ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ମଣିପୁର ରାଜ୍ୟର ୫୦ତମ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଦିବସରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
“ଐତିହାସିକ ଉତଥାନ ପତନ ମଧ୍ୟରେ ମଣିପୁରବାସୀଙ୍କ ଏକତା ଓ ନମନୀୟତା ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରକୃତ ଶକ୍ତି”
“ବନ୍ଦ ଓ ଅବରୋଧରୁ ମୁକ୍ତି ଓ ଶାନ୍ତି ନିମନ୍ତେ ମଣିପୁର ହକଦାର”
“ମଣିପୁରକୁ ଦେଶର କ୍ରୀଡା ଶକ୍ତିକେନ୍ଦ୍ର କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ଅଙ୍ଗୀକାରବଦ୍ଧ”
“ମଣିପୁରକୁ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଆକ୍ଟଇଷ୍ଟ ନୀତିର କେନ୍ଦ୍ର କରିବା ପାଇଁ ମଣିପୁରର ଏକ ମୁଖ୍ୟ ଭୂମିକା ରହିଛି”
“ମଣିପୁରର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଯାତ୍ରା ପଥରେ ଥିବା ବାଧାବିଘ୍ନ ଘୁଞ୍ଚିଯାଇଛି ଓ ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷ ମଣିପୁର ବିକାଶର ହେବ ଅମୃତ କାଳ”
21 JAN 2022 10:39AM by PIB Bhubaneswar
ମଣିପୁର ରାଜ୍ୟର ୫୦ତମ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଦିବସ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ମଣିପୁରବାସୀଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଛନ୍ତି । ଏହି ଅବସରର ଉଦବୋଧନ ଦେଇ ସେ ଏହି ମହିମାନ୍ୱିତ ଯାତ୍ରାରେ ଯୋଗଦାନ କରିଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ତ୍ୟାଗ ଓ ଉଦ୍ୟମ ପ୍ରତି ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଜଣାଇଛନ୍ତି । ଐତିହାସିକ ଉତଥାନ ପତନ ମଧ୍ୟରେ ମଣିପୁରବାସୀଙ୍କ ଏକତା ଓ ନମନୀୟତା ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରକୃତ ଶକ୍ତି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି । ସେ ମଣିପୁରବାସୀଙ୍କ ଆଶା ଆକାଂକ୍ଷା ନେଇ ପ୍ରାଥମିକ ତଥ୍ୟ ହାସଲ କଲାପରେ ଯାଇ ଏହା ତାଙ୍କୁ ରାଜ୍ୟର ସମସ୍ୟା ସମାଧାନ ଦିଗରେ ବାଟ କଢ଼ାଇଥିଲା ବୋଲି ଦୃଢ଼ତାର ସହ ଦୋହରାଇଥିଲେ । ମଣିପୁରବାସୀ ସେମାନଙ୍କ ଆକାଂକ୍ଷିତ ଶାନ୍ତି ଫେରି ପାଇବା ଯୋଗୁ ସେ ଖୁସୀ ପ୍ରକଟ କରିଥିଲେ । ବନ୍ଦ ଓ ଅବରୋଧରୁ ମୁକ୍ତି ସହ ଶାନ୍ତି ପାଇଁ ମଣିପୁର ହକଦାର ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ମଣିପୁରକୁ କ୍ରୀଡାର ଶକ୍ତିକେନ୍ଦ୍ର ଭାବେ ଗଢ଼ିତୋଳିବାକୁ ସରକାର ଅଙ୍ଗୀକାରବଦ୍ଧ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ମଣିପୁରର ପୁଅ-ଝିଅମାନେ କ୍ରୀଡା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦେଶପାଇଁ ଗୌରବ ଆଣିଛନ୍ତି ଓ ସେମାନଙ୍କ କ୍ରୀଡା ପ୍ରତି ଅନୁରାଗ ଓ ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ସମ୍ମାନ ଦେଇ ଦେଶର ପ୍ରଥମ କ୍ରୀଡା ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ମଣିପୁରରେ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି । ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ମଣିପୁର ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀର ସଫଳତାର ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ସରକାର ସ୍ଥାନୀୟ ହସ୍ତକଳାର ପ୍ରଚାର ପ୍ରସାର ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଅଙ୍ଗୀକାରବଦ୍ଧ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ଆକ୍ଟଇଷ୍ଟ ନୀତିରେ ଉତ୍ତରପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର କେନ୍ଦ୍ର ଭାବେ ଗଢ଼ିତୋଳିବାରେ ମଣିପୁରର ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ରହିଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୃଢ଼ତାର ସହ କହିଥିଲେ । ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର ଯୋଗୁଁ ମଣିପୁର ରେଳବାଇ ଭଳି ବହୁ ପ୍ରତିକ୍ଷୀତ ସୁବିଧାସୁଯୋଗ ପାଉଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ଜିରୀବମ-ଟୁପୁଲ-ଇମ୍ଫାଲ ରେଳ ଲାଇନ ସମେତ ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ସଂଯୋଗୀକରଣ ପ୍ରକଳ୍ପ କାର୍ଯ୍ୟ ଆଗେଇ ଚାଲିଛି । ସେହିପରି ଇମ୍ଫାଲ ବିମାନବନ୍ଦର ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ମାନ୍ୟତା ପାଇବା ଯୋଗୁ ଦିଲ୍ଲୀ, କୋଲକାତା ଓ ବାଙ୍ଗାଲୁରୁ ଇତ୍ୟାଦି ସହ ଉତ୍ତରପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ରାଜ୍ୟ ସମୂହର ଯୋଗାଯୋଗରେ ଉନ୍ନତି ଘଟଛି । ଭାରତ-ମିଆଁମାର-ଥାଇଲାଣ୍ଡ ତ୍ରିସ୍ତରୀୟ ରାଜପଥ ଓ ୯ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ ପାଇପ ଲାଇନ ଯୋଗୁ ମଣିପୁର ଅନେକ ସୁବିଧା ପାଇବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ମଣିପୁରର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଯାତ୍ରା ପଥରେ ଥିବା ବାଧାବିଘ୍ନ ଘୁଞ୍ଚିଯାଇଛି ଓ ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷ ମଣିପୁର ନିମନ୍ତେ ପ୍ରଗତିର ଅମୃତ କାଳ ହେବ । ଉପସଂହାରରେ ସେ ରାଜ୍ୟର ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ଅଭବୃଦ୍ଧିର ଶୁଭେଚ୍ଛା କାମନା କରିଥିଲେ ।

Prime Minister's Office
PM’s address on 50th Statehood Day of Manipur
“Resilience and unity of the Manipuri people in the face of ups and downs of their history is their true strength”
“Manipur deserves peace and freedom from closures and blockades”
“Government is committed to make Manipur the sports powerhouse of the country”
“Manipur has a key role in the vision of making the North-East the center of Act East policy”
“Obstacles in the growth journey of the state have been removed and next 25 years are the Amrit Kaal of Manipur’s development”
21 JAN 2022 10:39AM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi has congratulated the people of Manipur on the 50th statehood day of Manipur. Speaking on the occasion, he paid tribute to the sacrifices and efforts of each and every person who contributed to this glorious journey. He termed the resilience and unity of the Manipuri people in the face of ups and downs of their history as their true strength. He reiterated his continued efforts to get first-hand account of expectations and aspirations of the people of the state that enabled him to get a better understanding of their feelings and expectation and find ways to tackle the problems of the state. He expressed happiness that Manipuri people could fulfil their greatest desire for peace. “Manipur deserves peace and freedom from closures and blockades”, he said.
The Prime Minister said that the government is committed to make Manipur the sports powerhouse of the country. He said that sons and daughters of Manipur have brought laurels in the sports field and in the light of their passion and potential India’s first sports university was established in the state. He also remarked on the Manipur’s youth’s success in the start-up sphere. He underlined the government’s commitment for the promotion of the local handicraft.
The Prime Minister stressed Manipur’s key role in the vision of making the North-East the center of Act East policy. He said under the ‘double-engine’ government, Manipur is getting long awaited facilities like Railways. Thousands crore rupees worth connectivity projects are underway in the state including Jiribam-Tupul-Imphal railway line. Similarly, with Imphal airport getting international status, connectivity of North-Eastern states with Delhi, Kolkata and Bengaluru has improved. Manipur will also benefit from India-Myanmar-Thailand tri-lateral highway and upcoming 9 thousand crore natural gas pipeline in the region.
The Prime Minister said that obstacles in the growth journey of the state have been removed and next 25 years are the Amrit Kaal of Manipur’s development. He concluded by wishing for the state’s double-engine growth.