Ministry of Health and Family Welfare
Government of India continues to keep track of the evolving situation; Home Secretary chairs high level review meeting
Focus on enhancing Genomic Surveillance of incoming passengers from ‘at risk’ countries
States/UTs advised to keep strict Vigil at Airports and Ports
APHOs and PHOs instructed for strict supervision of testing protocol at airports/ ports
28 NOV 2021 7:02PM by PIB Delhi
The Union Government has been leading the fight against the global pandemic with a ‘Whole of Government’ and ‘Whole of Society’ approach. As an ongoing effort to strengthen stakeholders for COVID management, the Government has been continuously advising the State/UT governments and various nodal agencies on focused public health responses which are revised based on emerging evidence. A similar risk-based approach is being emphasized with the emergence of the new Omicron variant of COVID-19 (B.1.1529) which has been classified as "Variant of Concern" by WHO.
The Prime Minister chaired a high-level meeting to review the emerging situation and India's preparedness in terms of public health measures, yesterday.
The Union Health Secretary has advised States/UTs regarding testing, surveillance, monitoring of hotspots, augmentation of health infrastructure, genome sequencing, and enhancing public awareness, vide his letters dated 25th and 27th of November 2021, the first of which was even before the variant was designated as a Variant of Concern (VoC) by WHO.
The criticality of scrupulous implementation and rigorous monitoring of the three-pronged surveillance strategy of screening and testing international travellers & their contacts, routine sentinel surveillance and surge surveillance, and timely sending of RT- PCR positive samples to designated INSACOG Genome Sequencing Laboratories (IGSLs) were stressed upon along with enhanced testing and monitoring of COVID-19 hotspots.
The imperative that all international travellers travelling from and transiting through these countries which are part of the “at risk” Country Category of international travellers coming to India and also including all other ‘at risk’ countries indicated in the revised Guidelines for International Arrivals issued by this Ministry dated 11th November 2021, are subjected to rigorous screening and testing, as per MoHFW Guidelines was suggested. The contacts of these international travellers are also to be closely tracked and tested as per MoHFW guidelines.
In this regard, a meeting was chaired by Home Secretary today where the overall global situation in wake of Omicron virus was comprehensively reviewed. The meeting saw the attendance of various domain experts including Dr. V K Paul, Member (Health), NITI Aayog, Dr. Vijay Raghavan, Principal Scientific Adviser to Prime Minister and senior officers from Health, Civil Aviation and other Ministries.
Various preventive measures in place and those to be further strengthened were discussed. The review and updation of Standard Operating Procedure on testing & surveillance of incoming international passengers, especially for those countries identified ‘at risk’ category was also discussed. The strengthening and intensification of genomic surveillance for variants through the INSACOG network was agreed upon with a focus on sampling and whole genome sequencing of international passengers especially from those countries where Omicron variant has been detected.
Airport Health Officials (APHOs) and Port Health Officials (PHOs) are to be sensitized for strict supervision of testing protocol at airports/ ports.
Decision on effective date of resumption of scheduled commercial international passengers service, to be reviewed, as per evolving global scenario. Closer watch on emerging pandemic situation within the country will be maintained.
For all authentic & updated information on COVID-19 related technical issues, guidelines & advisories please regularly visit: https://www.mohfw.gov.in/ and @MoHFW_INDIA.

ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ମହାମାରୀର ପରିବର୍ତ୍ତିତ ସ୍ଥିତି ଉପରେ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ତୀକ୍ଷ୍ମ ନଜର;
ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ସଚିବଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ବୈଠକରେ ପରିସ୍ଥିତି ଉପରେ ଆଲୋଚନା
‘ବିପଦାପନ୍ନ’ ଦେଶ ସମୂହରୁ ଆସୁଥିବା ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ଜେନୋମିକ୍ ସର୍ଭେଲାନ୍ସ ବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ
ବିମାନବନ୍ଦର ଓ ବନ୍ଦରରେ କଠୋର ତଦାରଖ ବ୍ୟବସ୍ଥା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାକୁ ସବୁ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳକୁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ପରାମର୍ଶ
ସବୁ ବିମାନବନ୍ଦର ଓ ବନ୍ଦରରେ ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପରୀକ୍ଷା ନିୟମକୁ କଡାକଡି କରିବାକୁ ସମ୍ପୃକ୍ତ ସମସ୍ତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଅଧିକାରୀଙ୍କୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ
28 NOV 2021 7:02PM by PIB Bhubaneswar
ବୈଶ୍ୱିକ ମହାମାରୀ କରୋନା ବିରୋଧରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର “ସମଗ୍ର ସରକାର ଓ ସମଗ୍ର ସମାଜ” ଆଭିମୁଖ୍ୟ ନେଇ ଲଢେଇ ଜାରି ରଖିଛନ୍ତି । ଏଥିରେ କୌଣସି ଢିଲା ଦିଆଯାଉନାହିଁ । କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ସବୁ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ, ସମ୍ପୃକ୍ତ ସମସ୍ତ ପକ୍ଷ, ବିଭିନ୍ନ ନୋଡାଲ ଏଜେନ୍ସିକୁ ପରିବର୍ତ୍ତିତ ସ୍ଥିତିକୁ ଦେଖି କି ପ୍ରକାର ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯିବ, ସେ ବିଷୟରେ ପରାମର୍ଶ ଦେଇ ଆସୁଛନ୍ତି । କରୋନାର ନୂଆ ରୂପ ଓ ସଂକ୍ରମଣକୁ ଦେଖି ସରକାର ନିୟମିତ ଭାବେ ତାଙ୍କର ରଣନୀତି ବଦଳାଉଛନ୍ତି ଏବଂ ତଦନୁସାରେ ପ୍ରତିକାର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଉଛି । ଏବେ କରୋନାର ଏକ ନୂଆ ଭୂତାଣୁ ଓମିକ୍ରନ(ବି.୧.୧୫୨୯) ଚିହ୍ନଟ ହେବା ସହିତ କେତକ ଦେଶରେ ଏହାର ସଂକ୍ରମଣ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ଏହି ନୂଆ ଭୂତାଣୁକୁ ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଂଗଠନ ଉଦ୍‌ବେଗ ସୃଷ୍ଟିକାରୀ ଭୂତାଣୁ (ଭାରିଆଣ୍ଟ ଅପ୍ କନ୍‌ସର୍ଣ୍ଣ) ଭାବେ ବର୍ଗୀକୃତ କରିବା ପରେ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ବିପଦକୁ ନିଜରରେ ରଖି ଭାରତ ସରକାର ଏହାର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ତତ୍ପର ହୋଇଉଠିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଗତକାଲି ଏକ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ବୈଠକରେ ନୂଆ ପରିସ୍ଥିତିର ସମୀକ୍ଷା କରିଥିଲେ । ସମ୍ଭାବ୍ୟ ପରିସ୍ଥିତିର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ପ୍ରସ୍ତୁତି ନେଇ ସେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀ ଓ କର୍ମକର୍ତ୍ତାଙ୍କଠାରୁ ପଚାରି ବୁଝିଥିଲେ ।
ନୂଆ ଭୂତାଣୁର ସମ୍ଭାବ୍ୟ ସଂକ୍ରମଣକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ଟେଷ୍ଟିଂ, ସର୍ଭେଲାନ୍ସ, ହଟସ୍ପଷ୍ଟ ମନିଟରିଂ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଓ ସୁବିଧା ସୁଯୋଗ ବଢାଇବା, ଜେନମ୍ ସିକ୍ୟୁଏନ୍‌ସିଂ ଓ ଜନସଚେତନତା ଆଦି ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଚିବ ଚଳିତମାସ ୨୫ଓ ୨୭ତାରିଖରେ ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳକୁ ଚିଠିଲେଖି ଅବଗତ କରାଇଛନ୍ତି ।
ନୂଆ ‘ଓମିକ୍ରନ” ଭୂତାଣୁକୁ ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଂଗଠନ ଚିନ୍ତା ଉଦ୍ରେକକାରୀ ଘୋଷଣା କରିବା ପରେ ପରେ ଭାରତ ପକ୍ଷରୁ ତୁରନ୍ତ ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି ।
ନୂଆ ଭୂତାଣୁ ସଂକ୍ରମଣକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ତିନିସୂତ୍ରୀ ରଣନୀତି ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି । ସେଗୁଡିକ ହେଲା-ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷଣ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଅଧିକ ସଘନ ଓ ବ୍ୟାପକ କରିବା, ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ଯାତ୍ରୀ ଏବଂସେମାନଙ୍କ ସଂସ୍ପର୍ଶରେ ଆସିଥିବା ଲୋକଙ୍କୁ ଚିହ୍ନଟ କରି ସେମାନଙ୍କର ସେଣ୍ଟିନେଲ ସର୍ଭେଲାନ୍ସ ଓ ସର୍ଜ ସର୍ଭେଲାନ୍ସ କରିବା ତଥା ଆରଟି-ପିସିଆର ପଜିଟିଭ ସାମ୍ପଲଗୁଡିକୁ କାଳବିଳମ୍ବ ନ କରି ଅଧିକୃତ ‘ଇନ୍ସାକ୍ଗ୍’ଜେନମ୍ ସିକ୍ୟୁଏନ୍‌ସିଂ ଲାବୋରେଟାରୀ (ଆଇଜିଏସ୍‌ଲ)ଗୁଡିକୁ ପଠାଇବ । ଏହାଛଡା କରୋନା ହଟସ୍ପଟ୍‌ଗୁଡିକରେ ଟେଷ୍ଟିଂ ଓ ମନିଟରିଂ କମକୁ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି ।
ଏବେ ଅବଶ୍ୟ ପାଳନୀୟ କାମଟି ହୋଇଛି ଯେ ବିପଦାପନ୍ନ ଓ ସଂକ୍ରମିତ ଦେଶରୁ ଭାରତକୁ ଆସୁଥିବା ବା ଭାରତ ଦେଇ ଯାତାୟତ କରୁଥିବା ସବୁ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ଉପରେ ତୀକ୍ଷ୍ମ ନଜର ରଖିବା । ଏସବୁ ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ସଂଶୋଧିତ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ଜାରି କରାଯାଇଛି । ଚଳିତ ନଭେମ୍ବର ୧୧ତାରିଖରେ ଏହି ସଂଶୋଧିତ ନିୟମ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଜାରି ହୋଇଛି । ତଦନୁସାରେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ସବୁ ଯାତ୍ରୀଙ୍କାର ଟେଷ୍ଟିଂ ଓ ସ୍କ୍ରିନିଂକୁ କଡାକଡିଭାବେ ସରକାରୀ ନିୟମ ଅନୁସାରେ କରାଯାଉଛି । ସେହିଭଳି ସମ୍ପୃକ୍ତ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ସଂସ୍ପର୍ଶରେ ଆସିଥିବା ଲୋକଙ୍କୁ ଠାବ କରି ସେମାନଙ୍କର ଆବଶ୍ୟକ ପରୀକ୍ଷାନିରୀକ୍ଷା ଘୋଷିତ କୋଭିଡ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ଅନୁସାରେ ହେଉଛି ।
ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଆଜି କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ସଚିବଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଏକ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ବୈଠକ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇ ଏଥିରେ ‘ଓମିକ୍ରନ’ ଭୂତାଣୁର ଉଦ୍‌ଭବ ଓ ସଂକ୍ରମଣ ଯୋଗୁଁ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ସ୍ଥିତି ସମ୍ପର୍କରେ ପୁଙ୍ଖାନୁପୁଙ୍ଖ ସମୀକ୍ଷା କରାଯାଇଥିଲା । ଏଥିରେ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରର ବିଶେଷଜ୍ଞ ଯଥା-ନୀତି ଆୟୋଗର ସଦସ୍ୟ(ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ) ଡକ୍ଟର ଭି.କେ.ପାଲ୍‌, ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରମୁଖ ବୈଜ୍ଞାନିକ ପରାମର୍ଶଦାତା ଡକ୍ଟର ବିଜୟ ରାଘବନ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀଗଣ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ଏଥିରେ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିବା ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରତିଷେଧକ ପଦକ୍ଷେପଗୁଡିକର ସମୀକ୍ଷା କରାଯିବା ସହିତ ଆଉ କି କି କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇ ୟପାରେ ସେ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋଚନା ହୋଇଥିଲା । ବର୍ତ୍ତମାନ ଦେଶକୁ ଆସୁଥିବା ଓ ଭାରତ ଦେଇ ଯାତ୍ରା କରୁଥିବା ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କର ଟେଷ୍ଟିଂ ଓ ସର୍ଭେଲାନ୍ସ କରିବାବେଳେ ଯେଉଁ ଦେଶରେ ନୂଆ ଭୂତାଣୁ ସଂକ୍ରମଣ ଦେଖାଦେଇଛି ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଂଗଠନ ଦ୍ୱାରା ସମ୍ପୃକ୍ତ ଦେଶ ବିପଦାପନ୍ନ ଘୋଷିତ ହୋଇଛି ସେଠାକାର ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ଉପରେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ନଜର ରଖିବାକୁ ଆଜିର ବୈଠକରେ ମତପ୍ରକାଶ ପାଇଛି । ଏହି ଟେଷ୍ଟିଂ ଓ ସର୍ଭେଲାନ୍ସ ଷ୍ଟାଣ୍ଡାର୍ଡ ଅପରେସନ ପ୍ରୋସିଡ୍ୟୁୟର ନୀତିରେ କରାଯିବ । ଏହାଛଡା ‘ଇନ୍ସାକଗ୍’ନେଟୱାର୍କ ମାଧ୍ୟମରେ ନୂଆ ପ୍ରଜାତିର ଭୂତାଣୁ ସଂକ୍ରମଣକୁ ଚିହ୍ନଟ କରିବା ପାଇଁ ଜେନୋମିକ୍ ସର୍ଭେଲାନ୍ସକୁ ବ୍ୟାପକ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଛି ।
ଦେଶର ସବୁ ବିମାନବନ୍ଦର ଓ ବନ୍ଦର କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କୁ ଏଥିପାଇଁ ସତର୍କ କରାଇଦିଆଯାଇଛି । ସମ୍ପୃକ୍ତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଅଧିକାରୀ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ଟେଷ୍ଟିଂ ଓ ସର୍ଭେଲାନ୍ସ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ତ୍ରୁଟିଶୂନ୍ୟ ଭାବେ ପାଳନ କରିବେ । ନୂଆ ଭୂତାଣୁ ସଂକ୍ରମଣ ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଭାରତରେ ଏହାର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରାଯିବ ।
କୋଭିଡ ସଂକ୍ରମଣ ସଂକ୍ରାନ୍ତ ସବିଶେଷ ତଥ୍ୟ ଓ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ଆଦି ଜାଣିବାକୁ ବା କିଛି ପ୍ରଶ୍ନର ଉତ୍ତର ପାଇବାକୁ ନିମ୍ନ ଠିକଣାରେ ଯୋଗାଯୋଗ କରନ୍ତୁ - https://www.mohfw.gov.in/pdf/coronvavirushelplinenumber.pdf