Prime Minister's Office
PM launches Ayushman Bharat Digital Mission
Ayushman Bharat Digital Mission will create a seamless online platform that will enable interoperability within the digital health ecosystem
There is no such big connected infrastructure anywhere in the world, says the PM referring to JAM trinity
тАЬDigital infrastructure is taking everything from тАШRation to PrashasanтАЩ to the common Indian in a fast and transparent mannerтАЭ
тАЬThere has also been an unprecedented expansion of telemedicineтАЭ
тАЬAyushman Bharat-PMJAY has addressed a key headache in the lives of the poor. So far more than 2 crore countrymen have availed the facility of free treatment under this scheme, half of which are womenтАЭ
тАЬAyushman Bharat тАУ Digital Mission, will now connect the digital health solutions of hospitals across the country with each otherтАЭ
тАЬHealthcare solutions brought by the Government are a big investment in the present and future of the countryтАЭ
тАЬ When our health infrastructure is integrated, strengthened, it also improves the tourism sec
27 SEP 2021 12:32PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi today launched the Ayushman Bharat Digital Mission through a video conference.
Speaking on the occasion, the Prime Minister said that the campaign of strengthening health facilities that have been going for the last seven years is entering a new phase today. “Today we are launching a mission that has the potential of bringing a revolutionary change in India’s health facilities”, said the Prime Minister.
The Prime Minister underlined the fact that with 130 crore Aadhaar numbers, 118 crore mobile subscribers, about 80 crore internet users, about 43 crore Jan Dhan bank accounts, there is no such big connected infrastructure anywhere in the world. This digital infrastructure is bringing everything from ration to administration (Ration to Prashasan) to the common Indian in a fast and transparent manner. “The way technology is being deployed in governance reforms today is unprecedented”, said the Prime Minister.
The Prime Minister remarked that the Arogya Setu app helped a lot in preventing the spread of corona infection. He lauded Co-WIN for its role in making India achieve a record administration of about 90 crore vaccine doses today, under the free vaccine campaign.
Continuing with the theme of the use of technology in health, the Prime Minister said that there has also been an unprecedented expansion of telemedicine during the Corona period, so far about 125 crores, remote consultations have been completed through e-Sanjeevani. This facility is connecting thousands of countrymen living in far-flung parts of the country every day with doctors of big hospitals of cities while sitting at home, said the Prime Minister.
The Prime Minister remarked that Ayushman Bharat-PMJAY has addressed a key headache in the lives of the poor. So far more than 2 crore countrymen have availed the facility of free treatment under this scheme, half of which are women. The Prime Minister emphasized that diseases are one of the key reasons to push families into the vicious cycle of poverty and women of the families are the worst sufferers as they always relegate their health issues to the background. Shri Modi said that he has made it a point to personally meet some beneficiaries of Ayushman and he has experienced the benefits of the scheme during the interactions. He said, “these healthcare solutions are a big investment in the present and future of the country.”
The Prime Minister said Ayushman Bharat – Digital Mission, will now connect the digital health solutions of hospitals across the country with each other. The Mission will not only make the processes of hospitals simplified but also will increase ease of living, he added. Under this, every citizen will now get a digital health ID and their health record will be digitally protected.
The Prime Minister informed that India is working on a health model that is holistic and inclusive. A model which stresses preventive healthcare and, in case of disease, easy, affordable and accessible treatment. He also discussed unprecedented reforms in health education and said a much larger number of doctors and par medical manpower is being created in India now as compared to 7-8 years ago. A comprehensive network of AIIMS and other modern health institutions is being established in the country and work on establishing one medical college in every three Lok Sabha constituencies is going on. He also talked about strengthening health facilities in villages and informed that in the villages, primary health centre networks and wellness centres are being strengthened. More than 80 thousand such centres have already been operationalized, said the Prime Minister.
Noting that today's program is being organized on World Tourism Day, the Prime Minister remarked that health has a very strong relationship with tourism. Because when our health infrastructure is integrated, strengthened, it also improves the tourism sector.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা অয়ুশমান ভারত দিজিতেল মিসন হৌদোকখ্রে
অয়ুশমান ভারত মিসন্না দিজিতেল হেল্থ ইকোসীস্তেম মনুংদা ইন্তর-ওপরেবিলিতী য়াহনবা পরিং নাইবা ওনলাইন প্লেৎফোর্ম অমা শেমগনি
অশিগুম্না অমগা অমগা শম্নদুনা চাউবা ইনফ্রাস্ত্রকচর অমত্তা মালেমদা লৈতে, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা জে.এ.এম. ত্রিনিতী পন্দুনা হায়খ্রে
“দিজিতেল ইনফ্রাস্ত্রকচরনা ‘রাসন্দগী প্রশাসন’দগী ভারতকী মীচম ফাওবদা য়াঙনা অমসুং নুং-পান ফাওনা খুদুম চনশিল্লক্লি”
“তেলিমেদিসিনগী মতাংদসু হান্নগী মতৌদগী হেন্না পাকথোক চাউথোকপগী মওং লৈরে”
“অয়ুশমান ভারত-পি.এম.জে.এ.ৱাই.না লাইরবা মীয়ামগী পুন্সিগী অৱাবা অমা কোকহল্লে। করোর ২ হেনবা লৈবাক মীয়াম্না স্কিম অসিগী মখাদা লেম্না লায়েংবগী খুদোংচাবা ফংখ্রে অমসুং মসিগী তংখায়দি নুপীনি”
“অয়ুশমান ভারত – দিজিতেল মিসন্না লৈবাক শিনবা থুংবগী হোস্পিতালশিংগী দিজিতেল হেল্থ সোল্যুসনবু শম্নহল্লগনি”
“সরকারনা পীরিবা হেল্থকেয়র সোল্যুসন অসি লৈবাক্কী হৌজিক অমসুং তুংগী য়াম্না চাউবা ইনভেস্তমেন্ত অমনি”
ঐখোয়গী হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচরশিং পুন্সিল্লবা, মপাঙ্গল লৈরবদি, মসিনা তুরিজম সেক্তরবুসু হেন্না ফগৎহল্লি”
27 SEP 2021 12:32PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি ভিদিও কনফরেন্সকী খুত্থাংদা অয়ুশমান ভারত দিজিতেল মিসন হৌদোকখ্রে।
থৌরম অসিদা ৱা ঙাংবদা, প্রধান মন্ত্রীনা মমাংগী চহি ৭তগী চত্থরক্লিবা হকশেলগী ফেসিলিতীশিংবু মপাঙ্গল হাপ্পগী কেম্পেন্না ঙসিদগী অনৌবা তাঙ্কক অমদা চঙলক্লে হায়খি। “ভারতকী হেল্থ ফেসিলিতীদা থোইদোক হেন্দোকপা অহোংবা পুরকপা ঙমগদবা মিসন অমা ঙসি ঐখোয়না হৌদোক্লে”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি।
আধার করোর ১৩০, মোবাইল সবস্ক্রাইবর করোর ১১৮, ইন্তর্নেৎ য়ুজর চাউরাকপা করোর ৮০, জন ধন বেঙ্ক একাউন্ত চাউরাকপা করোর ৪৩ পুম্নমক শম্নহনবা ইনফ্রাস্ত্রকচর অমত্তা মালেমদা লৈতে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা মিৎয়েং চঙখি। মসিগী দিজিতেল ইনফ্রাস্ত্রকচর অসিনা রেসন্দগী (রেসন্দগী প্রশাসন ফাওবা) হৌরগা লৈঙাকপা ফাওবদা য়াঙনা অমসুং নুং-পান ফাওনা ভারতকী মীয়াম খুদিংদা য়ৌহল্লে। “লৈঙাকপগী থৌওং শেমদোকপদা তেক্নোলোজী শিজিন্নবগী থৌওং অসি মমাংদা অমুক্তা পাংথোকখিদ্রি”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি।
আরোগ্যা সেতু এপ্না কোরোনা শন্দোকপা থিংবদা মতেং য়াম্না পাংখি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। মীয়ামদা ভেক্সিন লেম্না ফংহনবা খোংথাংগী মখাদা ভারতনা হৌজিক ফাওবদা ভেক্সিন দোজ চাউরাকপা করোর ৯০ কাপ্পা ঙম্লিবা অসিদা Co-WINনা লৌরিবা অচৌবা থৌদাং অসিবুসু মহাক্না থাগৎপা ফোংদোকখি।
হেল্থকী হীরমদা তেক্নোলোজী শিজিন্নবগী মপুং ওইবা ৱাখল্লোনগী মখা তারদুনা প্রধান মন্ত্রীনা কোরোনা মনুংদা তেলিমেদিসিনসু মমাংদা থোকখিদ্রিবা মওংদা পাকথোক চাউথোকখি অমসুং ই-সঞ্জিবনীগী খুত্থাংদা হৌজিক ফাওবদা রিমোৎ কন্সলতেসন চাউরাকপা করোর ১.২৫ পাংথোকখ্রে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা মখা তারদুনা পাউদমখি। ফেসিলিতী অসিনা অচৌবা সহরগী দাক্তরশিংনা ময়ুমদা ফমদুনা লৈবাক্কী মনুং হঞ্জিনবা মফমশিংদা লৈবা লৈবাক মচা লিশিং কয়াগা শম্নহল্লি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা মখা তাখি।
অয়ুশমান ভারত- PM JAYনা লাইরবা মীয়ামগী অৱাবা কয়া কোকহল্লে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। হৌজিক ফাওবদা লৈবাক মীয়াম করোর ২ হেনবনা য়োজনা অসিগী খুত্থাংদা লাইয়েংবগী কান্নবা ফংখ্রে অমসুং মসিগী মনুংদগী মীওই তংখায়দি নুপীশিংনি। লাইনা হায়বসিনা ইমুং কয়াবু লাইরবগী খয়াত্তা তাহনবগী মরু ওইবা মরম অমা ওইদুনা লাক্লি অমসুং ইমুং-মনুংগী নুপীশিংনা মখোয়গী হকচাং নুংঙাইতবশিং হাইদোক্তনা লৈগনবা মরম্না মখোয়না খ্বাইদগী হেন্না অৱাবা নঙই হায়না প্রধান মন্ত্রীনা মিৎয়েং চঙখি। ৱারী শাবগী থৌরম অসিদা অয়ূশমান স্কিমগী বেনিফিশরীশিংগা হকথেংননা উন্নদুনা মসিদগী ফংলিবা কান্নবা ময়ামগী মরমদা তাবা ফংনবা হোৎংনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। “মসিগী হেল্থকেয়র সোল্যুসনশিং অসি লৈবাক্কী হৌজিক অমসুং তুংগী খ্বাইদগী চাউবা ইনভেস্তমেন্ত অমনি”, হায়না মহাক্না হায়খি।
অয়ুশমান ভারত- দিজিতেল মিসন্না হৌজিক্তি লৈবাক্কী হোস্পিতাল খুদিংগী দিজিতেল হেল্থ সোল্যুসনশিংবু অমগা-অমগগী মরক্তা শম্নরগনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। মিসন অসিনা হোস্পিতালগী থবকশিংবু লাইথোকহনবতা নত্তনা হিংবসু লাইহল্লগনি হায়না মহাক্না মখা তাখি। মিসন অসিগী মখাদা, মীপুম খুদিংনা দিজিতেল হেল্থ আই.দি. ফংলগনি অমসুং মখোয়গী হকশেলগী রেকোর্দশিং অসিসু দিজিতেল ওইনা তেক্ত-কায়দনা থম্লগনি।
ভারত্তা হৌজিক পুম্নমক পুন্সিনবা, পুম্নমক্না শরুক য়াগদবা হেল্থ মোদেল অমদা থবক চত্থরি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। লাইনা ঙাকথোকপা, হায়বদি প্রিবেন্তিব হেল্থকেয়র, লাইয়েংবদা শেল চঙহন্দবা অমসুং মীপুম খুদিংনা খুদোংচাবা ফংবা য়াবা মখলগী মোদেল অমা। হেল্থ এজুকেসনগী হীরমদা মমাংদা পাংথোকখিদ্রিবা রিফোর্ম কয়া পাংথোক্লিবা অমসুং হান্নগী মতমগা চাংদম্নবদা, হন্দক্কী চহি ৭-৮ অসিদা ভারত্তা মশিং য়াম্লবা দাক্তর অমসুং পেরামেদিকেল মেনপাৱর কয়া পুথোক্লিবসিগী মতাংদসু মহাক্না মীয়ামদা তাকখি। লৈবাক অসিদা এ.আই.আই.এম.এস. অমসুং মতমগা চান্নবা অতোপ্পা হেল্থ ইন্সতিত্যুসন কয়া অমগী পাক চাউরবা নেৎৱর্ক অমা শাগৎপগা লোয়ননা লোক সভা কন্সতিত্বেন্সী অহুম খুদিংদা মেদিকেল কোলেজ অমা শাগৎপগী থবকসু চত্থরিবনি। মহাক্না খুঙ্গংশিংগী হেল্থ ফেসিলিতী মপাঙ্গল কনখৎহনবগী মতাংদা হায়রদুনা খুঙ্গংশিংগী প্রাইমরী হেল্থ সেন্তর নেৎৱর্ক অমসুং ৱেলনেস সেন্তরশিংসু মপাঙ্গল কনখৎহল্লি হায়না মহাক্না পাউদমখি। অসিগুম্বা সেন্তর লিশিং ৮০ হেনবনা থবক তৌবা হৌখ্রে হায়নসু প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি।
ঙসিগী থৌরম্না মালেমগী তুরিজম নুমিত্তা পাংথোকপা অসিগী মতাংদা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হেল্থকা তুরিজমগা অকনবা মরী লৈ হায়না মীয়ামদা হায়খি। ঐখোয়গী সেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচর অসি মপাঙ্গল লৈহল্লবা অমসুং পুন্সিল্লবনিনা, মসিনা তুরিজম সেক্তরবুসু ফগৎহল্লে।