Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at the dedication of various developmental projects to the Nation in Mahoba, UP
19 NOV 2021 6:16PM by PIB Delhi
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
My greetings to the people of Mahoba, the land where the valor of Alha and Udal and the Chandelas is in every particle!
Governor of Uttar Pradesh Smt. Anandiben Patel ji, popular Karmayogi Chief Minister of UP Yogi Adityanath ji, my colleague in the Union Cabinet Shri Gajendra Singh Shekhawat ji, Ministers in the UP government Dr. Mahendra Singh ji and Shri G.S. Dharmesh ji, my colleagues in Parliament R.K. Singh Patel ji and Shri Pushpendra Singh ji, colleagues in the UP Legislative Council and Legislative Assembly, Shri Swatantradev Singh ji and Shri Rakesh Goswami ji respectively, other public representatives and my dear brothers and sisters present here!
Visiting the historical land of Mahoba has an altogether different feeling. The country is also celebrating the week-long Janjatiya Gaurav Diwas dedicated to the contribution of tribal friends in the independence of the country and nation building. It is a great privilege for me to be here on this holy land of brave Alha and Udal. Today is also the Prakash Purab of Guru Nanak Dev ji, who awakened a new consciousness in India during the era of servitude. I also extend many wishes on Guru Purab to the people of the country and the world. Today is also the birth anniversary of the brave daughter of India, the pride of Bundelkhand, the brave queen Laxmibai. After this program I will also visit Jhansi where a huge program related to defence is going on.
Brothers and sisters,
Mahoba is witness to how we have brought the government out of the closed rooms of Delhi to every nook and corner of the country in the last seven years. This land has been witness to the schemes and decisions which have made substantial and meaningful changes in the lives of poor mothers, sisters and daughters of the country. Just a few months back, the second phase of the Ujjwala scheme for the entire country was launched from here. I remember I had promised crores of Muslim sisters of the country from Mahoba a few years ago that I would liberate them from the hassles of Triple Talaq. The promise made in Mahoba has been fulfilled.
Brothers and sisters,
Today I have come here to hand over a big gift to my dear farmer brothers and sisters of Bundelkhand. Today I have the privilege of inaugurating the Arjun Sahayak Project, Ratauli Dam Project, Bhaoni Dam Project and Majhgaon-Chilli Sprinkler Irrigation Project. These projects built at a cost of more than Rs. 3,000 crores will benefit the people of Mahoba as well as the people of Hamirpur, Banda and Lalitpur districts and lakhs of farmer families. More than four lakh people will also get pure drinking water. The wait for water for generations is going to end today.
Friends,
I welcome your enthusiasm. Your love means a lot to me. But I request you not to come forward as there is no space and please maintain calm and peace.
Friends,
Guru Nanak Dev ji has said:
पहलां पानी जीओ है, जित हरिया सभ कोय!!
That is, water should always be given priority because the entire universe gets life from water. Mahoba and this entire region used to be a perfect model of water conservation and water management hundreds of years ago. The ponds built during the regimes of Bundela, Parihar and Chandela kings are still a great example of water conservation. Sindh, Betwa, Dhasan, Ken and Narmada rivers gave prosperity as well as fame to Bundelkhand. It is the same Chitrakoot and Bundelkhand which provided solace to Lord Rama during his exile and the forest resources also blessed him.
But friends,
The question is how this area became the hotbed of water challenges and migration over time. Why people in this area started shying away from marriage of their daughters in the region, why daughters here started wishing for marriage in the water abundant areas. The people of Mahoba and Bundelkhand know the answers to these questions very well.
Those ruling Delhi and Uttar Pradesh left no stone unturned to devastate the region. It is not hidden from anyone how the forests and resources here were handed over to the mafia. Strangely, some people are creating hue and cry when the mafias are being bulldozed in UP. No matter how much trouble these people create, the development works in Bundelkhand and UP are not going to stop.
Friends,
The people here can never forget the way these people treated Bundelkhand. There was a lot of talk about installing tube wells and hand pumps, but the earlier governments did not specify how water would come in the absence of ground water. You know it better than me what happened to the ponds whose foundation laying ceremonies were held with fanfare. Those running the earlier governments looted Bundelkhand by pocketing commissions in projects related to dams and ponds and scams in drought relief and benefited their families only. They were little concerned when you were yearning for every drop of water.
Brothers and sisters,
The Arjun Sahayak Project is one such example of their performance. The project was hanging fire for years and remained unfinished. After 2014, I started asking for status of such pending projects and irrigation schemes in the country. I also discussed several times at many levels with the UP government of that time for the early completion of the Arjun Sahayak Project. But these culprits of Bundelkhand did not show any interest in completing irrigation projects here.
Finally, the pace of work on this project gathered momentum after Yogi ji's government was formed in 2017. And today this project has been dedicated to the people of Bundelkhand. For decades, the people of Bundelkhand have seen corrupt governments. For the first time, the people of Bundelkhand are seeing the government working for their development. My brothers and sisters of Bundelkhand, no one can forget the bitter truth that they never got tired of looting Uttar Pradesh whereas we do not get tired of working.
Friends,
Entangling farmers in problems has always been the hallmark of some political parties. They do politics over problems and we do politics of solutions. Our government only found the solution to the Ken-Betwa after consulting all the stakeholders. Ken-Betwa link is also going to benefit lakhs of farmers here in future. Yogi ji's government has launched many water related projects in Bundelkhand during the last four-and-a-half years. Today the launch of the Mashgaon-Chilli sprinkler scheme represents modernization in irrigation.
Friends,
I come from Gujarat and the ground reality of Gujarat then was not much different from that of Bundelkhand. Therefore, I understand your problems. With the blessings of Mother Narmada, the Sardar Sarovar Dam water is reaching even the desert of Kutch in Gujarat. We are working relentlessly to achieve the same success in Bundelkhand that we got in Gujarat. Brothers and sisters, Kutch in Gujarat also witnessed migrations as in Bundelkhand. While the population in the country increased, it declined in Kutch as people would migrate from there. But when I got an opportunity to serve, Kutch has now become one of those districts that are progressing at a fast pace.
My brothers and sisters from many parts of Uttar Pradesh are also trying their luck in Kutch. And I say from my experience in Kutch that we can give that strength and new life to Bundelkhand again. Work is also being done rapidly in Bundelkhand under the Jal Jeevan Mission in order to mitigate the biggest difficulty of the mothers and sisters here. A special campaign is being run to ensure that water reaches every household through pipes in Bundelkhand as well as in Vindhyachal.
Brothers and sisters,
For decades, the dynastic governments kept most of the villages in UP parched. The karmayogi governments have provided tap water to 30 lakh families in UP within just two years. While the dynastic governments deprived children and daughters of separate toilets in schools, drinking water facilities, the double engine government of karmayogis built separate toilets for daughters in schools and supplied tap water to more than one lakh schools and thousands of Anganwadi centers in UP. When the welfare of the poor is the top priority, then work happens at a fast pace.
Brothers and sisters,
Our government has taken steps in the interest of farmers at every level from providing seeds to ensuring markets. More than 1650 good quality seeds have been developed in the last seven years. Many of these seeds give high yields while consuming minimum water. The government is focusing on coarse cereals, pulses and oilseeds suited to the soil of Bundelkhand. Record procurement of pulses and oilseeds has been done in the last few years. Recently, MSP has been increased to Rs 400 per quintal for several pulses like mustard and lentils. A national mission has been started to make India self-sufficient in edible oil so that 80,000 crore rupees which we spend on imports of edible oil annually should go to the farmers of the country. This will also help the farmers of Bundelkhand a lot.
Brothers and sisters,
The dynastic governments wanted to keep the farmers only in deprivation. They used to make announcements in the name of farmers, but not even a single pie reached the farmers. Whereas we have transferred Rs 1.62 lakh crore directly to the bank accounts of farmers under the PM Kisan Samman Nidhi scheme so far. This entire amount has reached every farmer family. The dynastic governments had even denied the facility of Kisan Credit Cards to small farmers and livestock farmers. Our government has also connected small farmers with the facility of Kisan Credit Cards.
Brothers and sisters,
The government is committed to make this region self-reliant in employment and to prevent migration from Bundelkhand. The Bundelkhand Expressway and UP Defence Corridor is also a great proof of this. Hundreds of industries will be set up here in the near future and the youth will get employment here. Now the fate of these areas will not be a matter of just one festival. Moreover, this region’s treasure of history, faith, culture and nature is also becoming a huge medium of employment. This is the region of ​​pilgrimages. This region has the blessings of Guru Gorakhnath ji. Be it the Rahila Sagar Sun Temple, Maa Pitambara Shakti Peeth, Chitrakoot temple or Sonagiri pilgrimage, what is not here? Who will not be attracted to Bundeli language, poetry, literature, song-music and Mahoba's pride – ‘Deshavari Paan’? Many pilgrimage centers are being developed here under the Ramayan Circuit Scheme.
Brothers and sisters,
The double engine government is trying to make this decade the decade of Bundelkhand, Uttar Pradesh, through many such programs. This double engine government will continue to get the power of your blessings. With this belief, I am going to leave for the program in Jhansi after taking your permission. I am very grateful to you from my heart for blessing us by coming in such a large number. Speak with me:
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Many thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
উত্তৰ প্ৰদেশৰ মহোবাত বিভিন্ন উন্নয়ণী প্ৰকল্প ৰাষ্ট্ৰৰ নামত উচৰ্গা কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰদান কৰা ভাষণৰ পাঠ
19 NOV 2021 6:16PM by PIB Guwahati
ভাৰত মাতা কী জয়!
ভাৰত মাতা কী জয়!
যিখন মহোবাৰ মাটিত আল্হা-ঊদল আৰু বীৰ চণ্ডেলোৰ বীৰত্বৰ কথা সংপৃক্ত হৈ আছে, সেইখন মহোবাৰ সকলো বাসিন্দাক মই কোটি কোটি প্ৰণিপাত জনাইছো।
উত্তৰ প্ৰদেশৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰীমতী আনন্দীবেন পেটেল জী, উত্তৰ প্ৰদেশৰ লোকপ্ৰিয় কৰ্মযোগী মুখ্যমন্ত্ৰী যোগী আদিত্যনাথ জী, কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীমণ্ডলত মোৰ সহযোগী শ্ৰী গজেন্দ্ৰ সিং শ্বেখাৱট জী, উত্তৰ প্ৰদেশ চৰকাৰৰ মন্ত্ৰী ড০ মহেন্দ্ৰ সিং জী, শ্ৰী জী এছ ধৰ্মেশ জী, সংসদত মোৰ বন্ধু আৰ কে সিং জী, উত্তৰ প্ৰদেশ বিধান পৰিষদ আৰু বিধানসভাৰ বন্ধু শ্ৰী স্বতন্ত্ৰদেৱ সিং জী, শ্ৰী ৰাকেশ গোস্বমী জী, জনপ্ৰতিনিধিসকল আৰু ইয়াত উপস্থিত থকা মোৰ প্ৰিয় ভাই-ভনীসকল!
মহোবাৰ ঐতিহাসিক ভূমিত উপস্থিত হৈ এক ধৰণৰ অনুভূতিৰে অভিভূত হৈছো। এই সময়ত দেশ, দেশৰ স্বাধীনতা আৰু ৰাষ্ট্ৰ-নিৰ্মাণত জনজাতীয় বন্ধুসকলৰ যোগদানৰ নামত সমৰ্পিত জনজাতীয় সপ্তাহ উদযাপন কৰি থকা হৈছে। এই সময়ত বীৰ আল্হা আৰু ঊদলৰ পূণ্য ভূমিলৈ অহাটো মোৰ বাবে বহুত ডাঙৰ সৌভাগ্য বুলিয়ে ভাবিছো। পৰাধীনতাৰ সেইটো কালত ভাৰতত এক নতুন চেতনা জাগ্ৰত কৰা গুৰু নানক জীৰ আজি ‘প্ৰকাশ-পৰ্ব’ও হয়। মই দেশ আৰু সমগ্ৰ পৃথিৱীবাসীলৈ ‘গুৰু পূৰৱ’ৰ বহুত বহুত শুভকামনা জ্ঞাপন কৰিছো। আজিৰ দিনটোতে ভাৰতৰ বীৰাংগণা, বুন্দেলখণ্ডৰ গৌৰৱ, ৰাণী লক্ষ্মীবাঈৰো জন্ম জয়ন্তী। এই কাৰ্যক্ৰমৰ পিচতে মই ঝাঁসীলৈ যাম প্ৰতিৰক্ষা বাহিনীৰ এক বহুত ডাঙৰ কাৰ্যক্ৰমত ভাগ লোৱাৰ বাবে।
ভাই-ভনীসকল,
বিগত ৭টা বছৰত আমি কেনেকৈ চৰকাৰক দিল্লীৰ বন্ধ কোঠাৰ পৰা উলিয়াই আনি দেশৰ কোণে কোণে নিয়াৰ ব্যৱস্থা কৰিছো, মোহবা তাৰ সাক্ষাত্ সাক্ষী হৈছে। এইডোখৰ ভূমি এনে যোজনা, এনে সিদ্ধান্তৰ সাক্ষী হৈছে, যিয়ে দেশৰ দুখীয়া আই-ভগ্নী-জীয়াৰীৰ জীৱনলৈ বৃহত্ আৰু সাৰ্থক পৰিৱৰ্তনৰ সূচনা কৰিছে। কেইটামান মাহৰ আগতে ইয়াৰ পৰাই সমগ্ৰ দেশৰ বাবে ‘উজ্জ্বলা যোজনা’ৰ দ্বিতীয়টো পৰ্বৰ শুভাৰম্ভ কৰা হৈছিল। মোৰ মনত আছে, কেইবছৰমান আগতে মই মোহবাৰ পৰাই দেশৰ কোটি কোটি মুছলমান ভগ্নীক কথা দিছিলো যে মই মুছলমান ভগ্নীসকলক ‘তিনি তালাক’ৰ আতিশয্যৰ পৰা মুক্তি দিহে এৰিম। মহোবাত কৰা সেই পণ সম্পূৰ্ণ কৰা হ’ল।
ভাই-ভনীসকল,
এতিয়া, আজি মই ইয়াত বুন্দেলখণ্ডৰ ভগ্নী আৰু মোৰ মৰমৰ কিষাণ ভাই-ভনীসকলক বহুত ডাঙৰ উপহাৰ প্ৰদান কৰিবলৈ আহিছো। আজি ‘অৰ্জুন সহায়ক পৰিযোজনা’, ‘ৰতৌলী বান্ধ পৰিযোজনা’, ‘ভৱানী বান্ধ পৰিযোজনা’ আৰু ‘মজগাঁও ছিল্লী স্প্ৰিংকলাৰ সিঞ্চাই পৰিযোজনা’ উদ্বোধন কৰাৰ সৌভাগ্য মই লাভ কৰিছো। ৩ হাজাৰ কোটি টকাৰো অধিক বিনিয়োগৰে নিৰ্মিত এই পৰিযোজনাসমূহৰ জৰিয়তে মহোবাবাসীৰ লগতে হামীৰপুৰ, বান্দা আৰু ললিতপুৰ জিলাৰো লাখ লাক লোক, লাখ লাখ খেতিয়ক পৰিয়াল উপকৃত হ’ব। ইয়াৰ দ্বাৰা ৪ লাখৰো অধিক লোকে বিশুদ্ধ খোৱাপানীৰ সুবিধা লাভ কৰিব। প্ৰজন্মৰ পিচত প্ৰজন্ম ধৰি যিকণৰ পানীৰ বাবে অপেক্ষা কৰিছিল, সেই অপেক্ষাৰ আজি অন্ত পৰিব।
বন্ধুসকল,
আপোনালোকৰ উত্সাহে মোক আপ্লুত কৰিছে। আপোনালোকৰ চেনেহে মোক অভিভূত কৰিছে। কিন্তু মই আপোনালোকক প্ৰাৰ্থনা জনাব খুজিছো, চাওক আগত আৰু ঠাই নাই, সেয়ে আপোনালোকে আৰু আগলৈ অহাৰ চেষ্টা নকৰিব, আৰু তাতো অলপ শান্তিৰে থাকক।
বন্ধুসকল,
গুৰু নানক জীয়ে কৈছিল-
পহলা পানী জীও হে, জিত হৰিয়া সভ কোয়!!
অৰ্থাত্, পানীক সদায়ে প্ৰথমিকতা প্ৰদান কৰা উচিত, কিয়নো, পানীৰেই সমস্ত সৃষ্টিয়ে জীৱন লাভ কৰে। মহোবাকে ধৰি এই সমগ্ৰ অঞ্চলটোৱেই সুদীৰ্ঘ বছৰ আগতে জল-সংৰক্ষণ আৰু জল প্ৰবন্ধনৰ উত্তম আৰ্হি হিচাপে পৰিগণিত হৈছিল। বুন্দেল, পৰিহাৰ আৰু ছণ্ডেল ৰজাৰ দিনত ইয়াৰ খাল-পুখুৰী আদিত যি কাম কৰা হৈছিল, সেয়া আজিও জল-সংৰক্ষণৰ একোটা উত্তম নিদৰ্শন হৈ আহিছে। সিন্ধ, বেতৱা, ধসান, কেন আৰু নৰ্মদাৰ দৰে নদীসমূহৰ পানীয়ে বুন্দেলখণ্ডক সমৃদ্ধিও দিছিল। ইয়াতে চিত্ৰকূট, ইয়াতে বুন্দেলখণ্ড আছে, যিয়ে বনবাসতো প্ৰভূ ৰামক সংগদান কৰিছিল, ইয়াৰ বনজ সম্পদেও তেওঁক আশীৰ্বাদ প্ৰদান কৰিছিল।
কিন্তু বন্ধুসকল,
কথাটো হ’ল সময় বাগৰাৰ লগে লগে এই অঞ্চলৰ মানুহেই আজি খোৱাপানীৰ অভাৱৰ প্ৰত্যাহ্বান আৰু পলায়নৰ সমস্যাৰ কেন্দ্ৰবিন্দুত উপনীত হ’বলগীয়া কিয়? এইটো অ়ঞ্চললৈ মানুহে আজি নিজৰ ছোৱালীক বিয়া দিবলৈ অনীহা প্ৰকাশ কৰিবলৈ লৈছে কিয়? কিয় আজি এই অঞ্চলৰ ছোৱালীয়ে পানীৰ সুলভ ব্যৱস্থা থকা ঠাইলৈ বিয়া হোৱাৰ কামনা কৰা হৈছে? এইবোৰ প্ৰশ্নৰ উত্তৰ মহোবাবাসীয়ে, বুন্দেলখণ্ডবাসীয়ে বহুত ভালকৈয়ে জানে।
দিল্লী আৰু উত্তৰ প্ৰদেশত সুদীৰ্ঘ কাল শাসন কৰাসকলে পাল পাতি পাতি এইটো অঞ্চলৰ অনিষ্ট সাধান কৰাৰ কোনো সুযোগেই অথলে যাবলৈ দিয়া নাছিল। ইয়াৰ বনাঞ্চলক, ইয়াৰ সংসাধনসমূহক কেনেকৈ মাফিয়াৰ হাতত অৰ্পণ কৰা হৈছিল, এই কথা কাৰো পৰা গোপন হৈ থকা নাছিল। আৰু এতিয়া চাওক, যেতিয়া এইসকল মাফিয়াৰ ওপৰৰে ‘বুলডজাৰ’ চলিবলৈ ধৰিলে, একাংশ লোকে চিঞৰ-বাখৰ আৰম্ভ কৰিবলৈ ধৰিছে। পিচে, এওঁলোকে যিমানেই নিচিঞৰক কিয়, উত্তৰ প্ৰদেশৰ বিকাশৰ কাম, বুন্দেলখণ্ডৰ বিকাশৰ কাম এতিয়া আৰু ৰৈ যোৱা বিধৰ নহয়।
বন্ধুসকল,
এইসকল লোকে বুন্দেলখণ্ডৰ যি অৱস্থা কৰিলে, সেই কথা ইয়াৰ ৰাইজে কেতিয়াও পাহৰিব নোৱাৰে। নলীনাদ, হাতকলৰ কথাতো বহুত কৰা হৈছিল, কিন্তু আগৰ চৰকাৰসমূহে এই কথা কিন্তু কোৱা নাছিল যে ভূ-জলৰ অভাৱ হ’লে এইবোৰৰে পানী ওলাব কেনেকৈ? দলং নিৰ্মাণৰ নামততো বহুত ফিটা কাটিলে কিন্তু পৰিণতি কি হ’ল, মোতকৈ আপোনালোকে বেছিকৈ জানে। বান্ধ, খাল-পুখুৰীৰ নামত খননৰ যোজনাসমূহত কমিশ্যন, খৰাঙৰ সাহায্যৰ নামত কেলেংকাৰী, বুন্দেলখণ্ডক লুটি-পুটি আগৰ চৰকাৰ চলোৱাসকলে নিজৰ পৰিয়ালৰহে কল্যাণ সাধন কৰিছিল। আপোনালোকৰ পৰিয়াল-পৰিজনে এটোপাল পানীৰ বাবে হাহাকাৰ কৰি থাকিবলগীয়া হ’ল, তাক লৈ তেওঁলোকৰ কোনো আফচোচ কৰিবলগীয়া নাছিল!
ভাই-ভনীসকল,
এইসকলে কেনেকুৱা কাম কৰিছিল তাৰ এটা উদাহৰণ এই ‘অৰ্জুন সহায়ক পৰিযোজনা’। বছৰৰ পিচত বছৰ ধৰি এই পৰিযোজনাৰ কাম ওলমি থাকিছিল। ২০১৪ চনৰ পিচত যেতিয়া মই দেশত এনেধৰণৰ ওলমি থকা পৰিযোজনাসমূহ, জলসিঞ্চনৰ যোজনাসমূহৰ তথ্য বিচাৰিবলৈ ধৰিছিলো। ‘অৰ্জুন সহায়ক পৰিযোজনা’ অনতি বিলম্বে সম্পূৰ্ণ কৰাৰ বাবে সেই সময়ৰ উত্তৰ প্ৰদেশ চৰকাৰৰ সৈতে কেবা লনিও আলোচনাত মিলিত হৈছিলো, বিভিন্ন পৰ্যায়ত আলোচনা অনুষ্ঠিত হৈছিল। কিন্তু বুন্দেলখণ্ডৰ এইসকল অপৰাধীয়ে, ইয়াত জলসিঞ্চন পৰিযোজনাসমূহক সম্পূৰ্ণ কৰাৰ বাবে কোনো ধৰণৰ আগ্ৰহেই প্ৰকাশ কৰা কৰা নাছিল।
২০১৭ত যোগী জীৰ চৰকাৰ গঠন হোৱাৰ পিচতহে অৱশেষত এই পৰিযোজনাৰ কাম-কাজে গতি লয়। আৰু আজি এই পৰিযোজনা আপোনালোকক, বুন্দেলখণ্ডৰ ৰাইজৰ হাতত সমৰ্পিত কৰিব পাৰিছো। বহু দশক ধৰি বুন্দেলখণ্ডৰ ৰাইজে লুটি-পুটি খোৱা চৰকাৰবোৰক দেখিছিল। এতিয়া, এই প্ৰথমবাৰৰ বাবে বুন্দেলখণ্ডৰ ৰাইজে, ইয়াৰ বিকাশৰ বাবে কাম কৰা চৰকাৰ দেখিবলৈ পাইছে। বুন্দেলখণ্ডৰ মোৰ প্ৰিয় ভাই-ভনীসকল, আমি কটু-সত্যক কেতিয়াও পাহৰি যাব নোৱাৰো। সেইসকলে উত্তৰ প্ৰদেশক লুটি-পুটি খাই ভাগৰি যোৱা নাছিল, আৰু আমি এতিয়া কাম কৰি কৰি ভাগৰি নাযাও।
বন্ধুসকল,
কৃষকৰাইজক সদায়ে সমস্যাৰে জৰ্জৰিত কৰি ৰখাটোকে কিছুমান ৰাজনৈতিক দলে আধাৰ কৰি লয়। এওঁলোকে সমস্যাৰ ৰাজনীতি কৰে আৰু আমি সমাধানৰ ৰাজনীতি কৰো। কেন-বেতৱাৰ সংযোগৰ সমাধানসূত্ৰও আমাৰ চৰকাৰেইহে উলিয়ালে, সকলো পক্ষৰে আলোচনা কৰি পথ প্ৰশস্ত কৰিলে। কেন-বেতৱাৰ সংযোগৰেও ভৱিষ্যতে ইয়াৰ লাখ লাখ খেতিয়কৰ কল্যাণ সাধন হ’বগৈ। যোগী জীৰ চৰকাৰে যোৱা চাৰে চাৰিবছৰীয়া কাৰ্যকালত পানীৰ বহুবোৰ পৰিযোজনাৰ কাম আৰম্ভ কৰিছিল। আজি ‘সসগাঁও-ছিল্লী স্প্ৰিংকলাৰ যোজনা’ৰ দৰে আধুনিক কাৰিকৰীসমৃদ্ধ প্ৰকল্পৰ উদ্বোধনে জলসিঞ্চন ব্যৱস্থালৈ অহা আধুনিকতাকে প্ৰদৰ্শিত কৰিছে।
বন্ধুসকল,
মই যিখন গুজৰাট পৰা আহিছো, তাৰ বাস্তৱ সত্য, যি আগৰ গুজৰাটখনৰ অৱস্থা আছিল, সেই পৰিস্থিতি বুন্দেলখণ্ডৰ পৰা অলপো পৃথক নাছিল। আৰু সেয়ে মই আপোনালোকৰ সমস্যাবোৰ বাৰুকৈয়ে বুজি পাও, আপোনালোকৰ অসুবিধাবোৰ হৃদয়ংগম কৰিব পাৰো। মা নৰ্মদাৰ আশীৰ্বাদৰে, চৰ্দাৰ সৰোবৰৰ আশীৰ্বাদৰে আজি গুজৰাটত, কচ্ছ পৰ্যন্ত, আনকি মৰুভূমিলৈও পানীৰ প্ৰবহণ সম্ভৱ হৈছে। যেনে সফলতা আমি গুজৰাটত পাইছো, তেনে সফলতাই বুন্দেলখণ্ডতো সম্ভৱ কৰাৰ বাবে আমি দিনে-ৰাতিয়ে কাম কৰি আছো। ভাই-ভনীসকল, বুন্দেলখণ্ডৰ পৰা যেনেকৈ পলায়ন হৈ আছে নহয়, মোৰ গুজৰাটতো, কচ্ছতো ধাৰাবাহিক পলায়নৰ ঘটনা সংঘটিত হৈছিল। দেশত জনসংখ্যা বাঢ়িছিল, কচ্ছ জিলাত জনসংখ্যা কমি গৈছিল। মানুহে কচ্ছ এৰি যাবলৈ ধৰিছিল। কিন্তু মই যেতিয়া সেৱা কৰাৰ সুযোগ পাইছিলো, আজি কচ্ছ, হিন্দুস্থানৰ যিসমূহ প্ৰমুখ জিলাই দ্ৰুত গতিৰে আগবঢ়া সেইসমূহ জিলাৰ মাজত এতিয়া কচ্ছও আছে।
উত্তৰ প্ৰদেশৰ বহু অঞ্চলৰ মোৰ ভাই-ভনীসকলে নিজৰ ভাগ্য কচ্ছলৈ আহি গঢ়িবলৈ লৈছে। আৰু কচ্ছৰ, মোৰ অভিজ্ঞতাৰে কও, আমি বুন্দেলখণ্ডকো পুনৰাই সেই সামৰ্থ্য প্ৰদান কৰিব পাৰিম, পুনৰাই নতুন জীৱন দান কৰিব পাৰিম। ইয়াৰ মাতৃ-ভগ্নীৰ সকলোতকৈ ডাঙৰ সমস্যাটো দূৰ কৰাৰ বাবে, বুন্দেলখণ্ডত ‘জল জীৱন মিছন’ৰ জৰিয়তেও দ্ৰুত গতিৰে কাম চলি আছে। বুন্দেলখণ্ডৰ লগতে বিন্ধাচলত, নলৰে প্ৰতিটো ঘৰলৈকে পানীৰ যোগান ধৰাৰ বাবে বিশেষ অভিযান চলাই থকা হৈছে।
ভাই-ভনীসকল,
পৰিবাৰবাদীৰ চৰকাৰে দশকৰ পিচত দশক ধৰি উত্তৰ প্ৰদেশৰ অধিকতৰ গাঁৱকে তৃষ্ণাতুৰ কৰি ৰাখিলে। কৰ্মযোগীৰ চৰকাৰে মাত্ৰ ২ বছৰৰ ভিতৰতে ৩০ লাখ পৰিয়ালক উত্তৰ প্ৰদেশত নল-সংযোজিত পানীৰ যোগান দিবলৈ সক্ষম হ’ল। পৰিবাৰবাদীৰ চৰকাৰে শিশুসকলক, কন্যাসকলক স্কুলত পৃথক শৌচালয়, খোৱা পানীৰ সুবিধাৰ পৰাও বঞ্চিত কৰি ৰাখিলে, কৰ্মযোগীৰ ‘ডবল ইঞ্জিন’ৰ চৰকাৰে কন্যাসকলৰ বাবে স্কুলত পৃথক শৌচালয় নিৰ্মাণ কৰিলে আৰু উত্তৰ প্ৰদেশৰ ১ লাখৰো অধিক স্কুলত, বহু হাজাৰ অংগণৱাড়ী কেন্দ্ৰলৈ নল-সংযোজিত পানীৰ যোগান ধৰাৰ ব্যৱস্থা কৰে। যেতিয়া দুখীয়াৰ কল্যাণক সৰ্বোচ্চ প্ৰথমিকতা প্ৰদান কৰা হয়, তেতিয়া এনেকৈয়ে কামবোৰ হৈ উঠে, ইমান দ্ৰুতগতিৰেই কামবোৰ হৈ যায়।
ভাই-ভনীসকল,
আমাৰ চৰকাৰে ‘বীজৰ পৰা বজাৰ পৰ্যন্ত’ প্ৰতিটো পৰ্যায়তে খেতিয়কৰ কল্যাণৰ বাবেও পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে। বিগত ৭টা বছৰত চাৰে ১৬০০ৰো অধিক ভাল মানৰ বীজ তৈয়াৰ কৰি উলিওৱা হৈছে। যাৰ ভিতৰত বহুবোৰ বীজ কম পানীতে অধিক ফচল দিব পৰা বিধৰ। আজি বুন্দেলখণ্ডৰ মাটিৰ অনুকূল মোটা ধান, মাহ আৰু তিলৰ ক্ষেত্ৰত চৰকাৰে বিশেষ গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। বিগত বছৰচেৰেকত মাহ আৰু তিলৰ ক্ৰয় অভিলেখ পৰিমাণে কৰা হৈছে। শেহতীয়া ভাবে সৰিয়হ, মচুৰৰ দৰে অনেক দাইলৰ বাবে ৪০০টকা প্ৰতি কুইণ্টল পৰ্যন্ত ‘এমএছপি’ বৃদ্ধি কৰা হৈছে। ভাৰতক খোৱাতোলৰ ক্ষেত্ৰত আত্মনিৰ্ভৰ কৰি তোলাৰ বাবে, খোৱা তেল বিদেশৰ পৰা আমদানী কৰাৰ বাবে প্ৰতিবছৰে আমি ৮০হাজাৰ কোটি টকা বিদেশলৈ পঠাই আহিছিলো; সেই ৮০হাজাৰ কোটি টকা কৃষকৰ ওচৰলৈ যোৱাৰ বাবে, আপোনালোকে পোৱাৰ বাবে, দেশৰ কৃষকে লাভ কৰাৰ বাবে ‘ৰাষ্ট্ৰীয় মিছন’ আৰম্ভ কৰা হৈছে। ইয়াৰ জৰিয়তে বুন্দেলখণ্ডৰ কৃষকেও বহু সকাহ পাব।
ভাই-ভনীসকল,
পৰিবাৰবাদীৰ চৰকাৰসমূহে কৃষকক কেৱল অভাৱতে ৰখাটো বিচাৰিছিল। তেওঁলোকে কৃষকৰ নামত ঘোষণাবোৰ ঠিকেই কৰিছিল, কিন্তু কৃষকে এটা ফুঁটা কৰিও পোৱা নাছিল। পিচে, ‘পিএম কিষাণ সন্মান নিধি’ৰ জৰিয়তে আমি এই পৰ্যন্ত ১ লাখ ৬২ হাজাৰ কোটি টকা পোনপতীয়াকৈ কৃষকসকলৰ বেংক একাউণ্টলৈ প্ৰেৰণ কৰিছো। এই সম্পূৰ্ণ টকা প্ৰতিটো কৃষক পৰিয়ালেই লাভ কৰিছে। পৰিবাৰবাদীয়েতো ক্ষুদ্ৰ কৃষক-পশুপালকসকলক ‘কিষাণ ঋণপত্ৰ’ৰ সুবিধাৰ পৰাও বঞ্চিত কৰি ৰাখিছিল। আমাৰ চৰকাৰে ক্ষুদ্ৰ কৃষকক ‘কিষাণ ঋণপত্ৰ’ৰ সুবিধাৰে সংযোজিত কৰাৰো কাম কৰিছে।
ভাই-ভনীসকল,
আমি বুন্দেলখণ্ডৰ পৰা পলায়ন ৰোধ কৰাৰ বাবে, এইটো অঞ্চলক জীৱিকা অৰ্জনৰ ক্ষেত্ৰত আত্মনিৰ্ভৰ কৰি তোলাৰ বাবে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। ‘বুন্দেলখণ্ড এক্সপ্ৰেছ ৱে’ আৰু ‘উত্তৰ প্ৰদেশ ডিফেন্স ক’ৰিডৰ’-য়ো ইয়াৰ এক বহুত ডাঙৰ প্ৰমাণ। আগন্তুক সময়ত ইয়াত অনেক উদ্যোগে মূৰ দাঙি উঠিব, যুৱক-যুৱতীসকলে ইয়াত কৰ্ম-সংস্থাপন লাভ কৰিব। এতিয়া এইবোৰ এলেকাৰ ভাগ্য কেৱল এক মহোত্সৱৰেই সামৰিব পৰা নাযাব। এয়াই নহয়, এই ক্ষেত্ৰৰ ওচৰত ইতিহাস, আস্থা, সংস্কৃতি আৰু প্ৰকৃতিৰ যি সম্ভাৰ, সেইবোৰো জীৱন-জীৱিকাৰ বহুত ডাঙৰ মাধ্যম হৈ উঠিছে। এইটো অঞ্চল তীৰ্থৰো ক্ষেত্ৰ। এইডোখৰ স্থানে গুৰু গোৰখনাথ জীৰ আশীৰ্বাদ লাভ কৰিছে। বুন্দেলী ভাষা, কাব্য, সাহিত্য, গীত-সংগীত আৰু মহোবাৰ গৌৰৱ- ‘দেশৱৰী পাণ’, ইয়াৰ প্ৰতিনো আকৰ্ষিত কোন নোহোৱাকৈ থাকিব পাৰে! ‘ৰামায়ণ চাৰ্কিট যোজনা’ৰ আধাৰত ইয়াৰ অনেক তীৰ্থস্থানক বিকশিত কৰি থকা হৈছে।
ভাই-ভনীসকল,
এনে অনেক কাৰ্যক্ৰমৰে ‘ডবল ইঞ্জিন’ৰ চৰকাৰে এইটো দশকক বুন্দেলখণ্ডৰ, উত্তৰ প্ৰদেশৰ দশক কৰি তোলাৰ বাবে প্ৰয়াস অহব্যাহত ৰাখিছে। এই ‘ডবল ইঞ্জিনে’ আপোনালোকৰ আশীৰ্বাদৰ শক্তি নিশ্চয় পাই থাকিব, এই বিশ্বাসৰেই আপোনালোকৰ সকলোৰে আজ্ঞা লৈ ইয়াৰ পৰা ঝাঁসীৰ কাৰ্যক্ৰমৰ বাবে যাত্ৰা কৰিব খুজিছো। আপোনালোকে ইমান বিশাল সংখ্যাৰে উপস্থিত থাকি আমাক আশীৰ্বাদ প্ৰদান কৰিলেহি তাৰ বাবে মই হৃদয়ৰে কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰিছো। মোৰ সৈতে একলগে কওকচোন-
ভাৰত মাতা কী জয়!
ভাৰত মাতা কী জয়!
ভাৰত মাতা কী জয়!
বহুত বহুত ধন্যবাদ!