Prime Minister's Office
PM’s address on 50th Statehood Day of Manipur
“Resilience and unity of the Manipuri people in the face of ups and downs of their history is their true strength”
“Manipur deserves peace and freedom from closures and blockades”
“Government is committed to make Manipur the sports powerhouse of the country”
“Manipur has a key role in the vision of making the North-East the center of Act East policy”
“Obstacles in the growth journey of the state have been removed and next 25 years are the Amrit Kaal of Manipur’s development”
21 JAN 2022 10:39AM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi has congratulated the people of Manipur on the 50th statehood day of Manipur. Speaking on the occasion, he paid tribute to the sacrifices and efforts of each and every person who contributed to this glorious journey. He termed the resilience and unity of the Manipuri people in the face of ups and downs of their history as their true strength. He reiterated his continued efforts to get first-hand account of expectations and aspirations of the people of the state that enabled him to get a better understanding of their feelings and expectation and find ways to tackle the problems of the state. He expressed happiness that Manipuri people could fulfil their greatest desire for peace. “Manipur deserves peace and freedom from closures and blockades”, he said.
The Prime Minister said that the government is committed to make Manipur the sports powerhouse of the country. He said that sons and daughters of Manipur have brought laurels in the sports field and in the light of their passion and potential India’s first sports university was established in the state. He also remarked on the Manipur’s youth’s success in the start-up sphere. He underlined the government’s commitment for the promotion of the local handicraft.
The Prime Minister stressed Manipur’s key role in the vision of making the North-East the center of Act East policy. He said under the ‘double-engine’ government, Manipur is getting long awaited facilities like Railways. Thousands crore rupees worth connectivity projects are underway in the state including Jiribam-Tupul-Imphal railway line. Similarly, with Imphal airport getting international status, connectivity of North-Eastern states with Delhi, Kolkata and Bengaluru has improved. Manipur will also benefit from India-Myanmar-Thailand tri-lateral highway and upcoming 9 thousand crore natural gas pipeline in the region.
The Prime Minister said that obstacles in the growth journey of the state have been removed and next 25 years are the Amrit Kaal of Manipur’s development. He concluded by wishing for the state’s double-engine growth.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা মনিপুরগী ৫০শুবা স্তেতহুদ নুমিত্তা ৱা ঙাংখ্রে
“মনিপুরগী পুৱারীগী অকা অকুমগী মতমদা মীয়ামগী নীংহন্নদবা অমসুং অমত্তা ওইবগী মতৌনা মখোয়গী মপাঙ্গল ওইখি”
“মনিপুরনা শান্তি অমসুং বন্ধ-ব্লোকেদতগী নীংতম্বা ফংফম থোকই”
“মনিপুরবু লৈবাক্কী স্পোর্তকী পাৱরহাউস অমা ওইহন্নবা সরকারনা খোঙফম চেৎলি”
“অৱাং নোংপোকপু এক্ত ইস্ত পোলিসীগী খ্বাইদগী মরু ওইবা মফম ওইহনবগী পান্দম অসিদা মনিপুরগী অচৌবা থৌদাং লৈরি”
“রাজ্যসিগী চাউখৎ-থৌরাংগী লম্বীদা লৈরম্বা অপনবা খুদিংমক লৌথোকখ্রে অমসুং মথংগী চহি ২৫ অসিদি মনিপুরগী চাউখৎ-খোঙথাংগী অমৃত কাল ওইরগনি”
21 JAN 2022 10:39AM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা মনিপুরগী ৫০শুবা স্তেতহুদ নুমিৎ অসিদা মনিপুরগী মীয়াম্বু থাগৎখ্রে। থৌরম অসিদা ৱা ঙাংবদা, মহাক্না অসিগুম্লবা নীংথিরবা খোঙচৎ অসিদা তেংবাংদুনা কত্থোকখিবা অমসুং মশাগী থৌদাংনি খন্না হোৎনখিবা মীয়ামগী মফমদা ইকায় খুম্নবা উৎখি। মনিপুরগী পুৱারীগী অকা অকুমগী মতমদা মীয়ামগী নীংহন্নদবা অমসুং অমত্তা ওইবগী মতৌবু মহাক্না মখোয়গী মপাঙ্গলনি হায়খি। লমদম অসিগী মীয়ামগী অপাম্ববু হকথেংননা খঙনবা হোৎনখিবনা লমদম অসিগী মীয়াম্বু হেন্না নীংথিজনা খঙবা ঙমহনখি অমসুং মসিনা রাজ্যসিগী শিংনবশিংগী ৱারোইশিন পুথোকপা ঙমহনখি হায়না মহাক্না অমুক্কা হন্না নীংশিংখি। মনিপুরগী মীয়াম্না খ্বাইদগী হেন্না পাম্লিবা শান্তি লৈনা হিংবসু হৌজিক্তি ঙম্লগনি হায়না মহাক্না নুংঙাইবা ফোংদোকখি। “মনিপুরনা শান্তি অমসুং বন্ধ-ব্লোকেদতগী নীংতম্বা ফংফম থোকই”, হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা মনিপুরবু লৈবাক্কী স্পোর্তকী পাৱরহাউস অমা ওইহন্নবা সরকারনা খোঙফম চেৎলি হায়না ফোংদোকখি। মনিপুরগী মচানুপা অমসুং মচানুপীশিংনা শান্ন-খোৎনবগী হীরমদা লৈবাক্কী মিংচৎ কয়া পুরকখ্রে অমসুং মখোয়গী থৱাই য়াওবা অমসুং মতিক লৈবশিংবু য়েংলদুনা ভারতকী অহানবা স্পোর্ত য়ুনিভর্সিতীসু রাজ্য অসিদা লিংখৎখ্রে হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। মনিপুরগী নহাশিংনা স্তার্ত-অপকী হীরমদা মায় পাকপা ফংলিবসিগী মতাংদসু মহাক্না পনখি। লোকেল হেন্দিক্রাফপু খুমাং চাউশিলহন্নবা মনিপুর সরাকরনা হোৎনরিবসিগী মতাংদসু মহাক্না মিৎয়েং চঙখি।
প্রধান মন্ত্রীনা অৱাং নোংপোকপু এক্ত ইস্ত পোলিসীগী খ্বাইদগী মরু ওইবা মফম ওইহনবগী পান্দম অসিদা মনিপুরগী অচৌবা থৌদাং লৈরিবা অসিবুসু মিৎয়েং চঙখি। মনিপুরনা ‘দবল ইঞ্জিন সরকার’ অসিগী মখাদা রেলৱেগুম্বা মতম কুইনদগী পাম্নরক্লবা খুদোংচাবা কয়া ফংলি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। জিরিবাম-তুপুল-ইম্ফাল রেলৱে লাইন য়াওনা লুপা করোর লিশিং কয়াগী কন্নেক্তিবিতী প্রোজেক্ত কয়াসু হৌজিক রাজ্যসিদা থবক চত্থরি। মসিগা মান্নবা ওইনা, ইম্ফাল এয়রপোর্তনা মালেমগী থাক্তা চনখিবগা লোয়ননা দিল্লী, কোলকতা অমদি বেঙ্গালুরু অমসুং অৱাং নোংপোক্কা লৈনরিবা কন্নেক্তিবিতীসু য়াম্না ফগৎলে। মনিপুরনা ভারত-ম্যানমার-থাইলেন্দ ত্রাই-লেতরেল হাইৱে অমসুং লমদমসিদা লৈরক্কদৌরিবা করোর লিশিং ৯গী নেচরেল গ্যাস পাইপলাইন অসিদগী কান্নবা কয়া ফংলগনি।
রাজ্যসিগী চাউখৎ-থৌরাংগী লম্বীদা লৈরম্বা অপনবা খুদিংমক লৌথোকখ্রে অমসুং মথংগী চহি ২৫ অসিদি মনিপুরগী চাউখৎ-খোঙথাংগী অমৃত কাল ওইরগনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। রাজ্যসিদা দবল ইঞ্জিনগী গ্রোথ লৈরসনু হায়বা য়াইফ পাউজেলগা লোয়ননা মহাক্কী ৱারোল লোইশিনখি।