Prime Minister's Office
PM addresses Gurpurab celebrations of Guru Nanak Dev Ji at Gurudwara Lakhpat Sahib, Gujarat
“By the grace of great Guru Sahib’s the government got to be in a position to celebrate auspicious occasions like 350 years of Guru Gobind Singh Ji and 550 years of Prakash Purab of Guru Nanak Dev ji and 400 years of Prakash Utsav of Guru Teg Bahadur ji”
“The contribution of our Gurus is not limited to society and spirituality only. If our nation, the contemplation of the nation, the faith and integrity of the nation is safe today, then at its core is the great ‘tapasya' of the Sikh Gurus”
“Guru Nanak Dev Ji was clear in his understanding of the danger that Babar’s invasion posed for India”
“Guru Teg Bahadur’s entire life is an example of ‘Nation FIrst’”
“Guru Tegh Bahadur's valor and his sacrifice against Aurangzeb teaches us how the country fights against terror and religious fanaticism”
“Today the mantra of the country is – Ek Bharat, Shreshtha Bharat. Today the goal of the country is - the revival of a new capable India. Today the policy of the country is - service to every poor, priority to every deprived”
25 DEC 2021 2:43PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed Gurpurab celebrations of Guru Nanak Dev Ji at Gurudwara Lakhpat Sahib, Gujarat.
Addressing the gathering, the Prime Minister said Gurdwara Lakhpat Sahib has been a witness to every flow of time. He said he was reminded of how Lakhpat Sahib has seen upheavals in the past. He recalled that once upon a time this place was a major centre for trade to go to other countries. The Prime Minister noted that after the 2001 earthquake, he had the privilege of serving this holy place by Guru's grace. He recalled that then artisans from different parts of the country restored the original glory of this place. He said Guruvani was inscribed on the walls here using the ancient writing style. This project was also honoured by UNESCO then.
The Prime Minister said that by the grace of great Guru Sahib’s the government got to be in a position to celebrate auspicious occasions like 350 years of Prakash Purab of Guru Gobind Singh Ji and 550 years of Prakash Purab of Guru Nanak Dev ji. In recent years, the Prime Minister said, efforts were made at every level for the message of Guru Nanak Dev ji to reach the whole world with new energy. The Kartarpur Sahib Corridor, which was awaited for decades, was completed in 2019 by the government. Currently, 400 years of Prakash Utsav of Guru Teg Bahadur ji are being celebrated.
The Prime Minister said, of late, we have been successful in bringing the ‘Swaroop’ of the revered Guru Granth Sahib from Afghanistan to India. What can be a greater experience of Guru's grace than this, the Prime Minister exclaimed. He added that when he went to America a few months ago, America returned more than 150 historical objects to India there. He said there is also a peshkabz or small sword, on which the name of Guru Hargobind ji is written in Persian. “It is the great fortune of this government to be able to do all this”, the Prime Minister said.
The Prime Minister remarked that it has always been a matter of pride for Gujarat that the fourth Gursikh, of the Panch Pyare, Bhai Mokham Singh ji, was from Gujarat, who played an important role in the establishment of the Khalsa Panth. Gurudwara Bet Dwarka Bhai Mohkam Singh has been built in his memory in Devbhoomi Dwarka.
The Prime Minister respectfully recalled the contribution of the great Guru Tradition to Indian society in the times of subjugation and attacks by the invaders. He said Guru Nanak Dev ji came with a message of brotherhood when society was ridden with obscurantism and divisions. Similarly, Guru Arjan Dev Ji, through integrating the voice of the saints of the entire country brought a sense of unity to the nation. Guru Harkishan ji showed the path of service of humanity which still guides Sikhs and rest of humanity. The Prime Minister noted that Guru Nanak Dev ji and after him our different gurus not only kept the consciousness of India ignited, but also made a way to keep India safe. The contribution of our Gurus is not limited to society and spirituality only. Rather, if our nation, the contemplation of the nation, the faith and integrity of the nation is safe today, then at its core is the great ‘tapasya' of the Sikh Gurus. Guru Nanak Dev Ji, said the Prime Minister, was clear in his understanding of the danger that Babar’s invasion posed for India.
Similarly Guru Teg Bahadur’s entire life is an example of ‘Nation FIrst’, the Prime Minister emphasised. The Prime Minister said just as Guru Tegh Bahadur ji always stood firm for his concern for humanity, he gives us the vision of the soul of India. The way the country gave him the title of 'Hind ki Chadar', shows the attachment of every Indian towards the Sikh tradition. He added that Guru Tegh Bahadur's valor and his sacrifice against Aurangzeb teaches us how the country fights against terror and religious fanaticism. Similarly, the life of the tenth Guru, Guru Gobind Singh Sahib is also a living example of tenacity and sacrifice at every step, he said.
The Prime Minister lauded that the valour with which our Sikh brothers and sisters fought for the country's independence even under British rule, our freedom struggle and land of Jallianwala Bagh bear witness to those sacrifices. This tradition, the Prime Minister said, is still alive and becomes all the more important in these times of ‘Amrit Mahotsav’ when we are remembering and taking inspiration from our past.
The Prime Minister said from Kashmir to Kanyakumari, from Kutch to Kohima, the whole country is dreaming together, striving for their accomplishment together. He reminded that today the mantra of the country is – Ek Bharat, Shreshtha Bharat. Today the goal of the country is - the revival of a new capable India. Today the policy of the country is - service to every poor, priority to every deprived.
The Prime Minister also requested the devotees to visit the Rann Festival of Kutch. He said transformation of Kutch bears testimony to the vision and hard work of the people of Kutch. Paying Homage to Shri Atal Bihari Vajpayee on his birth anniversary today, the Prime Minister recalled the affection of Shri Vajpayee for Kutch. “Atal ji and his government stood shoulder to shoulder in the development works done here after the earthquake” the Prime Minister remembered.
Every year from 23rd December to 25th December, Sikh Sangat of Gujarat celebrate the Gurpurab of Guru Nanak Dev Ji at Gurudwara Lakhpat Sahib. Guru Nanak Dev ji had stayed at Lakhpat during the course of his travels. Gurudwara Lakhpat Sahib has his relics including wooden footwear and palkhi (cradle) as well as manuscripts and markings scripts of Gurmukhi.
The Gurudwara had suffered damages during the 2001 earthquake. The then Gujarat Chief Minister, Shri Narendra Modi, had undertaken urgent efforts to ensure repair of the damages. This step showed the deep reverence of the Prime Minister for the faith, as also reflected in multiple recent endeavours, including the celebrations of 550th Parkash Purab of Guru Nanak Dev Ji, 350th Parkash Purab of Guru Gobind Singh Ji, and 400th Parkash Purab of Guru Tegh Bahadur ji.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা গুজরাতকী গুরুদ্বারা লখপত সাহিবতা পাংথোকপা গুরু নানক দেব জীগী গুরুপুরব থৌরমদা ৱা ঙাংখ্রে
“খ্বাইদগী থোইরবা গুরু সাহিবকী থৌজালদগী সরকার অসিনা গুরু গোবিন্দ সিংহজীগী চহি ৩৫০, গুরু নানক দেব জীগী প্রকাশ পুরবকী চহি ৫৫০ অমসুং গুরু তেগ বহাদুর জীগী প্রকাশ উৎসবকী চহি ৪০০শুবগী য়াইফরবা থৌরমশিং পাংথোকপা ঙম্লি”
“ঐখোয়গী গুরুশিংনা তেংবাংলম্বা অসি খুন্নাই অমসুং স্পিরিচুএলিতী খক্তদা অকক্নবা নত্তে। ঐখোয়গী লৈবাক, লৈবাক অসিগীদমক্তা মুন্না খল্লুবা মতমদা উরিবা ফিভম, লৈবাক অসিগী থাজবা অমসুং অপুনবগী শক্তম্না ঙসি শাফরিবা অসিগী মপুং ওইবা মরমদি ঐখোয়গী সিখ গুরুশিংগী শিংথানীংঙাই ওইরবা ‘তপস্যা’ অসিননি”
“গুরু নানক দেব জীনা বাবরনা ভারত্তা লান্দারকপা মতমদা লৈবাক অসিনা নংগদবা খুদোংথীবশিংগী মতাংদা নীংথিনা খঙখি”
“গুরু তেগ বহাদুরগী মপুন্সি চুপ্পা অসিদি ‘লৈবাক্না অহানবদা’ হায়বসিগী খুদম্নি”
“গুরু তেগ বহাদুরগী মথৌনা অমসুং ঔরাঙ্গজেবকা মাইয়োক্নবদা কত্থোকখিবা অসিনা লৈবাক্না অকী-অখঙ অমসুং ধর্মগী মিংদা কা-হেনবা লিচৎ চৎপগী মাইয়োক্তা করম্না থেংনখি হায়বা ঐখোয়দা তাক্লি”
“ঙসি, ঐখোয়গী লৈবাক্কী মন্ত্র অসিদি – এক ভারত, শ্রেস্থ ভারতনি। ঙসি, লৈবাক্কী পান্দম অসিদি – মতিক লৈবা অনৌবা ভারত অমা অমুক হিংগৎহনবনি। ঙসি, লৈবাক্কী থৌশিল-থৌরাং অসিদি – লাইরবা খুদিংগী সেবা তৌবা, নমহৎপীরবশিংদা অহানবা মিৎয়েং চঙবনি”
25 DEC 2021 2:43PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা গুজরাতকী গুরুদ্বারা লখপত সাহিবতা পাংথোকপা গুরু নানক দেব জীগী গুরুপুরবকী থৌরমদা মহাক্কী ৱারোল থমখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা ঙসিগী মীতিন্দা ৱা ঙাংবদা, গুরুদ্বারা লখপত সাহিবনা মতমগী ইচেল খুদিংমক উদুনা লাক্লি হায়না ফোংদোকখি। লখপত সাহিবনা মমাংগী মতমদা শক্তি শিন্নবগী থৌওং কয়া উখিবগী থৌওং কয়া মহাক্না নীংশিংলক্লে হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। লমদম অসি মতম অমদা অতোপ্পা লৈবাকশিংদা থাখিগদবা পোত্থোক কয়াগী কারবারগী মরু ওইবা মফম অমা ওইরম্মি হায়না মহাক্না পাউদমখি। ইং ২০০১গী য়ুহা হাবগী থৌদোক থোকখ্রবা তুংদা, গুরুগী থৌজালদগী, মহাক্না শেংলবা লমদম অসিগী সেবা তৌজবা ফংখি হায়না ফোংদোকখি। মতম অদুদা, লৈবাক্কী মফম খুদিংগী খুৎ-শা হৈবশিংনা মফম অসিগী হান্না ওইরম্বা নীংথিরবা মওং-মতৌদা অমুক হন্না হঞ্জিনহনখি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। মফমসিগী ফক্লাংশিংদা অরিবা মতমগী ইবগী চৎনবী শিজিন্নদুনা গুরুবানী হক্লি হায়না মহাক্না হায়খি। মসিগী প্রোজেক্ত অসিদা য়ুনেস্কোনা মতম অদুদা ইকায় খুম্নবসু উৎখি।
খ্বাইদগী থোইরবা গুরু সাহিবকী থৌজালদগী সরকার অসিনা গুরু গোবিন্দ সিংহজীগী চহি ৩৫০, গুরু নানক দেব জীগী প্রকাশ পুরবকী চহি ৫৫০ অমসুং গুরু তেগ বহাদুর জীগী প্রকাশ উৎসবকী চহি ৪০০শুবগী য়াইফরবা থৌরমশিং পাংথোকপা ঙম্লি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। হৌখিবা চহি খরসিদসু, গুরু নানক জীগী পাউতাকশিংবু মালেম শিনবা থুংবদা অনৌবা পাঙ্গল অমগা লোয়ননা য়ৌহন্নবা থৌওং কয়া থাক খুদিংমক্তা হোৎনখি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। দিকেদ কয়াদগী ঙাইদুনা লাক্লবা কর্তারপুর সাহিব কোরিদোরসু সরকারনা ইং ২০১৯দা শাবা লোইশিনখি। গুরু তেগ বহাদুর জীগী প্রকাশ উৎসবকী চহি ৪০০ মপুং ফারকপগী থৌরমসু হৌজিক-হৌজিক পাংথোক্লিবনি।
লাইওরবা গুরু গ্রন্থ সাহিবকী ‘স্বরুপ’পু ঐখোয়না ইকুই কুইদনা অফঘানিস্তান্দগী ভারত্তা মাই পাক্না পুরকপা ঙমখ্রে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। গুরুনা থৌজানবীদুনা অসিগুম্বা থবক পাংথোকপা ঙম্বদগী হেন্না নুংঙাইবা করি ওইবা য়াই হায়না মহাক্না মখা তাখি। মহাক্না থা খরগী মমাংদা অমেরিকাদা চৎলুবা মতমদা, অমেরিকানা পুৱারী ওইরবা পোৎলম ১৫০ হেন্না ভারত্তা পীথোরকখি হায়না মহাক্না মখা তানা পাউদমখি। ময়ামদুগী মরক্তা, গুরু হরগোবিন্দ সিংহগী মমিংবু পর্সিয়া লোলদা ইবা পেশকব্‌জ নত্ত্রগা অপীকপা ৱাহৈ অমসু য়াওরকখি হায়না মহাক্না হায়খি। “অসিগুম্বা থৌওং কয়া পাংথোকপা ঙম্বসি সরকার অসিগী লাইবক ফবনি”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি।
খালসা পন্থ হৌদোকপদা মরু ওইবা থৌদাং লৌখিবা পাঞ্চ প্যারেগী মরিশুবা গুরশিখ, ভাই মোখম সিংহ জীনা গুজরাত্তগী ওইরম্বা অসি গুজরাতকী ওইনা মতম পুম্বদা চাউথোকচনীংঙাই ওইদুনা লাক্লি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। গুরুদ্বারা বেত দ্বার্কা ভাই মোখম সিংহ অসি মহাকপু নীংশিংবা ওইনা দেবভুমী দ্বার্কাদা শাখিবনি।
লোইলম চনবশিংনা লান্দাবা অমসুং নমথদুনা থমখিবা মতমশিংদা শিংথানীংঙাই ওইরবা গুরুগী চৎনবীশিংনা ভারতকী খুন্নাইদা তেংবাংখিবশিংবু প্রধান মন্ত্রীনা ইকায় খুম্নবগা লোয়ননা অমুক্কা হন্না নিংশিংখি। খুন্নাই অসিদা চয়েৎনবা অমসুং তোখায় তাবগী থৌওংনা পীক থনবা মতমদা গুরু নানক দেব জীনা নুংশি চান্ননা লৈমিন্নবগী পাউজেল পুদুনা লাকখি হায়না মহাক্না হায়খি। মান্নবা থৌওং ওইনা, গুরু অর্জন দেব জীনা লৈবাক পুম্বগী শাধুশিংগী খোল্লাওশিংবু অমত্তা ওইনা পুন্সিন্দুনা লৈবাক অসিদা অমত্তা ওইবগী ইথিল পুরকখি। গুরু হরিকিশন জীনা সিখ অমসুং মীওইবা খুন্নাইবু হৌজিক হৌজিক লমজিংলিবা মীওইবা খুন্নাইদা তেংবাংবগী লম্বী উৎপীখি। গুরু নানক দেব জী অমসুং মহাক্কী মতুংদা লাকখিবা ঐখোয়গী তোঙানবা গুরুশিংনা ভারতকী থৱাইবু হিংহন্দুনা থম্বতা নত্তনা ভারতপু তেক্ত-কায়দনা থম্নবা লম্বী অমসু শেম্বিখি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। ঐখোয়গী গুরুশিংনা তেংবাংলম্বা অসি খুন্নাই অমসুং স্পিরিচুএলিতী খক্তদা অকক্নবা নত্তে। ঐখোয়গী লৈবাক, লৈবাক অসিগীদমক্তা মুন্না খল্লুবা মতমদা উরিবা ফিভম, লৈবাক অসিগী থাজবা অমসুং অপুনবগী শক্তম্না ঙসি শাফরিবা অসিগী মপুং ওইবা মরমদি ঐখোয়গী সিখ গুরুশিংগী শিংথানীংঙাই ওইরবা ‘তপস্যা’ অসিননি। গুরু নানক দেব জীনা বাবরনা ভারত্তা লান্দারকপা মতমদা লৈবাক অসিনা নংগদবা খুদোংথীবশিংগী মতাংদা নীংথিনা খঙখি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি।
গুরু তেগ বহাদুরগী মপুন্সি চুপ্পা অসিদি ‘লৈবাক্না অহানবদা’ হায়বসিগী খুদম্নি হায়বা ৱাফমদা প্রধান মন্ত্রীনা মিৎয়েং চঙখি। গুরু তেগ বহাদুর জীনা মীওইবা খুন্নাইগীদমক্তা খনবগী মতাংদা খোঙফম চেৎনা মতম পুম্বদা লৈখিবগুম্না মহাক্না ভারতকী থৱাইগী মতৌবু ঐখোয়দা উহনখি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। লৈবাক্না মহাক্কী মফমদা ‘হিন্দ কি চাদর’ হায়বা মিংথোন পীবগী মওং অসিদা ভারত মচা খুদিংনা সিখকী চৎনবীদা পুক্নিং চঙবগী মমি তাবা ফংই। গুরু তেগ বহাদুরগী মথৌনা অমসুং ঔরাঙ্গজেবকা মাইয়োক্নবদা কত্থোকখিবা অসিনা লৈবাক্না অকী-অখঙ অমসুং ধর্মগী মিংদা কা-হেনবা লিচৎ চৎপগী মাইয়োক্তা করম্না থেংনখি হায়বা ঐখোয়দা তাক্লি হায়না মহাক্না মখা তাখি। মসিগা মান্নবা ওইনা, তরশুবা গুরু, গুরু গোবিন্দ সিংহ সাহিবকী পুন্সিগী খোংথাং অসিমকসু ৱাখল চেৎপা অমসুং কত্থোকপগী অচঙবা খুদম অমনি হায়না মহাক্না মখা তাখি।
ঐখোয়গী সিখ ইচিল-ইনাও অমসুং ইচে-ইচলশিংনা ব্রিতিশ লৈঙাক্কী মখা পোন্না লৈজরবসু লৈবাক্কী নিংতম ইহৌগীদমক্তা লান্থেংনবা ঙম্বগী থৌনা লৈববু থাগৎপা ফোংদোকখি অমসুং ঐখোয়গী নিংতম ইহৌ অমসুং জালিয়ানৱালা বাঘকী মীহাৎ অসিনা হায়রিবা কত্থোকখিবশিং অসিগী শাখিনি হায়খি। অসিগুম্বা চৎনবী অসি হৌজিকসু হিংলি অমসুং ঐখোয়না হৌখিবা থৌদোকশিং নিংশিংদুনা মদুদগী ইথিল লৌরিবা হৌজিক্কী অমৃত মহোৎসবকী মতমসিদা হেন্না মরু ওইবা হেনগৎলে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি।
কশ্মিরদগী কন্যাকুমারী ফাওবা, কচতগী কোহিমা ফাওবা, লৈবাক অপুনবনা পুন্না মঙলান শাগৎনরি, পুন্না হোৎনমিন্নদুনা মঙফাওনহন্নবসু হোৎনমিন্নরি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। ঙসি, ঐখোয়গী লৈবাক্কী মন্ত্র অসিদি – এক ভারত, শ্রেস্থ ভারতনি হায়না মহাক্না অমুক্কা হন্না পনখি। ঙসি, লৈবাক্কী পান্দম অসিদি – মতিক লৈবা অনৌবা ভারত অমা অমুক হিংগৎহনবনি। ঙসি, লৈবাক্কী থৌশিল-থৌরাং অসিদি – লাইরবা খুদিংগী সেবা তৌবা, নমহৎপীরবশিংদা অহানবা মিৎয়েং চঙবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা লাই খুরুম্বা লাক্লিবা মীওইশিংদা কচকী রন কুমহৈ য়েংলুনবসু হায়জখি। কচতা অহোংবা পুরক্লিবা অসিনা কচকী মীয়ামগী মিৎয়েং অমসুং শুবা-নোম্বা কনবগী খুদম্নি হায়না মহাক্না হায়খি। প্রধান মন্ত্রীনা শ্রী অতল বিহারী ভাজপায়গী মপোক কুমওন অসিদা মহাক্কী মফমদা ইকায় খুম্নবা উৎলদুনা মহাক্না কচকীদমক্তা খঞ্জরম্বগী মতাংবু নিংশিংখি। “মফমসিদা য়ুহা হাখ্রবা তুংদা পায়খৎখিবা চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিংদা অতলজী অমসুং মহাক্কী সরকারনা শাগোন্নদুনা লেপখিবনি”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা নিংশিংখি।
গুজরাতকী সিখ সঙ্গৎনা চহি খুদিংগী ওইনা দিসেম্বর ২৩দগী ২৫ ফাওবসি গুরুদ্বারা লাখপত সাহিবতা গুরু নানক দেবজীগী গুরুপুরব থৌরম পাংথোকই। গুরু নানক জীনা মহাক্কী খোঙচৎকী মনুংদা লাখপত্তা লৈরমখি। গুরুদ্বারা লাখপত্তা উগী খোঙউপ অমসুং পালখি (নাউশুম)গা লোয়ননা গুর্মুখিগী মেনুস্ক্রিপ অমসুং মার্কিং স্ক্রিপ য়াওনা মহাক্না শিজিন্নরম্বা পোৎলম কয়া অমা লৈ।
ইং ২০০১গী য়ুহা হাবগী থৌদোক্তা গুরুদ্বারা অসিদা অকায়-অতোয় থোকখি। মতমদুগী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা অকায়-অতোয়শিং খুদক্তা শেমজিন-শাজিনবগী থৌদাং লৌখি। গুরু নানক দেব জীগী ৫৫০শুবা প্রকাশ পুরব, গুরু গোবিন্দ সিংহ জীগী ৩৫০শুবা প্রকাশ পুরব অমসুং গুরু তেগ বহাদুর জীগী ৪০০শুবা প্রকাশ পুরব য়াওনা প্রধান মন্ত্রীনা অকোনবা ওইনা পাংথোকখিবা থৌওংশিংদা মহাক্কী ধর্মবু ইকায় খুম্নবগী মগুন উৎপগুম্না মসিগী থৌওং অসিনসু প্রধান মন্ত্রীনা ধর্মবু ইকায় খুম্নবগী মগুন উৎলি।
गुरुद्वारा लखपत साहिब समय की हर गति का साक्षी रहा है।
आज जब मैं इस पवित्र स्थान से जुड़ रहा हूँ, तो मुझे याद आ रहा है कि अतीत में लखपत साहिब ने कैसे कैसे झंझावातों को देखा है।
एक समय ये स्थान दूसरे देशों में जाने के लिए, व्यापार के लिए एक प्रमुख केंद्र होता था: PM @narendramodi
— PMO India (@PMOIndia) December 25, 2021
2001 के भूकम्प के बाद मुझे गुरु कृपा से इस पवित्र स्थान की सेवा करने का सौभाग्य मिला था।
मुझे याद है, तब देश के अलग-अलग हिस्सों से आए शिल्पियों ने इस स्थान के मौलिक गौरव को संरक्षित किया: PM @narendramodi
— PMO India (@PMOIndia) December 25, 2021
2001 के भूकम्प के बाद मुझे गुरु कृपा से इस पवित्र स्थान की सेवा करने का सौभाग्य मिला था।
मुझे याद है, तब देश के अलग-अलग हिस्सों से आए शिल्पियों ने इस स्थान के मौलिक गौरव को संरक्षित किया: PM @narendramodi
— PMO India (@PMOIndia) December 25, 2021
गुरु नानकदेव जी का संदेश पूरी दुनिया तक नई ऊर्जा के साथ पहुंचे, इसके लिए हर स्तर पर प्रयास किए गए।
दशकों से जिस करतारपुर साहिब कॉरिडोर की प्रतीक्षा थी, 2019 में हमारी सरकार ने ही उसके निर्माण का काम पूरा किया: PM @narendramodi
— PMO India (@PMOIndia) December 25, 2021
अभी हाल ही में हम अफगानिस्तान से स-सम्मान गुरु ग्रंथ साहिब के स्वरूपों को भारत लाने में सफल रहे हैं।
गुरु कृपा का इससे बड़ा अनुभव किसी के लिए और क्या हो सकता है? - PM @narendramodi
— PMO India (@PMOIndia) December 25, 2021
अभी हाल ही में हम अफगानिस्तान से स-सम्मान गुरु ग्रंथ साहिब के स्वरूपों को भारत लाने में सफल रहे हैं।
गुरु कृपा का इससे बड़ा अनुभव किसी के लिए और क्या हो सकता है? - PM @narendramodi
— PMO India (@PMOIndia) December 25, 2021
ये गुजरात के लिए हमेशा गौरव की बात रहा है कि खालसा पंथ की स्थापना में अहम भूमिका निभाने वाले पंज प्यारों में से चौथे गुरसिख, भाई मोकहम सिंह जी गुजरात के ही थे।
देवभूमि द्वारका में उनकी स्मृति में गुरुद्वारा बेट द्वारका भाई मोहकम सिंघ का निर्माण हुआ है: PM @narendramodi
— PMO India (@PMOIndia) December 25, 2021
गुरु नानक देव जी और उनके बाद हमारे अलग-अलग गुरुओं ने भारत की चेतना को तो प्रज्वलित रखा ही, भारत को भी सुरक्षित रखने का मार्ग बनाया: PM @narendramodi
— PMO India (@PMOIndia) December 25, 2021
हमारे गुरुओं का योगदान केवल समाज और आध्यात्म तक ही सीमित नहीं है।
बल्कि हमारा राष्ट्र, राष्ट्र का चिंतन, राष्ट्र की आस्था और अखंडता अगर आज सुरक्षित है, तो उसके भी मूल में सिख गुरुओं की महान तपस्या है: PM @narendramodi
— PMO India (@PMOIndia) December 25, 2021
जिस तरह गुरु तेगबहादुर जी मानवता के प्रति अपने विचारों के लिए सदैव अडिग रहे, वो हमें भारत की आत्मा के दर्शन कराता है।
जिस तरह देश ने उन्हें ‘हिन्द की चादर’ की पदवी दी, वो हमें सिख परंपरा के प्रति हर एक भारतवासी के जुड़ाव को दिखाता है: PM @narendramodi
— PMO India (@PMOIndia) December 25, 2021
औरंगज़ेब के खिलाफ गुरु तेग बहादुर का पराक्रम और उनका बलिदान हमें सिखाता है कि आतंक और मजहबी कट्टरता से देश कैसे लड़ता है।
इसी तरह, दशम गुरु, गुरुगोबिन्द सिंह साहिब का जीवन भी पग-पग पर तप और बलिदान का एक जीता जागता उदाहरण है: PM @narendramodi
— PMO India (@PMOIndia) December 25, 2021
अंग्रेजों के शासन में भी हमारे सिख भाइयों बहनों ने जिस वीरता के साथ देश की आज़ादी के लिए संघर्ष किया, हमारा आज़ादी का संग्राम, जलियाँवाला बाग की वो धरती, आज भी उन बलिदानों की साक्षी है: PM @narendramodi
— PMO India (@PMOIndia) December 25, 2021
कश्मीर से कन्याकुमारी तक, कच्छ से कोहिमा तक, पूरा देश एक साथ सपने देख रहा है, एक साथ उनकी सिद्धि के लिए प्रयास कर रहा है।
आज देश का मंत्र है- एक भारत, श्रेष्ठ भारत।
आज देश का लक्ष्य है- एक नए समर्थ भारत का पुनरोदय।
आज देश की नीति है- हर गरीब की सेवा, हर वंचित को प्राथमिकता: PM
— PMO India (@PMOIndia) December 25, 2021
आज हम सभी के श्रद्धेय अटल जी की जन्म जयंती भी है।
अटल जी का कच्छ से विशेष स्नेह था।
भूकंप के बाद यहां हुए विकास कार्यों में अटल जी और उनकी सरकार कंधे से कंधा मिलाकर खड़ी रही थी: PM @narendramodi
— PMO India (@PMOIndia) December 25, 2021