Ministry of Defence
Successful tests carried out for Pinaka Extended Range System, Area Denial Munitions & New Indigenous Fuzes
11 DEC 2021 11:17AM by PIB Delhi
Successful tests of Pinaka Extended Range (Pinaka-ER), Area Denial Munitions (ADM) and indigenously developed fuzes have been carried out at various test ranges. The Pinaka-ER Multi Barrel Rocket Launcher System was successfully tested at Pokharan range. The system is jointly designed by laboratories of Defence Research and Development Organisation (DRDO) - Armament Research & Development Establishment (ARDE), Pune and High Energy Materials Research Laboratory (HEMRL), Pune.
The DRDO, after establishing the performance efficacy of the enhanced range Pinaka, transferred the technology of the system to the industry. The Industry Partner has manufactured enhanced Pinaka Mk-1 rockets with DRDO’s handholding during the production and Quality Assurance. In continuation of the Transfer of Technology absorption, rockets developed by the industry have undergone the performance evaluation and quality certification process. The hand holding during the production, quality assurance and launch coordination for bulk production is being provided by the DRDO design team and QA agencies nominated for the system.
The DRDO, along with the Army, conducted series of performance evaluation trials of these industry produced rockets at Field Firing Ranges during the last three days. In these trials, enhanced range Pinaka rockets were test fired at different ranges with various warhead capabilities. All the trial objectives were met satisfactorily. A number of 24 rockets were fired for different ranges and warhead capabilities to meet the objectives of accuracy and consistency. With this, the initial phase of technology absorption of Pinaka-ER by the Industry Partner has successfully been completed making the Industry Partner ready for series production of the rocket system.
The Pinaka-ER is the upgraded version of earlier Pinaka version which has been in service with the Indian Army for the last decade. The system has been designed in the light of emerging requirements with advanced technologies enhancing the range.
The Area Denial Munition (ADM) variants of munition designed by the ARDE, Pune for Pinaka and manufactured by the industry partners under technology transfer were successfully carried out at Pokhran Field Firing Ranges. These trials are part of performance evaluation under technology absorption.
The indigenously-developed proximity fuzes for Pinaka rockets have also been tested. The ARDE, Pune has developed different fuzes for Pinaka rocket for different types of applications. After design validation trials, dynamic performance evaluation of these fuzes have been evaluated with flight testing. Consistency in performance of fuzes has been established in consecutive flight trials.
These has been developed through dedicated indigenous R&D efforts for the first time in the country. These indigenously developed fuzes will replace the imported fuzes and save foreign exchange. The ARDE has also designed miniaturised fuzes for ADMs. Performance of dual-purpose Direct-Action Self Destruction (DASD) & Anti-Tank Munition (ATM) fuzes were evaluated during the current flight trials and the results were satisfactory. All the mission objectives were successfully in all the above trials.

ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
‘ପିନାକ’ର ପରିବର୍ଦ୍ଧିତ ଲକ୍ଷ୍ୟଭେଦ ବ୍ୟବସ୍ଥା, ଏରିଆ ଡିନାଏଲ ମ୍ୟୁନିସନ୍ସ ଏବଂ ନୂଆ ସ୍ୱଦେଶୀ ଫ୍ୟୁଜ ପ୍ରଣାଳୀର ସଫଳ ପରୀକ୍ଷା
11 DEC 2021 11:17AM by PIB Bhubaneswar
ସ୍ୱଦେଶୀ କାରିଗରୀ ଓ ଜ୍ଞାନକୌଶଳରେ ନିର୍ମିତ ଭାରତର ମଲ୍ଟିପୁଲ ରକେଟ ଲଞ୍ଚପିନାକର ପରିବର୍ଦ୍ଧିତ ଲକ୍ଷ୍ୟଭେଦ ବ୍ୟବସ୍ଥା (ଏକ୍ସଟେଣ୍ଡେଡ ରେଞ୍ଜ ସିଷ୍ଟମ), ନିଜର ପ୍ରଭାବ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବାହ୍ୟ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର କ୍ଷେପଣାସ୍ତ୍ରକୁ ପ୍ରବେଶ କରାଇ ନ ଦେବାର ଦକ୍ଷତା (ଏରିଆ ଡିନାଏଲ ମ୍ୟୁନିସନ୍ସ) ତଥା ନୂଆ ସ୍ୱଦେଶୀ ସଂଯୋଜନ(ନ୍ୟୁ ଇଣ୍ଡିଜେନ୍‌ସ ଫ୍ୟୁଜେସ୍‌) ପ୍ରଣାଳୀର ସଫଳ ପରୀକ୍ଷା ବିଭିନ୍ନ ପରୀକ୍ଷଣ କେନ୍ଦ୍ରରେ ସମ୍ପନ୍ନ ହୋଇଛି । ପିନାକ-ଇଆର ମଲ୍ଟି ବ୍ୟାରେଲ ରକେଟ ଲଞ୍ଚର ସିଷ୍ଟମର ଏହି ସଫଳ ପରୀକ୍ଷା ପୋଖରାନ୍ ରେଞ୍ଜରେ କରାଯାଇଛି ।
ଏହି କ୍ଷେପଣାସ୍ତ୍ର ଲଂଚର ବ୍ୟବସ୍ଥାଟିର ଡିଜାଇନ ମିଳିତଭାବେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଗବେଷଣା ଓ ଉନ୍ନୟନ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ (ଡିଆରଡିଓ)ର ବିଭିନ୍ନ ପରୀକ୍ଷାଗାର, ପୁଣେର ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ଗବେଷଣା ଓ ବିକାଶ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ (ଏଆରଡିଇ) ଏବଂ ପୁଣେର ଉଚ୍ଚ ଊର୍ଜ୍ଜା ସାମଗ୍ରୀ ଗବେଷଣା ପରୀକ୍ଷାଗାର (ଏଚଇଏମ୍‌ଆରଏଲ୍‌) ଦ୍ୱାରା ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଛି ।
ପିନାକର ପରିବର୍ଦ୍ଧିତ ପ୍ରୟୋଗ ରେଞ୍ଜର ପ୍ରଦର୍ଶନ ଓ ଦକ୍ଷତାକୁ ପରଖିବା ପରେ ଡିଆରଡିଓ ଏହି ଟେକ୍‌ନୋଲୋଜି ସିଷ୍ଟମକୁ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଉଦ୍ୟୋଗକୁ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ହସ୍ତାନ୍ତର କରିଥିଲା । ସମ୍ପୃକ୍ତ ଅଂଶୀଦାର ଉଦ୍ୟୋଗ ଡିଆରଡିଓର ତତ୍ତ୍ୱାବଧାନରେ ପରିବର୍ଦ୍ଧିତ ପିନାକ ଏମକେ-୧ ରକେଟମାନ ଉତ୍ପାଦନ କରିଛି । ଏହି ରକେଟ ସବୁର ଗୁଣମାନକୁ ଡିଆରଡିଏ ଉତ୍ପାଦନର ପ୍ରତ୍ୟେକ ସ୍ତରରେ ଭଲଭାବେ ପରୀକ୍ଷାନିରୀକ୍ଷା କରିଥିଲା ।
ଟେକ୍‌ନୋଲୋଜି ହସ୍ତାନ୍ତର ପ୍ରକ୍ରିୟା ଭିତ୍ତିରେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଉଦ୍ୟୋଗ ଦ୍ୱାରା ନିର୍ମିତ ରକେଟଗୁଡିକର ମାନ, ଗୁଣ ଓ ଦକ୍ଷତାକୁ ନିରୀକ୍ଷଣ କରାଯାଇ ଏହାର ପରୀକ୍ଷା ପାଇଁ ଅନୁମତି ଦିଆଯାଇଥିଲା । ଡିଆରଡିଓର ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ତଦାରଖରେ ଏହି ରକେଟ ଉତ୍ପାଦନ କରାଯାଉଛି ଏବଂ ଏହାର ଦକ୍ଷତା ଓ ମାନକୁ ଡିଜାଇନ ଅନୁସାରେ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଇଛି ।
ବିଗତ ତିନିଦିନ ଧରି ଏହି ରକେଟଗୁଡିକର ପରୀକ୍ଷା ଡିଆରଡିଓ ପକ୍ଷରୁ ସ୍ଥଳସେନାର ସହଯୋଗରେ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ଫିଲ୍ଡ ଫାଏରିଂ ରେଞ୍ଜରେ କରାଯାଇଥିଲା ।ଏହି ପରୀକ୍ଷାବେଳେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ରକେଟଗୁଡିକରେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ଓ ଓଜନର ଯୁଦ୍ଧାସ୍ତ୍ର (ୱାରହେଡ) ଖଞ୍ଜାଯାଇ ତାହାର ପ୍ରୟୋଗ କରାଯାଇଥିଲା । ସମସ୍ତ ପରୀକ୍ଷଣ ସଫଳ ଓ ସନ୍ତୋଷଜନକ ହୋଇଛି । ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ଫାଏରିଙ୍ଗ ରେଞ୍ଜରୁ ଏଭଳି ୨୪ଟି ରକେଟ ପରୀକ୍ଷା କରାଯାଇଛି । ଲକ୍ଷ୍ୟଭେଦ କରିବାରେ ଏସବୁ ରକେଟ ସଫଳ ହୋଇଛି ଏବଂ ଏହା ତ୍ରୁଟିଶୂନ୍ୟ ରହିଛି । ଏଥି ସହିତ ଉତ୍ପାଦକଙ୍କୁ ଯେଉଁ ଟେକ୍‌ନୋଲୋଜି ହସ୍ତାନ୍ତର ହୋଇ ଉପଯୁକ୍ତ ରକେଟ ନିର୍ମାଣ ଦାୟିତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଥିଲା ସେ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ସଫଳତାର ସହିତ ଶେଷ ହୋଇଛି । ଏବେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଅଂଶୀଦାର ଉଦ୍ୟୋଗ ଏହି ରକେଟ ସିଷ୍ଟମର ବହୁଳ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ।
ପିନାକ-ଇଆର, ପୂର୍ବ ପିନାକ କ୍ଷେପଣାସ୍ତ୍ର ବ୍ୟବସ୍ଥାର ପରିବର୍ଦ୍ଧିତ ଓ ଉନ୍ନତ ସଂସ୍କରଣ । ଗତ ଦଶକରେ ପିନାକ ଭାରତୀୟ ସେନା ଦ୍ୱାରା ବ୍ୟବହୃତ ହେଉଥିଲା । ନୂଆ ଟେକ୍‌ନୋଲୋଜିର ପ୍ରୟୋଗ କରାଯାଇ ପିନାକର ଦକ୍ଷତା ଓ ଲକ୍ଷ୍ୟଭେଦ ପରିସରକୁ ଏବେ ବଢାଇବାକୁ ଭାରତ ସକ୍ଷମ ହୋଇଛି । ପରିବର୍ତ୍ତିତ ପରିସ୍ଥିତିର ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ ଏବଂ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ବାହିନୀର ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧିରେ ଏହା ସହାୟକ ହେବ ।
ପିନାକର ନୂଆ ଏରିଆ ଡିନାଏଲ ମ୍ୟୁନିସେନ୍ (ଏଡିଏମ୍‌) ଶ୍ରେଣୀର ରକେଟକୁ ପୋଖରାନ ସ୍ଥିତି ଫିଲ୍‌ଡ ଫାଏରିଂ ରେଞ୍ଜରେ ସଫଳତାର ସହ ପରୀକ୍ଷା କରାଯାଇଛି । ନୂଆ ଟେକ୍‌ନୋଲୋଜି ପ୍ରୟୋଗ ଦ୍ୱାରା ପିନାକ ରକେଟ୍ସର ଶକ୍ତି, ସାମର୍ଥ୍ୟ ଓ ଲକ୍ଷ୍ୟଭେଦ କ୍ଷମତା କିପରି ବଢିଛି ତାହା ନିର୍ଣ୍ଣୟ କରିବା ଥିଲା ଏହି ପରୀକ୍ଷାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଓ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ।
ପିନାକ ରକେଟର ପ୍ରକ୍ସିମିଟି ଫ୍ୟୁଜ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସ୍ୱଦେଶୀ କାରିଗରୀ ଜ୍ଞାନ କୌଶଳରେ ବିକଶିତ ହୋଇଛି । ପୁଣେର ଏଆରଡିଇ ପିନାକ ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ଫ୍ୟୁଜ ବିକଶିତ କରିଛି । ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ଏହି ଫ୍ୟୁଜକୁ ବ୍ୟବହାର କରାଯିବ ।କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ବିଭିନ୍ନ ପରୀକ୍ଷା କରାଯାଇ ଏହି ଫୁଜର ଦକ୍ଷତା ଓ କାରିଗରୀ ଶକ୍ତିକୁ ଆକଳନ କରାଯାଇଛି । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ସନ୍ତୋଷଜନକ ରହିଛି ।
ପ୍ରଥମଥର ପାଇଁ ଫ୍ୟୁଜ ଟେକ୍‌ନୋଲୋଜି ଦେଶୀୟ ଜ୍ଞାନ କୌଶଳରେ ବିକଶିତ କରାଯାଇଛି । ଏଥିପାଇଁ ନିରନ୍ତର ଚାଲିଥିବା ଗବେଷଣା ଓ ଉନ୍ନୟନ କାର୍ଯ୍ୟ ସଫଳ ପ୍ରମାଣିତ ହୋଇଛି । ଏହାଫଳରେ ଭାରତ ଆଉ ଆମଦାନୀ ହେଉଥିବା ବିଦେଶୀ ଫ୍ୟୁଜ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରିବ ନାହିଁ ।ଏହାଫଳରେ ଦେଶର ମୂଲ୍ୟବାନ ବୈଦେଶିକ ମୁଦ୍ରା ବଂଚିବ । ଏଆରଡିଇ ମଧ୍ୟ ଏଡିଏମ୍ ପାଇଁ କ୍ଷୁଦ୍ର ଫ୍ୟୁଜର ଡିଜାଇନ କରିଛି । ସାମ୍ପ୍ରତି କ ପରୀକ୍ଷଣ ସମୟରେ ଟ୍ୟାଙ୍କ ବିଧ୍ୱଂସୀ ଏଟିଏମ୍ ଓ ଡିଏସ୍‌ଡି ଫ୍ୟୁଜର ଦ୍ୱୈତ ପରୀକ୍ଷା ମଧ୍ୟ ସଫଳ ହୋଇଛି ।
ମୋଟାମୋଟି ଭାବେ ପିନାକର ପରିବର୍ଦ୍ଧିତ ସଂସ୍କରଣକୁ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ସବୁଜ ସଙ୍କେତ ଦେବା ନିମନ୍ତେ ଯେଉଁସବୁ ଗୁ୍‌ରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପରକ୍ଷୀ କରାଯାଇଥିଲା ତାହା ସଫଳ ଓ ସନ୍ତୋଷଜନକ ରହିଛି ।