Prime Minister's Office
PM launches Ayushman Bharat Digital Mission
Ayushman Bharat Digital Mission will create a seamless online platform that will enable interoperability within the digital health ecosystem
There is no such big connected infrastructure anywhere in the world, says the PM referring to JAM trinity
тАЬDigital infrastructure is taking everything from тАШRation to PrashasanтАЩ to the common Indian in a fast and transparent mannerтАЭ
тАЬThere has also been an unprecedented expansion of telemedicineтАЭ
тАЬAyushman Bharat-PMJAY has addressed a key headache in the lives of the poor. So far more than 2 crore countrymen have availed the facility of free treatment under this scheme, half of which are womenтАЭ
тАЬAyushman Bharat тАУ Digital Mission, will now connect the digital health solutions of hospitals across the country with each otherтАЭ
тАЬHealthcare solutions brought by the Government are a big investment in the present and future of the countryтАЭ
тАЬ When our health infrastructure is integrated, strengthened, it also improves the tourism sec
27 SEP 2021 12:32PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi today launched the Ayushman Bharat Digital Mission through a video conference.
Speaking on the occasion, the Prime Minister said that the campaign of strengthening health facilities that have been going for the last seven years is entering a new phase today. “Today we are launching a mission that has the potential of bringing a revolutionary change in India’s health facilities”, said the Prime Minister.
The Prime Minister underlined the fact that with 130 crore Aadhaar numbers, 118 crore mobile subscribers, about 80 crore internet users, about 43 crore Jan Dhan bank accounts, there is no such big connected infrastructure anywhere in the world. This digital infrastructure is bringing everything from ration to administration (Ration to Prashasan) to the common Indian in a fast and transparent manner. “The way technology is being deployed in governance reforms today is unprecedented”, said the Prime Minister.
The Prime Minister remarked that the Arogya Setu app helped a lot in preventing the spread of corona infection. He lauded Co-WIN for its role in making India achieve a record administration of about 90 crore vaccine doses today, under the free vaccine campaign.
Continuing with the theme of the use of technology in health, the Prime Minister said that there has also been an unprecedented expansion of telemedicine during the Corona period, so far about 125 crores, remote consultations have been completed through e-Sanjeevani. This facility is connecting thousands of countrymen living in far-flung parts of the country every day with doctors of big hospitals of cities while sitting at home, said the Prime Minister.
The Prime Minister remarked that Ayushman Bharat-PMJAY has addressed a key headache in the lives of the poor. So far more than 2 crore countrymen have availed the facility of free treatment under this scheme, half of which are women. The Prime Minister emphasized that diseases are one of the key reasons to push families into the vicious cycle of poverty and women of the families are the worst sufferers as they always relegate their health issues to the background. Shri Modi said that he has made it a point to personally meet some beneficiaries of Ayushman and he has experienced the benefits of the scheme during the interactions. He said, “these healthcare solutions are a big investment in the present and future of the country.”
The Prime Minister said Ayushman Bharat – Digital Mission, will now connect the digital health solutions of hospitals across the country with each other. The Mission will not only make the processes of hospitals simplified but also will increase ease of living, he added. Under this, every citizen will now get a digital health ID and their health record will be digitally protected.
The Prime Minister informed that India is working on a health model that is holistic and inclusive. A model which stresses preventive healthcare and, in case of disease, easy, affordable and accessible treatment. He also discussed unprecedented reforms in health education and said a much larger number of doctors and par medical manpower is being created in India now as compared to 7-8 years ago. A comprehensive network of AIIMS and other modern health institutions is being established in the country and work on establishing one medical college in every three Lok Sabha constituencies is going on. He also talked about strengthening health facilities in villages and informed that in the villages, primary health centre networks and wellness centres are being strengthened. More than 80 thousand such centres have already been operationalized, said the Prime Minister.
Noting that today's program is being organized on World Tourism Day, the Prime Minister remarked that health has a very strong relationship with tourism. Because when our health infrastructure is integrated, strengthened, it also improves the tourism sector.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্রধানমন্ত্রীয়ে আয়ুষ্মান ভাৰত ডিজিটেল মিছনৰ সূচনা কৰিছে
আয়ুষ্মান ভাৰত ডিজিটেল মিছনে সহজে ব্যৱহাৰযোগ্য এনে এখন প্লেটফর্ম প্ৰস্তুত কৰিব, যাৰ ডিজিটেল স্বাস্থ্য ইকোছিষ্টেমৰ মাজত অন্যান্য স্বাস্থ্য সম্পর্কিত পোর্টেলবিলাকৰ সৈতে সমন্বয় থাকিব
জন ধন – আধাৰ আৰু মোবাইল – এই ত্রিমুখী ব্যৱস্থাৰ উল্লেখ কৰি প্রধানমন্ত্রীয়ে কয় যে বিশ্বৰ ক'তো ইমান বৃহৎ পৰিমাণৰ পাৰস্পৰিক সম্পর্ক যুক্ত পৰিকাঠামো নাই
ৰেছনৰ পৰা পুষ্টিলৈকে সর্বত্রই ডিজিটেল পৰিকাঠামোৱে দ্রুত আৰু স্বচ্ছতাৰে সাধাৰণ মানুহৰ কাষত পৰিসেৱা উপলব্ধ কৰিছে
টেলিমেডিচিন ক্ষেত্রতো অভাবনীয় অগ্রগতি হৈছে
আয়ুষ্মান ভাৰত – পিএমজেএৱাইয়ে দৰিদ্র মানুহৰ জীৱনত এক ডাঙৰ সমস্যাৰ সমাধান কৰিছে। এতিয়ালৈকে ২ কোটিৰো অধিক দেশবাসীয়ে, যাৰ অর্ধেক মহিলা এই কর্মসূচীৰ সুবিধা লৈছে
আয়ুষ্মান ভাৰত – ডিজিটেল মিছনে সমগ্ৰ দেশত হাস্পতালবিলাকৰ সৈতে ডিজিটেল স্বাস্থ্য পৰিসেৱাৰ ক্ষেত্রত পাৰস্পৰিক যোগসূত্র গঢ়ি তুলিব
চৰকাৰী স্বাস্থ্য পৰিসেৱা দেশৰ বর্তমান আৰু ভৱিষ্যতৰ লক্ষ্যত বৃহৎ বিনিয়োগ
আমাৰ স্বাস্থ্য পৰিকাঠামো যেতিয়া সংহত আৰু শক্তিশালী হ'ব, তেতিয়া পর্যটন ক্ষেত্রৰ বিকাশ ঘটাব
27 SEP 2021 12:32PM by PIB Guwahati
প্রধানমন্ত্রী শ্রী নৰেন্দ্র মোদীয়ে আজি ভিডিঅ' কনফাৰেন্সেৰ মাধ্যমত আয়ুষ্মান ভাৰত ডিজিটেল মিছনৰ সূচনা কৰে।
এই উপলক্ষে প্রধানমন্ত্রীয়ে কয় যে স্বাস্থ্য পৰিসেৱা পৰিকাঠামোক মজবুত কৰি তোলাৰ লক্ষ্যত যোৱা সাত বছৰ ধৰি যি অভিযান চলিছে, আজি সেয়া এক নতুন পর্যায়ত প্রবেশ কৰিছে। “আজি আমি এনে এক মিছনৰ সূচনা কৰিছো, যাৰ ফলত ভাৰতৰ স্বাস্থ্য ক্ষেত্রলৈ আমূল পৰিৱর্তন লৈ অহাৰ সম্ভবনা আছে” বুলি প্রধানমন্ত্রীয়ে অভিমত প্রকাশ কৰে।
প্রধানমন্ত্রীয়ে কয় যে ১৩০ কোটি আধাৰ, ১১৮ কোটি মোবাইল গ্রাহক, প্রায় ৮০ কোটি ইন্টাৰনেট ব্যৱহাৰকাৰী আৰু প্রায় ৪৩ কোটি জন ধন বেঙ্ক একাউন্ট লৈ যি পৰিকাঠামো গঢ়ি উঠিছে, সেয়া বিশ্বৰ আন ক'তো নাই। বিশ্বত ইমান বৃহৎ পৰিমাণৰ ডিজিটেল পৰিকাঠামোৱে সাধাৰণ মানুহৰ কাষত ৰেছনৰ পৰা পুষ্টিলৈকে সকলো পৰিসেৱা দ্রুত আৰু স্বচ্ছতাৰে উপলব্ধ কৰিছে। “প্রশাসনিক ক্ষেত্রৰ সংস্কাৰত যেনেকৈ আজি প্রযুক্তিৰ প্রয়োগ হৈছে, সেয়া অভাবনীয়” বুলি প্রধানমন্তীয়ে মন্তব্য কৰে।
আৰোগ্য সেতু এপে কৰোণা সংক্রমণ প্রতিৰোধত গুৰুত্বপূর্ণ ভূমিকা লৈছে বুলি উল্লেখ কৰি প্রধানমন্ত্রীয়ে নিঃশুল্ক টীকাকৰণ অভিযানৰ আওতাত ৰেকর্ড প্রায় ৯০ কোটি টীকাৰ ডোজ দি যি সাফল্য অর্জিত হৈছে, তাৰ অন্তৰালত কো-উইন ব্যৱস্থাৰ ভূমিকাৰ প্রশংসা কৰে।
স্বাস্থ্য ক্ষেত্রত প্রযুক্তিৰ ব্যৱহাৰ সম্পর্কে ক'বলৈ গৈ প্রধানমন্ত্রীয়ে জনায় যে কৰোণাৰ সময়ত টেলিমেডিচিন ক্ষেত্রত অভাবনীয় অগ্রগতি হৈছে। তেওঁ জনায় যে ই-সঞ্জিৱনী ব্যৱস্থাৰ মাধ্যমত এতিয়ালৈকে প্রায় ১২৫ কোটি পৰামর্শ দিয়া হৈছে। দৰাচলতে ই-সঞ্জিৱনী ব্যৱস্থাৰ মাধ্যমত দেশৰ প্রত্যন্ত অঞ্চলৰ হাজাৰ হাজাৰ মানুহে ঘৰত থাকিয়েই চহৰবিলাকৰ ডাঙৰ হাস্পতালৰ চিকিৎসকসকলৰ পৰা পৰামর্শ লৈছে।
প্রধানমন্ত্রীয়ে কয় যে আয়ুষ্মান ভাৰত – প্রধানমন্ত্রী জন আৰোগ্য যোজনা (পিএমজেএৱাই)য়ে দৰিদ্র মানুহৰ জীৱনত এক ডাঙৰ সমস্যাৰ সমাধান কৰিছে। এতিয়ালৈকে দেশৰ ২ কোটিৰো অধিক মানুহে এই কর্মসূচীৰ সুবিধা লৈছে। সুবিধা প্রাপকসকলৰ অর্ধেকেই মহিলা বুলিও তেওঁ জনায়। প্রধানমন্ত্রীয়ে জোৰ দি কয় যে অসুস্থতা এনে এটা বিষয়, যি পৰিয়ালক নিদাৰুণ দাৰিদ্র্যৰ দিশলৈ ঠেলি দিয়ে। আৰু ইয়াৰ সর্বাধিক প্রভাব পৰে পৰিয়ালৰ মহিলাসকলৰ ওপৰত। আচলতে মহিলাসকলে সর্বদাই নিজৰ স্বাস্থ্যৰ বিষয়টোক অৱহেলা কৰে। শ্রী মোদীয়ে লগতে কয় যে তেওঁ ব্যক্তিগতভাৱে আয়ুষ্মান ভাৰত কর্মসূচীৰ কেইবাজনো সুফলভোগীৰ সৈতে কথা পাতিছে আৰু তেওঁলোকৰ মুখৰ পৰা এই কর্মসূচীৰ সুযোগ-সুবিধা সম্পর্কে জানিছে। তেওঁ কয় যে স্বাস্থ্য পৰিসেৱা ক্ষেত্রত এনে ধৰণৰ উদ্যোগ দেশৰ বর্তমান আৰু ভৱিষ্যতৰ নিৰিখত ডাঙৰ বিনিয়োগ।
শ্রী মোদীয়ে লগতে কয় যে আয়ুষ্মান ভাৰত – ডিজিটেল ভাৰতে এতিয়াৰ পৰা দেশৰ হাস্পতালবিলাকৰ ডিজিটেল স্বাস্থ্য পৰিসেৱাৰ সৈতে যোগসূত্র গঢ়ি তুলিব। আনকি, এই ব্যৱস্থাৰ ফলত হাস্পতালত ভর্তি হোৱা আৰু চিকিৎসা পৰিসেৱা ব্যৱস্থা অধিক সহজ হৈ উঠিব। পক্ষান্তৰত, সাধাৰণ মানুহ লাভবান হ'ব। ডিজিটেল স্বাস্থ্য মিছনৰ মাধ্যমত প্রত্যেককে ডিজিটেল পৰিচয়পত্র দিয়া হ'ব আৰু তেওঁলোকৰ স্বাস্থ্য সম্পর্কিত যাৱতীয় তথ্য ডিজিটেল পদ্ধতিত সুৰক্ষিত থাকিব বুলিও প্রধানমন্ত্রীয়ে জনায়।
ভাৰতত এটা সার্বিক তথা সুসংহত স্বাস্থ্য মডেল গঢ়ি তোলাৰ কাম চলিছে বুলি জনাই প্রধানমন্ত্রীয়ে কয় যে এই ব্যৱস্থাৰ মাধ্যমত ৰোগ প্রতিকাৰৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়াৰ সমান্তৰালকৈ, অসুস্থতাৰ ক্ষেত্রত সহজে আৰু সুলভে চিকিৎসা পৰিসেৱা উপলব্ধ কৰোৱা হ'ব। স্বাস্থ্য-শিক্ষা ক্ষেত্রত অভাবনীয় সংস্কাৰৰ প্রসঙ্গ উল্লেখ কৰি প্রধানমন্ত্রীয়ে কয় যে যোৱা ৭-৮ বছৰৰ তুলনাত এতিয়া চিকিৎসক আৰু আধা-চিকিৎসকসকলৰ সংখ্যা ক্রমশঃ বাঢ়িছে। দেশত এইমছ চিকিৎসা প্রতিষ্ঠান আৰু অন্যান্য আধুনিক স্বাস্থ্য প্রতিষ্ঠানসমূহৰ মাজত সুসংবদ্ধ নেটৱর্ক গঢ়ি তোলা হৈছে। আনকি, প্রতি তিনিটা লোকসভা কেন্দ্রত কমেও এখনকৈ মেডিকেল কলেজ স্থাপনৰ কাম চলিছে। গাঁৱত স্বাস্থ্য পৰিসেৱা সম্পর্কে প্রধানমন্ত্রীয়ে জনায় যে প্রাথমিক স্বাস্থ্য কেন্দ্র আৰু ৰোগী কল্যাণ কেন্দ্রসমূহৰ পৰিসেৱাৰ মান বঢ়োৱা হৈছে। সমগ্ৰ দেশত গাঁওবিলাকত এনে ধৰণৰ ৮০ হাজাৰৰো অধিক কেন্দ্র চলি আছে বুলিও প্রধানমন্ত্রীয়ে জনায়।
বিশ্ব পর্যটন দিৱসত ডিজিটেল স্বাস্থ্য মিছন কর্মসূচীৰ সূচনা হৈছে বুলি উল্লেখ কৰি প্রধানমন্ত্রীয়ে কয় যে পর্যটনৰ সৈতে স্বাস্থ্য ক্ষেত্রৰ গভীৰ সম্পর্ক আছে। “সেয়ে, আমাৰ স্বাস্থ্য পৰিকাঠামো সংহত আৰু শক্তিশালী হৈ উঠিলে, সেয়া পক্ষান্তৰত পর্যটন ক্ষেত্রৰ বিকাশতো সহায়ক হ'ব” বুলি শ্রী মোদীয়ে অভিমত প্রকাশ কৰে।