନଙ୍କ ଠାରୁ ଆଉ ଏକ କଥା ମନେ ରଖିବାକୁ ଚାହେଁ, ଆପଣ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ସେହି ଦିନକୁ ମନେ ରଖିବେ ଯେତେବେଳେ ଏହି ସେବାରେ ଆପଣଙ୍କର ପ୍ରଥମ ଦିନ ଥିଲା । ଆପଣ ଦେଶ ପାଇଁ କେତେ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଥିଲେ, ଆପଣ କେତେ ଉତ୍ସାହରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ଥିଲେ, ଆପଣ କେତେ ସେବାରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ଥିଲେ । ଆଜି ଆପଣଙ୍କୁ ସମାନ ମନୋଭାବ ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ହେବ । ସ୍ୱାଧୀନତାର ଏହି ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବରେ ବହୁତ କିଛି ପାଇବାକୁ ଅଛି । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲାର ବିକାଶ ଦେଶର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ପୂରଣ କରିବ । ଏକ ନୂତନ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନ, ଯାହାକୁ ଆମେ ସ୍ୱାଧୀନତାର ୧ଠଠ ବର୍ଷର ସମାପ୍ତିରେ ଦେଖିଛୁ । ସେଗୁଡ଼ିକ ପୂରଣ କରିବାର ରାସ୍ତା ଆମର ଏହି ଜିଲ୍ଲା ଏବଂ ଗ୍ରାମ ଦେଇ ଯାଇଥାଏ । ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ତୁମେ ତୁମର ପ୍ରୟାସରେ କୌଣସି ପ୍ରୟାସ ଛାଡ଼ିବ ନାହିଁ । ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ନିଜର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ପୂରଣ କରିବ ସେତେବେଳେ ତୁମର ସମସ୍ତ ବନ୍ଧୁ ଏହାର ସୁବର୍ଣ୍ଣ ଅଧ୍ୟାୟରେ ଏକ ବଡ଼ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବେ । ଏହି ବିଶ୍ୱାସ ସହିତ ମୁଁ ସମସ୍ତ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଦେଉଛି ଏବଂ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଦେଉଛି । ଆପଣଙ୍କ ଜୀବନରେ ଆପଣ କରିଥିବା କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ଏବଂ ଫଳାଫଳ ପାଇଁ ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ! ଆଜି ଆମ ସମ୍ମୁଖରେ ୨୬ ଜାନୁଆରୀ, ସେହି କାର୍ଯ୍ୟର ଚାପ ମଧ୍ୟ ଅଛି, ଜିଲ୍ଲା ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କ ଉପରେ ଅଧିକ ଚାପ ରହିଛି । କରୋନାର ଶେଷ ଦୁଇବର୍ଷ ପାଇଁ ଆପଣ ଯୁଦ୍ଧ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଗ ଧାଡ଼ିରେ ଅଛନ୍ତି ଏବଂ ଏପରି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ମୁଁ ଶନିବାର ଦିନ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କ ସହିତ ବସିବା ପାଇଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଟିକିଏ କଷ୍ଟ ଦେଉଛି । ତଥାପି ଉତ୍ସାହ ଏବଂ ଉଦ୍ଦୀପନା ସହିତ କହୁଛି ଯେ ଏହା ମୋ ପାଇଁ ଖୁସିର ବିଷୟ, ଯାହା ସହିତ ଆଜି ଆପଣ ସମସ୍ତେ ଜଡ଼ିତ । ମୁଁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ଦେଉଛି! ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭକାମନା ଦେଉଛି ।