Ministry of Chemicals and Fertilizers
Pradhan Mantri Bhartiya Janaushadhi Pariyojana (PMBJP) achieves the target of FY 2021-22 in just 6 months
PMBJP stores increase to 8308, covering all districts across the country
Medicines available under PMBJP priced 50%-90% less than branded ones
06 OCT 2021 1:52PM by PIB Delhi
Pharmaceuticals & Medical Devices Bureau of India (PMBI), the implementing agency of Pradhan Mantri Bhartiya Janaushadhi Pariyojana (PMBJP) has completed the target of opening of 8,300 Mantri Bhartiya Jan Aushadhi Kendras (PMBJKs) for the FY 2021-22 before end of September, 2021. All the districts of the country have been covered under Pradhan Mantri Bhartiya Jan Aushadhi Pariyojana (PMBJP). Effective IT-enabled logistics and supply-chain systems for ensuring real-time distribution of medicines at all outlets have also been introduced.
Product basket of PMBJP presently comprises 1,451 drugs and 240 surgical instruments. Further, new medicines and nutraceutical products like glucometer, protein powder, malt-based food supplements, protein bar, immunity bar, etc. have been launched.
With a vision to provide quality medicines at an affordable rate to the common man especially the poor, Government has set a target to increase the number of Pradhan Mantri Bhartiya Janaushadhi Kendras (PMBJKs) to 10,000 by March 2024. As on 5th October, 2021, the number of stores has increased to 8355. These kendras will ensure easy access of affordable medicine to the people in every nook and corner of the country.
At present three warehouses of PMBJP are functional at Gurugram, Chennai & Guwahati and fourth one is under construction at Surat. Further, 37 distributors have been appointed across the country to support the supply of medicines to remote and rural areas.
“Janaushadhi Sugam” a mobile application for Pradhan Mantri Bhartiya Janaushadhi Pariyojana (PMBJP) facilitates the public by providing a digital platform at the tip of their fingers.
Under the Scheme, medicines are procured from World Health Organization – Good Manufacturing Practices (WHO-GMP) certified suppliers for ensuring the quality of the products. Apart from this, each batch of drug is tested at laboratories accredited by ‘National Accreditation Board for Testing and Calibration Laboratories’ (NABL). Only after passing the quality tests, the medicines are dispatched to PMBJP Kendras. Medicines available under PMBJP are priced 50%-90% less than that of branded prices. During the financial year (2020-21), PMBJP has achieved sales of Rs. 665.83 crores (at MRP) during the last financial year. This has led to savings of approximately Rs. 4,000 crores of the common citizens of the country.
In the wake of COVID 19 crisis, Pradhan Mantri Bhartiya Janaushadhi Pariyojana (PMBJP) has been rendering essential services to the nation. The stores remained functional during lockdown and maintained operations as part of their commitment to ensure uninterrupted availability of essential medicines.

ରସାୟନ ଓ ସାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତୀୟ ଜନୌଷଧି ପରିଯୋଜନା (ପିଏମବିଜେପି) ମାତ୍ର ୬ ମାସରେ ଆର୍ଥିକବର୍ଷ ୨୦୨୧-୨୨ର ଧାର୍ଯ୍ୟଲକ୍ଷ୍ୟ ପୂରଣ କରିଛି
ପିଏମବିଜେପି ଷ୍ଟୋର ସଂଖ୍ୟା ୮,୩୦୮କୁ ବୃଦ୍ଧି ସହ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଏବେ ସମସ୍ତ ଜିଲ୍ଲାରେ ଏହାର ଉପସ୍ଥିତି
ପିଏମବିଜେପି ଅଧୀନରେ ଉପଲବ୍ଧ ଔଷଧଗୁଡ଼ିକର ଦାମ ବ୍ରାଣ୍ଡଯୁକ୍ତ ଔଷଧ ଠାରୁ ୫୦%-୯୦% କମ
06 OCT 2021 1:52PM by PIB Bhubaneswar
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ,୬/୧୦: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତୀୟ ଜନୌଷଧି ପରିଯୋଜନା (ପିଏମବିଜେପି)ର କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ଏଜେନ୍ସି ଫାର୍ମାସୁ୍ୟଟିକାଲ୍ସ ଆଣ୍ଡ ମେଡିକାଲ ଡିଭାଇସେସ ବୁ୍ୟରୋ ଅଫ ଇଣ୍ଡିଆ (ପିଏମବିଆଇ) ୨୦୨୧ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ଶେଷ ପୂର୍ବରୁ ୨୦୨୧-୨୨ ଆର୍ଥିକବର୍ଷ ପାଇଁ ୮,୩୦୦ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତୀୟ ଜନ ଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ର (ପିଏମବିଜେକେ) ଖୋଲିବାର ଧାର୍ଯ୍ୟଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ପୂରଣ କରିଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତୀୟ ଜନୌଷଧି ପରିଯୋଜନା (ପିଏମବିଜେପି) ଅଧୀନରେ ଦେଶର ସମସ୍ତ ଜିଲ୍ଲାକୁ ସାମିଲ କରାଯାଇ ପାରିଛି । ସମସ୍ତ ଷ୍ଟୋରରେ ଠିକ ସମୟରେ ଔଷଧ ବିତରଣକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଇବା ପାଇଁ ସଫଳ ଆଇଟି-ଅନୁକୂଳ ପରିବହନ ଓ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମଧ୍ୟ ପ୍ରଚଳନ କରାଯାଇଛି ।
ପିଏମବିଜେପିର ଉତ୍ପାଦ ଥଳିରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ୧,୪୫୧ ଔଷଧ ଓ ୨୪୦ ସର୍ଜିକାଲ ଉପକରଣ ସାମିଲ ରହିଛି । ଅଧିକନ୍ତୁ, ନୂଆ ଔଷଧ ଓ ନୁ୍ୟଟ୍ରାସୁ୍ୟଟିକାଲ ଉତ୍ପାଦ ଯଥା ଗ୍ଲୁକୋମିଟର, ପ୍ରୋଟିନ ପାଉଡର, ମାଲ୍ଟ ଭିତ୍ତିକ ଖାଦ୍ୟ ସପ୍ଲିମେଣ୍ଟ, ପ୍ରୋଟିନ ବାର୍, ଇମୁ୍ୟନିଟି ବାର୍, ଇତ୍ୟାଦି ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି ।
ସାଧାରଣ ଜନତା, ବିଶେଷକରି ଗରିବମାନଙ୍କୁ ସୁଲଭ ଦରରେ ଗୁଣଯୁକ୍ତ ଔଷଧ ଯୋଗାଇବା ଲକ୍ଷ୍ୟ ନେଇ, ସରକାର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତୀୟ ଜନୌଷଧି କେନ୍ଦ୍ର (ପିଏମବିଜେକେ) ସଂଖ୍ୟା ୨୦୨୪ ମାର୍ଚ୍ଚ ସୁଦ୍ଧା ୧୦,୦୦୦କୁ ବଢ଼ାଇବା ଲାଗି ଏକ ଲକ୍ଷ୍ୟ ସ୍ଥିର କରିଛନ୍ତି । ୨୦୨୧ ଅକ୍ଟୋବର ୫ ସୁଦ୍ଧା, ଷ୍ଟୋର ସଂଖ୍ୟା ୮,୩୫୫କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଏହି କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକ ଦେଶର ପ୍ରତି କୋଣାନୁକୋଣରେ ଗରିବ ଲୋକଙ୍କ ପାଖରେ ଶସ୍ତା ଔଷଧର ସହଜ ପହଞ୍ଚକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବେ ।
ବର୍ତ୍ତମାନ ପିଏମବିଜେପିର ୩ଟି ପଣ୍ୟାଗାର ଗୁରୁଗ୍ରାମ, ଚେନ୍ନାଇ ଓ ଗୁଆହାଟୀରେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ଥିବା ବେଳେ ସୁରଟରେ ଚତୁର୍ଥ ପଣ୍ୟାଗାର ନିର୍ମାଣାଧୀନ ସ୍ଥିତିରେ ଅଛି । ଏହାବ୍ୟତୀତ, ଦୁର୍ଗମ ଓ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକରେ ଔଷଧ ଯୋଗାଣରେ ସହଯୋଗ ନିମନ୍ତେ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ୩୭ ବିତରକଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତୀୟ ଜନୌଷଧି ପରିଯୋଜନା (ପିଏମବିଜେପି) ପାଇଁ ‘ଜନୌଷଧି ସୁଗମ’ ନାମକ ଏକ ମୋବାଇଲ ଆପ୍ଲିକେସନ ରହିଛି, ଯାହା ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଏକ ଡିଜିଟାଲ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି, ଯେଉଁଥିରେ ସେମାନେ ନିଜ ଅଙ୍ଗୁଳି ଟିପରେ ଯୋଜନାର ଫାଇଦା ନେଇପାରୁଛନ୍ତି ।
ସ୍କିମ ଅଧୀନରେ ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକର ଗୁଣବତ୍ତାକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଲାଗି ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଂଗଠନ- ଉତ୍ତମ ଉତ୍ପାଦନ ବ୍ୟବସ୍ଥା (ଡବ୍ଳୁ୍ୟଏଚଓ-ଜିଏମପି) ପ୍ରମାଣିତ ଯୋଗାଣକାରୀଙ୍କଠାରୁ ଔଷଧ ସଂଗ୍ରହ କରାଯାଉଛି । ଏହାବ୍ୟତୀତ, ‘ନ୍ୟାସନାଲ ଆକ୍ରେଡିଟେସନ ବୋର୍ଡ ଫର ଟେଷ୍ଟିଙ୍ଗ ଆଣ୍ଡ କାଲିବ୍ରେସନ ଲାବୋରେଟୋରିଜ୍ (ଏନଏବିଏଲ)’ ଦ୍ୱାରା ସ୍ୱୀକୃତିପ୍ରାପ୍ତ ଲାବୋରେଟୋରିଗୁଡ଼ିକରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟାଚ ଔଷଧକୁ ପରୀକ୍ଷା କରାଯାଉଛି । ଗୁଣବତ୍ତା ପରୀକ୍ଷାରେ ଉତ୍ତୀର୍ଣ୍ଣ ହେବା ପରେ ହିଁ ଔଷଧଗୁଡ଼ିକୁ ପିଏମବିଜେପି କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରେରଣ କରାଯାଉଛି । ପିଏମବିଜେପି ଅଧୀନରେ ଉପଲବ୍ଧ ଔଷଧଗୁଡ଼ିକ ବ୍ରାଣ୍ଡଯୁକ୍ତ ଉତ୍ପାଦର ଦାମ ତୁଳନାରେ ୫୦%-୯୦% କମ ରହୁଛି । ଆର୍ଥିକବର୍ଷ ୨୦୨୦-୨୧ରେ ପିଏମବିଜେପି ୬୬୫.୮୩ କୋଟି ଟଙ୍କା (ଏମଆରପିରେ)ର ବିକି୍ର ହାସଲ କରିଥିଲା । ଏହାଦ୍ୱାରା ଦେଶର ସାଧାରଣ ନାଗରିକଙ୍କର ପାଖାପାଖି ୪,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ ହୋଇପାରିଛି ।
କୋଭିଡ-୧୯ ସଂକଟ ଦେଖାଦେବା ପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତୀୟ ଜନୌଷଧି ପରିଯୋଜନା (ପିଏମବିଜେପି) ଦେଶକୁ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସେବା ଯୋଗାଇ ଆସୁଛି । ଲକଡାଉନ ସମୟରେ ଷ୍ଟୋରଗୁଡ଼ିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ଅବସ୍ଥାରେ ରହି ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ଔଷଧର ଉପଲବ୍ଧତାକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧତାର ଅଂଶ ଭାବେ ପରିଚାଳନା ବଜାୟ ରଖିଛନ୍ତି ।