প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
জিলা কয়া অমগী দি.এম.শিংগা ৱারী-ৱাতাই শানবদা পি.এম.না ৱারোইশিন ওইনা থমখিবা ৱারোল
22 JAN 2022 3:18PM by PIB Imphal
খুরুমজরি!
থৌরম অসিদা শরুক য়াবীরিবা লৈবাক অসিগী তোঙান-তোঙান রাজ্যশিংগি ইকাইখুম্নরবা মুখ্যমন্ত্রীশিং, লেফ্তনেন্ত গোভর্নরশিং, কেন্দ্রগী কেবিনেত্তা পুল্লিবা ঐগী কলীগশিং, ঐগী কলীগশিং, রাজ্যগী মন্ত্রীশিং, মন্ত্রালয়গী সেক্রেতরিশিং অমসুং জিলাশিংগী মেজিস্ত্রেতশিং, জিলা কয়া অমগী কলেক্তর-কমিস্নরশিং,দিগ্নিতরীশিং, ইকাইখুম্নরবা নুপী অমসুং নুপাশিং,
পুনশিদা ঐখোয়না তোইনা উবা ফংঙি মদুদি মীশিংনা মখোয়গী অনিংবা অপাম্ববু নিংবা থুংনবা অহিং-নুংথিল খাক্তনা থবক তৌই অমসুং খরমখৈদি থুংবসু ঙম্মি। অদুবু অতোপ্পগী অনিংবা অপাম্বা অদু ঐগী অনিংবা অপংম্বা ওইরকপা মতমদা, অতোপ্পনা মঙলিবা মঙলান অদুবু মঙফাওনহনবা হায়বা অসিনা মাইপাকপগী খুদম অমা ওইরবদি, থৌদাং অদু পাংথোকপগী লম্বিদা পুৱারী শেম্লগনি। ঙসি ঐখোয়না লৈবাক অসিগী এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্তশিংদা পুৱারী শেম্বা উবা ফংলি। ঐ নিংশিংলি, ২০১৮দা কেমপেন হৌদোকখি, মতম অদুদা ঐনা হায়খি মদুদি দিকেদ কয়াদগী চাউখৎ-থৌরাংগী মঙাল ফংদ্রবা মফমদা লৈরিবা মীশিংগীদমক্তা থবক তৌবগী খুদোংচাবা ফংবা হায়বা অসিমক খ্বায়দগী লাইবক ফবা অমনি। ঙসি লৈবাক অসিনা আজাদি কা অমৃত মহোতসব পাংথোক মতম অসিদা, নখোয়না মসিগী কেমপেন অসিগী মাইপাকপা কয়া অমগা লোইননা ঙসি মফম অসিদা শরুক য়ারি। ঐনা নখোয় পুম্নমকপু নখোয়না মাইপাকখিবশিং অদুগীদমক্তা হরাওবা ফোংদোক্লি, নখোয়গী অনৌবা পান্দমশিং অদুগীদমক্তা য়াইফ পাউজেল পীরি। ঐহাক্না মুখ্য মন্ত্রীশিং অমসুং রাজ্যশিংদসু তশেংনা থাগৎপা ফোংদোক্লি, মরমদি ঐনা উবদা, মখোয়না মখোয়গী জিলা কয়া অমদা য়াম্না মতিক চারবা অমসুং য়াম্না হৈ-শিংলবা নহা ওইরিবা ওফিসরশিং থবক তৌহল্লি, আয়রিবা অসিমক য়াম্না চুম্লবা স্ত্রেতেজী অমনি। অসুম্না ভেকেন্সী লৈবা মফম মদুবু মেনশিল্লহনবনা প্রায়োরিতী পী। অহুমশুবদা ঐনা উখি মদুদি মখোয়না তেনয়ুোরবুসু স্তেবল ওইনা থমখি। অমরোমদা য়েংলুরবদি, এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্তশিংদা মতিক চাবা লুচিংবশিং, মতিক চাবা তীমশিং পীবগী থবক অসি মুখ্য মন্ত্রীশিংনা পাংথোকখি। ঙসি থাংজ নুমিৎনি, ছুতিগী মুদতা লৈ, অদুম ওইনমক ইকাইখুম্নরবা মুখ্য মন্ত্রী খুদিংমক্না মতম কাইথোক্তুনা মফম অসিদা ঐগা পুন্না শরুক য়ামিন্নরি। মসিনা রাজ্যগী মুখ্য মন্ত্রীশিংগী থমোইদা এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্তশিং অসি কয়া য়াম্না মরু ওইবগে হায়বদু তাক্লি। মখোয়শিংনসু মখোয়গী রাজ্যশিংদা অসুম্না শোথদুনা লৈহৌরবশিং অদুবু রাজ্যগী থাক্তা মান্ননা পুখৎলক্নবা কয়ামুক চেৎনা লেপ্লিবগে হায়বদু, মসিনা অদুগী খুদমনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়না উবা ফংঙি মদুদি নাকল অমদনা বজেত হেনগৎলকখি,স্কীমশিংসু শেম্বা লেপ্তে, দেতাদসু ইকোনোমী চাউখৎলকপা অসি উবা ফংখি, অদুবু নিংতম্বগী চহি ৭৫ মতুংদসু, শাংলবা খোংচৎ অসিগী মতুংদা ফাওবা লৈবাক অসিদা জিলা কয়া অমা শোথদুনা অদুমক লৈহৌরি। মতমগী মতুং ইন্না জিলাশিং অসিবু শোথরবা জিলাশিংগী তেগ নপশিনবীখ্রে। নাকল অমদনা লৈবাক অসিগী জিলা কয়া অমদা লেপ্তনা চাউখৎলি, অদুগা অতোপ্পা নাকল অমদনা শোথহৌরবা জিলাশিং অসিনা অসুম-অসুম শোথদুনা লৈহৌরে। মসিগী জিলাশিং অসিনা লৈবাক পুম্বগী চাউখৎপগী মতাংদসু মসিনা চিংথদুনা লৈরে। অপুনবগী ওইবা মওংদা চাউখৎপা উরক্তবদা, শাফরিবা জিলাশিং অদুসু নুংঙাইতবা ফাওই অমসুং মরম অদুনা লৈবাক অসিনা অসিগুম্বা শোথহৌরবা জিলাশিং অসিগী হেন্দ হোল্দিংদা অখন্নবা মিৎয়েং থমলি। ঙসি এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্তশিং অসিনা লৈবাক অসিনা চাউখৎপগী লম্বিদা লৈরম্বা অথিংবা-অপনবশিং অদুবু লৈহন্দ্র। নখোয় ময়ামগী হোৎনজমনদগী, এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্তশিং অসিনা খোংজেল তপথহনবগী মহুত্তা খোংজেল য়াংখৎহল্লে। ঙসিদি মসিগী এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্তশিং অসিনা হান্না য়াম্না য়াংনা চাউখৎলি হায়না খল্লম্বা জিলাশিং অদুদগী হিরম খুদিংমক্তা হেন্না ফজনা থবক তৌদুনা উৎলি। ঙসি মফ অসিদা ইকাইখুম্নরবা মুখ্য মন্ত্রী ময়াম অমা তিল্লি। মখোয়শিং অসিনসু মখোয়গী মাইকৈদসু এসপিরেস্নেল দিস্ত্রিক্তশিংনা শিংথানিংঙাই ওইবা থবক তৌই হায়বসি য়ানিংগনি।
মরুপশিং,
এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্তশিংনা চাউখৎপগী কেমপেন অসিদা ঐখোয়না লৌগদবা থৌদাংশিং অদুবু হিরম কয়া অমদা এক্সপান্দ অমসুং রিদিজাইন তৌরি। ঐখোয়গী কন্সতিত্যুশনগী আইদিবা অমসুং স্পিরিৎনা মসিবু মশক নাইবা শক্লোন অমা পীরি। কেন্দ্র-রাজ্য অমসুং লমদম লোকেল আদমিনিস্ত্রেশনগী মরক্তা লৈরিবা তীমৱার্ক্তা মাগী য়ুমফম ওই। মসিবু মশক তাক্লিবদি ফেদরেল স্ত্রকচরদা কোওপরেশন তৌবগী চাউখৎলক্লিবা কলচর অসিবুনি। অমসুং খ্বায়দগী মরু ওইবা ৱাফম অমনা, মসিদা মীশিং য়াম্না শরুক য়ারিবমখৈ, এন্না এফিসিয়েন্তত মোনিতরিং লৈগনি, মদুনা হেন্না আফবা ফল পুরক্কনি।
মরুপশিং,
এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্ততা চাউখৎপা পুরক্নবগীদমক্তা এদমিনিস্ত্রেশন অমসুং প্রজাগী মরক্তা দাইরেক্ত কনেক্ত, অমসুং ইমোস্নেল ওইবা মরী অমা লৈবা হায়বসি য়াম্না মরু ওই। অসুম্না তৌদুনা ‘তোপ তু বতম’ অমসুং ‘বতম তু তোপ’ ফ্লো লৈগনি। মসিগী কেমপেন অসিগী য়াম্না মরু ওইবা মগুন অমনা – তক্নোলোজী অমসুং ইন্নোভেশন! ঐখোয়না হৌজিক্কী প্রেজেন্তেশন অদুদসু উখি মদুদি তেক্নোলোজী য়াম্না শিজিন্নবা, গোভর্নেন্স অমসুং দেলিভরীদা ইনোভেতিব ওইবা মওং য়াম্না শিজিন্নরিবা জিলাশিংনা হেন্না ফজনা থবক তৌরি। ঙসি লৈবাক অসিগী তোঙান-তোঙানবা রাজ্যশিংগী এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্তশিংদগী সক্সেস স্তোরীজ কয়া অমা ঐখোয়গী মাংদা লৈরে। ঐনা ঙসি জিলা মঙাগী ওফিসিয়েলশিং খক্তমক ৱারী শাবগী খুদোংচাবা ফংলি। অদুবু মসিদা ফম্লিবা ওফিসর কয়া অমগী অতোপ্পা সক্সেস স্তোরী কয়া অমা লৈরমগনি। হৌজিক য়েংবীয়ু, ঐখোয়গী মাংদা অসামগী দরাঙ, বিহারগী শেকপুরা, তেলঙ্গনাদা ভদ্রাদ্রি কোধাগুদম অসি খুদমনি। ইকুই কুইদনা মসিগী জিলাশিং অসিনা অঙাংশিংগী মরক্তা মেলন্যুত্রিশন য়াম্না হেন্না হন্থহনখ্রে। নোর্থ ইস্ততা অসামগী গোলপারা অমসুং মনিপুরগী চান্দেল জিলাদা শা-শনশিংগী তিকা থাবা অদু চহি ৪দা চাদা ২০ ওইরম্বদগী চাদা ৮৫দা য়ৌহনখ্রে। বিহারদা জমুই অমসুং বেগুসরাইগুম্বা জিলা অসিদা মীশিংগী চাদা ৩০ ফাওবা নোংমদা থক্নবা ঈশিং বাল্তিন অমফাওবা য়াম্না ৱানা ফংবা মফম অসিদা ঙসিদি মীশিংগী চাদা ৯০না শেংলবা থক্নবা ঈশিং ফংলে। ঐখোয়না খন্দুনা য়েংবা য়াই মদুদি লাইরবা কয়া অমা,নুপী কয়া অমা অঙাংশিং অমসুং অহল ওইরবশিংগী পুনশিদা মসিনা কয়াদা নুংঙাইবা অহোংবা অমা পুরকখিবগে। ঐনা মসি চুম্নগী মশিং খক্তনি হায়রোই। মশিং খুদিমক্কা মীওই কয়া অমগী পুনশিগা মরী লৈনরিবনি। মশিংশিং অসিদা নখোয়গুম্বা মতিক চারবা মরুপ কয়া অমগী মেন-আৱর্স, মেন-পাৱর মসিদা চংখি, মসিগী মনিংদা নখোয় পুম্নমক্কী অখাং কনবা অমসুং হুমাংমল য়াওরিবনি। ঐনা খঙই মদুদি মসিগী অহোংবা, মসিগী এক্সপরিয়েন্স অসিদা নখোয়না পুনশি চুপ্পা হোৎনখিবা, তানশিনখিবশিং অদু য়াওরিবনি।
মরুপশিং,
ঐবু হায়য়ু হায়রবদি লৈবাক অসিনা এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্তশিংদা মাইপাকপা ফংলিবা অসিগী চাউরবা মরমদি কনভর্জেন্সনি অমসুং হৌজিক্তা কর্নাতকাদগী ঐখোয়গী ওফিসিয়েলশিংনা মখোয় করম্না সাইলোসতগী থোরকখিবগে হায়বগী মতাংদা তম্লকখি। রিসোর্স চপ মান্নৈ, সরকারগী মেছিনরী চপ মান্নৈ, ওফিসিয়েল চপ মান্নৈ অদুবু ফলদি তোঙান-তোঙাল্লি। জিলা অমবু য়ুনিৎ অমা ওইনা য়েংবা মতমদা অমসুং জিলা অদুগী তুংগীদমক খন্দুনা থবক তৌবা মতমদা ওফিসরশিং অদুনা মখোয়না লৌরিবা থৌদাং অদু কয়া য়াম্না চাউবগে হায়বদু খঙগনি। ওফিসরশিং অদুনসু মখোয়না লৌগদবা থৌদাং অদুগী মরু ওইবদু খঙগনি অমসুং পর্পোজ ওফ লাইফ অদু ফাওগনি। মখোয়গী মিৎমাংদা অহোংবা কয়া অমা লাকপা উবা ফংগনি অমসুং ফলশিংদু উবশিংদি, মখোয়গী জিলা অদুদা লৈরিবা মীশিংগী পুনশিদা মখোয়না পুরকখিবা অহোংবশিং অদু উরগা, এদমিনিস্ত্রেশনগা মরী লৈনবা ওফিসরশিংদসু মসিদগী সেতিসফেক্সন ফংঙি। অমসুং মসিগী সেতিসফেক্সন অসি ৱাখলগী ৱাংমদা লৈ অমসুং ৱাহৈনা ফোংদোকপা ঙম্লোই। ঐহাক ইশামক্না মসি উখ্রে, কোরোনা হৌদ্রিঙৈগী মমাংদা ঐহাক্না রুল অমা শেমখি মদুদি করিগুম্বা ঐনা রাজ্য অমদা চৎপা মতমদা, এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্তকী মীওইশিং অদুবু কৌদুনা অমসুং ওফিসরশিং অদুগা লোইননা ফোংনা ৱারী-ৱাতাই শানৈ অমসুং খন্না-নৈনৈ। মখোয়গা ৱারী-ৱাতাই শানবা মতমদা, ঐহাক্না খঙবা ঙমখি মদুদি মফম অদুদা থবক তৌরিবশিং অদুনা থবক তৌবদা তোপ-তোপ্পা অপেনবা অমা ফাওবা থেংনখি। করিগুম্বা সরকারগী থবক অমা পুনশিগী পান্দম ওইবা মতমদা,করিগুম্বা সরকারগী মেছিনরীনা অমনা অহিংবা পোৎ অমা ওইনা ওইবা মতমদা, তীম স্পরিৎনা থনবা মতমদা, তীম অদুনা কলচর অমগা লোইননা চৎপা মতমদা, পুরকক্কদবা ফল অদু ঐখোয়না এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্তশিংদা উবা ফংলিবা অসিগুম্না উবা ফংগনি। অমনা অমগী মতেং পাংদুনা, অমনা অমদা বেস্ত প্রক্তিসশিং শিয়র তৌদুনা, অমনা অমদগী তমদুনা, অমনা অমবু তাকপীদুনা, মসিদগী ওইরক্কদবা খ্বাইদগী ফবা প্রক্তিস অদু গুদ গোভর্নেন্সকী খ্বাইদগী চাউবা লন্নি।
মরুপশিং,
এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্তশিংদা তৌরিবা থবকশিং অসি মালেমগী অচৌবা য়ুনিভর্সিতীশিংগীদমক্তসু স্তদী তৌনবগী সবজেক্ত অমা ওইরিবনি। হৌখিবা চহি ৪ অসিদা চাউরাক্না এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্ত খুদিংমক্কী জন ধন একাউন্তশিংদা শরুক ৪-৫ থোক্না হেনগৎলকখি। চাউরাক্না ইমুং খুদিংগী তোইলেত অমসুং খুঙ্গং খুদিংগী ইলেক্ত্রিসিতী য়ৌহল্লে। হায়রিবা অসি লাইরবশিংগী য়ুমশিংদা ইলেক্ত্রিসিতী য়ৌহনবা খক্তা নত্তে মসিনা মীয়ামগী পুনশিদা পাঙ্গল হাপ্পীরে অমসুং মফম অসিগী মীশিংনা লৈবাক অসিগী সীস্তেম অসিবুসু থাজবা হেনগৎহল্লে।
মরুপশিং,
ঐখোয়না হোৎনরিবশিং অসিদগী তমজনিংঙাই য়াম্না লৈ। জিলা অমনা জিলা অমগী মাইপাকপা অদুদগী তমগদবনি অমসুং অতোপ্পগী শিংনবশিং অদু এসেস তৌবা ঙমগদবনি। করম্না মধ্য প্রদেশকী ছত্তপুর জিলাদা চই মরিগী মনুংদা মীরোল্লবী নুপীশিংগী অহানবা ত্রাইমেস্তর-রেজিস্ত্রেশন তৌবগী চাং অসি চাদা ৩৭তগী ৯৭তা হেনগৎলকখি? করম্না অরুনাচলগী নামসাইদা, হরিয়ানাগী মেৱাততা অমসুং ত্রিপুরাগী ধলাইদা ইন্সতিত্যস্নেল দিলিভরী অসি চাদা ৪০-৪৫দগী ৯০দা হেনগৎলকখিবনো? করম্না কর্নাতকাগী রাইচুরদা চাং নাইনা অহেনবা ন্যুত্রিশন ফংলিবা মীরোল্লবী নুপীশিংগী মশিং অদু চাদা ৭০দগী ৯৭ হেনগৎলকখিবনো? করম্না হিমাচল প্রদেশকী চাম্বাদা গ্রাম পঞ্চায়তকী ধাক্তা চোমন সার্বিস সেন্তরশিংগী কোভরেজ অদু চাদা ৬৭তগী ৯৭তা হেনগৎলকখিবনো? নত্রগা ছত্তিসগরগী সুকমাদা, অঙাংশিং তিকা থাবগী চাং অসি চাদা ৫০ খক্তমক ওইরম্মি অদুবু হৌজিক্তি চাদা ৯০ তিকা থাদোকখ্রে। মসিগী সক্সেস স্তোরী খুদিংমক অসিদা লৈবাক অপুনবগী এদমিনিস্ত্রেশনগী ওইনদি অনৌবা কয়া অমা তমশিনবগুম্বনি অমসুং অনৌবা পরা কয়া অমসু লৈরি।
মরুপশিং,
নখোয়না উখ্রে মদুদি এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্তশিংদা লৈরিবা মীশিংদা খুমাং চাউশিন্নিংবগী খৌরাংবা লৈ, মখোয়দা এস্পিরেশন কয়া য়াম্না লৈরমগনি। জিলা অইগী মীশিংনা মখোয়গী পুনশিগী শরুক অয়াম্বা খুদোংচাবা কয়া অমত্তা ফংদনা অমসুং অৱাবা কয়া অমা মায়োক্নদুনা লাকখি। পোৎ অপিকপদগী অপিকপা অমগীসু মখোয়না অৱাবা মায়োক্নবা তারম্মি। মখোয়না অমম্বা অদুমতিক্কী উখিবনা অমম্বা অসিদগী থোরক্নবা মখোয়দা ঙাইঙমদবা ফাওই। মরম অদুনা মীশিংনা থৌনা উৎথোকপদা কিদ্রিবসে, রিস্ক লৌবা কিদ্রিবসে অমসুং খুদোচাবা অমা হেক ফংবগা, মদুগী কান্নবা লৌই। এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্তশিংদা লৈরিবা মীশিং অদুগী, খুনাই অদুগী পাঙ্গল থৌনা অদু ঐখোয়না খঙজিনগদবনি। ঐনসু থাজৈ মদুদি, মসিনা এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্তশিংদা তৌরিবা প্রোজেক্তশিং অদুদসু মসিনা মরম ওইরগা পুরক্লিবা অহোংবশিং অদুসু উবা ফংলি। মফম অসিগী মীশিংসু চাংথোরক্তুনা নখোয়গা থবক তৌমিন্নৈ। চাউখৎপা পাম্বগী অপাম্বা অদুনা পুন্না চৎমিন্নবগী লম্বি অমা ওইহল্লে। মীয়াম অমসুং এদমিনিস্ত্রেশন্না চপ য়ুংনা লেপ্লবদা, করম্না মতুংদা শোথদুনা লৈহৌদোরিবনো। মসিগী মতুং তারকপদি মমাংলোমদা চখৎপা খক্তনি। অমসুং ঙসিদি এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্তশিংগী মীশিংনা মসিনি তৌরিবসি।
মরুপশিং,
হৌখিবা চহিগী ওক্তোবর থাদা, ঐহাক্না মুখ্য মন্ত্রী অমসুং প্রধান মন্ত্রী ওইনা থৌ পুদুনা মীয়ামগী সেবা তৌবগী চহি ২০ হেন্না হেনখ্রে। দিকেদ কবা অমগী মমাংদগীসু ঐহাক্না লৈবাক অসিগী মফম মফমদা পাংথোক্লিবা এদমিনিস্ত্রেসনগী থবক তৌবগী মওংশিংসু ঐহাক্না য়াম মুন্না য়েংলকখি। ঐগী এক্সপেরিয়েন্সকী মতুং ইন্না ৱারেপ অমা লৌবা মতমদা লৈবা সিলোসশিংদুদগী থবক অদু পাংথোকপা মতমদা লৈবা সিলোসতুনা য়াম্না হেন্না শোকপা হেল্লি। অমসুং থবক পাংথোকপা মতমদা সিলোস লৈত্রবদি, লৈরিবা রিসোর্সশিং অদুগী ওপ্তিমম য়ুতিলাইজেসন তৌবা ঙম্মি হায়বসে এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্তশিংনা উৎখ্রবনি। সিলোস লৈত্রবদি ১+১, ২ ওইদে, সিলোস লৈত্রবদি ১+১, ১১ ওরকই। মসিগী অপুনবগী শক্তি অসি ঙসি ঐখোয়না এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্তশিংদা উবা ফংলি। করিগুম্বা ঐখোয়না গুদ গভর্নেন্সকী মরু ওইবা নিয়মশিংবু ইন্দুনা চৎপা ঙম্লবদি য়াম্না অরিকপা রোসোর্সশিংগী মতেংনসু ঐখোয়না অফবা ফল ফংবা ঙমগনি হায়বসে ঐখোয়গী এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্তশিংনা উৎখ্রবনি। অমসুং মসিগী কেম্পেন অসিদা লৌখৎকখিবা অপ্রোচ অসিমক অঙকপা অমনি। এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্তশিংদা লৈবাক অসিগী অহানবা এপ্রোচতি দিস্ত্রিক্তশিং অসিগী মরু ওইবা অৱাবাশিং খংদোকপা ওইখি। মসিগীদমক, মীচমগা হকথেংননা উনদুনা মখোয়না থেংনরিবা অৱাবাশিং অদুগী মরমদা হংনখি। ঐখোয়গী অনিসুবা অপ্রোচতনা - এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্তশিংগী এক্সপেরিয়েন্সকী মতুং ইন্না, ঐখোয়না থবক পাংথোকপগী মওংদা নোংমা নোংমগী চাওখৎপগী মায়কৈদা অহোংবা পুরক্লি। মেজরেবল ইন্দিকেতর্সকী সেলেক্সন তৌবা, হৌজিক হৌজিক লৈরিবা দিস্ত্রিক্তকী ফিভমশিং অসিগা মপান লমদম অমসুং লৈবাক অসিগী খ্বাইদগী অফবা ফিভমশিংগা চাংদম্নবা, চাওখৎপগী চাংগী রিয়ল তাইম মোনিতরিং তৌবা , অতোপ্পা দিস্ত্রিক্তশিংগা হেল্দী কম্পিতিসন তৌবা অমসুং বেস্ত প্রেক্তিসেসপু রেপ্লিকেত তৌবগী নুঙাইবা ফাওবা, হরাওবা অমসুং হোৎনবা য়াওবা, অসুম্না ঐখোয়না থবক পাংথোকপগী মওং অদু খনখি। দিস্ত্রিক্তশিং অসিদা এফেক্তিভ তীম অমা শেমগৎপা ঙম্বা হায়বসিনা ঐখোয়গী কেম্পেন অসিগী অহুম শুবা অপ্রোচ ওইখি। খুদম ওইনা ওফিসরশিংগী স্তেবল ওইবা তেনিয়োরনা নিয়মশিং হেন্না ফজনা পাংথোকপদা য়াম হেন্না মতেং পাংখি হায়না হৌজিক্তা নিতি আয়োগনা হায়খি। অমসুং মসিগীদমক ঐহাক্না মুখ্য মন্ত্রীশিংবু ইকাইখুম্নবা উৎলি। নখোয় পুম্নমক্না মসিগী এক্সপেরিয়েন্স অসি নশানা খঙবা ঙম্লে। গুদ গভর্নেন্সকী মমলবু ময়াম পুম্নমকনা খংনবনি ঐনা ৱা অসে হঞ্জিন হঞ্জিন্না হায়রিবসে। ঐখোয়না এম্ফাসিস ওন বেসিক্কী মন্ত্রবু ইন্দুনাবু চৎপা ঙম্লবদি, মদুগী ফলসু ঐখোয়না ফংবা ঙমগনি। অমসুং ঙসি ঐনা মসিদা পোৎ অমগসু হাপচন্নিংঙি। নখোয়না ফীল্দ ভিজিত, ইন্সপেক্সন অমসুং নাইত হাল্তকীদমক নখোয়না দিতেল গাইদালাইন শেমগদবনি, মোদেল অনৌবা অমা শেমগদবনি। মদুগা য়েংবিয়ু, মসিনা নখোয়বু কয়াম কান্নবা পুরকপগে হায়বদো।
মরুপশিং,
এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্তশিংদা মাইপাকখিবা অদু য়েংলগা, লৈবাক অসিনা মশাগী পান্দম অদু অমুক হেন্না চাউথোকহনখ্রে। ঙসি নিংখা তমখিবগী য়াম্না য়াইফরবা মতম অসিদা লৈবাক অসিগী পান্দমদি সার্বিসশিং অমসুং ফেসিলিতীশিংদা ১০০% সেচুরেসন! হায়বদি ঐখোয়না হৌজিক ফাওবদা ফংখিবা মাইপাকপশিং অদুদগী হেন্না শাংলবা কয়া অমা মায়োক্নগদৌরিবনি। অমসুং অৱাংবা থাক্তা থবক তৌগদৌরিবনি। ঐখোয়গী জিলাদা খুঙ্গং খুদিংমক্তা রোদ করম্না য়ৌহনগনি, মীপুম খুদিংমক্তা আয়ুশমান ভারত কার্দ করম্না য়ৌহনগনি, বেঙ্ক একাউন্তকী এরেঞ্জমেন্তশিং, লাইরবা ইমুং খুদিংমক উজজ্বলা গ্যাস কনেক্সনগী পীগদবনি,পেন্সন অমসুং হাউজিং ফেসিলিতীশিং অসিগী খুদোংচাবা ফংহনগদবনো, হায়রিবশিং অসি জিলা খুদিংমক্কী তাইম বা্ন্দ তার্গেত ওইগদবনি। অসুম্না জিলা খুদিংমক্না লাক্কদবা চই অনিগীদমক্তা মশাগী ভিজন থমগদবনি। নখোয়না মথংগী থা ৩গী মনুংদা লোইশিনবা ঙমগদবা অসিগুম্বা থবক ১০ খনবা য়াই অমসুং মসিনা মীচমশিংগী পুনশিদা ইজ ওফ লিবিং হেনগৎহনগদবনি। অসুম্না আজাদিকা অমৃত মাহোতসবকা মরী লৈনবা তাস্ক ৫ অমহেক্তা খন্দুনা, মদুবু মপুং ফানা পাংথোক্কদবনি। মসিগী থবক অসি, পুৱারী ওইবা মতম অসিদা, নখোয়গী, নখোয়গী জিলাগী, জিলাগী মীশিংগী পুৱারী ওইগদবা মাইপাকপা অমা ওইগদবনি। লৈবাক অসিনা এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্তশিবু চাউখৎহনবদা থবক তৌরিবা অদুগুম্না নখোয়নসু নখোয়গী জিলাদা ব্লোক লেভেলদা নখোয়গী প্রায়োরিতীশিং অমসুং পান্দমশিং অদু থম্বা য়াই। নহাক্না থৌদাং লৌরিবা জিলা অদুগী অফ-ফত্তশিং অদুসু খঙদোক্কদবনি অমসুং মখোয়গা কনেক্ত তৌগদবনি। মসিগী মগুনশিং অসিদা জিলা অদুগী পোতেন্সিয়েল অদু লৈরিবনি। নহাক্না উরম্লগনি ‘ৱান দিস্ত্রিক্ত, ৱান প্রোদক্ত’ হায়বসি জিলাগী মগুনশিং অদুদা য়ুমফম ওইরিবনি। নখোয়গী জিলা অদু নেস্নেল অমসুং গ্লোবেলগী ধাক্তা মশক খঙ্নবা হায়বসি নখোয়গী মিসন অমা ওইনা লৌগদবনি। মসিনা হায়বদি নখোয়না ভোকেল ফোর লোকেল অসি নকোয়গী জিলাশিংদসু মসিগী মন্ত্রা অসি শিজিন্নগদবনি। মসিগীদমক্তা নখোয়না চৎনবীগী ওইবা প্রোদক্তশিং অমসুং স্কিলশিং অদুবু মশক খঙদোক্কদবনি অমসুং ভেল্যু চেনশিং অদুবু কনখৎহনগদবনি। দিজিতেল ইন্দিয়াগী মওংদা লৈবাক অসিনা সাইলেন্ত রিভোলভুশন অমা উবা ফংলি। ঐখোয়গী জিলা অমত্তা মসিদা শোথদুনা লৈহৌরোইদবনি। ঐখোয়গী লৈবাক অসিগী খুঙ্গং খুদিংমক্তা দিজিতেল ইনফ্রাস্ত্রকচর য়ৌহনগদবনি অমসুং মসিনা য়ুমথোং খুদিংগী সার্বিসশিং অমসুং ফেসিলিতীশিং য়ৌহন্নবগী পাম্বৈ অমা ওইহনবা হায়বসি য়াম্না মরু ওই। নিতি আবোগকী রিপোর্তকী মতুং ইন্না চাউখৎপা থিন্থদুনা লৈহৌবা জিলাশিংগী দি.এম.শিং অমসুং সেন্ত্রেল ওফিসরশিংনা অখন্ননা খরা হেন্না হোৎনবগী মথৌ তাগনি। ঐনা নিতি আয়োগতসু জিলাগী দি.এম.শিংনা মখোয় মশেলগী মরক্তা তোইনা ইন্তরেক্সন তৌনবা মেকানিজম অমা শেম্নবা হায়রগনি। জিলা খুদিংমক্না অমনা অমগী বেস্ত প্রক্তিসশিং অদু মশা-মশাগীদা চৎন্নগদবনি। কেন্দ্রগী মন্ত্রালয় খুদিংমক্না তোঙান-তোঙানবা জিলাশিংদা থেংনরিবা চেলেঞ্জ খুদিংমক দোক্যুমেন্ত তৌগদবনি। মখোয়না মসিগী মতাংদা পি.এম. গতিশক্তি মাস্তর প্লানদগী করম্বা মতেং লৌবা য়াগনি হায়বদুসু য়েংগদবনি।
মরুপশিং,
ঙসিগী থৌরম অসিদা, ঐনা নখোয়দা চেলেঞ্জ অমা তৌবা পাম্লি, অনৌবা পানদম অমগা পীবা পাম্লি। মসিগী চেলেঞ্জ অসি রাজ্য ২২গী জিলা ১৪২গীদমক্তনি। হায়রিবা জিলাশিং অসি চাউখৎপগী লমজেলদা শোথদুনা লৈহৌদে। মখোয়শিং অসি এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্তশিংগী কেতেগোরীগী মনুং চন্দে। মখোয়শিংদি মাংজিল থাদুনা লৈরি। অদুবু হিরম কয়া অমদা মাংজিল থাজরবসু হিরম অমা অনিদা শোথদুনা লৈহৌরে। মরম অদুনা ঐনা মন্ত্রালয়শিংদা মখোয়গী মন্ত্রালয়শিং অসিগুম্বা পেরামিতরশিং অসি খঙদোক্নবা হায়খি। খরা অমনা জিলা তরা থিরকখি, খরা অমনা জিলা মরি থিরকখি, খরা অমনা জিলা তরুক থিরকখি, হৌজিক ফাওবদা অসিখৈদি ফংলে। খুদম ওইনা জিলা অমদা হিরম খুদিংমক্তা লোইনা ফরগা মেলন্যুত্রিসনগী অৱাবা লৈ। অসুম্না জিলা অমদনা ইন্দিকেতর পুম্নমক ফরগা এজুকেশনদা শোথদুনা লৈহৌরে। সরকারগী তোঙান-তোঙানবা মন্ত্রালয়শিংনা, তোঙান-তোঙান দিপার্তমেন্তশিংনা অসিগুম্বা জিলা ১৪২গী লিস্ত অমা শেমখি। হায়রিবা পেরামিতর অমা-অনি অসিদা তোঙান-তোঙানবা জিলা ১৪২ অসি শোথদুনা লৈহৌরে, হায়রিবা জিলাশিং অসিদুস কোলেক্তিব এপ্রোচকা লোইননা এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্তশিংদা তৌখিবা অদুগুম্না তৌগদবনি। মসি সরকারগী, ভারত সরকারগী, রাজ্য সরকারগী, জিলাগী এদমিনিস্ত্রেশনগী, সরকারগী মেছিনরীগীদমক্তদি অনৌবা তাঞ্জা অমসুং চেলেঞ্জ অমসুনি। মসিগী চেলেঞ্জ অসি ঐখোয় ময়াম পুন্না মপুং ফাহনগদবনি। মসিদা মুখ্যমন্ত্রীশিংগী কোওপরেশন ফংদুনা লাক্লি অমসুং তুংদসু ফংখিগনি হায়বা ঐহাক্না থাজৈ।
মরুপশিং,
হৌজিক কোরোনাগী মতমসু ওইরি। কোরোনাগীদমক্তা শেম-শাবা, মসিগী মেনেজমেন্ত, অমসুং কোরোনাগী মনুংদা চাউখৎপগী খোংজেলসু কায়হন্দনা থমবা অসিদসু জিলা খুদিংমক্না চাউরবা থৌদাং লৌরি। মসিগী জিলাশিং অসিদসু তুংদা লাক্কদবা শিংনবশিং অদুবু য়েংলগা হৌজিক্তগী হৌনা থবক তৌবা হৌগদবনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী ঋষিশিংনা হায়খি – “জল বিন্দু নিপাতেন ক্রমস:পুর্য়তে ঘত:” মসিগী ৱাহন্থোক্তি ঈশিং মরিক মরিক্না চফু থনহল্লি। মরম অদুনা এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্তশিংদা নখোয় খুদিংমক অদুনা নখোয়গী জিলা অদুবু চাউখৎপগী অনৌবা থাক অমদা পুখৎলগনি। মসিদা তিনবা য়াওরিবা সিভিল সার্বিসেস কলীগশিংদা ৱাফম অমতংদি নিংশিংনবা হায়জগে। সার্বিস অসিদা নখোয়গী অহানবা নুমিৎ অদুবু শোইদনা নিংশিংগদবনি। নখোয়না লৈবাক অসিগীদমক্তা কয়া য়াম্না তৌনিংবগে, কয়া য়াম্না এনর্জেতিক ওইখিবগে, সেবা তৌনিংবগী ৱাখল্লোন কয়া য়াম্না পোকখিবগে। ঙসি মদুগী ৱাখল্লোনা অদুগা লোইননা খোং থাংগদবনি। নিংতম্বগী অসিগুম্বা ফরবা মতম অসিদা তৌগদবা মবাম লৈ, ফংগদবা মবাম অমা লৈ। এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্ত খুদিংমক্কী চাউখৎপনা লৈবাক অসিগী মঙলান অদুবু মঙফাওনহনগদৌরিবনি। নিংতম্লবা মতুং চহি চাম্মা মপুং ফরবা মতুংদা অনৌবা ভারত অমগীদমক্তা ঙনা মঙখিবা মঙলান অদুবু মঙফাওনহন্নবগী লম্বি অসি ঐখোয়গী জিলাশিং অমসুং খুঙ্গংশিং অসি ফাওদুনা চৎলি। ঐহাক্না থাজৈ মদুদি নখোয়না হোৎনবা মতমদা অঙম্বা মখৈ তৌগনি। লৈবাক অসিনা মখোয়গী মঙলানশিং অদু মঙফাওনহনবা মতমদা মরুপশিং নখোয়গী চাউরবা থৌদাং অমা মসিগী তাংনা থোকপা তাঙ্কক অসিদা য়াওগদৌরিবনি। মসিগী থাজবা অসিগা লোইননা, ঐহাক্না মুখ্য মন্ত্রী পুম্নমকপু থাগৎপা ফোংদোক্লদুনা নহা ওইরিবা মরুপশিংনা নখোয়গী পুনশিংদা হোৎনখিবশিং, ফল পুরকখিবশিং, অদুগীদমক্তা য়াম্না হরাওবা ফোংদোক্লি, থাগৎপা ফোংদোক্লি! ২৬ জনুৱারীসু নকশিল্লকএ, মদুগীসু প্রেসর লৈ, জিলাগী মেজিস্ত্রেতশিংনা অমুক হেন্না প্রেসর লৈ। হৌখিবা চহি অনিদগী কোরোনাগী মায়োক্তা লান্থেংনবা মতমদা নখোয়না ফ্রন্তলাইনদা লৈদুনা লাক্লি। অমসুং অসিগুম্বা ফিভম অসিদা থাংজা নুমিৎ অসিদা ঐহাক্না নখোয়বু ঐগা লৈমিন্নবা অৱাবা অমুক পী, অদুম ওইনমক নখোয় ময়াম্না হরাও তয়াম্বা অমসুং থৱায় য়াওবগা লোইননা মফম অসিদা তিনবা অসি, ঐগী ওইনদি মসি য়াম্না হরাওনিংঙাইনি। নখোয় ময়াম্বু য়াম্না থাগৎপা ফোংদোক্লি! য়াম্না অফবা-য়াইফবা ওইরসনু হায়না পাউজেল পীরি!

Prime Minister's Office
English rendering of PM's closing remarks at interaction with DMs of various districts
22 JAN 2022 3:18PM by PIB Delhi
Namaskar!
Present in the programme with us are Hon’ble Chief Ministers of different states of the country, Lieutenant Governors, my colleagues in the Union Cabinet, all the ministers of the states, secretaries of various ministries, District Magistrates, Collectors, Commissioners, other dignitaries, and ladies and gentlemen,
Often in life, we ​​see that people work day and night for their aspirations and fulfill them to some extent. But when the aspirations of others become our own aspirations, when fulfilling the dreams of others becomes the measure of our success, then that path of the duty creates history. Today we are witnessing this history being made in the aspirational districts of the country. I remember, when this campaign was launched in 2018, I said that the opportunity to serve the people in the areas which have been deprived of development for decades, is a great privilege in itself. I am glad that today when the country is celebrating the Amrit Mahotsav of its independence, you are present here with many achievements of this campaign. I congratulate all of you on your success and wish you all the best for your new goals. I also congratulate the chief ministers and the states especially for deploying promising and very bright young officers in many districts. This is right strategy in itself. Similarly, vacancies were filled on a priority basis. I have seen that they have kept the tenure (of the officers) stable as well. That is, the chief ministers have ensured promising leadership and teams in aspirational districts. Today is Saturday, there is a holiday mood, yet all the hon’ble chief ministers joined us in this programme by taking out their time. It shows the importance of aspirational districts in the hearts of the chief ministers of the states. It is proof of their determination that they want to bring those who have been left behind at par with the state.
Friends,
We have seen that many districts in the country remained behind others even after 75 years of independence despite the hike in the budget, formulation of policies and economic development visible in statistics. Over time, these districts were tagged as backward districts. On the one hand, hundreds of districts of the country continued to progress, on the other hand, these backward districts kept on falling behind. These districts also used to downgrade the progress figures of the entire country. Overall, when the change is not visible, the districts which are doing well also get disappointed and hence the country paid special attention to hand-holding those districts which were left behind. Today aspirational districts are removing the barriers to the progress of the country. With your efforts, the aspirational districts are becoming an accelerator instead of being sluggish. Today these aspirational districts are showing better results in many parameters than the districts which were once considered to be making rapid progress. Many hon’ble chief ministers present here would also agree that their aspirational districts have done amazing work.
Friends,
Aspirational districts have expanded and redesigned our responsibilities in many ways in this campaign of development. The idea and the spirit of our constitution give it a substantial form. Its basis is the teamwork between the Centre, states and local administration. Its hallmark is the growing culture of cooperation in the federal structure. And most importantly, the more the people's participation is there, the more efficient the monitoring, the better the results!
Friends,
A direct and emotional connection between the administration and the public is very important for development in aspirational districts. In a way, there is a 'top to bottom' and 'bottom to top' flow of governance. And the important aspect of this campaign is technology and innovation! As we have just seen in the presentations the districts which are using technology and innovative ways in governance and delivery are performing better. Today, there are so many success stories of aspirational districts from different states of the country before us. Today I could speak to only five district officials. But hundreds of other officers who are sitting here have one or the other success story. We have the examples of Darang in Assam, Sheikhpura in Bihar and Bhadradri Kothagudem in Telangana. In no time, these districts have reduced malnutrition among children to a great extent. Assam's Goalpara and Manipur's Chandel districts in the Northeast have increased the vaccination of cattle from 20 percent to 85 percent in just four years. Districts like Jamui and Begusarai in Bihar, where even 30 percent of the population barely had a bucketful of drinking water a day, are now getting clean drinking water for 90 percent of the population. We can imagine a pleasant change in the lives of so many poor, women, children and elders. And I would say that these are not just figures. There are many lives associated with each figure. Behind these figures are many man-hours, manpower, tenacity and sweat of promising friends like you. I believe this change and these experiences are the capital of your entire life.
Friends,
Convergence is one of the major reasons why the country is getting success in the aspirational districts. Just now our official from Karnataka described how they came out of the silos. All the resources are the same, the government machinery is the same, the officials are the same but the results are different. When any district is seen as a unit and the work is done keeping the future of the district in mind, then the officers feel the enormity of their responsibilities. Officers also realize the importance of their role and feel a purpose in life. The officers and those associated with the administration also derive satisfaction when they see the results and changes in the lives of the people of their district. And this satisfaction is beyond imagination, beyond words. I have seen this myself. Before the advent of Corona, I had made a rule to talk openly with the people and officers of the aspirational districts when I went to any state. During my interactions with them, I found that those working in the aspirational districts had an altogether different sense of satisfaction. When a government effort becomes an eternal goal, when the government machinery becomes an eternal entity and there is team spirit and team culture, the outcomes are what we see in aspirational districts. The work style that develops while supporting each other, sharing best practices with each other, learning from each other and teaching each other is a huge asset of good governance.
Friends,
The work done in aspirational districts is also a subject of study for major universities of the world. There has been an increase of 4 to 5 times in Jan Dhan accounts in almost every aspirational district of the country in the last four years. Almost every family has got a toilet and electricity has reached every village. It’s not that electricity has reached the houses of the poor, it has also energized the people and the trust of these people in the system of the country has also grown.
Friends,
We have a lot to learn from these efforts. One district has to learn from the successes of another district and assess the challenges of the other. How the first trimester-registration of pregnant women increase from 37 percent to 97 percent within four years in the Chhatarpur district of Madhya Pradesh? How did institutional delivery increase from 40-45 percent to 90 percent in Namsai in Arunachal, Mewat in Haryana and Dhalai in Tripura? How has the number of pregnant women receiving regular additional nutrition increased from 70 percent to 97 percent in Raichur, Karnataka? How the coverage of Common Service Centers at Gram Panchayat level increase from 67 percent to 97 percent in Chamba, Himachal Pradesh? Or in Sukma, Chhattisgarh, where less than 50 percent of children used to be vaccinated, now 90 percent vaccination is being done. In all these success stories, there are many new things to learn for the administration of the entire country, there are also many new lessons.
Friends,
You have seen that the people who live in the aspirational districts have so much yearning to move forward, how much aspiration there is. The people of these districts have spent a very long time of their life in deprivation, in many difficulties. For every little thing, they have to struggle. They have seen so much darkness (in their lives) that they are impatient to come out of this darkness. That's why those people are ready to take risks and whenever they get an opportunity, they take full advantage of it. We should understand and recognize the strength of the people who live in the aspirational districts. And I believe it also has a great impact on the projects in the aspirational districts. The people of these areas also come forward and work with you. The desire for development becomes the way to walk together. And when the people and the administration are determined, then how can anyone be left behind. The only way then is to move forward. And today the people of the aspirational districts are doing the same.
Friends,
In October last year, I completed 20 years serving the people as Chief Minister and Prime Minister. Even before that, I have seen and examined the work style of administration in different parts of the country very closely for decades. My experience is that the silos in the decision process and implementation result in terrible losses. And the aspirational districts have proved that there is optimum utilization of resources when silos in implementation are eliminated. When silos end, one plus one does not become two, but it becomes 11. This collective power is evident in the aspirational districts today. Our aspirational districts have proved that if we follow the basic principles of good governance, huge results can be achieved even with lesser resources. And the approach in this campaign is unprecedented in itself. The country's first approach in aspirational districts was to identify the basic problems of these districts. People were associated and asked about their problems. Our second approach was to continuously improve the modus operandi based on the experiences of the aspirational districts. We embarked on a work culture, in which there was a selection of measurable indicators, in which the present condition of the district was compared with the best condition of the state and the country, in which there was real-time monitoring of progress, in which there was a healthy competition with other districts and there was enthusiasm and efforts to replicate the best practices. The third approach during this campaign was to carry out governance reforms which helped in building an effective team in the districts. As the NITI Aayog in its presentation said the stable tenure of the officers helped a lot in implementing the policies in a better way. And for this, I congratulate the chief ministers. You all have gone through these experiences yourself. I reiterated these things so that people could realize the impact of good governance. When we follow the mantra of emphasis on basics, then its results are also available. And today I would like to add one more thing to this. You should make efforts to make detailed guidelines for field visits, inspections and night halts; a model should be developed. You will realize how much it will benefit you.
Friends,
In view of the successes achieved in the aspirational districts, the country has now expanded its targets further. In this virtuous period of freedom, the country's goal is 100% saturation of services and facilities. That is, we have a long way to go from what we have achieved so far. And it has to be done on a large scale. There should be a time-bound target for each district as to how to ensure road in every village of our district, how to make Ayushman Bharat card accessible to every eligible person, how to arrange bank accounts, no poor family should be deprived of Ujjwala gas connection and every eligible person should get the benefit of government insurance, pension and house schemes. Similarly, each district should prepare its own vision for the next two years. You can decide on any 10 such tasks which can be completed in the next three months and which should improve the ease of living of the common man. Similarly, decide any five tasks related to the Amrit Mahotsav of freedom and implement them. This should become the historical achievements of yours, your district and the people of your district in this historic period. Just as the country is endeavoring to advance the aspirational districts, you can set your priorities and goals at the block level in the district. You must also recognize the merits of the district for which you have got the responsibility and connect with them. The potential of the district is hidden in these qualities. You have seen that the 'One District, One Product' is based on the merits of the district. It should be your mission to provide national and global identity to your district. That is, apply the mantra of ‘Vocal for Local’ to your districts also. You will have to identify the traditional products and skills of the district and strengthen the value chains. The country is witnessing a silent revolution in the form of Digital India. No district should be left behind in this. It is very important that digital infrastructure should reach every village in our country and become a means of door-step delivery of services and facilities. The DMs and central officers in charge of the districts whose progress has been slower than expected in the NITI Aayog report will have to make special efforts. I would also tell the NITI Aayog to develop a mechanism so that there is regular interaction between DMs of all the districts so that each district can implement each other's best practices. All the ministries of the Center should also document all the challenges that are coming up in different districts. They should also see how the PM GatiShakti National Master Plan can help in this regard.
Friends,
In today's program, I want to put another challenge before you; I want to give a new goal. This challenge is for 142 districts of 22 states of the country. These districts are not lagging behind in the race for development. These are not in the category of aspirational districts. They have progressed very much. But despite being ahead in many parameters, there are one or two parameters in which they are lagging behind. Therefore, I had told the ministries to identify such parameters. Some found ten, four or six districts. For example, there is a district where everything else is very good but there is the problem of malnutrition. Similarly, all the indicators are fine in a district but it is lagging behind in education. Different ministries and departments of the government have prepared a list of 142 such districts. Now we have to work with the same collective approach as done in the aspirational districts in these different 142 districts which are behind in one or two parameters. This is a new opportunity and a challenge for all the governments, the Government of India, state governments, district administration and the government machinery. Now we have to meet this challenge together. I have full faith that I will continue to get the cooperation of all my chief minister colleagues in the future.
Friends,
Right now, there is a Corona situation prevailing. All the districts have an important role in preparing for Corona, its management, and simultaneously maintaining the pace of development. Considering the future challenges in these districts, work should start from now on.
Friends,
Our sages have said – ''जल बिन्दु निपातेन क्रमशः पूर्यते घट:'' meaning pitcher is filled with every drop of water! Therefore, your every effort in the aspirational districts will take your district to a new level of development. I would like to tell the civil services colleagues who are present here to remember one more thing. You must remember the day when it was your first day in this service. How much you wanted to do for the country, how much you were full of enthusiasm and the spirit of service. Now you have to move forward with the same spirit. There is so much to do and so much to gain during this virtuous period of independence. The development of every aspirational district will fulfill the dreams of the country. The realization of the dream of a new India that we have seen on the completion of hundred years of independence goes through these districts and villages. I am sure that you will leave no stone unturned in your endeavours. When the country fulfills its dreams, then there will be a major role of all of you friends in its golden chapter. With this belief, I thank all the chief ministers and congratulate all the young comrades for the hard work they have done in their respective lives and the results. Thank you very much! 26th January is very near. There is pressure for that too and the district magistrates have more pressure. You are in the front line in the battle against Corona for the last two years. And in such a situation, I am troubling you to be with me on Saturday, but still, it is a matter of happiness for me with the enthusiasm with which you all joined this event. I thank you all very much! I wish you the very best!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.