Prime Minister's Office
English rendering of PM's message on the centenary year celebration of Babasaheb Purandare
13 AUG 2021 9:37PM by PIB Delhi
Namaskar!
Respected Baba Saheb Purandare ji, who is blessing this program, Sumitratai, President of Baba Saheb SatkarSamaroh Samiti, and all the followers of Baba Saheb who have faith in Shivshahi!
I bow before Shiv- Shahir Baba Saheb Purandare and pray to God that He continue to give me the strength to practice the ideals of Chhatrapati Shivaji Maharaj.
I extend my heartfelt greetings to respected Baba Saheb Purandare ji on his 100thyear of life. I hope we continue to be guided and blessed by him for a long time. I also congratulate the respected Sumitratai for this special event. I am glad that I have got the opportunity to be amongst you, who have deep respect for him, to seek Baba Saheb’s blessings at this graceful ceremony. I also congratulate many followers of Baba Saheb across the country on this auspicious occasion.
Friends,
Wishing for a long life has been one of the most refined and positive thoughts of humanity. Our sages in the Vedas have gone far beyond a century's life.Our sages have said:
जीवेम शरदः शतम्॥
बुध्येम शरदः शतम्॥
रोहेम शरदः शतम्॥
That is, may we live for 100 years, be thoughtful for 100 years, and forge ahead for 100 years. The life of Baba Saheb Purandare reflects this noble spirit of our sages. When somebody realizes ‘yoga’ in his life through penance, many coincidences get accomplished instinctively. It is a happy coincidence that Baba Saheb is embarking into the 100thyear of his life on the 75th year of independence of the country. I think Baba Saheb himself must be realizing that this coincidence is a direct blessing of Mother Bharati, who is pleased with his penance.
Brothers and sisters,
There is another coincidence that inspires us for the 75th year of independence. All of you are aware that the country has started a campaign to write the history of immortal souls of freedom fighters during the Amrit Mahotsav of freedom. Baba Saheb Purandare has been doing this virtuous work for decades. He has spent his entire life for this mission. We will always remain indebted to him for his contribution of taking the life and history of Shivaji Maharaj to people. I am glad that we have the privilege of expressing our gratitude to the nation for his contribution. In 2019, the country honored him with 'Padma Vibhushan', while the then Maharashtra government also decorated him with the 'Maharashtra Bhushan Award' in 2015. In Madhya Pradesh also, the government of Shivraj ji saluted this supreme devotee of 'Chhatrapati Shivaji' by conferring Kalidas Award on him.
Friends,
Baba Saheb Purandareji’sdevotion towards Chhatrapati Shivaji Maharaj is not without reason! Shivaji Maharaj is not only a colossus of India history, the present geography of India is also influenced by his immortal saga. This is a very big question of our past, of our present, and of our future.What would have happened had Shivaji Maharaj not been there? It is difficult to imagine the form and glory of India without Chhatrapati Shivaji Maharaj. The role that Chhatrapati Shivaji played in that period has been subsequently emulated by his inspirations and sagas. Shivaji Maharaj's 'Hindavi Swaraj' is a unique example of good governance, justice to the backward and downtrodden, and a rallying call against tyranny.Veer Shivaji’s management, the use of maritime power, the utility of the navy, water management and many other subjects are still worth emulating.And it is Baba Saheb who is credited for introducing this perspective of Shivaji Maharaj to the new generation of independent India.
His unwavering devotion for Shivaji Maharaj reflects in his writings and books. Baba Saheb Purandare's style of narrating stories related to Shivaji Maharaj and his words bring Shivaji Maharaj alive in our mind. I vividly remember that I used to attend your programs regularly when they were organized in Ahmedabad about four decades ago. I had specially gone to Pune to see him when his play ‘Jaanta Raja’ was being staged.
Baba Saheb has always tried to ensure that history reaches the youth in its true form and inspires them. This balance is needed for the country’s history. He never let his devotion and litterateur in him to affect his sense of history. I will also tell the young historians of the country to maintain the same standards of inspiration and authenticity when they write the history of India’s freedom struggle on the occasion of the Amrit Mahotsav of independence.
Friends,
Baba Saheb Purandare's efforts have not been limited only to communicate history in its true form. He has tried to lead his life according to the ideals of Shiva Maharaj with equal devotion. He is equally concerned about the present as well as the history.
He has been a role model for us for his contributions to the Goa liberation struggle and to the freedom struggle of Dadra-Nagar Haveli. His family is also constantly devoted to social work and musical arts. You continue to be involved in realizing the unprecedented resolve on the project of 'Shiv-Srushti'. The ideals of Shivaraji Maharaj that you have endeavored to put before the country would continue to inspire us for centuries.
With this belief, I offer my humble prayers at the feet of Maa Bhavani and pray for your good health. May we continue to receive your blessings! With these best wishes, I give a pause to my speech.
Thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
বাবাচাহেব পুৰন্দৰেৰ শতাব্দী বৰ্ষ সমাৰোহত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰদান কৰা ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
13 AUG 2021 9:37PM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ !
সন্মানীয় বাবাচাহেব পুৰন্দৰেজী, বাবাচাহেব ফেলিচিটিগেচন সমাৰোহ সমিতিৰ অধ্যক্ষা সুমিত্ৰা টাই আৰু শিৱশাহীত বিশ্বাস কৰা বাবাচাহেবৰ সকলো অনুগামীসকল!
মই আৰম্ভণিতে শিৱ শ্বাহীৰ বাবাচাহেব পুৰন্দৰেক অভিবাদন জনাইছো আৰু ভগৱানৰ ওচৰত প্ৰাৰ্থনা কৰিছো যে ছত্ৰপতি শিৱাজী মহাৰাজে তেওঁ স্থাপন কৰা আৰু শিকোৱা আদৰ্শবোৰ পালন কৰাৰ ক্ষমতা ভগৱানে মোক দিব লাগে!
মই শ্ৰদ্ধেয় বাবাচাহেব পুৰন্দৰেজীক তেওঁৰ জীৱনৰ ১০০ তম বৰ্ষত প্ৰৱেশ কৰাৰ বাবে আন্তৰিক শুভেচ্ছা জনাইছো। তেওঁৰ পথ প্ৰদৰ্শন, দীৰ্ঘদিন ধৰি তেওঁৰ আশীৰ্বাদ প্ৰাপ্ত কৰাটো মোৰ শুভকামনা, ঠিক যেনেদৰে আমি এতিয়ালৈকে আমি লাভ কৰি আছো। এই বিশেষ অনুষ্ঠানটোৰ বাবে মই সন্মানীয় সুমিত্ৰা টাইকো অভিনন্দন জনাইছো। মই সুখী যে এই মনোৰম অনুষ্ঠানটোত মই বাবাচাহেবৰ আশীৰ্বাদ পোৱাৰ সুযোগ পাইছো আৰু তেওঁৰ ওপৰত বিশ্বাস ৰখা আপোনালোক সকলোৰে মাজত উপস্থিত হোৱাৰ সুযোগ লাভ কৰিছো। এই পুণ্য অনুষ্ঠানত মই সমগ্ৰ দেশৰ বাবাচাহেবৰ অসংখ্য অনুগামীক অভিনন্দন জনাইছো।
বন্ধুসকল,
শতায়ু জীৱনৰ কামনা মানৱতাৰ আটাইতকৈ অত্যাধুনিক আৰু ইতিবাচক চিন্তাৰ ভিতৰত এটা। আমাৰ বেদত, ঋষিসকলে শতায়ু জীৱনৰ বহু ঊৰ্ধলৈ গৈ কৈছে, "আমাৰ ঋষিসকলে কৈছে:
জীৱেম শৰদঃ শতম ৷৷
বুধ্যেম শৰদঃ শতম ৷৷
ৰোহেম শৰদঃ শতম ৷৷
অৰ্থাৎ, আমি এশ বছৰলৈ জীয়াই থাকো, এশ বছৰলৈ চিন্তাশীল হও, আৰু এশ বছৰলৈ আগবাঢ়ি থাকো। বাবাচাহেব পুৰন্দৰেৰ জীৱনে আমাৰ মণিষীসকলৰ এই মহৎ আত্মাক প্ৰতিফলিত কৰে। যেতিয়া এজনে নিজৰ তপস্যাৰ জৰিয়তে জীৱনত এনে যোগ প্ৰমাণ কৰে, বহুতো কাকতালীয় ঘটনা স্বয়ং সিদ্ধ হ’বলৈ আৰম্ভ কৰে। এইটো এটা আনন্দদায়ক কাকতালীয় ঘটনা যে যেতিয়া বাবাচাহেবে তেওঁৰ জীৱনৰ ১০০ তম বৰ্ষত প্ৰৱেশ কৰিছে, একে সময়তে, আমাৰ দেশেও স্বাধীনতাৰ ৭৫ তম বছৰত প্ৰৱেশ কৰিছে। মই ভাবো বাবা চাহেবে নিজেই নিশ্চয় অনুভৱ কৰি আছে যে এই কাকতালীয় ঘটনাটো তেওঁৰ বাবে পোনপটীয়া আশীৰ্বাদ, তেওঁৰ তপস্যাত সুখী, মা ভাৰতী।
ভাতৃ আৰু ভগ্নীসকল,
আন এটা কাকতালীয় ঘটনা আছে যিয়ে আমাক স্বাধীনতাৰ ৭৫ তম বছৰৰ বাবে অনুপ্ৰাণিত কৰে। আপুনি সকলোৱে জানে যে স্বাধীনতাৰ অমৃত মহোৎসৱত দেশখনে স্বাধীনতা সংগ্ৰামী, অমৰ আত্মাৰ ইতিহাস লিখিবলৈ এক অভিযান আৰম্ভ কৰিছে। বাবাচাহেব পুৰন্দৰে কেইবা দশক ধৰি এই সৎ কাম কৰি আহিছে। তেওঁ নিজৰ গোটেই জীৱনটো এই অভিযানত উৎসৰ্গিত কৰিছে। শিৱাজী মহাৰাজৰ জীৱন, তেওঁৰ ইতিহাস জনসাধাৰণৰ ওচৰলৈ লৈ যোৱাত তেওঁৰ অৱদানৰ বাবে আমি সদায় ঋণী হৈ থাকিম। মই সুখী যে আমি তেওঁৰ অৱদানৰ বাবে দেশখনে তেওঁলৈ কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰাৰ সৌভাগ্য লাভ কৰিছে। ২০১৯ চনত, দেশখনে তেওঁক পদ্ম বিভূষণ বঁটা প্ৰদান কৰিছিল, আনহাতে ২০১৫ চনত, তেতিয়াৰ মহাৰাষ্ট্ৰ চৰকাৰে তেওঁক মহাৰাষ্ট্ৰ ভূষণ বঁটাও প্ৰদান কৰিছিল। মধ্য প্ৰদেশতো, শিৱৰাজজীৰ চৰকাৰে 'ছত্ৰপতি শিৱাজী'ৰ এই সৰ্বোচ্চ ভক্তজনক কালিদাস বঁটাৰে বিভূষিত কৰিছিল।
বন্ধুসকল,
শিৱাজী মহাৰাজৰ প্ৰতি বাবাচাহেব পুৰন্দৰেজীৰ ছত্ৰপতি এনেয়ে ইমান ভক্তি নহয়! শিৱাজী মহাৰাজ কেৱল ভাৰতৰ ইতিহাসৰ শিখৰেই নহয়, ভাৰতৰ বৰ্তমানৰ ভূগোলো তেওঁৰ অমৰ কাহিনীৰ দ্বাৰা প্ৰভাৱিত। এয়া আমাৰ অতীত, আমাৰ বৰ্তমান আৰু আমাৰ ভৱিষ্যতৰ এটা ডাঙৰ প্ৰশ্ন যে শিৱাজী মহাৰাজ নাথাকিলে কি হ'লহেঁতেন? ছত্ৰপতি শিৱাজী মহাৰাজ অবিহনে, ভাৰতৰ স্বৰূপৰ, ভাৰতৰ গৌৰৱ কল্পনা কৰা কঠিন। সেই সময়ছোৱাত ছত্ৰপতি শিৱাজীয়ে যি ভূমিকা পালন কৰিছিল সেইটো তেওঁৰ অনুপ্ৰেৰণা, তেওঁৰ কাহিনীৰ দ্বাৰা নিৰন্তৰভাৱে পালন কৰা হৈছে। শিৱাজী মহাৰাজৰ 'হিন্দৱী স্বৰাজ' হৈছে সুশাসন, পিছপৰা আৰু দুখীয়াসকলৰ বাবে ন্যায় আৰু অত্যাচাৰৰ বিৰুদ্ধে এক আশ্চৰ্যকৰ উদাহৰণ। বীৰ শিৱাজীৰ ব্যৱস্থাপনা, দেশৰ সামুদ্ৰিক শক্তিৰ ব্যৱহাৰ, নৌসেনাৰ উপযোগিতা, পানী ব্যৱস্থাপনা এতিয়াও অনুকৰণীয়। আৰু এয়া হৈছে বাবা চাহেব যিয়ে স্বাধীন ভাৰতৰ নতুন প্ৰজন্মক শিৱাজী মহাৰাজৰ এই স্বৰূপৰ সন্মুখীন কৰাইছে, এয়া তেওঁৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ কৃতিত্ব।
তেওঁৰ লিখনিত আৰু তেওঁৰ গ্ৰন্থসমূহত শিৱাজী মহাৰাজৰ প্ৰতি তেওঁৰ অটুট শ্ৰদ্ধা স্পষ্টভাৱে পৰিলক্ষিত হয় ৷
শিৱাজী মহাৰাজৰ সৈতে সম্পৰ্কিত কাহিনী কোৱাৰ বাবাচাহেব পুৰন্দৰেৰ শৈলীয়ে শিৱাজী মহাৰাজক আমাৰ মন আৰু মন্দিৰত জীৱন্ত কৰি তোলে। মোৰ ভালদৰে মনত আছে যে প্ৰায় চাৰি দশক আগতে যেতিয়া আহমেদাবাদত আপোনাৰ অনুষ্ঠান হৈছিল, মই নিয়মিতৰূপে উপস্থিত আছিলো।
বাবা চাহেবে সদায় নিশ্চিত কৰিবলৈ চেষ্টা কৰি আহিছে যাতে ইতিহাস নিজৰ অনুপ্ৰেৰণা আৰু প্ৰকৃত ৰূপৰ সৈতে যুৱসকলৰ ওচৰলৈ যায়। এই ভাৰসাম্য আজি দেশৰ ইতিহাসৰ বাবে অতি প্ৰয়োজনীয়। তেওঁৰ বিশ্বাস আৰু তেওঁৰ ভিতৰৰ সাহিত্যকাৰে কেতিয়াও তেওঁৰ ইতিহাসৰ অনুভূতিক প্ৰভাৱিত কৰা নাছিল। মই দেশৰ যুৱ বুৰঞ্জীবিদসকলক এইটোও ক'ম, যেতিয়া আপুনি স্বাধীনতাৰ অমৃত মহোৎসৱ উপলক্ষে স্বাধীনতাৰ ইতিহাস লিখিব, তেতিয়া অনুপ্ৰেৰণা আৰু সত্যতাৰ এই পৰীক্ষা আপোনাৰ লিখনিত থাকিব লাগে।
বন্ধুসকল,
বাবাচাহেব পুৰন্দৰেৰ প্ৰয়াস কেৱল ইতিহাস বোধ কৰোৱাতেই সীমিত নহয় ৷ তেওঁ নিজৰ জীৱনত শিৱাজী মহাৰাজৰ জীৱন ধাৰণ কৰাৰ প্ৰয়াস কৰিছো ৷ তেওঁ ইতিহাসৰ সৈতে বৰ্তমানৰ চিন্তাও কৰিছে ৷
গোৱা মুক্তি সংগ্ৰামৰ পৰা আৰম্ভ কৰি দাদৰা-নগৰ হাভেলীৰ স্বাধীনতাৰ সংগ্ৰাম পৰ্যন্ত তেওঁৰ ভূমিকা আমাৰ সকলোৰে বাবে আদৰ্শ ৷ তেওঁৰ পৰিয়ালো সামাজিক কাৰ্য আৰু সংগীত কলাৰ বাবে নিৰন্তৰে সমৰ্পিত ৷ আপোনালোকে আজিও ‘শিৱ-সৃষ্টি’ৰ নিৰ্মাণৰ অভুতপূৰ্ব সংকল্পত কাম কৰি আছে ৷ শিৱাজী মহাৰাজৰ যি আদৰ্শ আপুনি নিজৰ দেশত দাঙি ধৰিছে সেই আদৰ্শই আমাক শতিকা পৰ্যন্ত প্ৰেৰণা দিব ৷
এই বিশ্বাসৰ সৈতে মা ভবানীৰ চৰণত মই বিনম্ৰতাৰে প্ৰাৰ্থনা জনাইছো, আপোনালোকৰ উত্তম স্বাস্থ্যৰ প্ৰাৰ্থনা কৰিছো ৷ আপোনালোকৰ আশীৰ্বাদ যাতে এইদৰেই লাভ কৰি থাকো, এই শুভকামনাৰ সৈতে মই নিজৰ ভাষণ সামৰিছো ৷
ধন্যবাদ !