প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কেদাৰনাথত বিভিন্ন উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে আৰু ইয়াক ৰাষ্ট্ৰলৈ উৎসৰ্গা কৰে
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে শ্ৰী আদি শংকৰাচাৰ্য সমাধি উদ্বোধন কৰে আৰু শ্ৰী আদি শংকৰাচাৰ্যৰ প্ৰতিমূৰ্তি উন্মোচন কৰে
"কিছুমান অভিজ্ঞতা ইমান অতিপ্ৰাকৃতিক, ইমান অসীম যে সেইবোৰ শব্দত প্ৰকাশ কৰিব নোৱাৰি, যেতিয়া মই বাবা কেদাৰনাথ ধামলৈ আহো তেতিয়া মই এনে অনুভৱ কৰোঁ"
"আদি শংকৰাচাৰ্যৰ গোটেই জীৱনটো জনসাধাৰণৰ কল্যাণৰ বাবে সমৰ্পিত হোৱাৰ দৰেই অসাধাৰণ আছিল"
"ভাৰতীয় দৰ্শনে মানৱ কল্যাণৰ কথা কয় আৰু জীৱনক সামগ্ৰিকভাৱে চায়, আদি শংকৰাচাৰ্যজীয়ে সমাজক এই সত্যৰ সৈতে পৰিচিত কৰিবলৈ কাম কৰিছিল"
"এতিয়া আমাৰ বিশ্বাসৰ সাংস্কৃতিক ঐতিহ্য কেন্দ্ৰবোৰক একে গৌৰৱেৰে চোৱা হৈছে যিটো আমাক দেখা উচিত"
"আজি অযোধ্যা ভগৱান শ্ৰীৰামৰ এক বিশাল মন্দিৰ হৈ পৰিছে, অযোধ্যাই ইয়াৰ গৌৰৱ ঘূৰাই পাইছে"
"আজি ভাৰতে নিজৰ বাবে কঠিন লক্ষ্য আৰু সময়সীমা নিৰ্ধাৰণ কৰিছে, আজি দেশখনে সময়সীমা আৰু লক্ষ্যক ভয় কৰাটো অনুমোদন নকৰে"
"উত্তৰাখণ্ডৰ জনসাধাৰণৰ অপৰিসীম সম্ভাৱনা আৰু তেওঁলোকৰ সামৰ্থ্যৰ ওপৰত সম্পূৰ্ণ বিশ্বাসৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি ৰাজ্য চৰকাৰ উত্তৰাখণ্ডৰ উন্নয়নৰ 'মহা
05 NOV 2021 11:27AM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে কেদাৰনাথত বিভিন্ন উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰি ইয়াক দেশবাসীৰ বাবে উৎসৰ্গা কৰে। তেওঁ শ্ৰী আদি শংকৰাচাৰ্য সমাধি উদ্বোধন কৰে আৰু শ্ৰী আদি শংকৰাচাৰ্যৰ প্ৰতিমূৰ্তি উন্মোচন কৰে। তেওঁ সম্পূৰ্ণ আৰু চলি থকা আন্তঃগাঁথনিসম্পৰ্কীয় কামবোৰ পৰ্যালোচনা আৰু পৰিদৰ্শন কৰিছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কেদাৰনাথ মন্দিৰত প্ৰাৰ্থনা আগবঢ়ায়। সমগ্ৰ দেশৰ ১২ টা জ্যোতিৰ্লিঙ্গ আৰু ৪ টা ধাম আৰু আন বহুতো বিশ্বাসৰ স্থানত প্ৰাৰ্থনা আৰু অনুষ্ঠান অনুষ্ঠিত হৈছিল। এই সকলোবোৰ কাৰ্যসূচী আৰু কেদাৰনাথ ধাম কাৰ্যসূচী কেদাৰনাথ ধামৰ মূল কাৰ্যসূচীৰ সৈতে জড়িত আছিল।
সমবেত লোকসকলক সম্বোধন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰতৰ মহান আধ্যাত্মিক ঋষি পৰম্পৰাৰ প্ৰতি আহ্বান জনায় আৰু কয় যে তেওঁ কেদাৰনাথ ধাম ভ্ৰমণকৰাৰ অনুভূতি শব্দত প্ৰকাশ কৰিব নোৱাৰে। নওচেৰাত সৈনিকসকলৰ সৈতে হোৱা বাৰ্তালাপৰ কথা স্মৰণ কৰি তেওঁ কয় যে কালি দেৱালীত তেওঁ ১৩০ কোটি ভাৰতীয়ৰ আৱেগ সৈনিকসকলক অৱগত কৰে আৰু আজি গোবৰ্ধন পূজা উপলক্ষে মই সৈনিকৰ দেশত আৰু বাবা কেদাৰৰ উপস্থিতিত উপস্থিত আছো। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰামচৰিতমানসৰ এটা আয়াতৰ উদাহৰণ দাঙি ধৰিকয়: "অবিগত অকথা অপাৰ, নেতি-নেতি নীতি নিগম কহা", অৰ্থাৎ কিছুমান অভিজ্ঞতা ইমান অতিপ্ৰাকৃতিক, ইমান অসীম যে সেইবোৰ শব্দত প্ৰকাশ কৰিব নোৱাৰি। তেওঁ কৈছিল যে বাবা কেদাৰনাথৰ আশ্ৰয়ত তেওঁ এনেদৰে অনুভৱ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে নতুন সুবিধা যেনে বাসস্থান, অভ্যৰ্থনা কেন্দ্ৰই পুৰোহিত আৰু ভক্তসকলৰ জীৱন সহজ কৰি তুলিব আৰু তেওঁলোকক তীৰ্থযাত্ৰাৰ অতিপ্ৰাকৃতিক অভিজ্ঞতাত সম্পূৰ্ণৰূপে নিমজ্জিত হোৱাৰ সুযোগ প্ৰদান কৰিব। ২০১৩ চনৰ কেদাৰনাথ বানপানীৰ কথা স্মৰণ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে বহু বছৰ পূৰ্বে ইয়াত বানপানীৰ ফলত হোৱা ক্ষতি অকল্পনীয়। তেওঁ কয়, "যিসকলে ইয়ালৈ আহিছিল তেওঁলোকে ভাবিছিল যে আমাৰ কেদাৰ ধাম পুনৰ উঠিব নেকি। কিন্তু মোৰ ভিতৰৰ কণ্ঠই কৈ আছিল যে ই আগৰ তুলনাত অধিক সুন্দৰভাৱে থিয় হ'ব।"
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ভগৱান কেদাৰৰ সহানুভূতি আৰু আদি শংকৰাচাৰ্যৰ অনুপ্ৰেৰণা আৰু ভুজ ভূমিকম্পৰ পিছত পৰিস্থিতিৰ সৈতে মোকাবিলা কৰাৰ তেওঁৰ নিজৰ অভিজ্ঞতাই তেওঁক সেই সমস্যাৰ সময়ত সহায় কৰিবলৈ সক্ষম কৰিছিল। তেওঁ নিজৰ ব্যক্তিগত অনুভূতি ব্যক্ত কৰি কয় যে তেওঁ ইয়াত সেৱা আগবঢ়াই ধন্য আৰু এই আশীৰ্বাদই অতীতত তেওঁৰ জীৱনক দিশ প্ৰদান কৰিছে। তেওঁ সকলো শ্ৰমিক, পুৰোহিত, পুৰোহিত, ৰাৱাল পৰিয়ালৰ পুৰোহিত, বিষয়া আৰু মুখ্যমন্ত্ৰীক ধামত উন্নয়নমূলক কামৰ বাবে অক্লান্ত পৰিশ্ৰম কৰাৰ বাবে ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰে, যিসকলে ড্ৰোন আৰু অন্যান্য প্ৰযুক্তিৰ জৰিয়তে কামটো নিৰীক্ষণ কৰি আহিছে। তেওঁ কয়, "এই মূল ভূমিত চিৰন্তনৰ সৈতে আধুনিকতাৰ এই সংমিশ্ৰণ, উন্নয়নৰ এই কামবোৰ ভগৱান শিৱৰ স্বতঃস্ফূৰ্ত অনুগ্ৰহৰ ফল।"
আদি শংকৰাচাৰ্যৰ কথা উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে সংস্কৃতত শংকৰৰ অৰ্থ হৈছে "শান কৰোতি সশংকৰ", অৰ্থাৎ যিজনে কল্যাণ কৰে তেওঁ হৈছে শংকৰ। তেওঁ কৈছিল যে এই ব্যাকৰণটো আচাৰ্য শংকৰে পোনপটীয়াকৈ প্ৰমাণিত কৰিছিল। তেওঁৰ গোটেই জীৱনটো যিমান অসাধাৰণ আছিল, তেওঁ জনসাধাৰণৰ কল্যাণৰ বাবে সমৰ্পিত আছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে স্মৰণ কৰে যে এনে এটা সময় আছিল যেতিয়া আধ্যাত্মিকতা আৰু ধৰ্মক কেৱল ষ্টেৰিওটাইপ আৰু প্ৰাচীন ৰীতি-নীতিৰ সৈতে সংযুক্ত কৰিহে দেখা গৈছিল। কিন্তু, ভাৰতীয় দৰ্শনে মানৱ কল্যাণৰ কথা কয় আৰু জীৱনক নিখুঁততাৰে চায়। আদি শংকৰাচাৰ্যই সমাজক এই সত্যৰ সৈতে পৰিচিত কৰিবলৈ কাম কৰিছিল।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে আমাৰ সাংস্কৃতিক ঐতিহ্য, বিশ্বাসৰ কেন্দ্ৰসমূহক এতিয়া একে ই তিথিৰে চোৱা হৈছে যিদৰে দেখা উচিত। "আজি অযোধ্যাত ভগৱান শ্ৰীৰামৰ বিশাল মন্দিৰ সম্পূৰ্ণ গৌৰৱেৰে নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। অযোধ্যাই ইয়াৰ গৌৰৱ ঘূৰাই পাইছে। মাত্ৰ দুদিন আগতে, সমগ্ৰ বিশ্বই অযোধ্যাত এক বিশাল পোহৰউৎসৱ প্ৰত্যক্ষ কৰিছিল। আজি আমি কল্পনা কৰিব পাৰোঁ যে ভাৰতৰ প্ৰাচীন সাংস্কৃতিক চৰিত্ৰ কেনেকুৱা হ'ব লাগিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আজি ভাৰত ইয়াৰ ঐতিহ্যৰ ওপৰত আস্থাৰে ভৰি আছে। "এতিয়া দেশখনে নিজৰ বাবে ডাঙৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছে, কঠিন সময়সীমা নিৰ্ধাৰণ কৰিছে।
ভাৰতে সময়সীমাৰ ভিতৰত আৱদ্ধ হৈ থাকিবলৈ ভয় কৰাটো এতিয়া গ্ৰহণযোগ্য নহয়। "স্বাধীনতা সংগ্ৰামৰ মহান নায়কসকলৰ অৱদানৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দেশবাসীক ভাৰতৰ গৌৰৱময় স্বাধীনতা সংগ্ৰামৰ সৈতে সম্পৰ্কিত স্থান আৰু পবিত্ৰ মন্দিৰসমূহ পৰিদৰ্শন কৰিবলৈ আৰু ভাৰতৰ জীৱন আৰু চেতনাৰ সৈতে পৰিচিত হ'বলৈ আহ্বান জনায়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে একবিংশ শতিকাৰ তৃতীয় দশকটো উত্তৰাখণ্ডৰ। তেওঁ কৈছিল যে চাৰধাম ঘাইপথসংযোগী চাৰধাম পথ প্ৰকল্পটো পূৰ্ণ গতিত চলি আছে। প্ৰকল্পটোৰ কামও আৰম্ভ হৈছে যাৰ জৰিয়তে ভক্তসকলে ভৱিষ্যতে কেবল কাৰৰ জৰিয়তে কেদাৰনাথজীভ্ৰমণ কৰিবলৈ সক্ষম হ'ব। ওচৰতে পবিত্ৰ হেমকুণ্ড চাহিব জীও আছে। হেমকুণ্ড চাহিবজীৰ দৰ্শনৰ সুবিধাৰ বাবে ৰ'পৱে নিৰ্মাণৰ কাম চলি আছে। "উত্তৰাখণ্ডৰ জনসাধাৰণৰ অপৰিসীম সম্ভাৱনাৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি আৰু তেওঁলোকৰ অৰ্হতাত সম্পূৰ্ণ বিশ্বাস ৰখাৰ বাবে ৰাজ্য চৰকাৰ উত্তৰাখণ্ডৰ উন্নয়নৰ 'মহাযজ্ঞ'ত জড়িত হৈ আছে। "
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কৰোনাৰ বিৰুদ্ধে যুঁজত উত্তৰাখণ্ডে দেখুওৱা অনুশাসনৰ প্ৰশংসা কৰে। তেওঁ কয় যে ভৌগোলিক অসুবিধাসমূহ অতিক্ৰম কৰি উত্তৰাখণ্ড আৰু ইয়াৰ লোকসকলে আজি ১০০ শতাংশ ভেকছিনপালিৰ লক্ষ্য প্ৰাপ্ত কৰিছে। এয়া হৈছে উত্তৰাখণ্ডৰ শক্তি আৰু শক্তি। "উত্তৰাখণ্ড অতি উচ্চতাত অৱস্থিত। মোৰ উত্তৰাখণ্ড ইয়াৰ উচ্চতাৰ ওপৰলৈ যাব আৰু নতুন উচ্চতা অৰ্জন কৰিব। "
২০১৩ চনৰ বানপানীত খহি পৰা শ্ৰী আদি শংকৰাচাৰ্যৰ সমাধি পুনৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ নিৰ্দেশনাত সমগ্ৰ পুনৰ নিৰ্মাণকাৰ্য সম্পন্ন কৰা হৈছে। তেওঁলোকে প্ৰকল্পটোৰ অগ্ৰগতিৰ নিৰন্তৰ পৰ্যালোচনা আৰু নিৰীক্ষণ কৰিছে। আজিও প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সৰস্বতী আস্থাপথৰ চাৰিওফালে চলি থকা আৰু সম্পূৰ্ণ হোৱা কাম-কাজৰ পৰ্যালোচনা আৰু পৰিদৰ্শন কৰে। সম্পূৰ্ণ হোৱা আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্পবোৰৰ ভিতৰত আছে সৰস্বতী আস্থাপথ আৰু ঘাটৰ চাৰিওফালে এটা সুৰক্ষা দেৱাল, মন্দাকিনী আস্থাপথৰ চাৰিওফালে এটা সুৰক্ষা দেৱাল, তীৰ্থযাত্ৰা পুৰোহিতৰ ঘৰ আৰু মন্দাকিনী নদীৰ ওপৰত গৰুড় চাট্টি দলং। এই প্ৰকল্পবোৰ টকাতকৈও অধিক ব্যয়েৰে সম্পূৰ্ণ কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সঙ্গম ঘাট, প্ৰাথমিক চিকিৎসা আৰু পৰ্যটন সুবিধা কেন্দ্ৰ, প্ৰশাসনিক কাৰ্যালয় আৰু চিকিৎসালয়, দুটা অতিথিশালা, আৰক্ষী থানা, কমাণ্ড এণ্ড কণ্ট্ৰোল চেণ্টাৰ, মন্দাকিনী আস্থাপথ শাৰী ব্যৱস্থাপনা আৰু বৰষুণআশ্ৰয় আৰু সৰস্বতী নাগৰিক সুবিধা ভৱনকে ধৰি ১৮০ কোটি টকাৰ বিভিন্ন প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে।

Prime Minister's Office
PM lays foundation stones and dedicates to the Nation various development projects in Kedarnath
PM inaugurates Shri Adi Shankaracharya Samadhi and unveils the statue of Shri Adi Shankaracharya
“Some experiences are so supernatural, so infinite that they cannot be expressed in words this is how I feel at Baba Kedarnath Dham”
“Adi Shankaracharya’s life was as extraordinary as it was devoted to the welfare of the common man”
“Indian philosophy talks about human welfare and looks at life in a holistic way. Adi Shankaracharya
did the work of making the society aware of this truth”
“Our cultural heritage centers of faith are being viewed with deserved and valid pride, as they should be”
“A grand temple of Lord Shri Ram is coming up in Ayodhya. Ayodhya is getting its glory back”
“Today, India sets tough goals and deadlines for itself. Today, it is not acceptable for India to be timid about deadlines and goals”
“Keeping in mind the immense potential and full faith in the capabilities of the people of Uttarakhand, the State government is involved in the ‘Mahayagya’ of Uttarakhand’s development”
05 NOV 2021 11:27AM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi laid foundation stones and dedicated to the Nation various development projects in Kedarnath. He inaugurated Shri Adi Shankaracharya Samadhi and unveiled the statue of Shri Adi Shankaracharya. He also reviewed and inspected the executed and ongoing infrastructure works. The Prime Minister also offered prayers at the Kedarnath Temple. Prayers were offered and celebrations held at 12 Jyotirlingas and 4 dhams and many places of faith all over the country along with the event at Kedarnath Dham, all events were linked to the main event at Kedarnath Dham.
Addressing the gathering, the Prime Minister evoked the great spiritual rishi tradition of India and expressed his indescribable joy on coming to Kedarnath Dham. Recalling his interaction with soldiers at Nowshera yesterday, he said yesterday, on Diwali, he took the feelings of 130 crore Indians to soldiers, today, on Govardhan Puja, he said that I was on the land of soldiers and in the divine presence of Baba Kedar. The Prime Minister quoted a verse from Ramcharitmanas- 'अबिगत अकथ अपार, नेति-नेति नित निगम कह' meaning some experiences are so supernatural, so infinite that they cannot be expressed in words. He said this is how he feels under the shelter of Baba Kedarnath.
The Prime Minister said that new facilities like shelters, facilitation centres will ease the lives of priests and devotees and allow them to fully immerse in the divine experience of the pilgrimage. Recalling the Kedarnath floods in 2013, the Prime Minister noted that damage caused by the floods years ago was unimaginable. He said “people who used to come here used to think that will this our Kedar Dham stand up again? But my inner voice was saying that it will stand with more pride than ever before.” The Prime Minister said due to the grace of Lord Kedar and inspiration of Adi Shankaracharya and his experience of managing the aftermath of the Bhuj Earthquake, he could be of help in those difficult times. He struck a personal note and said that it is a blessing that he could serve the place which nurtured him earlier in his life. He thanked all the workers, priests, Rawal families of the priests, officials and the Chief Minister for relentlessly pursuing the development works at the Dham. I said he kept monitoring the work through drones and other technologies. He said that “this combination of modernity with the eternal on this ancient land, these development works are the result of the natural grace of Lord Shankar.”
Talking about Adi Shankaracharya, Shri Modi said that the meaning of Shankar in Sanskrit is - "शं करोति सः शंकरः". That is, the one who does welfare is Shankar. This grammar was directly proven by Acharya Shankar. His life was as extraordinary as it was devoted to the welfare of the common man, he said. The Prime Minister recalled there was a time when spirituality and religion started getting linked with stereotypes and outdated practices. Whereas, Indian philosophy talks about human welfare and looks at life in a holistic way. Adi Shankaracharya did the work of making the society aware of this truth, he said.
The Prime Minister emphasized that today, our cultural heritage centers of faith are being viewed with deserved and valid pride, as they should be viewed. “A grand temple of Lord Shri Ram is coming up in Ayodhya. Ayodhya is getting its glory back. Just two days ago, the whole world saw the grand celebration of Deepotsav in Ayodhya. Today we can imagine how the ancient cultural form of India must have been”, Shri Modi said. The Prime Minister said that today’s India is confident about its heritage. “Today, India sets tough goals and deadlines for itself. Today, it is not acceptable for India to be timid about deadlines and goals”, the Prime Minister said. Talking about the contribution of heroes of the Freedom Struggle, the Prime Minister asked the countrymen to visit the places related to the glorious freedom struggle of India and pious places of pilgrimage and get acquainted with the spirit of India.
The Prime Minister said that the third decade of the 21st century belongs to Uttarakhand. He informed that work is going on at a fast pace on the Chardham road project, connecting with the Chardham highways. In future, the work has started so that devotees can come here to Kedarnath ji through cable car. There is also the holy Hemkund Sahib Ji nearby. Work is going on to build a ropeway to make the darshan in Hemkund Sahib ji easy. “Keeping in mind the immense potential and full faith in the capabilities of the people of Uttarakhand, the State government is involved in the ‘mahayagya’ of Uttarakhand’s development”, he said.
The Prime Minister lauded the discipline shown by Uttarakhand in the fight against Corona. Overcoming the geographical difficulties, today Uttarakhand and its people have achieved the target of 100 % single dose vaccination. This is the strength and power of Uttarakhand, he said. “Uttarakhand is situated at a very high elevation. My Uttarakhand will scale even greater heights than its own elevation”, The Prime Minister concluded.
Shri Adi Shankaracharya Samadhi has been reconstructed after the destruction in the 2013 floods. The entire reconstruction work has been undertaken under the guidance of the Prime Minister, who has constantly reviewed and monitored the progress of the project. Today also, the Prime Minister reviewed and inspected the executed and ongoing works along the Saraswati Aasthapath. Key infrastructure projects which have been completed, including Saraswati Retaining Wall Aasthapath and Ghats, Mandakini Retaining Wall Aasthapath, Tirth Purohit Houses and Garud Chatti bridge on river Mandakini. The projects have been completed at a cost of over Rs. 130 crore. He also laid the foundation stone for multiple projects worth over Rs 180 crore, including the Redevelopment of Sangam Ghat, First Aid and Tourist Facilitation Centre, Admin Office and Hospital, two Guest Houses, Police Station, Command & Control Centre, Mandakini Aasthapath Queue Management and Rainshelter and Saraswati Civic Amenity Building.