Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at the dedication of various developmental projects to the Nation in Mahoba, UP
19 NOV 2021 6:16PM by PIB Delhi
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
My greetings to the people of Mahoba, the land where the valor of Alha and Udal and the Chandelas is in every particle!
Governor of Uttar Pradesh Smt. Anandiben Patel ji, popular Karmayogi Chief Minister of UP Yogi Adityanath ji, my colleague in the Union Cabinet Shri Gajendra Singh Shekhawat ji, Ministers in the UP government Dr. Mahendra Singh ji and Shri G.S. Dharmesh ji, my colleagues in Parliament R.K. Singh Patel ji and Shri Pushpendra Singh ji, colleagues in the UP Legislative Council and Legislative Assembly, Shri Swatantradev Singh ji and Shri Rakesh Goswami ji respectively, other public representatives and my dear brothers and sisters present here!
Visiting the historical land of Mahoba has an altogether different feeling. The country is also celebrating the week-long Janjatiya Gaurav Diwas dedicated to the contribution of tribal friends in the independence of the country and nation building. It is a great privilege for me to be here on this holy land of brave Alha and Udal. Today is also the Prakash Purab of Guru Nanak Dev ji, who awakened a new consciousness in India during the era of servitude. I also extend many wishes on Guru Purab to the people of the country and the world. Today is also the birth anniversary of the brave daughter of India, the pride of Bundelkhand, the brave queen Laxmibai. After this program I will also visit Jhansi where a huge program related to defence is going on.
Brothers and sisters,
Mahoba is witness to how we have brought the government out of the closed rooms of Delhi to every nook and corner of the country in the last seven years. This land has been witness to the schemes and decisions which have made substantial and meaningful changes in the lives of poor mothers, sisters and daughters of the country. Just a few months back, the second phase of the Ujjwala scheme for the entire country was launched from here. I remember I had promised crores of Muslim sisters of the country from Mahoba a few years ago that I would liberate them from the hassles of Triple Talaq. The promise made in Mahoba has been fulfilled.
Brothers and sisters,
Today I have come here to hand over a big gift to my dear farmer brothers and sisters of Bundelkhand. Today I have the privilege of inaugurating the Arjun Sahayak Project, Ratauli Dam Project, Bhaoni Dam Project and Majhgaon-Chilli Sprinkler Irrigation Project. These projects built at a cost of more than Rs. 3,000 crores will benefit the people of Mahoba as well as the people of Hamirpur, Banda and Lalitpur districts and lakhs of farmer families. More than four lakh people will also get pure drinking water. The wait for water for generations is going to end today.
Friends,
I welcome your enthusiasm. Your love means a lot to me. But I request you not to come forward as there is no space and please maintain calm and peace.
Friends,
Guru Nanak Dev ji has said:
पहलां पानी जीओ है, जित हरिया सभ कोय!!
That is, water should always be given priority because the entire universe gets life from water. Mahoba and this entire region used to be a perfect model of water conservation and water management hundreds of years ago. The ponds built during the regimes of Bundela, Parihar and Chandela kings are still a great example of water conservation. Sindh, Betwa, Dhasan, Ken and Narmada rivers gave prosperity as well as fame to Bundelkhand. It is the same Chitrakoot and Bundelkhand which provided solace to Lord Rama during his exile and the forest resources also blessed him.
But friends,
The question is how this area became the hotbed of water challenges and migration over time. Why people in this area started shying away from marriage of their daughters in the region, why daughters here started wishing for marriage in the water abundant areas. The people of Mahoba and Bundelkhand know the answers to these questions very well.
Those ruling Delhi and Uttar Pradesh left no stone unturned to devastate the region. It is not hidden from anyone how the forests and resources here were handed over to the mafia. Strangely, some people are creating hue and cry when the mafias are being bulldozed in UP. No matter how much trouble these people create, the development works in Bundelkhand and UP are not going to stop.
Friends,
The people here can never forget the way these people treated Bundelkhand. There was a lot of talk about installing tube wells and hand pumps, but the earlier governments did not specify how water would come in the absence of ground water. You know it better than me what happened to the ponds whose foundation laying ceremonies were held with fanfare. Those running the earlier governments looted Bundelkhand by pocketing commissions in projects related to dams and ponds and scams in drought relief and benefited their families only. They were little concerned when you were yearning for every drop of water.
Brothers and sisters,
The Arjun Sahayak Project is one such example of their performance. The project was hanging fire for years and remained unfinished. After 2014, I started asking for status of such pending projects and irrigation schemes in the country. I also discussed several times at many levels with the UP government of that time for the early completion of the Arjun Sahayak Project. But these culprits of Bundelkhand did not show any interest in completing irrigation projects here.
Finally, the pace of work on this project gathered momentum after Yogi ji's government was formed in 2017. And today this project has been dedicated to the people of Bundelkhand. For decades, the people of Bundelkhand have seen corrupt governments. For the first time, the people of Bundelkhand are seeing the government working for their development. My brothers and sisters of Bundelkhand, no one can forget the bitter truth that they never got tired of looting Uttar Pradesh whereas we do not get tired of working.
Friends,
Entangling farmers in problems has always been the hallmark of some political parties. They do politics over problems and we do politics of solutions. Our government only found the solution to the Ken-Betwa after consulting all the stakeholders. Ken-Betwa link is also going to benefit lakhs of farmers here in future. Yogi ji's government has launched many water related projects in Bundelkhand during the last four-and-a-half years. Today the launch of the Mashgaon-Chilli sprinkler scheme represents modernization in irrigation.
Friends,
I come from Gujarat and the ground reality of Gujarat then was not much different from that of Bundelkhand. Therefore, I understand your problems. With the blessings of Mother Narmada, the Sardar Sarovar Dam water is reaching even the desert of Kutch in Gujarat. We are working relentlessly to achieve the same success in Bundelkhand that we got in Gujarat. Brothers and sisters, Kutch in Gujarat also witnessed migrations as in Bundelkhand. While the population in the country increased, it declined in Kutch as people would migrate from there. But when I got an opportunity to serve, Kutch has now become one of those districts that are progressing at a fast pace.
My brothers and sisters from many parts of Uttar Pradesh are also trying their luck in Kutch. And I say from my experience in Kutch that we can give that strength and new life to Bundelkhand again. Work is also being done rapidly in Bundelkhand under the Jal Jeevan Mission in order to mitigate the biggest difficulty of the mothers and sisters here. A special campaign is being run to ensure that water reaches every household through pipes in Bundelkhand as well as in Vindhyachal.
Brothers and sisters,
For decades, the dynastic governments kept most of the villages in UP parched. The karmayogi governments have provided tap water to 30 lakh families in UP within just two years. While the dynastic governments deprived children and daughters of separate toilets in schools, drinking water facilities, the double engine government of karmayogis built separate toilets for daughters in schools and supplied tap water to more than one lakh schools and thousands of Anganwadi centers in UP. When the welfare of the poor is the top priority, then work happens at a fast pace.
Brothers and sisters,
Our government has taken steps in the interest of farmers at every level from providing seeds to ensuring markets. More than 1650 good quality seeds have been developed in the last seven years. Many of these seeds give high yields while consuming minimum water. The government is focusing on coarse cereals, pulses and oilseeds suited to the soil of Bundelkhand. Record procurement of pulses and oilseeds has been done in the last few years. Recently, MSP has been increased to Rs 400 per quintal for several pulses like mustard and lentils. A national mission has been started to make India self-sufficient in edible oil so that 80,000 crore rupees which we spend on imports of edible oil annually should go to the farmers of the country. This will also help the farmers of Bundelkhand a lot.
Brothers and sisters,
The dynastic governments wanted to keep the farmers only in deprivation. They used to make announcements in the name of farmers, but not even a single pie reached the farmers. Whereas we have transferred Rs 1.62 lakh crore directly to the bank accounts of farmers under the PM Kisan Samman Nidhi scheme so far. This entire amount has reached every farmer family. The dynastic governments had even denied the facility of Kisan Credit Cards to small farmers and livestock farmers. Our government has also connected small farmers with the facility of Kisan Credit Cards.
Brothers and sisters,
The government is committed to make this region self-reliant in employment and to prevent migration from Bundelkhand. The Bundelkhand Expressway and UP Defence Corridor is also a great proof of this. Hundreds of industries will be set up here in the near future and the youth will get employment here. Now the fate of these areas will not be a matter of just one festival. Moreover, this region’s treasure of history, faith, culture and nature is also becoming a huge medium of employment. This is the region of ​​pilgrimages. This region has the blessings of Guru Gorakhnath ji. Be it the Rahila Sagar Sun Temple, Maa Pitambara Shakti Peeth, Chitrakoot temple or Sonagiri pilgrimage, what is not here? Who will not be attracted to Bundeli language, poetry, literature, song-music and Mahoba's pride – ‘Deshavari Paan’? Many pilgrimage centers are being developed here under the Ramayan Circuit Scheme.
Brothers and sisters,
The double engine government is trying to make this decade the decade of Bundelkhand, Uttar Pradesh, through many such programs. This double engine government will continue to get the power of your blessings. With this belief, I am going to leave for the program in Jhansi after taking your permission. I am very grateful to you from my heart for blessing us by coming in such a large number. Speak with me:
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Many thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
মহোবা, য়ু.পি.দা তোঙান তোঙানবা দিবেলপমেন্ত প্রোজেক্ত কয়া লৈবাক মীয়ামদা কৎথোকপদা পি.এম.না পীখিবা ৱারোল
19 NOV 2021 6:16PM by PIB Imphal
ভারত ইমানা, য়াইফরে!
ভারত ইমানা, য়াইফরে!
জৌন মহোবাগী ইচেলদা, আল্হা-উদল অমসুং অথৌবা চন্দেলশিংগী থৌনা ঈরিক খুদিংদা চেল্লি, অমসুং মহোবাগী মফমদা, ঐনা হন্না হন্না খুরুমজরি।
উত্তর প্রদেশকী রাজ্যপাল শ্রীমতী আনন্দীবেন পতেলজী, য়ু.পি.গী মীয়াম্না পাম্নরবা কর্ময়োগী মুখ্যমন্ত্রী য়োগী আদিত্যনাথজী, কেন্দ্রগী মন্ত্রিমন্দলদা ঐগী খোঙলোই ওইরিবা শ্রী গজেন্দ্র সিংহ শেখাৱৎজী, য়ু.পি. সরকারদা মন্ত্রী ওইরিবা দোক্তর মহেন্দ্র সিংহজী, শ্রী জি.এস. ধর্মেশজী, সংসদতা ঐগী খোঙলোই আর.কে. পতেলজী, শ্রী পুশপেন্দ্র সিংহজী, য়ু.পি. বিধান পরিশদ অমসুং বিধানসভাগী খোঙলোই শ্রী স্বতন্ত্রদেব সিংহজী, শ্রী রাকেশ গোস্বামীজী, অতৈ মীহুৎ ময়াম অমসুং মফম অসিদা লেংবীরক্লিবা ঐগী ইচিল-ইনাও, ইচল-ইচেশিং!!
মহোবাগী পুৱারী ওইরবা লমদম অসিদা লাকপদা, তোপ তোপ্পা ইথিল অমা ফাওজৈ। মতম অসিদা লৈবাক, লৈবাক অসিগী নীং-খা তম্বা অমসুং লৈবাক শেম্বদা ত্রাইবেল মরূপশিংগী থৌদাংদা কৎথোক্লবা জনজাতীয় গৌরব চয়োলসু পাংথোক্লি। মতম অসিদা থৌনা ফবা আল্হা অমসুং উদলগী শেংলবা লমদম অসিদা লাকচবা, মসি ঐগীদমক্তদি য়াম্না লাইবক ফবনি। মীনাই নাইথাংগী খোঙচৎ অদুদা ভারত্তা অনৌবা মৈরা অমা চুখৎপীরম্বা গুরুনানক দেবজীগী ঙসি প্রকাশ পর্বসু তারি। ঐনা লৈবাক অসিগী অমসুং মালেম অসিগী মীয়াম্বু গুরু পুরবকীদমক্তা য়াইফ-পাউজেল পীজরি। ঙসি অসিমক ভারতকী থৌনা ফবী মচা নিংঙোল, বুন্দেলখন্দগী চাউথোকচনীংঙাই, থৌনাফবী রানী লক্ষ্মীবাইগী মপোক কুমওনসুনি। থৌরম অসিগী মতুংদা ঐ ঝান্সীদসু চৎকনি। দিফেন্সকী য়াম্না চাউবা থৌরম অমা মফম অদুদা পাংথোক্লি।
ইচিল-ইনাও অমসুং ইচে-ইচলশিং,
ইচিল-ইনাও অমসুং ইচে-ইচলশিং,
হৌজিক ঐ ঙসি মফম অসিদা বুন্দেলখন্দগী ইচে-ইচল অমসুং ঐগী নুংশিজরবা লৌমী ইচিল-ইনাওশিংদা য়াম্না চাউবা খুদোল শিন্নবা লাক্লিবনি। ঙসি অর্জুন তেংবাং প্রোজেক্ত, রতৌলী দাম প্রোজেক্ত, ভাবনী দাম প্রোজেক্ত অমসুং মঝগাঁও চিল্লী স্প্রিংকল ইর্রিগেসন প্রোজেক্ত লৈবাক মীয়ামদা কৎথোকচবগী লায়বক ফবা অদু ফংজরে। লুপা করোর লিশিং ৩দগী হেন্না চংবা প্রোজেক্তশিং অসিদগী মহোবাগী মীয়ামগা লোইননা হমীরপুর, বান্দা অমসুং ললিতপুর জিলাগীসু মীওই লাখ কয়া, লৌমী ইমুং লাখ কয়াসু কান্নবা ফংগদৌরিবনি। মসিদগী মীওই লাখ ৪ হেনবনা থক্ননবা অশেংবা ঈশিংসু ফংলগনি। মীরোল কয়াদগী ঙাইরক্লিবা ঈশিং অদু, ঙসি ঙাইবগী মতম লোইরগনি।
মরূপশা,
অদোমগী থৌনা অদু কোক্তা থোংগৎচরি। অদোমগী মীনুংশি ঐগীদমক্তদি পুম্নমক্নি অদুবু ঐনা খুরুমজরি মদুদি য়েংবীয়ু মাংদা মফম লৈত্রে, অদোম মাংদা লাক্তনবা হোৎনবীয়ু, অমসুং মফম অদুদসু খরা ইং-তপ্না লৈবীয়ু।
মরূপশা,
গুরু নানক দেবজীনা হায়বীরম্মি-
পহলাং পানী জীও হৈ, জিত হরিয়া সভ কোয়!!
হায়বদি, ঈশিং অসি মতম পুম্নমক্তা মরুওইনা লৌগদবনি মরমদি ঈশিংদগী খুৎশেম পুম্নমক্না পুন্সি ফংলিবনি। মহোবা য়াওনা লমদম অপুনবা অসি চহি লিশিং কয়াগী মমাংদগী ঈশিং য়োকশিনবা অমসুং ঈশিং ঙাক-শেনবগী অথোইবা মোদেল অমা ওইরম্মি। বুন্দেল, পরিহার অমসুং চন্দেলগী নিংথৌশিংগী মতমদা মফম অসিদা পুখ্রি-খোঙশিংদা তৌরম্বা থবকশিং অদু, ঙসিসু ঈশিং ঙাক-শেনবগী থোইদোক্না ফরবা খুদম অমনি। সিন্ধ, বেতৱা, ধসান, কেন অমসুং নর্মদাগুম্বা তুরেলশিংগী ঈশিংনা বুন্দেলখন্দবু ৱাৎত-পাদবসু ওইহল্লি, মমিংসু চৎহল্লি। চিত্রকুৎ অসিমক, বুন্দেলখন্দ অসিমক, মসিনা বন্দা চৎখিবা মতমদা প্রভু রামগী খোঙলোই ওইখি, মফম অসিগী উমংগী লন-থুম অসিনসু মহাকপু থৌজান পীনবীখি।
অদুবু মরূপশা,
হংলিবদি মতমগী মতুং ইন্না লমদম অসিনা ঈশিংগী শিংনবা অমদি অৱাৎপগী মফম অসি করম্না ওইখ্রিবনো? লমদম অসিদা মীয়াম্না মচানুপীবু থাজ-য়োঞ্জবদা করিগী নীংহন্নরিবা, মফম অসিগী মচা নিংঙোলশিংনা ঈশিং লৈবা মফমদা করিগী লুহোংবা পাম্লিবা। ৱাহংশিং অসিগী পাউখুম মহোবাগী মীয়াম্না, বুন্দেলখন্দগী মীয়াম্না মমুৎ তানা খঙই।
দিল্লী অমসুং উত্তর প্রদেশতা মতম কুইনদগী লৈঙাক্লকপশিংনা মথং মথং ওইনা লমদম অসিবু কাং-খোঙ চাইহনবদা অখাকপা অমত্তা থম্লমদে। মফম অসিগী উমংবু, মফম অসিগী রিসোর্সশিংবু করম্না মাফিয়াগী খুৎতা শিন্নখিবা, মসিনা কনাদসু লোৎপা লৈতে। অমসুং হৌজিক য়েংবীয়ু, অদুগুম্বা মাফিয়াশিং অদুদা য়ু.পি.দা বুলদোজর থৌজিনবা মতমদা, মীওই খরদি অৱাবা ওইনরি। মীওইশিং অসিনা অদুক্কী মতিক অৱাবা ফাওজরবসু, য়ু.পি.গী চাউখৎ-থৌরাংগী থবক, বুন্দেলখন্দগী চাউখৎ থৌরাংগী থবক্তি খক লেপ্লরোই।
মরূপশা,
ইচিল-ইনাও অমসুং ইচে-ইচলশিং,
মখোয়না করম্বা থবক তৌখিবা, মসিগী খুদম অমনি মসিগী অর্জুন তেংবাং প্রোজেক্ত অসি। চহি কয়া প্রোজেক্ত অসি পন্দুনা লৈখি, মপুং ফাদনা লৈখি। ২০১৪গী মতুংদা ঐনা লৈবাক অসিদা অসিগুম্বা পন্দুনা লৈরক্লবা প্রোজেক্তশিং, অসুম্না পন্দুনা লৈরক্লবা ইর্রিগেসনগী স্কিমশিংগী রিকোর্দ তানবা হৌরকখি। অর্জুন তেংবাং প্রোজেক্ত অসি অথুবা মতমদা লোইশিন্নবগীদমক্তসু মতম অদুগী য়ু.পি. সরকারগা কয়ারক হন্না ৱারী শানখি, থাক কয়াদা ৱারী শানখি। অদুবু বুন্দেলখন্দগী মরাল লৈরবশিং অদুনা, মফম অসিদা ইর্রিগেসনগী প্রোজেক্তশিং মপুং ফাহনবা খক পামখিদে।
২০১৭তা য়োগীজীগী সরকার শেম্লবা মতুংদা মমৈথংদা, প্রোজেক্ত অসিদা খোঙজেল হাপখি। অমসুং ঙসি প্রোজেক্ত অসি অদোমদা, বুন্দেলখন্দগী মীয়ামদা কৎথোকচরি। চহি তরাগী খুজিং কয়া বুন্দেলখন্দগী মীয়াম্না নম্ফু-শাফুদা মুনবা সরকারশিং উরকখি। অহানবা ওইনা বুন্দেলখন্দগী মীয়াম্না, মফম অসিগী চাউখৎ-থৌরাংগীদমক্তা থবক তৌবা সরকার উরি। বুন্দেলখন্দগী ঐগী ইচিল-ইনাওশিং, মসিগী অহকপা অচুম্বা অসি কনা অমত্তনা কাওথোকপা ঙম্লোই মদুদি মখোয় উত্তর প্রদেশপু লুৎ তৌরগা চোকথবা নাইরমদে অমসুং থবক পুমনমক তৌবদা চোকথবা নাইদে।
মরূপশা,
লৌমীশিংবু মতম পুম্নমক্তা সমস্যাশিংদা য়েৎশিন্দুনা থম্বা অসিমক রাজনীতি দল খরগী অনীংবনি। মখোয় সমস্যাশিংগী রাজনীতি তৌই অমসুং ঐখোয়না পাম্বৈ পুথোকপগী রাস্ত্রনীতি তৌই। কেন-বেতৱা লিঙ্ককী পাম্বৈসু ঐখোয়গী সরকারনা পুথোকপনি, নাকল পুম্নমক্কা ৱারী শানদুনা লম্বী পুথোকই। কেন-বেতৱা লিঙ্কতগীসু তুংলমচৎতা মফম অসিগী লৌমী লাখ কয়ানা কান্নবা ফংগদৌরিবনি। য়োগীজীগী সরকারনা হৌখিবা চহি ৪ মখাইগী মতমদা বুন্দেলখন্দদা ঈশিংগী প্রোজেক্ত কয়ামরুমদা থবক পায়খৎলি। ঙসি মসগাঁও চিল্লী স্প্রিংকলর স্কিমগুম্বা অনৌবা তেক্নিক মীয়ামদা কৎথোকপা অসিনা, ইর্রিগেসন্দা পুরক্লিবা অনৌবা অসি উৎলি।
মরূপশা,
উত্তর প্রদেশকীসু মফম কয়ামরুমগী ঐগী ইচিল-ইনাও/ইচে-ইচলশিংনা কচ্ছদা লাক্তুনা লাইবক চাং য়েংলরি। অমসুং কচ্ছগী ঐগী খঙলক-উরকপশিং অদুনা হায়রিবনি, ঐখোয় বুন্দেলখন্দবুসু অমুক হন্না মদুগী পাঙ্গল অদু হাপ্পা ঙম্মি, অমুক হন্না অনৌবা পুন্সি পীবা ঙম্মি। মফম অসিগী ইমা-ইচেশিংগী খ্বাইদগী চাউবা অৱাববু কোকহন্নবগীদমক্তা, বুন্দেলখন্দদা জল জীবন মিশনগী মখাদসু খোঙজেল য়াংনা থবক পায়খৎলি। বুন্দেলখন্দ অমসুং মসিগা লোইননা বিন্ধ্যাঞ্চলদা, পাইপ্তগী য়ুমথোং খুদিংদা ঈশিং য়ৌনবা, মসিগীদমক্তা অখন্ননা খোঙজং চংশিল্লি।
ইচিল-ইনাও অমসুং ইচে-ইচলশিং,
ইমুং-মনুংতগী ৱাখলচেনবা সরকারশিংনা চহি তরাগী খুজিং কয়া য়ু.পি.গী খুঙ্গং অয়াম্বা খৌগংননা থম্বীখি। কর্ময়োগীশিংগী সরকারশিংনা শুপ্নগী চহি ২গী মনুংদা ইমুং লাখ ৩০বু য়ু.পি.দা কোঞ্জিলদগী ঈশিং পীরে। ইমুং-মনুংতগী ৱাখলচেনবা সরকারশিংনা অঙাংশিংবু, ইচানুপীশিংবু, স্কুলদগী তোঙানবা অমাংশঙ, থক্নবা ঈশিংগী খুদোংচাবদগী লাপ্না থম্বীখি, কর্ময়োগীশিংগী দবল ইঞ্জিনগী সরকারনা ইচানুপীশিংগীদমক্তা স্কুলদা তোঙানবা তোয়লেৎসু শারে অমসুং য়ু.পি.গী স্কুল লাখ ১দগী হেনবা, আংগনৱারী সেন্তর লিশিং কয়া কোঞ্জিলদগী ঈশিংসু ফংহল্লে। লাইরবগী চাউখৎপা অসিমক খ্বাইদগী মরুওইবনি, অদুনা মসি অসুম্না থবক পাংথোকই, অসুক্কী মতিক খোঙজেল য়াংনা থবক পাংথোকই।
ইচিল-ইনাও অমসুং ইচে-ইচলশিং,
ঐখোয়গী সরকারনা মরু-মরাংদগী হৌরগা কৈথেল ফাওবা থাক খুদিংমক্তা লৌমীশিংগী কান্ননবগীদমকসু খোঙথাং লৌখৎলি। হৌখিবা চহি ৭ লোম অসিদা অফবা মরু-মরাং ১৬০০ মখাইদগী হেন্না শেম-শাখ্রে। মদুগী মনুংদা মরু-মরাং কয়ামরুম ঈশিং লিকপা মফমদা হেন্না পোৎথোক লৈ। ঙসি বুন্দেলখন্দগী লৈবাক-লৈহাওদা চুজাক, হৱাই অমসুং থাও থোকপা মরুদা সরকারনা থোইদোক্না ফোকস তৌরি। হৌখিবা চহি খরা অসিদা থোইদিং লৈবদা রিকোর্দ থমখি। হন্দক্তা হঙ্গাম, মুসোরীগুম্বা হৱাই কয়া মরুমগীদমক্তা ক্বিন্তন অমদা লুপা ৪০০ ফাওবা এম.এস.পি. হেনগৎহনখ্রে। ভারত, অচাথাওদা আত্মনির্ভর ওইনবা, অচাথাও মীরমদগী পুশিল্লক্নবা চহি খুদিংগী ঐখোয় লুপা করোর লিশিং ৮০ থারম্বদু, লুপা করোর ৮০ লৌমীশিংগী মফমদা য়ৌনবা, অদোম্না ফংনবা, লৈবাক্কী ওইবা মিশন হৌদোক্লে। মসিদগী বুন্দেলখন্দগী লৌমীশিংবুসু মতেং য়াম্না ফংগদৌরিবনি।
ইচিল-ইনাও অমসুং ইচে-ইচলশিং,
ইমুং-মনুংতগী ৱাখলচেনবা সরকারনা লৌমীশিংবু শুপ্নগী নাথৈদুনতা থম্বা পামখি। মখোয়না লৌমীশিংগী মিংদা লাওথোকই, অদুবু লৌমীদা শিকি অমফাওবা য়ৌখিদে। অদুম ওইনমক পি.এম. কিসান সম্মান নিধিদগী ঐখোয়না হৌজিক ফাওবদা লুপা করোর লাখ ১ লিশিং ৬২ হকথেংননা লৌমীশিংগী বেঙ্ক একাউন্ততা থাখ্রে। শেনফম পুম্নমক অসি লৌমী ইমুং খুদিংমক্তা য়ৌখ্রে। ইমুং-মনুংতগী ৱাখলচেনবশিংনদি অপীকপা লৌমীশিং-শা-শন য়োকপশিংবু কিসান ক্রেদিৎ কার্দকী খুদোংচাবা অসিদগীসু লাপ্না থম্বীখি। ঐখোয়গী সরকারনা অপীকপা লৌমীশিংবু কিসান ক্রেদিৎ কার্দকী খুদোংচাবগসু নপশিন্ননবা থবক তৌরি।
ইচিল-ইনাও অমসুং ইচে-ইচলশিং,
অসিগুম্বা থৌরম কয়াদগী দবল ইঞ্জিনগী সরকারনা চহি তরাগী খুজিং অসিদা বুন্দেলখন্দগী, উত্তর প্রদেশকী চহি তরাগী খুজিং ওইহন্নবা হোৎনরি। দবল ইঞ্জিন অসিনা অদোমগী থৌজালগী পাঙ্গল ফংদুনা লৈখিগনি, থাজবা অসিগা লোইননা ঐ অদোম পুম্নমক্কী অয়াবা লৌজরগা মফম অসিদগী হৌজিক ঝান্সীগী থৌরমগীদমক চৎচগদৌরি। অদোম অসুক য়াম্না লাক্তুনা ঐখোয় পুম্নমকপু থৌজাল পীনবীরি, মসিগীদমক্তা ঐনা থমোয় শেংনা অদোমগী লমন হন্না হন্না তোনশিল্লে। ঐগা লোইননা হায়বীয়ু -
ভারত ইমানা, য়াইফরে!
ভারত ইমানা, য়াইফরে!
ভারত ইমানা, য়াইফরে!
হন্না হন্না থাগৎচরি!