Prime Minister's Office
PM lays foundation stones and dedicates to the Nation various development projects in Kedarnath
PM inaugurates Shri Adi Shankaracharya Samadhi and unveils the statue of Shri Adi Shankaracharya
“Some experiences are so supernatural, so infinite that they cannot be expressed in words this is how I feel at Baba Kedarnath Dham”
“Adi Shankaracharya’s life was as extraordinary as it was devoted to the welfare of the common man”
“Indian philosophy talks about human welfare and looks at life in a holistic way. Adi Shankaracharya
did the work of making the society aware of this truth”
“Our cultural heritage centers of faith are being viewed with deserved and valid pride, as they should be”
“A grand temple of Lord Shri Ram is coming up in Ayodhya. Ayodhya is getting its glory back”
“Today, India sets tough goals and deadlines for itself. Today, it is not acceptable for India to be timid about deadlines and goals”
“Keeping in mind the immense potential and full faith in the capabilities of the people of Uttarakhand, the State government is involved in the ‘Mahayagya’ of Uttarakhand’s development”
05 NOV 2021 11:27AM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi laid foundation stones and dedicated to the Nation various development projects in Kedarnath. He inaugurated Shri Adi Shankaracharya Samadhi and unveiled the statue of Shri Adi Shankaracharya. He also reviewed and inspected the executed and ongoing infrastructure works. The Prime Minister also offered prayers at the Kedarnath Temple. Prayers were offered and celebrations held at 12 Jyotirlingas and 4 dhams and many places of faith all over the country along with the event at Kedarnath Dham, all events were linked to the main event at Kedarnath Dham.
Addressing the gathering, the Prime Minister evoked the great spiritual rishi tradition of India and expressed his indescribable joy on coming to Kedarnath Dham. Recalling his interaction with soldiers at Nowshera yesterday, he said yesterday, on Diwali, he took the feelings of 130 crore Indians to soldiers, today, on Govardhan Puja, he said that I was on the land of soldiers and in the divine presence of Baba Kedar. The Prime Minister quoted a verse from Ramcharitmanas- 'अबिगत अकथ अपार, नेति-नेति नित निगम कह' meaning some experiences are so supernatural, so infinite that they cannot be expressed in words. He said this is how he feels under the shelter of Baba Kedarnath.
The Prime Minister said that new facilities like shelters, facilitation centres will ease the lives of priests and devotees and allow them to fully immerse in the divine experience of the pilgrimage. Recalling the Kedarnath floods in 2013, the Prime Minister noted that damage caused by the floods years ago was unimaginable. He said “people who used to come here used to think that will this our Kedar Dham stand up again? But my inner voice was saying that it will stand with more pride than ever before.” The Prime Minister said due to the grace of Lord Kedar and inspiration of Adi Shankaracharya and his experience of managing the aftermath of the Bhuj Earthquake, he could be of help in those difficult times. He struck a personal note and said that it is a blessing that he could serve the place which nurtured him earlier in his life. He thanked all the workers, priests, Rawal families of the priests, officials and the Chief Minister for relentlessly pursuing the development works at the Dham. I said he kept monitoring the work through drones and other technologies. He said that “this combination of modernity with the eternal on this ancient land, these development works are the result of the natural grace of Lord Shankar.”
Talking about Adi Shankaracharya, Shri Modi said that the meaning of Shankar in Sanskrit is - "शं करोति सः शंकरः". That is, the one who does welfare is Shankar. This grammar was directly proven by Acharya Shankar. His life was as extraordinary as it was devoted to the welfare of the common man, he said. The Prime Minister recalled there was a time when spirituality and religion started getting linked with stereotypes and outdated practices. Whereas, Indian philosophy talks about human welfare and looks at life in a holistic way. Adi Shankaracharya did the work of making the society aware of this truth, he said.
The Prime Minister emphasized that today, our cultural heritage centers of faith are being viewed with deserved and valid pride, as they should be viewed. “A grand temple of Lord Shri Ram is coming up in Ayodhya. Ayodhya is getting its glory back. Just two days ago, the whole world saw the grand celebration of Deepotsav in Ayodhya. Today we can imagine how the ancient cultural form of India must have been”, Shri Modi said. The Prime Minister said that today’s India is confident about its heritage. “Today, India sets tough goals and deadlines for itself. Today, it is not acceptable for India to be timid about deadlines and goals”, the Prime Minister said. Talking about the contribution of heroes of the Freedom Struggle, the Prime Minister asked the countrymen to visit the places related to the glorious freedom struggle of India and pious places of pilgrimage and get acquainted with the spirit of India.
The Prime Minister said that the third decade of the 21st century belongs to Uttarakhand. He informed that work is going on at a fast pace on the Chardham road project, connecting with the Chardham highways. In future, the work has started so that devotees can come here to Kedarnath ji through cable car. There is also the holy Hemkund Sahib Ji nearby. Work is going on to build a ropeway to make the darshan in Hemkund Sahib ji easy. “Keeping in mind the immense potential and full faith in the capabilities of the people of Uttarakhand, the State government is involved in the ‘mahayagya’ of Uttarakhand’s development”, he said.
The Prime Minister lauded the discipline shown by Uttarakhand in the fight against Corona. Overcoming the geographical difficulties, today Uttarakhand and its people have achieved the target of 100 % single dose vaccination. This is the strength and power of Uttarakhand, he said. “Uttarakhand is situated at a very high elevation. My Uttarakhand will scale even greater heights than its own elevation”, The Prime Minister concluded.
Shri Adi Shankaracharya Samadhi has been reconstructed after the destruction in the 2013 floods. The entire reconstruction work has been undertaken under the guidance of the Prime Minister, who has constantly reviewed and monitored the progress of the project. Today also, the Prime Minister reviewed and inspected the executed and ongoing works along the Saraswati Aasthapath. Key infrastructure projects which have been completed, including Saraswati Retaining Wall Aasthapath and Ghats, Mandakini Retaining Wall Aasthapath, Tirth Purohit Houses and Garud Chatti bridge on river Mandakini. The projects have been completed at a cost of over Rs. 130 crore. He also laid the foundation stone for multiple projects worth over Rs 180 crore, including the Redevelopment of Sangam Ghat, First Aid and Tourist Facilitation Centre, Admin Office and Hospital, two Guest Houses, Police Station, Command & Control Centre, Mandakini Aasthapath Queue Management and Rainshelter and Saraswati Civic Amenity Building.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা কেদর্নাথতা তোঙান তোঙানবা দিবেলপমেন্ত প্রোজেক্তশিং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে অমদি লৈবাক অসিদা কৎখ্রে
প্রধান মন্ত্রীনা শ্রী আদি শঙ্করাচার্য সমাধি শঙ্গাখ্রে অমদি শ্রী আদি শঙ্করাচার্যগী মুর্ত্তি অদু মাইখুম হাংদোকখ্রে
“এক্সপরিয়েন্স খরদি অদুক্কী মতিক সুপরনেচরেল ওই, অদুক্কী মতিক ইনফাইনাইত ওইবনা মখোয় অদু ৱাহৈশিং ওইনা ফোংদোকপা য়াদে, মসিনি ঐনা বাবা কেদর্নাথ দামদা ফাওখিবা অদু”
“আদি শঙ্করাচার্যনা মীওইবা জাতিগী য়াইফনবা কৎথোকখিবা অসিনা মরম ওইদুনা মহাক্কী পুন্সি অসি থৌদোক-হেন্দোকপা ওইখি”
“ভারতকী ফিলোসোফীনা মীওইবগী য়াইফনবা পল্লি অমদি পুন্সিবু হোলিস্তিক ওইবা লম্বী অমদা য়েংখি৷ অচুম্বা অসি সমাজ অসিনা খঙহন্নবগী থবক অদু আদি শঙ্করাচার্যনা তৌখি”
“থাজনবগী ঐখোয়গী কল্চরেল হেরিতেজ সেন্তরশিং অসি মতিক চারবা অমদি বেলিদ প্রাইদকা লোইননা য়েংগদবা মওং অদুগুম্না য়েংলি”
“মপু ইবুংঙো শ্রী রামগী অচৌবা বিল্দিং অমা অযোধ্যাদা শারগনি৷ অযোধ্যানা মহাক্কী মিংচৎ অমুক হন্না ফংলগনি”
“ঙসি, ভারতনা মশাগীদমক অরুবা পান্দমশিং অমদি দেদলাইনশিং থমখ্রে৷ ঙসি, দেদলাইনশিং অমদি পান্দমশিংগী মতাংদা থৌনা হন্থবা অসি ভারতকী ওইনদি য়াবা ঙম্লোই”
“কা-হেন্না তৌবা ঙম্বগী শক্তি লৈরিবা অদু ৱাখলদা থমদুনা অমদি উত্তরখন্দগী মীয়ামগী তৌবা ঙম্
05 NOV 2021 11:27AM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা কেদর্নাথতা তোঙান তোঙানবা দিবেলপমেন্ত প্রোজেক্তশিং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে অমদি লৈবাক অসিদা কৎখ্রে৷ মহাক্না আদি শঙ্করাচার্য সমাধি শঙ্গাখি অমদি শ্রী আদি শঙ্করাচার্যগী মুর্ত্তি অদু মাইখুম হাংদোকখি৷ মহাক্না লোইশিনখিবা অমদি হৌজিক হৌজিক চৎথরিবা ইনফ্রাস্ত্রকচর ৱার্কশিং অদুসু য়েংশিনখি৷ প্রধান মন্ত্রীনসু কেদর্নাথ লাইশঙদা লাই খুরুমখি৷ জ্যোতির্লিঙ্গা ১২ অমদি ধম ৪দা লাইশিং অমসুং কেদর্নাথ ধমদা পাংথোক্লিবা থৌরম অসিগা লোইননা লৈবাক পুম্বদা লৈরিবা থাজনবগী মফমশিংদা লাই খুরুমখি অমদি সেলেব্রেসনশিং পাংথোকখি, থৌরম পুম্নমক কেদর্নাথ ধমগী মরু ওইবা থৌরম পরেং অসিদা মরী লৈনখি৷
থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা ভারতকী ফাওরবা স্পিরিচুএল ঝৃশিগী চৎনবি অদু হৌদোরকখি অমদি কেদর্নাথতা লাকপগী মহাক্কী নুংঙাইবা অদু ফোংদোকখি৷ ঙরাং নৌশেরাগী লান্মীশিংগা মহাক্কী উনখিবা অদু নিংশিংলদুনা, ঙরাং,মহাক্না হায়খি, দীপাবলি নুমিৎতা, মহাক্না মহাক্কী লেংবানদা ভারত মচা কোতি ১৩০গী অনিংবশিং পুরি, ঙসিদি, গোবর্ধন পুজাদা, মহাক অসি বাবা কেদরগী দিবাইন প্রজেন্সতা অমদি লান্মীশিংগী লমদা লৈরকখি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷ প্রধান মন্ত্রীনা রামচরিচমানস্তগী ভর্স অমা পনখি- 'अबिगत अकथ अपार, नेति-नेति नित निगम कह', মসিনা হায়নিংলিবা অদুদি এক্সপরিয়েন্স খরদি অদুক্কী মতিক সুপরনেচরেল ওই, অদুক্কী মতিক ইনফাইনাইত ওইখিবনা মখোয় অসি ৱাহৈশিংদা ফোংদোকপা য়ারোই৷ বাবা কেদর্নাথকী মশাইগোনদা মহাক্না অসুম্না ফাওরি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷
অনৌবা ফেসিলিতীশিং খুদম ওইনা লৈনবশিং, ফেসিলিতেসন সেন্তরশিংনা মুনিশিং অমদি থৱাই লুপচরবা মীওইশিংগী পুন্সিবু লাইথোকহল্লগনি অমদি মখোয়না পিলগ্রিমেজকী দিবাইন এক্সপরিয়েন্সতা মপুং ফানা থোক্লকপা ঙমহল্লগনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি৷ ২০১৩দা থোকখিবা কেদর্নাথকী ইশিং-ইচাওশিং অদুবু নিংশিংলদুনা, হৌখিবদা চহিশিংদা ইচাওনা অমাং-অতা থোকহনখিবা অদু নিংশিংবগী ৱাংমদনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি৷ “মসিগী ঐখোয়গী কেদর ধম অসি অমুক হন্না শেমগৎলক্কদ্র হায়না মফম অসিদা লাক্লম্বা মীয়াম্না খন্নরম্মী৷ অদুবু মসি মমাংগী মতমদা লৈরম্লিবা অদুদগী হেন্না মঙাল নাইনা লৈরক্কনি হায়না ঐগী থমোইদগী থোক্লকপা খোঞ্জেলনা হায়রি” হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷ ধামদা লেপ্প-লৈতনা শেমগৎ-শাগৎপগী থবকশিং চৎথরিবগীদমক শিন্মীশিং, মুনিশিং, মুনিশিংগী রৱল ইমুং-মানুংশিং, ওফিসিয়েলশিং অমদি মুখ্য মন্ত্রী পুম্নমকপু মহাক্না থাগৎপা ফোংদোকখি৷ দ্রোনশিং অমদি অতোপ্পা তেক্নোলোজীশিং শিজিন্নদুনা থবক অদু মহাক্না য়েংশিনখি হায়না ঐনা ফোংদোকখি৷ “অরিবা লমদম অসিগী ইতর্নেলগা মোদর্নিতীগা পুনশিন্নদুনা, চৎথরিবা চাওখৎ-থৌরাংগী ওইবা থবকশিং অসি মপু ইবুংঙো সঙ্করনা চানবিবগী মহৈনি” হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷
আদি শঙ্করাচার্যগী মতাংদা ৱারি শানরদুনা, শ্রী মোদীনা হায়খি, সন্সকৃত্তা শঙ্করগী ৱাহন্থোক অদুদি - "शं करोति सः शंकरः" হায়বনি৷ মসিনা হায়নিংলিবা অদুদি অফবা থবক তৌরিবা অদু শঙ্করনি হায়বনি৷ মসিগী গ্রাম্মার অসি অচার্য শঙ্করনা দাইরেক্লী প্রুব তৌখ্রে৷ মহাক্কী পুন্সি অসি ময়ামদগী খরা হেন্না থোইদোক-হেন্দোকখি, মহাক্না মীয়ামগী য়াইফননবগীদমক কৎথোকখি, হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷ স্পিরিচুয়েলিতী অমদি ধর্মনা স্তেরিওতাইপশিং অমদু আউতদেতেদ প্রোক্তিসশিংগা মরী লৈনবগী মতম অমা লৈরমখি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা নৌহৌননা নিংশিংখি৷ ইন্দিয়ন ফিলোসোফীনা মীওইবগী য়াইফনবা পল্লি অমদু পুন্সিবু হোলিস্তিক ওইবা লম্বী অমদা য়েংলি৷ মসিগী অচুম্বা অসি সমাজ অসিনা খঙহন্নবা আদি শঙ্করাচার্যনা হোৎনখি, হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷
ঙসিদি, থাজবগী ঐখোয়গী কল্চরেল হেরিতেজ সেন্তরশিং অসি মতিক চারবা অমদি বেলিদ প্রাইদকা লোইননা য়েংগদবা মওং অদুগুম্না য়েংলি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি৷ “অযোধ্যাদা মপু ইবুংঙো শ্রী রামগী অচৌবা মন্দির অমা শারগনি৷ অযোধ্যানা মহাক্কী মিংচৎ অদু অমুক হন্না ফংলগনি৷ নুমিৎ নিনিগী মমাংদা, অযোধ্যাদা দীপোতসব চাওনা পাংথোকপা মালেম পুম্বনা উখি৷ ঙসিদি, ভারতকী অরিবা মতমগী কল্চরেল ফোর্ম অদু করম্বা মওংদা লৈরমগদগে হায়বদু ঐখোয়না খঙবা ঙম্বা য়াই”, হায়না শ্রী মোদীনা ফোংদোকখি৷ ঙসিগী ভারতকী মহাক্কী হেরিতেজতা চাওনা থাজবা থম্লি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি৷ “ঙসিদি, ভারতনা মশাগীদমক অরুবা পান্দমশিং অমদি দেদলাইনশিং থম্লি৷ ঙসিদি, দেদলাইনশিং অমদি পান্দমশিংদা থৌনা হন্থবা হায়বসি ভারতনা য়াবা ঙম্লোই”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি৷ নিংতম-ইহৌগী অথৌবশিংগী কন্ত্রিব্যুসন অদু পল্লদুনা, লৈবাকমচাশিংনা ভারতকী মঙাল নাইরবা নিংতম-ইহৌগা মরী লৈনরিবা মফমশিং অমদি প্রিলগ্রিমেজকী মফমশিংদা চৎপিনবা প্রধান মন্ত্রীনা হায়জখি৷
২১শুবা চহি-চাগী অহুমশুবা চহি খুজিং অসি উত্তরখন্দগীনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি৷ চর্ধম হাইৱেশিংদা শম্নরিবা চর্ধম রোদ প্রোজেক্তকী থবক খোঙজেল য়াংনা চৎথরি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷ মতুং তারকপদা, কেদর্নাথ জীদা কেবল কার শিজিন্নদুনা মফম অসিদা থৱাই লুপচরিবা মীওইশিংনা লাকপা য়ানবগী থবক পাইখৎপা হৌখ্রে৷ অনকপদা শেংলবা হেমকুন্দ সহিব জীসু লৈরি৷ হেমকুন্দ সহিব জীদা দর্শন তৌবা অসি লাইনা য়ানবা রোপৱে অমা শেম্বগী থবক চৎথরি৷ “কা-হেন্না তৌবা ঙম্বগী শক্তি লৈরিবা অদু ৱাখলদা থমদুনা অমদি উত্তরখন্দগী মীয়ামগী তৌবা ঙম্বশিংদা থাজবা থমদুনা রাজ্য সরকার অসিনা উত্তরখন্দগী চাওখৎ-থৌরাংগী ‘মহাযগ্য’দা শরুক য়ারি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷
কোরোনা লান্থেংনবদা উত্তরখন্দনা উৎলকখিবা থকশি-খাসি অদুদা প্রধান মন্ত্রীনা থাগৎপা ফোংদোকখি৷ জিওগ্রাফিকেল দিফিকল্তীশিং অদু লান্থোক্তুনা, ঙসিদি উত্তরখন্দ অমদি মহাক্কী প্রজাশিংনা সিঙ্গল দোজ ভেক্সিন ১০০% কাপ্পগী তার্গেৎ অদু ফংবা ঙমখ্রে৷ মসিগী উত্তরখন্দগী থৌনা অমদি তৌবা ঙম্বা শক্তি অদুনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷ “উত্তরখন্দনা অৱাংবা মফম অমদা লৈ৷ ঐগী উত্তরখন্দনা মহাক্কী অৱাংবা মফম অদুদগী হেন্না ৱাংবা মিংচৎশিং ফংলগনি”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ৱারোইশিন পীখি৷
২০১৩দা থোকখিবা ইশিং-ইচাউনা মাংহন তাকহল্লবা মতুংদা শ্রী আদি শঙ্করাচার্য সমাধিনা অমুক হন্না শেমগৎখি৷ নৌনা শেমজিনবগী থবক পুম্নমক প্রোজেক্ত অদুগী প্রোগ্রেস লেপ্প-লৈতনা য়েংশিল্লিবা অমদি নৈনরিবা প্রধান মন্ত্রীগী লমজিং মখাদা পাইখৎখিবনি৷ ঙসিসু, সরস্বতী আস্থপাথকা লোইননা প্রধান মন্ত্রীনা পাংথোকখ্রবা অমদি হৌজিক হৌজিক চৎথরিবা থবকশিং অদু য়েংশিনখি৷ মপুং ফানা লোইশিনখ্রবা মরু ওইবা ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্তশিংগী মনুং চল্লিবশিং অদুদি সরস্বতী রেতেনিং ৱাল আস্থপাথ অমদি ঘাতশিং, মন্দিকানি রিতেনিং ৱাল আস্থপাথ, তির্থ পুরোহিৎ য়ুমশিং অমদি মন্দাকিনি তুরেলদা শারিবা গরুদ চত্রি থোংনি৷ প্রোজেক্তশিং অসি লুপা কোতি ১৩০ হেন্না থাদদুনা লোইশিনখিবনি৷ মহাক্না সঙম ঘাত, ফর্স্ত এইদ অমসুং তুরিস্ত ফিসিলিতেসন সেন্তর, এদমিন ওফিস অমসুং হোস্পিতাল, গেস্ত হাউস অনি, পুলিস স্তেসন, কম্মান্দ অমদি কন্ত্রোল সেন্তর, মন্দাকিনি আস্থপাথ ক্ব্যু মেনেজমেন্ত অমদি রেনশেল্তর অমসুং সরস্বতী সিবিক এমিনিতী বিল্দিং য়াওনা লুপা কোতি ১৮০ হেনবগী প্রোজেক্ত কয়া অমসু উরেপ-উয়ুং তমখি৷