Prime Minister's Office
PM presides over the second ground breaking ceremony of Himachal Pradesh Global Investors’ Meet
PM inaugurates & lays foundation stone of hydropower projects worth over Rs 11,000 crore in Mandi, Himachal Pradesh
“Hydro-power projects launched today reflect India’s commitment to eco-friendly development”
“In 2016,India had set a target to meet 40 percent of its installed electricity capacity from non-fossil energy sources by 2030. India has achieved this goal in November this year itself”
“Plastic has spread everywhere, plastic going into rivers, we have to make efforts together to stop the damage it is causing to Himachal.”
“If India is called the pharmacy of the world today, then Himachal is the force behind it”
“Himachal Pradesh has helped not only other states but also other countries during the Corona global pandemic”
“Delaying ideologies made the people of Himachal wait for decades. Because of this, there was a delay of many years in the projects here”
Informs about Youngsters of 15-18 age group to get vaccine and precaution dose for frontline workers, healthcare workers and senior citizens with co-morbdities
“ The marriage age being raised to 21 years for daughters will give them full time to study and they will also be able to make their career”
“The work done by our government to increase the security of the country in the last seven years, the decisions taken for the soldiers, ex-servicemen, have also benefited people of Himachal immensely”
27 DEC 2021 2:39PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi presided over the second ground breaking ceremony of the Himachal Pradesh Global Investors’ Meet today in Mandi, Himachal Pradesh. The meet is expected to give a boost to investment in the region through projects worth around Rs 28,000 crore. He also inaugurated and laid the foundation stone of hydropower projects worth over Rs 11,000 crore. Some of the hydropower projects are the Renukaji Dam project, Luhri Stage 1 Hydro Power Project and Dhaulasidh Hydro Power Project. He also inaugurated the Sawra-Kuddu Hydro Power Project. Governor Himachal Pradesh, Shri Rajendra Vishwanath Arlekar, Chief Minister of Himachal Pradesh Shri Jai Ram Thakur, Union Minister, Shri Anurag Singh Thakur were among those present on the occasion.
Addressing the gathering, the Prime Minister recalled his emotional connection with Himachal Pradesh and said that the state and its mountains have played a big role in his life. He also congratulated the people of Himachal Pradesh for four years of the double engine government. In these four years, the Prime Minister said that the state faced the pandemic challenge and also scaled the heights of development. “Jai Ram ji and his diligent team has not left any stone unturned for fulfilling the dreams of the people of Himachal Pradesh”, the Prime Minister emphasized.
The Prime Minister said that ‘ease of living’ of the people of the country is one of the foremost priorities and electricity plays a huge role in this. Hydro-power projects launched today reflect India’s commitment to eco-friendly development. “When the Shree Renukaji Dam project on the Giri river is completed, a large area will be directly benefited by it. Whatever income will be generated from this project, a large part of it will also be spent on development here”, the Prime Minister remarked.
The Prime Minister reiterated the changed working style of the new India. He talked about the speed with which India is meeting its environment related goals. The Prime Minister mentioned that “ In 2016,India had set a target to meet 40 percent of its installed electricity capacity from non-fossil energy sources by 2030. Today every Indian will be proud that India has achieved this goal in November this year itself.” The Prime Minister continued “the whole world is praising India, for how our country is accelerating development while saving the environment. From solar power to hydro power, from wind power to green hydrogen, the country is working continuously to make full use of every resource of renewable energy”, the Prime Minister informed.
The Prime Minister came back to his theme of elimination of single use plastic. He said that the government is alert about the damage caused to the mountains due to plastic. Along with the nationwide campaign against single use plastic, the government is also working on plastic waste management. Touching upon the need for behaviour change, Shri Modi said “tourists also have a huge responsibility in keeping Himachal clean, free of plastic and other waste. Plastic has spread everywhere, plastic going into rivers, we have to make efforts together to stop the damage it is causing to Himachal.”
The Prime Minister praised the growth of the pharmaceutical sector in Himachal Pradesh. He said “If India is called the pharmacy of the world today, then Himachal is the force behind it. Himachal Pradesh has helped not only other states but also other countries during the Corona global pandemic.”
Referring to the stellar performance of the state, the Prime Minister said “Himachal outshines the rest in providing the vaccine to its entire adult population. Those who are in the government here, are not immersed in political selfishness, but have devoted their full attention to how every citizen of Himachal gets the vaccine.”
The Prime Minister reiterated the government’s recent decision to change the marriage age of girls. “We have decided that the age of marriage of daughters should also be the same as the age at which sons are allowed to marry. The marriage age being raised to 21 years for daughters will give them full time to study and they will also be able to make their career”, said the Prime Minister.
The Prime Minister talked about the recent announcements about new vaccination categories. He said that the government is working with utmost sensitivity and caution, keeping in mind every need. Now the government has decided that even children between the ages of 15 and 18 will be vaccinated from January 3.
The Prime Minister said our health sector people, frontline workers, have remained the country's strength in the fight against Corona for the last two years. The work of giving precaution dose to them will also start from January 10. Elders above 60 years who already have serious diseases have also been given the option of precaution dosage on the advice of doctors, the Prime Minister informed.
The Prime Minister mentioned that the government is committed to work with the mantra of Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas, and Sabka Prayas. “Every country has different ideologies, but today the people of our country are clearly seeing two ideologies. One ideology is of delay and the other of development. Those with the ideology of delay never cared about the people living on the hills”, he said. The Prime Minister said the delaying ideologies made the people of Himachal wait for decades. Because of this, there was a delay of many years in the work of the Atal Tunnel. The Renuka project also got delayed by three decades. He stressed that the commitment of the Government is only for development. He said the work of the Atal Tunnel was completed and also widened the road connecting Chandigarh to Manali and Shimla.
Himachal is home to a large number of defence personnels. The Prime Minister touched upon the steps taken by the government for the welfare of defence personnel and veterans. “In every household in Himachal Pradesh, there are brave sons and daughters who protect the country. The work done by our government to increase the security of the country in the last seven years, the decisions taken for the soldiers, ex-servicemen, have also benefited people of Himachal immensely”, he concluded.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে হিমাচল প্ৰদেশ গ্লোবেল ইনভেষ্টৰ্ছ মিটৰ দ্বিতীয় গ্ৰাউণ্ড ব্ৰেকিং অনুষ্ঠানত সভাপতিত্ব কৰে
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে হিমাচল প্ৰদেশৰ মাণ্ডিত ১১,০০০ কোটি টকাৰ অধিক মূল্যৰ জলবিদ্যুৎ প্ৰকল্প উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰে
"আজি আৰম্ভ কৰা জল-বৈদ্যুতিক প্ৰকল্পসমূহে পৰিৱেশ-অনুকূল বিকাশৰ প্ৰতি ভাৰতৰ প্ৰতিশ্ৰুতি প্ৰতিফলিত কৰে"
"ভাৰতে ২০১৬ চনত এটা লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছিল যে ই ২০৩০ চনৰ ভিতৰত জীৱাশ্ম শক্তিৰ উৎসৰ পৰা ইয়াৰ মুঠ স্থাপিত শক্তি ক্ষমতাৰ ৪০ শতাংশ পূৰণ কৰিব; আজি প্ৰতিজন ভাৰতীয়ই গৌৰৱান্বিত হ'ব যে ভাৰতে এই লক্ষ্য এই বছৰৰ নৱেম্বৰতহে লাভ কৰিছে"
"প্লাষ্টিক সকলোঠাইতে বিয়পি পৰিছে, প্লাষ্টিক নদীলৈ গৈ আছে, হিমাচলৰ ক্ষয়ক্ষতি প্ৰতিহত কৰিবলৈ আমি একেলগে কাম কৰিব লাগিব"
"যদি ভাৰতক আজি বিশ্বৰ ফাৰ্মাচী বুলি কোৱা হয়, হিমাচলৰ ইয়াৰ আঁৰত এক বৃহৎ শক্তি আছে"
"হিমাচল প্ৰদেশে কেৱল আন ৰাজ্যই নহয় আন দেশসমূহকো কৰোনা গোলকীয় মহামাৰীৰ সময়ত সহায় কৰিছে"
"বিলম্বিত চিন্তাবিদসকলে হিমাচলৰ লোকসকলক কেইবা দশক ধৰি অপেক্ষা কৰিবলৈ বাধ্য কৰিছিল; ইয়াৰ ফলত ইয়াত প্ৰকল্পবোৰ বহু বছৰ ৰখাত পলম হৈছিল"
১৫-১৮ বছৰ বয়সৰ যুৱ লোকসকলৰ বাবে ভেকছিনৰ
27 DEC 2021 2:39PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি হিমাচল প্ৰদেশৰ মাণ্ডিত হিমাচল প্ৰদেশ গ্লোবেল ইনভেষ্টৰছ কনফাৰেন্সৰ (হিমাচল প্ৰদেশ গ্লোবেল ইনভেষ্টৰছ মিট) দ্বিতীয় খন গ্ৰাউণ্ড ব্ৰেকিং অনুষ্ঠানত সভাপতিত্ব কৰে। সন্মিলনখনে প্ৰায় ২৮,০০০ কোটি টকাৰ প্ৰকল্পৰ জৰিয়তে খণ্ডটোত বিনিয়োগক উৎসাহিত কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে। তেওঁ লগতে ১১,০০০ কোটি টকাৰ অধিক মূল্যৰ জলবিদ্যুৎ প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা উদ্বোধন কৰে আৰু স্থাপন কৰে। কিছুমান জলবিদ্যুৎ প্ৰকল্প হৈছে ৰেণুকাজী বান্ধ প্ৰকল্প, লুহৰি ফেজ-1 জলবিদ্যুৎ প্ৰকল্প আৰু ধৌলাসিদ্ধ জলবিদ্যুৎ প্ৰকল্প। তেওঁ সাভাৰা-কুদ্দু জলবিদ্যুৎ প্ৰকল্পও উদ্বোধন কৰে। অনুষ্ঠানত হিমাচল প্ৰদেশৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী ৰাজেন্দ্ৰ বিশ্বনাথ আৰলেকাৰ, হিমাচল প্ৰদেশৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী জয় ৰাম ঠাকুৰ, কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী অনুৰাগ সিং ঠাকুৰ আৰু অন্যান্য বিশিষ্ট ব্যক্তিসকল উপস্থিত থাকে।
সমবেত লোকসকলক সম্বোধন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে হিমাচল প্ৰদেশৰ সৈতে তেওঁৰ আৱেগিক সম্পৰ্কৰ কথা স্মৰণ কৰি কয় যে এই ৰাজ্য আৰু ইয়াৰ পৰ্বতসমূহে তেওঁৰ জীৱনত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছে। তেওঁ হিমাচল প্ৰদেশৰ জনসাধাৰণক ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰৰ চাৰি বছৰ সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ বাবে অভিনন্দন জনায়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এই চাৰি বছৰত ৰাজ্যখনে মহামাৰীৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্মুখীন হৈছে আৰু উন্নয়নৰ উচ্চতাও অতিক্ৰম কৰিছে। "জয়ৰামজী আৰু তেওঁৰ পৰিশ্ৰমী দলে হিমাচলৰ জনসাধাৰণৰ সপোন পূৰণ কৰিবলৈ কোনো ধৰণৰ চেষ্টা ৰখা নাই।"
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে দেশৰ জনসাধাৰণৰ বাবে "জীৱনৰ সহজতা" অন্যতম গুৰুত্বপূৰ্ণ অগ্ৰাধিকাৰ আৰু ইয়াত বিদ্যুতে যথেষ্ট ডাঙৰ ভূমিকা পালন কৰে। আজি আৰম্ভ কৰা জল-বৈদ্যুতিক প্ৰকল্পসমূহে পৰিৱেশ-অনুকূল উন্নয়নৰ প্ৰতি ভাৰতৰ প্ৰতিশ্ৰুতি প্ৰতিফলিত কৰে। "যেতিয়া গিৰি নদীৰ ওপৰত শ্ৰী ৰেণুকাজী বান্ধ প্ৰকল্প সম্পূৰ্ণ হ'ব, তেতিয়া এক বৃহৎ এলেকা প্ৰত্যক্ষভাৱে লাভান্বিত হ'ব। এই প্ৰকল্পটোৰ পৰা উপাৰ্জন কৰা উপাৰ্জনৰ এক বৃহৎ অংশও ইয়াৰ বিকাশত ব্যয় কৰা হ'ব।"
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নতুন ভাৰতৰ পৰিৱৰ্তিত কৰ্মশৈলীৰ কথা দোহাৰে। পাৰিপাৰ্শ্বিক লক্ষ্যৰ সৈতে সম্পৰ্কিত কামৰ গতিৰ কথা কৈছিল। "ভাৰতে ২০১৬ চনত এটা লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছিল যে ই ২০৩০ চনৰ ভিতৰত জীৱাশ্ম শক্তিৰ উৎসৰ পৰা ইয়াৰ মুঠ স্থাপিত শক্তি ক্ষমতাৰ ৪০ শতাংশ পূৰণ কৰিব। আজি প্ৰতিজন ভাৰতীয়ই গৌৰৱান্বিত হ'ব যে ভাৰতে এই লক্ষ্য এই বছৰৰ নৱেম্বৰতহে প্ৰাপ্ত কৰিছে। "আমাৰ দেশখনে যিধৰণে পৰিৱেশ সুৰক্ষিত কৰি উন্নয়নত্ব ত্বৰান্বিত কৰি আছে, সমগ্ৰ বিশ্বতে প্ৰশংসা কৰা হৈছে। সৌৰ শক্তিৰ পৰা জলবিদ্যুৎলৈকে, বায়ু শক্তিৰ পৰা সেউজীয়া হাইড্ৰজেনলৈকে, দেশখনে নৱীকৰণযোগ্য শক্তিৰ প্ৰতিটো সম্পদ সম্পূৰ্ণৰূপে ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ নিৰন্তৰ কাম কৰি আছে।"
একক ব্যৱহাৰৰ প্লাষ্টিক নিৰ্মূলৰ বিষয়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে প্লাষ্টিকৰ ফলত পৰ্বতৰ ক্ষতিৰ বিষয়েআমাৰ চৰকাৰো সতৰ্ক হৈ আছে। একক ব্যৱহাৰৰ প্লাষ্টিকৰ বিৰুদ্ধে দেশজুৰি অভিযানৰ লগতে, আমাৰ চৰকাৰে প্লাষ্টিক আৱৰ্জনা ব্যৱস্থাপনাৰ ওপৰতো কাম কৰি আছে। আচৰণৰ পৰিৱৰ্তনৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয়, "হিমাচলক প্লাষ্টিক আৰু অন্যান্য আৱৰ্জনাৰ পৰা মুক্ত কৰি ৰখাৰ ক্ষেত্ৰতো পৰ্যটকৰ দায়িত্ব যথেষ্ট। নদীলৈ যোৱা প্লাষ্টিক, প্লাষ্টিক বিয়পাই হিমাচলৰ ক্ষয়ক্ষতি বন্ধ কৰিবলৈ আমি একেলগে কাম কৰিব লাগিব।"
"যদি ভাৰতক আজি বিশ্বৰ ফাৰ্মাচী বুলি কোৱা হয়, তেন্তে ইয়াৰ আঁৰত হিমাচলৰ এক বৃহৎ শক্তি আছে। কৰোনা গোলকীয় মহামাৰীৰ সময়ত, হিমাচল প্ৰদেশে কেৱল আন ৰাজ্যই নহয় আন দেশবোৰকো সহায় কৰিছে।"
ৰাজ্যখনৰ চমৎকাৰ প্ৰদৰ্শনসন্দৰ্ভত আলোচনা কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, "হিমাচলে ইয়াৰ সমগ্ৰ প্ৰাপ্তবয়স্ক লোকসকলক ভেকছিন দিয়াৰ ক্ষেত্ৰত বাকী খিনি বাজি লৈছিল। যিসকল ইয়াত চৰকাৰত আছে তেওঁলোক ৰাজনৈতিক স্বাৰ্থত নিমজ্জিত নহয়, কিন্তু তেওঁলোকে হিমাচলৰ প্ৰতিজন নাগৰিকে কেনেদৰে ভেকছিন টো পায় তাৰ ওপৰত তেওঁলোকৰ মনোযোগ কেন্দ্ৰীভূত কৰিছে।"
ছোৱালীৰ বিবাহৰ বয়স সলনি কৰাৰ চৰকাৰৰ শেহতীয়া সিদ্ধান্তসন্দৰ্ভত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, "আমি সিদ্ধান্ত লৈছো যে কন্যাৰ বিবাহৰ বয়স পুত্ৰসকলক বিয়া ৰখাৰ অনুমতি দিয়া বয়সৰ সমান হ'ব লাগে। ২১ বছৰবয়সত কন্যাৰ বিবাহৰ বয়সৰ সৈতে, তেওঁলোকে অধ্যয়ন কৰিবলৈ সম্পূৰ্ণ সময় পাব আৰু কেৰিয়াৰ গঢ়িবলৈ সক্ষম হ'ব।"
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নতুন শ্ৰেণীৰ টিকাকৰণ সন্দৰ্ভত শেহতীয়া ঘোষণাসমূহৰ বিষয়েও আলোচনা কৰে। তেওঁ কয় যে আমাৰ চৰকাৰে আপোনাৰ প্ৰতিটো প্ৰয়োজনীয়তাৰ কথা মনত ৰাখি অতি সংবেদনশীলতাৰে সতৰ্কতাৰে কাম কৰি আছে। এতিয়া চৰকাৰে সিদ্ধান্ত লৈছে যে ১৫ ৰ পৰা ১৮ বছৰ বয়সৰ শিশুৱেও ৩ জানুৱাৰীৰ পৰা টিকাকৰণ আৰম্ভ কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আমাৰ স্বাস্থ্য খণ্ডৰ লোকসকল, ফ্ৰণ্টলাইন কৰ্মীসকল যোৱা দুবছৰ ধৰি কৰোনাৰ বিৰুদ্ধে যুঁজত দেশৰ শক্তি হৈ আহিছে। ১০ জানুৱাৰীৰ পৰা প্ৰাক-সাৱধানতা পালি দিয়াৰ কাম আৰম্ভ হ'ব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ইতিমধ্যে গুৰুতৰ ৰোগ থকা ৬০ বছৰৰ অধিক বয়সৰ বৃদ্ধ লোকসকলকো চিকিৎসকৰ পৰামৰ্শঅনুসৰি প্ৰাক-সাৱধানতা পালিৰ বিকল্প প্ৰদান কৰা হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আমাৰ চৰকাৰ সবকা সাথ, সবকা বিকাশ, সবকা বিশ্বাস আৰু সবকা প্ৰয়াসমন্ত্ৰৰ সৈতে কাম কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। "প্ৰতিখন দেশৰ ভিন্ন মতাদৰ্শ আছে, কিন্তু আজি আমাৰ দেশৰ মানুহে স্পষ্টভাৱে দুটা মতাদৰ্শৰ ফালে চাই আছে। এটা আদৰ্শ বিলম্বিত হৈছে আৰু আনটো হ'ল বিকাশ। বিলম্বিত চিন্তাবিদসকলে কেতিয়াও পৰ্বতত বাস কৰা লোকসকলৰ যত্ন নল'লে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে বিলম্বিত মতাদৰ্শই হিমাচলৰ লোকসকলক কেইবা দশক ধৰি অপেক্ষা কৰিবলৈ বাধ্য কৰিছে। সেইকাৰণে অটল সুৰংগৰ কাম বহু বছৰ ৰ পৰা বিলম্বিত হৈছিল। ৰেণুকাজী প্ৰকল্পটোও তিনি দশক পলম হৈছিল। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে আমাৰ চৰকাৰৰ প্ৰতিশ্ৰুতি কেৱল উন্নয়নৰ বাবে। তেওঁ কৈছিল যে আমি অটল টানেলৰ কাম সম্পূৰ্ণ কৰিছিলো আৰু চণ্ডিগড়ক মানালী আৰু চিমলাৰ সৈতে সংযোগ কৰা পথটো বহল কৰিছিলো।
হিমাচলৰ পৰা বহু সংখ্যক লোক সেনাবাহিনীত আছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সৈনিক আৰু প্ৰাক্তন সৈনিকসকলৰ কল্যাণৰ বাবে চৰকাৰে গ্ৰহণ কৰা পদক্ষেপৰ কথা উল্লেখ কৰে। "কিছুমান সাহসী পুত্ৰ আৰু কন্যা আছে যিয়ে দেশক ঘৰে ঘৰে সুৰক্ষা দিয়ে। দেশৰ নিৰাপত্তা বৃদ্ধিৰ বাবে যোৱা সাত বছৰত আমাৰ চৰকাৰে কৰা কাম, সৈনিক আৰু প্ৰাক্তন সৈনিকসকলে লোৱা সিদ্ধান্তই হিমাচলৰ জনসাধাৰণকো উপকৃত কৰিছে।"