Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at the dedication of various developmental projects to the Nation in Mahoba, UP
19 NOV 2021 6:16PM by PIB Delhi
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
My greetings to the people of Mahoba, the land where the valor of Alha and Udal and the Chandelas is in every particle!
Governor of Uttar Pradesh Smt. Anandiben Patel ji, popular Karmayogi Chief Minister of UP Yogi Adityanath ji, my colleague in the Union Cabinet Shri Gajendra Singh Shekhawat ji, Ministers in the UP government Dr. Mahendra Singh ji and Shri G.S. Dharmesh ji, my colleagues in Parliament R.K. Singh Patel ji and Shri Pushpendra Singh ji, colleagues in the UP Legislative Council and Legislative Assembly, Shri Swatantradev Singh ji and Shri Rakesh Goswami ji respectively, other public representatives and my dear brothers and sisters present here!
Visiting the historical land of Mahoba has an altogether different feeling. The country is also celebrating the week-long Janjatiya Gaurav Diwas dedicated to the contribution of tribal friends in the independence of the country and nation building. It is a great privilege for me to be here on this holy land of brave Alha and Udal. Today is also the Prakash Purab of Guru Nanak Dev ji, who awakened a new consciousness in India during the era of servitude. I also extend many wishes on Guru Purab to the people of the country and the world. Today is also the birth anniversary of the brave daughter of India, the pride of Bundelkhand, the brave queen Laxmibai. After this program I will also visit Jhansi where a huge program related to defence is going on.
Brothers and sisters,
Mahoba is witness to how we have brought the government out of the closed rooms of Delhi to every nook and corner of the country in the last seven years. This land has been witness to the schemes and decisions which have made substantial and meaningful changes in the lives of poor mothers, sisters and daughters of the country. Just a few months back, the second phase of the Ujjwala scheme for the entire country was launched from here. I remember I had promised crores of Muslim sisters of the country from Mahoba a few years ago that I would liberate them from the hassles of Triple Talaq. The promise made in Mahoba has been fulfilled.
Brothers and sisters,
Today I have come here to hand over a big gift to my dear farmer brothers and sisters of Bundelkhand. Today I have the privilege of inaugurating the Arjun Sahayak Project, Ratauli Dam Project, Bhaoni Dam Project and Majhgaon-Chilli Sprinkler Irrigation Project. These projects built at a cost of more than Rs. 3,000 crores will benefit the people of Mahoba as well as the people of Hamirpur, Banda and Lalitpur districts and lakhs of farmer families. More than four lakh people will also get pure drinking water. The wait for water for generations is going to end today.
Friends,
I welcome your enthusiasm. Your love means a lot to me. But I request you not to come forward as there is no space and please maintain calm and peace.
Friends,
Guru Nanak Dev ji has said:
पहलां पानी जीओ है, जित हरिया सभ कोय!!
That is, water should always be given priority because the entire universe gets life from water. Mahoba and this entire region used to be a perfect model of water conservation and water management hundreds of years ago. The ponds built during the regimes of Bundela, Parihar and Chandela kings are still a great example of water conservation. Sindh, Betwa, Dhasan, Ken and Narmada rivers gave prosperity as well as fame to Bundelkhand. It is the same Chitrakoot and Bundelkhand which provided solace to Lord Rama during his exile and the forest resources also blessed him.
But friends,
The question is how this area became the hotbed of water challenges and migration over time. Why people in this area started shying away from marriage of their daughters in the region, why daughters here started wishing for marriage in the water abundant areas. The people of Mahoba and Bundelkhand know the answers to these questions very well.
Those ruling Delhi and Uttar Pradesh left no stone unturned to devastate the region. It is not hidden from anyone how the forests and resources here were handed over to the mafia. Strangely, some people are creating hue and cry when the mafias are being bulldozed in UP. No matter how much trouble these people create, the development works in Bundelkhand and UP are not going to stop.
Friends,
The people here can never forget the way these people treated Bundelkhand. There was a lot of talk about installing tube wells and hand pumps, but the earlier governments did not specify how water would come in the absence of ground water. You know it better than me what happened to the ponds whose foundation laying ceremonies were held with fanfare. Those running the earlier governments looted Bundelkhand by pocketing commissions in projects related to dams and ponds and scams in drought relief and benefited their families only. They were little concerned when you were yearning for every drop of water.
Brothers and sisters,
The Arjun Sahayak Project is one such example of their performance. The project was hanging fire for years and remained unfinished. After 2014, I started asking for status of such pending projects and irrigation schemes in the country. I also discussed several times at many levels with the UP government of that time for the early completion of the Arjun Sahayak Project. But these culprits of Bundelkhand did not show any interest in completing irrigation projects here.
Finally, the pace of work on this project gathered momentum after Yogi ji's government was formed in 2017. And today this project has been dedicated to the people of Bundelkhand. For decades, the people of Bundelkhand have seen corrupt governments. For the first time, the people of Bundelkhand are seeing the government working for their development. My brothers and sisters of Bundelkhand, no one can forget the bitter truth that they never got tired of looting Uttar Pradesh whereas we do not get tired of working.
Friends,
Entangling farmers in problems has always been the hallmark of some political parties. They do politics over problems and we do politics of solutions. Our government only found the solution to the Ken-Betwa after consulting all the stakeholders. Ken-Betwa link is also going to benefit lakhs of farmers here in future. Yogi ji's government has launched many water related projects in Bundelkhand during the last four-and-a-half years. Today the launch of the Mashgaon-Chilli sprinkler scheme represents modernization in irrigation.
Friends,
I come from Gujarat and the ground reality of Gujarat then was not much different from that of Bundelkhand. Therefore, I understand your problems. With the blessings of Mother Narmada, the Sardar Sarovar Dam water is reaching even the desert of Kutch in Gujarat. We are working relentlessly to achieve the same success in Bundelkhand that we got in Gujarat. Brothers and sisters, Kutch in Gujarat also witnessed migrations as in Bundelkhand. While the population in the country increased, it declined in Kutch as people would migrate from there. But when I got an opportunity to serve, Kutch has now become one of those districts that are progressing at a fast pace.
My brothers and sisters from many parts of Uttar Pradesh are also trying their luck in Kutch. And I say from my experience in Kutch that we can give that strength and new life to Bundelkhand again. Work is also being done rapidly in Bundelkhand under the Jal Jeevan Mission in order to mitigate the biggest difficulty of the mothers and sisters here. A special campaign is being run to ensure that water reaches every household through pipes in Bundelkhand as well as in Vindhyachal.
Brothers and sisters,
For decades, the dynastic governments kept most of the villages in UP parched. The karmayogi governments have provided tap water to 30 lakh families in UP within just two years. While the dynastic governments deprived children and daughters of separate toilets in schools, drinking water facilities, the double engine government of karmayogis built separate toilets for daughters in schools and supplied tap water to more than one lakh schools and thousands of Anganwadi centers in UP. When the welfare of the poor is the top priority, then work happens at a fast pace.
Brothers and sisters,
Our government has taken steps in the interest of farmers at every level from providing seeds to ensuring markets. More than 1650 good quality seeds have been developed in the last seven years. Many of these seeds give high yields while consuming minimum water. The government is focusing on coarse cereals, pulses and oilseeds suited to the soil of Bundelkhand. Record procurement of pulses and oilseeds has been done in the last few years. Recently, MSP has been increased to Rs 400 per quintal for several pulses like mustard and lentils. A national mission has been started to make India self-sufficient in edible oil so that 80,000 crore rupees which we spend on imports of edible oil annually should go to the farmers of the country. This will also help the farmers of Bundelkhand a lot.
Brothers and sisters,
The dynastic governments wanted to keep the farmers only in deprivation. They used to make announcements in the name of farmers, but not even a single pie reached the farmers. Whereas we have transferred Rs 1.62 lakh crore directly to the bank accounts of farmers under the PM Kisan Samman Nidhi scheme so far. This entire amount has reached every farmer family. The dynastic governments had even denied the facility of Kisan Credit Cards to small farmers and livestock farmers. Our government has also connected small farmers with the facility of Kisan Credit Cards.
Brothers and sisters,
The government is committed to make this region self-reliant in employment and to prevent migration from Bundelkhand. The Bundelkhand Expressway and UP Defence Corridor is also a great proof of this. Hundreds of industries will be set up here in the near future and the youth will get employment here. Now the fate of these areas will not be a matter of just one festival. Moreover, this region’s treasure of history, faith, culture and nature is also becoming a huge medium of employment. This is the region of ​​pilgrimages. This region has the blessings of Guru Gorakhnath ji. Be it the Rahila Sagar Sun Temple, Maa Pitambara Shakti Peeth, Chitrakoot temple or Sonagiri pilgrimage, what is not here? Who will not be attracted to Bundeli language, poetry, literature, song-music and Mahoba's pride – ‘Deshavari Paan’? Many pilgrimage centers are being developed here under the Ramayan Circuit Scheme.
Brothers and sisters,
The double engine government is trying to make this decade the decade of Bundelkhand, Uttar Pradesh, through many such programs. This double engine government will continue to get the power of your blessings. With this belief, I am going to leave for the program in Jhansi after taking your permission. I am very grateful to you from my heart for blessing us by coming in such a large number. Speak with me:
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Many thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଉତର ପ୍ରଦେଶର ମହୋବାଠାରେ ବିଭିନ୍ନ ବିକାଶ ପରିଯୋଜନାକୁ ରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ସମର୍ପିତ କରିବା ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କର ସମ୍ବୋଧନ
19 NOV 2021 6:16PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ ମାତାଙ୍କର ଜୟ ହେଉ!
ଭାରତ ମାତାଙ୍କର ଜୟ ହେଉ!
ଯେଉଁ ମହୋବାର ଭୂମିରେ ଆଲ୍‌ହା – ଊଦଳ ଏବଂ ବୀର ଚନ୍ଦେଲାଙ୍କର ବୀରତା ଚାରିଆଡେ ଛାଇ ରହିଛି, ସେହି ମହୋବାବାସୀଙ୍କୁ ମୋର କୋଟି ମୋଟି ପ୍ରଣାମ ।
ଉତରପ୍ରଦେଶର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀମତୀ ଆନନ୍ଦୀବେନ୍ ପଟେଲ୍ ଜୀ, ୟୁପିର ଲୋକପ୍ରିୟ କର୍ମଯୋଗୀ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଯୋଗୀ ଆଦିତ୍ୟନାଥ ଜୀ, କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀମଣ୍ଡଳରେ ମୋର ସହଯୋଗୀ ଶ୍ରୀ ଗଜେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ଶେଖାୱତ୍ ଜୀ, ୟୁପି ସରକାରଙ୍କ ମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ମହେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ଜୀ, ଶ୍ରୀ ଜିଏସ୍ ଧର୍ମେଶ ଜୀ, ସଂସଦରେ ମୋର ସହଯୋଗୀ ଆର୍‌. କେ. ସିଂହ ପଟେଲ୍ ଜୀ, ଶ୍ରୀ ପୁଷ୍ପେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ଜୀ, ଉତରପ୍ରଦେଶ ବିଧାନ ପରିଷଦ ଏବଂ ବିଧାନସଭାର ସହଯୋଗୀ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ରଦେବ ଜୀ, ଶ୍ରୀ ରାକେଶ ଗୋସ୍ୱାମୀ ଜୀ, ଅନ୍ୟ ଜନପ୍ରତିନିଧିଗଣ ଏବଂ ଏଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ମୋର ପ୍ରିୟ ଭାଇ ଏବଂ ଭଉଣୀ!!
ମହୋବାର ଐତିହାସିକ ଭୂମିକୁ ଆସି ଏକ ଭିନ୍ନ ଅନୁଭବ ହୋଇଥାଏ । ବର୍ତମାନ ଦେଶ, ଦେଶର ସ୍ୱାଧୀନତା ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣରେ ଜନଜାତି ସହଯୋଗୀ ମାନଙ୍କର ଯୋଗଦାନକୁ ସମ୍ପ୍ରତି ଜନଜାତି ଗୌରବ ସପ୍ତାହ ଭାବେ ପାଳନ କରୁଛି । ଏହି ସମୟରେ ବୀର ଆଲ୍‌ହା ଏବଂ ଊଦଳଙ୍କର ପୂଣ୍ୟଭୁମିକୁ ଆସିବା, ମୋ ପାଇଁ ପରମ ସୌଭାଗ୍ୟର ବିଷୟ । ଦାସତ୍ୱର ସେହି ସମୟରେ ଭାରତରେ ନୂତନ ଚେତନା ସୃଷ୍ଟି କରିଥିବା ଶ୍ରୀ ଗୁରୁ ନାନକ ଦେବଙ୍କର ଆଜି ପ୍ରକାଶ ପର୍ବ । ମୁଁ ଦେଶ ଏବଂ ଦୁନିଆର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଗୁରୁ ପରବର ମଧ୍ୟ ଅନେକ ଅନେକ ଶୁଭକାମନା ଦେଉଛି । ଆଜି ମଧ୍ୟ ଭାରତର ବୀରା କନ୍ୟା, ବୁନ୍ଦେଲଖଣ୍ଡର ଗୌରବ, ବୀରାଙ୍ଗନା ରାଣୀ ଲକ୍ଷ୍ମୀବାଇଙ୍କର ଜୟନ୍ତୀ ଦିବସ । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପରେ ମୁଁ ଝାନ୍‌ସୀ ଯିବି । ପ୍ରତିରକ୍ଷାର ଏକ ବହୁତ ବଡ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସେଠାରେ ଚାଲୁଛି ।
ଭାଇ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ,
ଗତ ୭ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ କିପରି ସରକାରକୁ ଦିଲ୍ଲୀର ବନ୍ଦ କୋଠରୀରୁ ବାହାର କରି ଦେଶର କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ପହଂଚାଇ ପାରିଛୁ, ମହୋବା ତା’ର ପ୍ରତ୍ୟେକ୍ଷ ସାକ୍ଷୀ । ଏହି ଭୂମି ଏହିଭଳି ଯୋଜନାଗୁଡିକର, ଏହିଭଳି ନିଷ୍ପତିର ସାକ୍ଷୀ ରହିଛି, ଯାହା ଦେଶର ଗରୀବ ମାଆ – ଭଉଣୀ – ଝିଅମାନଙ୍କ ଜୀବନରେ ବୃହତ୍ ଏବଂ ସଫଳ ପରିବର୍ତନ ଆଣିଛି । କିଛି ମାସ ପୂର୍ବରୁ, ଏଠାରୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଦେଶ ନିମନ୍ତେ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳା ଯୋଜନାର ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା । ମୋର ମନେ ଅଛି, କିଛି ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ମୁଁ ଦେଶର କୋଟି କୋଟି ମୁସଲିମ୍ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ତିନ୍ ତଲାକ ସମସ୍ୟାରୁ ମୁକ୍ତି ଦେବି ବୋଲି ଏଠାରେ ପ୍ରତିଜ୍ଞା କରିଥିଲି । ମହୋବାରେ କରାଯାଇଥିବା ସେହି ପ୍ରତିଜ୍ଞା, କେବେଠାରୁ ପୂରଣ ହୋଇସାରିଛି ।
ଭାଇ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ,
ମୁଁ ଆଜି ଏବେ ଏହା ବୁନ୍ଦେଲଖଣ୍ଡର ଭଉଣୀ ଏବଂ ମୋର ପ୍ରିୟ କୃଷକ ଭାଇଏବଂ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ବଡ ଉପହାର ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ଆସିଛି । ଆଜି ଅର୍ଜୁନ ସହାୟକ ପ୍ରକଳ୍ପ, ରତୌଲି ବନ୍ଧ ପ୍ରକଳ୍ପ, ଭାବନୀ ବନ୍ଧ ପ୍ରକଳ୍ପ ଏବଂ ମଝଗାଓଁ ଚିଲ୍ଲୀ ସ୍ପ୍ରିଙ୍କଲର ସେଚ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ଲୋକାର୍ପଣ କରିବା ନିମନ୍ତେ ମୋତେ ସୌଭାଗ୍ୟ ମିଳିଛି । ୩ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ପରିମାଣର ଅର୍ଥ ବିନିଯୋଗ ହୋଇଥିବା ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡିକରୁ ମହୋବାର ଲୋକମାନଙ୍କ ସମେତ ହମୀରପୁର, ବାନ୍ଦ୍ରା ଏବଂ ଲଲିତପୁର ଜିଲ୍ଲାର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ତଥା ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ କୃଷକ ପରିବାରକୁ ଲାଭ ମିଳିବ । ଏହା ଫଳରେ ୪ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ବିଶୁଦ୍ଧ ପାନୀୟ ଜଳ ମିଳି ପାରିବ । ଅନେକ ପିଢ଼ି ଧରି ଲୋକମାନେ ଯେଉଁ ଜଳର ଅପେକ୍ଷା କରିଥିଲେ, ଆଜି ସେହି ଅପେକ୍ଷାର ଅନ୍ତ ହେବାକୁ ଯାଉଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ
ଆପଣଙ୍କ ଉତ୍ସାହକୁ ମୁଁ ସମ୍ମାନ ଦେଉଛି । ଆପଣଙ୍କ ଭଲ ପାଇବା ମୋ ପାଇଁ ବହୁତ କିଛି, କିନ୍ତୁ ଏହା ମୋର ପ୍ରାର୍ଥନା ଯେ, ଆଗରେ ଆଉ ସ୍ଥାନ ନାହିଁ, ଆପଣମାନେ ଦୟାକରି ଆଗକୁ ଆସିବା ପାଇଁ ଚେଷ୍ଟା କରନ୍ତୁ ନାହିଁ, ଯେଉଁଠାରେ ଅଛନ୍ତି, ସେଠାରେ ରହି ଶାନ୍ତି ବଜାୟ ରଖନ୍ତୁ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ
ଗୁରୁ ନାନକ ଦେବ କହିଛନ୍ତି ଯେ, -
‘ପହଲା ପାନି ଜିଓ ହେ, ଜିତ୍ ହାରିୟା ସବ୍ କୋଇ’ ।
ଅର୍ଥାତ୍‌, ପାଣିକୁ ସର୍ବଦା ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବା ଆବଶ୍ୟକ, କାରଣ ଜଳରୁ ହିଁ ସମଗ୍ର ସୃଷ୍ଟିକୁ ଜୀବନ ମିଳିଥାଏ । ଶହ ଶହ ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ମହୋବା ସମେତ ସମଗ୍ର ଅଂଚଳ ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ଜଳ ପରିଚଳନା ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଏକ ଉତମ ମଡେଲ୍ ଥିଲା । ବୁନ୍ଦେଲ୍‌, ପରିହାର ଏବଂ ଚନ୍ଦେଲ୍ ରାଜାମାନଙ୍କ ସମୟରେ ଏଠାରେ ପୋଖରୀ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯେଉଁ କାର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଥିଲା, ଆଜି ବି ତାହା ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣର ଏକ ବହୁତ ଭଲ ଉଦାହରଣ ଅଟେ । ସିନ୍ଧ, ବେଟୱା, ଧସାନ୍‌, କେନ୍ ଏବଂ ନର୍ମଦା ଭଳି ନଦୀଗୁଡିକର ପାଣି ବୁନ୍ଦେଲଖଣ୍ଡକୁ ସମୃଦ୍ଧ କରିଥିଲା, ପ୍ରସିଦ୍ଧି ବି ଦେଇଥିଲା । ସେହି ଚିତ୍ରକୂଟ, ସେହି ବୁନ୍ଦେଲଖଣ୍ଡ ଏବେ ବି ଅଛି, ଯାହା ବନବାସ ସମୟରେ ରାମଙ୍କର ସହାୟତା କରିଥିଲା, ଏଠାର ବନ୍ୟ ସମ୍ପଦ ମଧ୍ୟ ତାଙ୍କୁ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେଇଥିଲେ ।
କିନ୍ତୁ ବନ୍ଧୁଗଣ,
ପ୍ରଶ୍ନ ଏହା ଯେ, ସମୟ ସହିତ ଏହି କ୍ଷେତ୍ର କିପରି ଜଳର ସମସ୍ୟା ଏବଂ ପଳାୟନର କେନ୍ଦ୍ର ପାଲଟି ଗଲା? କାହିଁକି ଏହି ଅଂଚଳରେ ଲୋକମାନେ ସେମାନଙ୍କ ଝିଅମାନଙ୍କର ବିବାହ କରିବାକୁ ଭୟ କରିଥାନ୍ତି, କାହିଁକି ଏଠାର ଝିଅମାନେ ଯେଉଁ ଅଂଚଳରେ ଜଳ ମିଳିଥାଏ ସେଠାରେ ବିବାହ କରିବାକୁ ଇଚ୍ଛା ପ୍ରକାଶ କରିଥାନ୍ତି । ଏହି ପ୍ରଶ୍ନର ଉତର ମହୋବାର ଲୋକମାନେ, ବୁନ୍ଦେଲଖଣ୍ଡର ଲୋକମାନେ ବହୁତ ଭଲରେ ଜାଣିଛନ୍ତି ।
ଦିଲ୍ଲୀ ଏବଂ ଉତରପ୍ରଦେଶରେ ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି ଶାସକମାନେ ପାଳି କରି ଏହି ଅଂଚଳକୁ ନଷ୍ଟ କରିବାରେ କୌଣସି କାମ ବାକି ରଖିନାହାନ୍ତି । ଏଠାର ଜଙ୍ଗଲ, ଏଠାର ସମ୍ବଳକୁ କିପରି ମାଫିଆମାନଙ୍କ ହାତକୁ ଟେକି ଦିଆଯାଇଛି, ଏହା କାହାକୁ ଅଛପା ନାହିଁ । ଏବଂ ଏବେ ଦେଖନ୍ତୁ, ଯେତେବେଳେ ସେହି ମାଫିଆମାନଙ୍କ ଉପରେ ଉତରପ୍ରଦେଶରେ ବୁଲଡୋଜର ଚାଲୁଛି, କିଛି ଲୋକ ଜଟିଳ ପରିସ୍ଥିତି ସୃଷ୍ଟି କରୁଛନ୍ତି । ଏହି ଲୋକମାନେ କେତେ ବି ସମସ୍ୟା ସୃଷ୍ଟି କରନ୍ତୁ ଉତରପ୍ରଦେଶର ବିକାଶର କାମ, ବୁନ୍ଦେଲଖଣ୍ଡର ବିକାଶର କାମ ବନ୍ଦ ହେବାର ପ୍ରଶ୍ନ ଉଠୁନାହିଁ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ
ଏହି ଲୋକମାନେ ବୁନ୍ଦେଲଖଣ୍ଡ ସହିତ ଯେଉଁଭଳି ବ୍ୟବହାର କରିଛନ୍ତି, ତାହାକୁ ଏଠାର ଲୋକମାନେ କେବେ ଭୁଲି ପାରିବେ ନାହିଁ । ନଳକୂଅ, ହ୍ୟାଣ୍ଡପମ୍ପ୍‌ର କଥା ଅନେକ ଥର କୁହାଯାଇଛି, କିନ୍ତୁ ପୂର୍ବ ସରକାର ଭୂତଳ ଜଳର ଅଭାବରେ ତାହା ମାଧ୍ୟମରେ ଜଳ କିପରି ଆସିବ ତାହା ଜଣେଇନାହାନ୍ତି । ପୋଖରୀଖୋଳା ନାମରେ ବହୁତ ଫିତା କଟାଯାଇଛି, କିନ୍ତୁ ଫଳ କ’ଣ ମିଳିଛି ତାହା ଆପଣମାନେ ମୋ ତୁଳନାରେ ବହୁତ ଭଲରେ ଜାଣିଛନ୍ତି । ବନ୍ଧ, ପୋଖରୀ ଖୋଳା ଯୋଜନା ନାମରେ କମିଶନ, ମରୁଡି ରିଲିଫ୍ ନାମରେ ଘୋଟାଲା ହୋଇଛି, ବୁନ୍ଦେଲଖଣ୍ଡକୁ ଲୁଟି ପୂର୍ବତନ ସରକାରକୁ ଚଲାଉଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷ କେବଳ ନିଜ ପରିବାରର ଭଲ କରିଛନ୍ତି । ଆପଣଙ୍କ ପରିବାର ଟୋପାଏ ଟୋପାଏ ପାଣି ପାଇଁ କଷ୍ଟଯନ୍ତ୍ରଣାରେ ସଢ଼ିଛି, କିନ୍ତୁ ସେମାନଙ୍କର ଏସବୁ ସହିତ କୌଣସି ସମ୍ପର୍କ ନଥିଲା ।
ଭାଇ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ,
ସେମାନେ କିପରି କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି, ଏହାର ଏକ ଉଦାହରଣ ହେଉଛି ଏହି ଅର୍ଜୁନ ସହାୟକ ପ୍ରକଳ୍ପ । ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଅଟକି ରହିଥିଲା, ଅଧାପନ୍ତରିଆ ହୋଇ ପଡି ରହିଥିଲା । ୨୦୧୪ ପରେ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଦେଶରେ ଏଭଳି ଅଟକି ରହିଥିବା ପ୍ରକଳ୍ପ, ଅଟକିଥିବା ସେଚ ଯୋଜନାର ରେକର୍ଡ ମାଗିବା ଆରମ୍ଭ କଲି, ଅର୍ଜୁନ ସହାୟକ ପ୍ରକଳ୍ପ କିପରି ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବ, ସେଥିପାଇଁ ତତ୍‌କାଳୀନ ଉତରପ୍ରଦେଶ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ସହିତ ଅନେକ ଥର ଚର୍ଚ୍ଚା କରିଛି, ଅନେକ ସ୍ତରରେ ଆଲୋଚନା କରିଛି । କିନ୍ତୁ ବୁନ୍ଦେଲଖଣ୍ଡର ଏହି ଦୋଷୀମାନେ, ସେଚ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବା ଦିଗରେ କୌଣସି ଆଗ୍ରହ ପ୍ରକାଶ କରିନଥିଲେ ।
୨୦୧୭ରେ ଯୋଗୀ ଜୀଙ୍କ ସରକାର ଗଠନ ହେବା ପରେ ପରିଶେଷରେ, ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡିକର କାର୍ଯ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଲା । ଏବଂ ଆଜି ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଆପଣମାନଙ୍କୁ, ବୁନ୍ଦେଲଖଣ୍ଡର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ସମର୍ପିତ କରାଯାଉଛି । ଅନେକ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ବୁନ୍ଦେଲଖଣ୍ଡର ଲୋକମାନେ ଲୁଟୁଥିବା ସରକାରଙ୍କୁ ଦେଖିଛନ୍ତି । ପ୍ରଥମଥର ପାଇଁ ବୁନ୍ଦେଲଖଣ୍ଡର ଲୋକମାନେ, ଏହାର ବିକାଶ ନିମନ୍ତେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ସରକାରଙ୍କୁ ଦେଖୁଛନ୍ତି । ବୁନ୍ଦେଲଖଣ୍ଡର ମୋର ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ, ଏହି କଟୁ ସତ୍ୟକୁ କେହି ଭୁଲି ପାରିବେନି, ଯେ ସେମାନେ ଉତରପ୍ରଦେଶକୁ ଲୁଟି ଲୁଟି ଥକ୍କ୍‌ା ଅନୁଭବ କରୁନଥିଲେ ଏବଂ ଆମେ କାମ କରି କରି ମଧ୍ୟ ଥକୁନାହୁଁ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସର୍ବଦା ସମସ୍ୟା ଭିତରେ ଛନ୍ଦି ରଖିବା ଅନେକ ରାଜନୈତିକ ଦଳର ଆଧାର ରହିଆସିଛି । ସେମାନେ ସମସ୍ୟାର ରାଜନୀତି କରିଥାନ୍ତି, ଏବଂ ଆମେ ସମାଧାନର ରାଷ୍ଟ୍ରନୀତି କରିଥାଉ । କେନ୍ - ବେଟୱା ସଂଯୋଗର ସମାଧାନର ବାଟ ମଧ୍ୟ ଆମ ସରକାର ବାହାର କରିଥିଲା, ସମସ୍ତ ପକ୍ଷ ସହିତ ଆଲୋଚନା କରି ଏହାର ସମାଧାନ କରାଯାଇଥିଲା । ଭବିଷ୍ୟତରେ କେନ୍ – ବେଟୱା ସଂଯୋଗରୁ ମଧ୍ୟ ଏହି ଅଂଚଳର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ କୃଷକମାନେ ମଧ୍ୟ ଲାଭବାନ୍ ହେବେ । ଯୋଗୀ ଜୀଙ୍କର ସରକାର ଗତ ସାଢ଼େ ଚାରି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ବୁନ୍ଦେଲଖଣ୍ଡରେ ଅନେକ ଜଳ ପରିଯୋଜନା ଉପରେ କାମ ଆରମ୍ଭ କରିଛି । ଆଜି ମଝଗାଓଁ – ଚିଲ୍ଲୀ ସ୍ପ୍ରିଙ୍କଲର ଯୋଜନା ଭଳି ଆଧୁନିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳର ଲୋକାର୍ପଣ, ସିଂଚନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଧୁନିକତାକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରିଥାଏ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ
ମୁଁ ଯେଉଁ ଗୁଜୁରାଟରୁ ଆସିଛି, ତାହାର ପ୍ରକୃତ ସତ୍ୟ ହେଉଛି, ପୂର୍ବରୁ ଗୁଜୁରାଟର ଅବସ୍ଥା ଯାହା ଥିଲା, ସେହି ପରିସ୍ଥିତି ବୁନ୍ଦେଲଖଣ୍ଡ ସହିତ ପ୍ରାୟ ସମାନ । ତେଣୁ ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ସମସ୍ୟାକୁ ବୁଝିପାରୁଛି, ଆପଣମାନଙ୍କ କଷ୍ଟକୁ ଜାଣିପାରୁଛି । ମାତା ନର୍ମଦାଙ୍କର ଆଶୀର୍ବାଦରୁ, ସର୍ଦ୍ଦାର ସରୋବର ବନ୍ଧର ଆଶୀର୍ବାଦରୁ, ଆଜି ଗୁଜୁରାଟର ମରୁଭୂମି ଅଂଚଳ କଚ୍ଛ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଜଳ ଯୋଗାଣ ହୋଇପାରିଛି ।
ଯେଉଁଭଳି ସଫଳତା ଆମେ ଗୁଜୁରାଟରେ ପାଇଛୁ, ସେହିଭଳି ସଫଳତା, ବୁନ୍ଦେଳଖଣ୍ଡରେ ପାଇବା ପାଇଁ ଆମେ ଦିନରାତି କାମରେ ଲାଗି ପଡିଛୁ । ଭାଇ – ଭଉଣୀମାନେ, ଯେଉଁଭଳି ବୁନ୍ଦେଲଖଣ୍ଡରୁ ଲୋକମାନେ ବାହାରକୁ ପଳାୟନ କରୁନ୍ତି, ସେହିଭଳି ଗୁଜୁରାଟରେ ମଧ୍ୟ କଚ୍ଛରେ ଲଗାତର ପଳାୟନ ହେଉଥିଲା । ଦେଶରେ ଜନସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବାରେ ଲାଗିଥିଲା, କଚ୍ଛ ଜିଲ୍ଲାରେ ଜନସଂଖ୍ୟା କମ୍ ହେବାରେ ଲାଗିଥିଲା । ଲୋକମାନେ ବାରମ୍ବାର କଚ୍ଛ ଛାଡି ଚାଲି ଯାଉଥିଲେ । କିନ୍ତୁ ମୋତେ ଯେତେବେଳେ ଲୋକମାନଙ୍କ ସେବା କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଲା, ଆଜି କଚ୍ଛ, ହିନ୍ଦୁସ୍ତାନର ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବିକାଶ କରୁଥିବା ଜିଲ୍ଲା ମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସାମିଲ୍ ହୋଇପାରିଛି ।
ଉତର ପ୍ରଦେଶର ଅନେକ ଅଂଚଳରୁ ମୋର ଭାଇ ଭଉଣୀମାନେ କଚ୍ଛକୁ ଆସି ସେମାନଙ୍କର ଭାଗ୍ୟ ପରୀକ୍ଷା କରୁଛନ୍ତି । ଏବଂ କଚ୍ଛରେ ମୋର ଅନୁଭୂତିରୁ କହୁଛି ଯେ, ଆମେମାନେ ବୁନ୍ଦେଲଖଣ୍ଡକୁ ପୁଣି ଥରେ ସେହି ଶକ୍ତି ଦେଇପାରିବା, ପୁଣି ଥରେ ନୂତନ ଜୀବନ ଦେଇପାରିବା । ଏଠାର ମାଆ ଭଉଣୀମାନଙ୍କର ସବୁଠାରୁ ବଡ ସମସ୍ୟା ଦୂର କରିବା ପାଇଁ, ବୁନ୍ଦେଲଖଣ୍ଡରେ ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ ଆଧାରରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କାମ ଜାରି ରହିିଛି । ବୁନ୍ଦେଲଖଣ୍ଡ ଏବଂ ଏହା ସହିତ ବିଦ୍ୟାଳୟରେ, ପାଇପ୍‌ରେ ପ୍ରତି ଘରକୁ ଜଳ ଯୋଗାଣ କରାଯିବ, ସେଥପାଇଁ ବିଶେଷ ଅଭିଯାନ ଚାଲୁ ରଖାଯାଇଛି ।
ଭାଇ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ
ପରିବାରବାଦୀ ମାନଙ୍କର ସରକାରମାନେ ଅନେକ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଉତର ପ୍ରଦେଶର ଅଧିକାଂଶ ଗ୍ରାମଗୁଡିକୁ ଶୋଷରେ ରଖିଛନ୍ତି । କର୍ମଯୋଗୀ ମାନଙ୍କର ସରକାର ମାତ୍ର ଦୁଇ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୩୦ ଲକ୍ଷ ପରିବାରକୁ ଉତରପ୍ରଦେଶରେ ନଳ/ ପାଇପ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ଜଳ ଯୋଗାଣ କରିଛନ୍ତି । ପରିବାରବାଦୀ ମାନଙ୍କର ସରକାର ପିଲାମାନଙ୍କୁ, ଝିଅମାନଙ୍କୁ, ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ଅଲଗା ଶୌଚାଳୟ, ପାନୀୟ ଜଳ ସୁବିଧାରୁ ବଂଚିତ ରଖିଛନ୍ତି, କର୍ମଯୋଗୀ ମାନଙ୍କର ଦୁଇ ଇଞ୍ଜିନ୍ ବିଶିଷ୍ଟ ସରକାର ଝିଅମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ଅଲଗା ଶୌଚାଳୟ ତିଆରି କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଉତର ପ୍ରଦେଶର ଏକ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ବିଦ୍ୟାଳୟ, ହଜାର ହଜାର ଅଙ୍ଗନୱାଡି କେନ୍ଦ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ଜଳ ଯୋଗାଣ କରିଛନ୍ତି । ଯେତେବେଳେ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା ହେଉଛି ଗରୀବ କଲ୍ୟାଣ, ସେତେବେଳେ ଏମିତି କାମ ହୋଇଥାଏ, ଏହାଠାରୁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ମଧ୍ୟ କାମ ହୋଇଥାଏ ।
ଭାଇ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ
ଆମ ସରକାର ବିହନ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ବଜାର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସବୁ ସ୍ତରରେ କୃଷକ ମାନଙ୍କର ହିତସାଧନ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛି । ଗତ ୭ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସାଢ଼େ ୧୬୦୦ରୁ ଅଧିକ ଉତମ ମାନର ବିହନ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି । ଯାହା ମଧ୍ୟରୁ ଅନେକ ବିହନ କମ୍ ପାଣିରେ ମଧ୍ୟ ଅଧିକ ଉତ୍ପାଦନକ୍ଷମ ହୋଇଥାଏ । ଆଜି ବୁନ୍ଦେଲଖଣ୍ଡର ମାଟି ପାଇଁ ଅନୁକୂଳ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ, ଡାଲିଜାତୀୟ ଶସ୍ୟ ଏବଂ ତୈଳବୀଜ ଉପରେ ସରକାର ବିଶେଷ ରୂପେ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଛନ୍ତି । ଗତ ବର୍ଷମାନଙ୍କରେ ଡାଲିଜାତୀୟ ଶସ୍ୟ ଏବଂ ତୈଳବୀଜର ରେକର୍ଡ କ୍ରୟ କରାଯାଇଛି । ବର୍ତମାନ ସୋରିଷ, ମସୁର ଭଳି ଅନେକ ଡାଲିଜାତୀୟ ପଦାର୍ଥ ନିମନ୍ତେ ସର୍ବନିମ୍ନ ସହାୟକ ମୂଲ୍ୟ (ଏମ୍‌ଏସ୍‌ପି) ପ୍ରତି କ୍ୱିଂଟାଲ୍ ପିଛା ୪୦୦ ଟଙ୍କା ବୃଦ୍ଧି କରି ଦିଆଯାଇଛି । ଭାରତ, ଖାଇବା ତେଲ ପାଇଁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହେଉ, ଖାଇବା ତେଲ ବିଦେଶରୁ ଆମଦାନୀ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଆମେ ଯେଉଁ ୮୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ବିଦେଶକୁ ଦେଉଛେ, ସେହି ୮୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଖକୁ ଯାଉ, ଆପଣମାନଙ୍କୁ ମିଳୁ, ଦେଶର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ମିଳୁ, ସେଥିପାଇଁ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ମିଶନ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି । ଏଥିରୁ ବୁନ୍ଦେଲଖଣ୍ଡର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ସାହାଯ୍ୟ ମିଳିବ ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ପରିବାରବାଦୀ ମାନଙ୍କର ସରକାର କୃଷକମାନଙ୍କୁ କେବଳ ଅଭାବରେ ରଖିବାକୁ ଚାହୁଁଥିଲେ । ସେମାନେ କୃଷକଙ୍କ ନାମରେ ଘୋଷଣା କରୁଥିଲେ, କିନ୍ତୁ କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଖରେ ଏହା କିଂଚିତ୍ ମାତ୍ରାରେ ମଧ୍ୟ ପହଂଚୁନଥିଲା । କିନ୍ତୁ ପିଏମ୍ କିଷାନ ନିଧିରୁ ମୁଁ ୧ ଲ କ୍ଷ ୬୨ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା କୃଷକମାନଙ୍କ ଆକାଉଂଟ/ ବ୍ୟାଙ୍କ ଖାତାକୁ ସିଧାସଳଖ ପଠାଇଛି । ଏହି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଅର୍ଥରାଶି କୃଷକମାନଙ୍କ ପରିବାର ନିକଟରେ ପହଂଚିଛି । ପରିବାରବାଦୀମାନେ କ୍ଷୁଦ୍ର କୃଷକ - ପଶୁପାଳକମାନଙ୍କୁ କିଷାନ କ୍ରେଡିଟ୍ କାର୍ଡରୁ ମଧ୍ୟ ବଂଚିତ ରଖିଥିଲେ । ଆମ ସରକାର କ୍ଷୁଦ୍ର କୃଷକମାନଙ୍କୁ କିଷାନ କ୍ରେଡିଟ୍ କାର୍ଡରେ ଯୋଡିବା କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛି ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ
ଆମେ ବୁନ୍ଦେଲଖଣ୍ଡରୁ ବାହାରକୁ ପଳାୟନକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ, ଏହି ଅଂଚଳକୁ ରୋଜଗାର ମାଧ୍ୟମରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭର କରିବା ନିମନ୍ତେ ପ୍ରତିଜ୍ଞାବଦ୍ଧ ଅଟୁ । ବୁନ୍ଦେଲଖଣ୍ଡ ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍‌, ବୁନ୍ଦେଲଖଣ୍ଡ ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍ ୱେ ଏବଂ ଉତରପ୍ରଦେଶର ଡିଫେନ୍ସ କରିଡର ମଧ୍ୟ ଏହାର ଏକ ବହୁତ ବଡ ପ୍ରମାଣ ଅଟେ । ଆଗାମୀ ସମୟରେ ଏଠାରେ ଶହ ଶହ ଉଦ୍ୟୋଗ ସ୍ଥାପନ କରାଯିବ, ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଏଠାରେ ରୋଜଗାର ମିଳିବ । ଏବେ ଏହି ଅଂଚଳର ଭାଗ୍ୟ, କେବଳ ଏକ ମହୋତ୍ସବର ମାଧ୍ୟମ ହୋଇ ରହିବ ନାହିଁ । କେବଳ ସେତିକି ନୁହେଁ, ଏହି ଅଂଚଳର ଆଖପାଖରେ ଇତିହାସ, ଆସ୍ଥା, ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ପ୍ରକୃତିର ଯେଉଁ ସମ୍ପଦ ଭରପୂର ହୋଇ ରହିଛି, ତାହା ମଧ୍ୟ ରୋଜଗାରର ବହୁତ ବଡ ମାଧ୍ୟମ ହେବାରେ ଲାଗିଛି । ଏହି ଅଂଚଳ ତୀର୍ଥ କ୍ଷେତ୍ର ଅଟେ । ଏହି ସ୍ଥାନ ଉପରେ ଗୁରୁ ଗୋରଖନାଥଙ୍କର ଆଶୀର୍ବାଦ ରହିଛି । ରାହିଲା ସାଗର ସୂର୍ଯ୍ୟ ମନ୍ଦିର ହେଉ, ମା ପୀତାମ୍ବରା ଶକ୍ତିପୀଠ ହେଉ, ଚିତ୍ରକୂଟର ମନ୍ଦିର ହେଉ କିମ୍ବା ସୋନାଗିରି ତୀର୍ଥ ହେଉ, ଏହି ସ୍ଥାନରେ କ’ଣ ନାହିଁ? ବୁନ୍ଦେଲୀ ଭାଷା, କାବ୍ୟ, ସାହିତ୍ୟ, ଗୀତ – ସଙ୍ଗୀତ ଏବଂ ମହୋବାର ଗୌରବ – ଦେଶାବରୀ ପାନ, ଏଥିପ୍ରତି କିଏ ଆକର୍ଷିତ ହେବ ନାହିଁ? ରାମାୟଣ ସର୍କିଟ୍ ଯୋଜନା ଅନୁସାରେ ଏଠାର ଅନେକ ତୀର୍ଥସ୍ଥଳୀକୁ ବିକଶିତ କରାଯାଉଛି ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ
ଏହିଭଳି ଅନେକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମାଧ୍ୟମରେ ଦୁଇ – ଇଞ୍ଜିନ୍ ବିଶିଷ୍ଟ ସରକାର ଏହି ଦଶନ୍ଧିକୁ ବୁନ୍ଦେଲଖଣ୍ଡର, ଉତର ପ୍ରଦେଶର ଦଶନ୍ଧି କରିବାକୁ ଲାଗିପଡିଛି । ଏହି ଦୁଇ– ଇଞ୍ଜିନ୍‌କୁ ଆପଣଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦର ଶକ୍ତି ମିଳିବ, ଏହି ବିଶ୍ୱାସ ସହିତ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କର ଅନୁମତି ନେଇ ଏଠାରୁ ଝାନ୍‌ସୀର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପାଇଁ ମୁଁ ବାହାରି ଯିବି । ଆପଣ ଏତେ ସଂଖ୍ୟାରେ ଯୋଗ ଦେଇ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେଲେ, ସେଥିପାଇଁ ହୃଦୟରୁ ଆପଣମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ବହୁତ କୃତଜ୍ଞ । ମୋ ସହିତ କୁହନ୍ତୁ
ଭାରତ ମାତାଙ୍କର ଜୟ ହେଉ!
ଭାରତ ମାତାଙ୍କର ଜୟ ହେଉ!
ଭାରତ ମାତାଙ୍କର ଜୟ ହେଉ!
ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ