ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
କେଦାରନାଥରେ ବିଭିନ୍ନ ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ ଏବଂ ଉଦ୍ଘାଟନ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଶ୍ରୀ ଆଦି ଶଙ୍କରାଚାର୍ଯ୍ୟଙ୍କ ସମାଧି ଉଦଘାଟନ ଓ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ଉନ୍ମୋଚନ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ବାବା କେଦାରନାଥ ଧାମରେ ମୋର ଅନୁଭୂତି ଅଲୌକିକ ଓ ଦିବ୍ୟ , ଏହାକୁ ଶବ୍ଦରେ ପ୍ରକାଶ କରାଯାଇପାରିବ ନାହିଁ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆଦି ଶଙ୍କରାଚାର୍ଯ୍ୟଙ୍କ ଜୀବନ ଯେତିକି ଅସାଧାରଣ ଥିଲା ସେତିକି ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଥିଲା ବୋଲି କହିଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଭାରତୀୟ ଦର୍ଶନ ମାନବ କଲ୍ୟାଣ ବିଷୟରେ କୁହେ ଏବଂ ଜୀବନକୁ ଏକ ସାମଗ୍ରିକ ଦୃଷ୍ଟିରେ ଦେଖେ । ଆଦି ଶଙ୍କରାଚାର୍ଯ୍ୟ ସମାଜକୁ ଏହି ସତ୍ୟ ବିଷୟରେ ଅବଗତ କରାଇବା କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଅଯୋଧ୍ୟାରେ ଭଗବାନ ଶ୍ରୀ ରାମଙ୍କର ଏକ ଭବ୍ୟ ମନ୍ଦିର ନିର୍ମାଣ ହେଉଛି, ଅଯୋଧ୍ୟା ଏହାର ଗୌରବ ଫେରି ପାଇଛି;
ଆଜି ଭାରତ ନିଜ ପାଇଁ କଠୋର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଏବଂ ସମୟସୀମା ସ୍ଥିର କରିଛି, ସମୟସୀମା ଏବଂ ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ନେଇ ଭାରତ ଭୟଭୀତ ନୁହେଁ ;
ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ଲୋକଙ୍କ ସାମର୍ଥ୍ୟ ଉପରେ ଥିବା ଅପାର ସମ୍ଭାବନା ଏବଂ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱାସକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ବିକାଶର ‘ମହାଯଜ୍ଞ' ରେ ସାମିଲ ଅଛନ୍ତି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
05 NOV 2021 11:27AM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ କେଦାରନାଥ ଠାରେ ବିଭିନ୍ନ ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିବା ସହ ଅନେକ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ଦେଶ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଆଦି ଶଙ୍କରାଚାର୍ଯ୍ୟଙ୍କ ସମାଧି ଉଦଘାଟନ କରିବା ସହିତ ଶ୍ରୀ ଆଦି ଶଙ୍କରାଚାର୍ଯ୍ୟଙ୍କ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତିକୁ ଉନ୍ମୋଚନ କରିଥିଲେ । ଜାରି ରହିଥିବା ଭିତ୍ତିଭୂମି କାର୍ଯ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ସମୀକ୍ଷା ଏବଂ ଯାଞ୍ଚ ମଧ୍ୟ ସେ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ କେଦାରନାଥ ମନ୍ଦିରରେ ପ୍ରାର୍ଥନା କରିଥିଲେ । କେଦାରନାଥ ଧାମ ସହିତ ୧୨ ଜ୍ୟୋର୍ତିଲିଙ୍ଗ ଏବଂ ୪ ଧାମ ଓ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ଅନେକ ସ୍ଥାନରେ ଏକକାଳୀନ ପ୍ରାର୍ଥନା କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ସମସ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ କେଦାରନାଥ ଧାମର ମୁଖ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସହିତ ଯୋଡି ହୋଇଥିଲା ।
ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତର ମହାନ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ମୂନିଋଷି ପରମ୍ପରାକୁ ମନେ ପକାଇଥିଲେ ଏବଂ କେଦାରନାଥ ଧାମକୁ ଆସିବା ପରେ ତାଙ୍କର ଅବିସ୍ମରଣୀୟ ଆନନ୍ଦ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ । ଗତକାଲି ନୌସେରା ଠାରେ ସୈନିକମାନଙ୍କ ସହ ହୋଇଥିବା ଆଲୋଚନାକୁ ମନେ ପକାଇ ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଦୀପାବଳିରେ ସେ ୧୩୦ କୋଟି ଭାରତୀୟଙ୍କ ଭାବନାକୁ ସୈନିକମାନଙ୍କ ନିକଟକୁ ନେଇଥିଲେ । ଆଜି ଗୋବର୍ଦ୍ଧନ ପୂଜାରେ ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ମୁଁ ସୈନିକମାନଙ୍କ ମାଟିରେ ଏବଂ ଐଶ୍ୱରୀୟ ଉପସ୍ଥିତି ଥିବା ବାବା କେଦାରଙ୍କ ନିକଟରେ ଅଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାମଚରିତମାନସର ଏକ ପଦ ଉଦ୍ଧୃତ କରି କହିଥିଲେ - ‘ଅବିଗତ ଅକଥ ଅପର, ନେତି-ନେତି ନିତ ନିଗମ କହ\' ଅର୍ଥାତ କିଛି ଅନୁଭୂତି ଏତେ ଅଲୌକିକ, ଏତେ ଅସୀମ ଯେ ସେଗୁଡିକ ଶବ୍ଦରେ ପ୍ରକାଶ କରାଯାଇପାରିବ ନାହିଁ । ବାବା କେଦାରନାଥଙ୍କ ଆଶ୍ରୟସ୍ଥଳରେ ସେ ଏହିପରି ଅନୁଭବ କରୁଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଶ୍ରୟସ୍ଥଳ, ସୁବିଧା କେନ୍ଦ୍ର ଭଳି ନୂତନ ସୁବିଧା ସୁଯୋଗ ପୂଜକ ଏବଂ ଭକ୍ତଙ୍କ ଜୀବନକୁ ସହଜ କରିବ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରାର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଈଶ୍ୱରୀୟ ଅନୁଭୂତି ପ୍ରଦାନ କରିବ । ୨୦୧୩ ର କେଦାରନାଥ ବନ୍ୟାକୁ ମନେ ପକାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ କିଛି ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ହୋଇଥିବା ବନ୍ୟାଜନିତ କ୍ଷୟକ୍ଷତି ଅକଳ୍ପନୀୟ । ଯେଉଁମାନେ ଏଠାକୁ ଆସୁଥିଲେ ସେମାନେ ଭାବୁଥିଲେ ଯେ ଆମର କେଦାର ଧାମ ପୁଣି ଥରେ ଠିଆ ହୋଇପାରିବ କି? କିନ୍ତୁ ମୋର ଅନ୍ତରାତ୍ମା କହୁଥିଲା ଯେ ଏହା ପୂର୍ବ ଅପେକ୍ଷା ଅଧିକ ଗର୍ବର ସହିତ ଠିଆ ହେବ ।” ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଭଗବାନ କେଦାରଙ୍କ କୃପା, ଆଦି ଶଙ୍କରାଚାର୍ଯ୍ୟଙ୍କ ପ୍ରେରଣା ଏବଂ ଭୁଜ୍ ଭୂମିକମ୍ପ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପରିଚାଳନା ଅଭିଜ୍ଞତା ଏହି କଷ୍ଟ ସମୟରେ ସହାୟକ ହୋଇଛି । ଧାମରେ ବିକାଶମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟ ଜାରି ରଖିଥିବାରୁ ସେ ସମସ୍ତ କର୍ମୀ, ପୂଜକ, ପୂଜକଙ୍କ ପରିବାର, ଅଧିକାରୀ ଏବଂ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଛନ୍ତି । ସେ କହିଥିଲେ, “ଏହି ପ୍ରାଚୀନ ଭୂମିରେ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତା ସହିତ ଆଧୁନିକତାର ମିଶ୍ରଣ ଘଟିଛି , ଏହି ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ଭଗବାନ ଶଙ୍କରଙ୍କ ଅନୁଗ୍ରହର ଫଳାଫଳ ଅଟେ ।”
ଆଦି ଶଙ୍କରାଚାର୍ଯ୍ୟଙ୍କ ବିଷୟରେ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସଂସ୍କୃତରେ ଶଙ୍କରଙ୍କର ଅର୍ଥ ହେଉଛି – “ସଂ କରୋତି ସ: ଶଙ୍କର:” ଅର୍ଥାତ ଯିଏ କଲ୍ୟାଣ କରନ୍ତି ସେ ହେଉଛନ୍ତି ଶଙ୍କର । ଏହି ବ୍ୟାକରଣ ସିଧାସଳଖ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଶଙ୍କରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରମାଣିତ ହୋଇଥିଲା । ତାଙ୍କ ଜୀବନ ଯେତିକି ଅସାଧାରଣ ଥିଲା ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ସେତିକି ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଥିଲା ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନେ ପକାଇଲେ ଏପରି ଏକ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତା ଏବଂ ଧର୍ମ ପୁରୁଣା ପ୍ରଥା ସହିତ ଜଡିତ ହେବାକୁ ଲାଗିଲା । ଭାରତୀୟ ଦର୍ଶନ ମାନବ କଲ୍ୟାଣ ବିଷୟରେ କୁହେ ଏବଂ ଜୀବନକୁ ଏକ ସାମଗ୍ରିକ ଦୃଷ୍ଟିରେ ଦେଖେ । ସମାଜକୁ ଏହି ସତ୍ୟ ବିଷୟରେ ଅବଗତ କରାଇବା ପାଇଁ ଆଦି ଶଙ୍କରାଚାର୍ଯ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ଅଯୋଧ୍ୟାରେ ଭଗବାନ ଶ୍ରୀ ରାମଙ୍କର ଏକ ମହାନ ମନ୍ଦିର ନିର୍ମାଣ ହେଉଛି । ଅଯୋଧ୍ୟାର ଗୌରବ ଫେରି ଆସୁଛି । ଦୁଇ ଦିନ ପୂର୍ବେ ଅଯୋଧ୍ୟାରେ ଦୀପୋତ୍ସବ ପରି ମହାନ ଉତ୍ସବ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଦେଖିଥିଲା । ଆଜି ଆମେ କଳ୍ପନା କରିପାରିବା ଯେ ଭାରତର ପ୍ରାଚୀନ ସାଂସ୍କୃତିକ ରୂପ କିପରି ହୋଇଥାନ୍ତା ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜିର ଭାରତ ଏହାର ଐତିହ୍ୟକୁ ନେଇ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସୀ । ଆଜି ଭାରତ ନିଜ ପାଇଁ କଠୋର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଏବଂ ସମୟସୀମା ସ୍ଥିର କରିଛି । ଆଜି ସମୟସୀମା ଏବଂ ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ନେଇ ଭାରତ ଭୟଭୀତ ହେବା ଗ୍ରହଣୀୟ ନୁହେଁ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି । ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମର ବୀରମାନଙ୍କ ଅବଦାନ ବିଷୟରେ କହିବାବେଳେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଭାରତର ଗୌରବମୟ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମ ସହ ଜଡିତ ସ୍ଥାନ ତଥା ତୀର୍ଥସ୍ଥାନ ପରିଦର୍ଶନ ଏବଂ ଭାରତର ଆବେଗ ସହିତ ଜଡିତ ହେବାକୁ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ତୃତୀୟ ଦଶନ୍ଧି ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ଅଟେ । ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ, ଚାରିଧାମ ରାଜପଥ ସହିତ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ଚାରିଧାମ ସଡକ ପ୍ରକଳ୍ପ କାର୍ଯ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗେଇ ଚାଲିଛି । ଭବିଷ୍ୟତରେ, ଭକ୍ତମାନେ ଯେଭଳି କେବୁଲ କାର ମାଧ୍ୟମରେ କେଦାରନାଥ ଜୀଙ୍କ ନିକଟକୁ ଆସିପାରିବେ ସେଥିପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ନିକଟରେ ପବିତ୍ର ହେମକୁଣ୍ଡ ସାହେବ ଜୀ ମଧ୍ୟ ଅଛନ୍ତି । ହେମକୁଣ୍ଡ ସାହିବ ଜୀଙ୍କୁ ସହଜରେ ଦର୍ଶନ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ରୋପୱେ ର୍ନିମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲିଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ଲୋକଙ୍କ ସାମର୍ଥ୍ୟ ଉପରେ ଥିବା ଅପାର ସମ୍ଭାବନା ତଥା ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱାସକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ବିକାଶର \'ମହାଯଜ୍ଞ\' ରେ ସାମିଲ ଅଛନ୍ତି ।
କରୋନା ବିରୋଧି ଲଢେଇରେ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଦର୍ଶିତ ଅନୁଶାସନକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ଭୌଗୋଳିକ ବାଧାକୁ ଦୂର କରି ଆଜି ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ଏବଂ ଏହାର ଲୋକମାନେ ୧୦୦% ପ୍ରଥମ ଡୋଜ ଟୀକାକରଣ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିଛନ୍ତି । ଏହା ହେଉଛି ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ଶକ୍ତି ଏବଂ ସାମର୍ଥ୍ୟ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ବହୁତ ଉଚ୍ଚରେ ଅବସ୍ଥିତ । ମୋର ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ଏହାର ନିଜ ଉଚ୍ଚତା ଅପେକ୍ଷା ଆହୁରି ଉଚ୍ଚତା ବୃଦ୍ଧି କରିବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ।
୨୦୧୩ ବନ୍ୟାରେ ନଷ୍ଟ ପରେ ଶ୍ରୀ ଆଦି ଶଙ୍କରାଚାର୍ଯ୍ୟଙ୍କ ସମାଧୀକୁ ପୁନଃ ର୍ନିମାଣ କରାଯାଇଛି । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପର ଅଗ୍ରଗତି ଉପରେ ନିରନ୍ତର ସମୀକ୍ଷା ଏବଂ ତଦାରଖ କରୁଥିବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ନିର୍ଦ୍ଦେଶରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପୁନଃ ର୍ନିମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଛି । ଆଜି ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସରସ୍ୱତୀ ଅଷ୍ଟପଥରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ତଥା ଚାଲିଥିବା କାର୍ଯ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ସମୀକ୍ଷା ଏବଂ ଯାଞ୍ଚ କରିଛନ୍ତି । ମୁଖ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପ ଯାହା ସରସ୍ୱତୀ ସଂରକ୍ଷଣ ପ୍ରାଚୀର ଅଷ୍ଟପଥ ଏବଂ ଘାଟ, ମନ୍ଦାକିନୀ ରିଟେନିଂ ୱାଲ୍ ଅଷ୍ଟପଥ, ତୀର୍ଥ ପୁରୋହିତ ଘର ଏବଂ ମନ୍ଦାକିନୀ ନଦୀରେ ଗରୁଡ ଚଟି ସେତୁ ଆଦି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଛି । ୧୩୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟରେ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ସମାପ୍ତ ହୋଇଛି । ସେ ସଙ୍ଗମ ଘାଟର ପୁନଃ ବିକାଶ, ପ୍ରାଥମିକ ଚିକିତ୍ସା ସହାୟତା ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସୁବିଧା କେନ୍ଦ୍ର, ପ୍ରଶାସନିକ ଦପ୍ତର ଏବଂ ଚିକିତ୍ସାଳୟ, ଦୁଇଟି ଗେଷ୍ଟ ହାଉସ୍‌, ପୋଲିସ୍ ଷ୍ଟେସନ୍‌, କମାଣ୍ଡ ଆଣ୍ଡ କଣ୍ଟ୍ରୋଲ୍ ସେଣ୍ଟର, ମନ୍ଦାକିନୀ ଅଷ୍ଟପଥ କ୍ୟୁ ମ୍ୟାନେଜମେଣ୍ଟ, ରେନସେଲ୍ଟର ଓ ସରସ୍ୱତୀ ନାଗରିକ ସୁବିଧା କେନ୍ଦ୍ର ସମେତ ୧୮୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ଏକାଧିକ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି ।

Prime Minister's Office
PM lays foundation stones and dedicates to the Nation various development projects in Kedarnath
PM inaugurates Shri Adi Shankaracharya Samadhi and unveils the statue of Shri Adi Shankaracharya
“Some experiences are so supernatural, so infinite that they cannot be expressed in words this is how I feel at Baba Kedarnath Dham”
“Adi Shankaracharya’s life was as extraordinary as it was devoted to the welfare of the common man”
“Indian philosophy talks about human welfare and looks at life in a holistic way. Adi Shankaracharya
did the work of making the society aware of this truth”
“Our cultural heritage centers of faith are being viewed with deserved and valid pride, as they should be”
“A grand temple of Lord Shri Ram is coming up in Ayodhya. Ayodhya is getting its glory back”
“Today, India sets tough goals and deadlines for itself. Today, it is not acceptable for India to be timid about deadlines and goals”
“Keeping in mind the immense potential and full faith in the capabilities of the people of Uttarakhand, the State government is involved in the ‘Mahayagya’ of Uttarakhand’s development”
05 NOV 2021 11:27AM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi laid foundation stones and dedicated to the Nation various development projects in Kedarnath. He inaugurated Shri Adi Shankaracharya Samadhi and unveiled the statue of Shri Adi Shankaracharya. He also reviewed and inspected the executed and ongoing infrastructure works. The Prime Minister also offered prayers at the Kedarnath Temple. Prayers were offered and celebrations held at 12 Jyotirlingas and 4 dhams and many places of faith all over the country along with the event at Kedarnath Dham, all events were linked to the main event at Kedarnath Dham.
Addressing the gathering, the Prime Minister evoked the great spiritual rishi tradition of India and expressed his indescribable joy on coming to Kedarnath Dham. Recalling his interaction with soldiers at Nowshera yesterday, he said yesterday, on Diwali, he took the feelings of 130 crore Indians to soldiers, today, on Govardhan Puja, he said that I was on the land of soldiers and in the divine presence of Baba Kedar. The Prime Minister quoted a verse from Ramcharitmanas- 'अबिगत अकथ अपार, नेति-नेति नित निगम कह' meaning some experiences are so supernatural, so infinite that they cannot be expressed in words. He said this is how he feels under the shelter of Baba Kedarnath.
The Prime Minister said that new facilities like shelters, facilitation centres will ease the lives of priests and devotees and allow them to fully immerse in the divine experience of the pilgrimage. Recalling the Kedarnath floods in 2013, the Prime Minister noted that damage caused by the floods years ago was unimaginable. He said “people who used to come here used to think that will this our Kedar Dham stand up again? But my inner voice was saying that it will stand with more pride than ever before.” The Prime Minister said due to the grace of Lord Kedar and inspiration of Adi Shankaracharya and his experience of managing the aftermath of the Bhuj Earthquake, he could be of help in those difficult times. He struck a personal note and said that it is a blessing that he could serve the place which nurtured him earlier in his life. He thanked all the workers, priests, Rawal families of the priests, officials and the Chief Minister for relentlessly pursuing the development works at the Dham. I said he kept monitoring the work through drones and other technologies. He said that “this combination of modernity with the eternal on this ancient land, these development works are the result of the natural grace of Lord Shankar.”
Talking about Adi Shankaracharya, Shri Modi said that the meaning of Shankar in Sanskrit is - "शं करोति सः शंकरः". That is, the one who does welfare is Shankar. This grammar was directly proven by Acharya Shankar. His life was as extraordinary as it was devoted to the welfare of the common man, he said. The Prime Minister recalled there was a time when spirituality and religion started getting linked with stereotypes and outdated practices. Whereas, Indian philosophy talks about human welfare and looks at life in a holistic way. Adi Shankaracharya did the work of making the society aware of this truth, he said.
The Prime Minister emphasized that today, our cultural heritage centers of faith are being viewed with deserved and valid pride, as they should be viewed. “A grand temple of Lord Shri Ram is coming up in Ayodhya. Ayodhya is getting its glory back. Just two days ago, the whole world saw the grand celebration of Deepotsav in Ayodhya. Today we can imagine how the ancient cultural form of India must have been”, Shri Modi said. The Prime Minister said that today’s India is confident about its heritage. “Today, India sets tough goals and deadlines for itself. Today, it is not acceptable for India to be timid about deadlines and goals”, the Prime Minister said. Talking about the contribution of heroes of the Freedom Struggle, the Prime Minister asked the countrymen to visit the places related to the glorious freedom struggle of India and pious places of pilgrimage and get acquainted with the spirit of India.
The Prime Minister said that the third decade of the 21st century belongs to Uttarakhand. He informed that work is going on at a fast pace on the Chardham road project, connecting with the Chardham highways. In future, the work has started so that devotees can come here to Kedarnath ji through cable car. There is also the holy Hemkund Sahib Ji nearby. Work is going on to build a ropeway to make the darshan in Hemkund Sahib ji easy. “Keeping in mind the immense potential and full faith in the capabilities of the people of Uttarakhand, the State government is involved in the ‘mahayagya’ of Uttarakhand’s development”, he said.
The Prime Minister lauded the discipline shown by Uttarakhand in the fight against Corona. Overcoming the geographical difficulties, today Uttarakhand and its people have achieved the target of 100 % single dose vaccination. This is the strength and power of Uttarakhand, he said. “Uttarakhand is situated at a very high elevation. My Uttarakhand will scale even greater heights than its own elevation”, The Prime Minister concluded.
Shri Adi Shankaracharya Samadhi has been reconstructed after the destruction in the 2013 floods. The entire reconstruction work has been undertaken under the guidance of the Prime Minister, who has constantly reviewed and monitored the progress of the project. Today also, the Prime Minister reviewed and inspected the executed and ongoing works along the Saraswati Aasthapath. Key infrastructure projects which have been completed, including Saraswati Retaining Wall Aasthapath and Ghats, Mandakini Retaining Wall Aasthapath, Tirth Purohit Houses and Garud Chatti bridge on river Mandakini. The projects have been completed at a cost of over Rs. 130 crore. He also laid the foundation stone for multiple projects worth over Rs 180 crore, including the Redevelopment of Sangam Ghat, First Aid and Tourist Facilitation Centre, Admin Office and Hospital, two Guest Houses, Police Station, Command & Control Centre, Mandakini Aasthapath Queue Management and Rainshelter and Saraswati Civic Amenity Building.