Prime Minister's Office
PM to visit Manipur and Tripura on 4th January
PM to inaugurate and lay the foundation stone of 22 projects worth over Rs 4800 crore in Manipur
Foundation stone of National highways worth more than Rs 1700 crore to be laid; In line with PM’s vision to improve connectivity in all parts of the country
More than 2350 mobile towers built at cost of around Rs 1100 crores to be dedicated to the public; Mobile connectivity to get major fillip
Health sector to get major boost; Foundation stone of ‘State of the Art Cancer Hospital’ to be laid; newly built 200 Bedded Covid Hospital to be inaugurated
Foundation stone of Manipur’s biggest PPP initiative, ‘Centre for Invention, Innovation, Incubation and Training’ to be laid; to boost employment opportunities
Foundation stone of ‘Manipur Institute of Performing Arts’ to be laid; Idea first mooted in 1990 but could not materialize for many years
In line with PM’s mantra of ‘SabkaSaath - Sabka Vikas - Sabka Vishwas’, foundation stone of projects worth Rs. 130 crore under the Pradhan Mantri Jan Vikas Karyakram to be laid; to benefit the minority communities
Multiple sectors like Drinking Water Supply, Urban Development, Housing, Handlooms and Skill Development to also benefit; In line with PM’s vision for the holistic development of North East
PM to inaugurate new integrated terminal building of Maharaja Bir Bikram airport in Tripura; In line with PM’s endeavour to provide modern facilities in all airports across the country
PM to also launch Mukhyamantri Tripura Gram Sammridhi Yojana and Project Mission 100 of Vidyajyoti Schools in Tripura
02 JAN 2022 3:34PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will visit the states of Manipur and Tripura on 4th January, 2022. At around 11 AM, Prime Minister will inaugurate and lay the foundation stone of 22 Developmental Projects worth over Rs. 4800 crore in Imphal. Thereafter, at around 2 PM, in Agartala, he will inaugurate the New Integrated Terminal Building at Maharaja Bir Bikram Airport and will also launch two key development initiatives.
PM in Manipur
In Manipur, the Prime Minister will inaugurate 13 Projects worth around Rs. 1850 crores and lay the foundation stone of 9 projects worth around Rs 2950 crore. These projects relate to diverse sectors such as Road Infrastructure, Drinking Water Supply, Health, Urban Development, Housing, Information Technology, Skill Development, Art and Culture, among others.
In line with the countrywide projects to improve connectivity, the Prime Minister will lay the foundation stone of construction of five National Highway Projects to be built at a cost of more than Rs 1700 crore. The construction of these highways with a cumulative length of more than 110 kilometres, will be a major step to improve the road connectivity of the region. Another important infrastructure that will enhance seamless year-round connectivity to Silchar from Imphal and reduce traffic congestion, is the construction of Steel Bridge built over Barak River on NH-37 built at a cost of over Rs 75 crore. This Steel Bridge will be inaugurated by the Prime Minister during the Programme.
Prime Minister will also dedicate, to the people of Manipur, 2,387 mobile towers built at a cost of around Rs 1100 crores. This will be a major step in further boosting the mobile connectivity of the state.
Prime Minister’s endeavour to provide clean drinking water to every household will get a boost with the inauguration of the drinking water supply projects in the state. The projects being inaugurated by the Prime Minister include the ₹280 crore worth ‘Water Transmission system of Thoubal Multi-purpose project’, which will provide drinking water supply to the Imphal city; the Water Supply Scheme project by Water Conservation, for Tamenglong Headquarters built at the cost of Rs 65 crore, to provide safe drinking water to residents of ten habitations of Tamenglong district; and the ‘Augmentation of Senapati District Headquarter Water Supply Scheme’ built at a cost of Rs. 51 crore to provide regular water supply to the residents of the area.
In an effort to strengthen the health sector in the state, Prime Minister will lay the foundation stone of ‘State of the Art Cancer Hospital’ in Imphal worth around Rs. 160 crore on PPP basis. This cancer hospital will greatly benefit the people of state in reducing the out of the pocket expenditure, who otherwise have to go outside the state for availing cancer related diagnostic and treatment services. Further, to boost the Covid related infrastructure in the State, Prime Minister will inaugurate ‘200 Bedded Covid Hospital at Kiyamgei’ which has been set up at a cost of about Rs. 37 crore in collaboration with DRDO.
A step towards realization of the Prime Minister’s relentless efforts for the rejuvenation and transformation of Indian cities, will be the completion of multiple projects under the ‘Imphal Smart City Mission’. Prime Minister will inaugurate three projects of the mission, developed at a cost of more than Rs 170 crore, including the Integrated Command and Control Centre (ICCC)’, ‘Development of Western Riverfront on Imphal River (Phase I)’ and ‘Development of Mall Road at Thangal Bazar (Phase I)’. The Integrated Command and Control Centre (ICCC) will provide a variety of technology based services in the city, including traffic management, solid waste management and city surveillance. Other development projects under the mission will boost tourism & local economy and provide employment opportunities.
The Prime Minister will lay the foundation stone of ‘Centre for Invention, Innovation, Incubation and Training (CIIIT)’ to be built in the state at a cost of about Rs 200 crore. This project is the biggest PPP initiative in the State and will provide a boost to the Information Technology sector, besides creating employment opportunities in the state.
Prime Minister will also lay the foundation stone for construction of Manipur Institute of Performing Arts at Gurgaon, Haryana. The idea of such a cultural institute of Manipur in Haryana was first mooted in 1990 but it could not materialize for the last many years. The institute will be built at a cost of more than Rs 240 crore and will promote the rich art and culture of the state. Further strengthening the rich cultural heritage of the state, the Prime Minister will inaugurate the refurbished and renovated Govindajee Temple at Imphal. He will also inaugurate the INA complex at Moirang that will showcase the significant role played by Indian National Army (INA) in India’s Independence Movement.
In line with the mantra of ‘SabkaSaath-Sabka Vikas-Sabka Vishwas’, Prime Minister will lay the foundation stone of 72 Projects worth more than Rs 130 crore under the Pradhan Mantri Jan Vikas Karyakram. These projects will provide the infrastructural support in health and education sectors for holistic development of the minority communities.
To strengthen the handloom industry in the State, Prime Minister will lay the foundation stone of two projects worth Rs. 36 crore namely, ‘Mega Handloom Cluster’ at NongpokKakching in Imphal East District, which will benefit about 17,000 weavers in Imphal East District and ‘Craft and Handloom village’ in Moirang which will help the weaving households, harness the tourism potential of the Moirang and adjoining Loktak Lake and generate employment for the local people.
Prime Minister will also lay the foundation stone for the construction of Government Residential Quarters at New Checkon to be built at a cost of around Rs 390 crore. This will be an integrated housing colony with modern amenities. He will also lay the foundation stone of a ropeway project at IbudhouMarjing, Imphal East.
Other projects being inaugurated by the Prime Minister include the new Industrial Training Institute (ITI), Kangpokpi under Enhancing Skill Development Infrastructure (ESDI) and a new office building of the Directorate of Information and Public Relations.
PM in Tripura
During his visit to the state, Prime Minister will inaugurate the New Integrated Terminal Building of Maharaja Bir Bikram (MBB) Airport and launch key initiatives: Mukhyamantri Tripura Gram Samriddhi Yojana and Project Mission 100 of Vidyajyoti Schools.
New Integrated Terminal Building of Maharaja Bir Bikram Airport, built at a cost of about Rs 450 crore, is a state of art building spread over 30,000 square metres having modern facilities and supported by the latest IT network integrated system. The development of the new terminal building is an effort in line with the Prime Minister's endeavour to provide modern facilities in all airports across the country.
Project Mission 100 of Vidyajyoti Schools is aimed to improve the quality of education in the state by converting 100 existing High/Higher secondary schools to Vidyajyoti Schools with state of art facilities and quality education. The project will cover about 1.2 Lakh students from Nursery to class XII and will cost around Rs 500 crores in next three years.
Mukhyamantri Tripura Gram Samriddhi Yojana aims to achieve the benchmark standards for service delivery in core development sectors at the village level. The key sectors selected for this Yojana are household tap connections, domestic electricity connections, all weather roads, functional toilets for every household, recommended immunization for every child, participation of women in Self Help Groups etc. The scheme will incentivise the villages for achieving the benchmark standards for service delivery in different sectors and is expected to induce a sense of healthy competition among the villages to improve the service delivery at grassroot level.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৪ জানুৱাৰীত মণিপুৰ আৰু ত্ৰিপুৰা ভ্ৰমণ কৰিব
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মণিপুৰত ৪৮০০ কোটি টকাৰ অধিক মূল্যৰ ২২ টা প্ৰকল্প উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব
দেশৰ সকলো প্ৰান্ততে যাতায়াত ব্যৱস্থা উন্নত কৰাৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ পৰিকল্পনাৰ সৈতে সংগতি ৰাখি ১৭০০ কোটি টকাৰ অধিক মূল্যৰ ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হ’ব
প্ৰায় ১১০০ কোটি টকা ব্যয়েৰে নিৰ্মাণ কৰা ২৩৫০ টাতকৈ অধিক মোবাইল টাৱাৰ ৰাইজৰ বাবে উৎসৰ্গিত কৰা হ’ব; ইয়াৰ ফলত মোবাইল যোগাযোগ ব্যৱস্থা উন্নত হ’ব
স্বাস্থ্য খণ্ডৰ অগ্ৰগতিৰ লক্ষেৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অত্যাধুনিক কেন্সাৰ হাস্পতালৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব; নতুনকৈ নিৰ্মিত ২০০ বিছনাযুক্ত কোভিড চিকিৎসালয় উদ্বোধন কৰিব
নিযুক্তিৰ সুযোগ বৃদ্ধি কৰিবলৈ মণিপুৰৰ সৰ্ববৃহৎ পিপিপি উদ্যোগ, ‘ইনভেনচন, ইন’ভেচন, ইনকিউবেচন আৰু প্ৰশিক্ষণ কেন্দ্ৰ’ৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হ’ব
‘মণিপুৰ ইনষ্টিটিউট অৱ পাৰফৰ্মিং আৰ্টছ’ৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হ’ব; আইডিয়া ১৯৯০ চনত প্ৰথমবাৰৰ বাবে এইধৰণৰ প্ৰতিষ্ঠান গঢ়ি তোলাৰ পৰিকল্পনা কৰা হৈছিল যদিও বহু বছৰ ধৰি বাস্তৱায়িত হোৱা নাছিল
প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ‘সবকাসাথ- সবকা বিকাশ- সবকা বিশ্বাস’ মন্ত্ৰৰ সৈতে সংগতি ৰাখি; প্ৰধানমন্ত্
02 JAN 2022 3:34PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ২০২২ চনৰ ৪ জানুৱাৰীত মণিপুৰ আৰু ত্ৰিপুৰা ভ্ৰমণ কৰিব। পুৱা প্ৰায় ১১ বজাত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ইম্ফলত ৪৮০০ কোটি টকাৰ অধিক মূল্যৰ ২২টা উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব। ইয়াৰ পিছতে দুপৰীয়া প্ৰায় ২ বজাত আগৰতলাত তেওঁ মহাৰাজা বীৰ বিক্ৰম বিমান বন্দৰত নতুন ইণ্টিগ্ৰেটেড টাৰ্মিনেল ভৱন উদ্বোধন কৰিব আৰু লগতে দুটা গুৰুত্বপূৰ্ণ উন্নয়নমূলক পদক্ষেপৰ শুভাৰম্ভ কৰিব।
মণিপুৰত প্ৰধানমন্ত্ৰী
মণিপুৰত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰায় ১৮৫০ কোটি টকাৰ ১৩ টা প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰিব আৰু প্ৰায় ২৯৫০ কোটি টকাৰ ৯টা প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব। এই প্ৰকল্পবোৰ পথ আন্তঃগাঁথনি, খোৱা পানী যোগান, স্বাস্থ্য, নগৰ উন্নয়ন, গৃহ, তথ্য প্ৰযুক্তি, দক্ষতা বিকাশ, কলা আৰু সংস্কৃতি আদিৰ দৰে বিভিন্ন খণ্ডৰ সৈতে সম্পৰ্কিত।
যাতায়াত ব্যৱস্থা উন্নত কৰাৰ বাবে দেশব্যাপী প্ৰকল্পসমূহৰ সৈতে সংগতি ৰাখি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ১৭০০ কোটি টকাতকৈও অধিক ব্যয়েৰে নিৰ্মাণ হ’বলগীয়া পাঁচটা ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ প্ৰকল্পৰ নিৰ্মাণৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব। ১১০ কিলোমিটাৰতকৈ অধিক দৈৰ্ঘ্যৰ এই ঘাইপথসমূহৰ নিৰ্মাণ অঞ্চলটোৰ যাতায়াত ব্যৱস্থা উন্নত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ হ’ব। আন এক গুৰুত্বপূৰ্ণ আন্তঃগাঁথনি হৈছে ৭৫ কোটি টকাৰ অধিক ব্যয়েৰে বৰাক নদীৰ ওপৰত ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ-৩৭ত নিৰ্মাণ কৰা নিৰ্মাণ কৰা ষ্টীলৰ দলং, যিয়ে ইম্ফলৰ পৰা শিলচৰলৈ বছৰজুৰি যাতায়াত ব্যৱস্থা উন্নত কৰিব আৰু যান-জঁট হ্ৰাস কৰিব। এই ষ্টীল দলংখন প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উদ্বোধন কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰায় ১১০০ কোটি টকা ব্যয়েৰে নিৰ্মাণ কৰা ২,৩৮৭টা মোবাইল টাৱাৰ মণিপুৰৰ জনসাধাৰণৰ নামত উৎসৰ্গা কৰিব। ৰাজ্যখনৰ মোবাইল সংযোগ ব্যৱস্থা আৰু অধিক উন্নত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত এইটো এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ হ’ব।
ৰাজ্যখনত খোৱা পানী যোগান প্ৰকল্পৰ উদ্বোধনৰ লগে লগে প্ৰতিটো পৰিয়ালক বিশুদ্ধ খোৱা পানী যোগান ধৰাৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ পৰিকল্পনাই সফল ৰূপ পাব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উদ্বোধন কৰা প্ৰকল্পসমূহৰ ভিতৰত আছে ২৮০ কোটি টকাৰ ‘থৌবাল বহুমুখী প্ৰকল্পৰ পানী পৰিবহন প্ৰণালী’, যিয়ে ইম্ফল চহৰক খোৱা পানী যোগান ধৰিব। ৬৫ কোটি টকা ব্যয়েৰে তামেংলং সদৰ কাৰ্যালয়ত নিৰ্মাণ কৰা পানী যোগান প্ৰকল্পৰ জৰিয়তে তামেংলং জিলাৰ বাসিন্দাসকলক সুৰক্ষিত খোৱা পানী যোগান ধৰা হব। ইয়াৰোপৰি ৫১ কোটি টকা ব্যয়েৰে সেনাপতি জিলাত নিৰ্মাণ কৰা পানী যোগান প্ৰকল্পৰ জৰিয়তে অঞ্চলটোৰ বাসিন্দাসকলক নিয়মীয়া পানী যোগান ধৰা হ’ব।
ৰাজ্যখনৰ স্বাস্থ্য খণ্ডক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে চৰকাৰী-বেচৰকাৰী অংশীদাৰিত্বৰ ভিত্তিত প্ৰায় ১৬০ কোটি টকা ব্যয়সাপেক্ষে ইম্ফলত অত্যাধুনিক কেন্সাৰ হাস্পতালৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব। এই কৰ্কট চিকিৎসালয়খনে ৰাজ্যবাসীৰ ব্যয় হ্ৰাস কৰাত যথেষ্ট লাভান্বিত কৰিব, যিসকলে কৰ্কট ৰোগ সম্পৰ্কীয় ৰোগ নিৰ্ণয় আৰু চিকিৎসা সেৱা লাভৰ বাবে ৰাজ্যৰ বাহিৰলৈ যাব লগা হয়। লগতে, ৰাজ্যখনত কোভিড সম্পৰ্কীয় আন্তঃগাঁথনি বৃদ্ধিৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ডিআৰডিঅ’ৰ সহযোগত প্ৰায় ৩৭ কোটি টকা ব্যয়েৰে কিয়ামগেইত স্থাপন কৰা ২০০ বিছনাযুক্ত কোভিড চিকিৎসালয় উদ্বোধন কৰিব।
দেশৰ চহৰসমূহৰ পুনৰুজ্জীৱিতকৰণ আৰু পৰিৱৰ্তনৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ নিৰন্তৰ প্ৰচেষ্টাৰ বাস্তৱায়নৰ অংশ হিচাপে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে তিনিটা প্ৰকল্পৰ শুভাৰম্ভ কৰিব। এই প্ৰকল্পসমূহ নিৰ্মাণ ব্যয় ১৭০ কোটি টকাতকৈও অধিক। ‘ইম্ফল স্মাৰ্ট চিটি মিছন’ৰ অধীনত নিৰ্মাণ কৰিবলগীয়া এই প্ৰকল্পসমূহ হৈছে-ইণ্টিগ্ৰেটেড কমাণ্ড এণ্ড কণ্ট্ৰোল চেণ্টাৰ (আইচি), ইম্ফল নদীৰ পশ্চিম নদীৰ পাৰৰ উন্নয়ন (প্ৰথম পৰ্যায়) আৰু থাংগল বজাৰত মল ৰোডৰ উন্নয়ন (প্ৰথম পৰ্যায়)। ইণ্টিগ্ৰেটেড কমাণ্ড এণ্ড কণ্ট্ৰোল চেণ্টাৰে (আইচি) চহৰখনত বিভিন্ন প্ৰযুক্তি আধাৰিত সেৱা প্ৰদান কৰিব, যাৰ ভিতৰত আছে যান-বাহন ব্যৱস্থাপনা, কঠিন আৱৰ্জনা ব্যৱস্থাপনা আৰু চহৰৰ নিৰীক্ষণ।এই অভিযানৰ অধীনত অন্যান্য উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পসমূহে পৰ্যটন আৰু স্থানীয় অৰ্থনীতিক উৎসাহিত কৰিব আৰু নিযুক্তিৰ সুযোগ প্ৰদান কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাজ্যখনত প্ৰায় ২০০ কোটি টকা ব্যয়েৰে নিৰ্মাণ হ’বলগীয়া ‘ইনভেনচন, ইন’ভেচন ইনকিউবেচন এণ্ড ট্ৰেইনিং কেন্দ্ৰ’ৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব। এই প্ৰকল্পটো হৈছে ৰাজ্যখনত চৰকাৰী- বেচৰকাৰী ভিত্তিত নিৰ্মাণ কৰিবলগীয়া আটাইতকৈ ডাঙৰ প্ৰকল্প আৰু ই ৰাজ্যখনত নিযুক্তিৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰাৰ উপৰিও তথ্য প্ৰযুক্তি খণ্ডক আগুৱাই নিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে হাৰিয়ানাৰ গুৰগাঁৱত মণিপুৰ ইনষ্টিটিউট অৱ পাৰফৰ্মিং আৰ্টছ নিৰ্মাণৰ আধাৰশিলাও স্থাপন কৰিব। মণিপুৰৰ সাংস্কৃতিক ঐতিহ্যক লৈ হাৰিয়ানাত এইধৰণৰ সাংস্কৃতিক প্ৰতিষ্ঠানৰ গঢ় দিয়াৰ পৰিকল্পনা প্ৰথমবাৰৰ বাবে ১৯৯০ চনত লোৱা হৈছিল যদিও ই যোৱা বহু বছৰ ধৰি বাস্তৱায়িত নহ’ল । প্ৰতিষ্ঠানটো ২৪০ কোটি টকাতকৈও অধিক ব্যয়েৰে নিৰ্মাণ কৰা হ’ব আৰু ই ৰাজ্যখনৰ সমৃদ্ধ কলা আৰু সংস্কৃতিৰ প্ৰচাৰ কৰিব। ৰাজ্যখনৰ সমৃদ্ধ সাংস্কৃতিক ঐতিহ্যক অধিক শক্তিশালী কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ইম্ফলত পুনৰ্নিৰ্মাণ কৰা গোবিন্দজী মন্দিৰ উদ্বোধন কৰিব। তেওঁ মৈৰাঙত আইএনএ কমপ্লেক্স উদ্বোধন কৰিব য’ত ভাৰতৰ স্বাধীনতা আন্দোলনত ভাৰতীয় জাতীয় সেনাই (আইএনএ) পালন কৰা গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা প্ৰদৰ্শন কৰা হ’ব।
‘সবকাসাথ-সবকা বিকাশ-সবকা বিশ্বাস’ৰ মন্ত্ৰৰ সৈতে সংগতি ৰাখি প্ৰধানমন্ত্ৰী জন বিকাশ কাৰ্যক্ৰমৰ অধীনত ১৩০ কোটি টকাতকৈ অধিক মূল্যৰ ৭২ টা প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে। এই প্ৰকল্পসমূহে সংখ্যালঘু সম্প্ৰদায়সমূহৰ সামগ্ৰিক বিকাশৰ বাবে স্বাস্থ্য আৰু শিক্ষা খণ্ডত আন্তঃগাঁথনিগত সহযোগ আগবঢ়াব।
ৰাজ্যখনত হস্ততাঁত উদ্যোগ শক্তিশালী কৰাৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ইম্ফল পূব জিলাৰ নংপোক কাকচিঙত ‘মেগা হস্ততাঁত ক্লাষ্টাৰ’ আৰু মইৰাঙত ‘ক্ৰাফ্ট এণ্ড হস্ততাঁত গাওঁ’ নামৰ ৩৬ কোটি টকাৰ দুটা প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব, যিয়ে ইম্ফল পূব জিলাৰ প্ৰায় ১৭,০০০ শিপিনীক লাভান্বিত কৰিব আৰু বয়ন পৰিয়ালসমূহক সহায় কৰিব। ইয়াৰ ফলত মইৰাঙত পৰ্যটনৰ সম্ভাৱনা বৃদ্ধি পাব। ফলত লোকটাক হ্ৰদত পৰ্যটনৰ প্ৰসাৰ হ’ব আৰু স্থানীয় লোকসকলৰ কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ সৃষ্টি হ’ব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নতুন চেকনত প্ৰায় ৩৯০ কোটি টকা ব্যয়েৰে নিৰ্মাণ হ’বলগীয়া চৰকাৰী আৱাসিক কোৱাৰ্টাৰ নিৰ্মাণৰ আধাৰশিলাও স্থাপন কৰিব। এইটো আধুনিক সুবিধাৰ সৈতে এটা একত্ৰিত হাউচিং কলনী হ’ব। তেওঁ ইম্ফল পূবৰ ইবুধৌমাৰ্জিঙত এটা ৰ’পৱে প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলাও স্থাপন কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উদ্বোধন কৰা অন্যান্য প্ৰকল্পসমূহৰ ভিতৰত আছে নতুন ঔদ্যোগিক প্ৰশিক্ষণ প্ৰতিষ্ঠান (আইটিআই),দক্ষতা বিকাশ আন্তঃগাঁথনি বৃদ্ধিৰ অধীনত কাংপোকপি আৰু তথ্য আৰু জনসম্পৰ্ক সঞ্চালকালয়ৰ এটা নতুন কাৰ্যালয় ভৱন।
ত্ৰিপুৰাত প্ৰধানমন্ত্ৰী
ত্ৰিপুৰা ভ্ৰমণকালত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মহাৰাজা বীৰ বিক্ৰম (এমবিবি) বিমান বন্দৰৰ নতুন ইণ্টিগ্ৰেটেড টাৰ্মিনেল ভৱন উদ্বোধন কৰিব আৰু মুখ্য পদক্ষেপসমূহ শুভাৰম্ভ কৰিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মুখ্য মন্ত্ৰী ত্ৰিপুৰা গ্ৰাম সমৃদ্ধি যোজনা আৰু ১০০খন বিদ্যালয়ত মিছন বিদ্যালয়ত মিছন বিদ্যাজ্যোতি প্ৰকল্পৰ শুভাৰম্ভ কৰিব ।
প্ৰায় ৪৫০ কোটি টকা ব্যয়েৰে নিৰ্মাণ কৰা মহাৰাজা বীৰ বিক্ৰম বিমানবন্দৰৰ নতুন ইণ্টিগ্ৰেটেড টাৰ্মিনেল বিল্ডিং হৈছে ৩০,০০০ বৰ্গ মিটাৰজুৰি বিস্তীৰ্ণ এক অত্যাধুনিক ভৱন য’ত আধুনিক সুবিধা আছে আৰু শেহতীয়া আইটি নেটৱৰ্ক ইণ্টিগ্ৰেটেড প্ৰণালীৰ দ্বাৰা সমৰ্থিত। নতুন টাৰ্মিনেল ভৱনটোৰ বিকাশ হৈছে সমগ্ৰ দেশৰ সকলো বিমান বন্দৰত আধুনিক সুবিধা প্ৰদানৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ পৰিকল্পনাৰ সৈতে সংগতি ৰাখি এক প্ৰচেষ্টা।
বিদ্যাজ্যোতি বিদ্যালয়ৰ প্ৰকল্প মিছন ১০০-ৰ উদ্দেশ্য হৈছে ৰাজ্যখনত ১০০ খন উচ্চ/উচ্চতৰ মাধ্যমিক বিদ্যালয়ক বিদ্যাজ্যোতি বিদ্যালয়লৈ ৰূপান্তৰ কৰি অত্যাধুনিক সুবিধা আৰু মানদণ্ডৰ শিক্ষাৰ সৈতে শিক্ষাৰ মানদণ্ড উন্নত কৰা। প্ৰকল্পটোৱে নাৰ্চাৰীৰ পৰা দ্বাদশ শ্ৰেণীলৈকে প্ৰায় ১.২ লাখ শিক্ষাৰ্থীক সামৰি ল'ব আৰু অহা তিনি বছৰত প্ৰায় ৫০০ কোটি টকা ব্যয় হ’ব।
মুখ্যমন্ত্ৰী ত্ৰিপুৰা গ্ৰাম সমৃদ্ধি যোজনাৰ লক্ষ্য হৈছে গাওঁ পৰ্যায়ত গুৰুত্বপূৰ্ণ ক্ষেত্ৰসমূহত সেৱা প্ৰদানৰ ক্ষেত্ৰত মাপকাঠি নিৰ্ধাৰণ কৰা। এই যোজনাৰ বাবে বাছনি কৰা মুখ্য খণ্ডবোৰ হৈছে ঘৰুৱা জল সংযোগ, ঘৰুৱা বিদ্যুৎ সংযোগ, সকলো বতৰৰ উপযোগী পথ, প্ৰতিটো পৰিয়ালৰ বাবে কাৰ্যকৰী শৌচালয়, প্ৰতিটো শিশুৰ বাবে টিকাকৰণৰ পৰামৰ্শ দিয়া, স্ব-সহায়ক গোটত মহিলাৰ অংশগ্ৰহণ ইত্যাদি। বিভিন্ন ক্ষেত্ৰত সেৱা প্ৰদানৰ বাবে মানদণ্ড গঢ়ি তোলাৰ বাবে গাওঁসমূহক উৎসাহিত কৰিব আৰু তৃণমূল পৰ্যায়ত সেৱা প্ৰদান উন্নত কৰাৰ বাবে গাওঁসমূহৰ মাজত স্বাস্থ্যকৰ প্ৰতিযোগিতা গঢ়ি তোলাই হৈছে এই আঁচনিখনৰ উদ্দেশ্য।