Ministry of Culture
PM releases a special commemorative coin on the occasion of 125th Birth Anniversary of Srila Bhaktivedanta Swami Prabhupada Ji
Srila Bhaktivedanta Swami Prabhupada Ji was also a great devotee of Bharat: PM
It is our resolve that the world should benefit from our knowledge of Yoga and Ayurveda: PM
Difficult to imagine the status and form of India without the social revolution of the Bhakti period: PM
Srila Bhaktivedanta Swami Prabhupada Ji connected Bhakti Vedanta with the consciousness of the world
01 SEP 2021 6:52PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi released a special commemorative coin on the occasion of the 125th Birth Anniversary of Srila Bhaktivedanta Swami Prabhupada Ji today via video conference. Union Minister For Culture, Tourism and Development of North Eastern Region (DoNER), Shri G Kishan Reddy, among others, was present on the occasion.
Addressing the gathering, the Prime Minister mentioned the happy coincidence of Janmashtami day before and the 125th birth anniversary of Srila Prabhupada ji. ‘It is like achieving happiness and contentment of sadhana together. He also noted that the occasion is taking place amidst the celebration of Azadi ka Amrit mahotsav. This is how millions of followers of Srila Prabhupada Swami and millions of Krishna devotees all over the world are experiencing today’, the Prime Minister said.
The Prime Minister noted the supernatural devotion of Prabhupada Swami for Lord Krishna and said that he was also a great devotee of Bharat. He fought in the freedom struggle of the country. He had refused to take his diploma from Scottish College in support of the non-cooperation movement, the Prime Minister said.
The Prime Minister said our knowledge of yoga spread all over the world and sustainable lifestyle of India, science like Ayurveda are spread all over the world. It is our resolve that the whole world should benefit from it, Shri Modi said. The Prime Minister said whenever we go to any other country, and when people meet there saying 'Hare Krishna', we feel a sense of belonging and pride. The Prime Minister said that the same feeling will be there when Make in India products get the same affinity. We can learn a lot from ISKCON in this regard
The Prime Minister said that in the times of slavery, Bhakti kept the spirit of India alive. He said today scholars assess that if there was no social revolution of the Bhakti period, it would have been difficult to imagine the status and form of India. Bhakti connected the creature with God by removing the dicrimination of faith, social hierarchies and privileges. Even in those difficult times, saints like Chaitanya Mahaprabhu, who tied the society with the spirit of devotion and gave the mantra of 'Faith to Confidence'.
The Prime Minister said at one time, if a sage like Swami Vivekananda came who took Vedanta to the west, then Srila Prabhupada and ISKCON took up this great task when the time of taking Bhakti Yoga to the world came. He connected Bhakti Vedanta with the consciousness of the world, said the Prime Minister.
The Prime Minister said today there are hundreds of ISKCON temples in different countries of the world and many Gurukuls are keeping Indian culture alive. ISKCON has disseminated to the world that for India, faith means zeal, enthusiasm, and gaiety and faith in humanity.Shri Modi highlighted the service work of ISKCON during earthquake in Kutch, Uttarakhand tragedy, cyclones in Odisha and Bengal. The Prime Minister also praised the efforts of ISKCON during the pandemic.
https://twitter.com/PMOIndia/status/1433028095406080006
The event was jointly organised by Ministry of Culture and ISCKON. “One of the cultural ambassadors of India, who paved the way for social and cultural upliftment of humankind with the aim of Kranvanto Vishwamaryam (to make the world noble)” said G. K Reddy on the occasion of the event.
The Union Minister of Culture, Sri G Kishan Reddy ji, delivered the welcome remarks virtually at the event and said “ India has also been the land of Maha-purushas who gave their lives in service of others and taught countless people the righteous path of life.The life of Srila Prabhupada Ji is in itself a story of dedication and courage and today, ISKCON, the movement founded by Swami Ji is globally known for its dedication to and propagation of Bhagavan Sri Krishna’s teachings and the Indian (Bharatiya) culture, knowledge and tradition”.
“It is due to the efforts of Srila Prabhupada Ji and his followers, today one can see thousands native people of countries like Russia, Argentina, Ghana walking in Sarees and Dhoti, chanting Sanskrit mantras, reading Srimad Bhagavad Gita and other Purnanas, play instruments like Mridanga & Khol, this is indeed a cultural revolution brought about by Srila Prabhupada Ji as the cultural ambassador of our heritage” he added. Shri Krishna Reddy further said “A deep desire to revive the spiritual culture of India, Srila Prabhupada ji during his lifetime established 8 centres in India which today has grown to 330 centres”.
Appreciating the social contributions for the society the Union Minister said “Today ISKCON’s food distribution is famous around the world. During the Covid pandemic, I had the opportunity to visit the mega kitchen in Dwarka, Delhi where I had seen how meals for 4 lakh people was being cooked and systematically distributed every day. I am happy to learn that during the pandemic ISKCON and its affiliated units in partnership with the government have served more than 25 crore plates of meals across India through their 72 kitchens. I am also happy to learn that ISKCON’s Food for Life program is the world’s largest vegetarian food relief program”.
“Through the efforts of Srila Prabhupada Ji we know that there is a tremendous interest in many countries to learn about Yoga, Indian lifestyle, music and culture. Due to this, every year thousands of international tourists and devotees visit the holy places like Vrindavan, Puri, Mayapur and thereby contribute to the development of the region. But to me – his greatest achievement was that he was an exemplary ambassador of India’s ancient civilization. This is because he carried the same traditional values you, his followers, are now promoting from - education, culture and welfare – inside and outside the shores of India”, added the Union Minister.

কল্চর মন্ত্রালয়
পি.এম.না শ্রীল ভক্তিবেদান্ত স্বামি প্রভুপাতজীগী ১২৫শুবা মপোক কুমওন থৌরমদা অখন্নবা নীংশিং শেনয়েক অমা ফোঙখ্রে
শ্রীল ভক্তিবেদান্ত স্বামি প্রভিপাতজী অসি ভারতকী অথোইবা ভক্তা অমসু ওইরমখি: পি.এম.
ঐখোয়গী য়োগ অমসুং আয়ুর্বেদকী লৌশিংদগী মালেমদা কান্নবা ফংহনবা হায়বা অসি ঐখোয়গী ৱারেপনি: পি.এম.
ভক্তিগী মতমদা খুন্নাইগী ওইবা অওনবা পুরক্লমদবা তারবদি ভারতকী ফীভম অমসুং মওং করম তৌরমগনি হায়বা খন্থবদা অরুবা ওইগনি: পি.এম.
শ্রীল ভক্তিবেদান্ত স্বামি প্রভিপাতজীনা ভক্তি বেদান্তাবু মালেমগী জ্ঞানগা শম্নহনখি: পি.এম.
01 SEP 2021 6:52PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি ভিদিও কনফরেন্সিংগী থোংদা শ্রীল ভক্তিবেদান্ত স্বামি প্রভুপাতজীগী ১২৫শুবা মপোক কুমওনগী থৌরমদা অখন্নবা নীংশিং শেনয়েক অমা ফোঙখ্রে। কলচর, তুরিজম অমসুং অৱাং-নোংপোক থংবা লমদমগী চাউখৎ-থৌরাং (দোনর)গী কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী জি কিশন রেদ্দীনা অমসুং অতৈশিংনা থৌরম অদুদা শরুক য়াখি।
মীতিন অদুদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা ঙরাং শ্রী কৃষ্ণ জনমাঅস্তমী তাখিবা অমসুং শ্রীল প্রভুপাতকী ১২৫শুবা মপোক কুমওন পুন্না পালন তৌবদা নুংঙাইবা ফোঙদোকখি। ‘মসি সাধনাগী নুংঙাইবা অমসুং অপেনবা অনিমক অমত্তা ওইনা পুনশিনবা ওইনা থোক্লি।’ মহাক্না থৌরম অসি আজাদী কা অমৃত মহোৎসব পাঙথোক্লিঙৈ চৈরক্তা পালন তৌরি হায়নসু ফোঙদোকখি। ‘মসিগী ৱাখল্লোন অসি ঙসি মালেম পুম্বদা লৈরিবা শ্রীল প্রভুপাত স্বামিবু তুং ইল্লিবা মীওই করোর কয়ানা অমসুং কৃষ্ণগী ভক্তা করোর কয়ানা ফাওরি’ হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি।
মন্ত্রী প্রভুপাদ স্বামি অসি কৃষ্ণবু থোইদোক হেন্দোক্না নীংজবা ভক্তা অমা ওইবতা নত্তনা মহাক অসি ভারতকী অথোইবা ভক্তা অমসু ওইখি হায়না ফোঙদোকখি। মহাক্না লৈবাক অসিগী নীংতম ইহৌগীদমক লান্থেংনখি। মহাক্না নন-কোওপরেতিব মুফমেন্তবু শৌগৎপা ওইনা স্কোতিশ কোলেজতগী মহাক্কী দিপ্লোমা ফাওবা লৌ হায়বা য়াখিদে, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মালেম পুম্বদা ঐখোয়গী য়োগগী লৌশিং, ভারতকী লৈরিবা তুংকোইনা চৎকদবা পুন্সি মহিং, আয়ুর্বেদকুম্বা বিজ্ঞান অসি শন্দোকখি। মসিগী কান্নবা মালেম পুম্বদা ফংহনবা হায়বা অসি ঐখোয়গী ৱারেপনি হায়না শ্রী মোদীনা ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়, ঐখোয়না অতোপ্পা লৈবাক অমা হেক্তদা চৎপা মতমদা অমসুং মফম অদুদা মীয়াম্না উনবদা ‘হরে কৃষ্ণ’ হায়না কৌনবা মতমদা ঐখোয়দা ঐখোয়গী মীনি হায়না খল্লি অমসুং চাউথোকচবা পোকই। অসিগুম্বা ঐখোয়গী ওইবা ৱাখল্লোন অসি ঐখোয়গী মেদ ইন ইন্দিয়া প্রদক্তশিংকীদমক লৈরবদি ঐখোয়দা চপ মান্নবা ৱাখল্লোন অসি ফাওগনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। ঐখোয়না হীরম অসিদা ইস্কোনদগী তমজনীংঙাই কয়া লৈ।
প্রধান মন্ত্রীনা হায় মীনাই নাইথাংগী মতমদা ভক্তিনা ভারতকী থৌনা অদুবু য়োখৎতুনা থমখি। মহাক্না হায় করিগুম্বা ভক্তিগী মতমগী সোসিএল রিভোলুসন লৈরমদ্রবদি ভারতকী স্তেতস অমসুং মওং মতৌ অসি তোঙানবা মওং অমদা লৈরমগনি হায়না স্কোলরশিংনা ফোঙদোক্লি। ভক্তিনা থাজবা মাংহনবা, সমাজগী খেন্নবা অমসুং খুদোংচশিংগী মরক্তা খেন্নবা লৈহন্দনা ঐখোইবু শেম্বীরিবা মপুগা ইশ্বরগা শম্নহল্লি। মদিগী লুরবা মতমশিং অদুদা ফাওবদা ঐখোয়গী খুন্নাইদা ভক্তিগী ৱাখল্লোন ফংওহনখিবা, চৈতন্য মহাপ্রভুনা ‘ইশানা ইশাদা থাজবা থম্বগী’ লাইৱা পীবীখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায় মতম অমদা করিগুম্বা স্বামি বিকেকানন্দগুম্বা লাইপোক্না বেদ-বেদান্তনা নোংচুপতা য়ৌহনবা ঙম্লবদি, শ্রীল প্রভুপাত অমসুং ইস্কোন্না ভক্তি য়োগ অসি মালেমদা য়ৌহন্নবা হোৎনবা মতমদা অচৌবা থৌদাং অমা লৌখি। মহাক্না ভক্তি বেদান্তবু মালেমগী জ্ঞানগা শম্নহন্নবা থবক তৌখি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায় ঙসিদি মালেমগী তোঙান-তোঙানবা লৈবাকদা ইস্কোন লাইশঙ চা কয়ামরুম লৈরে অদুগা গুরুকুল কয়ামরুম্না ভারতকী নাৎ অসি য়োকখৎতুনা থম্মি। ইস্কোন্না ভারতকী ওইনা থাজবা অসি থৌনা, ইনোৎ হাপ্পা অমসুং হরাও তয়াম্বা অমদি মীওইবা খুনাইদা থাজবা থম্বনি হায়না মালেমদা শন্দোক্লি। শ্রী মোদীনা কুচ্ছতা থোকখিবা জ্বার হাবা, উত্তরাখন্দগী অৱাবা, ওরিশা অমসুং বেঙ্গলদা থোকখিবা সাইক্লোনশিংদা ইস্কোন্না পাংখিবা তেংবাংগী মতাংদা পনখি। প্রধান মন্ত্রীনা লাইচৎ অসিগী ইস্কোন্না লৌখিবা থৌদাংবুসু থাগৎপা ফোঙদোকখি।
থৌরম অসি কলচর মন্ত্রালয় অমসুং ইস্কোন্না পুন্না শিনবনি। থৌরম অদুদা জি. কে. রেদ্দীনা “ক্রনবন্তো বিশ্বমার্য়মগী পান্দমগা লোইননা মীওইবা খুন্নাইবু খুন্নাই অমসুং নাৎ চাউখৎহন্নবা লম্বী য়াৎলমখিবা ভারতকী কলচরেল এম্বেসেদরশিংগী মরক্তা অমা ওইরিবা” হায়না ফোঙদোকখি।
কেন্দ্রগী কলচর মন্ত্রী, শ্রী জি কিশন রেদ্দীজীনা থৌরম অসিদা ভর্চ্যুএল ওইনা তরাম্না ওকপগী ৱারোল থমলদুনা হায়, “ভারত অসি মীয়ামগী থৌগল তৌনবা পুন্সি কত্থোকখিবা অমসুং মশিং লাকঙমদ্রবা মীওইশিংদা পুন্সিগী অচুম্বা লেম্বেল তাকপীখিবা মহা-পুরুশশিংগী লমদম ওইরমখি। শ্রীল প্রভুপাতকী পুন্সি অসিমক কত্থোকপা অমসুং থৌনা লৈবগী ৱারী ওইরি অমসুং ঙসি স্বামিজীনা হৌদোকলম্বা ইহৌ, ইস্কোন অসি মালেম পুম্বদা কত্থোকপা অমসুং ভাগ্বান শ্রী কৃষ্ণগী লম্বীশিং অমসুং ভারতকী (ভারতিয়া) নাৎ, লৌশিং অমসুং চৎনবীশিং শন্দোকপগীদমক খঙনরি।”
শ্রীল প্রভুপাতজী অমসুং মহাক্কী তুংইল্লিবশিংনা হোৎনরমখিবশিং অদুনা মরম ওইরগা ঙসি রুসিয়া, অর্জেন্তিনা, ঘানাগুম্বা লৈবাকশিংগী মীওই লিশিং কয়ানা সরী অমসুং ধোতি চেৎরুনা, সংস্কৃতকী মন্ত্র শোনবা, শ্রীমদ ভাগবদ গীতা অমসুং অতৈ পুরানাশিং পাবা, ম্রিদঙ্গা অমসুং খোলগুম্বা জন্ত্রশিং খোঙবা উবা ফংলি, মসি তশংনা শ্রীল প্রভুপাতনা ঐখোয়গী হেরিতেজকী কলচরেল এম্বেসেদর অমা ওইনা পুরকখিবা কলচরেল রিভোল্যুসন অমনি” হায়না মহাক্না মখা তাখি। শ্রী কিশন রেদ্দীনা মখা তারদুনা হায়খি, “ভারতকী স্পিরিচ্যুএল কলচর অসি হিংগৎহন্নবা অচেৎপা অপাম্বা অমগা লোইননা শ্রীল প্রভুপাতজীনা মহাক্কী পুন্সিদা ভারত্তা সেন্তর ৮ লিংখৎলমখি হায়রিবা অসি ঙসিদি সেন্তর ৩৩০ শুরে”।
সমাজ অসিগী মীয়ামগী ওইবা থৌদাংশিং লৌবগী থাগৎপা ফোঙদোক্লদুনা কেন্দ্রগী মন্ত্রীনা হায় “ঙসিদি ইস্কোনগী চান-থক্নবা য়েন্থোকপগী থবক অসি মালেম পুম্বদা মমিং চৎলি। কোবিদ লাইচৎকী মনুংদা দ্বার্কা দিল্লীদা লৈবা মেগা কিচন্দা চৎপগী খুদোংচাবা অমা ফংখি অদুগা ঐহাক্না মীওই লাখ ৪গী চান-থক্নবা মতৌ করম্না থোংবগে অমসুং সিস্তেমেতিক ওইনা য়েন্থোকপগে হায়বা উবা ফংখি। লাইচৎ অসিগী মনুংদা ইস্কোন অমসুং মসিদা এফিলিএৎ তৌরিবা য়ুনিৎশিংনা সরকারগা খুৎশম্নরগা মখোয়গী চাকশঙ ৭২গী খুত্থাংদা ভারত পুম্বদা চাকলেন প্লেৎ করোর ২৫ পীজখি হায়বা খংবদা ঐহাক্না অপেনবা পোকখি। ইস্কোনগী ফুদ ফোর লাইব অসি মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা ভেজিতরিয়ন ফুদ রিলিফ প্রোগ্রাম অমনি হায়না খংবদসু ঐহাক্না অপেনবা পোকই”।
“শ্রীল প্রভুপাতজীনা হোৎজরম্বশিং অদুগী খুত্থাংদা লৈবাক কয়ামরুম্না য়োগ, ভারতকী পুন্সি মহিং, ম্যুজিক অমসুং নাৎকী মরমদা খংনিংবগী ইখৌ লাংবা অদু ঐখোয়না উবা ফংলে। মসিনা মরম ওইদুনা চহি খুদিংগী মালেমগী লমকোইবা অমসুং লাইনিংবা লিশিং কয়ানা ব্রিন্দাবন, পুরি, ময়াপুরগুম্বা লাইফমশিংদা লাক্তুনা মফম অদুগী চাউখৎ থৌরাংদা শরুক তম্লি। অদুবু ঐহাক্কী ৱাখল্লোন্দদি মহাক্কী খ্বাইদগী মায় পাকপা অসি মহাক্না ভারতকী অরিবা মতমগী সিবিলাইজেসনগী মমিং লৈরবা এম্বাসেদর অমা ওইখিবদুনি। মসিগী মরমদি অদোম, মহাক্কী তুং ইল্লিবশিংনা এজুকেসন, নাৎ অমসুং চাউখৎ থৌরাংগী লমদা ভারতকী মপুং অমসুং মপান্দা প্রমোৎ তৌখিবা অদুগী চপ মান্নবা চৎনবী অদু মহাক্না পুদুনা চৎখিবা অদুনি”